Lilypad

Myöhäiset puhumaan oppijat

191 posts in this topic

Meillä kans on sanavarasto selkeitä ymmärrettäviä oikeita sanoja: 0

 

ätä, iti, että(=vettä), tuutta / utta(=tutti)

kaikki muu mitä halutaan on ätätätääätäätätääätäääätätäää tms.

 

Puheen ymmärtämisessä ei ongelmia, monisanaisiakin lauseita, jopa useampia lauseita peräkkäin ymmärtää.

Mutta jotenkin en osaa huolestua.

 

Kun kaikessa, liikkeelle lähdöstä (konttaus/istuminen/kävely jne.) kaikkeen muuhunkin oppimiseen, on aina mennyt pitkän kaavan mukaan. Ensin lapsi tutustuu, miten asiat toimii, miten liikkeiden ym. pitäis mennä, katselee esimerkkejä jne. ja sitten kun hän on ihan varma, että uskaltaa yrittää, niin sitten mennään, eikä enää mietitä. Ei ole tarvinnut miettiä, sattuuko liikkuessakaan mitään vahinkoja, kun alusta alkaen on etukäteen miettinyt asiat kuntoon. Saman oletan olevan myös puheen esteenä, alle vuosikkaana tuli muutamia selkeämpiäkin sanoja, mutta ne jäi liikkumisen jalkoihin, eikä sellaisenaan palannetkaan, ainakaan vielä.

 

Mutta toki ympäristön paineet tuntuu välillä ärsyttävältä, tuntuu, että vika olis meissä, lapsessa tai vaan jossain, jos kerta ei vielä tapahdu mitään. Mutta miksi mun pitäis vanhempana tuntea oman lapseni kehityksestä huonoa omaatuntoa tai pettymystä tai muuta, jos muilla tuntuu vaikealta suhtautua juuri 2-vuotiaaseen puhumattomaan lapseen. Vaikka kaikessa "huolettomuudessa" meillä olisi oikeasti syytäkin "huolestua" jos jotain hidastumaa olisi, mutta eipä nuo ongelmat siitä pienene, vaikka kuinka itselleni turhia huolia keräisin etukäteen.

Otetaan päivä kerrallaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 2v2kk ei edelleenkään sano mitään. Joskus vahingossa saattaa tuottaa sanan, mutta ei tee samaa virhettä toiste. Ei edes jokeltele tai "juttele" kovin monipuolisesti, vaan hokee yhtä ja samaa.

 

Mä en osaa olla huolissani, mutta mua alkaa -anteeks vaan - jo vituttaa. Kun toinen luupää ei edes harjoittele, ja me ei tiedetä mitä se haluaa tai ajattelee. Ymmärtää kyllä puhetta, mutta vois se nyt jo osata sanoa jotain mikä ees vähän kuulostaisi sanalta "äiti" tai vaikka jano tai leipä tai ees kissa! Argghh!!

 

Pakko oli vähän päästää turhautumia ulos. Ei tässä auta ku odotella. Tai ehkä tuo jää mykäksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuo oli kuin minun kirjoittama! :) Pystyn samaistumaan aivan täysin, meillä tilanne on ihan samanlainen. Tuntuu että kaikki muut reilu parivuotiaat ja paljon nuoremmatkin puhua pajattavat ummet ja lammet, mutta meidän poika on hiljaa tai sanoo korkeintaan "kaga", jos haluaa jotakin. Tällä viikolla tosin olen onnistunut opettamaan hänelle pari viittomaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos PMLats! Komppaan täysin! Ties kuinka monta kertaa on tehnyt mieli vaan alkaa raivomaan että perkele soikoon, PUHU! kun kuitenkin ymmärrät kaiken! mutta onneksi sitä saa itsensä hillittyä.. :blush:

 

Poika 3v 4kk on nyt käynyt puheterapiassa reilu pari kuukautta (kerran viikossa) ja vaikka mitään puhetta tai edes äänteitä ei vieläkään tule yhtään sen enempää kuin aikaisemminkaan, niin poika on kuitenkin ymmärtänyt tukiviittomien idean. Parissa kuukaudessa poika on oppinut spontaanisti käyttämään n 20 viittomaa (ilman että meidän tarvitsee ensin näyttää mallia), ja on se kumma juttu miten paljon jo sekin pieni helpottaa elämää kun poika osaa esim kertoa itse jos on jano tai nälkä tai haluaa nukkumaan. Pojan valtavan turhautumisen suhteen on nähtävissä hieman valoa tunnelin päässä, turhautuminen on ehkä ihan vähän vähentynyt kun hänellä on keino kertoa edes joitain asioita ja hän huomaa että häntä ymmärretään. :dancegirl:

