Vesuvius

Vauva ja taapero samaan huoneeseen

25 posts in this topic

Eihän tuo pienempi meillä enää mikään vauva ole, eikä vanhempikaan enää taida taaperosta mennä, mutta joka tapauksessa edessä olisi yhteiseen huoneeseen siirto. Pienempi on nukkunut tähän asti omassa pinnasängyssään meidän sängyn vieressä ja isompi omassa huoneessaan ja nyt on alkanut tuntumaan, että olisi aika pienemmänkin muuttaa seinän toiselle puolelle.

Eli kiinnostaisi kuinka kaksi eri-ikäistä lasta ovat sopeutuneet samaan huoneeseen. Ennen kaikkea, kuinka nukkumaanmenot on järjestetty? Häiriintyvätkö toisistaan illalla/yöllä? Oliko alku hankalaa ja jos oli niin kuinka kauan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä, oonko hiukan jäävi vastaamaan tähän, koska meidän lapset on aina olleet hyviä nukkujia ja nukahtajia. Meillä ei siis ole ollut käytössä mitään nukuttamisrituaaleja kummallekaan, vaan ovat nukahtaneet omaan sänkyyn omia aikojaan (käytännössä melkein heti), kun ne on sinne laitettu.

 

Pienempi oli n. vuosikas, kun siirrettiin isosiskon kanssa samaan huoneeseen. Kaikki meni oikein hyvin eikä kumpikaan häiriintyneet toisistaan. Tietenkin toiset illat ovat sellaisia, että eivät meinaa asettua sänkyihinsä, vaan seurustelevat sängynreunan yli ja kikattavat. Kuitenkin lopulta uni aina voittaa eikä nämä kikatukset ja muut pelleilyt kestä kuin max. puoli tuntia. Toisina iltoina taas esimerkiksi pienempi on ehtinyt jo nukahtaa ennen kuin esikoinen menee omaan sänkyynsä, jos pienempi on sinne ehditty ensin laittaa. Jos yöllä jostain syystä jompikumpi herää, niin yleensä toinen ei häiriinny.

 

Myöhemmin rutiiniksi on muodostunut myös iltalaulun laulaminen eikä sekään ole häirinnyt kummankaan nukahtamista - ei edes silloin, jos pienempi jo nukkuu.

 

Rohkeasti vaan kokeilemaan! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harmi, ettei täällä ollut vielä enempää kokemuksia, sillä me uskaltauduttiin tänään tekemään se peliliike, että siirrettiin pinnis isoveljen huoneeseen. Nyt siis isoveikka on 2v2kk ja pikkuveikka melkein 5kk. Ollaankohan ihan hulluja, kun näin aikaisin siirretään? Toisaalta esikoisen omistushalun (ts. "mun huone") kannalta lienee parempi mitä aikaisemmin me nyt tämä tehdään.

 

Tällä hetkellä pojat menevät suurin piirtein samoihin aikoihin nukkumaan ilman erityisen pahoja känkkäränkkiä. Toivottavasti kaikki sujuu hyvin, tulen sitten raportoimaan kokemuksista :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapset siirtyivät samaan huoneeseen, kun isompi oli reilu 2v ja pienempi 10kk. Tuohon aikaan kuopus heräili useamman kerran yössä ja esikko pelkäsi kaiken maailman mörköjä huoneessaan. Ajateltiin, ettei tilanne voi mennä huonommaksi enää. TOsi kumpikin nukahti itsekseen helposti. Ensimmäiset illat olivat aikamoista hulinaa. Jätimme pojat kahdestaan lastenhuoneeseen sen kummemmin nukuttamatta, kuten yleensäkin. Pojat "juttelivat" ja riehuivat kumpikin sängyissään. Ensimmäisenä iltana taisi mennä tunti nukahtamiseen ja siitä aika lyheni nopeasti niin, että parin viikon jälkeen kumpikin nukahti samantien. Pikkuveli lopetti yöheräämisen samaisen kahden viikon aikana ja isoveli lakkasi näkemästä mörköjä yöllä. Eipä isoveli kummammin häiriintynyt alussakaan, kun pikkuveli vielä heräili useamman kerran yössä. Edelleen nukkumiset menevät hyvin, mitä nyt välillä juttua riittää vähän pidempään ennen nukahtamista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 illan kokemuksella meillä on sujunut yli odotusten :) Esikoinen viedään oman rytminsä mukaan nukkumaan, luetaan iltasatu jne. siitä huolimatta, onko kuopus vielä nukkumassa vai ei. Menevät kuitenkin noin puolen tunnin sisään sänkyyn molemmat. Yösyötöt ovat ainakin tältä erää historiaa, ja kaikki ovat nukkuneet hienosti - myös isi ja äiti :D

