Guest -Jonski-

Tyhmät kysymykset imetyksestä

1006 posts in this topic

Onko vihlonta siis jatkuvaa? Itselläni ainakin maidon nousu rintoihin tuntuu sellaisena kivistävänä/vihlovana tuntemuksena. Vähän imetyksen jälkeen siis tuntuu, kun maito taas nousee rintoihin. Joillain heruminen myös aiheuttaa joitain tuntemuksia (pistelyä tms). Uskoisin, että kipu kuitenkin loppuu pian alun jälkeen. Maitoa on usein alussa yli tarpeiden ja kestää hiukan ennen kuin maitomäärä tasaantuu vauvan tarpeisiin. Kirjoititkin siitä, että olisi jo tasaantunut. Muista pitää rinnat lämpimänä ja imettää molemmista rinnoista jotta vältät tukokset ja tulehdukset! Tsemppiä imetystaipaleelle! girl_smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta! Kaipa kipu on tuota maidon kehittymistä rintoihin. Esikoisen imetyksen alussa ei vain ollut tällaista "vaivaa". Seurailen tilannetta ja täytyy ensi viikolla kysellä neuvolasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli alussa tosi kivuliaat rinnat. Se maidon nousu teki niin kipeää että yötä vasten oli pakko ottaa särkylääkettä jotta sai nukahdettua. Löysin jostain (oisko ollut Maitolaiturista) vinkin että B-vitamiini helpottaa noita kiputiloja. Vedin sitten B-vitamiinia viikon oikein ajatuksella ja huolehdin että juon riittävästi niin sain kivun loppumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

minnihiiri, täällä on ihan samanlainen laiskuri.. :girl_sigh: Meillä itse asiassa ongelman on ollut, että poika on jotenkin kovin helposti "tyytyväinen vähään", eli vaikuttaa rinnalla syötyään ihan tyytyväiseltä ja ruokitulta, mutta saattaa silti huitasta pullosta helposti 100 ml tai enemmänkin. Mä en tosin tiedä, tuliko mulla maitoa riittävästi alussa. Suurin ongelma on kuitenkin koko ajan ollut se, että poika jää "haaveilemaan" rinnalla. Toisinaan on sitten myös tota sun kuvailemaa kitinää ja kiemurtelua ja jossain vaiheessa kärsittiin ihan kunnon raivareistakin.

 

En mä osaa sulle oikein mitään neuvoja auttaa, aattelin vaan kertoa ettet oo ainoa :D . Meillä siis pojan paino lähti tosi huonosti alkuun nousuun, ja siihen lääkkeenä oli imetysvälien lyhentäminen (tosin nostin myös korvikemäärää). Mä en sinällään enää edes haaveile täysimetyksestä, poika syö tällä hetkellä noin 350-450 ml korviketta päivässä, mutta ensisijaisesti tarjoan aina kuitenkin rintaa, ja poika syö ihan hanakasti ja kunnolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tissikivusta: Mulla oli oikeastaan ensimmäiset kuutisen viikkoa kivuliasta, mutta kun olin päättänyt että tämä katsotaan loppuun asti, en lopettanut vaan sinnittelin kipujeni kanssa... Jälkikäteen ajatellen osa siitä kivusta oli varmasti ihan ihosta peräisin, sillä kyllä sellaiset venymisjäljet jossain pakosti tuntuvat. Samoihin aikoihin kun raskausarvet alkoivat hiukan tasaantua, loppui rinnan alaosan (mikä oli kokonaan ihan raidoilla) jatkuva vihlomissärkykin. Samoin imetyksen jälkeisen kaamean horkkamaisen "revin nämä tissit kohta kokonaan irti "-tasoisen kivun loputtua olen tajunnut, että se oli ehkä sitä kun maitoa alkoi tyhjennyksen jälkeen muodostua lisää juuri imetyn tilalle. Maidontuotannon tasaannuttua sekin loppui, mutta mulla siihen meni kyllä siis se 6-7 vk. Siihen asti ihmettelin, että miten joku voi oikeasti nauttia imetyksestä kun koko ajan vaan sattuu rintoihin, mutta nyt viimeiset pari kk imettäminen on kyllä ollut jo jopa ihan mukavantuntuista puuhaa :)

