Greta

Lapsettomuushoidot ja työ

135 posts in this topic

Itse olen vain sanonut että menen lääkärille joka on kauempana ja ottanut tosiaan palkatonta vapaata. Ei ole koskaan kyselty että minkä alan lääkärille ja en ole asiaa itsekään tarkemmin eritellyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulle ei hirveästi ole tullut poissaoloja. Työn luonteen vuoksi olen päässyt uä käynneille oman kaupungin sairaalaan sujuvasti, eli aamuisin ja aamupäivisin. Ne ajat kun ei oikein monelle käy. Ainoat ongelmalliset ajat ovat punktio päivä ja alkion siirto päivä (ja se välipäivä). Silloin joudun myös minä menemään noin 150km päähän. Enkä halua toimittaa sen laitoksen sairaslomatodistusta omalle työnantajalle. Eli itselläni on oikeastaan kolme ongelmallista päivää/hoito (punktiosta-siirtoon). PAS:seissa vain yksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja edelliseen palatakseni... Ei sit oikein työnantajalle käynyt tuo toinen vapaapäivä, joka on siis se haastattelukäynti. Tuntui kauhean vaikealta järjestää... hmm.. Siinä sitten yritin vaan että no kun mulla on ihan pakollinen meno. Tuntui jotenkin tosi kummalliselta kun ei voinut sanoa mitään selitystä että mikä meno. Mutta järjestyy se kuitenkin, en tosin tiedä että joudunko kuitenkin menemään aamupäiväksi töihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkään en ole kertonut poissaolojen koko syytä, olen vain sanonut käyväni lääkärissä. Kukaan ei ole kehdannut kysyä tarkemmin. Tässä hoitokierroksessa (icsi) ei poissaoloja tullut kuin punktion jälkeiset kolme päivää, yksityisellä klinikalla kirjoittivat ystävällisesti sairaslomalappuun syyksi "vatsakipu", joten siitä ei tullut sen enempää kyselyjä. Muut lääkärikäynnit olen junaillut liukumasaldoista. Haastavinta hoitojen ja työssäkäynnin yhteensovittamisessa on mielestäni ollut henkinen puoli. Koko hoitokierroksen ajan oli aivan mahdotonta yrittää keskittyä työntekoon. Yleensä pidän työstäni, mutta hoitojen aikaan välillä teki mieli huutaa kurkku suorana palavereissa että "ettekö te tajua miten epäolennaista p****a tämä on, kun maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita!". Motivaatio ja keskittymiskyky oli aivan nollassa. Myös punktion jälkeinen viikko otti koville, meillä meni punktiossa oikeastaan kaikki pieleen ja kolmen päivän sairasloman jälkeen pystyin vasta kävelemään jotenkuten. Väsymys oli aivan valtaisa, nukahdin työmatkalla bussiin ja pilkin kokouksissa. Oikeastaan koko ajalta ei ole kovin tarkkoja muistikuvia, kalenterista olen jälkeenpäin katsonut että kappas, näköjään sitten olin mukana tuommoisessakin palaverissa ja tapasin nämäkin ihmiset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti joku ehtii pian vastaamaan!!

 

Meillä on ensi viikolla pakkasalkion siirto. Joudun sen takia menemään toiselle paikkakunnalle, joten joudun ottamaan sen päivän vapaaksi. Ellei se satu vapaapäivälle. Ajattelin jo luovuttaa ja ottaa klinikalta sairaslomatodistuksen, siitäkin huolimatta, että voi herättää ihmetystä kyseisen puljun leimat lapussa (vaikka dg olisi jotakin muuta). Mutta, mutta....pakkasukon siirto kun on aina hyvin epävarmaa ja viimeksikin olin jo lähdössä kohti klinikikkaa kun viimein sain varmistettua että onko se selvinnyt hengissä sulatuksesta. Nooh, jos ilmoitan töihin että olen ko päivänä sairaslomalla ja toimitan todistuksen myöhemmin, mutta siirtoa ei tulekaan ja sitten minulla ei ole mitään todistusta sille poissaololle. Mitä teen?

