Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Minkä ikäisenä potalle?

64 posts in this topic

Minkä ikäisenä teillä on opeteltu potalle? Vai oletteko jättäneet tämän vaiheen välistä ja siirtyneet suoraan pöntölle? Vai jotain muuta?

 

Meillä ei ole aktiivisesti yritetty potalle, mutta silloin tällöin on kokeiltu. Ensimmäisen kerran yritettiin n. 10-kuisena - ei tullut mitään. Lapsi huusi ihan kauhuissaan ja pungersi itsensä potalta pois. Sitten on epäsäännöllisin väliajoin koetettu uudestaan aina yhtä laihoin tuloksin. Ostettiin jopa istuinpotta sen vuoksi, jos lapsi tuntee olonsa turvattomaksi pienemmällä potalla ja osaisi paremmin istua selkänojallisessa. Ei onnistanut.

 

Mielestäni meillä ei ole tässä vielä mikään kiire, kun kävelemäänkin vasta opetellaan, mutta viimeaikaiset yrityksetkin näyttävät puhuvan sen puolesta, että potta on kauhea asia. Mikä neuvoksi? :unsure:

 

Itse olen kuulemma oppinut potalle 8 kk iässä ja ollut päiväkuiva puolitoistavuotiaana. :rolleyes: Pitäisikö tässä vain joka välissä tunkea lasta potalle? Jos se traumatisoituu entisestään pakottamisesta? Lämmittää pottaa, ettei kylmä muovi kauhistuta? Jättää potta lojumaan keskelle lattiaa, jotta lapsi saa siihen rauhassa tutustua? Istuttaa potalle vaatteet päällä? Palata ajassa taaksepäin ja yrittää uudestaan? Ollaanko tässä ihan jo peli menetetty vai onko toivoa? :blink::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me aloitettiin 6kk iässä potattamaan ja hienosti on sinne tehnyt myöhemmin tarhassakin asiansa. Nyt on menossa EI pottaa- kausi, jonka annan mennä rauhassa ohi. Eli ei tosiaan missään nimessä sitä pakottamista ainakaan!

Kokeilla toki kannattaa (meillä yhtä usein, kun aiemminkin). Potatus siis aamulla, syönnin jälkeen, ennen kylpyä ja kylvyn jälkeen. Jos ei halua istua, niin sitten ei istu. Tuo yritys ei kuitenkaan vie kauaa aikaa, muutaman sekunnin vaan :) Jos pää kestää sen että parketit on pisussa niin kantsii nyt kesällä antaa olla ilman vaippaa. Näkee sitten merkit ja oppii tunnistamaan milloin pisu on tulossa ;)

 

Muoks. tytön kanssa tämä ei toimi, mutta pojan kanssa kannattaa kokeilla isojen poikien tyyliä. Temppe tykkäsi tänään pissiä seisaaltaan pottaan (äippä auttoi tähtäämisessä :D)

Edited by Fungus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen kävi hyvin satunnaisesti potalla ennen kolmen vuoden ikää eikä tulosta tullut kuin muistaakseni kerran. Viime kesänä 3 vuotta täytettyään poika oli sitten itse valmis pottailuun ja pian asia sitten alkoikin sujua. En nyt muista kauanko siinä meni, että uskallettiin jättää vaipat pois muuallakin kuin kotona, mutta oisko ollut pari kuukautta. Yövaippa jäi pois muistaakseni noin puolen vuoden kuluttua.

 

Kakkonen täyttää kohta kaksi ja käy satunnaisesti potalla, mutta tulosta on tullut vain kahdesti. Mitään kiirettä ei asialla ole, mutta voi olla, että kokeilemme pottailua ahkerammin nyt kesällä. Silloin se on paljon helpompaakin se opettelu, kun ei ole paljon vaatteita päällä eikä sitten kastu monet housut, jos ja kun tulee vahinko ilman vaippaa. Jos sitten tuntuu, että on vielä liian aikaista, niin odotamme, että poika on itse valmis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostin potan kun tyttö oli n. 9kk ja siitä asti neitokainen on istahtanut siihen aina vaipan vaihdon yhteydessä. Yleensä lirauttaa pissat ja nousee pois. Nyt kun ikää on kohta puolitoista vuotta on tyttö oppinut kertomaan kun kakka on tulossa ja sitten kiiruhdetaan potalle. Aina ei ihan ehditä. Tähän mennessä homma on sujunut hyvin ja takapakkeja ei ole tullut. Katsotaan miten jatkossa. Päivällä tyttö on usein ilman vaippaa ja aika harvoin nykyisin vahinkoja sattuu.