 

Enpä osaa sanoa mikä sitten auttaisi (paitsi lämpö ja aika, kikkakolmosia en keksinyt), mutta ajattelin jakaa omat kokemukseni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä määrä imetyskertoja on sellainen, että pitäisi antaa korviketta lisäksi? Kyse siis vähän yli puolivuotiaasta. Asia ei ole ihan vielä ajankohtainen; tällä hetkellä kiinteitä kolme kertaa päivässä ja imetyksiä n. kuusi kertaa. Kiinteiden määrän kasvaessa imetyskerrat varmaankin vähenevät, mutta mikä on tarpeeksi?

 

 

Tai jos joskus rupean tietoisesti vähentämään imetyksiä ajatuksena lopettaminen, minkä verran annetaan korviketta. Vauva oli täysimetyksellä 5 kk ikään asti ja sitten aloitettiin kiinteiden maistelu. Koskaan ei ole korviketta edes maistanut. Ainakin yöimetysten (2) toivon jäävän pois kuukauden-parin sisällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulle vinkattiin, että 3-4 imetyskertaa päivässä riittäis juurikin silloin, kun kiinteät on jo kuvioissa. Onko siis syytä antaa korviketta ja haluatko korvikkeelle opettaa? Mä en siis sitä sano, että ei saisi/kannattaisi/pitäisi... Mutta kunhan nyt kysyin. :) Kun jos nyt joku 3krt päivässäkin imetystä riittää niin jos et halua korviketta antaa niin ei mun mielestä pakko oo, vaikka yöimetyksetkin jäisi pois sun muuta.

 

edit. Mä imetin tuon ikäisenä juurikin jonkun 5-6 kertaa, nykyään vaan 2 kertaa ja muuten sitten saa vaan maitotuotteita, mutta ei vielä oikein maitoa muualta, kun rinnasta.

Yritin nyt selostaa asiat jotenkin järkevästi. Toivottavasti tajuat jotain. grin.gif

Edited by pinkdream

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kannattaa kuitenkin muistaa, että 6-kuinen ja 11-kuinen on eri asia, joten puolivuotiaalta en lähtisi vielä radikaalisti imetyskertoja vähentämään. Vauvan pääasiallinen ravinto kun kuitenkin ensimmäisen vuoden aikana on rintamaito ja/tai korvike. Vähitellen sitten siirrytään kiinteisiin. Kun vauva syö kiinteitä ihan kunnon annoksia joka aterialla, kuulostaa 3-4 imetyskertaa vuorokaudessa hyvältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo en mä meinannutkaan verrata 6-kuista ja 11-kuista. Otin vaan vertailukohteeksi meidän tytön ja tarkoitin, että puolivuotiaana imetin meidän tyttöä myös 5-6 kertaa ja siitä oon vähentänyt tuohon kahteen. Ja vielä reilu viikkokin sitten imetin välillä neljäkin kertaa päivässä.

Edited by pinkdream

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ei ei, missään nimessä en halua korvikkeelle siirtää enkä antaa lisäksi. Ajattelin vain juuri sitä, riittääkö tämä pääasialliseksi ravinnoksi. Nyt näiden tällä hetkellä menevien vähäisten kiinteiden myötä on jo kaksi imetyskertaa jäänyt pois (yksi yöllä ja yksi ennen päiväunia), joten pelkäsin, että jos sama tahti jatkuu niin riittääkö se.

