Guest HelmiQ

Ehkäisymenetelmät

141 posts in this topic

Noita ehkäisyyn liittyviä keskusteluja on jokunen, mutta ajattelin avata ihan uuden johon voisi kirjoittaa kokemuksia eri ehkäisymenetelmistä.

Eli millaisia ehkäisymenetelmiä ootte kokeilleet ja niiden plussat ja miinukset? Onko ollut haittavaikutuksia ja jos on, millaisia?

Oletteko tyytyväisiä nykyiseen ehkäisyyn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kokeiltu yhdistelmäpillerit, minipillerit, ehkäsyrengas, kondomit, keskeytetty yhdyntä ja varmat päivät. Noi hormonaaliset vaihtoehdot ei käy, koska mulle ne ei sovi. Pää menee sekasin jne. Kondomit periaatteessa ok, mutta niitten käyttö lipsuu aina noitten kahden jälkimmäisen yhdistelmään. Eikä nekään ihan toimi, koska ehkäsyteho on niissä aika huono, siitä seurauksena on toi poika olemassa. Mutta en valita, päinvastoin. Ei kai tässä muuten mentäs taas samalla linjalla.. :rolleyes::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon käyttänyt useampia merkkejä matalahormonisia pillereitä ja aknen takia myös Diane Novaa. Joskus 23-vuotiaana mun hormonitoiminta oli ilmeisesti sen verran muuttunut teinivuosista, että alkoi tulla tiputtelua kesken pillerilaatan. Kokeilin paria eri merkkiä ja lopulta ehkäisyrengasta, rengas ratkaisi ongelmat. Siitä ei tullut mitään haittavaikutuksia ja olin konseptiin tosi tyytyväinen. (Muoks. kokeilin vähän aikaa myös ehkäisylaastaria mutta en tykännyt, tuntui että se ei pysy kunnolla.)

 

Jokin aika sitten siirryttiin vauvasuunnitelmien takia kortsuihin ja nyt ollaan nekin juuri jätetty pois :).

 

Tässä vaiheessa ajattelisin, että jos kaikki menee toivotusti ja saadaan esikoinen, sen jälkeen jatketaan kortsuilla kunnes sisarus on tervetullut. Sitten, kun taas haluan pitkäaikaisempaa ehkäisyä, otan todennäköisimmin hormonikierukan.

Edited by Kundera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kokeiltu vain kahta ehkäisykeinoa, e-pillereitä sekä kondomeja.

 

Pillereitä söin nelisen vuotta, kunnes päätin jättää ne pois sen vuoksi, etten enää halunnut ylimääräisiä hormoneja itseeni pumpata. Lisäksi halusin katsoa, löytääkö kroppani oman hormonitoimintansa helposti ja voinko siis joskus tulla raskaaksi. Pillereistä ei ollut minulle koskaan mitään haittaa niiden käyttöaikana, mutta sitten raskaaksi tultuani minulle puhkesi raskaushepatoosi, joka saattoi olla pillereiden aikaansaannosta. Tämän vuoksi minulle ei sovi enää mikään hormonaalinen ehkäisykeino.

 

Kondomeja käytettiin ennen ja jälkeen pillereitten. Ainoastaan kerran on kondomi hajonnut ja siinäkin syynä saattoi olla huono paikalleenlaitto. Silloin olimme vielä nuoria, joten hain jälkiehkäisypillerit. Nykyään kondomin hajoaminen ei olisi katastrofi, mutta toisaalta käytämme niitä hyvin huolellisesti, joten ehkäisyteho on varmasti maksimissaan.

 

