Nesbit

Ulkosuomalaiset aidit turisee

243 posts in this topic

Ihanaa, olen odottanut tallaista ulkosuomalaisten palstaa!

 

Elikka tanne siis kaikki ulkomailla asuvat, joilla on perhe suunnitelmissa, alulla tai jo koossa!

 

Lyhyesti meista: Olen 30v opettaja, naimisissa 31v Brittilaisen puusepan kanssa. Esikoisemme syntyi 11/07 ja olen syyskuuhun asti aitiyslomalla. Asumme Etela-Englannissa, ihanassa merenrantakaupungissa. Syyskuusta eteenpain etsimme au pairia Suomesta, etta pojan suomenkieli jatkaisi kehittymista. Talla hetkella mina siis puhun pojalle suomea ja mies englantia.

 

Huolenaiheita talla hetkella on juurikin tuo pojan kielellinen kehitys seka taalla koulusysteemi joka (todistetusti) ei ole yhta hyva (tai ainakaan tuota yhta hyvaa tulosta) kuin Suomessa. Aikainen koulun aloitus (5 vuotiaana) on myos huoli jo nyt, samoin kuin pitkat koulupaivat... Ja itse siis olen opettaja alaluokilla (1-3), joten tiedan kuinka pikkuiset vasyy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jospa minäkin liityn tänne vaikka vauvat ovat vasta haaveissa. Asun amerikkalaisen mieheni kanssa lähellä St Louis:ia Missouri:ssa. Meillä toivottavasti piakkoin ryhdytään tositoimiin jahka mies vähän rohkaistuu. Tällä hetkellä vauvan saanti on kamalan pelottavaa hänelle. No onhan se minullekin mutta en minä sen takia sitä lykkäisi. Kotona meillä on kolme elukkaa, joita lellin ihan täysillä. Ostimme ison talonkin ihan vain lapsia ajatellen. Nyt kolme ylimääräistä makkaria odottaa jälkikasvua.

 

Minuakin huolestuttaa tulevien lapsien suomenkielentaito kun tuntuu itsestä siltä kun harvoin suomea puhun, että se on mennyt kielellisesti aivan kamalaan kuntoon. Tällä hetkellä on itselle helpompi ajatella englanniksi, uneksia englanniksi.

 

Ja se myös huolestuttaa miten meillä miehen kanssa menee ajatukset ristiin kun aletaan suunnittelemaan kaikkea nimistä kasvattamiseen. Olemme kasvaneet niin erilaisissa oloissa, ja molemmat olemme niin itsepäisiä että riidanaiheita saamme jopa ovenkahvoista. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mina myos ajattelen ja uneksin englanniksi, mutta nyt kun olen ollut aitiyslomalla ja puhun, luen ja laulan pojalle suomeksi paivat pitkat, on suomenkielentaidot alkaneet taas kohentua! Nyt automaattisesti puhun pojalle suomea, vaikka ymparilla olisikin vain englanninkielisia, ja kaannan sitten jos joku nayttaa kysyvalta etta mita pojalle sanoin.

 

Ainoat paikat, jossa pojalle puhun englantia ovat muskari ja vauvauinti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minakin ilmoittaudun tanne. Asun Englannissa brittilaisen mieheni kanssa, ikaa on kertynyt 31 ja vauva tulossa heinakuussa. Talla hetkella remontoidaan kovasti jotta saataisiin talo kuntoon vauvan tuloon mennessa. Kayn toissa Lontoossa mutta asumme rannikolla. Olisi kiva jakaa muiden kanssa kokemuksia monikulttuurisesta lapsen kasvatuksesta ja elamasta yleensa "vieraalla" maalla. Paivahoito- ja kouluasiat minuakin jo hieman huolettavat vaikkei lapsi ole edes maailmassa viela!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi kiva, etta tallanenkin osio on palstalle saatu!

 

Ilmottaudun mukaan siis miekin. Asun Kentissa, Englannissa suomalaisen mieheni kanssa, ollaan molemmat pikkasen alle kolmekymppisia. Meille ei viela ole lapsia annettu, yritysta on ollut jo 9kk. Ollaankin nyt jo paikallisen sairaalan palveluihin tutustuttu eli lapsettomuushoidot on aloitettu. Onko kellaan muulla kokemuksia Englannin NHS:n palveluista? Kuinka pitkalle esimerkiksi lapsettomuushoidot on ilmaisia? Eroaako hoidot paljon suomalaisesta tavasta? Entapa sitten raskausaikana: monta ultraa/kontrollia NHS:lla saa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin kuulun tänne saksalaisen mieheni kanssa. Me asutaan Sveitsissä. Vauvalla on lupa tulla kun haluaa.