 

Vielä on toooodella pitkä matka kuljettavana, mutta iloitaan kovasti näistä pienistä edistysaskeleista. Kehitys on kuitenkin edelleen todella hidasta eikä etene sillä tahdilla kuin toivovat, joten kesän jälkeen puheterapiaa lisätään niin että jatkossa sitä tulee olemaan 2-3 kertaa viikossa ja poika saa toivon mukaan yksityisen puheterapeutin (Kelan kustantamana) joka tulee aina päiväkotiin hoitamaan terapiasessiot. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on pikkuriikkisen edistytty. Kuopuksella ikää nyt n. 2v4kk ja muutamia "sanoja" on ilmaantunut.

 

Äättää = äiti

Mamma = mummu tai mummi

Vovvo = bussi (volvo)

Mau = miau tai meidän kissa

Auva = koira (aiemmin myös kissa)

Än = juna

Apta = jotain, emme tiedä mitä :lol:

Tääjjä = yleissana vähän kaikelle

 

Wautsipa wau :rolleyes: No, onpahan sentään muutama sanantapainen löytynyt. Kai tää tästä pikkuhiljaa. Tsemppiä kaikille saman probleemin kanssa tuskasteleville!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa että teillä on tapahtunut edistystä! Meilläkin ehkä aavistuksen verran. Sanavarastoon kuuluvat mamma, pappa, vauva, kakka, kiikii (kissa), hu-huu, nam-nam. Ja purkkaa kun pyytää niin sanoo kuukkaa, eli se on vähän sinne päin jo. Mutta ei nämä sanat ole välttämättä missään aktiivisessa käytössä... Saattaa mennä viikko kun jotain sanaa ei kuulu ollenkaan. Viittoen osaa sanoa maito, leipä, kenkä, lamppu ja mopo.

 

Puheterapeutti on muuten tekemässä meille lähetettä Lastenlinnaan lääkärille. Kesän jälkeen siis sinne. Niin, ja ikää on nyt 2v ja 7kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Voi mahdoton, kun musta tuntuu, että meidän poikamme puhe oli tuossa iässä hyvin vastaavaa kuin teilläkin, Bambi ja PMLats. Sanoja ei kolmevuotispäivän kynnyksellä ollut kovinkaan montaa, ja poika oli hyvin arka käyttämään niitä vähiäkin. Tosiaan vasta kolmevuotispäivän jälkeen alkoi tapahtua, ja parissa kuukaudessa hän alkoi käyttää ihan kunnolla pitkiä lauseita ja sanavarasto karttui huimasti. Tai ehkä se sanavarasto oli ollut siellä passiivisena, ja vasta silloin poika tohti alkaa käyttää sitä.

 

Jos kolmevuotisneuvola olisi ollut ajallaan, olisi ihan varmasti tullut sanomista. Nyt poika kiri ikätoverinsa kiinni siinä synttäreiden ja kolme kuukautta myöhässä olleen neuvolan välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 2v 7kk tyttömme ei vieläkään puhu kovin paljoa. Ekat sanat tulivat siinä yhden ikävuoden kieppeillä, mutta sitten hän tuntui keskittyvän kaikkeen muuhun, opitut sanat unohtuivat, ja uusia sanoja on tullut vain hitaaseen tahtiin. Tyttö ymmärtää puhetta hyvin, hänelle voi selittää monimutkaisiakin asioita, ja hän osaa noudattaa hyvin ohjeita. Niin ja tyttö todellakin on taitava kertomaan elekielellä, mitä hän haluaa ja tarkoittaa! Neuvolassa ja päivähoidossa ei toistaiseksi olla oltu huolissaan tytön puheesta, koska tyttö kuitenkin ymmärtää niin hyvin. Tyttäremme on kuulemma muussa kehityksessä ikäisiään edellä - esimerkiksi pukeminen ja riisuminen on sujunut jo pitkän aikaa, hän on muutaman kuukauden piirrellyt ihmisiä ja osaa värittää kuvia hienosti, hän kokoaa palapelejä ja rakentaa palikkalinnoja. Käydessämme 2v 6kk neuvolassa tytön puheen kehittymistä päätettiin seurailla vielä hetki, koska tyttö oli juuri aloittanut päivähoidon, mutta mikäli mitään mullistavaa ei tapahdu, laitetaan lähete puheterapeutille vielä ennen 3-vuotissynttäreitä.