 

Esikoinen ei mököttänyt ollenkaan "oman huoneen" menetystä, melkeinpä päinvastoin. Toki vauvalle tulee vielä varmasti levottomampiakin öitä, mutta niitä murehditaan sitten aikanaan. Nyt nautitaan kun voidaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pojat ovat nukkuneet samassa huoneessa siitä asti kun isoveli oli 2v ja pikkuveli 4kk. Siirto sujui ongelmitta ja hyvin ovat alusta asti nukkuneet yönsä. Isoveljellä oli ennen siirtoa vaihe, jolloin sängystä hypättiin pois jatkuvasti nukkumaanmenon jälkeen. Se hieman rauhoittui kun pikkuveli tuli viereen nukkumaan.

 

Siitä asti kun pojat siirtyivät samaan huoneeseen nukkumaan, heidät on laitettu nukkumaan samaan aikaan. Jos toisella nukahtaminen kestää kauemmin niin se ei yleensä toista suuremmin häiritse. Ja välillä tosiaan meilläkin kikatellaan kauan ennen nukahtamista, toisinaan se on ihan söpöä, toisinaan todella raivostuttavaa :grin:

 

Mutta nyt en voisi kuvitellakaan että pojat nukkuisivat eri huoneissa. Iltasatu luetaan nykyään yhdessä esikoisen sängyllä ja sen jälkeen pojat jäävät huoneeseen itsekseen nukahtamaan. Kumpaakaan ei ole koskaan pitänyt mitenkään erityisesti nukuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myöskin pojat ovat nukkuneet samassa huoneessa "aina". Pinnasänky ei nimittäin mahtunut makuuhuoneeseen ja nuorempi oli reilu 2kk kun siirtyi ensisängystä pinnikseen. Esikoinen oli tuolloin 1v6kk ja siirtyi silloin itse pinnasängystä lastensänkyyn. Nyt kun ollaan muutettu suurempaan asuntoon, pojat jakavat edelleen makuuhuoneen keskenään ja sitten on leikkihuone erikseen. Tämä on mielestämme toimiva järjestely sillä pojat leikkivät kuitenkin samoilla leluilla. Olisi äidille ollut vaikeaa jakaa lelut eri huoneisiin girl_sigh.gif

 

Meillä molemmat ovat tosin olleet hyviä nukkumaan eivätkä ole kummemmin toistensa satunnaisiin kitinöihin heränneet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vieläkin illat ovat melkoista hulinaa, kun kaksi leikki-ikäistä samassa huoneessa. Toinen yllyttää toista ja se on siinä. Hirmuinen homma saada lopulta rauhoittumaan. Juuri kun toinen on nukahtamassa, niin toinen kaikin keinoin koittaa herättää sen.:girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me haluttaisiin siirtää pienempi (5 kk) jossain vaiheessa esikoisen huoneeseen (joko nyt tai vähän myöhemmin, mutta en usko että tilanne oleellisesti muuttuu siinä ajassa). Tuntuu vain vähän mahdottomalta, kun esikoisen nukuttaminen on sellaista kuin on... Kai sitä pitäisi vain keksiä joku ratkaisu siihen ensin, tai sitten vain siirtää vauva sinne, jos se vaikka auttaisikin, niin kuin NamiNamilla!

 

Tänään yritin päiväunille laittaa niitä yhtä aikaa samassa huoneessa, mutta lopulta päädyin kantamaan nukkuvan vauvan pois, ettei esikoinen herätä sitä huudollaan girl_sigh.gif No, fiksumpaa olisikin ehkä aloittaa yöunista, kun esikoisen nukuttaminen on muutenkin vaikeampaa päivällä.

