Sign in to follow this  
Followers 0
janskun

Kitarisojen poisto.

13 posts in this topic

Meidän pojalta poistettiin kitarisat joulukuussa korvien putkituksen yhteydessä. Ikää oli silloin 1v 8kk.

Kaikki meni hyvin, kun poika heräsi nukutuksestaan niin heti maistui hyvin jogurtti, maito ja vesi. Mehuakin joi. Jäätelöä olis myös saanut,

mutta koska meillä ei ole siitä koskaan välitetty niin en viitsinyt edes antaa.

Illalla söi jo ihan normaalia ruokaa ja oli kuin ei olisi koko operaatiota ollutkaan. :) Mutta ihan mahtavaa, kuorsaus loppui siihen paikkaan! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos, kun kerroit teidän kokemuksesta ja ihanaa, että se on mennyt noin hyvin. :girl_smile: Mä kans odotan, että se hillitön kuorsaaminen loppuu ja myös tietysti korvatulehdukset. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö oli 4 vuotias, kun korvien putkituksen yhteydessä leikattiin.

 

Leikkaus meni suhteellisen kivuttomasti, seuraavana päivänä sai jo mennä tarhaan ja oli oma itsensä.

 

Tosin ei olisi saanut kauheasti hyppiä ja juosta. Osasi kuitenkin itse ottaa aika rauhallisesti.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä valitettavasti ei vaikuttanut mitenkään kuorsaamiseen eikä korvatulehduksiin. On tutkittu myös nielurisat eikä ne ole suurentuneet joten mitään syytä ei ole löytynyt... Toiset putket on nyt menossa, toivon TODELLA että jä viimeisiksi!

 

Leikkaus itsessään meni ihan ok, poika oksensi verta operaation jälkeen eikä suostunut mitään oikein laittamaan suuhunsa koko päivänä. Mielestäni leikkauksen jälkeisenä iltana ei edes saa antaa mitään lämmintä ruokaa (tai lämmintä juomaa), taisi muistaakseni syödä yhden jugurtin koko iltana (leikkaus päättyi n. puolen päivän aikaan). Seuraavana päivänä oli ihan normaali ja söi ihan normaalisti, olisi saanut mennä päiväkotiin, mutta leikkaus oli perjantai joten ei tietty menty... ;) Toivotaan että teillä menee paremmin, ei ole tarkoitus mitenkään peloitella, vaan kertoa meidän kokemukset!

 

Edit siis poika oli tuo potilas, nyt ikää 2v. 4kk.

Edited by Little Elf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nykyään ei kitarisan poistoa enää edes suositella tehtäväksi muusta syystä kuin kuorsauksen takia koska on todettu että vaikutus korvatulehdusten esiintyvyyteen on ihan olematon. Samasta syystä kitarisan röntgenkuvia ei enää oteta (ennen aikaan etenkin yksityissektorilla kuvattiin paljonkin) koska kitarisan koko ei korreloi oikein mihinkään, jos kuorsaa pahasti niin kyllä se sitten poistetaan vaikkei niin kamalan iso olisikaan ja toisaalta isoakaan ei poisteta jos ei ole sitä kuorsausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen unohtanut tänne kirjoittaa meidän neidin toimenpiteestä. Tytöltä löytyi kuulemma poikkeuksellisen suuret kitarisat ja korvia ei tarvinnutkaan putkittaa. Toimenpide meni hyvin ja oltiin koko sairaalareissulla 4h. Heti alkoi kylmä maistumaan. Nyt viikko toimenpiteestä, edelleen iltaisin tyttö valittelee kipua, mutta muuten on ollut ok. Huomenna ois kontrolli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haluaisin lukea kokemuksia lapsen kitarisaleikkauksesta. Toimenpiteestä ja toipumisesta, miten meni ja miten kauan toipuminen kesti? Vinkkejä, mitä kannattaa varata kotiin toipilasta varten jne.

 

Meillä on vajaan parin viikon päästä tyttärellä edessä kitarisaleikkaus ja korvien uudelleenputkitus. Ikää on nyt 3v. Edellinen putkitus meni ihan kivasti, mutta nyt tietysti huolestuttaa kun leikataan ne risatkin.

