Sign in to follow this  
Followers 0
Tiitiäinen

Hammastapaturmat

16 posts in this topic

En ainakaan löytänyt keskustelua lasten hammastapaturmista, vaikka muistaakseni jossain on niitä ainakin sivuttu.

 

Onko teillä sattunut kaatuminen tms. joka on kolahtanut hampaisiin? Tuliko vaurioita? Mitä hoitoa saitte?

 

Meillä poika (1v10kk ikää) kaatui tuolilta alas ja löi suunsa lattiaan niin, että etuhampaat rikkoivat alahuulen ja toine etuhammas meni vähän vinoon taaksepäin. Ien oli verestävä myös. Ensiavuksi huuhdoin kylmällä, jäitä kun ei ollut saatavilla kun ei oltu kotona. Illalla oli kovin kipeän oloinen ja valitti pipiä. Aamulla soittelin päivystykseen ja käytiin näytillä. Pieni virheasento on, muttei mitään hälyyttävää. Ei kannata antaa porkkanaa tai muuta kovaa ruokaa hetkeen, jäädään seurailemaan. Jos kipeytyy niin paljon, ettei pärjää, sitten suunnitellaan hampaan poistoa. Tänään onneksi söi jo aikas normaalisti, joten en olisi siitä enää kovin huolissani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.sensodyne.fi/care_4_7.htm :

"Lapsi saa kaksikymmentä maitohammasta - kymmenen ylös ja kymmenen alas. Kun lapsi on noin kuuden vuoden ikäinen, ensimmäiset maitohampaat alkavat irrota ja uudet, pysyvät hampaat tulevat esiin. Hampaiden harjauksesta tulee entistäkin tärkeämpää.

 

Lapsuus on aktiivista aikaa, ja tapaturmia sattuu helposti. Hammasvauriot on hoidettava nopeasti, joten ota yhteyttä hammaslääkäriin, jos lapsesi hampaat vaurioituvat. Irronnutta maitohammasta ei saa kiinnittää takaisin. Sen sijaan hakeudu suoraan hammaslääkäriin, jos pysyvä hammas vaurioituu, ja pidä hammas matkalla kosteana - mieluiten maitolasissa tai kielen alla. Jos kiilteessä on vain pintavaurioita, se hoidetaan usein fluoripinnoitteella."

 

 

http://www.sairaslapsi.com/frame.cfm/cms/id=636/sprog=4/grp=7/menu=1/ :

 

"Hampaat vaurioituvat tyypillisimmin kaatumisen tai iskun seurauksena. Vammat vaihtelevat ikenien verenvuodosta yhden hampaan heilumiseen tai useiden hampaiden katkeamiseen.

 

Tapaturman takia heiluvat maitohampaat on kiinnitettävä kiskotuksella viereiseen hampaaseen, jos maitohampaan luonnolliseen vaihduntaan on vielä pitkä aika. Näin säilytetään paikkaa pysyvää hammasta varten. Jos maitohampaat irtoavat liian aikaisin, voi olla että pysyvät hampaat eivät mahdu tulemaan oikein. Tällaisella ensiavulla vältetään turhat oikomishoidot ahtauden takia.

 

Maitohampaat saattavat tärähdyksen johdosta myös painua sisään päin ja vahingoittaa pysyvien aiheita. Sama pätee myös pysyvien hampaiden kohdalla: on aina syytä ottaa röntgenkuva, jotta nähdään, onko juuri vaurioitunut. Sitten tehdään kiskotus.

 

Kotihoito: Jos ikenistä vuotaa verta iskun seurauksena, voit tyrehdyttää verenvuodon jääkuutioilla. Anna lapselle jääkuutioita imeskeltäväksi.

 

Ota yhteyttä lääkäriin seuraavana päivänä: Jos hampaan väri muuttuu.

 

Ota heti yhteyttä lääkäriin: Jos lapselta on katkennut tai irronnut yksi tai useampi hammas. Katkennut hammas voidaan laittaa takaisin paikalleen. Tässä yhteydessä on syytä tietää kaksi asiaa: 1.) Hammas on laitettava takaisin paikoilleen 1-1,5 tunnin sisällä katkeamisesta. 2.) Katkennut hammas ei saa kuivua. Kuivuminen estetään säilyttämällä hammasta vanutupossa, joka on kastettu kevyesti suolattuun veteen. Jos sinulla ei ole käsillä suolavettä, voit säilyttää hammasta suussa alahuulen alla. Jos säilytät katkennutta hammasta suussasi, varo nielaisemasta sitä!

