Greta

Lapsettomuushoidot ja työ

135 posts in this topic

Minä pystyin käymään lääkärillä kertomatta pomolle. Ultrat oli aina aikaisin aamulla ennen töitä, ja punktio päivänä sanoin vain että minulle tehdään gynekologinen toimenpide ja olen sen päivän sairaslomalla. Seuraavana päivänä olin jo töissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen määräaikasessa työssä vuoden loppuun. Lapsettomuushoitoihin suuntaan tammikuussa, jolloin olen jo työtön. Tässä huolestuttaa se, että jos saan jostain töitä alkuvuonna, joudun olemaan (ehkä) töistä poissa jonkun verran hoitojen takia. En varmaankaan voi (tai ei varmaan kannata) kertoa työnantajalle, että käyn hoidoissa. Kuka palkkaisi ihmisen joka yrittää saada lasta? Hoitoja en aio siirtää tämän takia. Mutta huolestuttaa työtulevaisuus. En myöskään halua jäädä työttömäksi hoitojen takia. Muita samassa tilanteessa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen kertonut reilusti, kaiken muun p*skan lisäksi ei ole jaksanut salailla ja hankkia lisää stressiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt ei vielä ole suurempia hoitoja aloitettu, mutta vastaanottoajat olen saanut siirrettyä iltapäiviin, jolloin olen liukuman avulla päässyt lähtemään pois, ja keskelle päivää osuva poliaika kuitataan pekkasilla. Eli käytän omia lomapäiviäni hyväksi, jos ajat osuvat huonoihin kohtiin. Olen kyllä avoimesti sanonut, että kyseessä on poliaika, joita on tiedetysti täällä vaikea siirtää, mutta olen tarkoituksella jättänyt kertomatta mikä poliklinikka on kyseessä - se on oma asianki, eikä mielestäni kuulu muille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saatteko hoitokäynteihin palkatonta (tai jopa palkallista) vapaata töistä vai pitääkö käyttää lomapäiviä tai tehdä ylitöitä sen verran?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä aion jatkossakin mennä työajalla ultriin ja muihin, siirtopäivät toki erikseen kun meillä menee siinä koko päivä.

Edited by Speranza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen käynyt molemmat, sekä neuvolat että lapsettomuushoitokäynnit (eli ne käynnit kun olen ollut vain max. muutaman tunnin pois) omalla ajalla, meillä kun oli mahdollisuus ottaa nuo saldosta niin ymmärsin että näin tulee toimia.

 

Sitten taas ne päivät, jolloin jouduin toimenpiteiden tai (hoitoihin ja raskauteen liittyvien) komplikaatioiden takia lääkärin kirjoittamalle saikulle, eli jouduin olemaan päiviä pois, niin ne oli palkallista saikkua.

Edited by T*ssu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä hoidot saa käydä työajalla, mutta työnantaja ei ole velvoitettu maksamaan niiden ajalta palkkaa. Meillä onneksi maksoi. Mutta poissaolo-oikeus pitäisi olla kaikilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tuntuu menevän homma tosi hankalaksi... Lomapäivät on ainoa keino olla töistä pois. Ei saa palkatonta vapaata.

En uskalla sen enempää asiasta tänne kirjoittaa :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi inhottavaa. Muistan kun eka hoito meni muutenkin ihan perseelleen ja sitten jouduin vielä sen hyperin takia 2vkn saikulle. Lääkäri sitten kirjoitti sen koodilla "miehen hedelmättömyys" :( saikku oli sitten tuolla koodilla palkaton. Muistan miten pahalle se tuntui, kuin ei kaiken päälle olisi ollut edes oikeutettu sairastamaan, vaikka oli vähällä etten tarvinnut osastohoitoa. Onneksi lääkäri suostui tekemään uuden todistuksen johon lisäsi myös hyperin koodin ja sain palkan seuraavaan tiliin :) seuraavan hyperin aikaan oltiinkin viisaampia ja sain oikean koodin heti saikkulappuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omalla työpaikallani aluksi suhtauduttiin oikein hyvin lääkärikäynteihini. Teen osa-aikaista työtä 4 päivää viikossa ja sain luvan olla aina pois sen päivän kun lääkärikäynti oli. Käyn siis lääkärissä toisella paikkakunnalla kuin olen töissä. Nyt sitten ihan yllättäen asia ei olekkaan enää ok. Töissä ollaankin nyt sitä mieltä, että en saa enää vapaapäiväksi sitä päivää mille lääkärikäynti osuu, vaan sitten niinä päivinä kun lääkäri on, tulen joko myöhemmin töihin tai lähden aikaisemmin töistä ja saan luvan korvata kaikki tunnit, joita lääkärikäynteihin kuuluu. Ja niihinhän kuluu useita tunteja. Mutta jos asiat halutaan tehdä vaikeiksi niin tehdään sitten.

