laura!

Migreeni ja raskaus

110 posts in this topic

^Pitää koputtaa varmaan puuta, mutta mulla ei ole ollut yhtään migreeniä nyt raskaana ollessa. Tänään viikko 7+1. Toivotaan, että jatkuu samalla tavalla, eikä tarvitsisi miettiä lääkkeitä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylmis, ihana kuulla! Toivotaan samaa tuuria itselle sitten joskus :) Kyllähän kaikki todennäköisyydet onkin siihen suuntaan, että migreeni helpottuu raskauden aikana. Ainakin silloin, kun se on hormoniriippuvainen (eli kohtauksia tulee tyypillisesti tietyssä kuukautiskierron vaiheessa). Itse en ole koskaan jaksanut pitää migreenipäiväkirjaa, että näkisin miten kohtaukset sijoittuvat kierron ajalle, vaikka monta kertaa on ollut mielessä :girl_mad: Laiska minä! Sen sijaan mulla usein kohtaukset liittyy alkoholiin, joten ne nyt ainakin pysyy poissa raskauden aikana! Tsemppiä meille kaikille migreenin kanssa taisteleville :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse aloitin estolääkityksenä neurologin määräämän Klotriptyl Mite 1 tabl illalla esikoisen imetyksen päätyttyä. Nyt tultuani raskaaksi uudelleen, työterveyslääkäri kielsi käytön ehdottomasti ja lääkitys piti purkaa saman tien. Siitä 10 pv ja olin migreenikohtauksen vuoksi ensiavussa nesteytyksessä ja saamassa suonensisäistä lääkitystä kipuun. Ensiavun lääkäri ihmetteli, miksi Klotriptyl Mite oli ylipäätään käsketty lopettaa, kun se on ihan turvallinen estolääke myös raskausaikana ja monet syövät sitä vieläpä paljon suuremmalla annostuksella kuin minä. Saman tiedon sain seuraavana päivänä kun soitin HUSin teratologiseen tietopalveluun. No, seuraavalla viikolla oli sitten neuvolakäynti ja sieltä kerrottiin topakasti, ettei raskauden aikana saa käyttää mitään migreenin estolääkityksiä, vaan paracetamolilla hoidetaan kipuja ja kohtauksia. Vaadin päästä neuvolalääkärille, joka antoi luvan estolääkityksen käyttöön, mutta määräsi ehdoksi, että lääkitys puretaan viimeistään kuukautta ennen laskettua aikaa - mieluummin jo ennen.

 

Näyttäisi siis sille, että lääkäritkin ovat asiasta aivan eri mieltä. Neurologi ajattelee vain neurologista puolta, kun taas työterveyslääkäreillä ei ole riittävää asiantuntemusta lääkityksen sallimiselle. Onneksi neuvolalääkäri oli perehtynyt näihin asioihin keskivertoa enemmän. Ensi viikolla on sitten käynti keskussairaalan äitiyspolilla ja sieltä voi tulla taas uusi mielipide.

 

Itselläni Klotriptyl Mite on vienyt migreenikohtaukset pois käytännössä kokonaan, ja parantanut elämänlaatua muutenkin mm. parantamalla unen laatua ja rentouttamalla. Teratologinen tietopalvelu saa kiitokseni tässä asiassa. Olen sinne soittanut useampaankin otteeseen, ja aina on ollut paikalla asiantunteva lääkäri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en luottaisi ollenkaan työterveyteen tai neuvolalääkäriin tässä asiassa. Vaan neurologi voi konsultoida gyneä/obstetrikkoa jolloin saadaan paras asiantuntemus asiaan molemmin puolin.