 

Hampaiden tapaturmissa on aina käytävä hammaslääkärin vastaanotolla, jotta tietoihin saadaan merkintä tapaturmasta. Tapaturmailmoitus on hyvä tehdä, jotta vakuutus korvaa, jos joudutaan tekemään isompia hoitoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika tuossa alkuvuodesta sai jostain suuhunsa kiviä tms. ja niitä pureskellessa lähti hampaista hieman paloja pois. Olin ihan kauhuissani, vaikka poika ei tuntunut olevan millänsäkään. Mielestäni hampaat näyttivät kamalilta siihen täydelliseen hammasrivistöön verrattuna ja pelkäsin, että nyt hampaat murenevat kokonaan. Kävimme näyttämässä hampaita hammaslääkärille ja hän sanoi, ettei syytä huoleen ole, kun poikakaan ei valita kipua. Maitohampaissa ei ole tuntoa samalla tavalla kuin pysyvissä hampaissa, ja esteettiset vauriot katoavat, kun hampsut alkavat joidenkin vuosien päästä lähteä uusien tieltä.

 

Tässä pojan ropeloinen hymy.

hampaat.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miedän poika (silloin muistaakseni 1v8kk) nousi yöllä seisomaan pinniksessä ja kaatui sen raunaa vasten niin että etuhammas irtosi. Lapsi rauhottui ihan hetkessä syliin ja jatkoi uniaan, emmekä huomanneet että hammas puuttuu kun vasta aamuyöllä ku kurkkasin pinnikseen ja huomasin että tyynyllä on verta. Tutkittiin suu ja hammasta ei näkynyt. Tämä tapahtui perjantain ja lauantain välisenä yönä ja hammaslääkäripäivystyksessä saatiin neuvoksi että heti maanantaina hammaslääkärille.

 

Poika ei ollut lääkärissä erityisen yhteistyöhaluinen, pelkäsi lääkäriä ja itki, joten röntgenkuva oli epäselvä. Läääkäri epäröi oliko se tippunut pois (ja poika nielaissut sen koska sitä ei koskaan löytynyt) vai oliko hammas työntynyt ikenen sisään. Saatiin kontrolliaika kolmen kuukauden päähän.

 

Kontrollissa poika oli jo kasvanut sen verran että ymmäri paremmin rauhoittelua ja antoi röntgata ja tutkia itsensä. Hammas oli tosiaan irronnut kokonaan. muut hampaat tukevasti paikoillaan.

 

Nyt sitten pojalla on kolo hammasrivistössä, ja odotellaan rauhassa että irronneen hampaan tilalle kasvaa rautahammas. Siihenhän menee vuosia. Poikaa hampaan puuttuminen ei vaikuta haittaavan, syö kuten ennenkin. Poika myös hymyilee niin että alahammasrivistö näkyy eikä ylähampaat, joten aika harva huomaa että yläetuhammas puuttuu. Joskus kun nauraa oikein katketakseen niin sen bongaa. Poika itse joskus puhuu että "Hampuu ei oo" ja osoittelee suutaan.

 

Mä olin ihan kauhuissani kun huomasin että hammas puuttui. Ajattelin että oli varmaan sattunut kamalasti eikä me edes huomattu. Mutta toisaalta lapsi rauhottui niin nopeasti, verta tuli vähän ja hammaslääkäri vielä rauhoitteli että maitohampaiden juuret ei ole niin tukevat. tällaista vaan joskus sattuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva, että täältä löytyi tällainen ketju. Meillä kävi pojalle (10 kk) eilen kaatumisvahinko, kaatui suoraan naamalleen matolle. Ien aukesi suoraan hampaan yläpuolelta, verta tuli ihan kunnolla ja nenän alla on mustelma. Tänään koitetaan saada hammaslääkäriin aikaa, että päästäisiin näytille (tai ainakin saataisiin lisäohjeita).

 

Edit. Nyt näyttää siltä, ettei kaatumisesta jäänyt vaurioita. Kaatumiskohdalla ollut puhkeamaton etuhammas puhkesi hitaammin kuin muut etuhampaat, mutta näyttää siltä että se on joka tapauksessa tulossa sieltä. Ien jäi tapaturmakohdasta ylemmäs.

