Neven

Korvien putkitus

42 posts in this topic

En löytänyt sellaista ketjua, jossa puhuttaisiin putkittamisesta, hinnoista ja suosituksista oli kyllä ketjunsa, mutta nyt haluaisin tietoa itse toimenpiteestä.

(jos sellainen ketju on jo olemassa, niin sitten jatketaan juttua tietenkin siellä)

 

Elikkäs meidän pienempi neiti on nyt jonossa korvien putkitukseen. En vaan lääkäriltä muistanut kysellä kaikkia asioita, kun piti samalla rauhoitella itkevää tyttöä.

 

Putkituksen jälkeen pääsee siis kotiin sitten iltasella, jos kaikki on hyvin, mutta voiko seuraavana päivänä mennä hoitoon, vai pitäisikö minun jäädä lapsen kanssa kotiin?

 

Saako leikkauksen jälkeen syödä normaalisti?

 

Voiko korvat putkittaa vaikka korvassa/korvissa olisi tulehdus?

 

No nuo nyt jäivät päällimmäisenä mieleen. Ja tietenkin olisi kiva kuulla kokemuksia putkituksesta ja siitä onko se auttanut :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä leikattiin samalla kitarisat, joten saatan sotkea joitain ohjeita siihen mutta

 

- Meillä suositeltiin että seuraava päivä pidetään kotona. Pidempäänkin olisi saanut sairaslomaa, mutta totesivat että lapsen voi laittaa hoitoon jollei mitään erityistä ole.

 

- Normaalisti saa käsittääkseni syödä (tässä mulla nyt sotkee se kitarisojen poisto, mutta olettaisin että mitään syytä ei ole etteikö saisi syödä normaalisti)

- Korvat voi putkittaa vaikka siellä olisi tulehdus

 

 

Meillä on ollut yksi korvatulehdus tuon putkituksen jälkeen. Poika siis putkitettiin joulukuun puolessa välissä ja joulun jälkeen todettiin tulehdus. Tämä tosin johtui ilmeisesti siitä, että toinen putki oli mennyt tukkoon ja sinne oli päässyt muodostumaan tulehdus. Putki saatiin auki kun 3 kertaa päivässä huuhdeltiin tipoilla viikon ajan. Tasan viikko putkituksesta poika myös lähti kävelemään ja oppi nousemaan ylös ilman tukea. Sanoja ja äänteitä on myös tässä reilussa kuukaudessa tullut huimasti lisää! Eli meillä on ollut todella "dramaattinen apu" (kuten lääkäri sen ilmaisi :D) ja oon tosi tyytyväinen tuosta putkituksesta. Nyt pojalla on reilun viikon ollut kauhea flunssa ja pelkään koko ajan että on taas korvatulehdus. Huomenna mennään muusta syystä lääkärille joten saa katsoa korvat samalla.

 

Itse operaatiohan on tosi nopea ja me päästiin iltapäivästä jo kotiin kun operaatio oli aamulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi putkittaa vaikka olisi tulehdus, itse asiassa osa korvalääkäreistä on sitä mieltä että jos korva on ihan terve niin sitä ei pitäisi ylipäätään putkittaa ollenkaan. Putkistahan on todennetusti hyötyä vain liimakorvassa = nestettä välikorvassa yhtämittaisesti ainakin 3 kk ajan. Näyttö korvatulehduksien estämisestä tai edes paranemisen nopeuttamisesta tilanteessa jossa lapsi sairastaa toistuvasti otiitteja mutta paranee niiden välillä täysin on hyvin huteraa / liki olematonta. Mitään kamalaa räkätautia ei tietysti saa olla päällä ihan sen nukutuksen takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen nukutusta ei saa syödä. Siinä on aina oksennus vaara nukutuksesta tulee helposti huono-olo 6h enne ei saa syödä ja juominen oli muistaakseni 2 h ennen pannassa. Itse toimempide ainakin yksityisellä puolella on aika iisi. 15min ja homma oli ohi. Muutaman tunnin seuranta nukutuksen jälkeen, seurasivat että lapsi syö ja juo ja sit kotiin. Jätskiä ja mehua saatiin siellä :) pahinta oli äipälle katsoa kun laopsi taistelee nukutusta vastaan.