Tulevaisuudessa minä ainakin toivoisin kondomiehkäisyn jatkuvan, koska minusta niiden käyttö ei ole hankalaa tai ongelmallista. Itse asiassa se on vain siistimpää ja lisää nautinnon kestoa. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan kokeiltu kondomeja, e-pillereitä, ehkäisypuikkoja ja keskeytettyä yhdyntää (varmoihin päiviin yhdistettynä). Kondomit sopisi mulle, mutta mies ei niistä tykkää. Pillereistä tuli jonkin verran sivuvaikutuksia, mutta varsinaiset ongelmat mulla alkoi niiden lopettamisen jälkeen (kuukautisia ei kuulunut lainkaan ja nyt lääkekuuri meneillään, lopettamisesta on aikaa nyt lähes 8 kk). Ehkäisypuikot ovat ihan ok, niitä nyt käytämme varmaan siihen asti, kun vauvan yritys alkaa. Ainut haittapuoli on pieni sotkuisuus. Myös keskeytetty yhdyntä on ollut käytössä satunnaisesti ja meillä se on toiminut hyvin (yllätys sinänsä tässä tilanteessa ;) ). Kenellekään en sitä varsinaiseksi ehkäisykeinoksi suosittelisi, mutta mulla ei raskautuminen ole tällä hetkellä mahdollista, niin ollaan uskaltauduttu tuota kokeilemaan.

 

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä en aio enää käyttää. Kaikkia muita vaihtoehtoja suostun kokeilemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kortsut, e-pillerit ja ehkäisylaastarit kokeiltuna.

Kortsuja käytettäisi edelleen, jos ne tuntuisivat mukavammilta sisällä :rolleyes: Laastarit aiheuttaa hurjia mielialanvaihteluja, mutta muuten ovat ihan ok. E- pillereistä mulle ei tullut mitään oireita. Napsin niitä 15- kesäisestä 21- vuotiaaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehkäisty on e-pillereillä, renkaalla, laastarilla, minipillereillä sekä kortsuilla.

 

paras on varmaa vaa olla ehkäsemättä, jokaisessa ehkäsymyodossa on ollu jokaisessa omat vikansa.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pillerit on ihan kivat, syön niitä moonta laattaa putkeen.

 

Minusta tuo on jotenkin tosi hauskasti sanottu, ihan niinkuin nappailisit niitä alvariinsa :P . "Ohoh, ei ole mitään tekemistä. Ahaa, otanpa e-pillerin"

 

Olen syönyt useamman vuoden pillereitä. Harmonetit sopivat minulle hyvin tai niistä ei ainakaan tullut mitään mainittavia sivuoireita, paitsi. Ei tarvittu pillereitä kun ei ollut mitä ehkäistä. Tehokkaita pikku peijakkaita, veivät halut ihan tyystin :rolleyes: .

 

Vaihdoin ehkäisyrenkaaseen, josta sinänsä tykkäsin kovasti. Tykkäsin, että ei tarvitse muistaa muutakuin poistaminen ja uuden laitto. Mutta sama vika kuin pillereissä, halut veks.

 

Noin puoli vuotta ennen kuin lapsukainen sai alkunsa mentiin kondomeilla, varmoilla päivillä ja ehkäisypuikoilla. Puikoista en tykännyt yhtään. Lapsi sai alkunsa varmojen päivien aikaan, että se siitä. Mutta sai tullakin.

 

Synnytyksen jälkeen pidin muutaman kuukauden rengasta, mutta nyt ei ole mitään. Ei ole haluja, joten en katsonut tarpeelliseksi maksaa renkaasta. Ne harvat kerrat menee kortsuilla, vaikka se onkin sellaista turaamista :D .

Share this post


Link to post
Share on other sites

E-pillerit ja minipillerit ennen lapsia. Jostain syystä yksi gyne määräsi mulle ne minipillerit, mutta toinen vaihtoi ne seuraavalla käynnillä takaisin e-pillereihin. Eri merkkejä taisin ehtiä käyttää/kokeilla kolme tai neljä vuosien mittaan, en enää tarkkaan muista. Pillereitä en halua enää alkaa popsia.

 

Kumeja ennen lapsia ja pillereitä sekä lasten välissä ja jälkeen. Nyt siis kumit käytössä ja varmaan vielä pitkään, koska mua ei oikein mikään ehkäisykeino nappaa. Mikään ei siis tunnu omalta. En mä kumeistakaan pidä, mutta tällä hetkellä ne ovat kuitenkin se paras ratkaisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen muksua kokeiltu näitä:

 

Laastari

-mielialat vaihteli, olin tosi itkuinen ja äkäinen ja sen takia lopetin tuon

-hyvä juttu kun ei tarvinnu muistaa joka päivä

-harmitti kun ei saanut kokonaan piiloon, esim. uimahallissa

 

