Ayla

Kysymyksiä päivähoidosta

555 posts in this topic

^Aika usein päiväkodeissa on ainakin pienempien ryhmissä "päiväunipakko". Siis kaikki menevät päikkäriaikaan sänkyyn, ja siellä sitten ollaan, nukutti tai ei, ainakin jonkin minimiajan (esim. tunti). Meidän pojan ryhmässä on joitain lapsia, jotka hoidon aloittaessaan eivät enää kotona nukkuneet päikkäreitä, mutta päiväkodissa nukkuvat ihan kiltisti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä oli juuri näin, että tyttö oli jo jättänyt päikkärit osittain kotona pois. Päiväkodissa tuli jo sanomista siitä että tyttö häiritsi muiden lepohetkeä riekkumalla unihuoneessa, ei tietty väsyttänyt.. Puhuttiin sitten asiasta kotona ja kehotin tyttöä olemaan siellä rauhassa kun muut yrittää nukkua ja jos ei uni kertakaikkiaan tule niin sitten voi ehdottaa josko saisi lukea vaikka kirjaa tms. Silloin kun paikalla on oppilas eli yksi ylimääräinen hoitaja niin antavat lukea ja leikkiä viereisessä huoneessa, muuten ei onnistu kun hoitajia on niin vähän ja yhden pitää aina valvoa unihuoneessa. Itselle tuli vähän ärtymystä tästä että ei kai sitä lasta voi pakottaa nukkumaan vain siksi että hoitajat pääsee päiväkahville.. Noh, meillä neiti sitten onneksi itse alkoi nukkumaan päikkäreitä nätisti eikä asiaan tarvinut enää puuttua. Olisi ollut eväät mulla ainekin vähissä jos olisi pitänyt pakottaa nukkumaan.. Mutta joo noissa pienten ryhmissä on "päikkäripakko"..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille vastauksista :) Juttelin tutun lastenhoitajan kanssa myös (ei tästä meidän päiväkodista) ja kuulosti siltä, että puolipäivähoito sopisi Enskalle parhaiten. Ohjatumpi toiminta kuitenkin painottuu siihen aamupäivään, ja iltapäivä on päivälepoa ja ulkona oloa, jonka osaan itsekin järjestää :lol: Soitin päiväkotiinkin ja sumplitaan ne hoitoajat sitten omahoitajan kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuulostaa hyvältä. Jos lapsi ei tosiaan päiväunia nuku, niin ennen päiväuniaikaa hakeminen sopii ihan hyvin, eikähän tarvitse miettiä, mitä lapsi sitten päiväuniaikaan siellä tekee :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensi vuoden alkupuolella olisi ajankohtaista hakea päiväkotipaikkaa pojalle. Miten käytännössä toimitaan, jos haluaa hakea sekä kunnallista että yksityistä päiväkotipaikkaa? Voiko niitä hakea yhtä aikaa, ja miten olisi siis järkevää toimia? Ja miten ihmeessä voisi saada paikan juuri siitä päiväkodista kuin itse haluaa? (Pelkään, että joudutaan kuskaamaan poikaa johonkin ankeaan paikkaan kaupungin toiselle puolelle...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä mun ymmärtääkseni voi hakea paikkaa sekä yksityiseltä että kunnalliselta yhtä aikaa. Yksityiseen päiväkotiin kannattaa varmaan olla yhteydessä vaikka puhelimitse ja kunnallista paikkaa hakiessa täytätte vain hakemuksen. Kannattaa käydä kurkkimassa oman kunnan sivuilta päiväkotiasioista.

 

Tuo paikan saaminen juuri siitä päiväkodista mistä itse haluaa saattaa olla hankalaa. Kannattaa tietysti yrittää vedota huonoihin kuljetusmahdollisuuksiin ja saattaa olla apua, että on yhteydessä suoraan haluamaansa päiväkotiin ja kyselee mahdollisista vapautuvista paikoista.

