idap

minkä ikäisenä aloititte kuivaksi opettelun?

20 posts in this topic

minkä ikäisenä aloititte potalla käymisen ja miten se sujui!?? pissasiko tai kakkasiko lapsi muualle kuin potalle monta kertaa..??

meillä nyt 2-vuotias ja ei tunnu olevan vielä suurta kiinnostusta/ intoa potalle tai pytylle...

olisko vinkkejä tai jtn...?? smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voihan vaipattomuutta kokeilla mutta jos tuntuu että kypsyyttä ei vielä ole niin ei sitä kannata murehtia. Nämä asiat kypsyy yksilöllisesti.

 

Pottaan on esikoisen kanssa "tutustuttu" eli käyty välillä kokeilemassa ilmakylpyjen yhteydessä varmaan alle 1-vuotiaasta. Mutta siis ihan vain satunnaisesti kokeiltu että potta tulisi tutuksi, ei mitään järjestelmällista.

 

2-vuotiaana kokeilin kesäaikaan jonkun viikon vaipattomuutta kotioloissa, mutta pojalla ei selvästi ollut vielä tarvittavaa kypsyyttä, koska rakko piti vain tosi lyhyen aikaa eikä hän tunnistanut hätäänsä ennakkoon. Pissavahinkoja tuli koko ajan joka paikkaan. Annoin siis olla ja päätin odottaa sopivampaa hetkeä.

 

Sitten vähän alle 2,5-vuotiaasta aloitettiin järjestelmällisempi harjoittelu. Oltiin kotona ilman vaippaa ja kun potalle meno ärsytti poikaa, lahjottiin tarroilla (tätä kesti varmaan pari viikkoa). Sen jälkeen poika alkoikin käydä potalla ihan mielellään ja alkoi tunnistaa hädän. Huomasimme myös että osaa jo pidätellä pissaa.

 

2v9kk sitten uskalsimme jättää vaipan pois ulkona ja muualla, kun tuntui että potalla käyminen on varmentunut eikä ollut enää isoja vaatekerroksia kun tuli kesä. Siitä lähtien poika on ollut päiväkuiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä aloitettiin pottailu jo 6kk iässä. :rolleyes: Sattui niin sopivasti, että Sälli väänsi ensimmäisellä kerralla kakat, eikä sen jälkeen juuri vaippaan kakannutkaan. :lol: Pissojen saalistaminen olikin sitten hankalampaa...

 

Muistaakseni 9kk iästä alkaen oli pottalakko, eikä potalle suostuttu edes hetkeksi pariin, kolmeen kuukauteen. Kokeiltiin, mutta pääsi heti pois jos ei kiinnostanut istuskella.

 

Pottalakon jälkeen alkoi pissojakin tulla enemmän pottaan kun säännöllisesti käytettiin (ennen ja jälkeen unien, ruokailun jälkeen) ja vaipatkin olivat usein kuivia. Tämän kesän alussa alettiin sitten olla omassa pihassa kokonaan ilman vaippaa. (Ikää vajaa 2v.) Pissat tuli miten sattui, mutta aika äkkiä oppi huomaamaan hädän ja ehti sanoa että pissattaa. Seuraavassa vaiheessa ehti jo asettua vakipuskalleen. :girl_haha:

 

Nykyään ei vaippaa käytetä kuin öisin (joka sekin on aamulla kuiva) ja reissuilla, joilta ei välttämättä pissalle pääse (esim. pitkät automatkat). Mieluummin kuitenkin itkien pidättelee vessaan asti, kuin päästää vaippaan.

 

Uskoisin, että meillä oli paljon tuuriakin mukana ajoituksen kanssa. Olin hämmästynyt siitä, että näinkin pieneltä jo kuivana olo onnistuu. (Vertailun vuoksi, Sällin serkku oli 4,5 vee kun vielä teki kakat vaippaan, vaikka muuten oli kuiva.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika teki kakat pönttöön jo parikuisesta lähtien. Varsinaisesta vessahätäviestinnästä ei voi puhua, nostimme vaan aina vauvan pöntön päälle vaipanvaihdon yhteydessä (siis sylissä pidellen). Koska kakka ei tullut vaippaan suunniilleen ikinä, niin aloin jo uskoa että poika pidättää kunnes pääsee päntölle. Siinähän saa tortun helposti ulos, on luontainen kyykkyasento :D Eikä tarvii kärsiä kakkavaipassa... Tiedä tuota.