Seuraavana päivänä sai mennä tarhaan. Korviin saatiin tippoja jotta putket pysyisi auki, koska meillä oli joka kerta märkää välikorvassa. Kolmesti on korvat putkitettu ja nyt viimeisellä kerralla viimein veivät myös kitarisat. kohta 6kk ollut nämä viimeiset putket ja ei yhtään tulehdusta :) JEE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista :lipsrsealed:

 

Mikähän on sitten kamala räkätauti? Neiti rohisee jonkin verran mutta ei nenästäkään mitään ulos ole tullut...Harmittaa kyllä jos tuo rohina aiheuttaa sen ettei voida putkittaa..Onhan tássä pari päivää aikaa toipua.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Näyttö korvatulehduksien estämisestä tai edes paranemisen nopeuttamisesta tilanteessa jossa lapsi sairastaa toistuvasti otiitteja mutta paranee niiden välillä täysin on hyvin huteraa / liki olematonta.

 

Meillä on nyt toiset putket korvissa ja takana juuri tuore diagnoosi-> tulehdus molemmissa korvissa ja tietty putket tukossa. Mä alan olla lievästi epätoivoinen, mikä ihme olisi vaihtoehtona jatkuville tulehduksille jotka kyllä paranevat välillä, mutta uusivat lähes jokaisen nuhan yhteydessä... Edessä nyt siis kuuri, sitten ehkä jälkitarkastuksessa yritetään availla putkia, kohta putket varmaan taas irtoavat ja sitten edessä ehkä kolmas putkitus.. huoh... Mua ärsyttää noi putket just nyt ihan älyttömästi kun koko ajan saa olla varomassa veden kanssa ja ilmeisesti kaikki ihan turhaan..

 

Onko pneumokokkirokotteesta mitään apua kun poika on jo 2,5-vuotias? Mikä yhteys mahdollisilla ruoka-aineallergioilla on? Mitään muita oireita ei kyllä ole, joten aika epätodenäköistä että näin olisi. Vai auttaako vain aika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kolme kertaa kokeiltu vehnää-joka kerta kokeilu on päättynyt korvatulehdukseen.

Lapsi on kyllä muutenkin tosi allerginen, mutta tässä allergiasuossa tovin tarponeena tuntuu, että kaikki on mahdollista. Joillekin on kuulemma suositeltu esim. maidotonta dieettiä tms. jonka pitäisi vähentää ilmeisesti sitten korvatulehduksia. Omakohtaista kokemusta ei ole, kun maitoallergia tuolla lapsella jo joka tapauksessa on :girl_sigh:

 

Neidillä oli putkittaessa pieni nuha ja rohina, mutta ei haitannut, koska putket on nyt korvissa. Katsotaan, kuinka meidän käy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä vaiheessa putkia aletaan sitten suositella? Mietin vain kun tässä talven aikaan on muutama tulehdus ollut... :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleisesti kriteereinä pidetään kolmea otiittia 6 kk sisällä (siis selkeästi eri tulehdusepisodit kyseessä) tai neljää vuoden sisällä tai vaihtoehtoisesti eritettä välikorvassa yhtäjaksoisesti yli kahden kuukauden ajan. Melkoisesti näissä tosin on käytännössä vaihtelua, joissain paikoissa tuubitetaan löysemmilläkin kriteereillä ja toisaalla tiukemmilla ja on aika vaikea sanoa mikä se paras toimintatapa sitten olisi. Tutkimusnäyttö tuubien tulehduksia ehkäisevästi vaikutuksesta ei ole kovin vahvaa ja liimakorvankin tiedetään useimmiten paranevan spontaanisti, toisaalta tulehdukset vähenevät iän myötä yleensä itsestään joten ei ole mitenkään välttämätöntä heti kolmannen/neljännen tulehduksen jälkeen niitä putkia korviin lyödä. Toisaalta jos lapsi sairastelee ihan mahdottomasti niin kyllä se muutaman kuukaudenkin tulehdusvapaa aika voi perhelle merkitä paljon.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on muistaakseni nyt kolmas tulehdus tämän talven aikana ja yleensä kipuilua/kuumeilua vain päivä pari ja sitten helpottaa. Se vain kun on käyty yksityisellä ja kunnallisella molemmilla, niin kukaan lääkäri ei ole "kartalla" siitä että paljonko niitä nyt on ollut. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa seuraavalla kerralla lääkärillä käydessä ottaa asia puheeksi. Minä puhuin muistaakseni juurikin neljännen korvatulehduksen yhteydessä. Vaikka samassa tk:ssa asioitiinkin, lekuri oli joka kerta eri, joten eivät nähneet kokonaisuutta vaikka kaikki siellä papereissa olikin.