 

Isompi siis ei meinaa millään pysyä sängyssään, juoksee ovelle, höpöttää sängyssään kovaan ääneen tai parkuu vielä kovempaan ääneen. Ja saa paremmin nukuttua, jos huoneessa ei ole ketään muita... Tosin pikkusiskon kanssa ei tietenkään ole kokeiltu, ehkä olisi parempikin siirtää nyt kun pienempi on vielä niin pieni, ettei sen kanssa saa mitään ihmeempiä höpötystuokioita järjestettyä. Pienempi taas ei sekään mitenkään täydellisesti osaa yksikseen nukahtaa, ainakin tuttia täytyy laitella jatkuvasti, ellei sitten sido sen käsiä niin ettei se saa tuttia otettua pois (niin kuin tänään tein) biggrin.gif

 

Taitaa olla niin, etten vielä uskalla yrittää girl_sigh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä kiinnostaisi minuakin. Meillä siirto yhteiseen huoneeseen myös jossain vaiheessa edessä. Esikoista ollaan totutettu ajatukseen yhteisestä huoneesta kertomalla säännöllisesti, että "vauva tulee sitten jossain vaiheessa nukkumaan tänne myös" ja "tästä tulee teidän yhteinen huone". Ajatukseen on ainakin suhtauduttu myönteisesti, saapa nähdä miten käytäntö sitten sujuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me sitten siirrettiin silloin kun mietin sitä täällä. Iltanukahtamisiin auttoi se, että esikoiselta jätettiin päiväunet pois ja pienempi kapaloitiin. Oppivat nukahtamaan itsekseen siellä. Nyt esikoisella on kyllä taas joku vaihe, että pitää kiipeillä pikkusiskon sänkyyn herättämään se kun se on jo nukahtanut girl_mad.gif

 

Minusta on ihanaa, että siirrettiin ne samaan huoneeseen. Iltatoimet ja nukutukset hoituu kätevästi yhdessä ja me saadaan nukkua rauhassa meidän makkarissa.

 

Tottuivat tosi nopeasti toistensa ääniin, eli siis toinen ei välttämättä herää, jos toinen huutaa yöllä. Sitten jos huutoa ei saa heti lopetettua vaan jatkuu pidempään, niin sitten kyllä toinenkin herää.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon miettinyt tätä jo pidemmän aikaa. Esikoinen on kohta 2v 1kk ja on nukkunut omassa huoneessa 1v 4kk lähtien. Kuopus on 8,5kk.

 

Me oltiin koko viime viikko reissussa ja reissun päällä nukuttiin samassa huoneessa lasten kanssa. Esikoinen tais herätä vaan kerran veljensä huutoihin ja tulin miettineeksi, että entäs jos siirtäis lapset nyt jo (tarkoitus olis ollut vasta ensi vuoden puolella) samaan huoneeseen kun kerta lasten äänet ei häiritse toista. Ainoa mikä mua vähän epäilyttää on kuopuksen yösyötöt (joista ollaan koitettu viikon verran päästä eroon) ja muutenkin yöheräilyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä, kun on meille ajankohtainen aihe. Meidän esikoinen on nyt 2 v ja 10 kk ja kuopus kohta 7 kk. Viime yönä nukkuivat ensimmäisen yönsä samassa huoneessa. Yö meni kohtuullisesti, ei suurempia itkuja ja huutoja. Meillä vaan ongelmana tahtoo olla se, että kuopus haluaa monesti seurustella aamuyöstä hyvinkin pitkään. Siis höpöttelee tunnin, puolitoista varsin kovaäänisesti ja sitten nukkuu yleensä vielä hyvä pätkän, kun saa taas unenpäästä kiinni. No näin viime yönäkin, esikoinen valvoskeli myöskin, kun sisko jutteli, mutta jatkoi kyllä sitten uniaan myös.

