Mirjami

Ylimääräiset rokotteet

119 posts in this topic

^Meillä vesirokkorokote annettiin 1-vuotiaalle ja nyt tuli kutsu, että voisimme hakea tehosteen rokotteeseen. Haemm sen, josko näin saataisiin kattavampi suoja tautia vastaan. Meillä tosin rokote annettiin yhdessä muiden rokotteiden kanssa (oli yhdistelmä) joten liekö osuutta asiaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä pojalle on annettu vesirokkorokote, muistaakseni vaan se yksi annos. Aateltiin myös tytölle vähän yli 1v. iässä antaa. Ei tullut mitään sivuoireita rokotuksesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nykyään ohjeistus on, että alle 13-vuotialle yksi annos vesirokkorokotetta, vielä viime keväänä kun oma lapsi rokotettiin niin ohjeistettiin epämääräisesti kaksi annosta (meidän sai kyllä vain yhden).

 

Mun mielestä vesirokkorokotus on rokotusohjelman ulkopuolisista rokotuksista ehdottomasti hyödyllisin ja se kannattaa ottaa. Vesirokko voi pienelläkin olla kova tauti ja se on joka tapauksessa sellainen, että päivähoidosta pitää olla viikko pois eli aikamoista järjestelyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika sai 2-vuotiaana yhden annoksen vesirokkorokotetta. Kuten edellisellä sivulla kirjoittelin, lääkäri oli laittanut reseptiin kaksi annosta, mutta neuvolan terveydenhoitajan mukaan yksi on riittävä. Pojalle tuli muutama päivä rokotteen antamisen jälkeen jalkaan punoittava ihottuma/paise, joka hävisi vajaassa viikossa ja vatsa oli löysällä. Vesirokkotartunnalta ollaan tähän mennessä onneksi säästytty eli suosittelen kyllä rokotusta!

Edited by Eva Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyttäremme 1,5v on saanut vesirokkorokotteen yhden annoksen, ollaan pohdittu tässä annetaanko toinen vai ei, thl suosittaa vain yhtä, valmistaja toista. Lääkärimme on erikoistunut infektiosairauksiin ja oli sitä mieltä että tyttölapsille ehdottomasti kaksi annosta, perusteli sitä thl:n linjauksenkin löyhentämisellä eli nyt thl on lisännyt sivuilleen seuraavanlaista (mielestäni oleellista nyt tuo lause jonka olen lihavoinut):

 

"THL:n suositus yhdestä annoksesta alle 13-vuotiallle poikkeaa valmistajan ohjeesta. Yksi annos riittää estämään vesirokon vakavia tautimuotoja ja esimerkiksi vesirokon jälkeistä aivotulehdusta. Kahdella annoksella pyritään varmistamaan, ettei lapsi sairastuisi vesirokkoon lainkaan.

 

Suomen nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa villi virus kiertää päiväkodeissa ja alakouluikäisissäkin. Se toimii kerran rokotetuilla samoin kuin toinen rokoteannos toimisi, eli tehostaa suojaa. Joissain tapauksissa tämä viruskohtaaminen voi näkyä siten, että lapsi saa lievän vesirokon. Lievänkin taudin sairastaneille tulee elinikäinen immuniteetti. Joskus harvoin voi kahden annoksen jälkeenkin sairastua vesirokkoon.

Jos vesirokkorokote otetaan kansalliseen rokotusohjelmaan, kaikille tullaan antamaan kaksi annosta. Laajamittaiset rokotukset vähentävät villin viruksen kiertoa väestössä. Tällöin kerran rokotetut eivät enää saa tehosteita viruskohtaamisista, ja heidän suojansa voi jäädä puutteelliseksi.

Immuunipuutteisille lapsille tulee aina antaa 2 annosta, sillä yksi annos ei heillä välttämättä riitä estämään vakavaa vesirokkoa.

 

Mene ja tiedä, tämä vaan tiedoksi jos joku muukin pohtii toisen annoksen antamista...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ylimääräisenä vesirokkorokotteet, ja rokotetutkimuksen vuoksi saimme kuopukselle ylimääräisenä (silloin) pneumokokkirokotteen. Influenssarokotteet on myös otettu alle kolmivuotiaina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan influenssarokotus haettu myös parina viime vuonna. Tänä vuonna saatiin nenäsumuterokote Fluenz eli ei tarvittu edes ylimääräisiä piikkejä tsempata tällä kertaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän piti odottaa, kunnes kuopuskin täyttää vuoden, ja laitattaa kummallekin lapselle samalla kertaa vesirokkorokotteet, mutta rokotutamme esikoisen jo tällä viikolla, koska viime aikoina on ollut niin paljon "läheltä piti" -tilanteita. Minä ja mies olemme kumpikin sairastaneet vesirokon pikkulapsina kohtalaisen lievänä, mutta esikoinen on hieman atooppinen ja hänellä tuntuu olevan taipumusta saada virusperäisten nuhakuumeidenkin jälkitauteina bakteeriperäisiä, antibioottihoitoa vaativia hengitystieinfektioita, joten mieluummin haemme hänelle tuon rokotteen kuin jännäilemme, millaiset komplikaatiot hän vesirokosta saisi. Samasta syystä hän saa joka syksy myös kausi-influenssarokotteen - täytyykin pitää mielessä tuo Drusillan mainitsema Fluenz ja pyytää resepti siihen ensi syksynä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika on saanut ylimääräisenä vesirokkorokotteen, parina ekana vuonna influenssarokotteen ja rotavirusrokotteen. (kuuluukohan tuo jälkimmäinen nykyisin ihan ohjelmaan? Me kuitenkin vielä maksettiin sitä.) Nyt mietin puutiaisaivokuumerokotusta. Mummola sijaitsee punkkeja kuhisevalla riskialueella. Tuon voisi sitten joskus ottaa itsellekin.

