Nat

Vauvat ja lapset uutisissa II

808 posts in this topic

Hallitus on lyhentämässä kotihoidontukea

 

Hallitus harkitsee HS:n tietojen mukaan kotihoidontuen keston lyhentämistä. Nyt kotihoidontukea voi saada siihen asti, kun lapsi täyttää kolme. Jatkossa tuki voi loppua lapsen täyttäessä kaksi.

Muutos sekä säästäisi valtion rahoja että patistaisi naiset nopeammin töihin tienaamaan veroeuroja.

Hoitotuen euromäärän leikkaamista hallitus ei suunnittele.

Hallituspuolueista kristillisdemokraatit vastustaa muutosta. Leikkausta voisi pehmentää sallimalla osittaisen hoitorahan käytön edelleen kolmeen ikävuoteen asti.

Asiasta päätetään kehysriihessä muiden säästöjen yhteydessä maaliskuun lopussa.

Aiheesta lisää perjantain Helsingin Sanomissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ah kun mun korvaan niin särähtää tuo naiset tienaamaan veroeuroja!

 

Nimim. Juuri eilen laitettiin hakemus miehelle kotihoidontuesta :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en usko, että tuolla helpotetaan naisten asemaa työmarkkinoilla vaan pikemminkin varmistetaan se, että Suomeen rantautuu tietynlainen ammattikotiäitiys. Ei se kotihoidon tuki niin suuri ole etteikö pienillä järjestelyillä perheet joissa toinen vanhemmista tienaa voi toinen jäädä kotiin varsinkin jos se toinen vanhempi työskentelee suhteellisen varman työllisyyden alalla joka on matalapalkkainen (esim. SOTE).

 

Toiseksi mä kyseenalaistan saatavat säästöt koska jonnekin ne lapset pitää päiviksi laittaa ja nykyinen kapasiteetti ei vain kaupungeissa riitä. Vuoden alussa aloittaneella ryhmällä ei kuulemma ollut edes määrärahoja hankkia leluja joten vanhemmat keräsivät niitä itse ryhmälle ja toivat lapsille omat nokkamukit koska hoitopaikka ei niitä voinut hankkia. Alle kolmivuotiaat vielä vaativat sen noin 1,5 hoitopaikkaa joten jo järjestelmä jo nykyisellään pullistelee niin mistä näille uusille hoitoon tuleville taaperoille ne paikat löytyisivät.

 

Ja koska jälkimmäinen tilanne on niin huono niin veikkaan että kynnys toteuttaa ensimmäisen kappaleen mukaista toimintaa on lopulta todella matala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, kyllä taas on hienoja säästöjä.

 

Ihan kuin se joka tuuraa töissä tätä kotona lastaan hoitavaa ei maksaisi verojaan. Vai oletetaanko että se kotona oleva on työtön ja saa heti työpaikan kun päättää sitä hakea, työpaikkoja kun ei ikävä kyllä tule samaa tahtia kuin työnhakijoita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotihoidontuen leikkaaminen on selvästi ideologinen päätös, koska sitä ei 2-3-vuotiaiden kohdalla käytetä kovin paljon: HS:n tietojen mukaan vuonna 2010 kaksivuotiaita oli kotihoidontuella 22 000.

 

Meillä on yhteiskunnassa nyt sellainen henki, että lasten kotona hoitaminen on moraalisesti jotenkin kyseenalaista. Silti asiantuntijat sanovat, että alle 3-vuotias ei varsinaisesti hyödy päivähoidosta, joskaan ei toki siitä vahingoitu, jos päivähoito on laadukasta. On kuitenkin ollut paljon puhetta siitä, että hoito ei suinkaan ole laadukasta kaikissa kunnissa tai samankaan kunnan sisällä kaikissa päiväkodeissa. Jos nyt sitten joku perhe päättää hoitaa lapsensa 3-vuotiaaksi (siis kuitenkin vain 3-vuotiaaksi!) kotona, hoitamaan jäävää vanhempaa syyllistetään tällaisen päätöksen jälkeen entistä enemmän.