 

Tytön aktiiviseen sanavarastoon kuuluu muutamia kaksitavuisia sanoja, kuten "äiti", "isi", "pappa", "vauva", "pupu" ja "kukka". Ne sanat ovat niin selkeitä, että muutkin ymmärtävät ne kuin vain me vanhemmat. Tyttö aloitti päivähoidon pari kuukautta sitten, ja ehkäpä päivähoidosta on ollut jotain apua, koska tyttö tuntuu yrittävän puhumista aktiivisemmin. Hänen lempisanojaan taitaa tällä hetkellä olla "kikki" (=rikki) ja "oppu" (=loppu), kuulemma hän hokee niitä päivähoidossakin koko ajan. Kotona tyttö osoittelee kirjasta kuvia ja yrittää sanoa sanoja, mutta suurin osa on pelkkiä tavuja, esimerkiksi "paa" (=banaani), "to" (=maito), "si" (=sininen). Äiti on tosi iloinen jo niistä yksittäisistä tavuista! Tällä viikolla on tullut aktiiviseen käyttöön ainakin kaksi uutta kaksitavuista sanaa, "hiili" (=hiiri) ja "tintti" (=talitiainen eli tintti). Jee! Lauseiden muodostamistakin on havaittavissa, esimerkiksi nukkea peitellessään hän tuumasi "vauva kuu" (=vauva nukkuu).

 

Tytön puheen kehitykseen tulee enemmän kiinnitettyä huomiota esimerkiksi juhlissa. Normaalisti en asiaa niinkään edes murehdi, mutta välillä tulee väkisinkin verrattua tytärtä muihin lapsiin. Kun hetken katselee niitä pieniä ruuneperejä ja kuuntelee muiden vanhempien ihmettelyjä, alkaa miettiä, miksi oma tyttö ei puhu tuon enempää. Ja kun kyseessä tosiaan on tyttö, sillä monien mielestä puhumaton poika olisi normaalimpaa kuin tytön viivästynyt puheen kehitys. MInusta olisi kiva kuunnella tytön ajatuksia ja muita höpötyksiä, kun tässä on jo 2v 7kk elelty elekielen maailmassa, mutta toisaalta yritän ajatella tytön olevan taitava niin monissa muissa jutuissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kai se on tänne kirjoitettava, kun mieskin on alkanut miettiä että mikä avuksi neidin kanssa?

 

eli neiti tällä hetkellä 1v11kk. sanotaanko että puhetta piisaa, mutta ymmärrettävää semmosta ei juurikaan. oikeita sanoja joita osaa sanoa ovat äiti, kukka, kakka. ymmärrettäviä "sanoja" ovat tsuu-tsuu ja tuku-tuku (jotka meinaa chungginton ohjelmaa), hiioi (hii-o-hoi, eli jake ja mikä-mikä-maan rosvojen tunnuslaulussa oleva kohta), muu-muu, piau piau (lehmä, kissa ja valtameri sarjan tunnari), uu-uu (mouk sarjan tunnari) ja pii-paa, pii-paa (jostain syystä). neiti osaa myös tahtoessaan totella lauseita ja sanoja, kuten "mennään vaipanvaihdolle" (eli menee vessaan), ruoka-aika (pöydän äärelle), nukkumaan (heittäytyy lattialle suurin piirtein ;) mutta leppyy nopsaan kunhan vaatteet on saatu pois). juttelee omalla kielellään paljon ja piiiiitkään välillä, mutta ei myö kyl kaikkea ymmärretä. nyt huomasin että M kirjain taitaa olla hankala. paitsi nenän kohdalla sanotaan mä-mä.

 

 

1,5v neuvolassa terkka tai lääkäri oli jo sitä mieltä että nyt puheterapiaan (koska nuo kolme ymmärretävää sanaa oli vaan jo sillon käytössä), laittovat lähetteen joka tuli bumerangina takas (vastauksella: emme koe venlan tarvitsevan vielä terapiaa kun on vasta 1,5v, pointsit niille ;)). sanovat sitten että 2v neuvolassa tarkkaillaan uudestaan. mitähän tuolla pitäisi osata?

