Nat

Vauvat ja lapset uutisissa II

808 posts in this topic

Mä oon tosta perhepäivähoitajien ottamisesta tyäaikalain piiriin sitä mieltä, että hoitajien parempi jaksaminen heijastuu myös niihin lapsiin. Eli kyllä siinä välillisesti tulee myös niitä lapsia ajatelluksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mutta samalla lapset joutuvat varahoitopaikkoihin, kun hoitaja pitää ylityövapaita. Tai vaihtoehtoisesti perhepäivähoitoa ei nähdä enää haluttuna hoitomuotona juuri samasta syystä, joten hoitajilta loppuu työt. Aina siis jokin uudistus tuo myös niitä huonoja puolia jonkun kannalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varmasti aika monelle perhepäivähoitajalle kelpaisi myös rahallinen korvaus ylitöistä, varsinkin kun palkka itsessään on niin surkea, mutta sehän olisi ihan liikaa vaadittu kun lasten hoidattaminen ei saa maksaa oikein mitään.:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Väitös: Lapsille jopa itsetuhoisia ajatuksia vanhempien riidoista

29.10.2011 13:22 (HS)

STTJYVÄSKYLÄ. Lapsi voi kärsiä vakavasti, jos hän joutuu vanhempiensa riitojen sovittelijaksi, ilmenee psykologian väitöstutkimuksesta. Lapsi alkaa oireilla myös, jos hän joutuu asettumaan jommankumman vanhemman puolelle.

 

Lapsi voi alkaa oireilla vanhempiensa riidoista tai perheväkivallasta päänsäryllä, mahakivulla, unettomuudella, levottomuudella tai vaikkapa ongelmina kavereiden kanssa.

 

"Lapsen pitää saada olla lapsi. Lapsen olo helpottuu, kun perheen vuorovaikutus ja riitojen ratkaisu muuttuu rakentavaksi", tutkija Sirpa Salo Jyväskylän yliopistosta kertoo.

 

Tutkimuksessa ilmeni kuitenkin, että osa lapsista oireilee vakavasti pitkäänkin. Pahimmillaan lapsella voi olla jopa itsetuhoisia ajatuksia.

 

"Mitä pidempään ja mitä vakavammista vanhempien riitelystä lapsi kärsii, sen hitaampaa on toipuminen."

 

Perheen lapset reagoivat vanhempiensa riitelyyn eri tavalla. Väistyvästi, passiivisesti ja vetäytyvästi reagoivat lapset eivät kärsi niin voimakkaasti kuin aktiivisen roolin ottavat lapset.

 

Aktiiviseen rooliin lasta ajaa aikuisen hyväksyntä ja huomio. Sitä hän saa ratkomalla vanhempien riitoja tai asettumalla jommankumman puolelle.

 

"Vanhemmat kiittävät ja kehuvat lasta kun tämä auttaa heitä, se kannustaa lasta. Tutkimuksessa ilmeni, että vanhempien on vaikeaa nähdä lapsen kuormittuvan aktiivisesta roolistaan", Salo kertoo.

 

Vanhempien onnistunut keskinäinen riitely vahvistaa lasta. Silloin kun vanhemmat kertovat tunteistaan, tarpeistaan ja antavat toisten tunteille tilaa, lapsi saa onnistuneita malleja toimia ristiriitatilanteissa.

 

"Isä tai äiti saa harmitella ääneen, ellei kukaan täytä astianpesukonetta. Toinen voi sanoa, että ymmärrän harmituksesi", Salo kuvaa.

 

Hänen mukaansa tärkeintä on, että ristiriidat ratkotaan onnistuneesti. Usein käytökseen siirtyvät mallit omasta lapsuudenkodista. Kun nämä mallit opitaan tunnistamaan, päästään muuttamaan niitä.

 

"Tunteet ovat sallittuja, kunhan ne ilmaistaan rakentavalla tavalla ja osataan myös sopia."

 

Salon väitöstutkimukseen osallistui kaikkiaan yli 200 lasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ allekirjoitan täysin.