 

Pelin henki on nykyään ääri-individualistinen ja -kapitalistinen: ihmisen arvo on tasan hänen maksamiensa veroeurojen määrä. Ei haluta ymmärtää tai hyväksyä, että valintoja tehdään myös perheinä, ei pelkästään yksilöinä. Onhan nyt sentään lapsia hoitavan vanhemman merkitys perheelleen korvaamaton! Sitä paitsi kysyn vaan, minne kaikki kotiäidit tai -isät rientäväisit töihin? Jostain syystä nyt jylläävä oikeistolainen talouslogiikka perustuu uskomukseen, että jos otetaan kaikilta kaikki tuet pois, ihmiset menevät töihin ja sitten meillä on sadan prosentin työllisyys. Ja on toki edelleen hyvätuloisia perheitä, joissa lapset hoidetaan kotona ilman tukiakin, jos niin halutaan. Valinnanvapaus koskee siis jatkossa entistä enemmän ainoastaan hyvätuloisia.

 

Koskahan meillä olisi niin tiukka taloustilanne, että pääomatuloihin saataisiin selvä progressio? Jos pistän miljoonan poikimaan ja tienaan toisen miljoonan vain siitä hyvästä että satuin omistamaan tuon ensimmäisen miljoonan, siitä ei sovi ottaa enemmän veroja, mutta kotihoidontuki pitää saada pois kaksivuotiaiden vanhemmilta ja työssäkäyviä pitää rankaista sairastumisesta. Ja miksi ihmeessä hallitus ei puutu näihin ökyrikkaiden maataloustukiin? Olisi se nyt asiallista ottaa ensin sieltä, missä leikkaus vähiten kirpaisee. Asuntolainan korkovähennyksistäkin voisin luopua mielihyvin.

 

muoks. Kiukkuinen kommenttini ei ole missään tapauksessa päiväkotihoitoa vastaan tai kotihoidon puolesta. Olen vaan sitä mieltä, että lapsiperheillä pitää olla vaihtoehtoja, koska elämäntilanteita on niin monenlaisia. Tavallaanhan tämä on taas yksi keino kurittaa ennestään kärsiviä kuntia, jos tämän takia päiväkotipaikkoja joudutaan järjestämään lisää. Pahimmassa tapauksessa toisissa perheissä sekä menetetään kotihoidontuki että maksetaan korotettua kunnallisveroa ja/tai päivähoitomaksuja. :angry:

Edited by Forelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua alkoi oikein naurattaa tää uutinen aamulla aamun uutisia katsoessani, kun meni mielestäni niin farssin puolelle koko idea. Itse mä en ole ollut kotihoidontuella paria kuukautta kauempaa, joten tää ei oikeastaan koske mua henkilökohtaisesti, mutta silti perustelut muutokselle on kyllä jääneet nyt vähän heppoisiksi. Säästöistä jos puhutaan, voidaan helposti alkaa vertailla kumpi tulee edullisemmaksi yhteiskunnalle, maksaa kotona lasta (tai usein useampia lapsia) hoitavalle vanhemmalle se muutama satanen kuussa, vai järjestää päivähoitopaikat näille kaikille lapsille. En tiedä montaakaan kuntaa, jossa päivähoitopaikoista ei olisi jo tälläkin hetkellä pulaa, ja tosiaan jonnekinhan ne lapset pitää päiviksi kuitenkin laittaa. Uskon, että monilla noista 22 000 kotihoidossa olevasta 2-vuotiaasta on isompi(a) sisaru(k)s(ia) myös kotihoidossa, jolloin myös heille pitää vanhemman töihin palatessa löytyä hoitopaikka. (Tämä siis, jos vanhemmalla on työpaikka mihin palata - työttömyyspäiväraha tulee myöskin kalliimmaksi kuin kotihoidontuen maksu.)