 

meidän laps ei oo mitenkään ujo (juttelee kelle vaan, hymyilee aina nätisti jne). liikkumaan oppi myös myöhäisesti, käveli itse n. 1v7kk iässä. sen asian suhteen otti siis myös lungisti. nyt kun alkaa olla motoriikka hallussa, niin kaippa se puhe tulee perässä? kielessäkään tuskin on ongelmaa, kun osaa laittaa kielen rullalle ja tosiaan käyttää paljon eri kirjaimia, toki enimmäkseen t, k, o, n (varmaan monia muitakin, mut en nyt muista :rolleyes: ).

 

mielipiteitä saa olla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä oli reilu viikko sitten 2-vuotisneuvola ja meille sanottiin rajaksi, että 10 sanaa olisi pitänyt siihen mennessä osata. Mutta kuulemma noi vaihtelee aika tavalla kuntakohtaisesti. Meidän pojalla ei siis tosiaan ollut/ole kuin 3-4 sanaa ja saatiin sitten lähete puheterapiaan arviokäynnille ja se aika on sitten kuukauden päästä. Siellä ilmeisesti katsotaan ymmärtämistä ja kuuloa tarkemmin. Mun mielestä ainakin kuulo on tosi hyvä (kuulee hiljaisetkin äänet) eikä ymmärtämisessäkään pitäisi olla ongelmia.

 

Meillä poika on vauvasta asti jokellellut tosi paljon ja sittemmin puhunut omaa kieltänsä niin mahdottomasti, että se on monia vieraitakin naurattanut kovasti. Senkin takia oli kovat odotukset, että alkaisi puhua tosi aikaisin sanoja :girl_sigh: Nytkin osaa hienosti esim. puhua puhelimessa: odottaa omaa puhevuoroaan ja sitten polottaa semmoista pingu-kieltä takaisin, ihan selkein lauserakentein (intonaatio vaihtelee, pitää pausseja). Leikkiessäänkin saattaa selostaa kaikenlaista tai saattaa tulla luokse selittämään jotain selvästi tärkeää, mutta eihän siitä mitään kukaan ymmärrä. Mutta ei vaan puhu melkein mitään kunnollista! :girl_mad: Nekin kolme alkuperäistä sanaa on laajentuneet uusiin merkityksiin, esim. "too" oli alunperin linja-auto, mutta sittemmin on laajentunut tarkoittamaan mitä tahansa kulkuneuvoa. Yksi sanoista on "kakka", mutta eipä siitäkään ole mitään iloa, koska ei ikinä käytä sitä ilmoittamaan että kakka on housussa vaan sanoo sen vasta, jos näytän riisuttua vaippaa että katsoppas kun tuli kakka.

 

Yksi mielenkiintoinen juttu on se, että poika on itse keksinyt 3 viittomaa :grin: Valitettavasti näistä ymmärretään vain yksi eli "loppu" ja toinen on mahdollisesti "ei" mutta en ole ihan varma. Kolmannen merkitystä en ole onnistunut keksimään. Varmaan kiinteiden aloituksesta asti olen näyttänyt pojalle syömisen viittomaa, kun mennään ruokapöytään, mutta se ei ole tarttunut käyttöön ollenkaan :girl_sigh: Joskus on mun perässä matkinut sen kyllä, mutta ei oma-aloitteisesti tee. Mielenkiinnolla nyt sitten odotan, mitä puheterapeutti sanoo noista viittomista. Toistaiseksi poika ei ole vielä turhautunut sanattomuuteensa, mutta tässä on vasta uhmaikä tuloillaan, että saapa nähdä :girl_mad:

 

Motorisesti ei mun mielestä ole erityisesti muita ikäisiään edellä ja oppi konttaamaan/kävelemään/juoksemaan vasta viimeisten joukossa omassa "kuukausiklubissa". Eli meillä ei ainakaan mun mielestä ole sitä, että puhe olisi jäänyt liikkumisen jalkoihin...

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ooh, tännehän on ehtinyt tulla kaksi uutta viestiä minun kirjoitukseni jälkeen.