 

nim. 3 sisarusta täysin rikki henkisesti, ns. hyvä perhe, eivät Ryyppää eikä Hakkaa joten silloin Meillä On Kaikki Hyvin.

 

Mitä siitä jos elämä on jatkuvaa riitaa ja tappelua. Ja kyllä ne lapsetkin kuritusta saa.

 

Ja kun asiaa puhui aikuisena äidille oli vastaus että eihän heidän riidoillaan OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ lasten oireilun kanssa.

 

Just.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Komppaan täysin. Juuri ystävän kanssa keskusteltiin vähän aikaa sitten miten molemmat ollaan reagoitu ja toimittu lapsena kun vanhemmat ovat riidelleet. Melkoista tasapainoiluahan se oli siinä välissä. En epäile yhtään etteikö sillä olisi kauaskantoisia vaikutuksia.

Kumpa vaan itse vanhempana osaisi "riidellä oikein" girl_to_take_umbrage2.gif

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.nelonen.f...4k%C3%A4%C3%A4n

 

Nää uutiset on vaan niin :skilletgirl::skilletgirl::girl_cry2::girl_cry::girl_sad::angry::(:girl_impossible::girl_cry::girl_to_take_umbrage2: (eikä nää edes riitäkään kuvailemaan miltä tuntuu.)

 

Mulle tulee fyysisesti paha olo. Voisin kuvitella raivossani pystyväni repimään tuollaiset saatanan säälittävät, sairaat, kuvottavat limanuljaskapaskakasat paljain käsin kappaleiksi. Oikeasti. Vituttaa rankasti Suomen löyhät rangaistukset väkivaltarikoksista, eiköhän nämäkin kaverit pääse viimeistään parin vuoden päästä jatkamaan harrastustaan. Vielä yks pannutus: :skilletgirl:

Edited by johannem

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Samaa mieltä. Koko juttu on niin kuvottava, että en pysty/halua edes lukea. Tässäkin jutussa ilmeisesti yksi tekijöistä oli valmistumassa luokanopettajaksi (ainakin uutisten mukaan). Miten ihmeessä vanhempana voi suojella lasta tällaiselta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Turvattomat lastenvaunut vedettiin markkinoilta

Keskiviikko 16.11.2011 klo 09.26

 

Yhdistelmävaunuista löytyi niin vakavia turvallisuuspuutteita, että ne vedettiin välittömästi myynnistä.

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti kuudet erilaiset lastenvaunut. Kaikki testatut vaunut olivat yhdistelmävaunuja, joissa on kantokoppa vauvaa ja ratasosa isompaa lasta varten.

 

Testit tehtiin SGS UK:ssa Iso-Britanniassa.

 

Useista vaunuista löytyi lasten turvallisuutta vaarantavia puutteita. Pireus Lux -yhdistelmävaunuista löydetyt puutteet olivat niin vakavat, että maahantuoja poisti vaunut myynnistä korjaustoimenpiteiden ajaksi.

 

Pireus Lux -vaunujen istuinosan ja kuomun väliin jää rako, johon lapsen sormet saattavat jäädä puristuksiin. Kantokopan reunat liian matalat, mikä lisää putoamisvaaraa. Myös käyttöohjeissa ja merkinnöissä oli puutteita, mutta ne maahantuoja on jo korjannut.

 

Muissa vaunuissa puutteet olivat lievempiä. Yleisiä turvallisuusuhkia olivat raot, joihin pienet sormet jäävät helposti väliin sekä puutteet käyttöohjeissa.

 

- Turvallisuuden kannalta olennaisia asioita ovat mm. valjaiden käyttö, jarrujen lukitseminen sekä sopivien lisätarvikkeiden käyttäminen. Pelkkä itkuhälytin ei riitä valvojaksi, vaan vauvan pitäisi aina olla näkö- ja kuuloetäisyydellä aikuisesta, kertoo Tukesin tutkija Anna Pukander.

