Sign in to follow this  
Followers 0
Riitta

Anafylaksia

5 posts in this topic

Onko kenenkään muun lapsella tullut jostain anafylaktista reaktiota? Kuinka raju kohtaus oli? Onko asia paljon mielessä, vaikuttaako arkeen? Onko Epipen aina mukana? Onko raju allergia lieventynyt tai jopa kadonnut lapsen kasvaessa?

 

Meidän poika sai nyt kesällä anafylaktisen reaktion maistaessaan kananmunaa ensimmäistä kertaa. Kananmuna-allergia kyllä oli tiedossa, oli näkynyt talvella Prickeissä, mutta reaktion rajuutta ei osattu ennustaa. Kananmunaa testattiin kotona lääkärin ohjeiden mukaan, poika sai savukalapaistosta jossa oli kananmunaa, ja vaikka tarjosin pelkkää lohta josta olin rapsuttanut munakermahyydykkeen pois eikä poika syönyt oikeastaan mitään, jouduttiin menemään ambulanssilla sairaalaan jossa poika sai adrenaliinia ja kortisonia. Kotiin päästiin jo samana iltana.

 

Meillä on onneksi helppoa huolehtia munattomasta ruokavaliosta kun poika on vielä kotihoidossa ja syödään lähes aina kotona, mutta toki mietityttää miten elämä sujuu kun poika menee hoitoon tai alkaa kulkea kavereiden kotona. Epipen pitäisi olla aina mukana mutta tuppaa usein unohtumaan :unsure: Pian ajankohtainen MPR-rokote pojalle annetaan sairaalassa, influenssarokotetta ei saa pistää lainkaan.

 

Välillä tuntuu tosi pelottavalle miettiä sitä miten varuillaan asian kanssa täytyy olla, ja toisinaan yllätän itseni kelaamassa mielessäni aina uudestaan sitä miten Epipeniä oikein käytetäänkään. Meillä ei reaktio tullut mitenkään hirveän nopeasti joten varmasti ehtisin tosi paikan tullen lukea ohjeetkin mutta silti hirvittää. Vertaistukea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hei,olet varmaan saanutkin vastauksen jostain muualta.

 

Omalla tyttärellä on tullut viljoista anaflyktinen shokki. Ei koskaan onneksi järkyttävän pahaa,mutta vaara on aina läsnä. Kerran on päiväkodissa saanut mutta eivät tunnistaneet sitä shokiksi vaan soitti isälle joka tunnisti oireet ja soitti minulle. Minä vein lapsen päivystykseen. Lasta hakiessa lapselle oli noussut 1h kuume 39,7 astetta (oire1), sain tytön autoon,alkoi oksentamaan (oire2),päästiin terveyskeskuksen pihaan tyttö autosta,veltto (vaarallisin oire3), ikinä ennen ei olla päästy niin nopeasti huoneeseen ja saatu lääkäriä paikalle,lääkkeet suoraa suoneen ja maski naamaan. Päästiin säikähdyksellä.

 

Epipen on aina sielä missä lapsikin. Kaikille on opastettu käyttö. Repussa kulkee mukana. Päiväkotiin saa kuntoutusohjaajan joka opastaa henkilökunnalle epipenin käyttöä. Tytön mukana kulkee myös lappu missä lukee shokista ja lappu kynän käyttöä varten.

 

Meillä ei tehdä mitään viljaprovoja kotona vaan sairaalassa. Samoin kaikki kalat tehdään sairaalassa,ainoat mitä tehdään kotona on marjat.

 

Kehoitan pyytämään provolähetettä lastenpolille,en uskaltaisi teidän tapauksessa provosoida kotona enää tuollaista aineosaa.

 

Päivähoitoon tulee olla lääkärinlausunto ruokavaliosta,muuten ei saa erikoisruokavalio ruokaa. Samalla lista sallituista ruuista. Sinun tulee painottaa sinne anaflyksian vaaraa ja että ainostaan listan mukaan saa antaa ruokaa.

 

Kannattaa tosiaan pitää se epipen aina lapsen mukana,koska ei ole kuin maksimissaan 15 minuuttia aikaa jos hengitystiet turpoaa umpeen.

 

Jaksuja sinne anaflyksian kanssa ja ole tarkkana noiden ruoka-aineiden kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 7,5kk ikäinen tyttö sai eilen illalla voimakkaan allergisen reaktion ja jouduimme lähtemään ambulanssilla sairaalaan. Epäilemme reaktion aiheuttajaksi Muksun iltapuuroa (näytepakkaus) jota annoimme ensimmäistä kertaa, aina ennen puurot on keitetty tavallisista hiutaleista. Puuroa meni ehkä 3 teelusikallista ennen kuin tyttö alkoi itkeä ja kieltäytyi syömästä. Hetken päästä hän oksensi, ei meinannut saada henkeä, meni hetkessä aivan veltoksi ja silmät painuivat kiinni minkä jälkeen alkoi nousta nokkosrokon tyyppistä ihottumaa ympäri kehoa sekä kasvoihin ja päähän. Päivystyksestä ei annettu mitään jatkohoito-ohjeita (muuta kuin seuranta läpi yön) joten onkohan mahdollista saada neuvolalääkärin kautta epipeniä tai jotain antihistamiinia kotiin varuiksi? Voiko näin pienelle antaa epipeniä? Epäilen reaktion aiheuttajaksi joko jotain viljaa (vehnä, ruis?) tai pähkinää (tuoteselosteessa mainittu kasviöljyissä kookos).

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Epipenin tuoteselosteessa lukee, että on tarkoitettu 15-30kg painaville lapsille, mutta meidän poika painoi korkeintaan 11kg kun hänelle tuota määrättiin. Eikä paina 15 kiloa vieläkään. Mutta vähän oudolle kuulostaa teidän ensiapukäynti, eikö teille tule mitään jatkotutkimuksia? Miten oireita hoidettiin päivystyksessä, saiko lapsi adrenaliinia kohtauksen laukaisuun vai helpottiko ilmankin? Minä haluaisin ehdottomasti lähetteen allergiatesteihin jossa yritettäisiin selvittää noin rajun reaktion aiheuttajaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Oireet alkoivat lieventyä ambulanssimatkan aikana selvästi ja lääkäri totesi, että antihistamiinia / adrenaliinia ei tarvitse antaa kun muut oireet iho-oireita lukuunottamatta olivat helpottaneet täysin n. tunnin sisällä kohtauksen alusta. Tuossa vaiheessa tyttö yritti jo kontata ja olin saanut imetettyä häntä kerran. Iho-oireita oli vielä myöhemmin nähtävissä mutta lähinnä punaisia läiskiä, ei enää nokkosrokkoa. Itse olimme ilmeisesti vielä vähän sekaisin kaikesta mieheni kanssa emmekä tajunneet kysyä jatkotutkimuksista. Ajattelin huomenna soittaa neuvolaan (tytöllä olisi 8 kk lääkäri viikon kuluttua) ja jutella miten nyt toimitaan. Haluaisin kyllä allergiatestit jos mahdollista ja jonkinlaisen ensiapulääkityksen kotiin varalle (painoa tytöllä on tällä hetkellä himpun yli 8 kg mikä on varmaan liian vähän tuohon Epipeniin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0