Burberry

Suomimammat Briteissa

82 posts in this topic

:grin: Ei toiminut vielakaan, joten kokeilin sposti vaihtoehtoa. Toimiskohan se...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Pitää olla kirjoittanut x määrä viestejä ennen kuin YV:n lähetys/vastaanotto onnistuu. Olikohan se 5 vai 10...

 

t. puolibrittien äiti Suomesta

 

PS. Naan, vaikka me asutaankin Suomessa, esikoisella on kyllä kestänyt (mun mielestä pidempään kuin normaalisti) kaikkien sijamuotojen oppiminen. Englanniksi myös, patistelen aina miestä toistamaan tytön lauseet kieliopillisesti oikein silloin kun virheitä tulee (esim. tänään kuultu "is it there raining?"). Suomi korjaantui nopeammin, nyt on englantikin lähtenyt tulemaan oikeammin, mm. tänään iloitsin kun kuulin -ing muotoa ihan oikeassa välissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitaa minunkin ilmottautua. Elikka kolmekymppinen esikoisen odottaja skoteista.

Muistasko kukaan kuinka kauan meni etta vauvalle sai passin? Siis britti tai suomalaisen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suomipassi tais tulla parissa viikossa?! Ekaks piti tosin rekisteroida vaestorekisteriin ja saada henkilotunnus, mut ei siinakaan montaa paivaa mennyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai kiva, sehan tulee reippaasti! Me nimittain odotellaan paatosta etta muutetaanko australiaan isannan tyon takia. Vauva on vahan yllatys meille molemmille Ja laskettu aika tietysti samaan aikaan kuin kaavailtu muutto. Vahan kylla hirvittaa koko muutto rumba, koti myyntiin ja tavarat konttiin... Mutta ehka on sitten kiva mamma lomalla tutustua uuteen kaupunkiin eika lykkia rattaita skotlannin vesisateessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi teita onnekkaita Kattis B) Meidan perheen Sydneyn tournee alkaa olla yli puolen valin, ja taytyy sanoa etta elama taalla on ollut niin taydellista ja ihanaa ettei mitaan rajaa! Maa vaikuttaa mielettoman lapsiystavalliselle. Meidan kaupunginosa (Manly) on mieletonta fitness fanaatikkoa pullollaan, eika kukaan muu ole niin fit kuin tuoreet aidit. Kellaan muulla ei nayta olevan yhta paljoa aikaa nauttia kauniista saasta ja maisemista karryja tyontaen, juosten ja askelkyykyja tehden. Lapset yhdistavat valittomasti leikkikentilla tai rannalla, ja ihmisiin on helpop tutustua. Tarjolla on paljon kuntosaleja crecheilla varustettuna, erilaisia kerhoja ja ryhmia, kirjaston tarinatunteja eri ikaisille lapsille jne. Uskon etta tulette viihtymaan todella hyvin. Tai sitten olette ihan kaheleita :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tuli viimein paatos etta skoteissa pysytaan ainakin ens vuosi. Aika helpotus silla vahan hirvitti vaikkarin valmistuminen, remppa, talon myynti, muutto ja vauva alle vuodessa.

Mita mielta olitte teidan midwifesta? Mun on ihan kana, se sano etta naisten aivot surkastuu odottaessa Ja mun pahoinvointi on stressista eika raskaudesta johtuvaa. Isantaa kylla vahan huvitti kun kerroin. Toivottavasti niita on useampia ettei tartte ton saman kanssa karvistella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma en ole viime aikoina ollut talla palstalla kovin aktiivinen, mutta ajattelin kayda ilmoittautumassa - olen kolmekymppinen (noin niinkuin roughly :grin:) kohta 2v. tayttavan pojan aiti Etela-Englannista. Ei ihan rannikolta asti, muttei kovin kaukaa kuitenkaan: asutaan Berkshiren puolella mutta ihan lahella Hampshiren rajaa.

 

Kattikselle sen verran, etta me saatiin molemmat passit parissa viikossa (itse asiassa suomalainen taisi tulla nopeamminkin). Varasin meille lennot Suomeen ja muistin vasta sen jalkeen, etta ai niin, vauvalla ei ole viela passia :rolleyes:... Kolme viikkoa oli matkaan, joten pistettiin varmuuden vuoksi molempien maiden passihakemukset vetamaan - ja molemmat tulivat ajallaan. Brittipassia ei olla viela kaytetty kertaakaan kun tykkaan matkustaa pojan kanssa saman maan passeilla. Taytyy kylla miettia, kannattaako uutta passia hakiessa ottaa Suomen passia ollenkaan, kun se on suurlahetyston kautta niin hirvean hintainen.