 

Naddalle ehdottaisin, että ottakaa potta mukaan leikkeihin, jotta siitä tulee lapselle tuttu. Ehkä pottakammo siitä helpottaa. Väkisin pottaileminen ei varmasti ole kovin hedelmällistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kakat tulleet pääsääntöisesti pottaan kahdeksankuisesta lähtien. Tyttö (nyt 1v5kk) tykkää kökötellä potallaan heräämisen tai ruokailun jälkeen.. Kaverin parivuotias poika taasen kammoksuu pottaa (ja pönttöä) eikä halua mennä sellaista lähellekään. Pakottaminen ei varmaankaan ole tässä tapauksessa järkevää vaan kannattanee odottaa otollisempaa ajankohtaa. Ammatti-ihmiset eivät käsittääkseni suosittele potalle opettelua (ainakaan hampaat irveessä) ennen 2 - 2.5 vuoden ikää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunnilleen 2- vuotis synttäreiden aikaan olen alkanut pottailla meidän muksujen kanssa. Ilmeisesti herkkyyskausikin osui niille main, koska mitään ongelmia ei ilmennyt.

Yökuivaksi en ole vielä meidän 2v8kk yrittänyt, koska vaippa on aina aivan täysi aamulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä otettiin potta joskus 7-8 kk iässä käyttöön. Tyttö istuu ihan mielellään potalla (orthexin pottatuoli) ja tulostakin on tullut ekan viikon jälkeen. Isomman asian tyttö yleensä tekee potalle, jos vaan äiti/isä tajuaa tytön eleistä, että nyt olisi mentävä vauhdilla potalle. Tyttö (1v 4kk) ei vielä osaa sanallisesti ilmaista hätäänsä, mutta eleillä kylläkin. Meillä oli tässä sellainen parin viikon kausi, jolloin tyttö ei halunnut istua potalla kuin 10s ja nousi sitten ylös. Ilmeisesti oppi tajuamaan sen, että hän voi itse nousta potalta pois eikä häntä tarvitse nostaa pois. Muutamat pisut tuli lattialle tuon parin viikon aikana, mutta nyt pottailu sujuu ihan ok. Tyttö meni maanantaina päiväkotiin ja siellä potattavat myös (ainakin niin käsitin), mutta en ole kysynyt miten siellä homma sujuu. Päivä tai yökuivaksi meillä ei varmaan ihan heti tulla oppimaan, sen verran märkiä vaipat on välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan käytetty vauvaa lavuaarin päällä pissalla viikon ikäisestä asti. 5 kuukauden ikäisenä lavuaarilla pissatus alkoi käydä hankalaksi joten siirryttiin suoraan potalle. Aluksi kannattalimme häntä kainaloista ja noin 5,5 kuukauden ikäisenä hän oppi itse istumaan potalla (Baby Björnin pottatuoli). Koska potta otettiin noin aikaiseen käyttöön niin siitä ei ole tullut ainakaan toistaiseksi mikään "mörkö" tytölle vaan istuu siinä mielellään. Istutetaan häntä siinä aina vaipanvaihdon yhteydessä ja useimmiten pissat sinne tuleekin. Noin kuukauden ajan kakat on tehty kokonaan pottaan, osaan jo tulkita milloin se on tulossa. ;) Yläkerrassa meillä ei vielä ole pottaa, joten siellä tyttö käy pöntöllä kainaloista kannattelemalla, samoin tehdään kyläpaikoissa joissa ei ole pottaa.