 

Meidän esikoinen on aika herkkäuninen, ja sisko tosiaan syö vielä kerran, kaksi yössä ja vielä tuo höpöttely lisäksi. Ollaanko me ihan isoveljen kiduttajia, kun laitettiin tuo älämölö sinne nukkumaan? Esikoinen on kyllä toivonut sitä jo jonkun aikaa, on tuntenut olonsa yksinäiseksi, kun kaikki muut nukkuu samassa huoneessa, ja hän yksin omassaan. Ja oli kyllä aamullakin ihan hyväntuulinen ja sanoi, että oli kivaa, kun sisko nukkui samassa huoneessa.

 

Kokemuksia lisää kaipailisin. Minä tietysti salaa toivon, että kun minä en enää nuku kuopuksen vieressä tisseineni, jäis yösyötötkin pikkuhiljaa vähemmälle. Ja jos tuo yöhöpöttelytuokiokin jossain vaiheessa loppuisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä lapset siirtyi samaan huoneeseen pojan ollessa n. vuoden ja tyttö oli siis reilu 2,5-v. Oltiin tyttöä etukäteen valmisteltu tähän, ja kun varmistui, että ollaan muuttamassa asuntoon, jossa lapsille yksi yhteinen huone, haluttiin nukkumisjärjestylset muuttaa jo ennen muuttoa, ettei muutossa olisi liikaa uusia asioita. Reilun kuukauden lapset ehtivät samassa huoneessa olla ennen muuttoa. Tällöin olivat nukkuneet vain yöt yhdessä, muuton jälkeen myös päikkärit. Alkuun siskon karkailut sängystä rauhottuivat samaan huoneeseen siirtymisen yhteydessä, mutta nyt muuton jälkeen juoksentelee huoneen ovella pitkään, pyytää vettä jne. Nukkuu vielä päikkärit eikä niitä vielä kesän aikana tiputeta pois, vaikka saattaisivatkin helpottaa yöunille käymistä. Sen verran tärkeä henkireikä vielä, kun saa molemmat nukkumaan samaan aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 1v ja 4v ovat nukkuneet samassa huoneessa siitä saakka kun vauva luopui pahvilaatikossa nukkumisesta. (Pahvilaatikkovuode oli meidän makuuhuoneessa ekat kuukaudet.) Ihan hyvin on mennyt. Yleensä vauva menee nukkumaan ensin ja sit noin puolen tunnin päästä (kun vauva jo nukkuu) menee 4v nukkumaan. Yöllä eivät häiritse toisiaan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me siirrettiin muutama yö sitten. Siskosta on kiva kun pikkuveli nukkuu samassa huoneessa, ja ei ihme kyllä herää pienen itkuun. Itselle tilanne hankalampi, koska vauva herää vielä kolmisen kertaa. Jossain vaiheessa jääkin meidän viereen tai sitten menen vauvan kanssa työhuoneeseen. Taaperoa on vaikea saada nukkumaan jos aamuyöstä herää, joten viimeistään silloin otan viereen jos herää. Mä olen kyllä paljon väsyneempi, mutta halusin, että tottuvat toistensa ääniin, koska helpottaa matkustamista. Ikää on 2 v 4kk ja 11kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukkuivat päikkärit samassa huoneessa eilen ja ne meni kyllä tosi hyvin. Vsuva nukahtu melkein samantien ja taaperokaan ei vastustanyt unia niin kuin normaalisti. Saa nähdä miten tänään käy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä alkais olla meilläkin lähitulevaisuudessa ajankohtainen aihe, meillä tosin kyse on taaperosta (1 v 4 kk) ja leikki-ikäisestä (4 v). Nuorempi huutelee edelleen kyllä harva se yö, joten siinä mielessä siirto vähän vielä epäilyttää. Kesän mökkeilyt sun muut on meilläkin osoittaneet sen, että isompi harvoin herää pienemmän yöääntelyihin, mutta joutuuko sitä itse sitten laukkaamaan monta kertaa yössä toisessa huoneessa..? Nukkuuko teillä muilla pienet läpi yön vai onko se huoneessa ramppaaminen kuitenkin sen väärtti, että saa makkarin pääsääntöisesti omaan käyttöön? 