 

Tuosta oli tosi luontevaa siirtyä pottaan reilun vuoden iässä, lapsella oli jo selkeä käsitys, että tarpeet voi (ja itse asissa pitää) tehdä muuallekin kuin vaippaan.

 

Ilman vaippaa opettelu sitten puolitoistavuotiaana, aluksi tuli pissoja lattioille, mutta tosi nopsaan oppi juoksemaan potalle :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mä enää muista kauhean hyvin edes.. esikoinen oli varmaan jotain 9 kk kun alettiin käyttää potalla, välillä tuli saalista välillä ei. Kun alkoi kävelemään, ei oikein pysynyt potalla ja se taisi vähän jäädä joksikin aikaa. Lapsen ollessa noin 1v9kk jäi vaippa päivällä kotona kokonaan pois ja nopeasti sitten oppikin päiväkuivaksi. Yökuivuus tuli vasta yli 3 vuotiaana, taisi olla jo 3 kk päällekin. Tosin se oli osin omaa laiskuutta, olisi varmasti oppinut aikaisemminkin, mutta jotenkin ei jaksanut, kun oli pieni vauvakin siinä sitten.

 

Kuopus suostui potalle paljon myöhemmin ja oli noin 2v3kk kun alkoi kotona olemaan suht päiväkuiva ja jonkin ajan päästä siitä jäi hoidossakin vaippa pois. Unilla ja ulkona oli, kun oli talvi. Yökuivuus on nyt saavutettu tänä kesänä, nyt poika on kohta 3vee. Välillä sattuu vahinkoja, mutta yleensä nukkuu yöt pissaamatta. KErtaakaan ei ole herännyt pissahätään ja vessaan, yleensä siis ei tule pissahätää yöllä ja jos on, niin sitten pissaa housuun... eiköhän tuo kohta opi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enskan kanssa "harrastin" lavuaariin pissattamista pikkuvauvasta asti enemmän tai vähemmän. Kakat sai varsinkin vähän isompana yleensä tehdä pönttöön, mutta se nyt oli sikäli helppoa, että kakkaa tuli ehkä viikon-kahden välein ja sen kyllä huomasi, milloin on aika :lol: Joskus 6-7-kuisena alkoi potalla istuttaminen (ja kiinteiden myötä kakkaakin tuli joka päivä, usein pottaan) ja taas aika usein ne pissatkin sinne tulivat. Sitten tulikin se kuuluisa 9 kk:n pottalakko... Lapsonen oppi seisomaan, eikä enää potalle istunut. Aina välillä sitä kokeiltiin uudestaan, mutta ei.

 

Kun ikää alkoi olla jo se 2 vuotta ja tuntui, että "kaikki muut" jo ovat vähintään päiväkuivia, aloin ehdotella pottaan pissimistä vähän sinnikkäämmin. Lasta ei tämä ollenkaan kiinnostanut. Jossain vaiheessa sanoi, että voi kyllä istua potalla, mutta ei pissata siihen :lol: Olen nyt tämän kesän ajan puhunut potalla käymisestä, ja siitä että isot lapset eivät käytä vaippoja jne. Aluksi tuntui menevän kuuroille korville, mutta enenevissä määrin alkoi tulla keskusteluakin aiheesta, mm. siitä että ketkä tutuista lapsista käyttävät vaippoja ja ketkä eivät. Lainasin kirjastosta Helmeri-nallen pottapulman, ja sitä luettiin yhdessä ja erikseen. Nyt on sitten alkanut toisinaan istua potalla ja jonkun kerran pissannutkin sinne. Mökillä oli kuulemma tullut jopa kakka pottaan ja monet pissatkin oli tehnyt pusikkoon (en tosin tarkemmin tiedä että oliko nyt varta vasten mennyt pusikkoon pissalle vai oliko vaan muuten vaan housuitta juostessa sattunut lirahtamaan).

