Nat

Vauvat ja lapset uutisissa II

808 posts in this topic

Kuvan alla: Aamulehti pyysi kahdeksanvuotiasta kiusattua kirjoittamaan itse, miltä tuntuu. Äiti lähetti pojan kirjeen toimitukseen.

 

screenhunter08apr280802.jpg

 

Kyllä näistä aina ihan yhtä paha mieli tulee ja muistelee ehkä vähän niitäkin asioita, mitä itse on tullut kakarana toisille ihmisille sanottua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.hs.fi/tiede/%C3%84idin+kannattaa+puhdistaa+tutti+omassa+suussa/a1368322860895

 

Timo Paukku

HELSINGIN SANOMAT

 

Äidin kannattaa puhdistaa tutti omassa suussa

 

Tutti tipahtaa vauvan suusta lattialle. Mitä teet? Älä pese tai pyyhi sitä. Tai jos teetkin niin, käytä tuttia vielä äidin suussa.

Vauvan vastustuskyky kehittyy äidin syljestä, väittävät ruotsalaiset Göteborgin yliopiston Sahlgrenskan Akatemiassa.

Tutkijat seurasivat 184 lapsen joukkoa syntymästä saakka.

He kirjasivat muistiin, kuinka moni lapsista käytti tuttia ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Perheet kertoivat myös, miten he puhdistivat tutin.

Useimmat vanhemmat heilauttivat tuttia juoksevan veden alla, ennen kuin vauva sai sen takaisin suuhunsa. Jotkut vanhemmat käyttivät tuttia kiehuvassa vedessäkin.

Mutta joillakin vanhemmilla oli tapana laittaa tutti omaan suuhunsa ja puhdistaa se imaisemalla sitä.

Vauvoilla, jotka saivat tutin vanhemman suun kautta, oli kolme kertaa vähemmän ihottumia 1,5 vuoden ikäisinä. Tällöin heitä verrattiin muulla tavalla tutin puhtaana saaneisiin vauvoihin.

Tutkijat poistivat muita tekijöitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa iho-allergiaan, kuten vanhempien omat allergiat, tai syntymisen keisarinleikkauksella.

Tutin käyttö sinänsä ei vaikuttanut allergian kehittymiseen.

Jo pitkään on väitetty, että vauva kannattaisi altistaa haitallisille bakteereille, jotta hänen vastustuskykynsä kehittyisi. On kuitenkin ollut vaikea osoittaa, miten.

Syljessä on paljon bakteereita ja viruksia. Tutkijat uskovat, että sylki voi myös siirtää mikrobeja vanhemmalta lapselle.

Tutkijat havaitsivat, että vanhempien sylki todella on erilaista kuin vauvan.

Tämä tukee olettamusta, että hyödyllisiä mikrobeja voi siirtyä syljen mukana. Sylkeä saaneissa vauvoissa ei havaittu hengitysteiden tulehduksia.

Sama Göteborgin ryhmä on aiemmin tutkinut vatsan mikrobeja ja sen allergisia reaktioita.

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Pediatrics, ja siitä kertoi tieteen verkkolehti ScienceDaily.

Edited by Chokoladen

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Olin juuri tuomassa samaa! Ohhoh, aika juttu. Kummin sitä nyt kannattaa tehdä? Siirtää hyödyllisiä mikrobeja ja kariesbakteeri vai olla siirtämättä kumpaakaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ei käytä tuttuia ollenkaan?

 

Tutin käyttö lisää äkillisen välikorvantulehduksen riskiä. Syynä on se, että tutti kohottaa pehmeää suulakea ja huonontaa korvatorven normaalia toimintaa. Nenänielun nesteet pääsevät valumaan epänormaalilla tavalla avoimeen korvatorveen ja edesauttavat korvatulehduksen kehittymistä.

Välikorvantulehduksia sairastavat eniten alle kaksivuotiaat lapset. Tutti voi toimia myös mikrobien levittäjänä esimerkiksi päiväkodissa.

 

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trs00044

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013051717032109_uu.shtml

 

 

Lapsi putosi viidennestä kerroksesta Helsingissä -
Ihmepelastuminen!

