Guest *OA*

Jakkaralla synnyttäminen

44 posts in this topic

Minulle on jäänyt vähän epäselväksi se, että voiko jakkaralla synnyttää, jos on saanut esim. spinaalipuudutuksen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viidestä lapsestani kolme on syntynyt jakkaralla. On tärkeää, että jakkara on sopiva - niitäkin on tosi erilaisia! Kahdella ensimmäisellä kerralla jakkara oli kuin minulle tehty, vähän muotoiltu ja hyvin sopiva, mikä teki ponnistamisesta helppoa. Mies tietysti istui takana tukemassa. Ponnistusvaiheet 15 ja 10 min. Kolmannella kerralla oli erilainen, suoran mallinen jakkara, joka ei ollenkaan sopinut anatomialleni, ja kun sillä kertaa ponnistusvaihe oli muutenkin pitkä ja vaikea, jakkara hylättiin ja kokeiltiin vaikka mitä muita paikkoja ja asentoja. Ponnistusvaihe 1 t 20 min. Neljännellä kerralla synnytin polvillani, lopuksi vaihdoin konttausasentoon, jotta kätilö pääsi auttamaan. Ponnistusvaihe 1 min! Viidennellä kerralla lapsi syntyi kyllä jakkaralla, mutta ei synnytysjakkaralla vaan ihan tavallisen saunajakkaran reunalla miehen tukiessa takaa! Ponnistusvaihe 10 min.

 

Jos ponnistusvaihe on pitkä, ei kannata koko aikaa istua jakkaralla, vaan nousta välillä pois, niin verenkiertokin paranee, selkä ei puudu jne. Supistusten välillä voi olla kontallaan lattialla, seisoa, kävelläkin jos pystyy.

Edited by rumaelsa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän myöhässä vastaan manskille :) , että kyllä voi jakkaralla ponnistaa vaikka olisikin epiduraali tai spinaali päällä. Ehtona tietysti se, että jalat kantaa, taitaa olla aika yksilöllistä puutuuko jalatkin vai ei. Mulla ei puutuneet jalat, esikoinen syntyi jakkaralla epiduraalin vielä vaikuttaessa ja kuopus n.30min spinaalin laiton jälkeen myös jakkaralla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen synnyttänyt molemmat lapseni jakkaralla. Ekalla kerralla sain spinaalin, tokalla epiduraalin. Epiduraalin laiton jälkeen pitää odottaa 30 minsaa ennen kuin saa siirtyä pois sängyltä. Voi olla, että spinaalinkin jälkeen pitää odottaa tietty aika, mutta esikoisen kanssa ei vielä ponnistuttanut siinä vaiheessa, kun spinaali rupesi vaikuttamaan ja mä joka tapauksessa lepäilin sängyssä ja odottelin että vauva laskeutuisi. Tokalla kerralla rupesi ponnistuttamaan ennen kuin epiduraali rupesi vaikuttamaan, niin sen vuoksi tiedän, että pitää odottaa se 30 minuuttia, kun jouduin sit aluks ponnistamaan puolistuvassa asennossa ja sitä en osannut ollenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kokeiltiin,kyykyssä, pedisssä,köydessä kiinni seisoen ja viimenään kahdenkymmenen kipulääkeettömän tunnin jälkeen ponnistettiin jakaralta maailmaan. Asento toimi mutta kehottaisin halukkaita pitävämään huolta että ovat käsiranteet kunnossa ennen synnytystä, itselle tuli niin paljon rasitusta ylitaipuville ranteille että oikealla kädellä ei nostettu tyhjää kahvikuppiakaan ranteen voimin ensimmäisinä synnytyksen jälkeisinä neljänä viikkona mutta en ole moisesta vastaavasta tapauksesta ikinä kuullutkaan. Eikä synnyttäessä juurikaan tule ajateltua että säästelisi käsivoimiaan :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle sanottiin ekalla kerralla kun pyysin jakkaraa että sitä ei suositella ensisynnyttäjälle kun repeää helpommin. Onneksi en päässyt jakkaralle, koska poika syntyi parilla ponnistuksella kyljeltään ja repesin siinäkin ihan tarpeeksi. Seuraavalla kerralla haluan olla myös kyljellään ja toivottavasti en ponnista ihan niin lujaa et kudokset ehtii venyä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä halusin kokeilla jakkaraa, mutta pääsinkin TAYSsin RelaxBirth laitetta testaamaan. Hyvä siinä oli ponnistella ja lisäksi tykkäsin siitä, että edessäni oli peili. Näin konkreettisesti tilanteen kehittymisen. Mies oli kivasti takana tukemassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta RelaxBirthistä on muuten oma ketjukin http://www.vauva.info/foorumi/topic/12674-relaxbirth/

