Guest HelmiQ

Vuorotyön ja perhe-elämän yhteensovittaminen

42 posts in this topic

Meillä minä teen kolmea vuoroa ja mies on paljon matkoilla. Neiti on ihan normaalissa päiväkodissa. Meidän pelastukseksi on osoittautuneet mun vanhemmat, eli mummu hakee neidin päiväkodista jos mulla on iltavuoro (harvemmin) ja neiti on yökylässä mummun ja vaarin luona jos mulla on yövuoro ja mies just samaan aikaan matkoilla. Onneks työpaikassa on sen verran joustettu että saan tehdä enemmän aamuvuoroja.

Meillä neiti ei päässyt vuoropäiväkotiin. Saas kattoo kuinka sitten käy kun mummu ei enää jaksa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kans yks jolla olis ens keväänä edessä paluu töihin, ja näillä näkymin työ

tulee olemaan edelleen 3-vuorotyötä.

 

Palaan töihin maaliskuun puolessa välissä, jolloin mies jää ainakin 5 viikoksi kotiin

tytön kanssa. Sen jälkeinen aika on vielä

mietinnässä, eli siis katsotaan riittääkö rahat mitenkään siihen että mies jäisi

vielä tytön kanssa kotiin..

 

Niih, siis tietääkö joku onko olemassa jotain "vakio systeemiä", kuinka hoitoalalla

3-vuorotyötä tekevä, tekisi esim. lyhennettyä työviikkoa tms.?

Onko ihan työnantaja kohtaista, että kuinka sovitaan että teenkö esim. lyhennettyä

päivää, vai teenkö töitä esim.4 päivänä viikossa?

Viikonloppujahan on varmasti ihan mahdoton saada aina vapaiksi, vaikka kuinka

niin haluaisinkin... ;)

 

Kuulukohan tämä teksti edes tänne.. ehkä jossain olisi ollut ihan hoitopaikoista

ja vuorotyön yhteensovittamisesta jokin aihe.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niih, siis tietääkö joku onko olemassa jotain "vakio systeemiä", kuinka hoitoalalla

3-vuorotyötä tekevä, tekisi esim. lyhennettyä työviikkoa tms.?

Onko ihan työnantaja kohtaista, että kuinka sovitaan että teenkö esim. lyhennettyä

päivää, vai teenkö töitä esim.4 päivänä viikossa?

;)

 

 

En tiedä miten muissa paikoissa, mutta meillä yks työkaveri tekee niin että 4 työpäivää viikossa ja nuo päiväthän vaihtelee sit. Viikonloppuja hänellä on entiseen malliin.

Mä ite aion aloittaa kans sit joskus tulevaisuudessa lyhennetyn työviikon ja aion tehdä pelkkiä yövuoroja. Tää tarkoittaa käytännössä 3 yötä/viikko ja joka kuudes viikko 2 yötä. :)

Välillä teen normivuoroja yhden listan, mutta pääasiassa noita öitä... 3 Yötä viikkoa kohden ei kuulosta mun korvaan pahalta kun muutenkin öitä oon tehnyt ennen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mellä töissä muutama tekee sitä lyhennettyä työaikaa. Heillä on 9 vapaata kolmen viikonlistassa (kun meillä muilla on se 7) ja heillä kyllä on ihan samalla tavalla viikonloppuja töitä kuin meillä muillakin. Ja heille tulee myös lyhennettyjä päiviä eli niitä klo14 päiviä kuin meillä muilla ei sellaisia ole kun tunnit menee ylimääräiseen vapaaseen.

Ja meillä riittää että sanoo osastonhoitajalle että alkaa sitä tekemään ja sen voi keskeyttää koska vaan haluaa. Ei tietty kesken listan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt muista olenko tänne jo kirjoittanut, mutta jos olen niin tässäpä päivitystä. Eli palasin viime joulukuussa töihin (3-vuorotyö) hoitoalalle ja aloitin osittaisen hoitovapaan tammikuussa eli tein siis keskimäärin 30h viikossa. Meillä myös mies tekee kolmivuorotyötä, tosin tällä hetkellä pääsääntöisesti aamuja ja öitä. Poika aloitti normaalissa päiväkodissa tammikuussa.

 

Työpaikallani oli niin, että työvuoroja sai suunnitella itse aika pitkälle. Keskimäärin kaksi viikonloppua oli vapaata 6 viikon listassa. Ja koska tein melko paljon yövuoroja oli välillä viikkoja, että vapaapäiviä oli enemmän kuin kolme. Poika oli hoidossa 4 päivänä viikossa ja yleensä sain järjestettyä niin että keskiviikko oli vapaa. Päiväkodin kanssa oli sovittu, että ilmoitamme vapaapäivät aina kun olen saanut työvuorolistat. Omalla työpaikalla ei olisi tuon lyhennetyn päivän tekeminen onnistunut.