Perjantai 17.5.2013 klo 16.21

 

Kaksivuotias poikalapsi putosi kerrostalon viidennen kerroksen avoimesta tuuletusikkunasta maahan Helsingin Pasilassa perjantaina iltapäivällä.

Pikkulapsi putosi viidennen kerroksen ikkunasta asfaltille.

- Tällainen tapaus meillä on tutkittavana, vahvistaa rikosylikomisarioRitva Elomaa Helsingin rikospoliisista.

Paikalle hälytettiin heti apua ja lapsi toimitettiin sairaalahoitoon.

Lapsi putosi suoraan kovalle asfaltille. Paikalla ei ollut mitään pehmentävää elementtiä.

- Lapsen saamat vammat ovat tämänhetkisten tietojen mukaan pelättyä pienemmät, Elomaa sanoo.

Poliisilla ei ole toistaiseksi tietoa siitä, miten lapsi pääsi putoamaan ikkunasta, koska tutkimukset ovat vasta aivan alkuvaiheessa.

- Tutkimme tätä tapaturmana, Elomaa sanoo.

Poliisin tietojen mukaan ainakin toinen lapsen vanhemmista oli paikalla lapsen pudotessa ikkunasta.

IL
 
:o Miten voi jäädä tuollaisesta pudotuksesta henkiin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Muistaakseni olen jostain lukenut, että jos on hyvä tuuri (miten päin osuu maahan) ja on itse riittävän rentona, voi vammat olla pienemmät. Aivan kamala tapaus joka tapauksessa (ja laitoin meillä ikkunan kiinni heti, kun näin uutisen)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanskan elintarvikevirasto suosittaa vanhempia olemaan antamatta lapsilleen riisikakkuja ja riisipohjaisia juomia, koska niiden valmistusvaiheessa eli kuivatuksessa  niihin syntyy karsinogeenejä. Ja koska varsinkin lapsi voi painoonsa nähden vedellä aika montakin riisikakkua, on se heille erityisen haitallista. Riisivellien ja puurojen haitallisuutta selvitellään, mutta Tanskassa tuntuu nyt ainakin olevan monella niidenkin suhteen varovaisuutta eli aloittavat kiinteät mielummin esim. maissi- tai hirssipuurolla. 

 

Ilmeisesti viranomaiset ovat toivoneet kaikkia päiväkoteja ja kouluja ilmoittamaan asiasta koteihin, joten suhteellisen "vakava varoitus" on kyseessä. 

 

Googella löytyy muutakin lisätietoa, tässä nyt yksi englanninkielinen juttu: 

http://news.ninemsn.com.au/health/2013/05/16/14/51/denmark-warns-against-rice-for-children

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomessakin elintarvikevirasto julkaisi olikohan alkuvuodesta tiedotteen, että riisimaitoa ei pitäisi antaa alle 6-vuotiaille ollenkaan raskasmetallijäämien takia. Meille tämä kerrottiin myös neuvolassa, kun tuli puhetta 2,5-vuotiaan maidottomasta dieetistä. En sitä alkuperäistä tiedotetta enää löytänyt (onkohan peräti poistettu sivuilta?), mutta täällä on Eviran pidempi tietosivu asiasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo kätkytkuolemateema on kimurantti. En usko ns. keskivertovauvan kohdalla tilanteen vaikuttavan suuntaan tai toiseen, vaikka kuinka taulukoisi ristiin muuttujia. Mielenkiinnolla tosin odottaa tästä lisätutkimuksia (ja raivokkaita vastaväitteitä kiintymysvanhemmuuden puolustajilta).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kommentoin tätä jo tuolla Vauva-osaston perhepetiketjussa, mutta laitetaan nyt tännekin.