 

Mä näen tän muutoksen myös eriarvoistamisena siinä mielessä, että varakkaammilla perheillä on toki varaa hoitaa lapset kotona ilman yhteiskunnan muutaman satasen tukiakin, mutta pienituloisemmilla ei valinnanvaraa välttämättä ole, vaan se kotihoidontukikin on tärkeä. Mä en tosiaan ole millään tavalla päivähoitovastainen, oma lapsikin on ollut 1-vuotiaasta päivähoidossa, mutta mun mielestä Suomessa on ollut hyvä systeemi, joka on antanut jonkin verran valinnanvapautta perheille, ja mua kiukuttaa sen purkaminen näin huonoin perustein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en pysty sanomaan tähän kotihoidontuen leikkaamisuutiseen mitään painokelvollista. En kertakaikkiaan mitään. Luokatonta. Olen vielä yhden hallituksessa istuvan puolueen kirjoilla jäsenenä, arvaatkaapa vaan olenko enää sen jälkeen jos tämä menee läpi? Voi "#"%%".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ne on oikeasti laskeneet, että tuosta olisi jotain hyötyä, niin minun puolestani siitä vaan, ei minusta kaksivuotiasta ole mikään pakko pitää kotona. Vähän kyllä epäilyttää tosiaan se hyöty noiden päivähoitopaikkojen, ihmisten työllistymisen ym. suhteen, mutta en ole mikään talousasiantuntija, joten en ota siihen sen kummemmin kantaa. Mutta haluaisin kyllä tietää sen päiväkodin, jossa on pulaa leluista, kävisin kippaamassa sinne puolet meidän leluista :girl_sigh:

 

Miksi minusta tuntuu että juuri hyvätuloiset on niitä, jotka ei hoida lapsiaan kotona... Niillä on niin suuret menotkin, ettei ne pärjää ilman kahden ihmisen hyvää palkkaa :rolleyes: Onhan se toki totta, että kotihoidontuki on varmaan kolmanneksen meidän tuloista, joten olisihan sillä aika iso vaikutus jos se kokonaan poistettaisiin (ja meillä siis on alle kaksivuotias, joten ei poistettaisi), mutta minusta tuntuu että me kyllä pärjättäisiin ihan hyvin (ainakin kun saataisiin varmaan ne puuttuvat rahat sitten asumistuessa :P), kunhan vähän mietittäisiin mihin rahamme laitetaan.

 

Isompien sisarusten kotihoitoa voisi tavallaan tukea enemmänkin, kun siitähän ainakaan ei ole mitään haittaa, hyötyä vain kun ei tarvitse järjestää hoitopaikkaa ja vanhempi ei kuitenkaan käy töissä. Nykyiset tuet ei tosin taida kyllä vaikuttaa kenenkään päätökseen, joten sama kai ne olisi sitten poistaakin, saisi siitä säästöjä.

 

Monimutkainen juttu ylipäätään, joten en taida ottaa kantaa sen kummemmin, jonkun asiantuntijan täytyy nuo laskeskella :girl_sigh:

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sehän se jutun juoni onkin, että leikkaamalla kotihoidontuki valtio säästää. Ei niitä kiinnosta, että kunnille jotka jo nykyiselläänkin ovat pulassa tulee lisää velvotteita :rolleyes: Mitä sitä suotta miettimään asiaa kokonaisvaltaisesti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

On tainnut taas hallituksen laskimesta olla patterit lopussa, kun tätä "säästölaskelmaa" on tehty :rolleyes:. Tai toki siinä valtion rahaa säästyy, kun päivähoito järjestetään ja uudet päiväkodit rakennetaan kuntien rahoilla. Kyse kun ei tosiaan ole vain 2-vuotiaista, vaan myös heidän sisaruksistaan, jotka ovat samalla kotihoidossa.