 

Meillä tyttö jokelteli vauvana ihan normaalisti. Hän lähti kävelemään etu- ja takaperin alle vuoden ikäisenä, oppi nopeasti hyppimään ja tekemään kuperkeikkoja. Hän on myös taitava hienomotorisia taitoja vaativissa asioissa, kuten palikoiden kasaaminen ja nappien napittaminen. Neuvolan mukaan tyttö on kehittynyt näissä asioissa koko ajan useimpia ikäisiään edellä, joten meillä viivästyneeseen puheen kehitykseen voisi sopia selitykseksi, että puhe olisi jäänyt sen kaiken muun jalkoihin. En tiedä. Tyttö tuntuu ujostelevan puhumista, hän käyttää mummulassa pienempää sanavarastoa kuin kotona, ja hän sanoo uuden sanan hiljaa kuiskaten, ujostellen.

 

Tyttö osasi vähintään sen kymmenen sanaa 2-vuotisneuvolassa. Tytön sanavarastossa oli jo silloin muutama selvästi lausuttu sana, kuten "äiti", "isi", "kukka" ja "pupu", lisäksi hän osasi sanoa esimerkiksi "mau" (=kissa), "muu" (=lehmä) ja "nam". Sen jälkeen on tullut muutamia täydellisesti lausuttuja sanoja lisää, kuten "pappa", "vauva", "tyttö" ja "piipaa". Niin ja myös "joo" ja "ei" ovat olleet monta kuukautta aktiivisessa käytössä. Lähete puheterapeutille olisi tullut 2,5-vuotisneuvolassa, mutta koska tyttäremme oli juuri aloittanut päivähoidon, tilannetta päätettiin seurailla vielä pari kuukautta. Päivähoidon alettua on tullut lisää sanoja päivittäiseen käyttöön, esimerkiksi ne aiemmassa viestissä mainitsemani "kikki" (=rikki) ja "oppu" (=loppu). Paljonhan tyttö puhuu pelkillä tavuilla, mutta asiayhteyden mukaan osaan yleensä heti arvata, mitä hän tarkoittaa. Esimerkiksi kun tyttö kurkkii illalla ulos ikkunasta ja sanoo "pi" (=pimeä) tai kun hän näyttää jääkaappia, lasiaan ja pyytää "to" (=maito). Vessahädästä tyttö ilmoittaa sanomalla "pisspiss" tai "kakka". Niin ja tosiaan, tyttö on muutaman kerran muodostanut lyhyen lauseen, kuten "vauva kuu" (=vauva nukkuu).

 

Eli onhan meillä toki paljon enemmän sanoja käytössä kuin kahdella edellisellä kirjoittajalla, mutta toisaalta meidän tytöllämme on ikää jo se 2v 7kk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö on nyt 2v3kk ja käyttää 5 sanaa. Lisäksi osaa matkia jotain eläinten ääntelyjä. Tytön 2-vuotisneuvola oli, kun tyttö oli 2v1kk. Terkka ei ollu yhtään huolissaan. Tyttö ymmärtää kaiken, mitä sanotaan. Tyttö ei oo koskaan suostunut toistamaan sanaa kenenkään perässä. On kyllä välillä sanonut yllättäen jonkun sanan, muttei sit suostu toistamaan sitä. Mua huolestuttaa se, että puhe ei oo edistynyt mitenkään moneen kuukauteen. Terkka kyllä sanoi, että voidaan varata neuvola-aika 2,5-vuotiaalle, jos tuntuu, että on edelleen huolestunut.

Pojan kanssa en huolestunut, kun sanoja oli vähän enemmän ja kehitystä tapahtui koko ajan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meilläkin oli tuollainen vaihe, että uusia sanoja ei tuntunut tulevan lainkaan. Puheen kehitys jämähti pitkäksi aikaa siihen "äiti" ja "isi" ja pari muuta sanaa -vaiheeseen, eikä minkäänlaista kehitystä tapahtunut. Olinkin silloin oikeastaan huolestuneempi kuin tällä hetkellä, vaikka tyttö on nyt vanhempi eikä sanavarasto ole vieläkään kovin laaja. Nyt sentään tuntuu tulevan uusia sanoja aktiiviseen käyttöön.