Minulla on vaihtoehtoina se, että joku vaihtaa vapaapäivänsä minun menon takia tai otan palkatonta virkavapaata vai meneekö siihen nyt sitten lomapäivä. Kai sitä palkatonta saa ihan vain kun sanoo, että nyt tarviin ja en tule töihin, piste. Tiettävästi pomokin on ollut sellaisella kun on ollut "omia asioita" hoidettavana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unelma: voisitko kysyä klinikalta, että voisivatko kirjoittaa sinulle s-lomaa vaikka siirtoon ei pääsisikään. Jos lähettäisivät tällöin todistuksen vaikka postissa. Voisi kuvitella, että pystyisivät kirjoittamaan sen päivän. Toivotaan tietysti, että siirtoon pääsette!

 

Mulla on sellainen työ, että pystyn aika joustavasti järjestelemään työtä ja hoitamaan käynnit "salassa". Kuitenkin olen kokenut järjestelemisen aika stressaavaksi. Etenkin muuttuvat aikataulut olen kokenut hankalaksi; viimeksi siirsin kaikki työjutut punktion takia joka sitten siirtyikin ja jouduin taas siirtelemään niitä toiseen kohtaan. Lisäksi monesti lyhyeenkin vastaanottoon joutuu varaamaan pitkän aikaa, koska Naistenklinikalla ajat voivat olla pahastikin myöhässä, joskus jopa yli tunnin. Töiden takia 10 min käyntiin pitää kuitenkin varata monta tuntia matkoineen, melkein se puoli päivää.

 

Kuitenkin olen onnellinen, että voin suunnitella itse työtäni ja saan olla sairaslomalla omalla ilmoituksella joten asia on pysynyt työpaikalla salassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä IVF ja inssi on tehty toisella paikkakunnalla, johon pelkkä edestakainen ajomatka vie 6 h. Siispä koko päivä on täytynyt ottaa vapaaksi töistä. Hoitoihin liittyviä UÄ-tutkimuksia on tehty lähipaikkakunnalla, mutta niihinkin on pitänyt ottaa 3-4 h vapaa. Olen sumplinut milloin mitenkin. Jos vaan olen tiennyt etukäteen varmaksi jonkun klinikallakäyntipäivän, olen merkinnyt päivän saldovapaaksi ja aikatauluttanut viikon työt 4 päivälle. Toisaalta taas näiden hoitojen aikataulujen yllätyksellisyyden vuoksi on tullut viimehetken poissaolojakin. Ne on hankalia, koska olen sitten joutunut ihan viime tingassa siirtämään ja perumaan omia asiakastapaamisia klinikallakäynnin vuoksi.

 

Joskus olen kertonut työpaikalla käyväni lääkärissä, joskus en ole maininnut poissaolon syytä. Kyllä tällainen sumplinta jonkin aikaa menee, mutta pidemmän päälle se on kyllä itselle tosi kuormittavaa. Yrittää miellyttää sekä työnantajaa että klinikkaa jotenkin, ja repeää siinä välissä sitten.

 

Sairaslomatodistukset menevät meillä suoraan lähimmälle esimiehelle, eikä itsellä ole mitään hinkua tuoda hänen tietoonsa, että meillä yritetään vauvaa. Kun muiden pariskuntien ei tarvitse tuollaista asiaa kertoa työpaikalla, niin miksi minun/meidän pitäisi? Yksityisellä klinikalla kerroin tästä huolesta lääkärille, ja hän merkitsi IVF:n punktion jälkeen sairaslomatodistukseen jonkin muun syykoodin, olisiko ollut munasarjakystan operointi tms.

 

Julkisella puolella mulle tehtiin polyypin poisto, ja tämän operaation jälkeen sain sairaslomatodistuksen, jonka koodit selvisivät googlettamalla polyypin poistoksi JA lapsettomuudeksi. En ymmärrä, miksi lapsettomuus piti merkitä todistukseen kaiken kansan nähtäväksi, kun se lapsettomuus ei tosiaan ollut syy siihen, että mulla oli vatsa kipeä.