 

Olen varautunut siihen, että jossain vaiheessa saattaa vielä tulla "pottalakko", mutta tietenkin kovasti toivon, ettei niin kävisi. Suosittelen ehdottomasti yrittämään potatusta mahdollisimman aikaseen, ainakaan minun mielestä siitä ei ole mitään ylimääräistä vaivaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen pottaili ihan mielellään jonkun aikaa n. 1-vuotiaana mutta sitten teki täysstopin. Ei edelleenkään oikein potasta tykkää mutta pyttyyn tekee reippaasti pissat. Kakkaa ei kyllä saada pyttyyn sitten millään vaan se pitää saada rauhassa ähistellä vaippaan. Mutta kai sekin aikanaan, ei viitsi sentään huudattaakaan sen takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ensimmäisen kerran yritettiin n. 10-kuisena - ei tullut mitään. Lapsi huusi ihan kauhuissaan ja pungersi itsensä potalta pois. Sitten on epäsäännöllisin väliajoin koetettu uudestaan aina yhtä laihoin tuloksin.

 

Meillä oli alussa ja suunnilleen saman ikäisenä ihan samanlaista.... Sitten me laitettiin potta olkkariin muiden lelujen joukkoon. Poika leikki sillä (laittoi sinne leluja) ja välillä potalla istuskeltiin vaatteet päällä. Tämä "tutustumisvaihe" oli noin kuukauden ja sitten suostuttiinkin jo istumaan potalla ja tuloksiakin tuli.

 

Välillä on ollut päiviä, ettei halua potalle, mutta yleensä käydään aina vaipanvaihdon yhteydessä. Potalla ollessa luetaan kirjaa.

 

Tuli mieleen, että voisi ehkä jotain potta-aiheisia kirjojakin kokeilla? Ei niistä varmaan ainakaan haittaa ole... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

me olemme kanssa pissattaneet poikasta ihan pienestä lähtien. ensiksi lavuaariin ja sitten pönttöön. 5-6kk kohdalla istutimme potalle, ja siinä teki aina vaipanvaihdon/ruokailun jälkeen/unilta herättyään tarpeensa. 10kk kohdalla poikanen päätti, että potta on ihan vaan vauvoja varten, eikä hän enää suostunut tekemään sinne mitään. ainoastaan tavan pönttö kelpasi, sinne kun se äiti ja isäkin tavaransa tekee. hankimme tuolloin vessaan wc-pöntön supistajan ja siinä tuo sankari tykkää vessareissunsa tehdä. kauaa pöntöllä ei tarvitse istua kun homma on hoidettu.

jotakuinkin tarkalleen vuoden ikäisenä (eli nyt parisen viikkoa) poikanen alkoi ilmoittaa isommasta hädästä sanomalla "äh". hän saattaa tulla viereen ja sanomalla sanoo "äh" ja lähtee sen jälkeen vessaa kohti. tuo "äh" tulee siitä kun aiemmin olemme poikaselle vessassa sanottu pissasta "pssss" ja kakasta "äh".

ehkäpä mekin joskus pääsemme vaipoista eroon. mitä pikimmin, sitä parempi, mutta ehdottomasti poikasen omien halujen ja kehityksen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neiti 8kk valitsi itse mieleisen potan pieraisemalla siihen. Nyt sitten käydään potalla pissalla aina heräämisen, syömisen yms jälkeen. Usein tulee, aina ei.

