Nesbit

Ulkosuomalaiset aidit turisee

243 posts in this topic

Mista loysitte aupairin NooNoo? Ma jo mietin erilaisia lapsenhoitomahdollisuuksia toihin palatessani, vaikkei vauva ole viela syntynytkaan :rolleyes: Mutta kaipa niita on hyva miettiakin, kuulemma paivakoteihin on Englannissa usein jonotuslistat.

 

Onko teista kukaan miettinyt kotisynnytysta? Taallahan se tuntuu olevan tosi kova juttu ja ainakin mun katilo kannattaa sita kovasti. Ma en taida tosin uskaltaa ainakaan nain ensimmaisen lapsen ollessa kyseessa, ja kipuherkkana ihmisena on hyva tietaa etta on epiduraali lahella :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ma tein profiilin Aupair Worldiin klik ja katselin sielta myos au pair ehdokkaiden profiileja. Sitten katsoin facebookista, etta loytyyko profiili, ja otin sita kautta yhteytta.

 

Ma en uskaltaisi synnyttaa kotona, itsella oli niin monimutkainen synnytys, etta ambulanssikyydilla oltaisiin jouduttu sairaalaan lahtemaan joka tapauksessa (itse asiassa jouduin ambulanssiin nytkin, koska minut vietiin tien toiselle puolelle teholle). Mahdollisen seuraavan aion myos kylla synnyttaa sairaalassa laakarien lasnaollessa! :lol: Ekaa mietin, etta olisin mennyt birth centeriin (ei laakareita, vain katiloita) mutta koska synnytys kaynnistettiin, niin "jouduin" sitten sairaalaan synnyttamaan. Ja kuten sanottua, hyva niin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minakin liityn joukkoon mukaan! Ranskassa asun paikallisen avomiehen kanssa.

Miehella on jo yksi 9v poika ja nayttaa silta etta perheemme kasvaa helmikuussa. :lol:

Talla hetkella RV 6+1 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin löysin tänne! :rolleyes:

 

Asustelen Keski-Englannissa saksalaisen mieheni ja reilu 1v pojan kanssa, muutettiin tänne viime vuoden lokakuussa. Olen vielä pojan kanssa kotona, mut kovasti nyt olen alkanut etsimään töitä. Mulla on virallisesti vielä työpaikka Suomessa, kun kerran lain mukaan voin sen toistaiseksi säilyttää, mut aion kyllä irtosanoa itseni heti jos töitä löytyy.

 

Tuosta sitten paikalliseen nursery-jonoon. Eli meillä oli käsitys, että jonot olis tosiaan pitkät, mut eipä näin näytäkään olevan, ei ainakaan tässä meidän paikassa. Ajateltiin keväällä, et käydäänpäs ajoissa laittamassa itsemme jonoon, mut siitä paikasta, joka valittiin, onkin jo nyt useampaan otteeseen kyselty milloinkas oltaisi poikaa sinne tuomassa. Ihan kiva kun pitävät huolen, vaik ihmekös tuo kun miettiin miten tähtitieteellisistä hinnoista noissa hoitomaksuissa on kyse ;) . Ollaan myös mietitty suomalaisen aupairin ottamista, lähinnä just kielen takia. Kunhan saataisi joskus muutettua isompaan asuntoon, niin mietitään asiaa sitten uudelleen. Nyt kun olen pojan kanssa päivät pitkät kotona, niin selvästi tuo on alkanut tapailemaan suomenkieltä. Ymmärtää kyllä myös saksaa, isänsä kun puhuu sitä, mut niitä sanoja ei tule. Englantia ei vielä selvästikään ymmärrä, mut eiköhän se vielä ole edessä kunhan hoitoon joku päivä menee.

 

Mäkin kävin muuten 4D-ultrassa Brunolla ja se oli kyllä aivan ykkösjuttu. Jopa miehen mielestä siihen kannatti pistää rahaa, sen verran vaikuttunut tuokin siitä oli :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katsos vain, täällä on tällainenkin ketju B)

 

Mä olen ihan uunituore vauva.infolainen. Plussaamisesta ei ole kauaakaan :)

 

Naan on siis 32 vuotias 10+ vuotta suomalaisen miehensä kanssa Englannissa asunut naisimmeinen. Tällä hetkellä asumme uudemman kerran mulle niin rakkaassa West Yorkshiressä jonne muutettiin opiskelemaan vuosikymmen sitten. Nyt odottelemme esikoistamme syntyväksi Huhtikuussa -09 jos kaikki menee putkeen.