 

Estolääkkeet Cymbalta + Propral on käytössä, Cymbaltan kohdalla mietitään lopettamista ennen laskettua aikaa vieroitusoireiden vuokai. Ennemmin kärsin ne itse kuin altistaisin lapsen kärsimään niistä syntymän jälkeen erillään. Todennäköisesti Propral tullee aiheuttamaan pienipainoisuutta jota saadaan loppuraskaus sitten tarkkailla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liian aikaisin iloitsin, ettei ole ollut migreeniä. Oon nyt kaksi päivää saikulla migreenin takia. Särky on jatkunut tiistaista asti, välillä lievemmin ja sitten taas kovemmin. Kävin työterveydessä ja ei kuulemma ole muuta vaihtoehtoa kuin kärsiä, jos parasetamoli ei auta. Voiko oikeasti olla näin? Mitä lääkettä teille on suonensisäisesti annettu ensiavussa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lähinnä nesteytystä, pahoinvoinnin estoon lääkettä ja lepoa on paracetamolin lisäksi tarjolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylmis, ehkä kannattaisi jutella vielä neurologin ja/tai gynen kanssa, ei äidin jatkuva särkykään ole paras mahdollinen tilanne sikiön kannalta, ja onhan nyt odottavalla äidilläkin ihmisoikeuksia... Ihan varmasti satunnainen triptaanin käyttö on parempi vaihtoehto kuin 9 kk migreeniputki mahdollisine pahoinvointeineen, huonoine syömisineen jne jne. Osa lääkäreistä ikävä kyllä haluaa varmistella kaiken viimeisen päälle ja siinä hässäkässä kokonaistilanne unohtuu :(

 

EDIT. vielä niistä päivystyslääkkeistä: tyypillisesti annetaan erilaisina sekoituksina tulehduskipulääkettä, kortisonia, pahoinvointilääkettä ja / tai rauhoittavaa lääkettä. Ei mitenkään ongelmattomia raskauden aikana nekään.

Edited by lobiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse sain ensiavussa suoraan suoneen ensiksi Primperania pahoinvointiin, sitten nesteytystä ja samalla pullollisen Perfalgania eli nestemäistä paracetamolia. Tuo yhdistelmä auttoi kivun pois reilussa tunnissa, vaikka normaali paracetamol ei auta mihinkään. Olisin saanut levätä pidempäänkin, mutta pyysin päästä pois hyvään ja kivuttomaan olooni vedoten kolmen tunnin kuluttua ensiapuun saapumisesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole raskaana, mutta yrittämistä on takana vuosia ja nyt edessä vihdoin tutkimusten aloitus.

 

Migreeniä olen aiemmin "sairastanut" ("" koska niin satunnaista) suunnilleen kerran kahdessa vuodessa. Tänä syksynä migreenistä on kuitenkin alkanut tulla yhä tavallisempi vieras. Mitään huimia kohtaustiheyksiä ei ole vieläkään, elokuusta joulukuun loppuun on ollut  5. Panacod tai tavalliset särkylääkkeet eivät enää riitä kohtausta katkaisemaan, joten edessä lienee lääkärireissu. Etenkin, kun yleensä migreeniin liittämiäni auraoireita tuntuu toisinaan ilmenevän myös päänsärystä riippumatta. Näköärsykkeille olen ollut aina herkkä (siniset jouluvalot,välkkyvä tietokoneen ruutu, voimakas raitakuvio), mutta migreeniä ne eivät ole aiemmin laukaisseet, vain huonon olon. Uusi tilanne minulle, ja pelottaa, mikä kaikki on "normaalia", mikä jotain vakavampaa.

 

Lääkäriin siis, mutta nyt seuraa se mutta, jossa kaipailisin näkemyksiänne ja ehkä kokemuksiannekin. Mitä kautta tässä kannattaisi edetä? Työterveyslääkärimme on varsin herttainen vanha rouva, mutta valitettavan tietämätön monestakin asiasta. Itseäni huolettaa mm. lääkkeiden vaikutus ensinnäkin raskaaksi tuloon (siihen ei kaivata lisävaikeuksia) ja toisaalta sitten tietysti mahdolliseen raskauteen ja lapseen. Aiempien kokemusten ja kommenttien perusteella en oikein osaa luottaa siihen, että tällä lääkärillä olisi suurtakaan asiantuntemusta tältä alalta.

