Sign in to follow this  
Followers 0
Taikatyttö

Taaperon ekoja sanoja - milloin?

44 posts in this topic

Meillä 1 v 5 kk taapero ei oikein vielä sano muuta sanaa kuin suht epäselvästi "äittä" ja sitäkin tulee muissakin yhteyksissä kuin äidistä puhuttaessagirl_smile.gif . Olenkin alkanut pohtia milloin oikeita sanoja tulee!? Lapsi on aika voimakkaasti tutista riippuvainen muttei tutti kuitenkaan ole suussa kuin nukkuessa ja satunnaisesti ison itkun tulleessa päivällä (olen yrittänyt vähentää). Voiko tutin käyttö aiheuttaa puhumisen hidastumisen, entä mikä muu? Milloin muilla alkoi tulla selviä sanoja?

Isommalla lapsella oli tässä vaiheessa jo seuraavia sanoja käytössä: äiti, isi, puu-o (puuro), kiss (kissa), hauva, vauva, pissi, heppa, loppu. Ja toisella ei nyt kuin yksi noista! Pitäisikö huolestua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole sanan sanaa. Hiukan koittaa hakea, mutta esim kakka on kakka, katto, kissa, kukka, äiti ja jne. Ei oikeen voi sanoa että olis jotain sanaa. Jos jotain sanaa rupee hokemaan esim äitti oli tossa 1v4kk ja se sanottiin mulle vain, mutta siitä pari vk ja sen hokeminen loppui kuin seinään.

 

Neuvolassa ei huolestuta ainakaan meillä vielä kun poika lähti 10kk ikäsenä kävelemään ja on motorisesti kehittynyt paljon. Sanotaan vaan aina että jos liikkuu aikasin, puhuu myöhemmin. Ja sama pätee toisin päin ilmeisesti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tunnen parikin lasta, jotka on alkanut sanoja tapailla vasta lähempänä kolmea vuotta. Kyllä se puhe sieltä tulee ja en kyllä usko, että tutilla on asian kanssa tekemistä. :) Lapset on niin yksilöllisiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taitaavat neuvolassa ruveta seuraamaan asiaa vasta jos ei parin vuoden iässä puhu oikein mitään. Meillä esikoinen sanoi ekan sanansa kun oli n. 1v2kk. Siskon vanhin lapsi ei puhunut vielä 2v neuvolassa käytännössä mitään ja sai seuranta-ajan neuvolaan puolen vuoden päähän, eikä neuvolantäti ollut mitenkään huolestunut asiasta.

 

Se puhehan saattaa lähteä tulemaan sitten ihan yht'äkkiä. Ei kannata vielä huolestua, vaikka kyllähän se elämää helpottaa kun lapsi vähän puhuu ja osaa kertoa sanallisesti mitä haluaa ja mikä kiukuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä uskon, että tässä on myöskin poikien ja tyttöjen välisiä eroja. :rolleyes: Meillä ainakin tuttavapiirissä on lähes poikkeuksetta oppineet tytöt aikaisemmin puhumaan kuin pojat. Ihan siis näin oman kokemuksen kautta. Selvästi suurin osa tytöistä puhuivat jo selkeitä sanoja n.1,5kk iässä, kun esim. A ja kaksi muuta samanikäistä poikaa avasivat sanaisen arkkunsa vasta n.2 vuoden iässä. A oli pari viikkoa vajaa 2v. kun vasta aloitti "puhumisen": ensin hoki viikon "äiti", tarkoittaen kaikkea, ja sitten alkoi pesusienimäinen sanojen omaksuminen. :P

 

Myöskin vanhankansan viisaus "puhe jää lapsen jalkoihin" pitää ainakin meidän pojan kohdalla paikkansa. :)

 

En usko, että kannattaa mitään huolta kantaa, jos 2v. ei vielä puhu. Lapsi oppii koko ajan niin paljon uutta ja on niin yksilöllistä, mikä vie milloinkin suurimman oppimiskapasiteetin. Myös isot muutokset, kuten muutto, pikkusisaren syntymä tms. voivat viedä huomion oppimiselta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mäkään vielä huolestuis! Lapset on tosi yksilöllisiä ja kehittyy jokanen omaan tahtiin. Tilastollisesti kai usein on niin, että tytöt oppii aikasemmin puhumaan ku pojat ja että jos oppii aikasin kävelemään, oppii myöhemmin puhumaan - mut eipä nuokaan aina ja jokaisen kohdalla pidä paikkaansa. Ystävälläni on meidän pojan kanssa samanikäinen tyttö (1 v 4 kk), joka ei sano vielä sanan sanaa.

