foorumilla näkyvä nimi

Kastemekon valitsemisen vaikeus

166 posts in this topic

Mä olen ihan henkeen ja vereen tällaisten perinnejuttujen kannattaja :) Meillä vaan on se ikävä tilanne, että miehen suvun perintömekko on miehen serkun nuorimman lapsen jäljiltä kadoksissa :angry: Siinä on kastettu koko miehen suku jo kolmessa polvessa, mies mukaanlukien.

 

Nyt on sukuun ostettu uusi mekko, kun miehen toinen serkku sai lapsen pari vuotta sitten, mutta ei se ole sama asia, kun ei tuolla mekolla ole kenellekään mitään tunnearvoa. Meidän suvussa ei perinnemekkoa ole kiertänyt (pieni suku, josta suurin osa pakanoita :P ) Tekisi mieli ostaa itselle mieleinen puku ja aloittaa uusi perinne, mutta sitten taas pelkään, että miehen sukulaiset loukkaantuu...

 

 

 

Jos päädytään ostamaan oma mekko, aion kirjailla helmaan lapsen nimen ja syntymäajan. Mielestäni tuo on aivan ihana perinne, joka on käytössä mm. exän suvun kastemekossa, jossa myös vanhemmat lapseni on kastettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle oli itsestäänselvyys että poikamme kastetaan mun vanhassa kastemekossa. Se on kulkenut suvussa jo monta kertaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisin halunnut kastaa meidän maha-asukin samassa mekossa jossa mut, sisarukseni ja isäni + isän puolen suku on kastettu, mutta mekko on kadonnut johonkin kun pyörinyt kuitenkin suvun välillä kiivaaseen tahtiin. Kukaan ei tiedä missä se on. Onneksi miehen vanha kastemekko oli tallella, eli siinä myöskin tullaan tää meidän nyytti kastamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei omassa eikä miehen suvussa ole mitään kiertäviä kastemekkoja. Omalle tulevalle pienokaiselle on kuitenkin kaksi kastemekkoa, joista varmasti toista käytetään. Mekoista toinen on neulottu aikanaan minulle, ketään muuta siinä ei ole kastettu. Toisessa mekossa on aikoinaan kastettu isäni, luultavasti ei muita. Minun kastemekkoni on tehnyt isäni äiti, kuten luultavasti myös isäni kastemekon. Todennäköisesti meidän pienokainen tullaan kastamaan isälläni olleessa mekossa. Menetin isäni viime talvena äkillisen sairauden vuoksi ja jotenkin tuntuisi hyvältä yhteys isääni tuon kastemekon kautta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos meille joskus tulee lapsia, heidät kastetaan kastemekossa, jossa on kastettu minut, sisareni ja hänen lapsensa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun suku ei kuulu kirkkoon joten kastemekkoa ei sieltä löydy ja miehen suvulla ei ole mekkoa, joten me lainataan kirkolta mekko. Mulle se ei ole niin tärkeä asia että pitäis olla sitten oma ostettu tai tehty. Esikoista ei ole kastettu joten hänelläkään ei pukua ole. Näin meillä =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sekä minun että miehen suvussa on kiertävä kastemekko. Luultavasti meidän lapsemme kastetaan kuitenkin minun sukuni mekossa - se on vanhempi (onko tämä nyt mikään perustelu) ja asialla on minulle enemmän merkitystä kuin miehelleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miehen suvussa on vanha kastemekko, jota meilläkin tullaan käyttämään. Siihen on kirjailtu kaikkien niiden nimet, joilla se on ollut päällä. Mun mielestä ihana asia, että sellainen heiltä löytyy. Mun suvussa ei kulje mitään tällaisia perinteitä, mikä on todella harmi. Itse aion vaalia ja kenties luoda uusia perinteitä meistä seuraaville sukupolville. Meille miehen kanssa asioiden ja esineiden historia ja tarinat ovat tärkeitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika kastettiin samassa mekossa jossa minut ja 17 muuta suvun lasta. Mekko on aikoinaan tehty 106vuotta sitten minun isoisomummille. Kuin uusi puku on vieläkin ja muutama kyynel vierähti kun siinä näin poikani. :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kastemekkona toimi miehellä ollut kastemekko ja se oli itsestään selvä, että tuota mekko käytettäisiin.