Ehkäisyrengas

-samat ongelmat mielialojen kanssa kuin laastaria käyttäessäkin

-hyvä juttu kun ei tarvinnu joka päivä muistaa

-asettaminen hankalempaa kuin esim. laastarin laitto

 

Kumit

- jokainen nyt varmaan tietää sen hyvät ja huonot puolet. :D

 

Muksun syntymän jälkeen laitettiin hormonikierukka, sen hyvät ja huonot puolet

-kierukan laiton jälkeen menkkamaiset kivut päivän ajan

-tiputteluvuotoa pari kk asettamisen jälkeen

-kovat supistelutyyppiset kivut kun kierukka oli ollut n. puoltoista vuotta. Samoihin aikoihin alkoi myös muut kivut alavatsassa ja alapäässä, veren vuoto yms. Kun menin lääkäriin, selvisi että kierukka oli siirtynyt paikoiltaan pois ja se jouduttiin poistamaan. Poistaessa kierukkaa ei meinannut saada pois, sillä langat huiteli jossain liian kaukana. Kierukan poiston jälkeen pari päivää todella kipeä olo.

+hyvänä puolena se, että noin vuoden ajan ei ollut mitään oireita

+ennen niin kovin kivuliaat menkat hävisivät melkein kokonaan kierukan käytön ajaksi.

 

En sit tiiä mikä oikein sopis... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kokeiltu pilleri ja kumit. Pillereitä kokeilin ensin matalahormonisia, mutta ne ei toimineet mulla, koko ajan oli vuotoa. Kun toimivat pillerit löydettiin, käytin niitä kolme vuotta. Ne ei kyllä sopineet mulle yhtään, olin ihan karsea hormoni monsteri. Mielialat vaihteli ihan laidasta laitaa ja mies-parka oli välillä ihan hätää kärsimässä mun kanssa.

Kumeja käytettiin reilu puoli vuotta, kun luovuttiin pilleri ehkäisystä. Nyt ollaan yritetty vauvaa jo 1½ vuotta ja tuloksetta. Ei olis varmaan edes tarvinnu koskaan käyttää mitään ehkäisyäkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ei olis varmaan edes tarvinnu koskaan käyttää mitään ehkäisyäkään.

 

Mäkin oon välillä miettinyt, että miten tarpeellista tuo pillereiden syönti olikaan... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä koin pillerit kyllä ihan helvettinä, enkä suostu niihin enkä muihin hormonipaukkuihin enää palaamaan. Kivointa olis ilman mitään, ja siksikin olis hyvä aloittaa lapsenteko varhain, että tietäis, ottaako se aikaa (eli onko ehkäisy turhaa vai ei).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yhdistelmäpillereistä osa on sopinut ihan hyvin ja osa vähemmän hyvin. Ne jotka eivät mulle sopineet, aiheuttivat mm. itkuisuutta, haluttomuutta (jonka ansiosta ehkäisyteho nousi entisestään :lol: ) yms. Minipillerit aiheuttivat myös haluttomuutta. Tällä hetkellä meillä on käytössä kumit, joiden ainoa hyvä puoli on se, että minun ei tarvitse tunkea itseeni ylimääräisiä hormoneja eikä niistä tule mulle mitään sivuvaikutuksia. Toisaalta taas minua häiritsee se, kun pitää alkaa ikään kuin kesken kaiken virittelemään kumia paikalleen ja toisekseen ilman sitä tuntuu paremmalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itellä ollu ppillereitä ja kortsut.

 

Mercilonit oon toennu parhaimmiksi ittelleni. Ei tiputtelua kesken kaiken, toki varmaan halukkuuteen vaikuttaa, mutta muuten varmat.

 

Joskus kokeilin Melianea, mutta niistä tuli tuota tiputteluvuotoa niin en tykänny.

 

Minipillerit sain synnytyksen jälkeen ensimmäiseksi pilleriksi ja järki niitten kans lähti. "Kuukautiset" tuli noin parin viikon välein (viikko vuotoa ja viikko ilman). Ne ei siis sopineet mulle pätkän vertaa.

 

Kortsuja voisin ite käyttää, mutta mies inhoaa yli kaiken. Valittaa vaan, että ne puristaa ja tuntuu inhottavilta.