Mutta siis vaikka ne kaksi yöimetystä jättäisi pois jossain vaiheessa, neljä imetystä päivällä riittää vielä eikä tarvitse korviketta lisäksi? Ja lähempänä vuoden ikää parikin kertaa riittää? Hyvä. girl_smile.gif

Edited by Ise

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Se mulla jäikin hämärän peittoon, että haluatko antaa korvikettakin. grin.gif

Mä tosiaan oon kuullut, että 3-4 imetyskertaakin riittää siinä vaiheessa, kun kiinteitäkin on jo kehissä. Varmaan toki tarkoitetaan, että niitä kiinteitä pitää olla jo vähän enemmän, kun maisteluja, mutta koko ajanhan niitä tulee enemmän. Eli mä sanoisin, että pyri nyt imettämään vielä niin monta kertaa, kun kelpaa, mutta nyt kun kiinteitä tulee koko ajan enemmän kehiin niin ei tarvitse niin huolestua jos tippuu siihen johonkin neljään imetyskertaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä poika (kohta 9kk) syö kolme peruna-ateriaa päivässä ja lisäksi imetän 8 (tai 9) kertaa päivän aikana, yöimetykset on lopetettu. eli tarjoaisin ehkä itse rintaa myös kiinteän aterian päälle.

 

tosin meillä kyse allergisesta lapsesta, joka ei saa kun perunaa ja hirvenlihaa eli maidolla on erityisen suuri ravitsemuksellinen rooli. eri lapset myös syövät erilaisia määriä ja voihan olla, että teillä lapsi syö kerralla rinnasta enemmän meidän poikaan verrattuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laskin muuten väärin, imetyksiä onkin (yleensä) 7/vrk tällä hetkellä. Siksi nuo pari kertaa jätin pois, kun selvästi ei ollut nälkä vaan nukahti välittömästi rinnalle. Nyt näin, ajat noin-aikoja:

 

8:00 imetys

10:30 liha-kasvissose (+ imetys jäi pois) --> päiväunille

13:00 imetys

15:30 hedelmäsose + imetys --> päiväunille

17:00 imetys

19:00 puuro + imetys --> nukkumaan

(23:00 imetys jäi pois)

02:00 imetys

05:00 imetys

 

Nuo kaksi yöimetystä haluaisin tosiaan pois jossain vaiheessa, mikään kiire ei ole, mutta kuitenkin. Ja tietysti kiinteisiin lisätään vielä aamupuuro ja päivällinen. Ja annoskoko kasvaa. Mutta, en siis rupea heti väkisin korviketta juottamaan. grin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tietääkö kukaan, voiko Verruxin-nimistä syylienpoistogeeliä käyttää imettäessä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei onkohan käsinlypsämistekniikalla oikeasti merkitystä, jos maitoa tulee tosi helposti vaikka puristelisi vähän miten sattuu? Suihkutissisenä olen imettänyt monta kertaa peräkkäin samalta puolelta ja vaihtaessa pumppaillut enimpiä paineita pois "lepotissistä", mutten oikein ole jaksanut opetella mitään oikeaa tekniikkaa kun maitoa kerran tulee niin helposti ja paljon (tyyliin puolisen desiä ennen kuin suihkuaminen lakkaa). Voiko rinta jotenkin vahingoittua jos lypsän väärin? Muistan myös esim. lukeneeni, että lypsäessä sormia ei saisi liu'uttaa iholla - miksiköhän? Kyllä minun on ainakin tullut oikein "työnnettyä" maitoa nänniä kohti, etenkin kun se pakkautuu välillä rintaan kainalon puoleiseen reunaan. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mistähän voi johtua, että mulla on maito yks kaks muuttunu ihan kumman väriseksi...? Tai jotenki värittömäksi? Ja samaan aikaan vauva on aloittanut lakon. Tissi ei mee sitte millään, mutta pullosta korviketta vaikka millä mitalla!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ennu: mulla ainakin on se "etumaito" tosi väritöntä, lähes läpikuultavaa joskus! Huomasin, kun aloin pumpata isompia määriä maitoa, että noin ekat 60ml on sitä ihan ohutta tavaraa. Lakkoilu saattaa olla vaan sattumaa, meillä on just takana tosi raskaat ajat, kun poitsu taisteli rinnalla n.4kk ikäisestä eteenpäin noin kuukauden ja ihan just vasta alkoi imetys palautua normaaliksi! Tuolla välillä ainut toimiva imetystapa oli maaten makkarin sängyllä :hysteric: Kaupungille, vauvatreffeille jne. oli pakko varata mukaan tuttipullo & korvike, koska ei vaan kelvannut rinta siellä. Kotonakin sohvalla iski ihan hirveän raivohuudon ja veti selän kaarelle, jos istuvalteen yritti imettää. Tai jos edes mies yritti laskea "vauva-asentoon" syliinsä niin yhdisti sen kai imetykseen ja sai raivarit :girl_sigh: En tiiä mikä sitten lopulta auttoi, todennäköisesti vaan aika ja toi oli vaan joku Vaihe. Nyt nimittäin sujuu taas ihan mallikkaasti kaupungillakin imetys!