 

Harmittaa vain kun mekkoon ei ole kirjailtu (itse en edes sitä osaa mut kuitenkin) lasten nimiä ja päivämääriä keitä kaikkia siinä mekossa on kastettu.

 

Tiedän et siinä mekossa on kastettu mieheni, miehen sisko ja ilmeisesti joku miehen serkuista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Qatar; miksi ette hommaa nättiä laatikkoa ja siihen kirjoita nimiä ja päivämääriä? Näin meillä on, itse asiassa se on ikivanha saappaiden kenkälaatikko johon ollaan kirjoitettu kasteessa saatu nimi, syntymäaika ja kastepäivä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kastemekko löytyi vain meidän suvusta (minulla ja pikkuveljellä ollut) eli valinta ei tuottanut vaikeuksia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän suvussa ainakin taitaa olla kiertävä kastemekko. Minä ja veljeni on siinä kumpainenkin nimensä saanut. Miehen suvun mekoista en tiedä.

Mikäli kukaan ei vetele herneitä nenään suvuissamme, niin aion virkata kastemekon, mikä toimikoon mahdollisien lastemme kastemekkona ja kenties siitä eteenpäin suvussa kulkevana. Alle teen varmaankin pellavaisen alusmekon.

 

Mitään käsitystä ei oo, miten teen ja mistä löydän kivan ohjeen ja miten onnistun... Mutta näin kuvan virkatusta kastemekosta joskus mummini kuva-arkistoissa toisen sukuhaaran mekosta. Ja se oli IHANA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos mun suvussa on joku kastemekko niin haluan sen sitten käyttöömme ehdottomasti. Jos semmoista ei ole niin sit kelpaa miehen puolen kolttu.

Ei sitten kysytty kummankaan suvusta, kun löytyi kaupasta uusi ja ihana:

Mollavauvan kastemekko, pellava, Klassinen (huono kuva). :wub:

Edited by evelyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

En olet tullut vielä edes kysyneeksi anopilta, onko mieheni suvussa jotakin kiertävää kastemekkoa. (meille siis tulossa heidän ensimmäinen lapsenlapsensa) Minun suvussani ei ole, mutta sisareni kaksospojista toinen kastettiin sisareni yläasteella itse tekemässä kastemekossa, mikä oli minusta tosi suloista. Eli sitä voisimme käyttää. Toisaalta näin Turussa Baobab Babyssa aivan ihan, kierrätysmateriaaleista tehdyn, Turkulaista designia ja käsityötä olevan mekon, joka oli ei-niin-perinteinen, mutta tosi kaunis. Siinä vaan on tosi selkeästi värit sille, onko tyttö vai poika (eli ei ole kokonaan valkoinen), jolloin olisi harmittavaista mekon kannalta, jos ensin saisi vaikka pojan ja sitten tytön.

 

Toisaalta, meille on tulossa nimiäiset, onko mielestänne jotenkin outoa tai epäsopivaa, jos silti ehkä haluaisin kastemekon, enkä mitä tahansa potkupukua tai juhlavaatetta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kastemekon haluaminen ei minusta varsinaisesti ole outoa, mutta kyllä se outoa olisi, jos lapsella olisi kastemekko vaikkei häntä kasteta. Eikähän ristiäisissäkään yleensä kastemekkoa pidetä koko juhlien aikaa, vaan ainoastaan kasteen ajan. Tietysti kai nimiäisissäkin jotain puheita tms. on, jonka ajan kastemekkoa voisi pitää, mutta se tuntuisi jotenkin kasteen matkimiselta. Epäsopivuudesta en tiedä, oikeastaanhan kastemekko on vain mikä tahansa pitkä valkoinen mekko, joten miksipä ei sellaista voisi käyttää juhlassa milloin haluaa, erityisesti jos ei uskonnosta niin välitä. Eri asia olisi jos kastemekko olisi joku ihan tietty mekko, sitten olisi erittäin outoa ja kai epäsopivaa pitää sellaista väärässä tilanteessa.

