Guest miau

Hitaasti kuivaksi oppivat taaperot

189 posts in this topic

Meillä on tyttö nyt 2v2kk ja käy hienosti potalla aina vaipanvaihdon yhteydessä. Lisäksi ilmoittaa itse kun on kakkahätä ja hoitaa hommat pöntöllä supistajan avulla. Vaipattomuutta en aio edes yrittää ennen ensi kesää ellei siihen tule lapselta aloitetta. Keskellä talvea harjoittelu olisi mun mielestä aivan hirveää, kun pahimmillaan olisi sitten toppahaalarikin ihan pissassa :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö täyttää pian kolme, mutta tämä kuivaksi opettelu on vielä ihan vaiheessa. Ja alkaa kyllä vähän stressta ja miettii että ollaanko me vanhemmat jotenkin itse munattu tämä homma :/ Tyttö on tehnyt koko elämänsä aikana kakan pottaan kaksi tai kolme kertaa ja pissan ehkä kymmenen kertaa. Välillä on ollut kausian, jolloin on mielellään istunut potalla ja lukenut siinä kirjoja (lukutuoli siis :D ), mutta välillä potta on ihan nounou. Niin kuin tällä hetkellä. Välillä laitetaan tytölle vaan pikkupöksyt, mutta pissahädän tullessa haluaa vaipan. Eli tunnistaa siis hädän ja osaa pidättääkin jonkin aikaa. Hän tietää myös milloin pissa tulee; joskus kun vaikka yrittää ottaa syliin hän sanoo pissaavansa eikä anna koskea. Pikkuhousut pysyy useimmiten kuivana, mutta joskus tulee vahinkoja ja ne selvästi harmittavat ja nolottavat tyttöä.

 

Mä en tiedä mitä ihmettä tässä pitäisi tehdä, että saisi tytön käymään potalle. Ei olla tehty asiasta mitään numeroa, kysytään vaan haluaako käydä potalle tms ja jos ei halua, niin ei sitten. Pitäisikö vaan systemaattisesti kotona käyttää pelkkiä pikkupöksyjä vai antaa olla vaipoissa niin kauan kun itse haluaa mennä potalle/pöntölle? Tuntuu että "kaikki" muut samanikäiset ovat jo kuivia. Voi tietty olla, että tämä nimenomainen hetki on vähän huono kuivaksiopetteluun, kun juuri tullut pikkuveli taloon. Jotenkin ajateltiin, että kyllä se ennen vauvan syntymää pääsee vaipoista, mutta eipäs niin käynytkään.

Edited by Daizy

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä itse antaisin varmaan pari kuukautta "armonaikaa", koska pikkuveljen syntymästä on niin vähän aikaa.

Sitten, koska tyttöä harmittavat nuo vahingot itseään, alkaisin puhua, että kohta otetaan vaipat kokonaan pois kun oot jo niin iso ja taitava ja jatkaisin jonkun aikaa tätä propagandaa. Sitten kylväisin ympäri asuntoa muutamankin potan ja vaipat vaihdettaisiin pikkuhousuihin. Mahdolliseksi kannustukseksi vois tehdä tarrataulun, johon tyttö sais jokaisen onnistuneen pottakäynnin jälkeen laittaa valitsemansa tarran, koska onhan se iso homma opetella sellainen asia kun ennen on voinut hoitaa asiat just siinä missä sattuu olemaan.

Eikä mitään hirveää numeroa tai hoppuilua kannata tehdä, tuon ikäinen osaa jo itse alkaa vertaaman itseään muihin kavereihin ja kipinä saattaa yhtäkkiä syttyä itsekseen, jos näkee toistenkin lasten olevan vaipattomia.

Mutta valmistelu, sellainen kiireetön, mukava jutustelu alkuun siitä potan käyttämisestä ois varmaan se, mistä lähtisin liikkeelle. Näin meillä tehtiin pottakammoisen esikoisen suhteen. Tuleva kesäkin saattaa auttaa kun silloin ei oo niitä vaatteita niin paljoa. Jossain tapauksissa auttaa, kun saa käydä itse valkkaamassa kaupasta itselleen sen The potan. Meillä siirryttiin keskimmäisen kanssa pöntölle niin, että kaupasta ostettiin hänen mielestään se paras pöntönsupistaja :grin: Kaikki keinot on sallittuja! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daizy, kuulostaa tosi tutulta. Kärsivällisyyttä!