 

Minakin seuraan pojan kielen kehitysta ihmeissani, ja olen Naanin tavoin huomannut, miten paljon vaikeampi kieli suomi on. Poika on tarhassa talla hetkella 4 paivaa viikossa, ja kuulee tietenkin englantia tarhassa, isaltaan ja kaikilta muilta tutuilta, joten se on puhuttuna kielena ehdottomasti vahvempi kuin suomi. Mina kuitenkin puhun hanelle ainoastaan suomea, eika ymmarryksessa ainakaan ole mitaan vikaa. Enemman se suomi on minun perassani toistettua, mutta jotkut sanat tulevat ainoastaan suomeksi (aiti, pois, ajaa, tossut, monta, kippo, pyyhkia, paita, sataa vetta, kakkavaippa :lol:) ja useimmille asioille alkaa loytya sanat molemmilla kielilla. Toistaiseksi ollaan opeteltu numeroita ja vareja ainoastaan englanniksi (heikolla menestyksella - kaikki tavarat ovat ensin green, sitten yellow :grin:), mutten sitten tieda, onko tuo oikea tapa menetella vai pitaisiko/voisiko niista puhua yhta lailla myos suomeksi? Olen myos huomannut, etta valilla poika taivuttaa suomalaisia sanoja englantilaisittain, tai lisaa s:n peraan monikkoa merkitsemaan, mutta noin pienen puhe vaihtelee tyyliltaan ja sisalloltaan joka paiva. Innostuu se onneksi valilla suomeakin puhumaan :) Ensi syksyna voitaisiin hakeutua mukaan meidan lahimman Suomikoulun toimintaan, varsinaisia ryhmia siella on kai vasta 3-vuotiaille.

Edited by Coco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harmi Coco, Naan ja NooNoo kun asutte niin "kaukana". Meilla ois melkein samanikaiset pojatkin.. :) Me ollaan Suffolkissa. Ois ollut kiva jarjestaa leikkitreffit lasten kanssa joku paiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla olisi viela yksi suomiimamma in the making Lontoosta. Meidan suomi-brittiperheeseen odotellaan esikoista toukokuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei! Täällä olisi Southamptonissa yksi 6kk tytön äiti, joka kaipaa seuraa muista suomiäideistä! Olisi mukavaa jos löytyisi äitejä joiden kanssa tavata, käydä vaunulenkeillä tms. Elämä on muuten melko yksitoikkoista kun mies on koulussa ja itse viettää päivät tytön kanssa kotosalla. Toivottavasti tällä palstalla vielä hengailee ihmisiä :) -Noora

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Olen vahan kaukana joten ei taida treffailut onnistua mutta Finn Guildin forumilla on aika monia Suomalais aiteja, ehka sielta loytyy vaunuilu seuraa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mahtaavaa, että tällainen ketju on! Me ollaan muuttamassa Lontooseen, ja haluaisin kysellä vinkkejä kivoista asuinalueista 1-vuotiaalle perheineen, mieluiten noin puolen tunnin matkan päässä keskustasta. Ollaan kiitollisia kaikista vinkeistä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla viela yksi 8viikkoa vanhan pojan Suomimamma.

 

Kuitu minnepain olette menossa toihin silla se vaikuttaaa siihen mihin ilmansuuntaan kannattaa suunnata koska valimatkat jo ihan keskustan alueella ovat niin pitkat. Esim jos toissa kay Cityssa tai Canary Wharfilla niin kannattaa suunnata vaikkapa Kentiin tai Essexiin jos haluaa Lontoon ulkopuolelle silla niista paasee nopeasti Liverpool Streetin tai London Bridgen asemille.