 

Järjestely onnistui varsin hyvin, mutta täytyy sanoa, että kävi loppua kohden aika raskaaksi meille vanhemmille (olen nyt siis jo äitiyslomalla). Raskaaksi lähinnä sen takia, että kauhean tarkkaan piti suunnitella työvuorot, ettei olla yhtäaikaa yövuoroissa. Ja koska mies tekee öitä vain viikonloppuisin ei yhteistä vapaata kauheasti ollut, kun meillä ei asu kovinkaan monta potentiaalista hoitajaa lähellä, eli kun toinen oli yövuorossa oli toisen oltava aina kotona. Välillä tuntuikin että kävin miehen kanssa kotona vain vuoronperään kääntymässä. Olen kuitenkin tyytyväinen että poikaa ei tarvinnut laittaa vuoropäiväkotiin, koska työvuoro tilanteessamme hän olisi saattanut joutua viettämään siellä turhan paljon aikaa.

 

Toivon mukaan pääsen jatkossa päivätöihin, niin ehtii tuota aviomiestäkin nähdä vähän useammin sitten kun palaan äitiysloman jälkeen töihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tein 2-vuorotyötä ja välillä tuntui että lapsia ei nähnyt kun nukkumassa.

Kun töihin joskus palaan niin teen pelkää aamua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen kun aihe kiinnostaa kovasti. Meillä mies on yksityisellä sairaankuljetusyrityksellä töissä, jolloin työvuorot ovat 8, 24, 32 tai 48h. Miun pitäisi aikanaan palata saattamaan kätilöopinnot loppuun, joista jäljellä on pelkkää harjoittelua, siis kolmivuoroa johon ei ole minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa itse.

 

Pelottaa ihan hurjasti. Jos mies on töissä, niin itse en saa hakea poikaa iltavuoron jälkeen kotiin ja jos perään on aamu, niin silloin poika on mahdollisesti 26h putkeen hoidossa :girl_impossible: En mä taho!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin kiinnostaa tämä aihe kovastikin. Mun olis tarkoitus palata töihin lokakuussa ja nyt jo on kovasti mielessä hoitokuviot jne. :girl_impossible:

 

Mies on kolmivuorotyössä ja mun työajat on epäsäännölliset, lähes kaikkia mahdollisia mitä voi keksiä. :rolleyes: Välillä normi virka-aikaa, iltaa, aamua ja iltaa, aamusta iltaan, yötä, työmatkoja jne. eli kaikkia mahdollisia työvuoroja.

 

Minkälaisia hoitopäiviä teidän lapsilla on, jotka on molemmat vuorotyössä? Minkämuotoisessa päivähoidossa lapset on? Onko perhepäivähoitoa vuorohoitona?

 

Musta on alkanut tuntua jo nyt ennen kuin päivähoidontarve on edes alkanut, että taidan hakea jonnekin normaaleihin töihin. Tuntuu tosi ahdistavalta ja vaikealta kuvitella pyörittävänsä arkea täysin epäsäännöllisin työajoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kokeillut ja en halua kokeilla ihan heti uudestaan. Ihan toivotonta se on lasten kannalta katsottuna, etenkin kouluiässä.

Silleen sujuu kyllä jos toinen on vuorotyössä ja toinen kotona, sitten vaan sopeudutaan. Itse vuorotyötä tehneenä poltin reilussa vuodessa akut ihan loppuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt tehty muutama kuukausi molempien osalta kolmevuorotyötä. Mun vuorot on 7-15, 15-23 ja 23-07, miehellä perinteinen 6-14, 14-22 ja 22-06. Tykätään ihan älyttömästi. Lapsille tulee hoitopäiviä 5-10 kuukaudessa, muun ajan saavat olla kotona. Jos meillä sattuu yhtäaikaa yövuoro, vien lapset töihin mennessä mummolaan nukkumaan, ja nappaan kyytiin aamulla kotiin tullessa, tai vaihtoehtoisesti miehen sisko tulee meille yöksi. Lapset eivät siis tarvitse yöhoitoa, hoiton tarve sijoittuu välille 6-22. Aiemmin tehtiin kahta vuoroa ristiin, niin että toinen oli aina aamussa ja toinen illassa. Oli aika rankkaa, ja yhteistä aikaa vaan viikonloppuisin, arkena ei juuri nähty. Tässä nykyjärjestelyssä nähdään paljon enemmän. Kerran kuussa meille periaatteessa osuu vapaa yhteinen viikonloppu, toki arkivapaita osuu kohdalle myös.