 

Kerran olemme keskeytettyä yhdyntää kokeillu, mutta sekin tuntui miehestä hankalalta (sen jälkeen jäikin kaikki ehkäisy pois ja neitosen aika tulla hiljalleen).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloin 18-vuotiaana käyttämääm e-pillereitä. Ne sopivat minulle hyvin ja muistin jopa ottaa joka ikisen pillerin :rolleyes: . Sitten minulla todettiin migreeni ja jouduin valinnan eteen. Minipillerit tai ehkäisyrengas.

 

Ystäväni on syönyt minipillereitä ja pelkästään hänen oireensa saivat minut valitsemaan ehkäisyrenkaan.

Ehkäisyrenkaan kanssa ei ole ollut muita ongelmia kuin hankaus seksin aikana, mutta nykyään meidän "esileikkiin" kuuluu renkaan poisto :lol: ja mies sen yleensä hoitaa. Minun on mahdotonta yrittää minkään laskurin mukaan laskea kuukautiskiertoa kun pidän 3 rengasta putkeen eli menkat on n. 9 viikon välein.

Sen takia olen ruvennut mittaamaan aamulämpötilaa, vaikka ehkäisyä vielä käytämmekin. (pakko saada joatin tehtyä kun kuume vaivaa ;) )

 

Kävin kesäkuun alussa papa-kokeessa ja siellä minulle sanottiin etten saisi migreenin takia käyttää rengasta (aika hassua, koska sama lääkäri määräsi minulle renkaat). Eli käytän nyt omalla vastuulla renkaita niin kauan, kunnes mieheni lämpenee vauvalle ja saan olla ilman mitään.

 

Raskauden jälkeen olen ajatellut ottaa kierukan käyttöön tai vastaavan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sterilisaatio tietysti on pitemmän päälle paras ratkaisu. Mutta jos ei ihan niin varma ole asiasta, niin itse arpoisin varmaan hormonikierukan ja kuparikierukan väliltä. Itselläni on tässä väliaikaratkaisuna (meillä jossain vaiheessa varmaan toivotaan toistakin lasta) kuparikierukka, mutta sen sopivuus ei vielä ole selvinnyt.

 

Omia kokemuksia ehkäisyvälineistä:

- Yhdistelmäpillerit: toiminta ok, ei sovi yhteen migreenin kanssa

- Minipillerit (kokeiltu Cerazette): jatkuva vuoto riesana

- Kuparikierukka: toistaiseksi ok, mutta eipä vielä yksiäkään kuukautisia ole ehtinyt tulla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä söin e-pillereitä (Harmonet) 4 vuotta.

- hieman haluttomuutta

- Eivät vähentäneet menkkojen kestoa, määrää tai kipuja.

+ Söin aina 3 laattaa putkeen, jolloin jouduin kestämään menkkakipua paljon harvemmin

+ Tiesi aina millon menkat alkaa

 

mitään mielialanvaihteluita tms ei tullut ja aina muistin pillerit ottaa. Pillerit sopi mulle oikein hyvin ja elämä oli paljon helpompaa, mutta tuo osittainen haluttomuus häiritsi mua.

 

Kortsuja käytettiin synnytyksen jälkeen ja äh niiden kanssa pelaamista :angry: Ja entäs jos ne onkin loppu :blink: Sitä paitsi mä tiedän, et me ollaan niin totuttu noihin pillereihin vuosia (+raskausaika kun ei tietenkään tarvinut käyttää ehkäisyä), et jossain kohtaa huomattais et unohdettiin kortsu välistä. Ja sit sitä ootettaiskin jo toista lasta <_<

 

Nyt mä syön taas e-pillereitä, mut Mercilonia, joten katsotaan miten tää vaikuttaa mun haluihin. Ja jos tulos on yhtä huono, vaihdetaan taas pillerimerkkiä.