Meidän poika oppi kuivaksi nyt 3,5-vuotiaana, päiväkodin sitkeyden ansiosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kannustuksesta Duudeli ja JoHe! Ehkä tämä tästä. Ja vaikka kuinka sanotaan että ei voi hoputtaa ja lapsi oppii sitten kun on valmis, alkaa asia vähän stressata kun alkaa kolmevuotissynttärit lähestyä. Ja kunnisovanhemmat kyselee asiasta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 2v 11kk tyttö on edelleen täysin vaipoissa eikä säännöllistä potattamista harrasteta, paitsi mitä päiväkodissa potalle rutiinisti istuttavat. Joululomalla päätettiin vaan ottaa vaippa kokonaan pois ja katsoa, mitä tapahtuu. Kolme päivää sujui todella hienosti ja vahinkoja ei kovin montaa tullut. Yhdet kakatkin teki ihan oma-aloitteisesti, kun oltiin miehen kanssa toisessa kerroksessa jopa. Mutta sitten tuli täys stoppi. En ymmärrä mitä tapahtui, mutta noiden muutaman päivän jälkeen tyttö ei suostunut istumaan potalle ollenkaan. Muutaman päivän aristeli vaippaankin pissaamista. Unohdettiin siis koko juttu eikä edes puhuttu aiheesta mitään. Päiväkodissa on kerran tämän episodin jälkeen sanonut hoitajalle haluavansa potalle ja pissasikin sinne ja kerran kotona ulkoa sisälle tullessa pyysi päästä potalle ja pissasi sinne, muuten täysin vaipoissa. Fyysinen kypsyys selvästi on kuivana olemiseen, mutta henkinen valmius jostain syystä ei. En tiedä miten tässä pitäisi edetä, ehkä odotella vaan että tyttö joku päivä itse päättää olla haluamatta vaippaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molly; mitään neuvoja en osaa antaa, mutta kovasti tsemppiä ja kärsivällisyyttä! Varmasti ajan kanssa alkaa sujua :)

 

Meidän tytöllä on nyt ihan parina päivänä tapahtunut huikeaa edistystä ja jopa ahaa-elämys. Tänään teki kaikki kaikki kuusi pissaa pottaan eikä yhtään vahinkoa käynyt (ja meni tosiaan itse oma-aloitteisesti siihen potalle joka kerta)! Eilenkin tuli pottaan kolmet pissat eikä vahinkoja. Maanantaina kaksi vahinkoa ja kaksi onnistunutta. Tyttö on ollut useana päivänä pelkästään pikkupöksyissä ja on kyllä kysynyt aika paljon hermoja, kun on lirahdellut milloin minnekin ja sitten on pissasilla kintuilla pompittu siinä lätäkössä yms muuta toimintaa mitä vaan kolmivuotias voi keksiä. Tai sitten on nähnyt että tytöllä on pissahätä mutta pissa ei vaan tule pottaan eikä myöskään suostu laittamaan vaippaa. Mutta tosiaan tämän viikon maanantaina saatiin pitkästä aikaa saalis oikeaan paikkaan (istui varmaan kaksi tuntia putkeen siinä potalla katsellen lastenohjelmia), ja ilmeisesti sitten jotenkin hiffasi sen jutun. Ja nyt tänään meni ihan itsenäisesti kun huomasi että pissattaa. Ollaan lahjottu kiiltokuvilla, tämä on kaiketi myös motivoinut :grin: Kaksi kiiltokuvaa pissasta, kolme kakasta ja yksi hyvästä yrityksestä. Onneksi mulla on hirveä läjä kiiltokuvia tallessa lapsuusvuosilta... Varmasti takapakkia tulee vielä ja saattaa jossain kohtaa koko homma tyssätäkin, mutta antaa tämä kummasti uskoa siihen että meidänkin lapsi vielä joskus pääsee vaiposta eroon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molly, meilläkin odoteltiin henkistä kypsyyttä pitkään. Oli jo 3,5v kun vaippa jäi lopullisesti, sitä ennen monen monta kertaa päästiin hyvään alkuun mutta yks kaks poika otti komennon takas ja on palattu vaippoihin.

 

Eiköhän se aika teilläkin pian tule! Hyvänä puolena voi sanoa, että lopulta ainakaan meidän tapauksessa vaipattomuus ei vaatinut meiltä vanhemmilta mitään ylimääräistä "tsemppiä", vaan sitten kun se pää oli mukana jutussa niin yks kaks todella oli ja poika alkoi ilmoittamaan hädästä ja kotona taasen menee oma-aloitteisesti vessaan eikä tarvitse muistutella. Vielä meillä on ongelmana ettei suostu käydä kuin potalla, kun ihan kaikissa julkisissa vessoissa ei ole pottia..