 

Myös minä olen jo päässyt tutustumaan NHSssä palveluihin. Raskauteni alkoi melkoisella huolella ja kamalilla kivuilla. Koska olin niin varhaisessa vaiheessa, ultraamaan ei vielä päästy. Sen sijaan GPni otti minut heti vastaan, ja soitti sen jälkeen kuulumisia kerran päivässä. Viime viikolla kävin todella ammattimaisessa varhaisultrassa, jossa kaikki hyvin :wub: Yllätyksekseni sain tosin kuulla, että meidän alueella on tosiaan tarjoaa vain kaksi ultraa: dating scan ja rakenne vkolla 20. Koska sain nyt tuon ekan ja LA arvioitiin olevan 11.4., en pääse uuteen ultraan viikolla 12 kuten oletin. Eli niskapoimua ei arvioida täällä välttämättä ollenkaan. Itse olen päättänyt teettää sen yksityisesti mielenrauhan vuoksi. Vko 20 kuulostaa järkyttävän pitkältä, jos vauvalla vaikka sattuisi olemaan jotain isompia häiriöitä joita näin varhain ei tietty ole mitään mahdollisuuksia todeta.

 

Toinen asia joka on viime aikoina mietityttänyt, on nämä äitisyloma-ajan tukiaiset, ja kuinka kauan mulla on varaa/halua olla kotona.Nyt tilanne näyttää oikein valoisalle. Mä olin uskonut suomalaiseen propagandaan sikäläisten tukiasten ylivertaisuudesta, mutta itse asiassa näyttää siltä että saan vähintäänkin yhtä hyvän tuen täältä. Joskin tää perustuu vain kavereilta saatuun mutuun. Tietääkö kukaan mikä suomalaisen työssä käyvän äidin tukirakenne on äitiysloman ja vanhempainvapaan osalta noin tarkalleen ottaen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten te muut ulkosuomalaiset aidit olette hoitaneet lapsenne kansalaisuus- ja passiasiat? Onko teilla suomalainen vai asuinmaan passi? Mina haluaisin kolmeviikkoiselle taaperollemme seka Suomen etta Englannin kansalaisuuden, ja suomalaisen passin, mutta tuntuu etta homma on tosi vaikea... Siis jos briteissa syntyneelle vauvalle haluaa Suomen passin, onko tosiaan niin, etta ensin pitaa legalisoida pitka syntymatodistus, sitten vieda se henkilokohtaisesti konsulaattiin, sitten odottaa etta se lahetetaan kotiin, jonka jalkeen se itse lahetetaan Suomeen maistraattiin, odotetaan etta vaestorekisterijarjestelma paivittyy ja sitten taas mennaan lahetystoon passia hakemaan? Nain nettisivuilta kasitin mutta kuulostaa tosi monimutkaiselta...

 

Ja jos haluaa Suomen kansalaisuuden mihin siis vauvalla on automaattisesti oikeus aidin suomalaisuuden myota, niin onko silloinkin legalisoitava tuo syntymatodistus ja kiikutettava se lahetystoon, ja sitten lahetettava se Suomeen maistraattiin? Kauhea homma kun ei asu Lontoossa eika pikkuisen kanssa ole helppo liikkua metrolla, ja se legalisoiminenkin vie aikaa ja on kallista puuhaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Eikohan tuohon saa helpoiten neuvon kun soittaa suoraan konsulaattiin ja kysyy. Meilla kylla kavi suomalainen kaveripariskunta Glasgowsta taalla Lontoossa kylassa ihan siksi etta saivat vastasyntyneelleen passin, joten voi olla tosiaan etta joudutte reissaamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meidan pojalla on talla hetkella vain Brittipassi. Piti lahtea Suomeen suht lyhyella varoitusajalla ja Brittipassin sai akkia (oliko noin viikko) ja suht vahalla byrokratialla. Olishan se kivaa hommata pojalle Suomenkin kansalaisuus mutta itseni tuntien en saa ikina aloitettua sita paperisotaa mika siihen tuntuu liittyvan. (Ja toisekseen mies karsastaa asevelvollisuutta).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla on (Britti-Suomi) pojalla kaksoiskansalaisuus, ja paperisota oli aika minimaalinen. Syntymatodistukseen (Full/Long Birth Certificate) piti hommata apostille-leima ja sitten postittaa konsulaattiin. Sitten tuli ote vaestorekisterista postissa. Meilla on pojalle vain Brittipassi, kun se oli paljon helpompi hankkia, eika nahty Suomipassille mitaan virkaa, kun kuitenkin jo on tuo Brittipassi ja kuitenkin on ihan Suomen kansalainen muutenkin.