 

Tsemppiä päiväkotipaikan hakuun :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako kaikki alle 2,5-vuotiaat pukea itse ulkovaatteista lähtien!? :huh: Meillä on nyt tämä viikko oltu päiväkodissa ja parina päivänä olen mennyt hakemaan lapsia kun ovat vasta pukemassa ulos. Tädit seisovat vieressä ja odottavat, että lapset pukevat itse. Meillä poitsua ei pukeminen ole vielä kiinnostanut liiemmin, housuvaipan saa jalkaan ja housutkin joskus. Tänään yksi tädeistä sitten kertoi, että oli tullut pojan kanssa riitaa, kun täti oli sitten lopulta auttanut vaatteita päälle, kun "kun se on NIIIIIN hidasta eikä voi koko päivää odottaa!"

 

Onko se yleinen vaatimus, että tuon ikäisen tulee itse pukea ja riisua vaatteensa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No ei todellakaan.. Tai no meidän poika on 2 v ja 3 kk, mutta ei pienintäkään viitettä siihen että alkaisi itse kiinnostumaan pukemisesta. Neitikään, joka on siis yli 3 ei välttämättä aina pue itse. Muistan lukeneeni että tytöt herkemmin alkavat pukemaan itse, mutta tuntuu vähän tätien laiskuudelta ettei lapsia pueta.. Meidän päiväkodissa on ainakin nuo pojan ikätoverit kaikki puettu aina hoitajien puolesta kun mä olen ollut näkemässä. Tytöllä on joskus vaatteet hassusti ja hoitajat ovat kertoneet hänen pukeneen itse, katsovat vaan päältä että menee suunnilleen oikeat kamat (tosin kerran kovilla pakkasilla oli villahaalari jäänyt alta ja tyttö oli aika viluissaan kun tulin hakemaan että silloin vähän joutui huomauttamaan että kannattaa varmaan vähän vahtia mitä nuo pienet päälleen pukee..)

 

Piti vielä lisätä että on aika kova vaatimus jos pitäisi tuon ikäisen saada lahkeet kenkien päälle ja hanskat hihoihin.. Meillä Ticketin haalareissa ainekin niin tiukat hihan- ja lahkeensuut ettei meinaa onnistua multakaan.. Ottaisin asian oman hoitajan kanssa puheeksi ettei kenellekään jää paha mieli! Meilläkin juuri sain huomauttaa että vaippoja voisi vaihtaa useammin kun pojalla pylly punottaa aika kurjan näköisesti, eikä vaippoja tunnu kuluvan mihinkään..

Edited by Little Elf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän typy on aloittamassa päivähoidon ens kuun alussa. 3 päiväksi viikossa typy menee lähistöllä olevaan yksityiseen päiväkotiin. Kamalaa :girl_to_take_umbrage2: Mun pikku tyttö joutuu sinne ihan yksin :girl_sigh: Miten tästä selviää? Onko hoidon aloitus äidille vaikeampaa kuin lapselle? Kokemuksia/lohdutusta kaivataan :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ On. Hoidon aloitus on äidille hankalampaa kuin lapselle. Näin mun kokemuksen mukaan, ja samaa on kaikki sanoneet. Lapset on todella sopeutuvaisia ja tottuvat uusiin asioihin ihan hurjan nopeasti. Toki lapsissakin on eroja. Meidän poika itki varmaan ekan kuukauden joka kerta, kun vietiin hoitoon. Itku kuitenkin loppui aina kuin seinään sillä sekunnilla, kun laitoin oven perässäni kiinni :girl_sigh: . Sama homma kuulemma silloin, kun mies vei lapsen.

 

Mutta joo, mä stressasin hoidon aloitusta viikkokaupalla ja porasin iltaisin miehelle, että nyt lapsi luulee, että mä hylkään sen ja sun muuta soopaa. Oikeastaan se muutama viikko ennen hoidon aloitusta oli pahempaa kuin sitten se varsinainen aloitus. Poika on viihtynyt päiväkodissa hirmu hyvin ja pojan kehitys on ottanut todella suuria harppauksia näiden kymmenen kuukauden aikana.