 

En tiedä unelma79:n tilanteesta. Meidän työpaikalla hoitaisin tuon tilanteen vaan niin, että ilmoittaisin työpaikalle että etukäteen suunniteltu lääkärikäynti peruttiinkin klinikalta käsin, ja olisinkin siis tulossa töihin. Omassa työssäni se onnistuu, mutta esim. jos teet vuorotyötä niin ehkä ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eihän se käynti vapaapäivälle osunut, mutta sain onneksi järjestettyä kyseisen päivän vapaaksi. Ja ongelmitta. Niinkin yksinkertainen kuin pakkasalkion siirto on niin ikävää stressiä aiheuttaa nämä järjestelyt. Olisi niin kiva kun tietäisi vaikka jo kuukauden tai edes pari viikkoa etukäteen et silloin ja silloin on meno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla lähimmät työkaverit tietävät meidän yrityksestä ja tämän hetken tilanteesta. Pomolle kerroin kun tuli ensikäynti polille, ajattelin olla reilu ja rehellinen. Vaan pomo tylytti tiukasti, tunnit pitää tehdä takaisin jne.. Joo, ymmärrän toki vaan empatia olisi tervetullut. En sen jälkeen ole pomolle informoinut enää yhtäkään käyntiä, vaan menot sumplinut lähimpien työtovereiden kanssa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Töissä en ole toistaiseksi asiasta puhunut mitään edes lähimmille työkavereille. Pomolle (ikäiseni nainen) olen ajatellut asiasta sanoa, koska hoitojen takia saattaa tulla lyhyttä sijaistarvetta. Vähän jännittää kyllä hormonipiikittelyn vaikutukset töissä jaksamiseen, kun välillä työ on melko raskasta henkisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla nyt näiden viimeisimpien hoitojen aikaan oon ollut töissä. Ekalla kerralla kun oli punktio ja siirto niin en sanonut mitään etukäteen, jäin vaan sairaslomalle. Toditukseen tuli syyksi vatsakipu jollain koodilla. (tosin kun todistuksessa näkyy klinikan nimi niin aika vähän jää arvailujen varaan loppujen lopuks.) Tuntu itsestä vähän keljulta tehdä niin, joten kun nyt tehtiin PAS niin ilmoitin ajoissa että mulle on tulossa operaatio, jonka ajankohta selviää valitettavasti vasta muutamaa päivää ennen. (muoks. niin siis sanoin että se on joko "maanantaina, tiistaina tai keskiviikkona" ja heti kun tiesin niin ilmoitin päivän) Pahoittelin kovasti ettei sitä aikaisemmin tiedetä. Ei kukaan ainakaan mua jyrännyt ja sijainen löytyi ihan suht helposti. Ehkä joku on saattanut jotain arvatakin. Tällä kertaa lääkäri teki sairaslomatodistuksen ilman syytä, koska en tarvinut kuin sen yhden päivän.

 

Mulla sama tilanne kuin lauracealla, että käyn ultrassa ym. lähipaikkakunnalla, jolloin koko reissuun täytyy varata minimissään 2,5 tuntia aikaa, joten oon vaan sumplinut työvuorot lähimmän työkavwerin kanssa. Toimenpiteet tehdään reilun tunnin ajomatkan päässä, joten otin nyt koko päivän "lomaa".

Edited by _Lara_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei miten sitten miehellä menee, kun meillä on 200km matkaa sinne mihin tehdään punktio ja siirto, niin saako ihan virallisesti/lain puitteissa hänkin ottaa sairaslomana ko. päivät? Siirtoonhan hänen ei olis pakko tulla, mutta eipä sitä yksin viittis lähteä ajelemaankaan...