 

Tilanne on juuri sellainen, että työpaikallani tiedetään, että omalääkärini ei ole paikalla maanantaisin, vaan aina  kerran viikossa ke - pe. Joten arvatkaapa mille päivälle vapaapäiväni on määrätty.... MAANANTAILLE!

Ettei sitten vahingossakaan osuisi......... Mistä se oikein johtuu? Ketä voi ärsyttää se asia, että toinen käy lapsettomuushoidoissa ja haluaa vielä tehdä senkin asian vaikeammaksi? Ihan kuin se ei olisi tarpeeksi vaikeaa muutenkin!

 

Olen sellaisessa työssä, että minulle ei tarvitse hankkia sijaista työpaikalleni. Meillä on aina työpaikalla paikalla ihmisiä, jotka pystyvät tarvittaessa tekemään minunkin työni. Aikaisemmin asiassa ei ole ollut mitään ongelmaa. Eikä lääkärikäyntejä ole niin paljoa, että se ketään oikeasti haittaisi. 1-2 kertaa kuukauden aikana ja joinain kuukausina ei ollenkaan. 

 

Että näin ne asiat voi muuttua lennosta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haluaisin muuten kysyä, että onko kukaan saanut erikoislääkärikäynneistä lääkärintodistusta, jossa sanottaisiin että  hoidoissa käyminen on sairauden hoitamista? Siis tarkoitan sitä, että lääkäriajasta saisi palkkaa, koska se määritellään sairauden hoitamiseksi? Itse olen PCO:lainen ja ajattelin, että voiko sitä määrittää hoidettavaksi sairaudeksi? :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kävin myös omalla ajalla ja yritin saada lääkärin mahdollisimman aikaisin aamuun. Onnistuikin yllättävän hyvin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun on tähän mennessä käynnit onnistunu osumaan vapaapäiville, kun työpäiviä on se 4-5/vk(mukaanlukien vkl) ja useimmiten teen iltavuoroja. Mutta mua kyllä hirvittää jo nyt ajatus siitä että jos/kun pitää useammin alkaa ravaamaan ja kauempana niin miten se ikinä tulee onnistumaan töiden ohessa, asiasta kun en töissä voi kertoa ainakaan pomolleni. Yhdelle työkaverille olen ajatellut kertoa, että jos olis sit sen kanssa mahdollista vaihtaa vuoroja jos joskus sattuu menemään kurjasti päällesin.
Vapaapäiviäkin voi olla hankala pyytää viikolle, kun näihinkin meillä mukamas tarvitaan selitys jos jonkun tietyn päivän tarvitsisi (ja jos sanon että on lääkäri niin varmasti alka tenttaa ja kyttää et miks käy jossain), vaikkakin alueluottamusmiehen mukaan ei olla velvollisia kertomaan. Turhaa stressiä ainakin tulee muodostumaan hoitojen ja työn yhteensovittamisessa, sen tiedän jo nyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emilia88 sen verran osaan sanoa, että erikoislääkärillä lain mukaan saa käydä, mutta se on omaa aikaa. Vaikka lääkäriaika sattuisi olemaan työajalla. Jos lääkäriaikaa ei saa sovitettua työajan ulkopuolelle niin sitten saa mennä työajalla. Tunnit täytyy sitten vaan korvata tai siltä ajalta ei makseta palkkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon töissä paikassa jossa ollaan yksin, joten jos huono tuuri käy ja on vuoro ajan kanssa päällesin, on mun pakko saada joku muu tekemään ne tunnit.
Mulle se on ihan sama vaikka ei palkkaa saisikaan, kunhan vain sitten pääsis käymään aina kun tarvis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotkut työnantajat ei oikein ymmärrä miten kipeistä asioista on kyse, kun tekevät jo nämä lääkärikäynnitkin niin vaikeiksi.

Meillä työpaikalla asia vielä hieman avoin... 

 

Käytännössä voisin ilmoittaa aamulla että olen sairas ja thats it! ja saisi palkankin siis siltä päivältä. Mutta kun sitä on kiltti niin ilmoittaa viikkoa etuajassa että sillon ja sillon on lääkäri, oon palkattomalla (vähintään puol päivää menee kun lääkäriin pitkä matka), niin nytpä ei niitä palkattomiakaan enää irtoa. Tai no katsotaan kuin käy. 

