Nat

Vauvat ja lapset uutisissa II

808 posts in this topic

Vähän vanhempiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa liittyvä juttu.

(Mut yllätti toi että edelleen kuitenkin kuudesosa pojista suorittaa vain peruskoulun. Luulin luvun olevan nykypäivänä vielä tätä pienempi.)

 

HS 18.12.

Koulutustaso noussut, mutta periytyy yhä

Suomalaisten koulutustaso on noussut ikäluokka ikäluokalta. Nykyisin 30–49-vuotiaista miehistä noin kuudennes ja naisista vain seitsemisen prosenttia päättää opiskelunsa pakolliseen peruskouluun. Vuonna 1970 vain perusasteen suorittaneiden miesten osuus oli 71 ja naisten 73 prosenttia.

 

Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Pekka Myrskylän kartoituksen mukaan koulutustaso kuitenkin periytyy yhä voimakkaasti. Peruskoulun käyneiden lapsista 14–18 prosenttia päätyy hankkimaan akateemisen tutkinnon. Akateemisten perheiden lapsista osuus on 57–69 prosenttia.

 

Myös jotkut koulutusalat periytyvät. Opettajan lapsilla on muita suurempi todennäköisyys opiskella opettajiksi. Toisinaan ammatit siirtyvät verenperintönä, ja niinpä Suomessa on pappis-, lääkäri-, näyttelijä-, autoilija- ja maanviljelijäsukuja.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä toinenkin juttu päivän lehdestä (HS pääkirjoitus, 18.12.2011)

Boldaukset mun girl_impossible.gif

Ehkäisevä perhetyö takaisin

Kunnissa kauhistellaan lastensuojelumenojen jatkuvaa kasvua. Lastensuojeluun käytetään niissä jo yli 600 miljoonaa euroa. Summa on viidessä vuodessa kasvanut lähes 200 miljoonaa euroa (HS 13. 12.).

 

Lastensuojelun kulut eivät ole ainoita kuluja, joita nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen on kasvattanut. Koulunkäyntiavustajien määrä on nyt moninkertainen 1990-lukuun verrattuna. Samaan aikaan erityisopetuksen määrä on lähes viisinkertaistunut ja lasten- ja nuorisopsykiatrian kulut ovat kaksinkertaistuneet.

 

Kustannusten kasvua päivitellään, mutta niiden edessä on pakko alistua. Lastensuojeluun on löydettävä rahat silloin kun sen toimet katsotaan tarpeellisiksi.

 

Osa lastensuojelun menojen kasvusta johtuu varmasti siitä, että lasten pahoinvointiin tai jäämiseen vaille turvallista kasvuympäristöä puututaan nykyisin paljon herkemmin kuin parikymmentä vuotta sitten.

 

Osa lastensuojelun menoista kuluu todennäköisesti sellaisten palvelujen paikkaamiseen, joita kunnissa ei enää katsota tarpeellisiksi järjestää.

 

Parikymmentä vuotta sitten noin 60 000 lapsiperhettä vuodessa sai apua arjen pyörittämiseen, jos taakka kävi vanhemmille ylivoimaiseksi. Kotona lapsiaan hoitaneen äidin sairastuttua kodinhoitaja tuli laittamaan ruokaa, hoitamaan lapsia ja siivoamaan, kunnes äiti toipui.

 

Nyt tilapäisen avun saaminen kotiin ilman lastensuojelun asiakkuutta on lähes mahdotonta. Monet uupuneetkaan vanhemmat eivät halua, että heidän perheensä kirjataan lastensuojelun asiakkaaksi – niin tiukassa lastensuojelun asiakkuuden kielteinen leima istuu vielä nykyisinkin.

 

Kunnissa ei liikene rahaa ehkäisevään perhetyöhön, vaikka monessa tapauksessa lyhytaikainenkin apu voisi pelastaa perheen katastrofilta.

 

Ehkäisevän työn kustannusten laskenta on vaikeaa, yksittäisissä tapauksissa jopa mahdotonta. Onnistuminen ei näy missään, mutta epäonnistuminen kasvattaa kustannuksia.

 

Kunnissa kannattaisi ainakin kokeilla rahan osoittamista ehkäisevään työhön. Jo yhden lapsen huostaanoton vuosittaisilla kuluilla voidaan palkata parikin perhetyöntekijää, jotka ehtivät vuoden aikana auttaa kymmeniä perheitä.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielenkiintoinen uutinen Hesarin sivuilta!

