Ayla

Kysymyksiä päivähoidosta

555 posts in this topic

Meillä tyttö ei ole oppinut juomaan maitoa mukista ja jonkinmoisen taiston jälkeen (yrittivät tytölle siis pari kuukautta "pakkojuottaa" maitoa mutta ei mennyt alas vaikka kaikilla muilla oli maitoa) päättivät siellä sitten antaa tytölle vettä ruokajuomana (vettä tyttö myös kotona juo). En tiedä miten olisivat suhtautuneet johonkin muuhun maitoon, mutta meillä se ei tullut eteen kun ei tyttö juo myöskään kaura/soijamaitoa (kokeiltu on). Toivon, että vanhemmiten tyttö maitoon vielä tottuu, tasaisin väliajoin annan kyllä maistatukseen..

 

Edit. Meillä siis kunnallinen pk.

Edited by a_paradise_79

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos joku pitänyt Tampereella tuon 8 viikkoa pois kesällä hoidosta jotta saa maksuttomaksi toisenkin kuun? Mietin vain miten ne maksut sitten menee. Tytöt lomailee nyt 25.6.-19.8. Varmaankin sitten heinä- ja elokuu on ilmaisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mahdollisesti aloitan osapäivätyön, jossa työaika 4h/päivä viitenä päivänä viikossa. Lapset tarvitsisivat hoitopaikan siis viideksi tunniksi päivässä ja hoitoajat saattavat olla miten sattuu puoli kahdeksan ja neljän välillä (mä menisin aikaisintaan kahdeksaan ja mies olisi aina neljältä hakemassa lapset hoidosta). Mä tässä mietin sitä, että miten hankala lapsille on, että päivät menee miten sattuu (yhden viikon aikana mun työvuorot saattaisivat olla 7.45-11.45, 9-13, 11-15 tai 13-17 jne.) eli ei ole mitään selkeää rytmiä, että päivähoidossa ollaan aina tiettynä aikana. Onko kenelläkään kokemusta? Ja miten tuo käytännössä onnistuu, saako lapset vaan hakea kesken päivän pois hoidosta jos on esim. päiväuniaika vielä? Olisikohan helpompi viedä perhepäivähoitajalle, kun ympäristö on kodinomainen ja toiminta muutenkin vapaamuotoisempaa? Ois kiva kuulla kokemuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Veikkaan että tuossa on aika suuria päiväkotikohtaisia eroja, joten varmasti kysymällä selviää parhaiten. Meidän päiväkodissa on ainakin toivomus että hoitoajat 5h päivässä olisivat joko klo 9-14 tai 10-15, juurikin siitä syystä ettei päiväuniaika (12-14) keskeytyisi. Ja etenkin jos lapsi vielä nukkuu niitä päiväunia, niin uskon tuon olevan lapsellekin se paras mahdollinen, jolloin unet saa nukkua rauhassa loppuun. Mutta eri toimintatapoja on varmasti päiväkodista riippuen. :)

Edited by Bamselina

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Meidän perhepäivähoitaja tuskin tykkäisi, jos hakisin lapsen kesken päiväuniajan, jos ei ole joku poikkeustilanne. Eikä lapsikaan tykkäisi vaan alkaisi itkeä ja herättäisi kaikki muut. Sitten olisi hoitajalla kolme huonosti nukkunutta hoidettavaa koko loppupäivän, eikä mullakaan olisi helppoa, jos lapsi olisi nukkunut liian vähän.

 

Vaikka perhepäivähoito on "vapaamuotoisempaa", niin sielläkin pidetään säännöllisestä päivärytmistä kiinni ihan lasten hyvinvoinnin vuoksi. Toki lapsen hoitoajoissa voi joustaa paljonkin, mutta juuri päiväuniaika voi olla ongelmallinen. Ja nykyään ollaan tarkkoja myös hoitajien työajoista, joten hoitoajat täytyy tietää tarkkaan ja hyvissä ajoin ja niistä pitää pitää kiinni. (Tietysti hoitajan työaika määrittyy sen mukaan, milloin eka lapsi tulee ja milloin viimeinen lähtee, joten jos niiden kellonaikojen välillä tapahtuu vaihtelua, niin se ei vaikuta hoitajan työaikaan.)