 

Meillä poika on vähän alta vuoden ikäsestä sanonu "äikkä" mulle, isille, mummilla, taatalle ja mammalle - eli kaikille niille, joitten kanssa on melkeinpä päivittäin tekemisissä. En tiedä, pitäneekö laskea oikeaksi sanaksi vai ei. Ihan oikeita sanoja on tällä hetkellä kaksi: "anna" ja "ennään" (=mennään), niitä on nyt hoettu kuukausi tai pari. Aika samoihin aikoihin tulivat nuo kuin kävelemään oppiminenkin, joten me nyt ei tässä tosiaan sovittu mihinkään tilastoihin :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mein herra (tänään 1v. 9kk) ei juurikaan puhu. Äiti ja isi tulee selkeesti, mutta muuten "puhe" on aika lailla pärinää, pörinää ja ihan oman kielen pölpötystä. Passiivinen sanavarasto on laaja ja ymmärtää käytännössä kaiken mitä hänelle puhuu. Välillä testaan ja annan vaikeita sanallisia tehtäviägirl_haha.gif jotka lähes tulkoon aina ratkaisee. Mie ehkä ymmärrän liiaksi poikaa ilman sanojakin eikä tarvetta puheelle oo tullut. 1,5 v. neuvolaa varten olin jo miettinyt hirveen sepustuksen, miten perustelen ja puolustan lastani joka ei puhuhysteric.gif Mutta eipä tarvinnu selitellä mitään.. lääkäri kirjoitti neuvolakorttiin hetken pojan touhuja katseltuaan "toiminnan mies"girl_haha.gif ja sanoi ihan suoraan että ei kannata ennen kahden vuoden ikää sanoja paljon odotella, tällä miehellä ei oo aikaa opetella puhumaan kun on muita, tärkeempiä juttuja.

 

En oo huolissani. Itseasiassa aika harva saman ikäinen (tuttujen lapsiin vertaan) puhuu ja ennemmin miusta on poikkeuksellista että sanavarasto on laaja ennen kahden vuoden ikää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selvästi suurin osa tytöistä puhuivat jo selkeitä sanoja n.1,5kk iässä

 

Melkoisia guruja nuo tytöt :girl_haha:;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tuli pojalta reippaasti alle vuoden ikäisenä ekat selvät sanat. Äiti nyt yllättäen kuului näihin :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tuli myös ekat sanat siinä 1-vuotispäivän tienoilla. Sanasto on nyt 1v 4kk kohdalla aika laaja, tosin puolet sanoista on sellaisia, että niitä ei kukaan muu ymmärrä kuin minä :rolleyes: Eka kaksisanainen lausekin tuli jo.

 

Meillä on mennyt niin päin, että kävely jäi puheen alle, kävelemään tuo oppi vasta 1v 2kk vanhana. Muutenkin kaikenlainen vuorovaikutus on koko ajan mennyt motoristen ja fyysisten taitojen edellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti 1 v 4 kk ei puhu selkeitä sanoja vielä juuri lainkaan. Ensimmäinen sana oli kukka muutaman päivän ennen 1-vuotissynttäreitä. Sen jälkeen, juhannuksena tuli äiti, jota toistettiin muutaman päivän aikana useaan otteeseen, nykyään ei kumpikaan näistä sanoista ole käytössä. Vaikka kukkaa hoettiin pitkin kesää, kun ulkona niitä kovasti näkyi.

 

Nyt oikeita sanoja on pupu (lempilelu on pupu), pappa ja isi ja loput "sanat" ovat alku- tai lopputavuja. Leipä on pä, vaippa on pa, mutta puuro on puu ja muumi on muu ja toisaalta taas paita on myös pa sekä napa on pa. Kissan kohdalla pääsee sellainen miuan kaltainen äänne ja koira on wuf. Aika hyvin siis ymmärretyksi tulee oman kodin lisäksi myös mummulassa.