 

Hallitusohjelmassa painotetaan mm. työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen tukemista. Näin sitä sitten tuetaan, että 2-vuotiaiden vanhemmat saavat raahata jälkikasvuaan kaupungin toiselle laidalle hoitoon siihen ainoaan vapaaseen hoitopaikkaan (ja pahimmassa tapauksessa sisarusta eri paikkaan) ja tämän takia käyttävät työmatkoihin esim. pk-seudulla 3-4 tuntia päivässä, jolloin lasten hoitopäivät kestävät vaatimattomat 10-12 tuntia. Sitähän tässä juuri viime viikolla asiantuntijan toimesta suositeltiin, ja ihan erityisesti alle 3-vuotiaille :dash2: Kaikista töistä kun ei voi jäädä edes osittaiselle hoitovapaalle nauttimaan Kelan huikeasta 90 euron (miinus verot) korvauksesta. Vaan onpahan tuottavaa; lasten etu on ihan vanhanaikainen idea :girl_mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jos tuo on tosiaan laskettu sillä kaavalla, että valtio säästää ja kuntien ongelma on sitten järjestää päivähoito niin huhhuh :girl_haha: Siinä tapauksessa toivon että ne miettivät asiaa vielä toisenkin kerran :rolleyes: Enkä ihan jaksa uskoa että ne rahat siihen päivähoitoon ilmestyy noin vaan kuntien yhdistämisellä, vaikken tietty sitäkään tiedä. Minusta valtio on kuitenkin vastuussa siitä että kunnat pärjäävät, valtio koostuu niistä kunnista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valinnanvapaus koskee siis jatkossa entistä enemmän ainoastaan hyvätuloisia.

 

Koskahan meillä olisi niin tiukka taloustilanne, että pääomatuloihin saataisiin selvä progressio?

 

[--]

 

Tavallaanhan tämä on taas yksi keino kurittaa ennestään kärsiviä kuntia, jos tämän takia päiväkotipaikkoja joudutaan järjestämään lisää. Pahimmassa tapauksessa toisissa perheissä sekä menetetään kotihoidontuki että maksetaan korotettua kunnallisveroa ja/tai päivähoitomaksuja. :angry:

 

Mä näen tän muutoksen myös eriarvoistamisena siinä mielessä, että varakkaammilla perheillä on toki varaa hoitaa lapset kotona ilman yhteiskunnan muutaman satasen tukiakin, mutta pienituloisemmilla ei valinnanvaraa välttämättä ole, vaan se kotihoidontukikin on tärkeä.

 

Samaa mieltä teidän ja monen muunkin kanssa! Nythän kodinhoitotukiajalta kertyy myös jonkin verran eläkettä, eli senkin säästäisi tällä leikkauksella, mutta kyllä nämä minun oikeudentajulle ovat pieniä puroja verrattuna siihen, miltä suunnalta höyläämällä valtion velkaantumista voisi suitsia eriarvoistumista lisäämättä.

 

Paperi-Hesarin jutussahan luki hallituksen harkinnassa olevan "myös yritystukien leikkaaminen, eläkkeitä, sosiaalitukia ja monia määrärahoja nostavien indeksien jäädyttäminen, nuorten koeaikojen pidentäminen ja ensimmäisen sairauslomapäivän jättäminen työntekijän omalle vastuulle".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikö tällä hetkellä ole niin, että vakityössä olevat hoitovapaalaiset saavat pitää työpaikkansa siihen asti, kun (nuorin) lapsi täyttää 3 vuotta? Sen jälkeen ei ole kai työnantajalla velvoitetta ottaa takaisin samaan työhön, jos jatkaa yli 3-vuotiaan hoitamista kotona perheen omalla kustannuksella? Tarkoittaisiko tuo kotihoidontuen leikkaus sitä, että edes omalla kustannuksella ei saisi yli 2-vuotiasta hoitaa kotona menettämättä työpaikkaansa? Korjatkaa mua, jos muistan ihan väärin nykyisen tilanteen.