 

Lapsettomuuspolille meillä on ensikäynti parin viikon päästä, olisiko se oikea paikka ottaa asia esiin? Voiko neurologillekaan noin vain vaatia lähetettä työterveydestä? Ahdistaa tilanne, kun en osaa päättää, mistä pitäisi lähteä liikkeelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luulisin että asia pitää hoitaa ihan somatiikan puolella, lapsettomuuspolilla tuskin asiaan otetaan mitään kantaa. Työterveydestä voi toki lähetettä vaatia, mutta neurologille päästäkseen pitää yleensä olla jo joitain kokeiluja takana. Eli joko tt kautta tai omalääkärin avulla kohttuslääke testaukseen ja jos sieltä ei sopivaa löydy niin sitten lähetettä eteenpäin. Ihan normaalilla lääkärillä on kyllä valikoima lääkkeitä joita voidaan kokeilla..

 

Omalta kohdalta voi sanoa, että tämän raskauden alku ainakin on rauhallinen migreenin kanssa. Kohtauksia on tullut reilusti normaalia vähemmän. Taas on toki nähty että aika voimattomia lääkärit ovat tämän olon kanssa jos niikseen tulee. Panacodia tarjoavat ja päivän lepoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joululomalla migreeni innostui entisestään, ilmeisesti ainakin osittain epäsäännöllisen päivärytmin ansiosta. Kohtauksia oli kahden viikon sisällä 3 ja auraoireetkin pahenevat kerta kerralta. Tänään kävin sitten ttssä ja sain kohtauslääkkeet. Sain ohjeen palata maaliskuulla, jos kohtaustahti jatkuu nykyisenlaisena tai tihenee, sitten lähete neurologille. 

 

No, katsotaan miten tilanne etenee. Itsellä on nyt kohtausten suhteen vähän turvallisempi olo, kun saatavilla lääkettä jonka pitäis kohtaus katkaista. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla kävi niin hyvin, että migreeni on jäänyt melkein kokonaan pois nyt raskausaikana, joskus näin päin. Tuntuu, että miten elämä voikin olla näin helppoa ilman päänsärkyä - normaalisti minun pää on tosi valoherkkä, päätä voi alkaa särkeä kirkkaista sisävaloistakin. Tosin talviaika muutenkin tekee aina hyvää kun migreenille, kun on pimeää ja kylmää - kesällä joudun usein linnottautumaan sisälle, kun ulkona alkaa heti päänsärky auringonpaisteessa ja lisäksi fyysinen ponnistelu aiheuttaa päänsäryn. Etukäteen pelkäsin että joudun syömään paljon buranaa raskaana päänsärkyyn, mutta nyt olen selvinnyt muutamilla panadoleilla pieniin särkyihin, mikä on todella ihme minun kohdallani.

Päänsäryt tulevat varmasti takaisin sitten kun vauva syntyy... Minun päänsärky on kyllä ihan hormonaalista, minipillerit on sopineet mutta e-pillerit aiheuttivat tympeimpiä migreenejä mitä on ollut, sellaisia neurologisia oireita että kohtauksen aikana järki ei kulkenut ja puhuminen oli vaikeampaa kuin muulloin (tämä on perinnollistä minun kohdallani) - ja paljon oli auroja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tähän mennessä on ollut melkoista taistelua, mulla on aurallinen hemipleginen migreeni ja kohtaukset on yleensä ärhäköitä, menee puhe puuroksi, puoli kroppaa ja naaman vasen puoli halvaantuu. Joulukuun alussa oli pahin kausi, pahoinvoinnin lisäksi iski sarjapäänsärky ja välillä olin ihan ulkona.