Neljännellä kerralla saatiin siis lähete lääkärille, ja kuudennen korvatulehduksen jälkeen tehtiin putkitus. Mielessä kävi yksityiselle meno, mutta paperityöt kauhistuttivat.

Toisaalta, tuossa oli vain parisen kuukautta väliä ja tosiaan kaksi tulehdusta.

 

Ja nyt ne putket on korvissa, jospa auttaisivatkin... :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kymmenen tulehdusta puolen vuoden sisällä ennenkuin kukaan edes mainitsi putkia. Ikinä ei jälkitarkastuksesta selvitty vaan siellä oli uusi/vanha tulehdus edelleen. Lopulta kun leikkaus tehtiin, niin molemmissa korvissa oli runsaasti eritettä ja liimakorvat. Käytiin samalla yksityisellä lääkäriasemalla silloin. Putkitus tehtiin sitten toisella ja tuonne ekaan ei enää mennä muuten kuin jos ei aikaa muualle saa. En tajunnut itse alkaa niitä nopeammin vaatimaan, mutta kyllä suoraan sanoen v*tuttaa se toiminta!

 

Ja meillä todettiin nyt maitoallergia 3,5-vuotiaana. Olen miettinyt nyt sitten, kuinkakohan monta 20 tulehduksesta ois vältetty, jos tuo allergia ois aiemmin huomattu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agatha: kylla sita saa olla vaatimassa koko ajan, etta tekevat asioille jotakin. Ei mekaan olis putkitukseen paasty jos en olis sita itse ottanut puheeksi

Kyllahan silla maitoallergialla voi olla vaikutusta korvatulehduksiin, meidan neidille on tullut vehnakokeilujen takia kolme kertaa korvatulehdus, ennekuin tajusin edes kysya niiden yhteytta. :girl_sad:

 

Tyton tyynysta loytyi verta ja neiti kaivelee korvia. Pitaisko tuota taas kayttaa lekurissa varmuuden vuoksi, voishan se veri olla muualtakin kuin korvasta. Putkitus tehtiin pari viikkoa sitten.

 

Valilla ei vaan millaan jaksaisi tata jatkuvaa tk:ssa juoksemista, just tanaan oltiin Kysissa toisen syyn takia :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika on ollut kröhäinen (=nuha+yskä) jostain joulukuun alkupuolesta asti. Tammikuussa menimme pelkän kröhän vuoksi lääkäriin ja korvatulehdushan siellä oli. Kuukauden kuluttua oli jälkitarkastus, silloin korvat olivat suht ok, mutta toinen vielä punotti. Meni noin viikko, kunnes toinen koira alkoi yli-innoissaan nuolla lupsutella pojan korvia - tällöin päättelin, että tulehdus siellä taitaa muhia. Korvalääkäri totesi saman. Ab-kuuri tuli ja meni ja seuraavalla viikolla pojalla oli silmätulehdus (siskolla oli aikaisemmin) ja ajattelin, että korvatulehdus on ihan varmasti. Nyt keskiviikkona illalla ei ruoka oikein maistunut ja poika oli itkuinen ja aamulla oli kuumettakin. Korvalääkäriin - korvatulehdus - putkitukseen lähete. Maanantaina näillä näkymin pitäisi siis olla pojan korvien putkitus. Kitarisoja ei pojalta olla nyt leikkaamassa. Toisessa ketjussa oli puhetta kustannuksista, kustannusarvio leikkaukselle oli Pikkujätissä 850 euroa ja titaaniputket ollaan laittamassa.

 

Oudon pitkään on esim. Agatha. joutunut poikansa korvien putkituspäätöstä odottamaan. Meille kyllä tuota ehdotettiin ihan suoraan, itse en asiaa ottanut puheeksi.

