Guest miau

Hitaasti kuivaksi oppivat taaperot

189 posts in this topic

Meillä on 2 v 10 kk tyttö eikä ole vielä kuiva. Ei suostu tekemään pottaan pissaa. :) Pystyy pitkiä aikoja pidättelemään pissaa, mutta pottaan ei tee. Eikä pöntölle. Yöt on kuiva ja aamullakaan ei suostu pissaamaan. Kun vien aamulla hoitoon niin monesti vielä silloinkin vaippa on kuiva, eli pidättelee yöpissaakin ainakin tunnin ajan. En oo ollut mitenkään huolissaan, kun selvästi valmiuksia alkaa olemaan. Kyllä se joskus oivaltaa nuo pottahommat. Ärsyttää kun hoidossa hiukan painostavat vaipattomuuteen, kun omasta mielestäni ei niin hirveä kiire ole. Kyllähän suurin osa oppii kuivaksi alle 3-vuotiaana, mutta osa sitten vasta 3-4 vuotiaana, tosi yksilöllisiä nämä asiat kuitenkin. Uskon, että sitten kun meidän tyttö oppii kuivaksi niin oppii sitten kerralla ja ei varmasti tarvitse vanhempien enää hirveästi huolehtia, että menee potalle. Vanhempi oppi nimittäin juuri 2 v täytettyään potalla käymään, mutta oli oikeasti vasta yli 3, kun pystyi täysin itse huolehtimaan vessaan menemisesti. Eli vahinkoja tuli tosi paljon, jos me ei muistutettu potalla käymisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sitten se kakka! Ei suostu kakkaamaan kuin vaippaan. Miten tästä pääsee eroon?

 

Meilläkin oli tämmöinen tilanne. Poika (3vuotta) oli päiväkuiva eli piti vaippaa vain yöllä. Kakkasi aina vaippaan, kun sen illalla sai, jos oli kakkahätä. Mutta sitten se meni silleen, että alkoi vaatia päivällä vaippaa kakkaamiseen. Eikä annettu. Oli kolme päivää kakkaamatta, koska vaippa ja kakkahätä ei sattuneet samaan aikaan. Sitten annettiin ulostuslääkettä niin et oli pakko kakata ja vain pottaa tarjottiin. Siitä se lähti sujumaan. Ja ennenkö alatte kauhistella tuota ulostuslääkettä niin on kuulema ihan yleinen käytäntö ja päiväkodissakin sitä suosittivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ollaan nykyään päiväkodissakin ilman vaippaa, mutta kakan tekee edelleen vain vaippaan. Pyytää siis vaippaa kun on hätä, ja me kyllä annetaan, kun ei haluta mitään panttausongelmia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vanhemmat on liian laiskoja viemään potalle tarpeeksi usein, jotta oppisivat (lapset 2 v ja 3,5v)... :( Luulen, että opetan molemmat vaipattomiksi kesän tullen koska 2-vuotiaan kanssa pottailu on aina sujunut melko hyvin - nykyään tosin tekee pissan lähes joka kerta pottaan kun sinne pääsee, mutta ei malta tehdä kuin pari tippaa ja nousee jo potalta. Mummilan potassa oli pottatarra (potan pohjaan tulee auton kuva jos tulee tarpeeksi iso pisu) ja sehän kannusti! Joten nyt oon aatellut ostaa kotipottaankin sellaisen vaikka aiemmin se kuulosti musta ihan hölmöltä. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitystä meidän tilanteeseen eli neiti alkoi kakkaamaan pottaan kuukautta ennen 3 v. synttäreitään. Nyt on siis päiväkuiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin esikoinen todella hidas kuivaksioppija. Tai riippuu miltä kannalta asiaa pohtii. Hän on kyllä jo pitkään käynyt potalla ja kun syksyllä ostin pottatarran (kuva joka tulee näkyviin kun pissaa päälle), pottailu alkoi sujua vielä paremmin. Kakat on nyt tehnyt muutaman kuukauden pottaan niin että kesken leikkienkin lähtee itse kakkalle. Joku aika sitten kokeilin, jos jätkä olisi ilman vaippaa mutta siitä tuli ihan hirveä huuto ja kiukuttelu. Päätin ettei väkisin yritetä vaan odotellaan vielä hetki. Nyt uusi yritys ja hän tykkää kovasti olla ilman vaippaa. Vahinkoja totta kai tulee, mutta pikkuhiljaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 2v 8kk tyttö ja edelleen vaipoissa. Osaa pidätellä pitkiäkin aikoja, mutta pottaan/pönttöön ei tee. Suostuu kyllä istumaan potalla, jos ei ole mitään tulossa. Ollaan kokeiltu suklaapalkinnot sun muut, mutta ei auta..turhauttavaa, mut kai se pitää vaan uskoa ettei tyttö ole vielä valmis. Eipä tule enää muuta mieleen kuin kesän tullen vaipat vaan pois..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reilua kuukautta ennen kuin täytti 3v alkoi käymään potalla ja pöntöllä, aiemmin ei yrityksistä huolimatta halunnut. Otin sit vaan yhtenä päivänä kylmästi vaipan pois, parina ekana päivänä pissaili minne sattuu kunnes tajusi että äiti ehkä tykkää enempi jos hän käy potalla. ;) Kakkavahinkoja kävi parin viikon ajan, kunnes uskaltautui sillekin potalle. Vaippoja pidin pojalla vielä kaupungilla ja pitkillä matkoilla muutenkin, mutta periaatteessa kuivaksi oppi parissa viikossa eli ihan just ennen kuin täytti 3v.