 

Ma asun ykkosvyohykkeella eli keskustassa ja silti kaydessani Cityssa (myoskin keskustaa) toissa tyomatka kesti hyvana paivana 45 minuuttia ja huonona 1,5 tuntia,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitas ketjulaisille kuuluu? Tervetuloa vauvailemaan Fifi B)

 

Erityisesti mua kiinnostaisi kuulla pikkukoululaisten vanhemmilta miten menee. Meidan poikanen on nyt ollut muutaman kuukauden preschoolissa ja kohta mietitaan koulun alkamista. Preschool on ainakin onnistunut osumaan taydellisen hyvin pojan herkkyyskausiin kaikenlaisen uuden oppimisen suhteen. Pienet aivot oikein sakenoivat kun ne saavat tuolla virikkeita ihan eri tahtiin kuin nursery huoneessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pikkukoululaiset jäävät kohta hyvin ansaitulle kesälomalle. Vähän on haikea tunnelma, kun esikoinen päättää Infant Schoolin siirtyen Junior Schoolin puolelle eli vaihtaa meidän tapauksessamme myös ihan konkreettisesti koulua. Tuohon Infant Schooliin ollaan kyllä äärimmäisen tyytyväisiä oltu: koulu on hyvin johdettu, opettajat ovat asiastaan innostuneita, helposti lähestyttäviä ja lasten rakastamia. Mitä muuta sitä oikeastaan voisi tämänikäisten opetukselta toivoakaan :girl_sigh:. Molempien kouluvuosi on siis mennyt hyvin. Erityisen tyytyväisiä ollaan oltu pojan kehitykseen: syksyllä vielä lähes täysin ummikko puhuu nyt sujuvaa englantia ja työskentelee koulussa joka suhteessa täysin brittilasten tasolla. Paras kaverikin on löytynyt, ja vuoroviikoin pojat käyvätkin toistensa luona koulun jälkeen leikkimässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kuulla että teidän koulutaival on lähtenyt kivasti liikkeelle. Onko kyseessä state school vai privaatti? Opin eilen että meidän pojan paras kaveri lopettaa ensiviikosta heidän yhteisessä päiväkodisssaan ja siirtyy hoitoon jonka järjestää hänen tuleva koulunsa, yksityinen ja tosi hyvämaineinen. Aloin siinä sitten empiä ja miettiä pitäiskö harkita... Olin niin jo vakaasti päättänyt että toi hyvä lähikoulu riittää. Vaikka tietty edes siihen pääsystä ei ole takeita.

 

Mitähän kaikkea tässä pitäisi muistaa punnita?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapset ovat ihan state schoolissa. Tänne muutettaessa harkittiin hieman naapurissa olevaa yksityiskouluakin, mutta hintansa vuoksi se harkintaan jäikin... Uudestaan yksityiskoulu oli harkinnassa tänä keväänä tuon Junior Schoolin valinnan vuoksi - meidän lähikoulu on viime vuodet ollut erikoistarkkailussa, mutta nyt -onneksi- noussut jo Ofsted-arviossa Satisfactory-luokkaan. Tärkein koulun valintaperuste oli kuitenkin juuri kaverit: kolmea lasta lukuunottamatta kaikki tytön luokkakaverit (=18 kpl) suuntaavat lähikouluun, eikä tytärtä tästä tiiviiksi hitsaantuneesta kaveripiiristä haluttu erottaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa! En olekaan aikoihin kaynyt taalla saati naikkareissa!! Toivottavasti kaikilla menee mukavasti ja tosi myohaiset onnittelut Fifille uudesta perheenjasenesta!

 

Ma tulin kyselemaan kokemuksia paivahoidosta! Meilla on juuri alkanut paivahoidon induction ja vajaan kahden viikon paasta alkaa sitten paivahoito - jaiks! Sankari menee kehuttuun tarhaan taalla ja Ofsted raporttikin on outstanding. Ollaan kayty tutustumassa ja mulla on ollut ihan mukava fiilis siita paikasta, vaikka huone onkin aika pieni, tai siis on kaksi suht pienta huonetta yhdessa. Tarhalla on tosin ihanan suuri takapiha, ja ulkoilevat joka paiva! Mutta, tanaan kun oltiin tokalla kaynnilla, mua arsytti, etta siella tarjottiin kaikille mehua (tahan mennessa kotona on juotu vain maitoa tai vetta). Lisaksi leluvalikoimasta pisti silmaan hiusten suoristusraudat... Oonkohan ma jotenkin tosi kirea tyyppi? No, mullahan kyseessa on suoratukkainen poika joten silta osin so what, mutta en vaan meinaa paasta niista suoristusraudoista yli :girl_crazy:

 

Tanaan oltiin myos ekan kerran vahan erossa kun lapset menivat ulos mulle ehdotettiin etta menen staff roomiin juomaan teeta. No kaikki oli mennyt tosi hyvin, mutta kun sankari sitten naki mut niin alkoi itkea! Mikahan reaktio se oli? Kenties oli unohtanut mut, ja sitten kun naki niin tuli itku, vai oliko sitten harmissaan etta olin jattanyt sinne? Huh, tama bang of guilt, mutta kaikkinensa uskon ja toivon etta tarhaura alkaa hyvin ja viihtyy kun saa tavata uusia kavereita yms.