 

Mua jännittää/mietityttää/epäilytyttää nää paikalliset "neuvola"meiningit. Olen niin paljon lukenut suomalaisia palstoja, että sen puolen tiedän, mutta ei ole oikein aavistustakaan kuinka täällä hommat toimii. Mun gyne ilmoitti, että hän ei hoida raskauksia, kun viimeksi sanoi, että lapsi on jossain vaiheessa tervetullut. Siis ainakin mun pitää uusi gyne etsiä. En oikein edes tiedä mistä saisin tietoa, kun ei ystäväpiirissä niin paljon lapsia täällä ole.

 

Mutta kivaa, että saadaan vaihtaa ulkkareiden kesken ajatuksia kaikesta lapsiin liittyvistä asioista.

 

Oletteko jo lapsen saaneet hankkineet itse maksaen äitiyspakkausta? Mua se jotenkin houkuttaisi (olisin enemmän suomalaisäiti :rolleyes:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ma en hankkinut aitiyspakkausta, mutta taisin saada pari pakkauksen juttua kaytettyina sukulaisilta, makuupussin ja sen sellaista. En itse asiassa edes kunnolla tieda, etta mita siina pakkauksessa on, joten ei tullut mieleenkaan silloin kun odotin. Me tosin saatiin miehen siskolta paljon vaatteita ja vauvatavaroita, niin etta eiolisi ollut aitiyspakkaukselle tarvettakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stone, NHS:lta saa (ainakin tuossa meidan sairaalassa) ne kaksi ultraa. Tietty enemman tarvittaessa. NHS ottaa taalla raskauden vahan rennommin kuin Suomessa. Esim useat tutut ovat sanoneet etta heita ei punnittu kertaakaan raskauden aikana, eika alussa tehty edes raskaustestia vaan laakari uskoo sua kun sanot olevasi raskaana. Mutta yleisesti palvelu on ihan yhta hyvaa kuin Suomessakin, vaikka vahan erilaista. Ei siis niin kamalaa kuin kaikissa lehdissa hehkutetaan. Mutta sellaisiakin sairaaloita loytyy joihin en astuisi jalallanikaan..

Luulisin ja uskoisin etta nuo lapsettomuushoidot ovat ilmaisia loppuun asti, siis niin kauan ja paljon kuin niita tarvitsee? Siksihan maksamme hirveita summia nis-maksuja joka tilista. Voi olla etta puhun ihan sontaakin.

Meilla myos siis esikoisen yritys kaynnissa. Olemme suomalainen pariskunta ja asustelemme taalla Lontoossa. Tosin muutto Suomeen on nyt suunnitteilla, ehkapa jo tuossa vuoden lopussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...heita ei punnittu kertaakaan raskauden aikana, eika alussa tehty edes raskaustestia vaan laakari uskoo sua kun sanot olevasi raskaana. Mutta yleisesti palvelu on ihan yhta hyvaa kuin Suomessakin, vaikka vahan erilaista. Ei siis niin kamalaa kuin kaikissa lehdissa hehkutetaan. Mutta sellaisiakin sairaaloita loytyy joihin en astuisi jalallanikaan..

 

Juu nain oli ainakin mulla, ei punnittu taikka tehty raskaustestia missaan vaiheessa. Eika edes kyselty painosta.

 

Mulla oli tosi positiivinen kokemus synnyttaa NHS sairaalassa, vaikka jouduin hatasektioon ja vauva teholle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin kurkkimassa täällä ja käyn varmaan jatkossakin. Muutosta ulkomaille on puhuttu jo vuosia ja tällä hetkellä olisi miehellä haussa yksi paikka Lontoon lähistöllä. (Viime vuonna oltiin kyllä lähdössä Norjaan, mutta Suomessa ollaan edelleen...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkos kukaan muu ulkosuomalainen miettinyt au pairin ottamista?Tai onko jollain (ollut) au pair? Millaisia kokemuksia?

 

Me haluttaisiin Suomalainen (tietty) au pair syyskuussa, kun palaan toihin 3pv/viikko. Olen tuolta au pair-worldista katsellut, ja siella ainakin on paljon porukkaa profiileineen... Kaipa pitaa vaan tarttua harkaa sarvista ja pistaa ilmoitus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täältä ilmoittautuu yksi ulkosuomalainen äiti lisää. Olen kolmekymppinen ja asun samanikäisen suomalaisen mieheni ja 1,5-vuotiaan tyttäreni kanssa Belgiassa. Odotamme toista lasta, laskettu aika on elokuun lopulla. Esikoisen syntyessä asuimme vielä Suomessa; muutimme tänne hänen ollessaan puolivuotias. Edessä on siis ensimmäinen synnytys nykyisessä asuinmaassa.