 

Vaipat oli pitkään kuivia myös aamuisin ja n.3v 2kk iässä otettiin sekin pois. Vahinkoja kävi silloin tällöin, mutta ei kovin usein.

 

Tais meillä vaan osua just oikeaan aikaan tuo vaipattomuuden kokeilu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos täällä huolissaan ovat 2- vuotiaiden vanhemmat, niin ne oikeasti hitaasti kuivaksi oppivien 3-4-vuotiaiden vanhemmat luultavasti eivät edes viitsi kertoa omista huolistaan.

 

 

Jepniin. :)

 

Täällä 3v3kk jolla ei oo ajatustakaan päiväkuivuudesta. Päiväkodissa ovat nyt 3 kuukautta pitäneet poikaa ilman vaippaa, mutta koko 3kk aikana eivät ole yksiäkään pissoja (edes) saaneet pönttöön eikä pottaan. Poika tuodaan päiväkotiin aamulla vaipoissa jonka ottavat aamupalan jälkeen pois ja sen jälkeen poika joko tekee päivällää yhdet pissat housuun tai jos on juonut vähän niin pystyy pidättämään iltapäiväulkoiluun asti jolloin tekee haalariinsa pissat ilman että kukaan huomaa ennen kuin mä tulen hakemaan. Yhdeksänä iltapäivänä kymmenestä vien pojan haalarin kotiin pestäväksi kun sinne on tehty aivan megapissat.

 

Puunjuurelle ja suihkun lattiakaivoon tekee kyllä pissat mallikkaasti, mutta on vaan aivan täydellisen potta- ja pönttövastainen ja siitä tämä kiikastaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eksyin ensimmäistä kertaa tähän ketjuun ja tuli mieleen se, mitä olen aikaisemmin miettinyt, että miksiköhän kuivaksioppimisikään suhtaudutaan niin eri tavoin eri maissa. Asuimme esikoisen ja toisen lapsen ollessa pieniä Saksassa, ja siellä ei kukaan pitänyt hassuna jos vielä kolmivuotiaalla oli vaipat. Suomessa tuntuu, että pitäisi olla jo kaksivuotiaana päiväkuiva. Jännää.