 

kaikille ei tietysti vuorotyö sovi, mutta meillä molemmat tykkää tehdä vuorotyötä, ja toistaiseksi tää järjestely on osoittautunut oikein hyväksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä molemmat on aina tehty vuorotöitä, en pysty edes kuvittelemaan itseäni säännölliseen päivätyöhön. Jatkoin opiskeluja töiden ohella ja työharjoittelut oli ma-pe 8-16, ja silloin tuntui todellakin etten koskaan lapsia nähnyt. Me tehdään isännän kanssa molemmat 24h työvuoroja joka neljäs vuorokausi (1 töitä, 3 vapaata rytmityksellä siis). Ollaan peräkkäisissä työvuoroissa, joten hoidon tarve on vaan joka neljäs päivä kun työvuorot vaihtuu.

 

 

Meidän lapset on hoidossa kunnallisessa vuoropäiväkodissa. Ovat pk:ssa 40 prosenttisella paikalla, tarkoittaa että hoitoaika kuukaudessa on alle 60 tuntia. Vuoropäiväkotiin paikka tarvitaan, koska meillä on tarve viikonloppu hoidolle, ilta- tai yöhoitoa ei ole koskaan tarvittu. Meillä tulee laskennallisesti kahdeksan hoitopäivää/kuukausi, ja hoitoaika on aina 7.30-14.30.

 

Usein kuulen ihmisten kauhistelevan vuoropäiväkoteja, tässä kauhistelussa kyse on usein vaan olettamuksista, ei tiedosta. Täällä pikkukunnassa homma toimii minusta hienosti. Etenkin viikonloppuisin ja muina pyhinä lapsia saattaa olla hoidossa yhteensä vain kolme, ja tekevät silloin aina jotani spesiaalia. Myös ryhmäkoot on kohtuullisia, koska hoidossa ei koskaan ole kaikki ryhmän lapset saman aikaisesti. Osa tulee iltahoitoon, osa on arkena vapaalla jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko perhepäivähoitoa vuorohoitona?

 

Mä oon itse ollut pienenä perhepäivähoitajalla. Olin sielä myös iltoja ja öitä aina silloin tällöin, tosin hirveän pitkään ei se tilanne kestänyt, kun äiti jäikin uudestaan kotiin mun kanssa. Mutta siis vois kuvitella, että tämä riippuu ihan perhepäivähoitajasta. Ainakin yksityisillä luulis olevan mahdollisuus vuorohoitoonkin (tosin mä en ollut yksityisellä).

 

Mä en oo vielä ollut töissä lapsen syntymän jälkeen, mutta stressaan jo etukäteen vuorotyön sovittamisesta tähän perhe-elämäkuvioon. Stressaan jopa siinä määrin, että mietin alanvaihtoa melkein jatkuvasti. Mutta kokeilemallahan sen sitten huomaa, sopiiko homma meidän perheelle. Perheettömänä tykkäsin vuorotyöstä kyllä paljonkin.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onko perhepäivähoitoa vuorohoitona?

 

 

Mä oon itse ollut pienenä perhepäivähoitajalla. Olin sielä myös iltoja ja öitä aina silloin tällöin, tosin hirveän pitkään ei se tilanne kestänyt, kun äiti jäikin uudestaan kotiin mun kanssa. Mutta siis vois kuvitella, että tämä riippuu ihan perhepäivähoitajasta. Ainakin yksityisillä luulis olevan mahdollisuus vuorohoitoonkin (tosin mä en ollut yksityisellä).

 

Mä en oo vielä ollut töissä lapsen syntymän jälkeen, mutta stressaan jo etukäteen vuorotyön sovittamisesta tähän perhe-elämäkuvioon. Stressaan jopa siinä määrin, että mietin alanvaihtoa melkein jatkuvasti. Mutta kokeilemallahan sen sitten huomaa, sopiiko homma meidän perheelle. Perheettömänä tykkäsin vuorotyöstä kyllä paljonkin.

 

 

 

 

 

Mä lisään tähän vielä että on. Täällä meidän kunnassa aikaisemmin kaikki vuorohoitoa tarvitsevat lapset hoidettiin perhepäivähoitajilla. Vuoropäiväkoti on rakennettu vasta 2008, sen jälkeen kaikki vuorohoitoa tarvitsevat lapset siirtyivät sinne. Riippuu siis myös kunnasta kuinka vuorohoidon järjestää; tuottaako omana toimintana, ostaa naapuri kunnasta jne.... Mutta luulen että vuorohoito perhepäivähoitajilla alkaa olla katoavaa toimintaa, koska vuoropäiväkoteja alkaa olla kaikissa pikkukunnissakin.