Eka kakka tuli eilen, kun iskän kanssa istuskelivat olohuoneen lattialla kakkakirjoja lueskellen. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä potta on kuulunut jossain määrin kuvaan siitä asti kun poika oppi istumaan. Ensimmäisen vuoden ajan jätkä tekikin joka aamu kakat pottaan, mutta sitten se jäi. Nyt herralla on ikää 2,5 vuotta ja ollaan alettu ihan oikeasti potattaa ja opettaa kuivaksi. Viikon verran aktiivisesti harjoiteltu ja enimmäkseen päivähoidosta kotiutumisen jälkeen selvitään ilman housupyykkiä, vaikka jätetään vaippa pois. Meillä taisi osua nyt joko alttiuskausi, sillä vain hetki sitten meillä ei saatu pissaa kuin vahingossa pottaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä potalle mentiin vähän ennen vuoden ikää. Kotona pottailu ei onnistu kun tuo elähopea ei malta istua siinä kuin muutaman hassun sekunnin nousee ylös katsoo pottaa ja taputta hyvä hyvä :lol: . KOtona saaliiksi on tullut vain muutaman kerran pissa ja kakka. Päiväkodissa pottailu onnistuu hienosti ja saalista tulee joka päivä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika on istuskellut säännöllisesti potalla puolivuotiaasta saakka eli siitä kun juuri ja juuri istua osasi. Saalista alkoi tulla hyvin jo alusta alkaen ja pian jo lähestulokoon kaikki kakat tulivat pottaan ja usein pissakin. Nyt (poika 1v3kk) on pitkään jo käyty potalla aamulla heti herättyä, ennen päiväunia, päiväunien jälkeen ja illalla ennen iltapesua ja -puuroa, joskus tuossa välissä iltapäivällä. Kakka tulee kerran tai pari päivässä pottaan, ei ollenkaan vaippaan. Pissakin useimmiten, mutta sitä riittää kyllä vielä vaippaankin asti, mutta vähentää niidenkin vaihtotarvetta (käytämme kertoja). Poika viihtyy ja on alusta asti viihtynyt hyvin potalla istumassa samalla lueskellen kirjoja vaikka itsekseen tai katsellen lastenohjelmaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me alettiin istuttamaan poikaa potalla heti kun oppi istumaan. Alkuun pottailtiin lähinnä päiväunien jälkeen ja melkein joka päivä saatiin saaliiksi pissa. Joskus 9-10 kk iässä poika ei viihtynyt potalla ollenkaan, mutta sen jälkeen on tapahtunut hurjaa kehitystä. Nyt vuoden vanhana pottaan tulee päivän aikana useampi pissa ja melkein joka päivä myös kakka. Eiköhän tuo jossain vaiheessa kuivaksi opi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli vielä mieleen, että meillä potta on kyllä tosi kiva juttu :) Kun pojalta kysyy, missä potta, etsitään potta, niin innolla lähtee sitä vessasta etsimään ja osoittelemaan. Joskus haluaa raahata sen sieltä (konttaamalla) oleskeluhuoneeseen siihen missä siinä yleensä istutaan ja joskus leikkii sillä muuten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on istuttu hyvin tuloksin potalla 10 kk:n iästä lähtien. Vain muutaman kerran tullut kakkonen pöksyyn ja sekin ihan sen vuoksi, että äiti on keskittynyt muuhun eikä ole heti ruuan jälkeen vienytkään potalle.

 

Potatus sujuu edelleen muuten mallikkaasti, mutta nykyisin tyttö tunkee käsiä jalkojen välistä pottaan mikä ei ole kovin kiva, jos/kun siellä on jo pissat ja kakkaa odotellaan. Tätä olen koittanut estellä kieltämällä ja antamalla jotain kivaa käteen tarkasteltavaksi. Tämäkin keino on kuitenkin melko huono, sillä koittaa tunkea huomionsiirtäjän jalkojen välistä pottaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Potatus sujuu edelleen muuten mallikkaasti, mutta nykyisin tyttö tunkee käsiä jalkojen välistä pottaan mikä ei ole kovin kiva, jos/kun siellä on jo pissat ja kakkaa odotellaan. Tätä olen koittanut estellä kieltämällä ja antamalla jotain kivaa käteen tarkasteltavaksi. Tämäkin keino on kuitenkin melko huono, sillä koittaa tunkea huomionsiirtäjän jalkojen välistä pottaan...

 

Meillä muuten sama ongelma, mutta käsiään pottaan tunkee poika eikä tyttö. Heti pissaamisen jälkeen pitäisi käsi tunkea pottaan. Ehkä kyse on jostain miehisestä tarpeesta ravistella :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen pissasi pottaan muutaman kerran vuoden ikäisenä, jos hänet siihen heti unien jälkeen istumaan laittoi. Itse kun ei osannut hätäänsä sanoa niin muuten kuin potalle laittamalla ei siihen mennyt. Sitten tuli vaihe jolloin ei halunnut mennä potalle, huuti naama punaisena kun ehdottikin potalle menoa.