Edited by Speranza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä saa olla sen 1-3pv pois omalla ilmoituksella,mikä on tietty ihan hyvä näitä ajatellen,ja työvuorojakin olen pystynyt sumplimaan. Syistä olen kyllä ollut vaitonainen, en olisi jaksanut aina selitellä että mihis sitä nyt ollaan menossa ja sit uteluja.. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitetaan tälläinen keskustelu, mua ainakin kiinnostaa. Miten eri työpaikoilla asiaan suhtaudutaan ja uskaaltako ihmiset edes kertoa hoidoista! Eli kysymys kuuluu

 

 

1. Oletteko kertoneet töissä miksi käytte niin usein lääkärissä?

2. Miten töissä ollaan suhtauduttu useisiin poissaoloihin tutkimusten ja hoitojen takia?

 

 

Itse en tule kertomaan, hoidoista pomolle. Koska teen määräaikaisia työsopimuksia pelkään ettei työtä ole jos kerron asian pomolle. Eikä asia edes kuullu hänellä tässä vaiheessa. Mielestäni!! Ja selvitin että IVF:ssä (muutenkin hoidoissa) saa lääkärintodistuksen vatsakivulle kirjoitettuna. Se riittää mulle. Yritän olla muuten töissä,ettei muita poissaoloja tule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tästä aiheesta on jo oma ketjunsa tuolla avoimella puolella, tosin ei ole kovin aktiivista keskustelua ollut, kun on aihe tippunut kakkossivulle asti. Mutta vastaanpa kuitenkin ^_^

 

Tyhjentävästi vastattuna mun lähipiirissä työpaikalla tietävät parhaiten, missä vaiheessa hoitoja mennään. Työni on sen laatuista, että koen tällaisen avoimmuuden välttämättömäksi. Työskentelen kolmiperhehoitajana ja notkun päivät perheiden kotona, joten meillä ollaan väkisinkin avoimia, molemmin puolin. Eikä se haittaa, koska tästä avoimesta toiminnasta saan klinikkakäynneille vapaapäivät ja roppakaupalla tukea ja kannustusta jokaiselle käynnille. Kuulostaa ehkä vähän pervolta, myönnän, mutta tuo homma on muutenkin vähän kuin seitsemän aikuisen kommuuni.

Edited by Iridessa
ketjut yhdistetty, tarpeettomaksi jäänyt linkki poistettu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kertonut esimiehelle, kahdelle työkaverille ja aijon kertoa pomon varamiehelle, koska en tod. Halua tehdä tunteja sisään. Ei ole ollut ongelmia, kukaan ei ole kysellyt ja ovat kuunnelleet kyllä mielellään kaiken mitä kerron :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis kyllä mun lähiesimies tietää hoidoista. Ja hänen neuvo oli pitää isolta esimieheltä asia salassa kun yritän saada vakipaikkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä ootte sanoneet syyksi jos ette ole halunneet kertoa työkavereille? Mun poissaolot menee kyllä saldon piikkiin, mutta joku syy on pakko sanoa ajankohdasta johtuen työkavereille ja omien asioiden hoito ei riitä. Normaalisti oon ollut tosi avoin niin pitäis keksiä jotain mikä ei herätä kysymyksiä. ja hammaslääkärissä en voi ravata koko ajan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, voi jos on joku isompi projekti. Esim. Juurihoito, vaikka useampi hammas kerrallaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisitko sanoa ympäripyöreästi, että on "naistenvaivoja"?

Meidän työporukassa jos on vaikka jalassa vikaa, niin sitä sitten vatvotaan ja diagnosoidaan porukalla, mutta naistenvaivoista ei kysellä enempää. Meillä on kyllä miesvaötainen työporukka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miesvaltaisella alalla toi naistenvaivat varmaan riittää syyksi ja asia jätetään rauhaan. :)

 

Mulla se ei onnistuisi. Itse olen kerran töistä livahtanut kesken päivän ja palannut kertomatta kenellekään tarkempaa syytä. Lähiesimiehelle totesin kyseessä olevan lääkärikäynti, että edes vähän saan oikeutusta poissaololleni - ja sitähän se tavallaan olikin. Hän ei udellut sen enempää, enkä saa palkkaa poissaoloni ajalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ihanaa kun tulee heti ehdotuksia mutta mulla on 4 hammaslääkäri käyntiä oikeesti ja meillä naisia töissä jotka varmasti vetävät johtopäätöksiä naistenvaivoista ellen jotain tosi spesifiä keksi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entä jotkut oikeat vaivat, munasarjakystat tai ärhäkkä endo? Ei kai kukaan enää kehtaa enempää kysellä, jos jotain tuommoista mainitsee..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now