Edited by TurSu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle on ollut onneksi helppoa käydä lääkärillä työpäivän aikana. Jos lääkäriaika sattuu aamuun tai iltapäivään, voin käyttää siihen työaikaliukumaa ja työpäivän aikana pystyn käymään asioilla kenenkään kyselemättä mitään. Ruokiksenkin pystyy pitämään pitkänä, joten senkin voi käyttää lääkärikäyntiin. Ihan hyvä tilanne tältä kannalta. Omaa aikaahan nuo tosiaan on, eli palkkaa ei makseta. Tarvittaessa voisin pyytää saldovapaan ja saada arkivapaan (edellyttäen, että ylitöitä on kertynyt), jos pitäisi olla koko päivä pois. En oikein tiedä, miten palkattomia vapaapäiviä myönnetään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on työvuorot 7:45-22:15 välillä ihan miten sattuu. Joskus sattuu tuurilla lääkäriajat niin, että olen menossa töihin vasta iltapäivällä, jolloin saan käytyä omalla ajalla. Sitten, kun lääkärissä käynti sattuu keskelle työvuoroa, olen ollut palkattomalla sen ajan mitä lääkärissä menee. Aiemmin en ole kertonut töissä sen tarkemmin asiasta, maininnut vain, että on lääkärissä käynti. Hyvin on järjestynyt, eikä ole tullut mitään mutinoita. Nyt kerroin lähiesimiehelle, että ollaan lapsettomuushoidoissa. Ajattelin, että löytyy helmpommin ymmärrystä poissaoloille kesken päivää. Esimies tuumasi heti, että on asioita jotka on paljon tätä työtä tärkeämpiä ja että varmasti järjestyy nuo lääkärissä käynnit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä lääkärikäynnit on palkallisia, kunhan vaan esittää lääkärintodistuksen esimiehelle. Olen kertonut työyhteisössä avoimesti lapsettomuushoidoissa olemisesta ja suhtautuminen on ollut neutraalia tai positiivista.

Muuten työn ja hoitojen yhdistelmä on ollut vähintäänkin haastava, työn luonteesta johtuen yhdistelmä on psyykkisesyä hyvin rasittava ja olenkin nyt toista viikkoa saikulla (lähinnä töissä ilmenevien) ahdistus- ja paniikkikohtausten vuoksi.

 

Miten te muut terveys- ja sosiaalialan töissä olevat olette saaneet pidettyä pään kasassa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Harmi juttu, toivottavasti saat nyt saikulla levättyä myös henkisesti ja ahdistusoireet helpottavat.

Mä olen terveysalalla asiantuntijatehtävissä, en ole ollut muutamaan vuoteen varsinaisessa potilas-/asiakastyössä. Välillä on kyllä henkisesti tosi raskaita paikkoja, kun tulee vastaan omaa tilannetta läheltä liippaavia asioita. Mua kyllä helpottaa töissä oleva kova tahti, koska en ehdi miettiä omia asioitani ja ongelmia, ellei just tule jotain henkilökohtaisella tasolla koskettavaa juttua. Tällä hetkellä työ on kyllä onneksi ollut mulle enemmän voimavara, koska kotona ollessani todennäköisesti itkisin ja murehtisin huomattavasti enemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On kyllä varmasti tosi raskasta olla päiväkodissa töissä, kun oma tilanne on mikä on, onneksi sait asiat kukkis85 järjestymään.

 

Olemme nyt menossa hoitoihin. Olen kertonut esimiehelleni asiasta ja kertonut, että poissaoloja voi asian vuoksi olla. Hän suhtautui ihan hyvin ja se helpotti omaa oloa. Ei tarvi stressata mahd. poissaoloista etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IVFään valmistautuminen alkaa, joten kiinnostaa, miten ne hoidot ja lääkkeet vaikuttavat oloon töissä? Pystyn käymään kesken päivän kyllä poissa, mutta muuttuuko ulkomuoto tai olo niin että näkyy muillekin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on liukuva työaika, joten ultrat sun muut käynnit olen saanut suht hyvin sumplittua ja ne ovat menneet liukumasaldosta. Olemme yksityisellä, joten senkin puolesta käyntiaikoihin on saanut tosi hyvin vaikuttaa itse.

 

Meillä on yksi IVF takana ja punktiopäivästä ilmoitin vaan esimiehelle meneväni toimenpiteeseen josta tulee saikkua, eikä pomo onneksi sen enempää edes kysellyt. En ole siis kertonut mitään meidän hoidoista esimiehelle tai muille töissä. Klinikalta sain saikkulapun, jossa syykoodina oli joku ihan yleisjuttu, ei siis viitannut lapsettomuuteen millään lailla, joten sain myös palkkaa punktiopäivästä.

 

Vaikka käynnit aika hyvin olenkin saanut järjestettyä, niin kyllähän siitä silti ylimääräistä stressiä tulee ja huonoa omaatuntoa kun joutuu selittelemään työkavereille ja pomolle "valheita" menoistaan. Välillä kun noita  "meen asioille ja tuun myöhempään/lähen aikaseen" tulee aika tiuhaan tahtiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now