 

Tutkimus: Äidin ja vauvan sydämet lyövät samaan tahtiin

Äidin ja kolmikuukautisten vauvojen sydämet alkoivat katsekontaktissa sykkiä samaa tahtia millisekuntien tarkkuudella, kertoo israelilaistutkimus.

 

Tutkimuksessa 40 äiti-lapsiparia laitettiin istumaan kasvokkain samalla, kun tutkijat seurasivat heidän sydäntensä rytmiä. Koe osoitti, että äitien ja vauvojen sydämet alkoivat sykkiä tasatahtia lähes välittömästi, kun he alkoivat kommunikoida toistensa kanssa. Toisin sanoen pelkkä katsekontakti ei riittänyt, mutta keskinäinen hymyily ja jokeltelu saivat sydämet lyömään samassa rytmissä.

 

Ilmiötä ei saatu esiin, jos äiti-lapsiparin äiti oli joku muu kuin biologinen äiti.

 

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että jos äiti ja vauva nukkuvat vierekkäin, heidän sydämenlyöntinsä ja hengityksensä siirtyvät samaan rytmiin, ja äidin vieressä nukkuvien vauvojen stressihormonitasot ovat alhaisempia kuin yksin nukkuvilla.

 

Joidenkin tutkimusten mukaan äidin ja vauvan katsekontakti ja "vauvapuhe" ennustavat lapsen sosiaalista kehitystä. Lapset, jotka välttävät katsekontaktia vauvana, ovat teini-iässä vähemmän empaattisia, ja toisaalta lapset, jotka esimerkiksi äidin raskaudenjälkeisen masennuksen vuoksi jäävät vaille "vauvapuhetta", voivat jäädä sosiaalisessa kehityksessään muista jälkeen.

 

Tutkimuksen julkaisi Infant Behavior and Development.

 

Tutkimuksen tiivistelmä: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163638311000749

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^ Tuohon Lainien tuomaan juttuun viitaten: Niinpä, kunnissa kannattaisi tosiaan ainakin kokeilla sitä ennaltaehkäisevää perhetyötä. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi ei miten kamala ketju!

Kumpa en olisi eksynyt tänne.

Pitäiskö tohon otsikkoon lisätä varoitus, että 99,9% uutisista ei sovi herkille?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taas ihanan harhaanjohtavaa otsikointia. Eihän se syöttötuoli ole vaarallinen, vaan sen vyö ja eiköhän tuonkin syöttötuolin ohjeissa ole se sama kielto kuin kaikissa muissakin eli lasta ei saa jättää yksinään tuoliin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä myös, ei syöttötuoli ole mikään lapsen paikka yksin olla, aina on valvottava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vähän neutraalimpaa infoa:

 

Vauvan mikrobistoon voidaan vaikuttaa probiooteilla

 

Äidin suoliston mikrobisto on tärkeä tekijä lapsen mikrobiston kehitykselle. MSc Lukasz Grzeskowiakin väitöstutkimuksen mukaan vauvan mikrobisto vaihtelee eri maissa ja siihen voidaan vaikuttaa äidille tai lapselle annetuilla probiooteilla.

ja täältä löytyy lisätietoa, jos aihe kiinnostaa. http://domino.utu.fi...26?OpenDocument Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

HS.fi: Kasvatusguru Anna Wahlgrenin tytär syyttää äitiään julmuudesta

 

Ote tekstistä:

 

Ruotsalaisen kasvatusgurun Anna Wahlgrenin 44-vuotias tytär Felicia Feldt on julkaissut Ruotsissa paljastuskirjan lapsuudestaan, jota hän kuvaa karmeaksi. "Äidillä oli paljon sääntöjä, vaikka lopulta lapset pitivät huolta toisistaan", hän kertoo. Sarjaeroava ja alkoholisoituva äiti saattoi juoda, lyödä ja kadota viikoiksi. Hän herätti tyttärensä keskellä yötä sanoakseen taas lopulliset hyvästit.

 

Kirjassaan Felicia försvann, Felicia katosi, Feldt kertoo lapsuuden traumoista johtuvista ihmissuhdeongelmistaan, masennuksestaan ja terapioistaan.

