Sign in to follow this  
Followers 0
Saimi

Ravitsemusterapeuttien parhaat

29 posts in this topic

Aloitan ketjun aiheesta, koska en sellaista löytänyt (saa siirtää tai poistaa mikäli vastaava on jo olemassa).

 

Ravitsemusterapia on asiakkaan henkilökohtaista ohjausta ja opastusta, jonka tavoitteena on suunnitella asiakkaalle sopiva ruokavalio ja tukea häntä sen toteutuksessa.

Ravitsemusterapiaa tarvitaan myös hyvin erilaisista syistä (allergia, sairaus, nielemisvaikeudet, syömishäiriö jne).

Vinkit ja neuvot eivät siis ole sinällään sovellettavissa asiakkaasta toiseen.

 

Toivoisin kuitenkin, että tähän ketjuun voisi kerätä arkea helpottaneita neuvoja, jotka saattavat hyödyttää muitakin.

 

 

Aloitan allergisen pienen lapsen vanhempia helpottaneilla vinkeillä:

 

 

Friggs Riisikakku, suolaton, luomu

Ainesosat: luonnonmukaisesti viljelty raakariisi

Riskakor_Osaltade-240wide.jpg

 

 

 

 

Moilas Oy riisifusilli/spagetti

Ainesosat: Täysjyväriisijauho, vesi

Wholemeal-rice-fusilli.gifWholemeal-Rice-Spaghetti.gif

 

 

 

Sininen keiju

Ainesosat: Rypsiöljy, vesi, kasvirasvat, camelinaöljy, emulgointiaineet (E471 ja E472c kasvirasvasta), suola (0,7 %), happamuudensäätöaineet ( natriumbikarbonaatti, sitruunahappo), aromit, A ja D2-vitamiini.

Sopii hyvin henkilöille, jotka eivät siedä laktoosia tai maitoa. Valmistuksessa käytetään kasviperäistä D-vitamiinia, D2-vitamiinia, joten Keiju Laktoositon 70 % sopii myös vegaaneille. Tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki osoitukseksi sydänterveydelle paremmasta valinnasta rasvan laadun ja suolan suhteen. Pakkauskoot 400 g ja 600 g. • auttaa hallitsemaan kolesterolia • laktoositon • maidoton • kolesteroliton • soijaton

Keiju_Laktoositon_70_bmp_230x170_upscale_q85.jpg

 

 

 

 

 

Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksellä on varsin monipuoliset sivut, klik

 

 

 

erimenu on sivusto, jossa on paljon tietoa erityisruokavalioista, klik

 

 

 

Toivon mukaan näistä on apua muillekin :girl_wink:

Ja lisää vinkkejä toivotaan jakoon :girl_smile:

 

Ja muistattehan vielä itse tarkistaa tuotetiedot ym. sillä inhimillisiä virheitä voi sattua kirjoittaessa :girl_wink:

Edited by Saimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä muutamia tuotteita, jotka helpottavat meidän allergia-arkea huomattavasti:

 

Bonne ja Sato hedelmä- ja marjasoseet, eivät sisällä mitään muuta kuin yhtä hedelmää/marjaa.

 

Oolannin perunamuusi, ihan pelkkää perunaa ja valmistuu mikrossa muutamassa minuutissa.

 

Mummon perunahiutaleet, pelkkää perunaa (+jotain lisäaineita) ja valmistuu vedenkeittimen avulla.

 

Apetit porkkanasose, pelkkää porkkanaa, kuumennetaan mikrossa ennen tarjoilua.

 

 

Meillä siis moniallerginen lapsi rotaatioruokavaliolla, joten ruokien pitää olla puhtaita..

Edited by Tiity

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hollen hirssipuuro (saa mm. Ruohonjuuresta ja parista nettikaupasta). Sopii maito- ja vilja-allergiselle (sisältää vain hirssiä ja lisättyä B-vitamiinia). Valmistuu helposti lämpimään veteen sekoittamalla. Voi käyttää myös muiden puurojen tms suurustamiseen sekä velliksi.

 

http://www.allermiina.fi/shop/product_details.php?p=63 (en osaa tehdä sellaista hienoa linkkiä, mitä ylempänä oli).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aivan ihanaa huomata, että tänne on jo ilmestynyt vaikka mitä ja paljon uutta itselle - kiitos kaikille tasapuolisesti :girl_smile:

 

Virtasalmen viljatuotteella, klik on myös hyviä tuotteita. Meidän moniallergiselle pojalle teen maissijauhosta puuron, joka on helppo tehdä mikrossakin.

2dl vettä

reilu 1rkl maissijauhoa

Sekoita ja kuumenna n.600W 3min

 

---

 

Aivan ihanaa huomata näistä jo tulleista vinkeistä, että paljon on sellaista, jota ei huomaa itse etsiä kaupasta.