 

En millään muista tarkasti, koska meidän isommat lapset alkoivat päiväkuiviksi, mielestäni se oli esikoisella parin vuoden tienoilla ja keskimmäisellä lähempänä kolmea vuotta. Keskimmäinen käyttää edelleen (ihan kohta 5v.) yövaippoja koska ilman olisi sänky aina märkä. Ainakin yökastelusta lääkärit ovat sitä mieltä, että ei mitään hätää, toiset kehittyy vain hitaammin, kyllä se siitä. :)
Saako muuten duudeli udella, miksi päivähoidossa pitävät lasta ilman vaippoja jos tulos on kuitenkin aina märät vaatteet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hyvä kysymys. Aion asian ottaa tällä viikolla vasussa esille, että mitä asian kanssa tehdään. Ei näinkään voi jatkua kun alkaa pakkastakin tulla..

 

Muoks. Tai siis kuvittelevat tätä kai toimivaksi väsytystaistoksi, että poikaa alkaisi jossain vaiheessa inhottaa märät housut ja sitä kautta tulisi halu pöntölle/potalle. 3kk on vaan odoteltu sitä jo...

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä kun tää keskustelu oli nostettu esille, täällä pohditaan miten noita pottailuja saisi vietyä eteenpäin.

Poika on 2v1kk. Potan kanssa värikäs historia, mut ei tee sinne mielellään, eka pissa pottaa ikinä oli vähän ennen 2v. Välillä on ollut potta olkkarissa, että saa ihan vaan istua siinä housut jalassa vaikka, että tottuu, välillä potta oli piilossa puoli vuotta jne.

Kesällä auttoi ilman vaippoja oleminen, kun sai ulkona pissiä mihin vaan puskaan. Kerran sitten oli pihalla leikkikuormuri, johon pissi seisovilleen kuormurin lavalle, josta toki kehuttiin jne, ja siitä se ajatus lähti. Seuraavaksi pyydettiin pissimään pottaan (seisovilleen) ja taas kauheat kehumiset, jolloin asiasta tuli mielekäs. Sit pissittiin kukkaruukkuihin pihalla, ämpäreihin jne. Eli sai siis ajatuksen siitä, että voi pissiä johonkin, seisaallaan ja tähdätä :D

 

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että kakkaa ei kertaakaan ole tehnyt pottaan. Pissakin on välillä niin ja näin. Ennen osasi sanoa milloin on pissa/kakkahätä (vaippa päällä), mutta pottailun myötä ei ole enää sanonut. Kotona voi olla ilman vaippaa, mutta silloin vain myös ilman housujakin. Ilman housuja ei ikinä ole sattunut vahinkoa, ja tällöin osaa sanoa kun on pissahätä, jos on housut, niin tekee pissat housuun, eikä oikein sitä edes itse huomaa/asia ei haittaa.

Etupäässä tykkää pissiä seisovilleen pönttöön, mutta toisinaan istuu potalle tai pissii sinne seisovilleen. Kuitenkaan jätkälle ei ole mikään kiva lähteä käymään vessassa, toisinaan suuttuu eikä edes lähde, vaan pidättää. Ei tykkää myöskään vaipanvaihdosta, vaan välillä vaippa pitää vaihtaa kun jätkä rimpuilee ja huutaa minkä pystyy. Aamulla jos heti heräämisen jälkeen veisi potalle tai vaipanvaihdolle, niin tulee älytön raivari. Välillä se vessaan meneminen aiheuttaa sen. Vihonviimeinen virhe on se, että välillä kävis kokeileen pissiä, että vaippa ja housut otettas pois, silloin ehdoton ei. Eli siis ilman vaippoja ollessa pottailu onnistuu jos onnistuu. Mut ei nyt koko aikaa vaan pysty pitämään jätkää munasilleenkaan.

Kakkaa pidättää jos ei ole vaippaa, ja tekee heti kun laitetaan päälle.