 

Elättelen nyt toivoa, että 3-vuotiaaksi mennessä tuo lapsi alkaisi päiväkuivaksi, että saataisiin pantua kerhoon :lol: Ei se yökuivuuskaan mahdoton ole, usein olisi vaippa kuiva aamulla jos vaan lapsi malttaisi heti herättyä mennä potalle. Ihan mahdollista tietysti on myös se, että pikkusisaruksen syntymän jälkeen meillä on vielä pitkän aikaa kaksi vaippavauvaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen kanssa kokeiltiin pottailua aina silloin tällöin vuoden ikäisestä eteenpäin, mutta homma ei ottanut tuulta alleen enkä jaksanut stressata asialla. Poika kyllä meni suosiolla potalle, mutta sinne ei tullut mitään. PÄiväkodissa kävi joka päivä potalla muiden kanssa, mutta tulosta ei syntynyt. Pidettiin kotona kuukausienkin pottataukoja välillä. Sitten pojan ollessa 2v 9kk päätettiin hankkiutua vaipoista eroon. Tein tarrataulun, johon jokaisesta pottatuotoksesta saisi tarran. Kaksi viikkoa meni ilman tulosta ja poika alkoi olla melkoisen turhautunut. Sitten pikkuveli (tuolloin 1v 5kk) sai sattumalta pissan pottaan ja isoveli sisukkaasti päätti, että hänkin saa. Sinä päivänä tuli yhdet pissan housuun ja ensimmäiset pissan pottaan. Tuon päivän jälkeen poika on ollut päiväkuiva. Kakan kanssa meni pari viikkoa vielä.

 

Kuopus on harjoitellut pottailua tuosta 1v 5kk iästä, sillä halusi potalle silloin kuin isovelikin. Varsinaista kuivaksiopettelua aloitettiin kuitenkin vasta hänen ollessa 2v 2kk eli silloin otettiin vaipat pois. Välillä on mennyt paremmin ja välillä huonommin. Hän ei suostu käymään potalla vaan pöntöllä kuten isoveli. Sinne vessaan meneminen ei vain tunnu kovin kiinnostavalta ja välillä väännetään kättä siitä, että hän käy pisulla. Meillä oli tässä jo varmaan kuukauden verran, kun vahinkoja ei sattunut, mutta pari viikkoa sitten alkanut päiväkotiarki lomien jälkeen ilmeisesti taas sekoitti ja nyt on vahinkoja sattunut taas lähes päivittäin. Pikkuveli on kuitenkin ollut kotona ja päiväkodissa ilman vaippaa toukokuusta (eli vaippa unilla ja jos ollaan lähdetty jonnekin) ja pelkällä yövaipalla heinäkuusta.

 

Esikoisen kanssa oli jotenkin helpompaa, kun hän selvästi jo tunnisti hädän ja osasi pidättää. Hän tosiaan oppi kuivaksi ihan samantien, kun keksi miten pissa tehdään pottaan. Oli vissiin kypsä siihen. Kuopuksen kanssa taas tämä on ollut melkoista suotamista ja huopaamista ja olenkin miettinyt, että otettiinko (päiväkodin painostuksesta) vaippa pois liian aikaisin. Kuopus on kyllä osannut tehdä pissan pottaan/pönttöön tuosta 1v 5kk ikäisestä aina kun hänet on vessaan vienyt, mutta ilmeisesti pidättäminen ei vielä kunnolla onnistu.

 

Päivitys: Tuon päiväkotiin palaamisen jälkeen meni kaksi viikkoa ja vahingotkin loppuivat. Yhtäkkiä pikkuveli oppi itse ilmoittamaan vessahädästä ja jopa pidättämään jos vessa ei ole ihan vieressä.