 

Kaipaisin myös ajatuksia ja kokemuksia siitä, miten yhteisen huoneen jakaminen sujuu leikkien osalta. Esikoinen on meillä tällä hetkellä kovin tarkka omasta rauhasta ja leikkii usein suljetun oven takana, ettei pikkusisko pääse häiritsemään... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me siirrettin vauva nukkumaan taaperon kanssa samaan huoneeseen (meillä viereinen eli toinen huone vintissä vanhempien makkarin vieressä, ei ovea välissä) olisko ollut 5 kk vanhana. Isompi on nukkunut koko ikänsä viereisessä huoneessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tämä alkaa olla ajankohtaista, kauhulla odotan kun nuorempi saattaa joinakin öinä höpötellä 2-3 h, että häiriintyneen esikoinen pahasti. Aamuisin myös esikoinen nukkuisi mielellään pidempää kuin mitä sisko antaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me siirrettiin vauva 8 kk ja esikoinen 2 v 9 kk samaan huoneeseen. Siihen saakka esikoinen oli nukunut omassa huoneessaan, vauva pari viikkoa lasten yhteisessä makuuhuoneessa yksin (ennen sitä meidän makkarissa). Kun siirto tehtiin, oli vauva alkanut nukkumaan pääsääntöisesti yöt läpi. Siirron jälkeen vauva alkoi iltaisin nukahtaa nopeammin. Esikoinen ei juuri edes herää, kääntää ehkä kylkeä, jos vauva itkee tai höpöttelee tai leikkii sängyssään yöllä. Itkenyt on, kun on ollut flunssaa ja hampaiden tekoa. Aamulla sen sijaan esikoinen saattaa herätä kun vauva herää ja kun on jo nyt tottunut nukkumaan veljensä kanssa, on pari kertaa aamulla ihmetellyt missä veli on, kun tämä on jo aiemmin herännyt ja haettu. Esikoinen on pari kertaa herännyt yöllä yhteiseen huoneeseen muuttamisen jälkeen, mutta vauva ei ole tästä häiriintynyt myöskään. Meillä siis tosi hyvät kokemukset näin kuukauden ajalta.

Edited by pingu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä olisi ajankohtaista mutta pelkään aamujen aikastuvan ja siksi kuopus nukkuu vielä meidän makkarissa. Isovanhemmilla nukutaan samassa huoneessa koko porukka ja siellä meidän aamut alkaa aina pari tuntia normaalia aiemmin. Jompikumpi lapsista kun inahtaa ekan kerran, niin toinen pomppaa pystyyn ja voi sitä jälleennäkemisen riemua.. Yöllä nukkuvat niin sikeästi etten usko, että toisiaan saavat hereille mutta aamutuimaan uni on jo niin herkkää, että havahtuvat helposti. Ja äiti on siis tämän perheen todellinen aamuntorkku :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä siirtyi vauva ja taapero samaan huoneeseen heinäkuussa. Taapero oli silloin 2v ja vauva 8kk.

 

Meni paremmin kuin mitä alkuun pelkäsin :D Jostain kumman syystä lapset ei herää toistensa huutoon. Eli jossain vaiheessa loppukesästä kun oli hiukan levotonta, niin lapset saattoi itkeä vuoronperään parin tunnin väleillä. Mutta kun toinen itki niin toinen nukkui sikeästi. Ihan kummallisia :grin:

 

illalla vauva juo iltamaidon olohuoneessa isän sylissä ja mä peittelin taaperon omaan sänkyyn. Ja illasta riippuen luon iltasadun jos taapero niin haluaa. Vauva nukkuu kun nostetaan omaan sänkyyn ja taapero hakee itse unen kirjoja lukemalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin vauva siirtyi taaperon huoneeseen siinä 8kk iässä. Se oli todella hyvä ratkaisu, iltaisin he vain pelleilevät jonku aikaa ja pistävät sitten nukkumaan. Ei taapero herää yöllä/aamulla jos toinen huutaa.  Jotenkin tämä ratkaisu tuntui lähetävänkin heitä, nykyään ei toinen osaa laittaa nukkumaan ennenkuin toinenkin on sängyssään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now