 

Minkalaisia tarhakokemuksia muilla on ollut? Mulla ei ole oikein mitaan muuta vertauskohtaa kuin oma tarhani Suomessa 80-luvulla - ajat on varmaan muuttuneet :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heillä on Euroopan pisin äitiysloma

 

Lauantai 10.11.2012 klo 13.41

12 kuukautta äitiyslomaa, mutta heikosti palkattua tai kokonaan palkatonta.

aitiyslomaetu1011LS_190_na.jpg

 

 

Britannian perhepolitiikan äitikeskeisyys näkyy perhevapaissa. Brittiäideillä on Euroopan pisin äitiysloma, 12 kuukautta. Vapaa on tosin heikosti palkattua tai palkatonta.

Isät saivat mahdollisuuden vapaisiin vasta 1990-luvun lopulla, parikymmentä vuotta Pohjoismaita myöhemmin.

Britannian hallitus pyrkii nyt leikkaamaan äitiysloman kestoa uudistaakseen vanhanaikaiseksi leimattua perhepolitiikkaa. Esikuvana on pohjoismainen malli, jossa painopiste on joustavassa vanhempainvapaassa ja isille tarkoitetuissa kiintiökuukausissa.

Uudistuksen tarkoituksena on parantaa äitien urakehitystä ja kaventaa naisten ja miesten palkkaeroja.

Arvostelijoiden mukaan tavoite uhkaa vesittyä, koska uudistus ei sisällä isille korvamerkittyä vapaata.

- Käytäntö osoittaa, että ilman vain isille tarkoitettuja ota tai jätä -vapaita isät eivät jää kotiin, sanoo Fatherhood Instituten tutkimusjohtaja Adrienne Burgess.

Työnantajat taas ovat käärmeissään, koska heidän mielestään etenkään pienillä yrityksillä ei ole taantumassa kärsittyjen tappioiden jälkeen varaa lisätä isien oikeuksia vanhempainvapaaseen.

Erimielisyyksien vuoksi uudistuksen odotetaan lykkääntyvän vuoteen 2015.

STT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko täällä yhtään perhettä, jossa molemmat vanhemmat on suomalaisia ja lapset syntyneet jo Suomessa? Meillä nimittäin tällainen perhe ja harkitaan Britteihin muuttoa miehen työn perässä. Käytännössä mietityttää lasten sopeutuminen uuteen kieleen, kuinka pian muuton jälkeen uskaltaa laittaa lapset hoitoon ja lähteä itse töihin. Olettaisin kuitenkin, ettei mitään tukia ole saatavilla (ellen lähde vajaaksi vuodeksi, jolloin todennäköisesti kuuluisin edelleen Suomen sosiaaliturvan piiriin).

 

Muita mieltä painavia asioita on tukiverkoston jääminen Suomeen, kuopuksen suomenkielen kehittyminen (lähinnä aksentin suhteen) ja minkälainen kustannustaso Briteissä on = kuinka paljon miehelle pitäisi maksaa palkkaa, jotta oikeesti pystyyy odottamaan lasten tarhaan laiton kanssa :girl_sigh:

 

Teiän viestit täällä oonkin jo lukenut ja mielelläni liittyisin seuraan ihan oikeastikin :)

Edited by wensu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan molemmat suomalaisia mutta poika on syntynyt täällä.

 

Hetki ennen kulutusta vain sellainen pikainen kommentti, että täällä kysymys kuuluu pikemminkin että kuinka paljon miehen pitäisi saada palkkaa että lapset voi/kannattaa laittaa päiväkotiin. Kahden lapsen osalta kannattaa miettiä about £2000/kk päiväkotimaksuja jos ajattelette kokopäiväisesti heitä hoitoon laittavanne. Yli 3v saavat 15h ilmaista hoitoa per viikko hallituksen tukemana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ilmeisesti perhepäivähoitajalla selviää hitusen halvemmalla? Taso tosin noilla vaihtelee ilmeisesti hyvinkin paljon, ja kahden lapsen saaminen samaan paikkaan voi olla vaikeaa.