Edited by Citronella

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoiselle ostin potan hänen ollessaan 7kk. Heti alettiin saada kakkoja saaliiksi. Sit jossain vaiheessa tuli useemman kuukauden pätkä, jolloin ei potalle suostuttu ollenkaan. Talvella alettiin oleen ilman vaippoja päivisin. Edelleenkin homma aika hakusessa. Poika siis osaa kertoa kun pissattaa ja käy kyllä potalla/pytyllä. Mutta esim. pihalla ei vaan malta välttämättä kertoa asiasta. Hänelle on ihan se ja sama, vaikka housut olis miten märät. Joten hänen kaa tämä täysin kuivaksi oppiminen tuntuu kestävän pitkään. Öisin käytetään yhä vaippaa. Yleensä on yhdet pisssat vaipassa aamulla. JOs unet jäävät vähän lyhkäseksi, niin silloin saattaa vaippa olla aamulla kuiva. Esikoisella ikää huomenna 3v.

 

Pikkusisko täytti 1v pari päivää sitten. Hänen kanssaan en ole pottaillut kovinkaan ahkerasti. Satunnaisesti olen vähän istuttanut. Muutamat kakat ollaan saatu pottaan, kun ajoitus ollut kohdillaan, eli kun neiti ruvennut ähräämään, niin sitten ollaan menty potalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoista (tyttö) istutettiin satunnaisesti kirjan kanssa potalla 1-2 vuotiaana, mutta inhosi pottaa ihan hirveästi (vaikkei IKINÄ pakotettu istumaan potalla..). Pissoja/kakkoja tuli milloin mihinkin, joten annoin asian olla. 2-vuotiaana hän alkoi itse kertoa etä pissa tulee vaikka oli vaipoissa. Tästä innostuneena vietiin aina potalle ja lahjottiin namilla. Tyttö oppi noin parissa viikossa käymään potalla, nyt vähän vaille 3-vuotiaana on täysin päiväkuiva, öisinkin vaippa on ollut 85% kuiva joten varmaan pian jätetään sekin pois. Kuopus (poika) ei taas osoita mitään kiinnostusta pottaan. Jos on ilman vaippaa ulkona niin pidättää siihen asti että saa vaipan.. Pissat ja kakat tulee mihin sattuu jos on pakottava tarve eikä ole vaippaa. En pidä asian kanssa mitään kiirettä, esikoisen kanssa oppi että aika auttaa asiaan ja lapsi osaa itse ilmaista kun on valmis tekemään tarpeensa pottaan, toiset aiemmin, toiset myöhemmin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tutustuttiin pottaan siinä vaiheessa kun opeteltiin kävelemään, eli vuoden ikäisenä. Välillä istuttiin potalla ilman vaippaa ja vaan leikittiin leluilla ja luettiin kirjaa.. Ei sinne mitään koskaan tullut, mutta siis tutustuttiin vasta pottaan. Potta oli esillä oikeastaan kokoajan eteisessä (vessan oven vieressä) mutta ei se kiinnostanut. Alkukesästä eli n 1,5-vuoden iässä neiti alkoi pikkuhiljaa ilmeillä esittää koska tulee kakka ja saattoi ehkä ähkäistä että "kakka" jolloin kiikutettiin pöntölle istumaan. Aluksi vaippaan kerkesi tulla pikku pökäle tai pari, ja loput pönttöön, kunnes aika pian oppi ilmoittamaan jo hiukan etukäteen hädästä. (Kovasti aina kehuttiin ja kehutaan vieläkin, kun pöntöllä käydään.) Pönttöön on kuitenkin mukavampi tehdä, kun se kakan määrä kuitenkin on aika iso tuon ikäisellä jo. (tai ainakin meidän neidillä smile.gif )

Kesällä koiteltiin olla ilman vaippaa jos vaikka oppisi tuntemaan pissihädän. Siinä vaiheessa yleensä ilmoitti että on pissi kun oli tullut jo. Harvakseltaan alkoi ilmoitella jo etukäteenkin. Kovasti tässäkin vaiheessa kehuttiin jos pienikin pisu pönttöön tuli. Jonkin verran vaati ennakointia meiltäkin. Huomattiin aika nopeasti että mielummin tekee pissat pottaan, joten kakat tehdään pöntölle ja pisut pottaan.