 

 

Ootko koittanut pumpata maitoa ja syöttää omaa maitoa pullosta? Vai kelpaako vaan pelkkä korvike pullosta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma maito kelpaa myös pullosta. Tosin viime yönä ja tänä aamuna ei oo kelvannu oikeen mikään. :( Voisko syynä olla juuri puhjennut/puhkeamassa oleva hammas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä kuin forgetmenot. Mulla myös usein, jos tissit on päässyt oikein täysiksi niin aluksi utuleva etumaito on aika laimean näköistä. "Tyhjemmistä" tisseistä tulee ravitsevampaa maitoa ja se onkin ihan valkoista. Rintalakkoilu tuskin liittyy tuohon seikkaan. Kuuluu lähinnä ikään. girl_wink.gif Mulla on melkein saman ikäinen tyttö kuin sulla ennu, ja meillä ainakin päiväimetyksen on vähentyneet, koska ympäröivä maailma kiinnostaa niin paljon, ettei tyttö meinaa keskittyä ollenkaan imemiseen. Varsinkaan jossain vieraassa paikassa... Hammas voi toki myös olla syynä, mutta ei kannata erityisemmin huolestua. Yleensä unisena imetys onnistuu paremmin ja kannattaa kokeilla eri asentoja ja paikkoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olitte ihan oikeassa tuon maidon värin suhteen. Vauva ei oo tänään suostunut tissille ollenkaan, joten aamupäivällä pumppasin maitoa sellaset 300 milliä. Eka pullo oli sitä hassua harmaan laimeeta ja toka pullo ihan normi valkoista. Huh, pelkäsin jo vaikka mitä! :girl_sigh:

 

 

Yöimetyksissä on ollut se ongelma, että vauva imaisee tissistä pari kertaa ja nukahtaa. Sitten herää taas puolen tunnin päästä ja jälleen sama juttu. Viiteen-kuuteen mennessä tyttö on sitte jo niin nälkäinen, että tissi ei kelpaa. Syvä huokaus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä oon tuossa tilanteessa koittanut kutitella poskesta, jalkapohjista, vähän hytkyttää vauvaa tms. että se herää sen verran, että alkaa taas imeä. Ei kylläkään toimi sellaisella vauvalla, joka painuu heti tosi syvään uneen :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Done that. :P Mies yritti vaihtaa vaipan, jotta vauveli heräis, mutta ei. Tyyppi nukkui hela tiden... Viime yönä sitte annettiin ekoihin kitinöihin vaan tuttia ja sit neljän aikaan vasta tarjosin eka kerran tissiä ja sehän kelpasikin, jee! :girl_dance:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitan tännekin kysymykseni tuolta maitoallergiaketjusta:

 

Minua kiinnostaisi kuulla kokemuksia aiheesta 1-vuotias maitoallergikko ja imetys. Meidän poika on siis nyt 11 kuukautta, ja hapanmaitokokeilujen alettua huomattiin että saa niistä iho-oireita. Voi siis syödä esim. ruokaa jossa on hieman (kypsennettyä) maitotuotetta, mutta esim. jugurttia ei voi "raakana" syödä. Rintamaidon kautta ei ole oirehtinut. Imetän n. 5 kertaa päivässä, enempää ei poika halua. Riittääköhän tuo täyttämään maidontarpeen, en haluaisi alkaa pelaamaan millään erityiskorvikkeilla? Milloin olisi aiheellista tarjota esim. kalsiumlisää?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.