 

Pitää vissiin äkkiä ilmoittaa pitävänsä hoitovapaata siihen asti, kun lapsi on kolme, jos haluaa tältä leikkurilta välttyä. :rolleyes: Vai voisivatko tehdä niin, että leikkaisivat tukea jo alkaneilta hoitovapailta ja pakottaisivat työnantajat ottamaan äidit takaisin töihin vuotta ennen kuin on sovittu? Sijaisista välittämättä? En edes tiedä vielä, kuinka pitkään haluaisin olla hoitovapaalla, mutta tällaiset uutiset ohjaavat tekemään pikaisia päätöksiä asian suhteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikö tällä hetkellä ole niin, että vakityössä olevat hoitovapaalaiset saavat pitää työpaikkansa siihen asti, kun (nuorin) lapsi täyttää 3 vuotta? Sen jälkeen ei ole kai työnantajalla velvoitetta ottaa takaisin samaan työhön, jos jatkaa yli 3-vuotiaan hoitamista kotona perheen omalla kustannuksella? Tarkoittaisiko tuo kotihoidontuen leikkaus sitä, että edes omalla kustannuksella ei saisi yli 2-vuotiasta hoitaa kotona menettämättä työpaikkaansa? Korjatkaa mua, jos muistan ihan väärin nykyisen tilanteen.

 

Pitää vissiin äkkiä ilmoittaa pitävänsä hoitovapaata siihen asti, kun lapsi on kolme, jos haluaa tältä leikkurilta välttyä. :rolleyes: Vai voisivatko tehdä niin, että leikkaisivat tukea jo alkaneilta hoitovapailta ja pakottaisivat työnantajat ottamaan äidit takaisin töihin vuotta ennen kuin on sovittu? Sijaisista välittämättä? En edes tiedä vielä, kuinka pitkään haluaisin olla hoitovapaalla, mutta tällaiset uutiset ohjaavat tekemään pikaisia päätöksiä asian suhteen.

 

Mua kiinnostaisi myös tietää, miten tuo tuen leikkaaminen vaikuttaisi työnantajan velvollisuuksiin. Meillä nuorin on tosin vasta 4kk, ja olen ehkä palaamassa töihin ensi vuodenvaihteessa, mutta tarkoitus oli miettiä vielä syksyn aikana mitä tehdään.

 

Ei mitään järkeä tällaisissa "säästöissä", uskomatonta että lähes kaikki hallituspuolueet on tämän takana. Taisi mun ääni mennä sittenkin väärään osoitteeseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotenkin tuntuu siltä, että tämä on hyvä keino saada kunnat suostumaan kuntaliitoksiin. Monet kunnathan ovat jo nyt äärimmäisessä taloudellisessa ahdingossa ja jos pitäisi alkaa pikaisella aikataululla pistää pystyyn kokonaan uusia hoitoyksiköitä, ei varmaan edes tarvitsisi puhua kuntien pakkoliitoksista, koska monille kunnille liitos olisi ainoa vaihtoehto pysyä hengissä ja tarjota jatkossakin lakisääteiset palvelut.

 

Etenkin näin pienituloisen näkökulmasta tuntuu, että tämä ehdotus vain entisestään lisää eriarvoisuutta ihmisten kesken. Pieni rahahan tuo kotihoidontuki on, ja jos meistä toinen olisi töissä niin luultavasti jollain järjestelyillä pystyisimme silti hoitamaan lapsen kotona siihen asti, kun hän on 3v. Mutta kun talous on muutenkin äärimmäisen tiukilla (työmarkkinatuella opiskeleva ja kotihoidontueka saava), jokainen saatu euro ratkaisee. Juuri eilen tai edellispäivänä Kokoomusen Sampsa Kataja lupaili, että kaikkein pienituloisilta ei tulla leikkaamaan mitään. No, vaikka tämä ei rahallisesti olekaan leikkaus, niin kyllä tämä leikkaa kaikkein pienituloisimmilta mahdollisuuden valintaan. Mielestäni siinä, aloittaako lapsi päivähoidon olleessaan 2- vai 3-vuotias on suuri ero ja jos kotihoidontuki lakkaa jo lapsen ollessa kaksi, ei muuta vaihtoehtoa ole kuin viedä lapsi hoitoon. Kuitenkin varmasti moni, joka hoitaa lasta kotona 2-vuotiaaksi, hoitaisi mielellään vielä sen yhden lisävuoden. Pienituloiselle pudotus on lisäksi paljon isompi: täysi kotihoidontuki hoitolisineen on kuitenkin 402€ ja sentit päälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noooh, ehdittiin tässä jo painaa paniikkinappulaakin, uutisille seliteltiin, että tässähän on vain kartoitettu eri vaihtoehtoja ja mitään ei ole esitetty. Toisaalta, kovastipa se Suomen Kuvalehden kuntauudistuskarttakin sitten erosi lopullisesta esityksestä. :rolleyes:

 

Tässä korpeaa eniten se, että jo valmiiksi "nesteessä" olevat kunnat ovat sitä pian entistä enemmän. Omasta kunnasta lakkautettiin kuntalisä muutaman kymmenen tonnin säästön nimissä. Shokkiyllärinä se kuntalisäkin oli monille perheille se juttu, joka mahdollisti kotihoidon ja vielä suurempana shokkiyllärinä, päivähoitopaikkojen kysyntä räjähti käsiin niin, että palvelua joudutaan ostamaan nyt jo väkisin suurelta ja mahtavalta Tampereelta. Palvelee tosin juuri kuntauudistusvisiota hienosti, vaikkei seKÄÄN yllättäen taio mistään lisää päivähoitopaikkoja. Ideologisia valintoja, pistää toivomaan, että meilläkin jompikumpi ansaitsisi kk-tulomielessä kahden edestä, mutta ei.

 

Jokaisella puolueella on omat pyhät lehmänsä, saattaapi olla, että perhe ei ole siellä relevantimpien joukossa hallituspuolueille (paitsi KD, jotka edes yrittävät).

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi. Kiva. Juttu.

 

 

Kuinkahan pian tällainen uudistus sitten iskisi päälle, jos on iskeäkseen? Olen palannut kouluun syksyllä silmät loistaen siitä ajatuksesta, että Sitten Kesällä saan olla pojan kanssa vielä rauhassa kotona kun hän on alle 3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No en kyllä jaksa uskoa että ehtisi ennen kesää jos ne nyt vasta "miettii eri vaihtoehtoja".

 

Minä en nyt jotenkin jaksa uskoa tähän ylipäätään, kun alkaa kuulostaa vähän mahdottomalta kunnille toteuttaa nuo päivähoitopaikat. Olen ehkä sitten tyhmä, kun uskon että niiden on pakko miettiä sitä puolta tässä.

 

No, tyhmätkin ideat voi mennä läpi, jos kukaan ei usko niin tyhmän ehdotuksen läpimenoon, eikä siksi tajua vastustaa, joten hyvähän se on että perusteltua vastustusta löytyy.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivon mukaan niillä joku järjen ääni päässä herää.

 

Kyllä kiehuu jo mahdollisen seuraavan lapsen hoitoa ajatellen valmiiksi päässä. Kai me sitten eletään jollain kaurapuurolla se vuosi.

Edited by bohemian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen vähän hämmentynyt siitä, kuinka vähän ihmiset on lähteneet tätä vastustamaan. Huomaa sen, että mitä ilmeisimmin kotiäitiys on hyvin vähän arvostettu käsite Suomessa. Ja ihan suomeksi sanottuna monet työssäkäyvät/aikaisin töihin palanneet äidit jostain syystä vähän halveksuvat kotona olon valinneita äitejä. Tuleeko siitä töihin menosta kuitenkin joku pisto sydämeen, mikä pitää purkaa toiseen osapuoleen? Vai arvotetaanko se työnteko todellakin mielessä niin korkealle, että pidetään sitä toisen kasvatustyötä jotenkin alempiarvoisena vaihtoehtona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now