 

Me muutettiin Suomesta Englantiin vanhempien lasten ollessa 2- ja 4-vuotiaat. Alku oli kieltämättä hankalaa, etenkin 4-vuotiaan kanssa - kaverit jäivät Suomeen, ja koska tytär on perinyt vanhempiensa kielipään ei englannin oppiminen käynyt helposti. Sosiaalisemmalle ja kielellisesti lahjakkaamalle lapselle alku olisi voinut olla helpompikin: leikkipuistoissa ja playgroupeissa tavattiin kyllä samanikäisiäkin lapsia, mutta hyvin ujona ei tytär uskaltanut heihin mitään kontaktia ottaa.

 

Koulun alettua alkoi kieli, samoin kavereita, löytyä. Tällä hetkellä vanhemmat lapset ovat käytännössä kaksikielisiä: koulussa ja kavereiden kanssa, samoin joskus kahdestaan leikkiessään, käyttävät englantia; kotikielenä on suomi. Hieman ulkosuomalaisuus kuultaa molemmilla puheesta läpi - omia sanoja ja taivutusmuotoja on tullut molemmille, ja molemmat myös käyttävät suoraan englannista kääntämiään lauserakanteita (esim. lopeta kutittaminen minua).

 

edit. Vähän tietenkin riippuu siitä, minnepäin olisitte muuttamassa, mutta ainakin eteläisessä Englannissa on paljon Suomi-kouluja joissa lapset (ja aikuisetkin) pääsevät puhumaan suomea. Meillä vanhemmat lapset käyvät tunneilla (oppitunneilla käsittelevät mm. ajankohtaisia suomalaisia juhlia/tapahtumia, esim. Aleksis Kiven päivää), nuorimmaisen kanssa lauletaan muskarissa suomalaisia lauluja.

 

Ekat 1½ vuotta lapset ja minä kuuluimme Suomen sosiaaliturvan piiriin, koska minä tein valtion virkamiehenä etätöitä. Kotirouvaksi heittäytyessä tuet jäivät - lapsilisäähän täällä maksetaan, ja sitä kai voisi myös ulkomaalainen saada, mutta koska miehen työpaikka maksaa ekstraa lapsista ei valtion tukia enää tipu. Muut täällä asuvat tietänevät child benefitista enemmän? Käsittääkseni kotona oleva vaimo otetaan myös jotenkin mukaan verotuksessa? Miehen työpaikan verotusjärjestelyt ovat jokseenkin poikkeavia, joten brittiverotuksesta en tiedä yhtään mitään.

 

Jos haluat wensu haluat kysellä jotain tarkemmin, niin laita yv:ta.

Edited by Ursa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan, tuossa taisikin tulla tarkeimmat jo ylla kulujen osalta, mutta taalla meilla pain paiva tarhassa 2-vuotiaalle on noin £40 eli vuodessa jotain £7000 yhdelle lapselle vuodessa. 3-vuotiaat saavat sen 15 h ilmaiseksi ja 4-vuotiaat menevat kouluun, joka on siis ilmainen (state school). Muistelisin etta child benefit on noin £80 kuussa (voin olla vaarassa) ja child/working tax crediteissa on rajoituksia ja perheiden tukia on karsittu taalla tosi rankasti (IMHO). Kotirouvailusta ei taalla makseta ja katsotaan etta puolison kuuluu elattaa, ellei sitten ilmottaudu tyottomaksi (nekaan tuet ei ole kasittaakseni kummoiset). Sitten tietenkin asuminen maksaa aika paljon, riippuu tietenkin asumismuodosta. Itse asutaan taalla pohjoisessa jossa asuminen on edullisempaa, mutta toisaalta taas ison talon lammittaminen yms on tyyrista.

Edited by Annick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo child benefit jonka siis talla hetkella saa kaikki tulotasosta riippumatta on 80 kuussa ekasta lapsesta, mutta siihenhan tulee ensi vuonna muutos eli jos joku taloudessa tienaa yli 60K vuodessa ei sita saa enaa ollenkaan.

 

 

Ursa musta on niin mahtavaa aina kuulla kuinka hienosti teidan lapset on parjanneet!

 

Annick, kiitos :-*

 

Me ollaan vasta alettu tutkailemaan lastenhoitovaihtoehtoja silla mun on tarkoitus olla kotona vuoden 2014 alkuun nailla nakymin ja se nursery mihin pojan haluaisimme paattaa paikoista vuotta aiemmin (ja maksaa hunajaa) joten pakko olla hyvissa ajoin liikkeella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now