 

Muistaakseni TYKSissä ois sellainen, en ole ihan varma. Mutta ne tosiaan jotenkin arvotaan jotka pääsee sitä kokeilemaan, jos olen oikein ymmärtänyt.

 

Ja sitten tämän ketjun varsinaiseen asiaan, eli jakkaraan. Mä synnytin esikoisen niin, että varmaan 75% ponnistusvaiheesta olin jakkaralla. Papereihin on merkitty ponnistusvaiheen kestoksi melkein 1h40min ja mun mielestä se oli vähän pidempikin, ainakin jo aiemmin siirryin nojalleen sänkyä vasten kun tunsin ekan kerran jonkinlaista tarvetta ponnistaa. Mun mielestä kesto olis siis enemmänkin 2h. Mut luotetaan nyt ammattilaisiin eikä synnyttäjän ajantajuun :D

 

Eka olin siinä pystyssä ja polviseisonnassa, mutta sitten tuntui, että jalat ei enää kanna, joten siirryttiin jakkaralle. Pirun epämukava se jakkaran rinkula oli istua, mutta toisaalta enimmäkseen siinä rohjottaa miehen sylissä, mikä taas oli ihan mukavaa. Mun ongelmaksi tuli, ehkä tuon ponnistusvaiheen keston takia se, että mulle iski tuskainen hiki siinä miehen sylissä. Mies kyllä koitti mun ostaa viilennellä kylmillä pyyhkeillä, mutta ihan loopuvaiheessa oli pakko siirtyä sängylle kun multa oli niin voimat pois siinä jakkaralla sinnitellessä. Poika syntyi sitten sängyllä parin ponnistuksen jälkeen ja oli ihan kiva, että olin siinä valmiiksi eikä tarvinnut enää nousta sinne paikkailtavaksi. Jos olisin etukäteen tiennyt, että ponnistus kestää noin kauan, olisin halunnut ehkä aiemmin jo pois jakkaralta. Kotiinlähtökeskustelussa kätilö kysyi, että tuliko kovat pukamat kun niin kauan olit jakkaralla? Ai että tuliko, mähän olin yhtä isoa pukamaa! :D Oli muuten järkkyä käydä pesulla sitten jälkikäteen ja ihmetellä, että mikä limppu mulla on täällä alapään paikalla. Että jos miettii sitä jakkaraa niin kantsii muistaa, että siitä saa vissiin kaikkein helpoiten ne komeet pukamat...

 

Voisin kyllä mielelläni uudestaankin synnyttää jakkaralla, mutta jos yhtään näyttää, että ponnistuvaihe venyy, niin sit vaihtaisn asentoa. Tuolloin pitkän ponnistuksen syynä oli avotarjonta. Ja spinaali mulla oli, tosin sen vaikutus lakkasi ennen ponnistuvaihetta. Enkä muuten revennyt oikein yhtään (koska ehdin venymään tuossa ajassa...). Jotain nirhaumia emättimessä paikkailtiin kolmella tikillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen synnytin jakkaralla ja koin sen hyväksi. Ponnistusvaihe 21 min. Kuopuksesta olisin halunnut jakkaralle, mutta en ehtinyt, ponnistusvaihe sängyllä puoli-istualteen 5 min. Toisella kerralla ponnistaminen sujui helposti, mutta koin sen sängyllä ponnistamisen kuitenkin hankalaksi, en saanut oikein kiinni mistään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin suunnitellut että ponnistan jakkaralta, HYSissä ei ollut enää jakkaraa tarjolla mutta sängyn olisi saanut samaan asentoon, kätilö tätä ehdottokin kun keskustelimme, ponnistusvaihe meni tosin sitten loppujen lopuksi jalat telineissä imukupin vuoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun synnytyksessä käytiin läpi kaikki mahdolliset ponnistustavat ja yksi niistä oli jakkara. Kai noita jakkaroita on erilaisia, tää oli mallia lypsyjakkara. Eikä sopinut mulle yhtään! Asento oli tosi hankala, tuntui, että tipun/luisun siitä jakkaralla lattialle ja enimmät voimat meni siihen, että yritin vaan pysyä siinä jakkaralla. En siis pystynyt satsaamaan kunnolla ponnistamiseen. En haluaisi enää kokeilla ainakaan tuollaista jakkaraa, toki joku toinen voisi sopia paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin suunnitellut että ponnistan jakkaralta, HYSissä ei ollut enää jakkaraa tarjolla mutta sängyn olisi saanut samaan asentoon, kätilö tätä ehdottokin kun keskustelimme, ponnistusvaihe meni tosin sitten loppujen lopuksi jalat telineissä imukupin vuoksi.