 

Miten muuten teillä muilla, onko lapsi kotona vai päivähoidossa? Meillähän puheen kehitys oli yksi iso syy laittaa lapsi perhepäivähoitoon 2,5-vuotiaana. Kuulemma täällä puheterapeutti jopa suosittelee sitä. En tiedä, onko päivähoidon aloittamisella oikeasti ollut jotain vaikutusta, mutta ainakin tyttö höpöttelee enemmän, yrittää jatkuvasti puhua, on rohkeampi ja uusia sanoja tulee joka viikko. Tyttö viihtyy hyvin hoidossa, perhepäivähoitaja on ihana, ja tyttö on saanut kivoja leikkikavereita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö oli vielä keväällä hoidossa, mutta nyt kotona. On kerran viikossa kerhossa ja me käydään perhekerhoissa ymv. lähes päivittäin. Mulla on sellainen tunne, ettei uusia sanoja ole tullut lähes vuoteen ainakaan aktiiviseen käyttöön. Kuten aiemmin mainitsin, tyttö saattaa sanoa yllättäen jonkun sanan, muttei sit suostu sitä toistamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Miten muuten teillä muilla, onko lapsi kotona vai päivähoidossa? Meillähän puheen kehitys oli yksi iso syy laittaa lapsi perhepäivähoitoon 2,5-vuotiaana. Kuulemma täällä puheterapeutti jopa suosittelee sitä. En tiedä, onko päivähoidon aloittamisella oikeasti ollut jotain vaikutusta, mutta ainakin tyttö höpöttelee enemmän, yrittää jatkuvasti puhua, on rohkeampi ja uusia sanoja tulee joka viikko. Tyttö viihtyy hyvin hoidossa, perhepäivähoitaja on ihana, ja tyttö on saanut kivoja leikkikavereita.

 

Meillä esikoiselle (4v) suositeltiin päiväkodissa jatkamista vaikka kuopus syntyikin. Isommat pojat ovat nyt sitten 12pvä/kk hoidossa. Huomaa selvästi että esikoinen puhua pälpättää rohkeasti, yrittää uudelleen jos kuulija ei ymmärrä ja viimeisenä keinona näyttää/osoittaa tarkoittamaansa. Kärsivällisesti yrittää saada asiansa kuuluville :lipsrsealed: Kotona pojalla on rajut leikit mutta päiväkodissa leikkii mielummin rauhallisia leikkejä esim. kotia tyttöjen kanssa, jolloin puheelle on enemmän aikaa ja myös leikkikaverilla aikaa ymmärtää puhe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin kuulutaan tanne :)

 

Eli poika on 2v 3kk ja puheen kehitys on ollut hitaanlaista. Me ollaan kaksikielinen perhe ja siis itse puhun suomea ja mies plus muut englantia. Lisaksi miehen puolelta pojan kaksi serkkua on myoskin oppineet puhumaan hitaasti ja alkaneet puhua noin 3 vuotiaina. Poika ymmartaa molempia kielia ja ehka ymmartaa suomea jopa paremmin. Ekat sanat on kuitenkin olleet englantia. Eli sinallaan en siis ole huolissani ja varsinkin kun viime aikoina on tullut lisaa sanoja ja yrittaa myos toistaa perassa kun sanon 'sano...' Joistain sanoista kayttaa vaan tavuja (ja joskus tavutkin on hieman hassun kuuloisia), ja vain toistaessa, eika osaa niita aktiivisesti kayttaa.

 

Poika hopottaa nykyisin aika paljon omaa kieltaan ja varsinaisia sanoja on ainakin no, bye, cow, boat, bus, pane (plane), pat (postman pat), bob (bob the builder), pippi (peppi), pipi, potty, mummy, daddy tai izzzi, tree, car, nam, maus (mummon koiran nimi) ja sitten on lisaksi tavuja ja elainten aania/autojen aania yms.

 

Meilla oli talla viikolla 2-vuotistarkastus, ja kaikki muut taidot oli tosiaan kuin ikaisillaan mutta sanoja oli siis vahemman. Sinallaan health visitor ei ollut huolissaan mutta kysyi haluanko lahetteen kuulotutkimukseen ja mainitsi etta voisi olla liimakorva. Poika on nyt tosin juuri aloittamassa tarhassa taysiaikaisesti joten toivon ja ajattelen etta sanavarasto ja puhe siella lisaantyisi. Health visitor oli samaa mielta, etta tarha voi auttaa ja sanoi soittavansa joulun jalkeen ja voidaan sitten miettia miten paljon puhe on kehittynyt. Sanoi etta ala huoli, ja jos han olisi huolissaan olisi laittanut lahetteen heti. No, en nyt ole varsinaisesti huolissani, mutta rupesin nyt enemman miettimaan ja kyttaamaan puhetta <_<

 

Muoks. Lisaksi mua hieman mietittyttaa etta jos puhumaan oppiminen on vaikeaa, niin miten kay suomen aanteiden, esim. r? No, nama on ehka sitten sen ajan murheita, jos nyt edes oppisi puhumaan suomea...