Nyt reilu 2v 9 kk on päiväkuiva ja harvoin yönkään jälkeen on vaippa ollut märkä. Pottahommat alkoi reilu kuukausi sitten kun yksi aamu totesin että nyt laitetaankin vain pikkuhousut jalkaan. Muutama vahinko tuli mutta tosi äkkiä kuitenkin asian oppi. Toki vieläkin saattaa jokus tulla vahinko, varsinkin jos kavereita kylässä niin ei muista hätää. Mutta meille tämä ikä oli hyvä aloittaa kun osaa jo itsekkin kertoa hätänsä ja osaa itsekseen mennä potalle.

Jos lapsi huutaa potalla kannattaa odotella hetki ennenkuin uudestaan koittaa eteei vaan tuu kammoa koko pottatouhusta :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä muuten sama ongelma, mutta käsiään pottaan tunkee poika eikä tyttö. Heti pissaamisen jälkeen pitäisi käsi tunkea pottaan. Ehkä kyse on jostain miehisestä tarpeesta ravistella :lol:

 

Meillä tungetaan kädet samantien haarojen väliin kun laittaa potalle istumaan. Ja usein pissat on sit pitkin vessan lattiaa :rolleyes:

 

Meidän poika ei jostain syystä kakkaa pottaan! Jos huomaan että kakka on tulossa ja vien potalle niin kakkaaminen loppuu siihen. Ja kun laitan vaipan takaisin niin vähän ajan päästä tungetaan taas kakkaa :angry: Ärsyttävää! Ihan pari kertaa on saatu kakka pottaan näiden muutaman kuukauden ajan jolloin potta on ollut kokeilussa (ei voi vielä sanoa käytössä :rolleyes: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Me ei olla saatu vieläkään (ja pottailtu on tosiaan siitä 6kk iästä :rolleyes: )

Tarhalla on kerran kakannut pottaan, tiedä mikä virhefunktio tuolla silloin oli päällä :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä oli alussa ja suunnilleen saman ikäisenä ihan samanlaista.... Sitten me laitettiin potta olkkariin muiden lelujen joukkoon. Poika leikki sillä (laittoi sinne leluja) ja välillä potalla istuskeltiin vaatteet päällä. Tämä "tutustumisvaihe" oli noin kuukauden ja sitten suostuttiinkin jo istumaan potalla ja tuloksiakin tuli.

 

Välillä on ollut päiviä, ettei halua potalle, mutta yleensä käydään aina vaipanvaihdon yhteydessä. Potalla ollessa luetaan kirjaa.

 

Tuli mieleen, että voisi ehkä jotain potta-aiheisia kirjojakin kokeilla? Ei niistä varmaan ainakaan haittaa ole... :rolleyes:

 

 

Meilläkin juuri näin. Paitsi, että se "tutustumisvaihe" kesti vuoden

Nyt on kuukauden verran tyttö ollut päiväkuiva.

 

Tuossa loppukeväästä lainasin kirjastosta "Jannen pottakirja"- nimisen kirjan, Se oli tytön lempikirja sen kuukauden ajan kun sai olla lainassa. Tiedä sitten auttoiko asiaa vai ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö "aloitti" pottailun samoihin aikoihin kuin kiinteiden ruokien syömisen, eli vajaa 5,5 kk ikäisenä. Kotona ollessamme olemme säännöllisesti laittaneet tytön potalle heräämisen jälkeen, syömisten jälkeen, ennen nukkumista ja tytön elekielen niin kertoessa ja suurin osa kakoista on metsästetty heti pottailun aloituksesta alkaen pottaan. Varmasti takaiskuja on vielä tulossa (esim. kun jalat yltävät maahan, niin varmasti vielä ottaa jalat alleen), mutta tällä hetkellä tyttö tykkää istua potalla ja kivaa on, kun äiti kertoo, mitä on tulossa ja samalla kehuu. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilä potalla alettiin istumaan heti kun poika osasi itse istua, eli n. 6kk iässä. Kun poika opetteli kävelemään niin siirrettiin potta olohuoneeseen ja siinä poika sitten istuskeli ja välillä pissikin. Kesä, jolloin poika täytti vuoden, vietettiin kotosalla ilman housuja ja aika usein pissit löysivät pottaan. Samaan tapaan jatkettiin, välillä takapakkia ottaen, mutta lopulta poika oli päiväkuiva n. 2 vuotiaana ja täysin kuiva 2½ vuotiaana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0