 

Ruotsissa Feldtin kirjasta on noussut valtava kohu ja Wahlgrenin maine kasvattajana on mennyttä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Musta toi otsikointi on harhaanjohtava. Itse jutussahan kerrotaan, että äidit eivät jaksa imettää "paljon itkeviä" vauvoja vaan alkavat ruokkimaan korvikkeella. Sikälli ihan ymmärrettävää, koska silloin vauvan ja pullon voi antaa isälle ja pitää itse hieman taukoa.

 

Tutkijoiden mukaan lapsen "vaikea" temperamentti voi hyvinkin olla tärkeä tekijä äidin päätöksessä luopua imetyksestä. Tähän viittaa se, että aikaisemmissa tutkimuksissa tärkein peruste imetyksestä luopumiselle on ollut äitien tunne siitä, että pelkkä rintamaito ei enää riitä lapselle.

 

Tutkimusta johtaneen Ken Ongin mukaan äitien pitäisi olla paremmin tietoisia vauvojen normaalista käytöksestä ja kommunikoinnista, etteivät he tulkitsisi lapsen itkuisuutta merkkinä siirtyä imetyksestä korvikkeisiin, vaan jatkaisivat imetystä suositellun ajan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mun piti myös lukea juttu pari kertaa ennen kuin tajusin mitä siinä yritettiin sanoa. Tossahan se pointti kai oli just se, että äidit joilla on temperamentiltaan haastavampi, eli todennäköisesti enemmän itkevä lapsi, antavat herkemmin korviketta. Otsikon (ja jutun alun) perusteella voisi päätellä että rintaruokinta (ja pulloruokinta) vaikuttaisi jotenkin lapsen temperamenttiin. Tai että rintaruokinta tekee lapsista kiukuisempia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Norjassa otettu Intialaisen pariskunnan 1- ja 3-vuotiaat huostaan 18-vuotiaaksi asti, koska perhe nukkui samassa sängyssä ja vanhemmat syötti lapsiaan käsin (kulttuuritaustaan kuuluva juttu) :girl_impossible:

 

 

http://www.iltalehti...099993_ul.shtml

 

 

 

Oli toinenkin...Äiti jätti 6-vuotiaan 5 päiväksi yksin kotiin (ja ties kuinka kauan olisi mennyt, jos lapsi ei olisi mennyt naapurin luo...):

 

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012011915096708_ul.shtml

Edited by bohemian

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ainakin toi eka on niin monen mutkan kautta kiertänyt juttu, että mahtaakohan pitää paikkaansa?

 

Ylipainoinen lapsi syö suruunsa

 

Ylipainoiset lapset syövät normaalipainoisia lapsia enemmän ollessaan huolestuneita, ärtyneitä tai jos heillä ei ole mielekästä tekemistä. Mielialaan liittyvä runsas syöminen on yleisempää myös silloin, jos lapsi asuu vain toisen biologisen vanhemman kanssa. Tämä selviää Oulun yliopistolle tehdystä väitöstutkimuksesta.

Erityisesti äidin tunnesyöminen näyttää ruokkivan lapsen mielialasyömistä.

Tutkija Marja Vanhalan mukaan vanhemmat eivät aina tunnista lapsen ylipainoa. Etenkin poikien ylipaino tunnistetaan huonosti. Lapsen riski lihoa on suuri silloin, jos hän ei syö aamupalaa, syö suuria ruoka-annoksia ja liikkuu vähän.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty suomalaisten lasten mielialasyömistä. Tutkittavina oli vajaa tuhat pohjoissuomalaista 7–8-vuotiasta lasta.

Väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa ensi viikon perjantaina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerrankin liikuttavan hyviä uutisia:

 

http://www.hs.fi/ulkomaat/Yksi+maailman+pienimmist%C3%A4+henkiin+j%C3%A4%C3%A4neist%C3%A4+keskosista+p%C3%A4%C3%A4si+sairaalasta/a1305553827245

 

Yksi maailman pienimmistä henkiin jääneistä keskosista pääsi sairaalasta

 

Los Angeles. Vain 270 grammaa syntyessään painanut keskonen pääsi sairaalasta varhain lauantaina Suomen aikaa Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Melinda Star Guidoa hoidettiin liki viisi kuukautta sairaalan keskososastolla.

Uutistoimisto AP:n mukaan vauva on maailman kolmanneksi ja Yhdysvaltain toiseksin pienin henkiin jäänyt keskonen, joka on rekisteröity Yhdysvalloissa pidettävään keskosrekisteriin. Alle 450-grammaisina syntyneistä vauvoista pidetään kirjaa Iowan yliopiston rekisterissä, joka perustuu vapaaehtoisiin ilmoituksiin.