 

Lääkäristä en saanut estolääkettä, kuulemma panadolilla pitäisi pärjätä ellei ole ihan sietämätön olo, sitten saa ottaa buranan, mutta koitan vältellä noita nappeja. Paras on käydä suihkussa, juoda suullinen kofeiinia (kolaa tai energiajuomaa) ja mennä silmät peitettynä nukkumaan, mieluiten mahdollisimman viileään paikkaan. 

 

Saa nähdä miten käy sitten kun lapsi syntyy ja miten loppuraskaus menee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on kohtauslääkkeenä sumatriptaania. Pari kertaa oon ottanut, kun ei ole nukutuksi saanut. Neuvolalääkäri (nuori tyttö) kommentoi, että saa sitä neljä kertaa raskauden aikana ottaa. :blink: Siis miten niin neljä..? Mä en luota yhtään noihin pilipali nla-lääkäreihin, ennemmin vaikka soitan itse äitipolille. Mutta joo, mulla on ollut onnea matkassa- migreeniä ei ole ollut samanlaisena ja tiheänä kuten tavallisesti. Mietin voisiko johtua tehokkaammasta verenkierrosta tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mulla on kohtauslääkkeenä sumatriptaania. Pari kertaa oon ottanut, kun ei ole nukutuksi saanut. Neuvolalääkäri (nuori tyttö) kommentoi, että saa sitä neljä kertaa raskauden aikana ottaa. :blink: Siis miten niin neljä..?

 

Aika erikoinen ohjeistus, siis tarkoittaako tuo neljä kertaa koko raskauden aikana vai miten? :blink: Itsekin oon kyllä niin sekaisin, että mitä saa migreeniin ottaa ja mitä ei, kun yksi lääkäri sanoo yhtä ja toinen toista. Tähän asti (nyt rv 16+1) onkin mennyt kohtuullisesti migreenin kanssa, mutta nyt viime viikolla oli viisi päivää migreeniä ja jouduin lähtemään töistäkin kesken päivän  ja seuraavan päivän olemaan kotona. Työterveyslääkäri sanoi, ettei saa ottaa kuin Panadolia ja sehän nyt ei tunnetusti auta yhtään. Kuulemma täytyy vaan kärsiä, jos se ei auta. Neurologi sanoi joskus kauan sitten, että tietyillä viikolla (mitkähän ne mahtoivat ollakaan...) saisi ottaa sumatriptaania, mutta sitten taas neuvolassa sanottiin ettei missään tapauksessa. Tietenkään ei haluaisi ottaa mitään, mistä voi olla sikiölle haittaa, mutta ei oo kyllä kiva kärvistellä jatkuvassa migreenissä, kun töitäkin pitäisi tehdä ja olishan se mukava tehdä vapaa-aikanaan muutakin kuin maata pimeässä huoneessa kylmä kääre otsalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teratologinen tietopalvelu on hyvä paikka soittaa ja kysyä mieltä askarruttavista lääkeasioista. Tokikaan he eivät voi tehdä sitä puntarointia hyödyt vs. haitat.

 

Olin viime viikolla kohtauksen vuoksi päivystyksessä ja päädyin taas yliopistolliseen sairaalaan. Sain hoidoksi 250mg solu cortefia suonen sisäisesti sekä diapamia. Kohtaus loppui niillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kylmis: äitipolilla ihmeteltiin nla-lääkärin lausuntoa; mistään määristä ei ole tehty suosituksia. Sen sijaan toinen lääkäri totesi että mitä vanhempi tuote, sitä enemmän on tutkimusta tehty ja turvalliseksi todistettu. Vaan ei suoranaisesti kannustanut / kieltänyt sumatriptaania multa. Nyt on ollut pakko ottaa, on jo semmoinen kierre joka pitää katkaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuuluin niihin onnellisiin, joiden migreeni parani raskauden myötä. Migreeni on ollut elämässäni läsnä viitisentoista vuotta, enemmän ja vähemmän ärhäkkänä, mutta säännöllisesti vaivaten. Nyt jään jännäämään, että kuinka käy synnytyksen jälkeen. Olen kuullut, että kaikki on mahdollista, että se pysyy poissa, palaa samanlaisena tai pahempana.