Kerran kun oli tässä ilman vaippoja ja housuja, niin oli käynyt keittiössä penkomassa hyllyjä, ja pissinyt sitten löytämäänsä pakasterasiaan :D Eli tietää kyllä, että johonkin pitää pissiä :D

 

Ollaan koitetttu olla kannustavia, tällä hetkellä kokeilussa, että saa tarran aina kun tekee pissat pönttöön tai pottaan, mutta eipä tarrojen viehätys kestänyt kuin viikon, ja tänään sit palkintona oli jo tarra ja kuivatut hedelmät.. Pakoteta ei kuitenkaan, muttei sitten myöskään anneta jätkän sanella, miten mennään, eli kun pyytää potalle viedessä vaippaa, niin koitetaan kuitenkin puhua siihen potalle.

Eli osaisi tehdä pissat joo, mutta ei vaan viitsi tai halua.

Kerhossa ei ole tehnyt kertaakaan pottaan.

Eli jotenkin pitäisi päästä eteenpäin..  Mutta miten ja mitä tehdä?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ooh, mun poika rupesi päiväkuivaksi vasta 2.5-vuotiaana, eikä mulla käynyt edes mielessä että se olisi jotenkin erityisen hidasta! Kun poika oli tasan 2v, kokeilin vähän aikaa niin, että otin vaipat (ja matot) pois, käytin potalla usein (ja tietysti hän oli kokeillut halutessaan istuskella potalla jo alle vuotiaasta), mutta vahinkoja tuli koko ajan, joten laitoin vaipat takaisin ja kokeilin uudelleen puolen vuoden päästä. Tällöin kaikki kävi kuin tanssi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

duudeli, totta varmaan tuo, että päiväkodin hoitajilla voi olla väsytystaistelu meneillään. Jotenkin koen tuollaisen aika karuna kun monet lapset häpeää housuun pissaamista, niin sitten "pakotetaan" pissaamaan housuun siinä kavereiden läsnäollessa. Kotona ollessa, oman perheen kesken, se olisi vähemmän karua. Ei siis tietenkään varsinaisesti pakoteta pissaamaan housuun, mutta kun lapsella ei syystä tai toisesta ole muita vaihtoehtoja, olkoonkin vaikka jokin oman mielen sisäinen blokki syynä, niin tavallaan se on pakottamista. Mielenkiintoista nähdä, mitä päiväkodin henkilökunta on asiasta mieltä kun keskustelette. :)

 

Mun ratkaisuni Sama vieraan tilanteessa olisi antaa koko asian olla ja käyttää vaippoja. :) Meidän keskimmäinen aloitti parivuotiaana käymään välillä potalla, mutta sitten ei enää halunnutkaan. Jonkin aikaa asian kanssa taisteltuamme totesin, että miksi taistella, antaa lapsen olla vaipoissa! Sitten lähempänä kolmea ikävuotta hän totesi itse, että on valmis olemaan vaipatta ja päivävaipat jäivät ilman suurempaa hässäkkää. Yövaippojen kanssa kävi samalla lailla, ensin yrtitettiin totuttaa olemaan ilman, sitten väsyttiin siihen ja annettiin olla. Puoli vuotta myöhemmin lapsi totesi, että nyt olen valmis, yövaipat pois. (Tosin muutaman viikon päästä ne oli pakko ottaa takaisin, koska pissat tuli niin usein sänkyyn. Tämän taustalla on kuitenkin kuulemma hermoston hidas kehittyminen, ei niinkään lapsen mielen sisäiset jutut.) Esikoinenkin teki kakan vaippaan vielä pitkään sen jälkeen kun jätti vaipat vähän yli parin vuoden tienoilla koska pönttöön kakkiminen pelotti (on kuulemma usein lapsilla näin). Ehkä tuo aikaisemmin mainitsemani saksalaisten rento kulttuuri vaippa-asioiden suhteen on vaikuttanut mielipiteisiini kun olen sitä mieltä, että antaa lasten olla vaipoissa jos ei muu onnistu ilman vääntämistä. :) Siis kun kyse on 2-3v. lapsesta. Mutta joka tapauksessa, vaikka haluaisikin lapsensa äkkiä kuivaksi, voisi ehkä olla hyvä antaa asian olla muutaman kuukauden hautumassa ja palata siihen sitten taas? Antaa kaikille lepoa pissa-asioista, sen jälkeen voisi lapsellakin olla taas erilianen suhtatutuminen asiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multa komppi Smultronille, että antaisin olla vielä vaipoissa vaan. Loppuun vietyä kokemusta ei ole toki kun on toi esikoinenkin vielä vaipoissa, mutta sen tiedän että ei helpota kenenkään eloa taistella asiasta, kun kyse on nyt kuitenkin sellaisesta ominaisuudesta/taidosta johon meillä vanhemmilla ei ole minkäänlaista valtaa. Lapsi oppii sen vasta kun on siihen valmis sekä fyysisesti että psyykkisesti, eikä yhtään aiemmin.