 

Itse en kyllä pukisi lastani kastemekkoon, jos häntä ei kastettaisi. Tuntuisi vähintäänkin hölmöltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole vaavi vielä edes pilkkeenä silmäkulmassa, mutta josko mahdollisesti joskus meidän lapsen ristiäisiä vietetään niin "riitaa" tulee varmasti kastepuvusta.

Meillä kulkee meinaan molemmissa suvuissa vanha kastemekko ja minä haluaisin tietenkin ehdottomasti käyttää meidän suvun pukua. Mikäli mies ei taivu tahtooni, olisi kompromissi kai; poika kastetaan isänsä puvussa ja tyttö äitinsä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain täysin käsittämättömästä syystä olen jo yläasteella (lue tosi kauan sitten) tehnyt itse kastemekon - eli tämä tulee käyttöön jos sopii vauvelin päälle. Muuten mahdollisesti oma vanha mekkoni tai voisin kysäistä myös anopilta, onko heillä ollut joku perintömekko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on molemmilla puolilla kastemekot, mutta meidän tyttö kastetaan minun puolen mekossa. Tässä mekossa on nimensä saanut minun lisäkseni minun sisarukset sekä sisarusteni lapset. Miehen puolen kastemekon käytöstä ei edes keskusteltu, kun sillä on niinkin suuri arvo, että löysin sen anopin vanhan auton vararenkaan vierestä, kun auto oli menossa romuttamolle. Oli sinne "unohtunut" kolme vuotta sitten muutossa. Talteen sen kuitenkin nappasin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun haaveena oli tehdä itse kastemekko neulomalla. Ajanpuutteen vuoksi asia on jäänyt kuitenkin suunnitteluvaiheeseen. Vaihtoehtona on siis siskoni tekemä tai sitten miehen siskon kastemekko. Uskon, että kallistutaan siskoni mekkoon, jolla on kuitenkin kastettu neljä vauvan serkkua. lipsrsealed.gif Meillä ei ole suvussa kauan kiertäneitä mekkoja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen kastettiin miehen suvun hieman tylsässä satiinimekossa, koska muitakaan ei ollut silloin tarjolla. Minun sukuni kastemekko oli jo hapertunut käyttökelvottomaksi. Meidän kaksi nuorempaa lasta on puolestaan puettu siskoni ompelemaan todella kauniiseen pellavamekkoon, joka varmasti päätyy suvun muidenkin lasten kastemekoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ei ollut mitään valinnanvaikeutta. äitini mulle neuloma kastemekko oli ainoa vaihtoehto mitä suostuin ajattelemaankaan :)

siinä on mun lisäkseni kastettu 2 veljenpoikaani ja muutama äitini kaverin lapsi ja nyt meidän molemmat lapset.

 

esikoisen ristiäisten jälkeen puvulle oli käydä köpelösti kun pestessä siihen tuli 4 reikää :hysteric: , mutta onneksi äiti löysi samanväristä lankaa jolla sai mekon korjattua ja tytön ristiäisiin tytölle päälle. nyt saa sitten nähdä saanko kuinka hyvin säilytettyä mekon tulevaisuuteen, että pääseekö vielä jonkun ylle vai tallennanko muistojen kultaiseen arkistoon :lipsrsealed: mulle tuolla puvulla on tunnearvoa uunnattomasti, juuri sen takia, että äitini on sen minulle tehnyt :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli molempien suvuissa kastemekot. Päädyttiin siihen, ettei oteta kummaltakaan vaan hankitaan uusi, koska ei haluttu loukata ketään. Isäni halusi mekon ostaa ja saatiinkin toivomusteni mukainen pellavamekko :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äitini toi käydessään oman kastemekkoni. Todennäköisesti sitä tullaan käyttämään, vaikka siitä vähän paistaa läpi 70-luku läpi (leveät kukkapitsit). Ei siis ole kaunein näkemäni kastemekko, mutta haluan jatkaa mekon kulkua omilla lapsillani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now