 

Kysymällä selviää varmasti mikä on paras ratkaisu. Ja jos mietit perhepäivähoitoa yhtenä vaihtoehtona, niin kannattaa kysellä siltäkin puolelta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päiväkotien osalta en osaa kommentoida tuollaista tilannetta, mutta poikamme on ryhmiksessä ja koska minun työvuoroni vaihtelevat (yleensä menen töihin joko 7.30:ksi tai 11:ksi), hänkin menee hoitoon aamuisin vaihtelevasti kello 7-10. Yleensä hänet kuitenkin viedään hoitopaikkaan joko aamupalalle (isänsä vie viimeistään 8.30:ksi) tai aamupäivän ulkoiluun (minä vien viimeistään 10:ksi). Toisinaan saatan päästä töistä jo kello 13.30, mutta tuolloin käyn sitten esim. kaupassa tai hoidan muita asioita ennen pojan hakemista, jotta olen hoitopaikassa aikaisintaan kello 14.30, jolloin kaikki lapset ovat varmasti nukkuneet päiväunensa ja kenties syöneet välipalansakin rauhassa.

 

Piiankin tapauksessa voi siis olla niin, että päivähoitopaikasta ehdottavat hakemaan lapset hoidosta joko jo ennen päiväunia (kello 12?) tai vasta niiden jälkeen (kello 14?), jottei päivärytmi mene kovin pahasti sekaisin. Todennäköisesti osa-aikainen hoito ei myöskään tuon vaihtelun vuoksi tulisi kyseeseen, vaan lapsille pitäisi varata (ja maksaa) kokopäiväiset hoitopaikat.

Edited by rouva Tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omista lapsistani siis isompi ei nuku enää päiväunia ja pienempi nukahtaa yleensä vasta yhden-puoli kahden aikaan. Ajattelin siis haulla päiväuniaikaan sitä, että muut lapset ehkä jo nukkuvat, mutta omat eivät ole vielä alkaneet nukkumaan. En tiedä sopisiko perhepäivähoitajalle niin, että mun lapset lukisivat vaikka kirjoja tai jotakin muuta hiljaista sen aikaa, että tulisin hakemaan, vaikka muut ovat menneet nukkumaan. Tätä siis lähinnä ajoin takaa.

 

Tosi hankalaa on, että työvuorot olisivat miten sattuu. Tottakai itse mielellään sopisin, että lasten hoitoaika on aina vaikka 10-15 ja mun työvuorot sen mukaan, mutta kun ei ole mahdollista. Ja kokopäivähoitoa ei ole järkeä ottaa, tai siis 20h osapäivätyötä ei ole mitään järkeä ottaa, jos maksaa kahdesta lapsesta täydet päivähoitomaksut, ei juuri jää muuta kuin työn ilo :)

 

Ainut järkevä vaihtoehto olisi varmaan hankkia hoitaja kotiin, mutta taitaisi aika kalliiksi sekin. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä hoitoryhmissä kaikki lapset nukutetaan samaan aikaan eikä yksilölliseen aikataulutukseen ole mahdollisuuksia. Teilläkin lapsi luultavasti joskus joutuisi päivunet nukkumaan silloin pitäisi pystyä menemään samassa rytmissä kuin muut lapset.

 

Päivähoidon rutiinit ovat myös tärkeitä sen suhteen miten lapsi päivähoitoon sopeutuu eli siksi vuorojen epämääräisyydestä huolimatta kannattaisi mahdollisuuksien mukaan pyrkiä tekemään päivistä mahdollisimman samankaltaisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, tiedän kyllä että rutiinit ovat tärkeitä ja ymmärrän kyllä erittäin hyvin, että hoitoaikojen epäsäännöllisyys vaikuttaa negatiivisesti hoitoon sopeutumiseen ja kaikkeen. Ikävä juttu, että työpaikkoja ei juuri tällaiset asiat kiinnosta :( Siksi taitaa olla niin, että ei ole mitään mahdollisuutta ottaa työtä vastaan :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No eihän se nyt ole kuin järjestelykysymys. Onko sulla puolisoa joka voisi hoitaa esim. sun aikaisimpina ja myöhäisimpinä vuoroina hakemiset ja viemiset? Muutenhan lapset sitten saisivat tehtyä aika hyvin esim. 9-15 hoitopäivää jolloin ne saisivat aamupäivällä leikittyä, nukuttua ja syötyä iltapäivällä välipalan ennen kotiinlähtöä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin, se ei kyllä ole mukavaa, että joku vanhempi tuo ja hakee lapsia toistuvasti kesken päiväuniajan. Päivähoitohan on lapselle raskaampaa kuin arki kotona, joten omatkin lapsesi saattavat tarvita ne päiväunet hoitopäivinä, vaikka eivät kotona enää nukukaan. En tiedä, voidaanko missään päiväkodissa ehdottomasti kieltää vanhempiaan tuomasta ja viemästä lapsia kesken päiväunien, jos työajat ja hoitosopimus sitä vaativat, mutta ei sitä suositella. Ja lasten hyvinvointiahan siinä ajatellaan... Jos sinulla on työnhaku menossa, ehkä jatkaisin vielä etsimistä kuitenkin ja yrittäisin löytää jotain säännöllisempää. Tai sitten saisitko apuja puolisolta, mummoilta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni hoitoajat ovat järjesteltävissä paremmin päiväkodissa kuin perhepäivähoidossa; päiväkodissa kun on useampi aikuinen. Lapsillasi kyse olisi joka tapauksessa kokopäiväpaikasta (osapäiväpaikka on kaikissa tietämissäni kaupungeissa sidottu tiettyyn aikaan, yleensä aamupäivään esimerkiksi niin, että haku on viimeistään 12.30), joten osa-aikaista hoitosopimusta et kuitenkaan saisi. Onko tämä kokopäivämaksu se kynnyskysymys? Jos ei, niin sittenhän tuonti- ja hakuaikoja voi joustaa lapsen rytmin mukaan niin, että vie aikaisemmin tai hakee myöhemmin, jos työvuoro alkaa tai loppuu huonoon aikaan. Aamuvuorosta saisit mielestäni haettua lapset ennen päiväunia (joutuisivat odottelemaan vartin verran muiden mentyä levolle), iltapainotteisissa vuoroissa voisit viedä aikaisemmin ja mahdollisesti miehesi hakea sellaisina päivinä, kun pääsisit vasta viideltä (useissa paikoissa yli viiden hoito on jonkinlainen kynnyskysymys)? Rohkeasti vain kysymään oman paikkakuntasi päivähoidosta :)