 

Oma-aloitteisuutta ei toki oo silti aina pakko odottaa, mutta jos on päättänyt kokeilla vaipattomuutta mutta homma ei edisty niin takaisin jäihin ja uusi yritys myöhemmin. Jossain vaiheessa se lapsi on valmis ja sitten (kuulemma :D ) kuivaksi oppiminen tapahtuu helposti ja nopeasti.

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaksivuotias voi tosiaan ihan yksinkertaisesti olla liian nuori. Itse en ajatellut kohta 2,5-vuotiasta "opettaa kuivaksi" ollenkaan. Tietää kyllä, mitä potalla tehdään ja on joskus jotain sinne tehnytkin, mutta ei tällä hetkellä halua siinä istuskella. Vaipoista luovutaan sitten kun hän itse haluaa. Oletan että näin tapahtuu ehkä viimeistään ensi kesänä, kun kolme vuotta on tullut täyteen.

 

Esikoisen kanssa tehtiin niin, että kun kesäloma alkoi hänen ollessaan 2 v 9 kk, jätettiin vaippa pois kun olimme ensin kysyneet onko tämä ok. Viikon ajan tuli joka päivä yhdet pissat housuun, sen jälkeen ei mitään, ja yövaippakin jäi saman tien pois. Hän olisi ehkä ollut valmis pottailuun jo vähän aikaisemmin, mutta haluttiin odottaa lomia, että sai rauhassa kotona harjoitella.

 

En oikein ymmärrä, miksi vaipoista pitäisi päästä eroon niin kamalan aikaisin. Ihan turhaan vanhemmat tekevät kamalasti hommia, stressaavat ja aiheuttavat pahaa mieltä itselleen ja ehkä myös lapselleen. Kuten aiemmista kommenteista käy ilmi, lapsi oppii kuivaksi sitten kun hän on siihen valmis, ihan riippumatta vanhempien aktiivisuudesta. Joku muistaakseni kertoi, että esim. Norjassa ei tunneta "pottaharjoittelun" ja "kuivaksi opettelun" käsitteitä ollenkaan, ja silti tietääkseni aikuiset eivät Norjassa käytä vaippoja, vaan ovat jossain vaiheessa oma-aloitteisesti niistä luopuneet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^täysin samaa mieltä. Uskon, että suurin osa lapsista oppii kuivaksi lähes itsestään, kun aika on sopiva. Joillain lapsilla voi olla asiaan liittyviä erityisvaikeuksia, mutta niitä tuskin ratkaistaan stressaamalla ja ylenpalttisella treenaamisella myöskään. Aion tytön kanssa tehdä juuri samoin kuin pojan kanssa, ilman mitään stressaamista.

 

Tietty tilanne on hankala, jos pk vaatii kuivuutta. Mutta luulisi, että vanhemman sana painaisi asiassa ja olisihan se pk:n henkilökunnallekin helpompaa käyttää niitä vaippoja kuin jatkuvasti vaihtaa vaatteita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olipa hyvä kuulla teidän näkemyksiä :)

Lapsista kun ei ole mitään kokemusta tätä ennen, niin olen lähinnä kuvitellut että tää on jotenkin mun aikaansaamattomuuteni syytä, ettei reilu 2v ole vielä kuivaksi oppinut. Mutta ettei se sitä sitten olekaan.