 

Mulle neuvottiin suurlahetystosta, etta Suomalaiselle naiselle ulkomailla syntyneella lapsella on automaattisesti Suomen kansalaisuus, ja on aidin velvollisuus ilmoittaa lapsi Suomen vaestorekisteriin. Yhden tutun nyt 18v poika, joka tuli Suomeen opiskelemaan pidatettiin, koska ei ollut suorittanut asepalvelusta. Hanelle sitten neuvottiin, etta asepalveluksesta pystyy saamaan vapautuksen jos asuu vakituisesti ulkomailla, se taytyy vain muistaa anoa etukateen. Ja siis ihan ilman Suomipassia liikkeella, ja aiti luuli, ettei lapset edes olleet vaestorekisterissa Suomessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ no tassa sen nakee etta luulo ei ole tiedon vaartti... kiitos selvennyksesta NooNoo. Taytyy laittaa asia vireille kun ei tuo nyt niin mahdottomalta kuullosta.

 

Kiinnostaisi kylla tietaa etta kuinka Suomessa voivat tietaa jostain ulkomailla syntyneesta lapsesta jollei sita koskaan ole ilmoitettu vaestorekisteriin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Noilla siis ilmeisesti oli kaynyt niin, etta lapset oli kastettu Suomessa/merimieskirkossa ja sita kautta aidin tietamatta/tajuamatta ilmoitettu Suomen vaestorekisteriin. Niin, eipa ne varmaan tosiaan tiedakaan, jollei ilmoita...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tiedosta NooNoo, pistankin sitten asian vireille. Mina kun luulin etta se pitka syntymatodistus pitaisi henkilokohtaisesti vieda sinne konsulaattiin mutta lahettaminenhan onkin jo paljon helpompaa :lol:

 

Kyselin tuosta lapsen kastamisesta Suomesta kirkkoherranvirastosta, ja siella sanottiin etta ulkomailta tulee automaattisesti ilmoitus kyseiseen kirkkoherranvirastoon jos suomalainen aiti ulkomailla saa vauvan. Ehkapa tata kautta viranomaiset olivat saaneet tietaa etta kyseinen mies oli Suomen kansalainen? Tosin mina hieman epailen etta ilmoitetaanko lapsen syntymasta automaattisesti Suomeen, tuntuu vahan uskomattomalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uusi palstalainen esityy:

 

Olen 31 v ja asun Malawissa (etelaisessa Afrikassa) suomalaisen mieheni kanssa. Tein positiivisen raskaustestin viikko sitten, joten ihan alussa mennaan. Vahan jannittaa olla raskaana nain kaukana kotoa, mutta jos synnytykseen asti paastaan, suunnitelmissa on lahtea Suomeen synnyttamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tungen nokkani tänne entisenä ulkosuomalaisena sillä bongasin Naanin uutiset - hirmuisesti onnea sulle ja miehellesi!

 

Automaattinen kansalaisuus muuten toimii toisinkinpäin - asun walesilaisen mieheni kanssa Suomessa, ja olen juuri selvittänyt näitä kansalaisuusjuttuja, ja saanut selville että meidän pienellä tytöllä on tosiaan automaattisesti brittikansalaisuus koska isä on sieltä kotoisin. Brittirekisterihän ei ole yhtä tarkka kuin suomalainen väestörekisteri, joten tytön syntymän rekisteröinti on vapaaehtoista :blink:. Sitten jos me halutaan tytölle passi niin niitä todistuksia pitää keräillä, mutta sitä ennen ei tarvitse tehdä mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sita minakin ajattelin etta jos lapsi kastetaan suomalaisin menoin, esim. juuri merimieskirkolla niin silloin he automaattisesti lahettavat tiedot Suomen veastorekisteriin. Meidan poikaa ei ole kastettu joten mistapa Suomen viranomaiset tietaisivat hanen olemassa olostaan.

 

:blink:Luulin myos etta taalla Briteissa on velvollisuus rekisteroida lapsen syntyma. No eihan sita kukaan voi estaa jollei niin tee mutta ilman syntymatodistusta ei kylla saa lapsialisia, passia ymv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LottaP: Hyva tietaa, silla ystavani juuri muutti Suomeen Britti miehensa kanssa ja synnytti siella ja nyt ovat pahkailleet tuota Brittikansalaisuutta. Heille tullut tieto oli, etta lapsella saattaa olla oikeus Brittikansalaisuuteen. En kuitenkaan ole mitenkaan yllattynyt, ettei talla paassa oikein kukaan tieda, etta miten tuo kansalaisuusasia menee, tai etta saa ristiriitaista tietoa siita riippuen kelle soittaa... :rolleyes:

 

Muoks. ^Muistaakseni mulle sanottiin sairaalassa etta 6 viikon (vai 12?) sisalla pitaa rekisteroida syntyma taalla Briteissa.