 

Jotkut vieraat ovat hämmästelleet tytön sanojen vähyyttä, mutta itse en ole vielä huolissani. Meilläkin kävely lähti vähän reilu 9 kk:n iässä ja tuo liikkuminen varmasti vie sanojen oppimiselta aikaa, kun on opeteltu kiipeämään puolapuilla, hyppimään trampoliinilla ja kävelemään puomilla ja juoksemaan lujaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tuntuu hassulta, että ihmetellään 1v 4kk kohdalla, että noin paljon puhetta olisi vähän...Kun nyt ajattelen meidän 1v 1kk ikäistä niin jos hän noin paljon puhuu 1v 4kk iässä niin olisin onnesta soikeana :girl_in_love:. Siis meillä ei vielä puhuta mitään, ei edes haeta samantapaisia tavuja, aikalailla kaikki on "pä" tai "päppä" tai vastaavaa.

 

Kieltämättä jostain riipaisee kun tietää, että moni tämänikäinen osaa jo sanoa äiti. En tiedä miksi, mutta siltikin vähän riipaisee. Nimenomaa tuo äiti. Muulla ei niin väliä ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kieltämättä jostain riipaisee kun tietää, että moni tämänikäinen osaa jo sanoa äiti. En tiedä miksi, mutta siltikin vähän riipaisee. Nimenomaa tuo äiti. Muulla ei niin väliä wink.gif.

 

Niin muakin riipaisee, vaikka se on jo sanottu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on sanonut ekat sanansa jo kymmenkuisena (nyt 1v 2 kk), ja nyt sanoja tulee jo ihan älyttömän paljon, samoin matkii kovasti kaikkea, mitä hänelle sanotaan. Ihan oikeita ja selvästi ymmärrettäviä sanoja on varmaan parikymmentä, sitten on omaa taaperokieltä, jota minä ymmärrän. Kiinnostus puhumista kohtaan on siis tosi suuri, mutta en tunne ketään toista tämän ikäistä, joka näin paljon jo puhuisi.

 

En kuitenkaan tullut tänne mitenkään "leuhkimaan" ;), vaan alkuperäiselle kysyjälle vaan halusin tulla kertomaan, että meillä on neuvolassa kauheasti ollut puhetta tuosta tutista, kuinka se (muka) hidastaa puheen alkamista. Aikamoinen tutti-riippuvuus siis meidänkin tytöllä, on suussa nukkuessa, samoin autossa ja rattailla kulkiessa. Yritän piilottaa sitä kotona, mutta tyttö muistaa sen ja osaa pyytää sitä (tutti on meidän tytön kielellä joko auttu tai tuttu). Mutta siis tutti ei ainakaan meidän tapauksessa ole millään lailla hidastanut puheen oppimista.

 

Muoks: Enkä siis tosiaan olisi sinuna vielä ollenkaan huolissani, lapset oppii puhumaan eri tahtiin, samoin kuin esim liikkumaan. Toiset lähtee kävelemään 9 kk iässä, toiset 1v6kk. Ja ihan normaalia kaikki!

Edited by Tricky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poitsu heitti tutin nurkkaan 10-11kk vaihteessa, ja siitä asti on pälpätystä riittänyt. Sanavarasto kattaa nyt ainakin 15 sanaa, osa todella selkeitä sanoja (kukka, kakka, hauva, vauva, äiti, isi, mummo..), osa taaperokielellä puhuttuja sanoja, ("mamma" eli maito tai muumimamma..) joita perhe ymmärtää. Poitsu nyt siis vähän vaille 1v 3kk. Kirjoja katsellessa hakee kovasti sanoja, osoittelee kuvia ja mongertaa omalla kielellään, jos ei tiedä mitä kuva esittää. Kaikki naispuoliset, sekä nuket että kuvat ovat kuitenkin "äiti". Eläinten äänistä osa on myös tuttuja, ankan, koiran ja lehmän äänet sekä hevosen kavioiden kopse osataan hienosti matkia.