Edited by Mariasole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa tosiaan ottaa selvää, miten ne maksut omalla alueella menevät. Helsingissä voi päättää, onko hoito osa-aikaista, jolloin se on alle 5 tuntia päivässä vai täyspäiväistä. Täyspäiväisessäkin on mahdollisuus siihen, että on vain 5-7 tuntia päivässä, jolloin päivähoitomaksu on alempi (80% täydestä hinnasta, jos oikein muistan). Toi 5-7 tuntia esim. sallisi sen, että sun työaikojen kanssa olisi mahdollista hakea lapset joko ennen päiväunia tai niiden jälkeen joka päivä. Jos on alle 5 tuntia, niin voi olla, että sulle tulisi kiire joka tapauksessa, jos sun työaika on 4 tuntia. Mitä, jos on ruuhkaa jossain tmv. Silloin ei ehkä ehdi riittävän aikaisin päiväkodille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(Kielikylpypäiväkotia) ei voi aloittaa kesken lukuvuoden (en tiedä, tekevätkö poikkeuksia). Siellä myös "vaaditaan" sitoutumista, eli että käytäis koko päiväkotiura siitä lähtien siellä ja jatkettais sit kielikylpyluokalla tietyssä koulussa.

 

Meidän typy on myös menossa enkunkieliseen kielikylpyleikkikouluun syksyllä, ja siellä on sama systeemi, eli ei voi aloittaa kesken vuoden. Tietääkö kukaan, mistä se johtuu? Mitään sitoutumista ei ole kyllä vaadittu... Kyseessä on tosin yksityinen päiväkoti, johon oli muuten aika vaikea päästä. Meidänkin tytön piti päästä vasta vuoden 2013 syksyllä, mutta parin onnenpotkun seurauksena pääseekin aloittamaan jo nyt.

 

Toinen kyssä: Voiko kielikylpyleikkikoulussa aloittaa alle 3-vuotiaana? Jos tämä raskaus onnistuu, lapsi syntyy joulukuussa. Onko nyt näin, että hänet voi laittaa leikkikouluun vasta yli 3,5-vuotiaana (eli edelliseen kyssäriini viitaten vasta seuraavan vuoden elokuussa)? Vai pitääkö ensin laittaa lapsi johonkin toiseen tarhaan ja sitten siirtää haluamaamme leikkikouluun myöhemmin? (En mä nyt mene yhtään asioiden edelle... :rolleyes::grin: )

Edited by penguin

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Riippuu päiväkodista. Mä tiedän yhden yksityisen päiväkodin, jossa voi aloittaa 1,5-vuotiaana. Eli kannattaa kysyä siitä päiväkodista, mihin lapsen haluaa.