 

Nyt on tilanne se (neidillä ikää 1v ja 9kk) että päivisin koitetaan olla ilman vaippaa koko päivä. Osaa jo ilmoittaa useimmiten että on pissa tulossa, vahinkoja sattuu vielä jos touhuaa jotain keskittyneesti eikä muista näin ollen ilmoitella hädästä. Päiväunet nukutaan ilman vaippaa jo useimmiten. Eilen käytiin ekaa kertaa kylässäkin ilman vaippaa, ja hienosti meni. Mutta tänään kun käytiin kahvilla anopin luona, tuli pisut housuun. Että ihan päiväkuivia ei vielä olla. Pikkuhiljaa eteenpäin. Onneksi mikään kiire ei ole smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä me pottaan alettiin tutustua, kun tuo oppi istumaan eli joskus siinä 7 kk:n iässä. Ei oo toistaiseksi missään vaiheessa ollut pottakammoa, mutta usein ei jaksa kovinkaan kauaa siinä potalla olla eikä vielä taida sen tarkoitusta ymmärtää. Hymyilee ja hihkuu kylläkin silloin, kun saadaan pisut tai kakat pottaan ja joskus sinne itsekin haluaa mennä istumaan. Käydään siis vaipanvaihdon yhteydessä usein istumassa potalla (kun siis äiti on vaihtamassa vaippaa, iskä haluaa päästä helpommalla eikä jaksa tuota pottajuttua harjoittaa). Kakat on monesti tulleetkin pottaan, mutta pisut vain kymmenisen kertaa. Mutta eipä vielä mitään kiirettä ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pottailu aloitettiin 6-7 kk iässä, ja sen jälkeen lähes päivittäin ainakin jotain saalista on pottaan saatu. Nyt 1v 2kk iässä parhaina päivinä vaippoja ei kastu ollenkaan päivisin, välillä tulee muutamia vaippoja päivässä. Yövaippa on aina märkä. Kotona ollaan välillä päivisin pelkillä pikkuhousuilla, vaikka on noita vahinkojakin tullut. Meillä pottailua on varmaankin edistänyt tytön rauhallinen luonne, jaksanut istahtaa potalle muiden puuhien lomassa. Myös myöhäinen liikkeelle lähtö on varmasti auttanut, ei vielä kävele eikä siten osaa täysin omatoimisesti lähteä potalta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me on aloiteltu pottailu kaikkien kolmen kanssa n. 2 vuotiaana,sitä ennen potalla käynti oli satunnaista,välillä kiinnosti välillä ei.Kaikki ovat oppineet kuivaksi viimesitään 2,5 vuotiaina.Tytöt vähän nopeammin.Pienin jo 2-vuotiaana isompien perässä tietty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me aloitimme pottailun 11 kk iässä. En oikeastaan ollut vielä ajatellut koko pottahommaa, kunnes ystävämme olivat tulossa kylään parivuotiaan kanssa ja kysyivät, onko meillä potta, jota voisi lainata. Olivat ihmeissään kun kuulivat, ettei meillä ole vielä pottaa. Ostettiin sitten kiireen vilkkaa potta ja on nyt käyty istunnolla aina unien, ulkoilujen ja ruokailujen jälkeen. Hienosti alkoi tulosta heti tulemaan, mutta ihan säkäähän se vielä on. Vanhempien ajoituksesta kiinni. Poika ei liiemmin tunnu vielä edes tajuavan, että pottaan tulee jotakin. "Huonoina" pottapäivinä ei saada mitään pottaan, toisina päivinä tulee vaikka kuinka monet pissat ja kakat. Yleensä joka päivä jotain kuitenkin. Mutta en vielä haaveilekaan pitkään aikaan varsinaisesta kuivaksi opettelusta (nyt ikää 1 v 1 kk). Kunhan opetellaan sitä potalla oloa, ja mielellään poika siinä istuskelee. Ja me vanhemmat opimme aavistamaan, milloin voisi olla hyvä mennä potalle. Luulen, ettei vaippojen määrissä vielä säästetä. Varmaan yhtä usein vaihdetaan kuin ennenkin, eivät vain ole niin täynnä pissaa nyt. Mutta se on kiva, ettei kakat ole aina liiskaantuneena pitkin takamusta (ja joskus housujakin, kun toisinaan kunnon satsit turahtaa läpi) niin että edessä on pyllyn täyspesu, kun onhan ne kakat mukavampi huuhtaista käsisuihkulla potasta ja sitten vähän takamusta pyyhkäistä kosteuspyyhkeellä. Mutta siis vaipoille on edelleen täysi tarve, pottailua harrastetaan kevyenä treeninä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoista yritin potattaa joskus vuoden vanhana. Ekan pottakakan jälkeen meni kauan ennenkuin poika suostui menemään toista kertaa yrittämään. Järkyttyi ilmeisen paljon tuotoksestaan.