 

Ehkäisyrengas ois mua kiinnostanut kanssa, mut en ottanut kun se on kaksi kertaa kalliimpi kuin pillerit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Söin 5 vuotta Harmonet -pillereitä, mutta sitten alkoi tulla tiputteluvuotoa liian usein. Vaihdoin merkin Femodeniin. Se on nyt koettu hyväksi ja syön kanssa 2-3 liuskaa kerralla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kokeiltu yhdistelmäpillerit(Yasmin),kumit ja viimeiseksi oli kuparikierukka. Mieluiten näistä jatkossa pillerit, mutta tod.näk en saa niitä syödä, lääkäri otti pois ne verenpaineen takia. Edes minipillerit ei ois sopinut siis. Mulle ei tullut itselle mitään ongelmia pillereistä ja kuukautisetkin loisti poissaolollaan, mikäs sen mukavampaa :) Kumihommiin en itsekään haluaisi ruveta, kun se täytyy sitten aina siinä itse tilanteessa muistaa. Normikumit marketista ei myöskään käy miehelle, hän kun sattuu olemaan suht "iso poika" :D Kuparikierukka oli hyvä alkuvaikeuksien jälkeen, tosin kyllähän siitä kuukautiset runsastui ihan huomattavasti. Mulla normit "luomumenkat" kestää n.4-5 päivää, mutta kierukalla kesti n.7 päivää ja oli todella runsaat. Puhumattakaan siitä kierukan laitosta joka sattui ja oli hankala saada paikalleen. Mulla tosin silloin ei ollut alatiesynnytyksiä, joka lääkärin mukaan vaikuttaa asiaan. Kierukan hyviä puolia on tietysti ehkäisyaika, eli 5v. Eikä tarvii muistaa päivittäin ajatella ehkäisyä, saati joka rakastelukerta. Kuparikierukkaa voin siis suositella, jos vaan ei ole kauheen runsaat kuukautiset ennestään. Jos hormonit sopii, niin silloin myös tuo hormonikierukka on hyvä valinta synnyttäneelle, luulen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olen syönyt useamman vuoden pillereitä. Harmonetit sopivat minulle hyvin tai niistä ei ainakaan tullut mitään mainittavia sivuoireita, paitsi. Ei tarvittu pillereitä kun ei ollut mitä ehkäistä. Tehokkaita pikku peijakkaita, veivät halut ihan tyystin :rolleyes: .

 

Näkyy olevan Harmoneteilla yleinen sivuoire... Mulla kans oli halut hukassa, ja sen seurauksena päätettiin jättää ne pois. Oltiin kyllä puhuttu lapsista, mutta muutamalla kuukaudella aikaistui ehkäisyn pois jättäminen. Muita oireita en pillereistä huomannut ja tuokin vasta viimeisen 1-2 vuoden aikana. Muuten kyllä tykkäsin pillereistä, suht vaivattomia, helppo ottaa ja tiesi tarkkaan milloin kuukautiset alkaa. Varmaan raskauden jälkeen päädyn taas pillereihin, mutta jokin toinen merkki :)

 

Kumia ollaan myös käytetty, mutta mies ei tykkää pelata niiden kanssa.... Tuolloin luotettiin muutaman kerran myös varmoihin päiviin ja keskeytettyyn yhdyntään, mutta noita en kyllä edes lukisi ehkäisykeinoiksi :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kokemuksia on kondomeista, yhdistelmäpillereistä ja renkaasta. Pillereitä olen syönyt kuutisen vuotta, välillä kokeilin rengasta vuoden ajan. Ei toiminut minulla, tulehduksia oli kuukausittain.

Pillereitä syön edelleen ja sopivat minulle.

Laastaria olen joskus miettinyt, mutta olen tullut siihen tulokseen että kun on löytynyt hyvä ehkäisykeino joka sopii niin mitä sitä muuttamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikki on varmaan jossain vaiheessa leikkinyt niillä kumeilla...

 

Ite oon syöny vissiin 4vuotta minipillereitä, koska migreeni estää yhdistelmien käytön. Entinen gyneni sanoi että ainut vaihtoehto, mikäli minipillerit eivät toimi on matalahormooninen kierukka. Minipillerit on sopinu mulle tosi hyvin, aina viime talveen asti, jolloin seksihalut katos ku jääpala aavikolla. Vuotoja on ollu koko neljän vuoden aikana varmaan yhteensä 10 päivää ja niitä ei voi menkkavuotoihin edes verrata kun ovat olleet niin vähäisiä. Nyt taitaa olla meillä edessa kumeilla leikkiminen, koska oma mitta haluttomuuden suhteen alkaa olla täynnä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now