 

Meillä ei neuvolassa olla tutin osuudesta puheen kehitykseen sanottu missään vaiheessa mitään, ei edes silloin, kun kysyttiin tutista vieroittamisesta pojan ollessa sen 10 kk. Neuvolatäti sanoi 2 ikävuotta olevan se raja, että tutti alkaa haittaamaan suun muodostumista, mutta puheen mahdollisesta myöhästymisestä ei ollut mitään puhetta. Meillä poika käytti pitkään tuttipulloa tuttinaan, nykyisin enää pari kertaa päivässä saa pullon. Jännä, et muualla Suomessa asiasta on ihan varoiteltu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Saaga on nyt yhden vuoden ja kiirettä ei luonnollisestikaan ole. Mutta juuri neuvolassa tästä puhuttiin ja meidän terkka oli sitä mieltä ettei se vaurioita, mutta saattaa olla sitten myöhemmällä iällä sellainen turvalelu vähän turhaankin (ei puhuttu siis vuosikkaista vaan yleensä tutin pitkäaikaisesta käytöstä) ja siinä yhteydessä terkka sanoi, ettei se puheenkehitystä vaurioita, mutta voi joidenkin kohdalla hidastaa (siis sellainen päiväsaikaan huvituttikäyttö).

 

Sanoja Saagalla on tasan yksi: se on paao joka luonnollisesti on pallo. Ei äitiä isiä tai muitakaan tärkeitä sanoja edes aikomusta sanoa. Mutta neuvolassa siis sanottiin että tärkeintä puheenkehityksen alussa on huomioida se, että ymmärtääkö lapsi puhetta, että se on se eka askel. ja meillä ainakin tuo jo ihan suvereenisti tuo lattialta mitä pyydetään ja osoittaa kirjasta joitakin ymmärtämiään asioita. ja muutenkin tajuaa mitä ihmeellisimpiä asioita. Eli siis summa summarum. en oo saagasta ainakaan huolissani kun tuo kerran ymmärtää ja on myös tälläinen "toiminnan tyttö" (lähti kans kävelemään 9,5kk, syönyt täysin itse alk 10kk jne.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäinen sana n 1v 8kk oli mamma. Nyt ikää 1v 10kk ja sanavarastoon kuuluu huimat neljä sanaa: mamma, pappa, titta ja där.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen tässä pohdiskellut sitä, kun sanotaan, että ekojen sanojen jälkeen sanavarasto alkaa karttua nopeesti ja puhetta tulee vauhdilla lisää. No meillä kyllä ei. Poika on nyt kohta 1 v 8 kk ja on hokenu jo monta kuukautta ainokaisia sanojaan: Äikkä, anna, ennään ja ekka (=rekka). Uusia sanoja vaan ei ole kuulunut... :girl_to_take_umbrage2:

 

Vähän jo ehkä välillä huolettaa, vaikka syytähän ei tietysti vielä ainakaan olis. Ehkä enempi ärsyttää, kun ihmiset kauheesti kyselee, että teidän poika jo varmaan puhuu tai ainakin sanoo äiti ja isi. Kummasti vaan siitä tulee semmonen olo, että meiän pojassa on jotain vikaa :( .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidan poika seuraa aitinsa jalanjaljissa, tismalleen: me molemmat sanoimme ekan sanamme ja aloitimme kavelyharjoitukset 7kk iassa. Oletteko vertailleet lapsianne omiin virstanpylvaisiinne? Meilla ja kaveripiirissa nama ovat korreloineet huvittavankin tarkasti. Skaala on tosi laaja, ja harvoin aikainen tai myohainen oppiminen indikoi yhtaan mitaan ongelmaa tai saavutuksia :)

 

Edit: ja paivakodissa aloittaminen toi meille ainakin rytinalla lisaa sanoja. Laskin eilen etta paivakotikielella pojalla on aktiivikaytossa 30 sanaa. Vaikeammalla kotikielella vahan vahemman.