Lisää vaan! :girl_wink:

 

Ja omasta puolestani vinkkaan aivan mahtavan kirjan,

Allergia ja Keliakia, Voutilainen & Paganus (suomalainen ja uudistettu painos, löytyy ohjeita myös tosi allergisille ja aika kattava perusteos)

 

paganus-aila-allergia-ja-keliakia.jpg

 

 

Itseäni kiinnostaisi kovasti tuo rotaatioruokavalio ja käytännön jutut sen toteuttamisesta.

Edited by Saimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotenkin sitä ehtii "rutinoitua" näihin allergiajuttuihin ja unohtaa mistä on lähdetty liikkeelle. Ravitsemusterapeutin pieni, simppeli neuvo meille oli: ruoka-ainetta kannattaa kokeilla kypsennettynä, tuoreena ja pakastettuna. Jos tuore ei siis sovi niin pakastettu saattaa sopia.

Meillä esimerkkinä käytettiin vadelmaa. Tuore marja saattaa tehdä oiretta, mutta kypsennetty (esim. soseeksi kiehautettu) tai pakastettu saattavat sopia.

Täysin uutta itselleni oli, että joillekin myös vadelman murskaaminen (rakenteen rikkominen esim. haarukalla) auttaa ja marja ei tee oiretta.

 

Ja tuossa edellisessä viestissäni taisinkin jo kirjoittaa, että mikäli joku osaa kertoa tuosta rotaatiosta niin kuulisin mielelläni lisää. Eli miten toimii käytännössä ja minkälaisia ohjeita olette saaneet?

Edited by Saimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitanpa vielä muutaman linkin lisää:

 

Holle -lastenruuat, maidottomia, mausteettomia perussoseita. Löytyy myös useita, joissa ei ole esim. riisitärkkelystä (jota on yleensä liki kaikissa lastenruuissa, mikä on ärsyttävää, kun riisi ei sovi!). Ainakin päärynä, porkkana, peruna-porkkana ja palsternakka -soseet ovat ihan "puhtaita". Näitä saa ainakin Ruohonjuuresta.

 

Muksun omenasose, ainoa (?) tavallisesta ruokakaupasta saatava hedelmäsose (tai ylipäänsä mikään lastenruokasose), jossa ei ole mitään extraa.

 

Muksun kaurapuurojauhe on maidoton ja sekoitetaan vaan lämpimään veteen eli superhelppo valmistaa (ei tosin maistunut meidän pojalle..).

 

Apetit lanttusose, pelkkää lanttua soseena (en oo vielä testannut).

 

Laatupaakarin maissinaksut, pelkkää maissia.

 

 

Rotaatiosta voisin kirjoitella vähän paremmalla ajalla.. Ihan kohta nimittäin käy varmasti kutsu tuolta lapsosen makkarin suunnalta. :)

Edited by Tiity

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä käytin tuota Muksun maidotonta kaurapuurojauhetta Almironin kanssa ilta- ja aamuvelliin. Toimi meillä hienosti! :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mäkin muuten tein siitä (+neocatesta) joskus velliä ja sillain upposi ihan kohtuullisesti. Ja tuo tulee ihan kivasti ulos tuttipullon vellitutistakin, toisin kuin monet muut mun velliyritelmät..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muksulla on myös pelkkää riisiä sisältävä riisipuurojauhe. Semperin kasvissoseissa ei ole kuin kasvista itseään ja öljyä. Samoin liha-kasvissoseissa (niissä sileimmissä) ei ole riisitärkkelystä tms sakeuttajaa. Bonan maissisoseessa ei ole myöskään maissin lisäksi kuin öljyjä. Piltillä on joitain hedelmäsoseita (ainakin aprikoosi ja päärynä), joissa ei ole riisitärkkelystä (tapiokatärkkelys). Vauvan ruokahyllystä löytyy myös monesta kaupasta Sinlac-puurojauhe, jossa ei ole gluteiinia (eikä kotimaisia viljoja, tosin maltodekstriinin alkuperää en tiedä) eikä maitoa. http://www.nestlebaby.com/fi/baby_nutrition/products/product_detail.htm?id=732&num=10&ing=0&r=175&meal=&stage=2&s=726,729,730,732

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos myoni vinkeistä! Mä en ollutkaan muistanut, että nyt vois käydä taas uudestaan ruokapurkkeja läpi, kun rypsiöljy on testattu + muitakin ruoka-aineita vois jo "hyväksyä" purkkiruokiin. Jes. Semperiä siis maistelemaan. Toisaalta mulla ei oo kovin vahvat toiveet siitä, että tuo lapsi niitä suostuis syömään. Ei se syö noita hollen kasvissoseitakaan. Maissia meillä onkin ollut, mutta sekään ei uppoa (ja siinä on auringonkukkaöljyäkin rypsin lisäksi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hipp-merkiltä löytyy myös ruokia, missä ei ole (ainakaan noissa 6kk) tärkkelyksiä tms. vaan ruoka on "täyttä tavaraa". Meilel vana ei sovi Hipp'iltä mikään ruoka, joten en tarkkaan ole tutkinut, mitä niissä on (vehnää, nautaa ja riisiä ainakin, kun ei meille käy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loistava ketju! :curtsey: Hyviä vinkkejä täällä. Esikoisen allergiat on ohi, mutta jatketaan sitten harjoituksia tämän kakkosen kanssa <_<