 

Multa itseltäni on leikattu sekä nielu- että kitarisat 5-vuotiaana, eikä kovin vahvoja muistikuvia tietysti ole. Ja onneksi sairaanhoito on kehittynyt 25 vuodessa huimasti. Tyttärellä on astma ja sen takia hän syö antibioottien lisäksi Prednisolon-kortisonikuurin ennen leikkausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin lukisin mielelläni kokemuksia. Typy 1v4kk joutunee ko operaatioon. Lääkäri määräsi nyt alkuun kortisonisuihkekuurin, jotta oireet lievittyisi ja kitarisa ehkä pienenisi. Näin tehdään, jotta typy saisi lisää ikää leikkausta varten.

 

Typyn oireina on kuorsaus, suun kautta hengittäminen ja "kuorsaava" hengitys suun kautta hengittäessä. Typy myös yskii ja kuumeilee usein. Itseoppineena :girl_wink: diagnosoin hänellä perioidic feverin. Kuvaus sopii niin hyvin meidän typyyn, että otan tämän puheeksi lääkäriin mennessä. Joidenkin lääkärien mukaan nielurisojen poistosta saattaa olla hyötyä. Voidaankohan ne napsaista samaan syssyyn pois?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meiltä on noilta molemmilta isommilta leikattu kitarisat.

Itse leikkaus käy hyvin nopeasti. Itse olin mukana kun mentiin leikkaussaliin, pidin poikia sylissä kun nukutusmaski laitettiin ja kun oli nukahtanu,leikkaushenkilökunta nosti pojan pöydälle ja lähdin pois. Kerkesin juuri käymään kahvilla kun poikaa jo vietiin heräämöön. Heräämössä lueskeltiin sängyssä kirjoja ja pian poika jo pyysikin mehua. Lisäksi heräämön jääkaapissa/pakastimessa oli soseita,puuroja,ja jäätelöä. Molemmat söikin hyvällä ruokahalulla jäätelöä. Noin tunnin päästä heräämisestä mentiin leikkihuoneeseen ja 2 tunnin päästä päästiin lähtemään kotiin.

Molemmilla pojilla on mennyt hyvin. Esikoinen oli hyvin rauhallinen nukuttaessa ja herätessä.Sairaalasta lähdettiin taksilla ja taksissa tuli oksennus (varaa siis oksennuspusseja sairaalasta mukaan autoon).Kotona lepäili ja veteli jäätelöä ensimmäisen illan.

Pienempi (keskimmäisemme) on sen verran tempperamenttinen että leikkaussaliin päästyä alkoi jo pistää vastaan. Nukahti siis aikamoisessa raivossa ja heräsi siihen samaan raivoon. Sanovatkin että monesti pienet jos nukahtaa raivotessa niin heräävätkin siihen. Noin tunnin ajan tuota raivoamista kesti, mies vaan piti poikaa kiinni ettei satuta itseään. Lopulta alkoi rauhoittumaan ja sitten herkutkin jo maistui. Poika oksensi parikertaa sairaalassa(vaihtovaatteet itselle kannattaa ottaa), mutta ei sen enempää.

 

Kotona annettiin lääkärin ohjeiden mukaan pronaxenia.

 

Kotiin kannattaa varata hedelmäsoseita,pillimehuja ja jäätelöä. Soseet ja mehutkin laitoin jääkaappiin että ovat hyvin viileitä sitten.Seuraavana päivänä syötiin jogurtteja sekä pehmeää ruokaa joka maistuu haaleanakin.

Suositushan on ettei lapsi liikaa hypi ja pompi heti, se olikin vaikeinta parin päivän ajan.Kannattaa varata hyviä leffoja jos lapsi niistä tykkää ja muuta kivaa tekemistä.

 