Potta- ja pönttöharjoittelu on nyt unohdettu ainakin loppuvuodeksi, ellei jätkä itse halua sitä ennen. Katotaan sitten millä mielellä suhtautuu, jatkuuko tauko vai alkaako uudet harjoitukset :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palaanpa kertomaan meidän tilanteesta; keväällä siis oli sellainen tilanne, että reilu 2,5 vuotias kieltäytyi täysin potasta vaikka fyysisesti oli jo silloin täysin valmis. Sitten vaan yks kaks syyskuussa ilmoitti, että on iso tyttö ja päätti luopua vaipoista. Ei auttanut vanhempien lahjomiset sun muut, meidän lapsi vaan oli valmis (vasta) vähän yli 3-vuotiaana. Se hyvä puoli tässä myöhäisessä oppimisessa on, että vahinkoja ei ole sattunut lainkaan :D

Meillä vielä tuhon ns herkkyyskauteen ajoittui pikkusisaren syntymä ja muutto toiselle paikkakunnalle, joten ehkä nekin saattoi osaltaan hidastaa kypsymistä. Mutta yhtäkaikki, stressaaminen on turhaa, kaikki oppii ajallaan.

Kyselin asiasta 3-v neuvolassa ja sielläkin kehotettiin menemään lapsen ehdoilla (kuulemma vasta 4-vuotiaana aletaan asialle tehdä jotain).

Edited by manda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meidän kokemus esikoisen kans meni hyvin samalla tavalla. Oli isoja muutoksia (pikkusisaren syntymä ja sairastelu, putkiremonttievakko 3,5 kk ja siihen liittyneet muutot jne), tyttö lahjakkaasti otti kuivaksi opettelun osaksi uhmaikäänsä ja tsiisus me saikattiin sen pottailun kanssa yhteensä kaksi vuotta, kun oltiin aloitettu vuoden iässä ja kolmivuotiaaksi siinä meni. Huh kun mietin missä eritteissä pyörittiin. Ja otti niin päästä kommentit "tytöt oppii nopeammin". Ja ne kommentit että "kesällä sitten oppii". Ei oppinut. Oli sujuvasti yökuiva mutta sehän ei olekaan tahdonalaista :) Varmaan sitä itse stressasi liikaa ja tyttö tietty huomasi että tää on äitille tärkeää... Teki esim jäähyllä rauhoittuessaan "kostopissoja" ja kahdesti mun imettäessä vauvaa jopa levitteli kakkansa ympäriinsä. Saattoi joskus tahallaan myös riisua vaipan pissatakseen johonkin. Mutta ihan kolmivuotissynttäreiden aikaan kun uhmakin alkoi helpottaa, hän alkoi itse haluta käydä potalla tai pytyllä. Ja kun itse halusi, niin sitten ei enää vanhempien tarvinnutkaan asiasta huolehtia. Nyt vuotta myöhemmin on tosi vaikea kuvitella tuota aikaa, kun tyttö on oikein hurmaava ja useimmiten yhteistyöhaluinen. Mutta trauma mulla vielä on ja veikkaan, että kuopuksen hyvin sujuva pottailu (1 v8kk) varmaan myös ottaa takapakkia kun kolmas syntyy piakkoin. Mutta nyt on onneksi se kokemus, että ei se tahtovaisempi isosiskokaan kouluikään asti vaippoja päätynyt käyttämään (suunniteltiin jo miehen kans miten 7-koon vaippojen jälkeen siirrytään tilaamaan sellaisia aikuisten vaippoja jostain apuvälinekaupasta). Ois varmaan pitänyt osata antaa koko asia olla ja välillä aina kyllä annettiinkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tutulta kuulostaa! :)

Meilläkin tyttö otti asian osaksi uhmaa, ja kuten kirjoitit, koska se oli mulle tärkeää, innostui varmasti entisestään uhmaamaan asiaa.. Huoh! Ja kovin tutulta kuulostaa tuo, että tytöt oppii nopeasti, viimeistään kesällä jne..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen oppi päiväkuivaksi vasta 3v1kk ikäisenä. 2v9kk ikäisenä suostui edes ekaa kertaa pissaamaan pottaan ja siltikin tuolloin vielä pissasi koko ajan housuun, jos yritettiin pitää ilman vaippaa! Pissasi oikeasti vartin välein, oli sitten housut jalassa tai nakuna ja voi että kun otti päähän! Päiväkodin aloitus kuukautta myöhemmin ei auttanut mitään eli kaverien esimerkistä ei ollut hyötyä yhtään. Tarrataulu oli myös yhtä tyhjän kanssa.