Edited by Galaxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytöllä on ollut nyt 2 tulehdusta parissa kuukaudessa. Tai toinen on edelleen päällä, vasta muutama päivä sitten aloitettiin kuuri. Lääkäri kysyi kyllä jo, että paljonkos näitä nyt on ollut, kun just niitä korvia katottiin kuukausi sitten. Tuo omalääkäri on kyllä niin ihana, että varmasti laittaa asiaa eteenpäin turhia pitkittämättä, jos näitä vielä tulee.

 

Onko kellään sitä kotikorvamittaria, Otometrikö se on? Jos on, niin onko ollut hyödyllinen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin lukemassa meilläkin valitettavasti ajankohtaista ketjua: pojalla on kolmas ab-kuuri päällä ja kolmas korvatulehdus todettiin perjantaina :girl_sigh: Ensimmäinen tulehdus oli jouluviikolla ja nyt kolmas eli kolme tulehdusta reiluun 2,5 kuukauteen :girl_cry2: Kahden ekan tulehduksen takia käytiin tk:ssa ja nyt yksityisellä, kun tk:lle ei saanut aikaa. Kolmen viikon päästä kontrolli korvalääkärille, katsotaan, mitä ehdotetaan... Itseäni vähän putkitus pelottaa, mutta eipä nämä jatkuvat tulehduksetkaan kivoja oo :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kirjoitin tänne tammikuisten 2010 ketjuun meidän eilisestä putkitusreissustamme. Meillä putkitus muuten maksoi 753,20 euroa Itäkeskuksen Pikkujätissä, jossa siis kaikki Pikkujätin putkitukset hoidetaan. Onneksi on vakuutus... Tosin julkisen sektorin toimivuudesta tällä saralla ei ole tietoa, kuinka nopeasti putkitukseen pääsee jne, mutta tuolla Pikkujätissä olen tähän asti ollut tyytyväinen hoitoon ja hoidon nopeuteen.

Edited by Galaxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Samassa paikassa hoidatetaan, tosin ilman vakuutusta... :girl_cry2:

 

Eilen taas lähdettiin resepti kourassa jälkitarkastuksesta.. Oikea korva selvästi tulehtunut, toisesta putki irti -> kolmanteen putkitukseen! :girl_cry2: Kävimme siis lokakuussa putkituksessa, eli pojan korva hylkii putkea normaalia nopeammin, putki ollut kaiketi irti jo kuukausi sitten tulehdus ekaksi iski.

 

Ja koska ollaan menossa matkoille niin joudumme ottamaan ab-kuurin lisäksi estolääkitystä, ettei tulehdus pääse iskemään tässä välissä. Ja Amorion Comp ei tietty säily tarpeeksi pitkään joten joudun tässä välissä käymään apteekissa hakemaan estolääkityksen erikseen...

 

Voi kärsimys! :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nuorimmaisella pojalla alkoi korvatulehdukset syyskuussa 2010 sen jälkeen niitä on tasaiseen ollut 2-4 viikon välein, yhteensä nyt 5 tähän päivään mennessä ja taitaa nytkin olla tulehdus päällänsä (isäntä just läks käyttää lääkärissä kun poika koko päivän huutanut kuin hyeena ja kuumettakin ollut 39 jne). Meillä molemmat korvat siis jo liimakorvatilassa (olivat jo marraskuussa) eikä yksikään ab-kuuri ole auttanut, kummassakaan korvassa ei siis myöskään tärykalvot liiku. Poika nyt 1v3kk ei vielä kävele ilman tukea olleskaan :(

 

Lähete saatiin putkitukseen vihdoin tammikuussa 2011 ja putkitus olisi edessä nyt ens viikon maanantaina kahden kuukauden jonotuksen jälkeen. KOvasti toivon että poika paranis nyt ens viikkoo mennes jotta saatais nuo putket vihdoin laitettua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kierre alkoi tammikuun lopussa tytön yksivuotispäivän tienoilla. Sitä ennen vain 1 tulehdus 4vk:n iässä. Joka toinen viikko diagnisoitiin tulehdus ja seuraavalla viikolla kun yöheräämisistä päättelimme sen jatkuvan niin olikin terve(et). Viikkoa myöhemmin taas olikin tulehdus. Kolme peräkkäistä tulehdusta yhteensä joko molemmissa tai vain toisessa ja niissäkin vaihdellen. Sitten muutaman viikon väliä ja taas tulehdus. Se ei parantunutkaan vaan puhuivat kroonisesta tulehduksesta. Putkituspäätös saatiin sitten tämän viimeisen mainitun toisella ab-kuurilla. Emme silti halunneet hätiköidä, vaan jäimme odottamaan, josko kevään nuha/flunssa aika olisi mennyt ohi ja korvat pysyisivät terveinä, mutta ei. Paha märkäinen tulehdus jälleen kerran ja sitten putkitusaika varattiin. Kävimme yksityisellä ja vakuutus onneksi on.