Melinda on onnekas, sillä Yhdysvalloissa alle 450-grammaisina syntyneistä keskosista vain joka kymmenes selviää hengissä.

Osastoa johtava lääkäri Rangasamy Ramanathan sanoi olleensa liki varma, ettei Melinda selviä kuin muutaman päivän.

"Ei tällaista joka päivä tapahdu. Olen työskennellyt täällä 30 vuotta, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun voimme kotiuttaa lapsen jonka syntymäpaino on alle 400 grammaa."

Melinda syntyi elokuussa, 16 viikkoa ennen laskettua aikaa. Hänen kasvuaan ja kehitystään seurataan vielä kuuden vuoden ajan. Nyt Melinda painaa runsaat kaksi kiloa.

 

 

The smallest surviving baby born weighing 9.2 ounces (260 grams) is now a healthy 7-year-old and another who weighed 9.9 ounces (280 grams) at birth is an honors college student studying psychology, according to doctors at Loyola University Medical Center in Illinois where the girls were born.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Norjassa otettu Intialaisen pariskunnan 1- ja 3-vuotiaat huostaan 18-vuotiaaksi asti, koska perhe nukkui samassa sängyssä ja vanhemmat syötti lapsiaan käsin (kulttuuritaustaan kuuluva juttu) :girl_impossible:

 

 

http://www.iltalehti...099993_ul.shtml

 

 

En millään usko, että pelkästään noilla syillä on lapsia otettu huostaan. Mutta kun viranomaisilla on vaitiolovelvollisuus, niin heidän kantaansa ja todellisia syitä ei tiedetä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo keskosuutinen oli kyllä hellyyttävä :) Iltalehden sivuilla oli myös uutinen kaksosita, jotka oli eivät olleet kaksoset, kun naisella oli kaksi kohtua :o Mutta en saanut sitä videota näkymään jostain syystä.. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hesarin nettisivuilta poimittua:

 

1305556145675.gif

Tutkija: Lasten päivähoito on rakennettu aikuisten tarpeisiin

 

21.2.2012 12:50 | 26 |

 

STT

 

 

Tutkijaa huolettaa taito- ja taideaineiden vähäisyys päiväkodeissa.

 

Lasten päivähoito on Suomessa järjestetty ensisijaisesti aikuisten eikä lasten tarpeisiin. Tätä mieltä on varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala Helsingin yliopistosta.

Kalliala arvostelee voimakkaasti pienten lasten pitkiä hoitopäiviä Suomessa. Hänen mukaansa työaikalaki suojelee aikuisia pitkiltä päiviltä ja koululaisten päivien pituus on tarkasti määritelty, mutta pienet lapset eivät saa vastaavaa suojelua.

Kallialan mielestä varhaiskasvatuksen taso on päästetty Suomessa retuperälle. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että lapsen ensimmäiset ikävuodet ovat kasvun, kehityksen ja oppimisen näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä.

Kallialaa huolettaa, että varhaiskasvatukseen kuuluvien taito- ja taideaineiden tarjonnasta päiväkodeissa ei keskustella yhtä paljon kuin niiden asemasta koulussa.

"Suomalaiset lapset saavat maalata, musisoida, nikkaroida ja askarrella aivan liian vähän. Kuitenkaan missään muussa iässä lapsi ei ilmaise itseään yhtä luovasti kuin alle kouluikäisenä", Kalliala sanoo.

Kallialan kirja Lapsuus hoidossa? julkaistiin tiistaina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taapero hukkui kastemaljaan kirkossa

 

 

Julkaistu: 24.02.2012 07:00

 

 

1-vuotiaan pojan epäillään hukkuneen kirkon kastemaljaan Indianapolisissa Yhdysvalloissa.

Kirkon työntekijät löysivät Juan Cardenasin veden alta runsaat puolimetriä syvästä kasteastiasta keskiviikkoiltana paikallista aikaa, kertoo Indianapolis Star.

Poika oli hoidossa saman Praise Fellowship Assembly of God -kirkon tiloissa sijaitsevassa päiväkodissa.

 

Toistaiseksi ei tiedetä, miten poika päätyi veteen, mutta rikosta ei tällä hetkellä epäillä.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkimista.

IS

 

:girl_cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now