 

Tsemppiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos lohduttavista sanoista, Sol :lipsrsealed:

 

Me käytiin eilen typyn kanssa tutustumassa tarhaan, ja ihan hyvin meni. Typy olisi halunnut mennä jo leikkimään toisten lasten kanssa :girl_in_love: ja illalla höpötti isälleen siitä, miten siellä tarhassa oli iso Titi-nallen kuva :girl_haha: Lisäksi siinä tarhan vieressä sattui olemaan paloautoja päivystämässä ja typy oli ihan varma, että Palomies Sami (se lastenohjelman tyyppi) on siellä :girl_crazy:

 

Jospa se siitä. Muakaan ei enää jännitä ihan niin kamalasti. Vien tytön parina eka päivänä sinne vain muutamaksi tunniksi, joten pehmeä aloitus on luvassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehdottomasti on äidille (ja isälle) pahempi paikka kuin lapselle.

 

Meillä neiti itki kanssa ensimmäisen kolme neljä viikkoa aina, kun jäi hoitoon. Mutta huuto loppui heti, kun äiti(isä) hävisi näkyvistä. Nykyään, päivähoito uraa takana 3kuukautta, neiti vilkuttaa vaan mennessään ja kipittää hoitoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoitopaikkana päiväkoti Helsingissä, päätös tuli postitse toukokuun viimeinen päivä (toukokuun aikana piti ilmoittaa) ja elokuussa alkoi hoito.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teillä on kyllä tullut ilmoitus hyvissä ajoin.

Joo... No onhan tässä vielä hieman reilu kuukausi, ennen kuin lapset aloittaa hoidon... :girl_to_take_umbrage2: Jospa ne ilmoittaa vaikka kaksi viikkoa ennen hoidon alkua.

Edited by hiljaisuus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alkoi hoito tammikuun alusta ja ilmoitus paikasta saatiin joulukuun puolella. En muista tarkkaan, mutta 2-3 viikkoa ennen hoidon aloitusta :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä luulen että meillä aikaiseen päätökseen vaikutti se että kyseessä on erittäin haluttu päiväkoti ja niille ketkä eivät päässeet piti tietysti etsiä tilaa toisesta päiväkodista. Mulle oli kyllä helpotus että saatiin ennen kesää tietää, olis ollut muuten todella tulisilla hiilillä koko kesän.. :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka paljon ennen hoidon alkua olette saaneet päätöksen/ilmoituksen hoitopaikasta?

 

Vantaalla saimme hoitopaikan tietää puolitoista viikkoa ennen hoidon aloitusta ja senkin vain sen takia, että soitin riittävän tiuhaan hoitopaikan perään. En sitten saanut mitään järkevää vastausta ja aina vaan olisi pitänyt odottaa. Yksi puhelu tämän alueen päiväkotien johtajien johtajalle ja seuraavana aamuna meille oli osoitettu hoitopaikka.

 

Että kannattaa sen hakemuksen perään soitella, jos mitään ei kuulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika on pienessä päiväkodissa, jossa on vain kaksi ryhmää. Pienten ryhmässä on 12 lasta, isojen ryhmässä myös 12.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti vastauksesta. Pistin kokonaan uuden keskustelun aluille aiheesta, sillä kiinnostaa tää asia muutenkin ja tää kysymys taitaa tänne hukkua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siirsin toiseen ketjuun jonne ehkä paremmin kuuluu :)

Edited by *OÄ*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehkä tyhmä kysymys, mutta onko jotain ohjeistusta kuinka monta päivää pitää olla kotona mahataudin jälkeeen? Meillä poika oksensi ma-ti yönä ja pitäisi nuo viedä huomenna (torstaina) taas hoitoon, mutta voinko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen aina kuullut, että yksi terve päivä kotona. Eli tässä tapauksessa kai keskiviikko? Itse varmaan veisin, jos muita oireita ei ole ja oksentelua on ollut edellisen kerran ti aamuyöstä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ainakin täällä päin taitaa ohjeissa olla, että 2 oireetonta päivää mahautaudissa on oltava ennen kuin viedään hoitoon/mennään töihin. (olen sos.alalla töissä)

Edited by myy79

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now