Siinä meidän pojan tulevassa päiväkodissa halutaan, että kaikki aloittavat samaan aikaan ja sama ryhmä jatkaa sit läpi päiväkodin, eskarin ja peruskoulun. Eli kouluun siirryttäessä tästä ryhmästä tulee yksi luokka (tai jos olen oikein ymmärtänyt, siihen luokkaan tulee kahdesta eri päiväkodista lapsia, mutta periaatteessa nämä kaikki tämän ryhmän lapset siirtyvät samalle luokalle).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö aloittaa päiväkodin ihan elokuun loppupäivinä. Miten laskutus menee: maksetaanko koko kuusta vai vaan niistä muutamasta päivästä? Asutaan Helsingissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En osaa varmaksi sanoa helsingistä, mutta musta yleensä aloitus ja lopetuskuukausi menee päiväkohtaisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkohan täällä jo keskusteltu aiheesta.. Eli miten olette tehnyt, jos vanhempi/vanhemmat lapset on olleet päivähoidossa uuden vauvan syntyessä. Eli

jatkoiko vanhemmat lapset hoidossa, millasia hoitopäivät oli ja miten monta päivää kuussa, oliko toimiva ratkaisu tai miten olisi sujunut paremmin? Vai jäikö vanhempikin/vanhemmatkin lapset sit kotihoitoon?

Edited by tityy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä toi tulee olemaan edessä syksyllä ja en näe mitään syytä miksi jättäisin kaksi ja puoli vuotiaani hoitoon kun olen itse kotona.

 

Muoks, siis jos lapsi jo selvästi vanhempi esim 5 niin kaverisuhteet ja muut jo vaikuttaa erillä tavalla. Meillä saa tuolle riittää avoin päiväkoti tai seurakunnan toiminta joissa vielä ollaan vanhemman kanssa. Ei tuon ikäinen saa hoidosta vielä virikkeitä mitä en toiselle pysty kotona tarjoamaan ja toinen selvästi viihtyy paremmin kotona kuin hoidossa. Myöskin mies saa hoitaa osansa jotta mie jaksan olla päivät kotona ja yöt imettää.

 

Tämä on herkästi tosi tulenarka keskusteluaihe.

Edited by syksyn tyttö

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pian 3-vuotias esikoinen jatkaa päivähoidossa 2-3 päivänä viikossa vauvan synnyttyäkin ihan oman jaksamiseni takia. Suunnitelmissa on, että Isänsä vie hänet sinne aamulla klo 8 - 8.30 (aamupalalle ja -piiriin) ja minä haen vauvan kanssa klo 15 - 15.30 (päiväunien ja välipalan jälkeen) eli kovin pitkiä hoitopäivistä ei tule. Toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa hänet kotihoitoon ja ryhtyä käyttämään kaupungin kerhoissa, mutta tällöin sekä hänen viemisensä että hakemisensa olisivat olleet täysin minun vastuullani (kerhot ovat yleensä klo 9-12, miehen on oltava toimistolla viimeistään klo 9) ja kaiken lisäksi hänen olisi pitänyt totutella aivan uusiin ohjaajiin ja lapsiryhmiin.

 

Esikoinen on siis ollut 1,5-vuotiaasta lähtien päivähoidossa pienessä yksityisessä ryhmiksessä, jossa on kiintynyt hoitajiin ja jossa muut hoitolapset ovat tulleet tutuiksi, ja kaiken lisäksi kuopuskin on tarkoitus viedä samaan hoitopaikkaan palatessani noin 1,5 vuoden kuluttua kokopäivätyöhön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän typy on 3,5-vuotias, kun vauva tulee. Jatkaa hoidossa 12 pv/kk. En todellakaan pysty pienen vauvan kanssa tarjoamaan tarpeeksi toimintaa aktiiviselle leikki-ikäiselle, joten hyvillä mielin pidämme häntä leikkikoulussa parina päivänä viikossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla olisi kysymys vuoropäiväkodista: Jos päiväkoti tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa, otetaanko sinne lainkaan lapsia joiden hoidontarve ajoittuu tavalliseen virka-aikaan? Vuorotyötä tekevät perheet ovat varmasti etusijalla, mutta onko vuoropäiväkotien tarve esim. pk-seudulla niin suurta että päiväkotipaikat täyttyisivät tällaisista lapsista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ei yleensä oteta (ainakaan samaan ryhmään, nykyisten 100+ lasta jättipäiväkotien aikana saman katon alla saattaa toki olla myös päiväryhmätkin) ja täyttyy monen lapsen jonoksi asti, ainakin Etelä- Suomen suuremmissa kaupungeissa.

 

Ot. Yllättävän moni ei myös tunnu ymmärtävän sitä, että jos toinen vanhemmista on päivätöissä, perhe ei voi saada vuorohoitopaikkaa. Tai sitä, että jos lapsella on hoitoviikonloppuja, niin vastapainoksi pitää tulla arkivapaita. Oikeasti joidenkin perheiden lapset tekee seitsenpäivästä "työ"viikkoa, ihan jatkuvalla syötöllä :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now