Edited by Claudia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kakkonen päätti tuossa keväällä matkoilla ollessamme kiivetä käsienpesualtaan reunalle ja ponkaista sieltä ammeeseen. Löi etuhampaansa ammeen reunaan, verta tuli ja hammas tuntui heiluvan. Seuraavana päivänä hammas tuntui kuitenkin olevan normaali; ei heilunut eikä verenvuotoa. Kuukauden kuluttua hammas kuitenkin harmaantui. Käytiin hammaslääkärissä ja kalusto kuvattiin. Se hammas on menetetty, mutta saa olla paikoillaan, ellei ala vaivaamaan. Sen jälkeen on käyty kerran kontrollissa ja tullaan käymään noin kerran vuodessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kävi vuosi sitten niin, että tyttö 1v6kk kaatui eteenpäin kiviportaissa ja löi suunsa siihen. 2 hammasta lohkesi ja verta tuli jonkin verran. Itkua oli paljon, säikäytti meidät molemmat. Soitettiin sitten päivystykseen ja mentiin hammaslääkäriin. Olihan ne aika lohjennut ja haavalla suu - lääkäri totesi, ettei haittaa jos hampaille käy jotain kun kyllähän ne uusiutuu. :blink:

Et kelpo asenne oli sellainen, että aika turhaan tuot tänne, nuori nainen. Puhelimen toisessa päässä taas sanottiin että olisi aina hyvä tarkistuttaa suu, kun jotain tuollaista käy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika (1v9kk) kompastui joitain viikkoja sitten päiväkodissa niin, että suusta tuli reilusti verta. Samana päivänä mies käytti pojan hammaslääkärin pikatarkastuksessa, joka totesi, että hammas heiluu vähän, mutta muuta ei voinut vielä sanoa. Noin viikko sitten huomasin hampaan harmaantuneen. Muutaman viikon päästä on tulossa 2v. hammastarkastus vähän aikaistetusti, joten siellä sitten varmaan kerrotaan tarkemmin, mitä tästä eteenpäin on odotettavissa. Tuon tarkastuksen tekee hammashoitaja, ja eiköhän tarvittaessa sitten varata aika hammaslääkärille. Luulisi, että tuo purukalusto kannattaa kuvata. Ajanvarauksen täti käski nyt vain seurata tarkasti hammasta ja ientä. Kuulemma jos ikeneen tulee jokin mätäpaise tms niin sitten koko hammas pitää poistaa.. Muuten varmaan saa olla paikoillaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö reilu 1v kaatui ja löi hampaat pöydän kulmaan, niin että toinen etuhammas pompsahti rivistä pois ja kääntyi täysin vinottain. Verta tuli ihan kamalasti ja mulla ei ollu autoa, mies oli töissä ja naapurikaan ei ollu kotona.. Soitin hätäpäissäni sitten ambulanssin :unsure: ja ne kiltit sedät antoivat meille sit kyydin ensiapuun. Hammaslääkäri katto sitä pientä hammasta ja tokas, ettei sille voi tehdä mitään, se lähtee varmaan irtikin ja mustuu. Minä hätää kärsien, että eikö sitä voi painaa vaan takasin tai repiä kokonaan irti, meillä oli häät tulossa kesällä (oli talvi) ja näin jo sieluni silmin neidin mustan hampaan kanssa.. No se sitten mietti ja kysy joltain toiselta apua. Mut istutettiin tuoliin, tyttö tiukasti syliin ja niin se vaan paino ja käänteli sitä hammasta samalla ku neiti huuti ku syötävä!

 

No edelleen neidillä on ko. hammas suussaan ja se on sievästi rivissään, suoristuu koko ajan lisää. Alkuun se hammas oli niin vinossa, että aina kun huuli osu johonkin niin hammas teki reiän huuleen. Nyt sitä ei oikeestaan enää edes huomaan. Hammas on vielä valkoinen ja se ei edes heilu, että se siitä pelottelusta. Vasta sitten myöhemmin näkee onko se aiheuttanu jotain rautahampaisiin, mutta kuulemma kun oli niin pieni niin ei pitäisi olla mitään vaikutusta, muttei sitä koskaan tiedä..