 

- Lasta ei pidä koskaan jättää vaunuihin ilman valvontaa. Vaunujen turvallinen käyttö on aina vanhempien ja muiden lasta hoitavien aikuisten vastuulla.

 

Pireus Lux -vaunujen maahantuoja järjesti palautusmenettelyn kuluttajilta ja poisti vaunnut toistaiseksi markkinoilta.

 

IL

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Lasta ei pidä koskaan jättää vaunuihin ilman valvontaa. Vaunujen turvallinen käyttö on aina vanhempien ja muiden lasta hoitavien aikuisten vastuulla.

Ei ehkä ihan toteudu Suomessa, kun lapsia nukutetaan ulkona.

 

Vaipat työterveydellinen riski päiväkodissa? Kestovaippojen ja kertakäyttövaippojen eroja selvittävä tutkimus

 

Kertakäyttövaipoista moninkertaiset VOC-yhdisteiden päästöt

Kertakäyttövaippojen VOC-yhdisteiden eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt ovat monikymmenkertaisia kestovaippoihin verrattuna.

 

Kestovaipoista haihtuu vain muutama yhdiste, jotka on helppo tunnistaa. Kertakäyttövaipoista, etenkin eräällä tutkitulla merkillä, haihtuu sen sijaan monia eri yhdisteitä, joita ei voitu tunnistaa. Lisäksi kaikille kertakäyttövaippatyypeille oli tunnusomaista kolmen tunnistamattomaksi jääneen yhdisteen ryhmä.

 

Tulokset ilmenevät Itä-Suomen yliopiston (vuoden 2009 loppuun Kuopion yliopisto) ympäristötieteen laitoksen tutkimuksesta Vaipat työterveydellinen riski päiväkodeissa?, jossa selvitettiin kesto- ja kertakäyttövaippojen eroja. Työsuojelurahasto tuki tutkimusta.

 

Tutkimuksen pontimena oli epäily, että kankaiset, uudelleen käytettävät kestovaipat levittäisivät ilmaan viruksia ja bakteereita päiväkotioloissa. Mikäli niin olisi, perheiden vaippavalinnat saattaisivat olla suuri terveysriski päivähoitopaikoissa niin henkilökunnalle, lapsille kuin heidän perheilleenkin.

 

Vaipoista hengitysilmaan siirtyviä epäpuhtauksia ei ollut tutkittu päiväkotioloissa aiemmin.

 

Vaippatyypeissä ei mikrobiologista eroa

 

Tutkimuksen kenttämittaukset tehtiin neljässä kuopiolaisessa päiväkodissa kahtena vuodenaikana, syksyllä ja talvella.

 

Hengitysilmasta mitattiin kolifaagivirtukset, enterokokit ja koliformiset bakteerit sekä ammoniakki.

 

Mittauksissa kävi ilmi, että hengitysilman mikrobipitoisuudet olivat pieniä. Vaippatyypeissä ei ollut työhygieenistä eroa niin virusten, bakteereiden kuin ammoniakinkaan suhteen. Sisäilman ammoniakkipitoisuus nousi aika ajoin yli Asumisterveysohjeen (2003) raja-arvon.

 

Mahdollinen riski piilee VOC-yhdisteissä

Tutkimuksen mukaan kaikkien vaippatyyppien käyttö on mikrobiologisesta näkökulmasta yhtä turvallisesta.

 

Erot tulivat esille sen sijaan haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) määrässä ja laadussa. Vaippojen mahdolliset työterveydelliset riskit piilevätkin bakteereiden, virusten ja ammoniakin sijaan näissä yhdisteissä, joita kertakäyttövaipoissa oli monikymmenkertaiset määrät ja joista kaikkia ei voitu tunnistaa.

 

Kestovaipoista haihtui vain muutama yhdiste, jotka tunnistettiin luotettavasti malliyhdisteiden ja yhdistekirjaston avulla.

 

Vaipoista haihtuvia orgaanisia yhdisteitä kerättiin laboratorio-olosuhteissa. Mittauksia tehtiin käyttämättömillä ja keinotekoisella virtsalla kastelluista vaipoista kolmena eri ajankohtana. Mukana oli yksi kestovaippatyyppi ja kolme kertakäyttövaippatyyppiä.