Edited by Naan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äiti tuli 8kk iässä niin että muutkin sen selvästi ymmärsivät. Siitä seuraava sana oli pappa joka tuli noin vuoden iässä. 1v8kk iässä alkoi sitten tulla enemmän käyttöön jääviä sanoja ja nyt kuukautta myöhemmin käytössä on n. 40 sanaa, pääosin puhe on vain sanojen toistamista toisten perässä, sanoo vaikeatkin sanat muttei ota niitä käyttöön.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytöllä tuli ekat sanat 8kk iässä, ensimmäisenä "äittä" ja "äijä". Sitten tulikin taukoa puheenkehitykseen, kun opetteli kahta kieltä meidän muutettua ulkomaille, 3v iässä puhui sitten kahta kieltä :lipsrsealed:

 

Kaksospojista Aalla eka sana samoin 8kk iässä, ihan tyylipuhdas "äiti", 10kk iässä jo "äiti tuu". Nyt 13kk iässä sanoja noin 20 ja kävellään 5-8 askeleen sarjoissa ilman tukea. Kaksosista Beellä sitten eka sana "äittä" tuli nyt 12kk iässä, hän lähti kävelemään ilman tukea noin viikko ennen tuota. Meillä pojilla jokeltelukin meni niin, että ensin alkoi Aa jokeltamaan ja Bee harjoitteli pyörähtämistä - kun Bee oppi pyörähtämään niin noin viikon sisään alkoi hänkin jokeltamaan. Aa puolestaan on sen noin 2-3 viikkoa motorisesti Beetä perässä.

 

Yksi tuttu muuten kyseli, että onko lapsia ultrattu mitenkä paljon. Kuulemma jos paljon ultrataan, niin puheenkehitys viivästyy :girl_impossible: - tiedä sitten, ultrattiin noita poikiakin varmaan vähintään yhtä paljon kuin esikoista ja vielä pidemmät ultraukset kerrallaan kun kaksi ultrattiin ensin kuukauden, sitten 2 viikon ja lopussa viikon välein...

 

Toinen mitä epäili, kun esikoiselle ei uusia sanoja tullut, oli että me oltiin leikattu lapsen hiukset liian aikaisin. Kuulemma tukkaa ei saa leikata, ennen kun tulee selvää puhetta :girl_haha: Varmaanhan hiusten pituudella on jotain tekemistä tämänkin kanssa jotain kautta...

Edited by Tiikeri-äittä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mina yllatyin, etta vaikka meilla puhutaan kotona kahta kielta (suomea ja englantia), pojan ensimmaiset sanat taisivat tulla aika varhain. Ja suomeksi, mika tietenkin lammittaa aidin mielta :). Ihan ensimmainen selva sana oli äiti, 10 kuukauden ikaisena - tosin olen siita lahtien ollut yleensa "äittä". Aika pian sen jalkeen poika alkoi sanoa myos "didä" (daddy) ja 11 kuukauden iasta lahtien kaytossa ovat olleet myos "tiito" (kiitos) ja "tettä" (vettä). Valilla tulee vahingossa muita sanoja, esim. auto, hehei, papai (bye-bye), ei, kss (kissa) ja nenä, mutta ne eivat viela ole mitenkaan jokapaivaisessa kaytossa.

 

Noista omista ja lapsen virstanpylvaista: tukea vasten kavelemiseen asti poika oppi kaiken (kaantymisen, ryomimisen, istumisen, konttaamisen, seisomisen) ihan samanikaisena kuin minakin aikanani, mutta kavely on alkanut eri aikaan - mina olin 9,5 kk ja poika viikkoa vajaa 12 kk. Mutta siihen asti tosiaan kehitys seurasi aika tarkalleen samanlaisena. Ensimmaiset sanatkin taisivat olla suunnilleen samaan aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puolitoistavuotisneuvolassa kysyttiin mita kaikkia sanoja poika osaa sanoa ja mita ymmartaa, ja vaikka sanoja oli tullut jo muutama (kutakuinkin tasan samat sanat mita Cocon listassa :-) tuntui, ettei tuo nyt viela oikein kommunikoi. Aika akkia niita on kuitenkin tullut lisaa. Jossain vaiheessa se lapsi vain hoksaa miten kieli toimii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäiset sanat tulivat pojalla 2v3kk iässä: "äiti", "ei" ja "seis".. happy.gif Ja johan niitä sanoja oli odotettu! laugh.gif Mutta kävelemään lähti jo 9kk iässä..

Edited by miumiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0