 

NooNoo: meille tulee kesäksi au pair, mutta koska kyseessä on tuttu tyttö, se on tietty vähän eri juttu kuin ottaa ihan vieras kotiinsa. Olemme miettineet pitkäaikaisempaakin au pairia, mutta tulin siihen tulokseen, että en haluaisi kotiini vierasta ihmistä kovin pitkäksi aikaa. Tietysti jos olisi todella tilava asunto (tyyliin "oma siipi" au pairille) tai olisin menossa töihin, tilanne voisi olla toinen, koska au pair olisi siinä tilanteessa tosi kätevä ratkaisu. Olen itse ollut muutaman kuukauden au pairina lukion jälkeen ja se oli hyvä kokemus sekä itselleni että uskoakseni myös isäntäperheelle. Isäntäperhe oli todella mukava ja sain olla heillä kuin perheenjäsen (toki siten, että hoidin lapsia ja tein kevyitä kotitöitä yhteensä 30 tuntia viikossa). Työnteon ohessa kävin kyläilemässä lasten isovanhemmilla, kävin perheen äidin kanssa kuorossa laulamassa ja isäntäperhe muutenkin otti mukaan normaaliin elämäänsä. Viihdyin siis hyvin ja kiinnyin perheen lapsiin. Toisenlaisessa perheessä olisi saattanut koti-ikävä yllättää ennen aikojaan.

 

Hirchel: esikosta sain ihan normaalisti äitiyspakkauksen, joten tällä kertaa sitä ei ole tarvetta hankkia, koska lähes kaikki tavarat ovat vielä ihan hyväkuntoisia ja tutuilta saadaan paljon lisää vauvanvaatteita. Jos esikosta ei olisi pakkausta saatu, olisin sen varmaan ostanut, koska siinä on ihan hyvä perussetti tavaraa ja kivoja suomenkielisiä opasvihkosia. Ja kuten sanoit, se jotenkin kuuluu suomalaiselle äidille. :)

 

Hauskoja maakohtaisia eroja on noissa raskausajan käytännöissä. Jos Englannissa ei terveydenhoitajia paino kiinnosta raskauden aikana, niin täällä kyllä kiinnostaa sitäkin enemmän. Painoa vahdataan ja sen noususta ollaan todella tarkkoja (huomattavasti tarkempia kuin Suomessa). Tuleepahan pidettyä syöpöttely kurissa, kun ei viitsi mennä lääkärille läksytettäväksi... :rolleyes:

 

Hauskaa viikonloppua kaikille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai täällä oli tällainenkin :P

 

No jos minäkin ilmoittaudun, Saksassa asun saksalaisen miehen kanssa. Lapsia on kaksi, 2,5 v. ja 10kk. Ikää minulle tulee kesällä 28v., Suomesta lähdin vuonna -99, ensin Luxemburgiin, sitten Sveitsiin ja tänne Saksaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla yksi expatti lisaa! olen 36v yhden pienen 10kk pojan aiti ja asun englantilaisen mieheni kanssa Chichesterin lahistolla Hampshiressal.

 

Meilla mina puhun pojalle suomea ja isa englantia. au Pairia emme ota koska me emme halua jakaa kotiamme vieraan kanssa-tuota soluasumista ja house sharingia tuli tehtya tarpeeksi nuprempana- joten poika menee heinakuussa child minderin luo kun palaan toihin. Loysimme mukavan child minderin lahistolta mika on helpottanut toihin palaamista-menen taysipaivasesti takaisin mutta teen tunnit 4 paivan sisaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minakin nyt ilmoittaudun viimeinkin mukaan. Olen 35v, naimisissa Britin kanssa ja asumme Lontoon ja Kentin rajalla, just ja just Kentin puolella. Niin ja esikoisemme syntyi maaliskuussa, tayttaa kahdeksan viikkoa lauantaina :)

 

Takalaisesta NHS:sta sen verran etta itse olin kylla ihan tyytyvainen saamaani hoitoon raskauden ja synnytyksen aikana. Minut punnittiin silloin ihan alussa mutta ei sen jalkeen. Minulla on jostain sellainen kasitys etta eivat punnitse ellei ole obese tapaus. ?? Ja tosiaan, mita silla tiedolla tekee etta on lihonnut 1327g viime kuukaudesta.... raskaustestia ei myoskaan tehty NHS:n puolesta mutta olen kuullut syyksi sen etta nykyiset apteekin testit ovat niin hyvia etta tarvetta ei enaa ole. Yksi Suomessa asuva ystavani sanoi etta hantakaan enaa testattu laakarilla. Ehkapa on paikkakuntakohtaista siellakin?