 

Sit vaan lopulta otettiin vaippa pois cold turkey menetelmällä ja se sujuikin yllättäen hyvin! :D Kaksi viikkoa myöhemmin syntyi vielä vauvakin ja sekään ei enää aiheuttanut takapakkia! 3v2kk ikäisenä kieltäytyi myös yövaipasta ja yökuivuus tuli kätevästi siis samaan syssyyn eli hyvää kannatti odottaa. Tosi vähän tuli enää mitään vahinkoja sen jälkeen, kun vaan otettiin vaippa kokonaan pois. Tämä vielä tapahtui talvea vasten eikä esim. haalariin tullut pissoja kertaakaan.

 

Kuopus täytti just 2v. ja ennen kuin on 2,5v. niin en kyllä aio suoda ajatustakaan kuivaksioppimiselle ellei lapsi itse osoita kiinnostusta. Toista kertaa en aio tehdä sitä virhettä, että stressaan 2 vuotta potalla käymistä, kun vaipan kanssa kuitenkin pääsee tosi helpolla arjessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoispoika oppi päiväkuivaksi siinä kesällä, kun täytti 3v. Senkin jälkeen käytettiin pitkälle loppuvuoteen vielä öisin harkkahousuja, koska öisiä pissavahinkoja sattui vielä silloin tällöin. 

Nyt nuorempi poika menee satunnaisesti potalle kotona ja päiväkodissa potalla istutetaan, mutta eihän se pottaan mitään tee. Mä en myöskään jaksa asiaa vielä stressata. Samaan tapaan odotan, että 3v paikkeilla olisi kypsempi päiväkuivuuteen. Odotellaan loppukevättä/alkukesää, sitten enemmän omaakin tsemppausta asian suhteen. Kuopuskin täyttää kesällä 3v, vaipattomuus sitten helpompaakin lämpimämmillä keleillä.

Edited by tiksu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanan lohdullinen ketju :) Meidän tyttö on nyt 2v4kk, ja potalla istumista ollaan harjoiteltu alle vuoden vanhasta asti. Silloin n. 10 kk vanhana pottaan tuli satunnaisesti pissat ja kakat, sitten jossain vaiheessa ei enää tullutkaan mitään. Siitä seurasi pidempi tauko jolloin ei potalla aktiivisesti käyty. Viime kesänä yritettiin taas aktivoitua potan kanssa, ja silloin tällöin sinne jotain tuleekin. Tyttö kyllä istuu potalla vaikka tunnin, mutta pissaa sitten vaippaan kun nousee siitä pois. Jos huomaan, että tytöllä on kakkahätä, niin yritän aina saada hänet potalle, mutta useimmiten siinä käy niin, että hirveän huudon jälkeen pottaan ei varmasti tule mitään vaan tyttö panttaa sitten kakkaa seuraavaan päivään. Muutaman kaverin lapset on olleet täysin kuivia (siis myös yökuivia) 2-vuotiaana, ja miehen siskokin jaksaa päivitellä kuinka heidän tyttönsä oli kuiva jo 1v7kk-vanhana. Vaikka ympäristön paineet meinaa välillä rassata, niin henkilökohtaisesti en kuitenkaan koe tässä vaippojen käyttämisessä loppujen lopuksi kamalaa ongelmaa, vaan jaksan uskoa, että kyllä se tyttö joskus kuivaksi oppii. Noloahan se olisi vielä eskarissa vaipoissa kulkea  :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now