 

Mistä noita Bonnen soseita saa? Olen joskus yrittänyt etsiä Citymarketista ja Prismasta, mutta en ole löytänyt. Lähinnä ruusunmarjasosetta olen kaipaillut...

 

Mulla suurena apuna on olleet aina lastenruokavalmistajien nettisivut tietokoneen suosikeissa. :) Niiden perusteella löytää nopeasti sopivat purkit kun jaksaa käydä läpi niitä tuotesisältöjä. Ei tarvitse sitten kaupan hyllyllä tiirailla.

Edited by Monday

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hippillä on sellainen sose, jossa on vain hedelmää (ja C-vitamiinia) eli Fruit Break (sitä myydään 4 muovisen purkin pakkauksessa). Siinä on kuitenkin aika montaa eri hedelmää ja marjaa (Ainekset: 100% Hedelmää. Ainekset: Omena*, mansikka*, banaani*, päärynämehutiiviste*, mustikka*, C -vitamiini. *Luomu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiity kyselisin mistä oot noita Bonne- ja Sato-soseita ostanut? Oon joskus nähnyt ton merkin mehuja, mutta en muista koskaan törmänneeni soseisiin.

 

Hups, Monday olikin jo kysellyt samaa...

Edited by TätiMonika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bonnen soseita saa joistain Citymarketeista ja Tampereella (tai netin kautta) Allermiinasta. http://www.allermiina.fi/shop/product_catalog.php

 

Muoks.. Linkki ei mennytkään ihan oikeaan osoitteeseen eli pitää valita vielä tuolta vasemmalta Hedelmät/Marjat/Mehut/Välipalapatukat. Siellä vasemmalla alhaalla on myös kohta "Ruokakeskon valikoimissa". Mä ymmärtäisin ton niin, että niitä tuotteita vois saada Keskon kaupoista ainakin pyytämällä tilaamaan.

Edited by myoni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuonpa tänne tämmöisen tuotteen: http://www.eckes-granini.fi/tuotteet/mehukatti/hedelmavalipala/ eli Mehukatti-hedelmävälipala. Sitä ei taida löytyä vauvanruokahyllystä vaan olisko mehu- tai hillohylly, en ole ihan varma. Rakenne on kuitenkin sama kuin esim. päärynäsoseessa. Meidän 1-v syö nuo innoissaan suoraan siitä tuubista.

Noita Bonne- ja Sato-soseita olen nähnyt hillohyllyssä Prismassa ja K-Supermarketissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jossain Citymarketissa (oisko ollut Lielahti) Bonnen soseet oli vauvanruokahyllyssä, mutta useimmiten tosiaan siellä hillohyllyssä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bonnen soseita (ei ehkä kaikkia sortteja tosin?) saa ainakin Espoosta Ison Omenan Prismasta ja Citymarketista. Eli kaiketi ihan mahdollista löytää sekä k-ryhmän että s-ryhmän kaupoista. Ja hillohyllystä löytyy tosiaan. Ainakin Citymarkettiin tilasivat kun soitin ja pyysin vadelmasosetta, joka heillä ei vielä silloin ollut valikoimissa. Eli suosittelen soittelemaan kauppoihin, kyselemään ja pyytämään josko ottaisivat tilaukseen. Nuo soseet on siitä kaupalle hyviä tuotteita, että säilyvyysaika on pitkä, säilyy huoneenlämmössä ja lisäksi se tilausyksikkö on pieni (12 prk tms.). Eli joku pienempikin kauppa saattaa hyvinkin suostua tilaamaan (itse olen tosin pyytänyt sekä s-markettiin ja k-supermarkettiin, mutta ei ole näkynyt..). :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisään vielä, että ainakin tuolla Ison Omenan Citymarketissa on todella hyvä valikoima erilaisia jauhoja, hiutaleita, suurimoita jne. Kävin eilen tutkailemassa ja silmiin sattui ainakin quinoa- ja teff- tuotteita, sekä paljon hirssi- ja tattari-tuotteita ja riisituotteitakin taisi olla paljon. En katsellut tarkemmin muita hyllyjä, mutta voisi kuvitella, että tuolla olisi muitakin allergikoille sopivia tuotteita valikoimassa! En tiiä, onko muissa Cittareissa panostettu tähän, vai onko tää ihan myymäläkohtaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0