 

En ole lukenut alkuperäistä tutkimusta, mutta Unicef on julkaissut hyvän ja kriittisen vastineen tuohon tutkimukseen:

http://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/News/UNICEF-UK-Baby-Friendly-Initiative-statement-on-new-bed-sharing-research

 

Unicefin pointti oli mm. että päihteiden ja alkoholin käyttö on merkittävin kätkytkuoleman riskitekijä ja se saattaa olla myös tuon tutkimuksen tulosten takana, koska siinä ei selvitetty asiaa kunnolla. Unicefin johtopäätös oli tuo, mitä Jenny-Maria jo sanoi, että normaaleissa tilanteissa ja perheissä tuskin asialla on merkitystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unicef suosittelee nukuttamaan vauvan omassa sängyssään vanhempien lähellä, ei samassa sängyssä. Aiemmatkin tutkimukset puhuvat sen puolesta, että samassa sängyssä nukuttaminen lisää kätkytkuolemariskiä. Ei mitään uutta siis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä, mutta tällainen yleinen suositus saattaa silti perustua tiettyihin riskiryhmiin eikä siihen, että samassa sängyssä nukkuminen kaikkien lasten ja vanhempien kohdalla lisäisi kätkytkuoleman vaaraa. Unicef nimenomaan kritisoi (tutkimuksiin ja tieteelliseen otteeseen perustuen) sitä, että samassa sängyssä nukuttamista yleisesti pidettäisiin pahana, koska 1) sillä on hyviäkin puolia ja 2) koska yhteys kätkytkuolemiin saattaa selittyä muilla tekijöillä, ei vieressä nukuttamisella sinänsä.

 

Vaikea kysymys silti, enkä kyllä itsekään vielä tiedä, miten tulen oman lapseni kanssa tekemään.

Edited by Meryl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin joskus artikkelin, jossa perattiin läpi vauvojen kuolinolosuhteita ja siinä nostettiin perhepedin suhteen esiin alkoholin ja huumeiden lisäksi tupakka. Jos tupakoi, käyttää huumeita tai on juonut, niin sen mukaan ei sais nukkua perhepedissä. :)

 

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa oli todettu, että ei ole väliä nukkuuko perhepetinä sängyssä vai sohvassa, kunhan nukkuu siinä mihin vanhempi ja lapsi ovat tottuneet. Eli vaikkapa mummolassa kannattaisi pistää vauva omaan sänkyyn nukkumaan vaikka kotona oltaisiinkin perhepedissä.

 

Googlella varmaan löytää lähteet, jos kiinnostaa. En ala niitä nyt teille kaivamaan.

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli vaikkapa mummolassa kannattaisi pistää vauva omaan sänkyyn nukkumaan vaikka kotona oltaisiinkin perhepedissä.

 

Siis miksi? Ja perhepedissä nukkuvien puolesta: Miten sen olisi tarkoitus onnistua? Jos lapsi on tottunut nukkumaan vanhemman vieressä, niin ei kai se vieraassa paikassa uskalla nukkua yksin? Itse olen ajatellut pikemminkin päinvastoin, että vaikka kotona lapsi nukkuu omassa sängyssä, vieraassa paikassa kannattaisi pitää vieressä, niin olisi vauvalle turvallisempi olo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siinä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa (johon mulla ei nyt ole viitettä eli tosi luotettavaa :P) oli todettu, että kun vanhemmat nukkuu perhepetinä itselleen oudossa paikassa, niin se on riski. Sielläpäin ilmeisesti jotkut nukkuu perhepetimeiningillä sohvassa ja sitä pidettiin turvallisena, jos sekä vanhempi, että vauva olivat tottuneet siihen. Eli tottumus oli tärkeämpi juttu kuin se, että nukkuiko sohvassa vai sängyssä. Mutta jos haluat tietää enemmän, niin googleta se tutkimus. Mä en muista enää tarkempia yksityiskohtia.

 

Itse olen ottanut vauvan ihan viereen, mutta teknisesti sänky on eri. Viimeksi oli hotellissa lisäsänky ja otin sen kiinni meidän parisänkyyn. Yleityin vauvaan ojentamalla käteni. Hyötynä tossa oli se, että parisänky oli liian pieni 3:lle ja näin vauva ei lähtenyt kallistumaan mahalleen. Se patja kun oli niin pehmeä, että mun paino teki siihen kuoppaa. Mut hei, vaikka joku tutkimus sanois jotain, niin ei sitä silti tarvi totella. :D