 

En ole asiasta terveydenhuollon ammattilaisten kanssa varsinaisesti puhunut. Tuttu fysioterapeutti sanoi, että tässä tapauksessa migreenini on selvästi hormonaalista. Hyvinkin. On se tosin liittynyt myös erilaisiin elämäntilanteisiin ja ilmastoon/asuinpaikkaan/säähän.

 

Olisin kyllä todella iloinen, jos migreeni ei enää palaisi. Mietinkin, että onkohan tuohon mitään keinoja, joilla auttaa sen pysymistä poissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edellisessä raskaudessa migreeni aura muuttui täysin. Minun piti mennä kokeisiin, jotta saadaan lääkitykset kuntoon. Samana päivänä kun sain kirjeen tein testin ja pam. onnionnettomuudessa olinkin raskaana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla oli aiemmin todella paljon auratonta migreeniä ja siihen tehosi sumatriptaanit. Raskauden alussa oli vielä muutama kohtaus, samoin kaksi ihan loppuvaiheessa (aivan tuskaa, muistui mieleen aika ennen täsmälääkkeitä). Nyt lapsi on pian 5kk ja migreeni on edelleen pysynyt poissa! :) Peukut on pystyssä että raskaus teki sille ihmeitä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on ollut pienestä asti aurallinen migreeni ja estolääkitys purettiin kun päätin että lapsi saa tulla. Nyt raskaana ollut enemmän kohtauksia kuin aiemmin, eli valitettavasti migreeni on pahentunut. Väkisin olen selvinnt panadolilla ja unella/levolla. Koko päivä aina pilalla kun kohtaus tulee kun kipua kestää melkeimpä seuraavaan päivään, en vaan uskalla kohtauslääkkeitä käyttää ettei vauvaan vaikuta. Taustalla minulla kun on vielä reuma ja PCO joten koko ajan olen varpaillaan ja pelokas raskauden suhteen.

 

Migreenikohtauksissa olen kärsinyt välillä puutumisoireista, pahimmillaan ennen raskautta toinen puoli "halvautui" kokonaan, sairaalassa piti olla parikin päivää kokeissa kun luulivat aivohalvaukseksi tms. Todettiin että vaan migreeni joka on pahaa sorttia. Onko muilla ollut puutumisoireita? Ja onko mitään turvallista lääkettä kohtauksiin, kun olen ristiriitaisia ohjeita saanut..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mä luin etukäteen tuota selvittäessäni, että sumatriptaania voisi käyttää raskaana, ja lasken kyllä sen tiedon varaan, jos raskaaksi tulen ja migreeni pahenisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle neurologi printtasi lopulta raskausaikana ihan kirjallisesti jostain lähteestä sen, että sumatriptaania saa käyttää raskaana ollessa. Neuvolalääkärit ym. eivät vaan välttämättä ole asiasta tietoisia ja sitten kieltävät varmuuden vuoksi kaiken muun paitsi parasetamolin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä muuten pyydän aina lääkkeiden osalta tietoa farmaseuteilta apteekissa, ne on lääkäreitä paremmin kartalla monesti. Sieltäkin kannattaa kysellä.

 

Migreenissä on sekin, että kohtaus on etenkin pahana kova rasite kropalle/päälle ja sitä kautta myös vauvalle. Sama kuin epilepsiassa tai unettomuuden lääkitsemisessä: jos äidin saama hyöty on merkittävämpi suhteessa haittoihin, voidaan lääkitys katsoa aiheelliseksi raskaanakin. Mutta tosiaan tuo sumatriptaani on todettu minunkin tietääkseni turvalliseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta jos migreeni on hemiplegistä muotoa, on kohtauslääkkeiden käyttö ehdottomasti kiellettyä oli raskaana tai ei. Sama taitaa olla basilaarimigreenin kanssa koska verisuonia supistava vaikutus on se, joka korostaa oireita entisestään. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now