Edited by Annick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kirjoittelin tänne viimeksi pari viikkoa sitten. Tytöllemme on sen jälkeen tullut taas muutama uusi sana, muun muassa "kaakki" (=karkki) ja "appi" (=nappi). Viimeksi olin kirjoitellut tänne, että tyttö sanoo "pi" tarkoittaessaan pimeää, mutta nykyään hän sanoo "piiaa" tai jotain sen tapaista, joten sana on hieman pidentynyt. Eli jotain kehitystä on koko ajan havaittavissa. Puhe on kuitenkin yhä yksittäisiä sanoja, yksi- tai kaksitavuisia pätkiä.

 

Soittelen neuvolaan tässä lähiaikoina. Meillähän oli syyskuun alussa 2,5-vuotisneuvolassa puhetta, että seuraillaan, vaikuttaako perhepäivähoidon aloittaminen merkittävästi tytön puheeseen. Lupasin soitella neuvolaan marraskuun alkupuolella. Luulenpa, että nyt tulee lähete puheterapeutille.

 

Muoks. Olin vallan unohtaa kertoa! Sen verran taitaa jo tähän aikaan uni painaa silmiä, että näin merkittävä asia oli jäädä mainitsematta. Tyttö on pariin otteeseen lauleskellut Tuiki, tuiki tähtöstä! Hänen laulunsa menee jotenkin "tui, tui, tuiki, tuiki, tää, tuiki, tuiki täätöö". Ei välttämättä kuulosta kovinkaan ihmeelliseltä, mutta tämä äiti on ollut todella ihastunut tyttärensä lauluun. Tuohan on melkeinpä kuin lauseen muodostamista, monta sanaa peräkkäin.

Edited by Tähtisilmä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli nyt 2v1kk iässä 1.puheterapiakäynti ja puheenviivästymä todettiin (edelliseltä sivulta löytyy meidän taustoja). Ens viikolla mennään uudestaan ja saadaan siellä opetusta tukiviittomien ja kuvakorttien käyttöön arjessa. Käyntejä tullee siis vielä enemmän kuin nämä kaksi kertaa.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

saatetaan mekin saada lähete puheterapiaan. tiistaina on 2v neuvola, ja päiväkodista saatiin mukana kasvatuslappunen, jossa kielellistä kehitystä kutsutaan huolestuttavaksi tai jotain...osaa n. 5 sanaa, puhuu omaa kieltään jne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annick, me ollaan myös kaksikielinen perhe ja meidän pojan puhe 2-vuotiaana oli ihan samantyylistä kuin teillä. 3-vuotiaana alkoi vasta kunnolla puhua ja muodostaa lauseita. Nyt 4,5-vuotiaana puhuu muuten tosi hyvin molempia kieliä, mutta kuvailevassa puheessa on hiukan ikätasoa jäljessä. Meille on suositeltu neuvolassa aina päiväkotia ja varsinkin kesälomien jälkeen sen vaikutuksen huomaa tosi hyvin, kun syksyisin pojan puhe on kehittynyt aina isoin harppauksin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

okei. eli 2v neuvolassa ei saatu lähetettä puheterapiaan vaan sovittiin että terkka kattoo venlan kehityksen 2,5v tienoilla kun mulla on sillon muutenkin asiaa neuvolaan ;) toimintaterapialähetettä varten saatiin lääkäriaika.

tänään oli tuo lääkäriaika ja heti tuli puheeksi puheterapia. tämä oli sama lääkäri joka meinas laittaa neidin jo 1,5v:nä puheterapiaan mutta se lähete tuli bumerangina takaisin. en olisi halunnut vielä suostua ed. main. sovitun jutun vuoksi, mutta hän vänkäsi ja sanoi kysyvänsä vielä lastenlääkäriltä mielipidettä. että se nyt sit saattaa joka tapauksessa tulla...toimintaterapiaan tulee myös lähete...huoh. mitä h******n kaikkea 2v pitäis osata?!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puheterapeutilla käyty. Päätimme ottaa avuksi tukiviittomat, joten menemme vielä toisen kerran käymään puheterapeutilla opettelemassa muutamia perusviittomia. Myöhemmin meille tulee kotiin joku tyyppi opettamaan tukiviittomia, ja samainen ihminen käy myös tytön perhepäivähoitajan luona, joten tyttö pystyy kommunikoimaan samoilla viittomilla sekä kotona että hoidossa.