 

Tieto vaippojen työhygieenisistä riskeistä on yleistettävissä myös vanhushoitoon, jossa vaippoja käytetään paljon.

 

Tutkimuksen mukaan on muistettava, että ilmahygieenisten riskien lisäksi niin lasten kuin varttuneempienkin kertakäyttövaipoista syntyy jätettä täyttämään jo valmiiksi kuormittuneita kaatopaikkoja. Lisäksi vaipoista herkästi haihtuva metaani kuormittaa ilmakehää. Vaippavalintaa tehdessä olisi syytä pohtia myös ympäristönäkökulmaa.

 

Toimittaja

Leena Huovila

Tulee mieleen, millainen riski nuo haihtuvat yhdisteet on niille lapsille, jotka vaippoja käyttävät.

Edited by Kaakaopapu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iisalmen Sanomien uutinen:

 

Karppaaminen aiheuttaa lapsille kasvuhäiriöitä

27.11.2011 11:02 Jarkko Ambrusin Viime aikoina paljon esillä ollut karppaaminen eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on saanut jo ikäviäkin piirteitä. Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab toteaa, että liiallisen karppausinnon takia Suomessakin on jo jouduttu harkitsemaan lasten huostaanottotapauksia.

 

- Vanhemmat ovat laittaneet pieniä lapsiaan karppaamaan. Karppaamisesta on aiheutunut lapsille kasvun viivästymishäiriöitä. Kyllä tällaiset ääri-ilmiöt mietityttävät.

 

Keskustelu karppaamisestaon Schwabin mielestä lähtenyt jo asiattomille linjoille. Asioiden sijaan aletaan mennä henkilökohtaisuuksiin.

 

- Aika likaiseksi tämä on mennyt, meitä tutkijoitakin on uhkailtu, Schwab kertoo.

 

Vaikka äärimmäinen karppaaminen on lopulta epäterveellistä, on suomalaisilla Schwabin mukaan syytä tarkkailla ruokavalioitaan ja hiilihydraattien saan-

 

tia.

 

- Lopulta aivan normaali ruokaympyrän noudattaminen on ihmiselle terveellisin vaihtoehto. Läheskään kaikki suomalaiset eivät tosin noudata sitäkään. Meille on luotu kuva siitä, että tavallinen terveellinen ruoka ei riitä ja ihmiset tarvitsevat lisäravinteita. Tämä on ihan hämäystä. Toisaalta ihmiset myös luottavat siihen, että ei tarvitse syödä terveellisesti, jos napsii pillereitä purkista.

 

Ruokakeskustelu on tänä syksynä ryöpsähtänyt monelta suunnalta. Ruokavalioiden lisäksi varsinkin kouluruokailun rasvoista on herännyt kiihkeää keskustelua Ylä-Savossakin.

 

- Ehkä se on niin, että ihmisillä on asiat liian hyvin nykyisin. Kun ihminen on riittävän sairas, niin ruokailun kanssa temppuileminen jää pois.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itkupotkuraivarit... Joku hirviö oli tappanut 3-vuotiaan poikansa lukitsemalla lapsen pesukoneeseen ja laittamalla sen käyntiin... :girl_cry: :girl_cry: :girl_cry:

 

Mie en pysty lukemaan IS sivuilla ees sitä juttua. Mie voin pahoin, itken ja oon niin vihainen, että meinaa taju lähtee!