 

Putkituksen jälkeen korvat pysyivät terveinä reilu pari viikkoa, kunnes todella ärhäkän flunssan jäljiltä toinen korva alkoi vuotaa. Vuoto ei hellinnyt ab-kuurilla vaan saimme tueksi muutamaa päivää myöhemmin ab-tipat. Sen lisäksi sieltä on imetty märkää nyt jo kaksi kertaa ja tänään mennään kolmatta kertaa. Yllärinä eilen paljastui, että toisen korvan putki on tukossa, mutta lääkäri sai sen onneksi piikillä avattua. Tänään siis kohtalonpäivä.

 

Putkituksen jälkeen korvatulehduksen yhteydessä on helppo tehdä viljely, kun märkä valuu putken läpi saataville. Meillä aluksi määrätty ab-kuuri (Zithromax) ei lääkärin mukaan ollut paras mahdollinen ko. bakteerille ja voipi olla että neiti joutuu syömään toisen kuurin, jolloin saamme paremmin sopivan ja purevan ab:n (Amoxillin, vai mikä se oli).

 

Itse putkitus meni mielestäni hyvin. Kuumeilu ei lopulta johtunut nuhasta vaan toimenpiteestä. Lue ensimmäinen viesti sivulla: http://www.vauva.info/foorumi/index.php?/topic/7510-tammikuun-2010-lapset/page__st__360

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivittelenpä tilannetta. Tuo edellinen tulehdus meni lopulta ohi. Perjantaina vielä imuteltiin, mutta tipoilla saatiin tulehdus hoidettua. Nuo ab-tipat ovat meidän korvalääkärin mielestä tehokkaammat kuin suun kautta otettava ab. Seuraavan viikon tarkastuksessa korva oli tosiaan terve.

 

Eipä aikaakaan kuitenkaan kun.. Sama korva alkoi vuotaa ilman nuhatautia. Tulehdus ja nyt päällä ab suunkautta ja tippoina. Viljely otettiin ja sen tulokset selviävät ensi viikon alussa. Vuodon jatkuessa sitä pitää käydä melkein päivittäin imettämässä pois.. Katsellaas miten tämä etenee. Kita- vai nielurisat leikataan automaattisesti, jos joudutaan uudestaan putkittamaan. Ja putkienvaihtoa mietitään, jos tilanne jatkuu tällaisena eli toistuvia tulehduksia tulee vielä. En tiedä montako tulehdusta tämän jälkeen odotellaan.

 

Toivoisin vain, että kierre loppuisi. Pikku neitokainen jähmettyy heti, kun astumme lääkärihuoneeseen ja itku tulee. Saa varmaan pian ikuisen lääkärikammon!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaahans, taas olis sitten putket irti ja tulehdus päällä.. "Onneksi" vain toisesta/toisessa korvassa.. V***u mä en kestä tätä enää!!! Johan ne olikin helmikuusta ne putket pysyneet... Onneksi oli sen verran fiksu lääkäri että totesi että NELJÄTTÄ putkitusta lähdetään suunnittelemaan vasta kun pahin pöpökausi on päällä, muussa tapauksessa putket varmaan olisi taas irti pahimmassa räkisvaiheessa.. Siihen saakka odotellaan että miten antibiotit toimii ja irtoaako toinenkin putki..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten te olette arvanneet jos putki on irronnut?Vai onko oireet olleet samat kuin ennen putkiakin? Meillä on pojalla nyt toista viikkoa nenä vuotanut ja on kiukkunen 24/7.Nyt ollaan välillä mietitty et onkohan siellä putket paikoillaan.pitäs varmaan käydä tarkistuttamassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä huomaa heti siitä että poika heräilee öisin ja kaivaa usein korvaa. Aina oireet on alkaneet n. 4 kuukauden kuluttua putkituksesta flunssan yhteydessä. Jos epäilyttää niin kannattaa käydä näytillä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now