Edited by Tähtisilmä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika sai 2v neuvolasta lähetteen puheterapiaan vaikka se 10 sanaa oli käytössä. Olisin kyllä pojan sinne vienytkin mutta sit kun käveltiin kotiin neuvolasta niin poika sanoi ekan lauseen. Siitä se sitten vaan alko puhumaan. Ei tarvinut mennä sinne terapiankaan sitten. Kyllä mä muistan et sitä alko vähän huolestumaan, kun poika ei vaan halunut puhua ja täytti jo 2v. Neuvolassa sanoivat että kaksikielisyys, saattaa kans aiheuttaa sen että ei puhu kauheen aikasin. Meillä kuitenkin nuorempi poika alko puhumaan reilu vuoden ikäsenä. Tyttö täytti just vuoden ja sillä on jo paljon sanoja käytössä. Kaikille on puhuttu kahta kieltä.

 

Esikoiselle en koskaan sanonut mitään suomeksi. Jos poika sano vaikka että äiti niin korjasin että mamma. Oon alkanut miettimään että onko se voinut jotenkin hämmentää esikoista. Varmaan ihmetteli kun sanoi jotain ja äiti aina korjas joksikin muuksi. Oon antanut näiden kanhden nuoremman puhua mulle suomeksikin ja kehunut aina kun on jotain sanonut (oli sitten suomeksi tai ruotsiksi). Ne kyllä alotti puhumisen niin että sanoja tulee ihan sekasin kummastakin kielestä. Keskimmäinen sit kuitenkin aika nopeesti erotti kielet toisistaan. Esikoinen alko heti puhumaan sekottamatta kieliä yhtään. Tästä nuorimmasta ei nyt sit osaa vielä sanoa. Eniten puhuu vielä jotain ihan omaa kieltä :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin myös nyt 2-vee neuvolasta konsultaatio puheterapeutille, soittelen alkuvuodesta kun tämän toisen kohta syntyvän muksun kanssa on saatu asiat rullaamaan arjessa. Meillä aktiivisessa käytössä on noin viisi sanaa, ja puhelee kovasti omaa kieltään plus ymmärtää kyllä hänelle sanotun, noudattaa kehotuksia jos malttaa keskittyä. Lauseita ei osaa eikä osaa sanoa kuvista/muusta mitä niissä on, muuten meillä on selkeät rutiinit kotona ja poitsu osaa toimia hyvin arjessa (olen ollut kotona koko ajan esikoisen äippälomasta ja jatkossakin olen hoitovapaalla vielä toisestakin lapsesta todnäk maksimiajan kolme vuotta). Poitsu on aika levoton, kun ei pysty ilmaisemaan itseään. Temperamentti on muutenkin tosi voimakas, ja on siksi vielä enemmän ärtynyt ja huutaa usein kun ei tule ymmärretyksi. Ekat sanat tulivat tosi varhain jo viiden kuukauden iässä, mutta poitsu lähti liikkeelle tosi myöhään ja sekin vähäinen puhe jäi jalkoihin. Miehellä on aikoinaan ollut hyvänlaatuista puheenkehityksen viivästymää ja on ruvennut puhumaan vasta kolmivuotiaana, itse olen oppinut puhumaan tosi varhain jo alle vuoden iässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemusta tavuilla puhuvasta lapsesta? Meidän 2v3kk puhuu ainoastaan sanojen ekoilla tavuilla tai kirjaimilla. Yhdyssanoista osaa ottaa molempien sanojen ekat tavut (he-ko= helikopteri, pa-ta= parkkitalo). Jonkin verran myös kokonaisia sanoja käytössä, mutta eniten käyttää tavuja. Puhuu lauseitakin tavuja käyttäen. 2v neuvolasta olisi saatu puheterapia lähete, mutta en halunnut sitä, koska lapsi ymmärtää kaiken ja saa itsensä ymmärretyksi. Mutta nyt alkaa äidiltä kärsivällisyys loppua. En ymmärrä miksi ne sanat ei tule kokonaisina?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now