Sign in to follow this  
Followers 0
LottaP

Konsonantit hukassa

8 posts in this topic

Havahduin viime viikolla siihen ettei meidän 8,5 kk kuopus osaa sanoa mitään konsonantteja. Pitää soitella neuvolaan kunhan ehdin, mutta löytyisikö täältä vertaistukea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomasin siis viime viikon lopulla että tuo kuopus ei jokeltele tavuilla ollenkaan, mikä tuntui omituiselta sillä esikoinen kyllä alkoi harjoittelemaan konsonantteja jo reippaasti ennen puolta vuotta. Surffailun tuloksena tiedän että 9kk ikään mennessä ainakin jotkut konsonantit pitäisi olla käytössä, joten vähän nyt alkoi hermostuttaa kun siihen on enää puolitoista viikkoa. Neuvolastahan sitä tutkimuksiin päästäis, mutta löytyykö täältä muita jotka ovat alkaneet jokeltelemaan tosi myöhään? Onko siitä huolimatta puhe kehittynyt normaalisti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen tais olla 10 tai jopa 11 kk ennen kuin alkoi tavuja höpisemään (ja konsonantteja). Ekat sanat tuli 1 v 4kk ja lauseitakin jo ennen 2-vuotispäivää. Puhe kehittyi tosi nopeasti ja 2-vuotiaana oli jo ikätasoa edellä. (2-vuotis syksynä, kun kesällä on syntynyt, alkoi toinen kotikieli edistyä hurjaa vauhtia.)

 

Älä stressaa, lapset on yksilöitä. Voithan seuraavassa neuvolassa kysäistä asiasta, mutta en usko tuon olevan mikään ongelma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapset kehittyy omaa tahtiinsa. Meillä poika jokelsi hyvissä ajoin muttei tuo osaa sano vielä muuta kuin äiti, iti, kukka, kakka ja nekin on opittu muutama kk sitten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole osannut edes huolestua, kun meillä ei juurikaan mölötetä. Jotain satunnaisia. Eikä neuvolassakaan ole aiheesta mitään puhuttu. No nytpä osasin sitten huolestua. :huh:

 

muoks. miten tuota kehitystä vois jotenkin auttaa/tukea?

Edited by Keijis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun puheterapeuttiäiti sanoi että kannattaa itse jokeltaa vauvalle tarkoituksellisesti, eli toistella niitä tavuja selkeästi ja toistuvasti. Niin tietysti lapset kehittyy omaan tahtiin, mutta mä kyllä haluan pian saada tutkittua onko esim. kuulossa mahdollisesti vikaa - juuri tässä vaiheessa lapsen kielelliset kyvyt kehittyvät todella nopeasti, ja jos nyt ilmenee että lapsi ei kuulekaan ääniä selvästi niin se voi vaikuttaa suurestikin puheeseen pitkän aikaa. Seuraava neuvola on vasta 3 kk päässä ja koska kaikkialta voi lukea että viim. 9kk iässä pitäisi ainakin jotkut konsonantit olla käytössä, niin en kyllä sinne asti aio odottaa. Hitsi kun tajusin tämän näin pyhien aikaan niin ei auta kun odottaa ennen kuin pääsen edes varaamaan aikaa... Jotkut lapset tietysti ovat hiljaisempia kuin toiset, mutta tuo kuopus ei kyllä todellakaan ole erityisen hiljainen ja silti äänteet muodostuvat vain vokaaleista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LottaP:eikös teilläkin ole kaksikielinen perhe? (tai no meillä on kolmekielinen)

Varmaankin tämä saattaa jonkin verran vaikuttaa. En ole siksi missään vaiheessa ollut huolissani oikein kunnolla meidän neitien puheen kehityksestä.

Isomman neidin kanssa mennään nyt puheterapeutille, erityislastentarhanopettajan suosituksesta, vaikka minusta neiti puhuu ihan ymmärrettävästi, omia sanoja on tietenkin joukossa jonkin verran. Ja välillä menevät kielet sekaisin :girl_haha:

 

Toki jos huolettaa, parempi se on mennä heti eikä sitten myöhemmin. Veljen poikaa kyllä käytettiin vauvasta asti ties missä, mutta vika ja apu siihen löytyi vasta 3-vuotiaana.

Neuvolassa vaan tuppaavat aina sanomaan että vauvat on tuollaisia jne... :girl_mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tuo nyt tietysti vähän ärsyttikin kun tiesin että neuvolasta sanotaan että "vauvat ovat tuollaisia...". Niin neuvolasta sanottiinkin kun sinne soitin, mutta samalla sanoivat että voin käydä avoneuvolassa jos huolettaa. Kävin siellä, ilmaisin huoleni ja painotin että kai nyt johonkin se kaikkialla mainittu 9 kk takaraja perustuu. Onneksi vastassa oli vähän ymmärtäväisempi täti, joka lupasi puhua puheterapeutin kanssa ja soittaa takaisin.

 

Se oli ennen kuin poika täytti 9kk, ja 9kk täyttämisen jälkeen kun sain puhelun sain sittenkin raportoida että ei enää hätää, nyt jokeltelua tulee! Poika sitten täsmällisesti 9kk-päivänään avasi sanaisen arkkunsa ja sieltä alkoi jatkuvalla syötöllä tulemaan "ta-ta-ta"! Nyt sitä tulee koko ajan, ja pari päivää sitten mukaan tuli "na-na-na". Joten meillä ei ollutkaan onneksi mitään hätää, mutta puheterapeutti oli kyllä sanonut että jos yhä äänteet ovat yksinkertaisia (ei tavuja) ja etenkin jos syömisen kanssa on ongelmia, niin lähete puheterapeutille pitäisi antaa jo nyt eikä odottaa 1 v-neuvolaan. Syömisen ongelmaisuus olisi nimittäin voinut viitata suun motorisiin ongelmiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0