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on nyt lähinnä huvittava kuriositeetti aiheeseen liittyen, mutta nyt kun tuo meidän tyttö on alkanut käydä potalla, niin aina pitää ottaa vaatteet pois päältä ennen toimitusta. Siis kaikki vaatteet. Kuulemma siksi, ettei vaan kastu :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hahah Daizy :D

 

Kiitos duudeli, kyllä se varmaan noin menee, että itse tässä ei nyt paljon muuta voi kuin odotella. Meidän tyttö on vielä niin omapäinen, että luopuu vaipasta varmasti sitten vasta kun itse haluaa. Jäi siitä joulun vaipattomuuskokeilusta mainitsematta, että lopulta laitettiin vaippa takaisin kun tyttö vaan ihan täysin tahallaan pissasi lattialle ja sanoikin myös itse haluavansa pissata lattialle. Siis wtf. :D No me sitten todettiin että lattialle ei pissata, että sitten laitetaan vaippa. Ja sen jälkeen tuli se täysi pottalakko. Tänään päiväkodista haettassa ryhmän lto kertoi, että nyt on pottakammo selätetty päiväkodissa, tosin saalista ei tullut. Ehkä kohta kotonakin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä niin tiedän mistä puhut Molly :)

Meidän poika oli tosi vahvasti periaatteellinen tässä sisäsiistiksi oppimisessa. Päiväkodissa kun on tapana istuttaa tietyssä rytmissä kaikki potalle/pöntölle, ja päiväkodin ehdotuksesta annoin siunaukseni sille että poika käytetään siinä istumassa vaikka aina rimpuili ja yritti purra. Puoli vuotta meni, kunnes vastustus hellitti ja kävi itse istumaan vaikkei mitään hätiä tehnyt.

Seuraava vaihe tästä oli, kun vaati saada käydä yksin vessassa ja pissasi joko lavuaariin tai roskikseen, mutta ei vahingossakaan pönttöön eikä pottaan. Tähän asti oli kotona aina vaipoissa, koska mä en halunnut tähän taistoob lähteä. Mulla ei riitä "ammattitaito" ja päädyn uhkailemaan ja kiristämään ja menettämään hermoni mikä ei ainakaan auta asiaa ja siksi jätin sen duunin pk:lle.

Lopulta alkoi pk:ssa käydä potalla aina pissalla, tässä vaiheessa tehtiin kodin päässä se muutos, että aamulla puettiin kalsarit eikä vaippa ja kotiin tultua poika laittoi yleensä itse vaipan sitten kun hätä tuli ja annettiin laittaa.

 

Sitten ne vaipat vaan jäi kotonakin pois ja kaikki hädät menee itsenäisesti tekemään potalle.

Nyt on lopulta vain yövaippa käytössä, eikä sitäkään enää tarvitsisi, mutta poika haluaa niin saa pitää.

 

Vuosi tähän koko ruljanssiin meni ja vaikka monesti tuntui pahalta kun mietin sitä väkisin istuttamista potalla, mutta onneksi luotin elto:n arvioon, että tässä on nyt vaan niin vallanhaluinen jästipää (poika siis nautti siitä vallasta mikä hänellä oli muhun, kun en pysty hänen suolen liikkeitään hallitsemaan ja kuten jo mainitsin niin kiristelin hampaita kovasti asian suhteen) että hänelle oli vaan lopulta näytettävä se kaapin paikka tämän asian suhteen.

Onneksi se tehosi, nyt poika iloitsee kaikista tuotoksistaan eikä huoli enää vaippaa kuin tosiaan vain öisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 2v 11k poika on vaan nii tottunut tekemään asiansa vaippaan, ettei halua potalle. Asiaa hankaloittaa masuongelmat joiden takia kakka-asiat on vähän niin ja näin. Nyt on viimeinkin pientä edistystä tapahtunut kun alettiin käyttämään kotona auto-kalsareita. Tarralahjonta ollut käytössä jo puolisen vuotta. Toivon, että päästään kesällä päiväkuivaksi kun taitoa taitaa jo olla. Todella monesti vaippa on pitkään kuiva. Yölläkin vaippa pysyy kuivana, pitäisikö kokeilla miten se yökuivuus menee? Menisikö samalla kuin tämä päivävaippa, vähän kuin itsekseen? Vaipat vain jäisivät pois?

On tässä mietittävää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now