Edited by MaiLou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt meillä on puoli vuotta takana työ- ja päiväkotielämää. Täytyy sanoa, että on mennyt aika sujuvasti. Lapsi on hoidossa 5-10 päivää kuukaudessa iltahoitoakin tarjoavassa päiväkodissa. Silloin jos satutaan molemmat vanhemmat olemaan yövuorossa niin sitten lapsi on mennyt mummolaan. Miehen työajat on 14-22, 9-17 ja 21-9 ja mulla 8-16, 12-20/21 ja vähän miten sattuu. Aika usein poika onkin hoidossa lyhyitä päiviä. Muutaman kerran on ollut pakko pitää poikaa hoidossa musta liian pitkä päivä. Mutta kaiken kaikkiaan ollaan oltu tyytyväisiä siihen, että poika saa olla kotona niin paljon. Perheen yhteistäkin aikaa on mun mielestä ihan kivasti. On tää aika sumplimista työ- ja hoitovuorojen kanssa, mutta kun ne suunnittelee hyvin niin ei ole mitään ongelmaa Jääkaapinovesta pitää joka aamu käydä tarkistamassa kuka menee ja mihin aikaan ja minne.

 

Ennen hoidon aloittamista mua vähän suretti, kun poikaa joutuu olemaan sitten iltaisinkin hoidossa, mutta aika äkkiä kyllä tajuttiin että iltaisin saa paljon yksilöllisempää hoitoa, kun harvemmin on talo kuitenkaan täynnä iltaisin. Ja samoin päivälläkään kovin usein ei ole kaikki lapset samaan aikaan hoidossa eli aika rauhallista on päiväkodissa. Sekä tietenkin hyvää mieltä tuo se, että hoitajat on hyviä ja mukavia ja kaikki on sujunut tosi hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun työ on 3-vuorotyötä ja nyt mulla on mahdollisuus tehdä "pitkää päivää". Teen siis 7-21 vuoroja ja satunnaisesti yövuoroja muutaman peräkkäin.

7-21 vuoroja teen max. kaksi peräkkäin. 7-21 vuoroja tehdessä joka toinen viikko on 2 tuollaista vuoroa, joka toinen viikko kolme. Eli käytännössä vapaapäiviä on 3 viikossa aika paljon normaalia enemmän. Lapsille riittää max. 10 hoitopäivää kuukaudessa. Toisinaan hoitopäiviä on kuukaudessa ollut vain 5.

Kun mulla on 7-21 vuoro, mies hoitaa lasten hoitoonviemiset ja hakemiset (hänellä normityöajat.) Mun ollessa vapaalla ovat myös lapset kotona. Perheen yhteinen aika on lisääntynyt, kun viikonloppuvuorojakaan ei tule tällä systeemillä niin usein.

Mä oon niin iloinen joustavasta esimiehestä ja näistä meidän työaikajärjestelyistä. Lähinnä ahdistaisi jos tarvitsisi tehdä normi 8-16 vuoroa 5 päivänä viikossa. Nyt mulla on välillä 4-9 päivän vapaita ja sitten pari tiivistä päivää ja taas vapaita. Luksusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyviä puolia vuorotyössä on,että lapselle tulee vain hiukan yli kymmenen päivää kuussa hoitopäiviä.Kymmenen päivää on perhepäivähoitajalla ja yli menevät päivät mun sisko hoitaa. Yksi tuttu hoitaja, äitin ja isin kanssa paljon kotiaikaa.Keskimäärin on 6,5h kerrallaan hoidossa. Ryhmässä muutkin on vuorotyöläisten lapsia.Läheskään aina ei ole neljää lasta kerralla hoidossa,joskus on neiti ollut jopa yksin.

 

Huonoina puolina hoidon epäsäännöllisyys.Luulen,että hänellä kestää kauemmin sopeutua hoitoon,kun välissä on aamua,pätkäaamua ja pitkiä vapaita.Ei ole mitään ennustettavaa kaavaa,joka toisi pienelle turvaa.On nyt kohta 2kk ollut hoidossa.Taas tänään jäi hoitajan syliin itkemään,kun edellisestä kerrasta oli jo viikko aikaa.

 

Miehellä on ma-pe 8-16 työt.Viikonloput ja illat tyttö on aina isin kanssa kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now