 

Ja mikä parasta, neidille ei ole jäänyt mitään pelkoa hammaslääkäreitä kohtaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pari päivää sitten:

Esikoinen leikki kavereidensa kanssa pimeessä makkarissa ja putosi ilmeisesti sängystä suoraan naamalleen. :(

Vasemman etuhampaan yläpuolelta ikenessä n.1cmx1cm kokoinen haava, joka vuosi kovasti verta. Vasen hammas heiluu hieman. :/

Ylähuuli turposi melkein 10 kertaisesti ja vieläkään ei ole turvotus laskenut kamalasti. Tänään sitten iski lelulla haavan uudelleen auki ja illalla tarkasteltuani tuhoa huomasin ikenen nousseen aika reippaasti ylemmäs. Ajattelin huomenna soittaa hammaslääkärille ja viedä pojan näytille... Hyvä kait olisi kuvata onko rautahampaan alulle käynyt huonosti. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja muillekin tiedoksi, että sain noottia kun en ole vienyt poikaa heti hammastarkastukseen (tosin viikonloppuna ei sitä ois ollutkaan ku la aamuna ja täähän tapahtui la iltana).

Lasten suunalueelle tapahtuvissa tapaturmissa pitää lapsen hampaat tarkastuttaa hammaslääkärillä AINA.

Kiva morkkis. :(

Edited by Inez

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minulla on morkkis myös samasta aiheesta. Poika leikki vauvaa ja kontatessa ihan täysiä menikin sitten naamalleen. Itki kovasti, mutta kun mistään ei tullut verta eikä näkyvää ruhjetta ollut, niin hän jatkoi leikkejään ja minä omia juttuja siinä vieressä. Vasta parin päivän (!!) päästä poika syödessään kosketteli etuhammasta ja sanoi jotain "eiuuu" yms. Että hammas heiluu. Kokeilin ja heiluuhan se, mutta ihan vain aavistuksen verran.

 

Soitin asiasta Päijät-neuvoon (tämän alueen sellainen yleispuhelin terveyteen liittyvissä asioissa) ja siellä sanottiin, että minkäs sille voi kun ette heti menneet päivystykseen :( Kiva kiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No, enpä kyllä tossa tilanteessa varsinkaan olis tajunnut viedä itsekään näytille. Mut varmasti opittiin molemmat tästä. :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö 4 vee onnistui leikkiessä kolauttamaan leukansa kaverin päähän. Verta tuli suusta jonkin verran ja kun sormella kokeilin, alaetuhampaat heiluivat. Käytiin seuraavana päivänä hammaslääkärissä, saatiin käsky antaa pehmeetä ja soseutettua ruokaa seuraavat 2 viikkoa. Nyt tästä on aikaa n. kuukausi ja hampaat ovat juurtuneet takaisin eivätkä heilu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poitsu 1v3kk tippui tänään tuolilta pyllylleen ja selälleen. Menin heti hätiin ja huomasin et verta tuli suusta aikalailla. Pyyhin sitä ja huuhdeltiin suuta kylmällä vedellä. Sitten aloin kattomaan mistä veri vuotaa. Aatelin et kieleen oli purrut. No eipä ollutkaan vaan yläetuhammas puuttui rivistä kokonaan. Mä sitten paniikissa mietin mitä teen ja soitin sitten hammalääkäripäivystykseen. Sieltä kehottivat tulemaan näytille. Katsovat onko hammas tosiaan pudonnut vai työntynyt ehkä sisään. Päivystyksessä hammaslääkäri katsoi ensin suuhun ja otti sitten röntgen kuvat, joissa hammasta ei näkynyt. Ei kuitenkaan voinut olla varma onko hammas irronut vai olisiko syvemmälle työntynyt kuin mitä  röntgen näyttää. Saatiin ohjeet, että kuukauden kuluttua tarkastukseen uudelleen, pehmeä ruokavalio ja ilmoitus tapaturmasta vakuutusyhtiöön siltä varalta jos myöhemmin ilmaantuu ongelmia.

Kotiin tultuamme löysimme sitten hampaan eteisen matolta, eli mysteeri kadonnut hammas selvitetty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä juuri kävelemään oppinut tyttö kaatui eilen lyöden naamansa tuolin jalkaan. Nyt etuhammas tipotiessään, ehkä löytyy myöhemmin vaipasta. Tänään käytiin hammaslääkärissä, saatiin lääkekuuri varmuudeksi, kun ikenessä saattaa olla vielä pala hammasta. Röntgen-kuva otettiin kyllä.

Voi itku! :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0