 

Minakin sain kaksi ultraa hoidon aikana mutta oma GP:ni myos "pika-ultrasi" mut joka kerta tarkastuskaynnilla. Olin todella tyytyvainen silla oli ihan kiva nahda vauva monitorilta joka kaynnilla vaikkei siita sen enempaa tutkittu, saatikka mitaan kuvia printattu.

 

Synnytyssairaalaankin olin tyytyvainen, henkilokunta oli todella ystavallista ja professionaalia. Mullekin jouduttiin tekemaan hatasektio, mutta kiitos henkilokunnan, kokemuksesta ei jaanyt traumoja. Ainoastaan sairaalaan jarkyttava kiire ja ihmispaljous kavi vahan hermoille, kirjoitinkin siita jo tuonne synnytksen jalkeen ketjuun. Mutta minkas teet kun lahisairaaloita suljetaan ja niiden potilaat pitaa jossakin hoitaa. Musta oli uskomatonta etta esim katilot jaksoivat olla ystavallisia koko ajan (kukaan ei kertaakaan tiuskinut tai ollut muuten karttyisa minua kohtaan) kun ottaa huomioon mika kiire heilla koko ajan on.

 

Joten oodi NHS:lle, paha kello vain kuuluu yleensa kauemmas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla myos yksi ulkosuomalainen! Asun Australiassa aussi-miehen kanssa ja odotamme esikoistamme, LA marraskuussa.

 

Itse synnytan yksityisessa sairaalassa taalla Sydneyssa (tai mulle tehdaan sektio). Kayn myos yksityisella gynella kerran kuussa. Kaikki kuuluu samaan "pakettiin", eli tama mun gyne tulee myoskin suorittamaan sektion. Periaatteessa taalla on kuulemma julkinenkin tervydenhuolto ihan hyvalla tasolla, mutta me paadyttiin kuitenkin yksityiseen ihan varmuuden vuoksi.

 

Muakin hieman epailyttaa suomen kielen puhuminen lapselle. Tietysti siis puhun, mutta tiedan jo valmiiksi etta se tulee olemaan mulle todella haastavaa. Me puhutaan kuitenkin miehen kanssa englantia, ja muutenkin englanti tulee jotenkin niin automaattisesti... :P

 

Kavin np-ultrassa Suomen vierailun aikana, ja taytyy kylla myontaa, etta vaikka kuinka taalla olen yksityisella hoidossa, niin Femedan palvelun laatu ja taso oli aivan huippu!! Kunpa paasisinkin sinne rakenne-ultraankin... Matka on kylla turhan pitkan :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ siis Suomessa voi kayda myos yksityisella ultrassa? Mulla piti olla taalla Englannissa ultra vkon 10 paikkeilla, mutta olen silloin reilun 2 viikon lomalla Suomessa. Tuli jo mieleen etta paasisikohan siella kaymaan ultrassa, ettei tarvi turhia hermoilla loman loppuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tottakai voi käydä yksityisellä ultrassa... soitat esim. tuonne Femedaan ja sieltä voivat tehdä np-ultran, 4d:n yms. Kävimme tuolla 4D-ultrassa Brunolla ja oli kyllä hyvä kokemus. Saimme myös kaikkiin kysymyksiin vastaukset.

Edited by JackieO

Share this post


Link to post
Share on other sites
^Tottakai voi käydä yksityisellä ultrassa... soitat esim. tuonne Femedaan ja sieltä voivat tehdä np-ultran, 4d:n yms. Kävimme tuolla 4D-ultrassa Brunolla ja oli kyllä hyvä kokemus. Saimme myös kaikkiin kysymyksiin vastaukset.

 

Joo, ihan mahtava oli tuo Bruno Cacciatore.

 

pom, jos olet Suomessa viikoilla 10-14, niin suosittelen lampimasti np-ultran tekemista Femedassa. Taalla AUssa (mun yksityinen) laakarikin ihmetteli kuvien hienoa resoluutiota :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä myös ilmoittautuisin tähän ketjuun mukaan.

 

Olen itse kolmekymppinen ja sveitsiläinen mieheni 33. Asuinpaikkana saksankielinen alue Sveitsissä. Ensimmäistä yllärivauvaa odotetaan saapuvaksi joulukuussa 08.