Meille on jäänyt molempien leikkauksista positiiviset mielet.Vanhemmat huomioitiin hyvin sairaalassa ja pidettiin ajantasalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kitarisat poistetaan usein korvien putkituksen yhteydessä, ja kotiin pääsee samana päivänä. Nielurisaleikkaus on selkeästi suurempi operaatio. Pienille suositellaan yöpymistä sairaalassa (tiedän että varsinkin yksityisellä puolella lähetetään usein jo samana iltana kotiin, mutta ainakin oma korvalääkärimme oli ehdottomasti sitä mieltä, että pienen potilaan on hyvä jäädä seurantaan yhdeksi yöksi vaikka kaikki hyvin menisikin), ja leikkauksen jälkeen kivut ovat huomattavat (kipulääkkeitä annetaan vähintään viikon verran). Operaatio myös kestää kauemmin, noin 3-4 tuntia leikkaus ja heräämöaika yhteensä. Sairausloma nielurisaleikkauksen jälkeen on noin kaksi viikkoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos jenni81! Just tuollaisia käytännön vinkkejä kaipasinkin. :girl_smile: Ehkä siitä sitten selvitään ihan kunnialla. Täytyy tosiaan varata kaappiin kaikenlaista syötävää, joka helpoiten maistuisi toipilaalle. Jäätelön perään hän ainakin on mutta sokerihumala johtaa aika nopeasti ylikierroksiin, hyppimiseen ja pomppimiseen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suht samanlaiset kokemukset kuin jenni81:llä. Ja olennaiset asiathan siin tulikin.

 

Esikoiselta leikattiin risat ja putkitettiin korvat samaan aikaan ja ikää pojalla oli hieman yli 3v, ja astmaatikko. Toimenpide meni hyvin ja sain olla nukutustilanteessa mukana. Meillä ei nukutettu maskilla, vaan tipan kautta. Se luonnollisesti hieman itketti. Toimenpide oli ohi (muistaakseni) alle tunnissa. Heräämössä poika oli tosi pökissä ja kipeä. Hyvin sai lääkettä, mutta selvästi pelkäsi oloaan. Meni muutama tunti ennenkuin rupesi "olemaan oma itsensä". Meillä kanssa hieman pahoinvointia. Kotona mehujäätä, jääkapissa olleita hedelmäbonia, jotkut suositteli pieniä jääpalojen imeskelyä/pureskelua. Seuraavana päivänä vielä hieman varovaisen oloinen, vaikka yleensä vauhtia riittää. Nielemistä selvästi varoi ja hetkttäin sainkin pyyhkiä kuolaa. Hengitys haisi tosi pahalle pitkään, oisko ollu jotain kaks viikkoa.

 

Kuopus oli 1v7kk kun risat vietiin. Olin varautunut samaan kuin esikoisen kanssa, mut kaikki meni kuin mitään ei ois tapahtunutkaan. Neiti nukutettiin maskilla ja sit laittoivat tipan, kun olin poistunut. Alle vuoteisena, kun korvat putkitettiin niin, tipan laitto meni ihan leikkimiseks, kun eivät löytäneet suonta. Silloin putkitus tehtiin maskin kanssa. Nyt muistivat mut, eikä ees näyttäneet neulaa. Toimenpide oli ohi vajaassa tunnissa. Heräämössä neiti oli rauhallinen ja heräili hissukseen. Hieman oli loukkaantuneen oloinen. Hetken malttoi vielä nukkua, kun tarkotus oli, että olisi nukkunut saman syssyyn päiväunet. Torkkujen jälkeen heräämö oli jo nähty ja hetki touhuttiin leikkihuoneessa. Kotiin päästiin pian. Kotona vointi mainio, ihan kuin mitään ei ois tapahtunutkaan.

 

Toimenpiteiden välissä oli aikaa kuukauden verran ja juttelin lääkärin ja aneestesialääkärin kanssa kokemuksista ja niiden eroista. Lääkärit olivat ehdottomasti sitä mieltä, että mitä isompi lapsi sitä "vaikeempaa" toipuminen on ja ovat useimmin kipeempia. Pienet lapset, taaperot, ovat ihme sissejä. Myös pitkät unet heräämössä helottaa tokkuraisuutta, kun anestesia aineet poistuu elimistöstä. Kertoivat myös, että tippanukutuksen jälkeen pää on paljon selkeempi kuin maskin kautta nukutetuilla. Joka kyllä palautti mieleen kokemuksen kuopuksen putkituksesta, herääminen oli aikas moista. Mutta jokainen tapus on erilainen.

 

Kauheesti jännitin, luonnollisesti. Mutta hvyin menivät ja hyvät muistot jäi, jopa esikoiselle. Henkilökunta oli ystävällistä ja auttavaisia. Hyvät kotihoito-ohjeet saatiin ja suorat numerot lääkärille, jos tulee jotain ongelmia. Toimenpide tehtiin yksityisellä.

Edited by Napla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0