Edited by Inez

Share this post


Link to post
Share on other sites

En pystynyt avaamaan koko sitä uutista. Ja olis vissiin pitänyt jättää tääkin lukematta, että kyseessä oli joku rangaistus. Miten ihminen voi olla niin sairas, että tekee jotain tuollaista?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Isä oli aikonut rangaista poikaansa, joka oli päiväkodissa heittänyt toisen lapsen piirroksen vessanpönttöön"

 

:girl_cry:

 

En muista koska olisin järkyttynyt näin pahasti uutisesta. Tuntuu etten saisi henkeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minustakin tuntuu tuo Ranskan pesukonetapaus ihan, ihan hirveältä. Varmastikin ainakin siksi, kun itselläkin on juuri kolmevuotias. ÄLKÄÄ HERKÄT IHMISET KÄYKÖ LUKEMASSA NIITÄ ILTAPÄIVÄLEHTIEN JUTTUJA TÄSTÄ! Itse toivon, että en olisi lukenut ja minä sentään suhtaudun lapsiakin koskeviin kamaliin uutisiin yleensä suht rauhallisesti ja ohitan ne joku suojamekanismi päällä niin, etteivät ne kovasti järkytä mua henkilökohtaisesti. Tällä kohtaa mun suojamekanismit petti ja kuten Bohemianista, niin mustakin tuntui etten saa edes henkeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamalaa! En ole käynyt edes lukemassa koko uutista, mutta ihan jo nämä lyhyet referoinnit täällä saa mut voimaan pahoin. :girl_cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tulee aina noista uutisista mieleen karmea kuva siitä, miten kynsin ja hampain pieni ihminen yrittää rimpuilla ja taistella - turhaan - vahvempaa aikuista vastaan ja millaisessa epätoivon ja kauhun tilassa hänen pieni elämänsä päättyy. Aivan äärettömän järkyttävää! Itse myös erehdyksessä menin lukemaan jutun ja eilen tuli valvottua pitkään oman 3 -vuotiaan sängyn laidalla ja silitettyä tämän hiuksia - ihan kuin se voisi millään tavalla korvata sitä, mitä joku hirviö tuolle pienelle pojalle teki.

 

Ainoa hyvä puoli tuossa Ranskan jutussa on se, että äitikin saa sentään syytteen siitä, ettei pystynyt suojelemaan lastaan. Suomessa äiti nähdään aina yhtälailla uhrina, vaikka ainakin joissain tapauksissa äiti olisi voinut estää tapahtuneen hakemalla itselleen ja lapselleen apua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole lukenut kyseistä juttua, vaikka uutisvirrassa otsikon näinkin. Mulla on tapana suojella itseä, vaikka sitten jostain syystä luen kyllä, jos Suomessa on jotain tapahtunut. Ehkä ajattelen, että maailmalla tapahtuu vielä kamalampia ja aivan hulluja asioita, joista mun ei ole tarvetta tietää, kun on sen verran kaukana.

 

Tarkemmin siis tietämättä kommentoin siihen, miten toista vanhempaa näissä jutuissa kohdellaan. Kun kauheus tulee ilmi, pitää tottakai asia tutkia mahdollisimman tarkasti kaikin puolin, eikä tehdä mitään oletuksia. Tutkinnan pohjalta ihan varmasti voi löytyä tilanteita, joissa toinen vanhempi tai joskus jopa se ainoa biologinen vanhempi, on katsonut sivusta tai sormiensa läpi lapsen pahoinpitelyä tai kaltoinkohtelua tekemättä mitään tai jopa siihen osallistuen, ja näissä tapauksissa lienee ihan oikein, että myös tätä vanhempaa rangaistaan. Usein taitaa kuitenkin olla niin, että se toinen vanhempi on joko myös alistetussa asemassa perheessä ja kärsii yhtälailla tai sitten sen verran pahasti mielenterveysongelmainen, tai molempia, että lopulta ihan riittävästi rangaistusta on siinä, että on menettänyt lapsensa - ja pahimmillaan siis voi vielä loppuelämänsä syyttää itseään siitä, ettei pystynyt suojelemaan omaansa. Siihen ongelmatilanteeseen kuitenkin harvoin joudutaan suoraan, vaan käy kuten kiehuvan veden kanssa: jos sut heitetään sinne suoraan, hyppäät kiljuen pois, kun taas pikkuhiljaa lämpenevästä veteen sopeutuu eikä tajuakaan, että se on jo aivan liian kuumaa. Surullisia tapauksia kyllä kaiken kaikkiaan. :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now