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jännä juttu, mikähän siinä vieraassa paikassa sitten on... Eikö luulisi että vanhemmatkin vieraassa paikassa on vielä enemmän varuillaan? Vai onkohan siinä sitten se, ettei vanhemmat ikäänkuin unissaan muistaisi sitä vauvan paikkaa siellä sängyssä? (Kunhan pohdin, en jaksa etsiä sitä tutkimusta enkä varsinkaan lukea sitä :P)

 

Nojoo, jos nukkuisin perhepedissä normaalisti, niin en varmaan tottelisikaan. Me ei nukuta, eikä sekään mistään tutkimuksista johdu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.hs.fi/elama/Olen+menett%C3%A4nyt+nelj%C3%A4+lasta/a1370412055744?ref=tf_iHShuutoboksi_etusivu&jako=ebcf717cef1c714a32d0d263a9ff49a6

 

En tiedä kuuluuko varsinaisesti tänne, mutta ihanan rehellisiä tarinoita menetetyistä lapsista.

 

Esim. vauva.fi:n innokkaimmat sekopääkeskustelijat tarvitsisivat näitä ihan tosissaan. Siellä on yllättävän usein vaikeiden kromosomihäiriöiden keskusteluissa sitä sun tätä siitä, kuinka ihmisen ei pidä leikkiä Jumalaa jne., vaikka kyseessä on häiriö, joka on testillä varmistettu ja johtaa kuolemaan juuri pian syntymän jälkeen, ellei jo aikaisemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yle: Mummojen hoivavietti lihottaa lapset

 

Keskiviikko 3.7.2013 klo 09.03

Mummojen hoitamat lapset ovat muita ylipainoisempia, kertoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Antti Tanskanen Ylelle.


 

Aiemmin isoäitien hoiva ja lisäravinto auttoivat lasta säilymään hengissä aikuiseksi. Nyky-yhteiskunnassa sama hoivamalli tuottaa ylipainoisia lapsia. Tuore suomalaistutkimus on paljastanut kytköksen mummien hoivan ja lapsenlapsen lihavuuden välillä.

 

- Isoäidit käyttäytyvät vastaavasti nyky-yhteiskunnissa, missä ravintoa on tosi paljon enemmän tarjolla aiempaan verrattuna. Nyt aiemmin hyödyllisellä vaikutuksella on painoa kohottava vaikutus, kertoo aiheesta tutkimuksen tehnyt tutkijatohtori Antti Tanskanen.

 

Tutkimuksessa vertailtiin lapsia, joita isoäiti oli hoitanut eniten 9 kuukauden ja kolmen vuoden välillä sekä lapsia, joita vanhemmat olivat hoitaneet samana ajankohtana. Tulosten mukaan mummien hoitamat lapset olivat yli 20 prosenttia todennäköisemmin lihavia kolmevuotiaina.

 

Vaikka mummit saattavat antaa lapsille liikaa herkkuja, on heidän antamallaan tuella useiden tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus lapsen kehitykseen, koulumenestykseen ja onnellisuusasteeseen.

 

http://www.iltalehti.fi/raskausjalapset/2013070317221235_rb.shtml

 

 

Olen huomannut tässä oman perheeni kohdalla sen, että miehen vanhemmat (erityisesti anoppi) syytävät lapsille karkkia sallimisperiaatteella ("no saahan sitä nyt vähän", vaikka vähän ei olekaan ihan vähän), kun lapset osaavat mankua. Oma äitini näyttäisi olevan enemmän ns. välipalaihmisiä, ts. maissinaksuja ja rusinoita olisi tulossa joka välissä, vaikka edellisestä ruuasta olisi Tirpalla kulunut n. 30 minuuttia...

 

Tuntuu, että aika usein isovanhemmat sivuuttavat vanhempien tahdon asiassa ihan täysin, "kyllä sitä nyt vähän saa antaa" -periaatteella, esim. karkin suhteen.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotenkin ei yllätä  :grin:  Miehen mummo oli tunkemassa sokeria meidän neidin suuhun jo neljän kuukauden iässä. Helppoa yrittää olla ensimmäiset pari vuotta ilman sokeria, kun saa jatkuvasti kytätä mitä vauvan suuhun on laittamassa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now