 

Hirchel - mitäs vinkkejä tarvitset? ;) Musta on näiden ensimmäisen 12 viikon aikana ehtinyt tulemaan jo pienoinen profi näitten sveitsin systeemeiden kanssa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kivaa, mä tulen tänne myös! :)

 

Asun Pohjois-Italiassa, pienessä kylässä lähellä Sveitsin rajaa italialaisen mieheni sekä 8kk ikäisen poikamme kanssa. Miehellä on perheineen ravintola, jossa minäkin olin töissä kunnes en enää ison mahani kanssa mahtunut pujottelemaan pöytien välistä. Nyt olen kotona pojan kanssa, mutta koska ravintola on meidän ullakkoasunnon alakerrassa niin poikakin saa kosketuksen vanhempiensa ammattiin pienestä pitäen. Täällä olen asunut nyt 5 vuotta, joten koko raskausaika ja synnytys sujui täällä - enkä voisi olla tyytyväisempi saamaani palveluun! Raskausaikana kävin yksityisellä omalla gynellä, joka oli tosi ihana ja osaava ja todella tarkka, synnytin sen sijaan julkisella pienessä kodinomaisessa sairaalassa, jossa meidät molemmat hemmoteltiin piloille. Ennen raskaaksituloa harkitsin tulemista Suomeen synnyttämään, mutta olen todella tyytyväinen että uskalsin luottaa täkäläiseen ammattitaitoon.

 

Äitiyspakkauksen mä hankin Suomesta. Ostin sen yhdeltä suomalaiselta äidiltä, joka ei pakkausta tarvinnut. Oikeastaan en olisi pakkausta kyllä tarvinnut minäkään, enemmän tuli käytettyä itse valittuja tai lahjaksi saatuja vaatteita, jotka oli kivempia ja talvivaatteet taas oli tänne vähän turhan paksuja (ne jätinkin vanhempien luo suomeen ja niitä tuli siellä lomalla käytettyä jonkun verran).

 

Au pairia mekin on harkittu, mutta tuskin hankitaan kuitenkaan ainakaan lähiaikoina. Meillä olisi kyllä tilaa ja jopa erillinen tyhjillään oleva asunto, mutta tällä hetkellä haluan vielä itse nauttia pojan kehityksen seuraamisesta kotona. Suunnitelmissa (ainakin minulla :rolleyes: ) on myös toinen lapsi lähitulevaisuudessa, joten tuskin ihan heti töihin täysipäiväisesti palaankaan.

 

Vauvanhoito-ohjeet tuntuu olevan täällä osittain erilaisia kuin Suomessa. Mä olen koittanut poimia itselle sopivimmat neuvot kummastakin maasta. Ruokien suhteen mennään italialaisittain (välimerellinen ruokavalio taitaa olla todistetusti terveellisempi), tosin koitan suomalaiseen tapaan välttää sokeria. Niin, ja olen oppinut että teit niin tai näin niin aina se on jonkun mielestä väärin. Varsinkin sukulaisnaiset (italialaiset siis) on hyvin kärkkäitä jakelemaan neuvojaan ja mielipiteitään <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä toivottavasti tulen kuulumaan tänne myös pian. Asun siis tällä hetkellä Suomessa ja olen naimisissa suomalaisen kanssa, mutta meillä on jo pitkään ollut haaveissa muuttaa ulkomaille ja nyt ihan konkreettisesti suunnitelmissa on muuttaa Lontooseen n. vuoden päästä. Vauvasta ollaan samoin puhuttu jo pidempään ja yritys aloitetaan ihan kohta :) Eli vuoden päästä olen toivottavasti ulkosuomalainen pienen vauvan kanssa tai raskaana, mutta vähintäänkin ulkosuomalainen joka haaveilee lapsesta. Noi terveydenhuoltojutut mua on jo nyt mietityttänyt, että mitä kaikkea siellä Englannissa sitten saa ja mistä pitää maksaa... Täältä olikin kiva lukea, että kaikki on sujunut hyvin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervetuloa vaan Lontooseen Rouva K! Paikallinen terveyden huolto eli NHS on taysin ilmainen, mihinkaan synnytykseen (raskaus, synnytys ja synnytksen jalkeen tulevat jutut) liittyvasta ei joudu maksamaan. Ellei sitten halua ylimaaraisia ultria, esim 4D ultran, ne pitaa itse hoitaa yksityisella.

 

Ai niin, jouduinpa maksamaan kerran £2 ultrakuvista :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, meille loytyi nyt siis au pair ja odottelemme etta han muuttaa tanne elokuun lopulla! Viela taytyy ostaa au pairin huoneeseen sanky, ja sitten lahempana ajankohtaa muuttaa poika meidan huoneeseen.

 

Ihana tietaa, etta poika kuulee viela suomea sitytenkin kun menen toihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now