Ilman muuta tälle toisellekin ottaisin vesirokkorokotteen ja flunssarokotteen jos on hoidossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on pohdinnassa nyt vesirokkorokote.

 

Hepatiittirokotteita katsotaan sitten, jos tenava menee joskus hoitoon muualle kuin omien vanhempieni luokse tai mahdollisen (epätodennäköisen) matkan tullessa. Tämä oikeastaan siksi, että tenavat purevat ja raapivat toisiaan aika tehokkaasti, mutta ns. oma viiteryhmä ei oikein erityisemmin matkaile riskialueille, eikä täällä J.:n selän takana ole myöskään pikaisesti pohdittuna Tamperetta pidemmältä tulleita, eli pidän riskiä aika pienenä.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko toi pureminen ja raapiminen tosiaan sen luokan "ongelma", että sitä varten pitää ottaa hepatiittirokote?  :huh:

 

:ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kai melko rokotusmyönteinen ja meidän muksu on saanut lukuisia ylimääräisiä omakustanteisia rokotteita. Vauvana sai rota-rokotteen (Rotarix) (joka nykyään kai annetaankin jo kaikille) ja pneumokokkirokotteen (Prevenar). Kaikki influenssarokotteet hän sai alle 3-vuotiaana, kun kuului vielä riskiryhmään ja sai ilmaiseksi, joten se ei oikeastaan edes kuulu tähän aiheeseen. Twinrixin (A- ja B-hepatiitti) sai 3-vuotiaana kun lähdimme kaukomatkalle. Samaisen matkan takia sai myös keltakuumerokotteen ja lavantautirokotteen, mutta yksittäisiin matkoihin liittyvät rokotteet on mun mielestäni vähän eri asia kuin tämän keskustelun aihe. Twinrixin olisin ottanut hänelle varmaan joka tapauksessa jossain vaiheessa, se kun kuitenkin antaa näillä näkymin elinikäisen suojan ja on siis kullanarvoinen koko elämän matkoilla. (Täytyy kyllä sanoa että itse en osaisi pitää suomalaista päiväkotihoitoa syynä ottaa B-hepatiittirokote. A-hepatiittitartuntojahan sen sijaan on Suomessakin saatu viime aikoina mm. pakastemarjoista.) Viimeisimpänä ylimääräisenä rokotuksena lapselle pistetään nyt keväällä/kesällä vesirokkorokote (Varilrix), joka annetaan nykyään kahtena annoksena. Koskaan rokotteista ei ole tullut mitään oireita, pientä pistokohdan punotusta ja kipeyttä lukuunottamatta. Lapsi on myös suhtautunut piikkeihin melko reippaasti, vaikkakin viime kesänä annettu keltakuumerokote tuntui ihon alle pistettävänä sen verran ikävältä, että sen jälkeen rokotuksilla on ollut hänelle vähän ikävä kaiku. Turhaan en halua lastani piikeillä rääkätä (enkä rahojani kuluttaa, rokotuksethan ovat yleensä aika kalliita), joten kaikki omakustanteisetkin rokotukset on kyllä tarkkaan harkittu. Rokotetutkimuksiin en ole halunnut osallistua, koska en halunnut altistaa niiden kautta tuleville ylimääräisille verikokeille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eiköhän tyttö tule vesirokkorokotteen saamaan atooppisen ihonsa takia. Jos ei mitään iho-ongelmia olisi niin ei otettaisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyttö sai vähän aikaa sitten n. puolitoistavuotiaana vesirokkorokotteen. Siitä ei tullut mitään oireita. Olen tosi tyytyväinen että otettiin rokote, koska rokkokokemukset eivät kuulosta todellakaan mukavilta, vaikka usein vesirokko nyt tautina onkin sieltä lievimmästä päästä.

 

Flunssarokotetta ei olla otettu tytölle eikä itsekään, mutta eipä mulla ole koskaan influenssaa ollutkaan. Täytyy katsoa otettaisiinko ensi syksynä kun tyttö aloittaa päiväkodissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Influenssarokotteet on otettu niin kauan kuin joku perheestä kuuluu riskiryhmään (eli alle 3v).

Punkkirokotetta on nyt arvottu ja 3v-esikoiselle otettiin täksi kesäksi. 1v:n osalta en vielä ole osannut päättää. Periaatteessa 1-vuotiaan saisi rokottaa, mutta käsittääkseni edes Ahvenanmaalla ei rokoteta alle 3-vuotiaita. En sitten tiedä syytä tuolle. Ehkä mekin odotetaan kuopuksen osalta vielä vuosi tai pari ja koitetaan pitää se poissa pusikoista. Onko kenelläkään kommentteja tai kokemuksia punkkirokotteesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko toi pureminen ja raapiminen tosiaan sen luokan "ongelma", että sitä varten pitää ottaa hepatiittirokote?  :huh:

 

:ph34r:

 

Ehkä olen vähän kyyninen sen suhteen, minkälaisia lapset ovat, mutta muistan kyllä itse purreeni toista lasta kohtalaisen kovalla innolla muutaman kerran. :blush:  Tuo oikeastaan vain kärjistettykin esimerkki siitä, ettei hepatiitti välttämättä tartu vain esim. siellä likaisimman venäläisen vesilasin äärellä.

 

Tenava sai lopulta vesirokkorokotteen ja hepatiittirokotteen ylimääräisinä rokotteina. Vesirokkorokotteeseen suurin syy oli atooppinen iho.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now