 

Mä ponnistin kolmannen juuri tällaisessa sängyssä. Verrattuna jakkaraan, en oo ihan varma, pääsikö siinä samaan asentoon. Kätilöllä oli varmasti parempi työskentelyasento, mutta mies ei päässyt samalla tavalla tukemaan kuin jakkaran kanssa. Asento ei ollut ihan sama, mutta hyvin siinäkin sain ponnistettua. Eli ei ollut huono kokemus sekään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tokaa synnyttäessä ponnistin jakkaralla ja se oli tosi tosi hyvä! Oli kiva kun sai nojata mieheen ja jotenkin siinä sai hyvin jaloilla voimaa ponnistella. 6min kesti ja tyttö syntyi käsi kaulalla, 3 tikkiä. Spinaali oli "päällä" joten ponnistusvaihe oli käytännössä kivuton.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnytin jakkaralla ja tuntui sopivan mulle tosi hyvin. Tutustuin ennen synnytystä lantion anatomiaan ja pystyhkö asento kuulosti parhaalta mahdolliselta. Ponnistelin vauvaa alemmas polviseisonnassa sängyllä ja seisten sängyn vieressä, josta siirryin jakkaralle "hoitamaan homman loppuun". Ponnistuksen kestoksi on merkitty 19 minuuttia ja ponnistaminen tuntui helpohkolta ja yllättävän kivuttomalta (ei lääkkeellistä kivunlievitystä käytössä). Ponnistuksen suunta löytyi helposti ja painovoiman avusta huolimatta pää syntyi hitaasti ja selvisin lähes ilman repeämiä, vaikka kätilö joutui hieman hoputtamaan sydänäänien hetkittäisten heikkenemisten takia.

 

Jos pääsen toistekin synnyttämään, aion ehdottomasti pyytää taas jakkaraa käyttöön.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko jollain tietoa, miten vaikuttaa jakkaralla ponnistamiseen se, jos edellisten synnytysten ponnistamiset ovat olleet suht nopeita?

 

Mä tahtoisin synnyttää tän kolmannen jakkaralta, mutta kummatkin pojat ovat olleet isopäisiä, ekassa leikattu episotomia, tokasta kätilö venytteli käsin välilihaa ponnistuksen aikana eikä tullut repeämiä.. Kummatkin syntyneet puoli-istuvassa asennossa, esikoisesta asento oli hyvä, tokasta ei, asento tuntui silloin siltä kuin puskisin lasta ylämäkeen. Olen kuitenkin muuten kokenut ponnistamiset suhteellisen helpoiksi ja kätilön puheista päätellen teen ne oikein ja voimalla, joten hiukan pelottaa, että miten jakkaralla sitten menee, kun apuna on painovoima ja mun mielestä luonnollinen synnytysasento.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toisen ponnistin jakkaralla ja mielestäni se oli todella hyvä asento ponnistaa. Kuten muutkin ovat kirjoitelleet auttoi painovoima työntämisessä ja oli turvallista olla oman miehen "sylissä". Ponnistusvaihe kesti 6min ja yksi pieni nirhauma tuli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now