Edited by NooNoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luulen että se saattaa olla niin että vain ulkomailla syntyneiden brittien rekisteröiminen on vapaaehtoista. Suomessa syntymän voi rekisteröidä suurlähetystössä siihen asti kun lapsi on 1v muistaakseni, jos lapsen haluaa rekisteröidä. Koska kansalaisuus on silti automaattinen, passinkin saa ilman rekisteröintiä (tosin hakemukseen pitää liittää brittivanhemman synt.todistus plus läjä muita).

 

muoks: Niin tosiaan UK Border Agency sanoo täällä että

A citizen otherwise than by descent can pass on British citizenship automatically to his/her children born outside the United Kingdom. But any children born outside the United Kingdom will be British citizens by descent, and cannot normally pass their citizenship to their own children born abroad.
Edited by LottaP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kivaa, täällä on tällainenkin osasto :) Löysin vasta tämän palstan, mutta kun en (vielä) edes odota (vasta suunnitelmissa), niin vähän ulkopuolinen olo muilla osastoilla ;) Tämä sentään on itselleni ajankohtaista jo nyt (tosin toivottavasti ei enää kauaa... :))

 

Asumme Lontoossa, minulla on 6-v. tytär (aiemmasta suhteesta, isä britti), ja avioiduin äskettäin brasilialaisen miehen kanssa. :)

Tarkoitus olisi kyllä karistaa tämän maan pölyt jaloista mahdollisimman pian ja suunnata Suomeen, suurin (muttei läheskään ainoa) syy tämä:

 

Huolenaiheita talla hetkella on juurikin tuo pojan kielellinen kehitys seka taalla koulusysteemi joka (todistetusti) ei ole yhta hyva (tai ainakaan tuota yhta hyvaa tulosta) kuin Suomessa. Aikainen koulun aloitus (5 vuotiaana) on myos huoli jo nyt...

Älä muuta viserrä!! :rolleyes:

Täällä nimenomaan taistellaan tuon koulusysteemin kanssa päivittäin (lievästi sanottuna)... Kaiholla olen jo kauan lueskellut netistä suomalaisen koulusysteemin kehuja (muiden kuin suomalaisten kirjoittamia)... (Ja kauhulla seurannut mm. täkäläisiä teinien lähes päivittäisiä puukotuksia, samoin muita rikoksia, jotka tuntuvat sen kun lisääntyvän... En tiedä miten tämä maa on alkanut viime aikoina ahdistaa näinkin paljon, kun aiemmin viihdyin täällä oikein hyvin... :mellow: Mutta näkeepä sen jo noista rikos- ja muista tilastoista, että täällä ei selvästikään mene hyvin.)

 

Mutta niin, minusta on aina kiva kuulla kaikenlaisia kokemuksia siitä 'miten muualla', varsinkin maissa, joissa en ole itse asunut. :) Minua on aina huvittanut mm. odotukseen ja lastenhoitoon liittyvien suositusten ja ohjeiden maa- ja kulttuurikohtaisuus - esim. se mitä Suomessa pidetään "ainoana oikeana tapana" on taas muualla jotain aivan toista... ;)

Edited by Rosetta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilmoittaudun mukaan!

 

Olen 30 v. ja asunut Kaliforniassa vuodesta 2003 lahtien. Naimisissa amerikkalaisen kanssa. Esikoista odotetaan saapuvaksi maaliskuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asun Virossa ja esikoisen odotus on ihan alkuvaiheessa. Onkos täällä ketään muita etelänaapurissa asuvia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liityn seuraanne. Asumme Sveitsissä ranskankielisellä alueella. Vauvakuumetta on ilmassa ;)

Edited by Geneve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä liityn tänne myös, odotus on aluillaan ja me olemme suomalais-belgialainen pari, joka asuu Belgiassa flaaminkielisellä alueella. Ensimmäinen lapsi kyseessä ja kaikki on uutta ja jännittävää ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meitähän on jo tosi paljon. Kivaa!

 

Osaisittekohan auttaa: Ulkomailla syntyvän lapsen passiasiaa mietittiin miehen kanssa eilen. Miten on Suomen passin suhteen, jos asuu ulkomailla, pitääkö se olla koko ajan voimassa, vai menettääkö sen muuten (ei kai kansalaisuutta siis voi mitenkään menettää, ellei törttöile kovasti ja siltikään)? Siis Turhaahan ihan vauvalla olla kahta passia, sillä yksikin riittää ja samoihin maihin niillä molemmilla (Suomi ja Saksa) pääsee ja ehdoilla.

 

Ymmärsiköhän tosta nyt mitään?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now