2-vuoden ikäisenä alkoi uusi kiinnostus pottaa kohtaan ja keväällä pojan ollessa reilun 2v sujui vaipattomuus kotona. Kesällä 2,5 vuoden ikäisenä poika oli täysin päiväkuiva.

Mä oon kyllä vahvasti sitä mieltä että lapsilla on se oma herkkyyskausi jolloin pottailu astuu kehiin. Neuvolassakin kysyttiin olenko jo aloittanut nuorimman kanssa pottailun. En ole, enkä kyllä aio nähdä vaivaa ennenkuin poika on vanhempi tai osoittaa itse kiinnostusta pottaa kohtaan.

Miksi pienistä lapsista pitää tehdä kaikissa asioissa niin kauhean isoja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytön kanssa aloitimme pottailun epäsäännöllisen säännöllisesti n. 1 v. Jostain syystä se jäi sitten pitkäksi aikaa jossain vaiheessa. Keväällä ennen 3v. synttäreitä (lokakuussa tuli 4v.) aloitimme sitten "systemaattisemmin" pottailun ja tällöin oppi todella nopeasti kuivaksi, muutama viikko ja oli päiväkuiva, yökuivakin jo ennen 3v. Tietty joskus tapahtui vahinkoja. Meillä oli tyttö tuossa iässä ns. valmis ja ymmärsi jujun heti. Toinen syy oli se, että huomasimme, että hän ei pitänyt wc:ssä pottailusta vaan paras paikka oli eteinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei kotona pottailtu oikeastaan ollenkaan ennen kuin nyt pari-kolme viikkoa sitten kun haluttiin kokeilla että oppisiko tyttö kuivaksi. Hoidossa kävi kyllä potalla istumassa mutta harvemmin tuli tulosta. Ensin kokeiltiin yhtenä viikonloppuna (tyttö silloin n. 2v4kk) silleen että otettiin vain vaippa pois ja yritettiin puhua että potalla pitäisi käydä. Eihän siitä mitään tullut vaan tyttö lorotteli housut märäksi ja pyysi vain kuivat tilalle :girl_sigh:

Ajattelinkin että tämähän on sitten pitkässä puussa.

 

Mutta yllättäen tämän viikonlopun jälkeisenä maanantaina tyttö halusi pöntölle ja oikeasti pissasi sinne ja sitten ilmoitti että ei halua enää vaippaa. Olin että häh :o Siitä lähtien tytöllä ei ole ollut sisätiloissa vaippaa ja paria pientä vahinkoa lukuunottamatta on pysynyt kuivana. Unille ollaan laitettu vaippa ja ulos myös mutta nekin on pysyneet kuivina. Kauppareissuilla ollaan nyt myös käyty ilman vaippaa. Tämä meni kyllä kuten elokuvissa :D Enpä ois kyllä uskonut että käy näin helposti. Tais sattua just joku herkkyyskausi kohdalleen tms.

Edited by Tiuhti78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herkkyyskautta odotellessa! Meidän 1 v 10kk poika käy tällä hetkellä satunnaisesti potalla, ja yleensä tulee kiire nousta potalta ja mennä pissille vaikka eteisen lattialle :) Mutta kiva tietää, että joillakin muillakin kestää. En jaksa stressata asiasta, varsinkin kun pikkuveli syntyy päivänä minä hyvänsä ja on taas kädet täynnä uuden vauvan kanssa. Ajattelin, että ensi kesänä tuo vaipattomuus ja kuivaksi opettelu tulee paremmin ajankohtaiseksi.

 

Toiset ovat puhuneet pöntön supistajan puolesta, toimisiko se paremmin pottailun aloittamisvaiheessa, kun lapsi ei oikein malta tavallisella potalla istua (max yhden-kahden kirjan lukemisen ajan)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now