Rautalanka

Iso SF-mitta, iso vauvako?

87 posts in this topic

^ Ihan sama juttu, henkilökunta synnärillä oli mahtavaa ja traumoja ei jäänyt.

 

Meidän täytyy sit varmaan päästä samaan odotusketjuun jos/kun seuraavia odotellaan niin voidaan tehdä jatkuvaa vertailua. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sf-mitta ei ainakaan mun kohdalla ole koskaan pitänyt paikkaansa....olen neljä lasta synnyttänyt ja joka kerta neuvolassa sanotaan et nyt tulee se "iso" vauva, koska tosiaan mun sf mitta on reippaasti mennyt yli käyrien aina. Ja tietenkin sitten olen pelännyt että no kuinkahan iso vauveli sieltä syntyy.

ensimmäimen laspeni oli kooltaan 3,8kg ja seuraavat kolme olivatkin sitten vain 3kg-3,2kg väliltä et niin suuria lapsia täällä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä sf-mitta 36,5cm RV 41+0. Poika syntyessään 4610g ja 56cm ja syntyi siis 41+2. Neuvolassa sanottiin kokoa kysyttäessä vaan että "ei sulla niin kovin suuri maha ole että tuskin on iso vauva"... ja se siitä sitten. Ensi kerralla pääsee sitten kokoarvioon, onneksi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla nyt 3 raskautta takana ja kaikissa Sf-mitta meni yli kaikkien käyrien ja kaikki lapset ovat olleet yli 4 kiloa. Joten mun tapauksessa korkea Sf tarkoitti isoja vauvoja, mutta on paljon sellaisiakin ihmisiä, joilla on vaan paaaljon lapsivettä ja sen takia sf on korkea. tapauskohtaista on siis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli sf-mitta yläkäyrällä koko ajan ja viimeinen mittaus tehtiin rv 39 ja oli 39cm. Täälläpäin on synnytystapa-arvio kaikille, koosta huolimatta rv 36-37 (en muista tarkkaa aikaa) ja lääkäri arvioi vauvan olevan iso, muttei "liian iso". Mulla sokerirasitus oli ok ja pissakin aina ok, silti neuvolantäti käski mittailemaan kotona sokereita ja nekin olivat ok. Lopulta syntyi 4070g ja 52cm vauva, eli ei nyt mikään "kamala jättiläinen". Itse olen 168cm pitkä ja BMI raskaudenalussa 30 eli ylipainoa on kyllä. Isä on normaalinkokoinen mies (186cm ja 90kg). Kätilö tosin totesi vauvasta ettei hän ollut mikään "läski" vaan enemmänkin rakenteeltaan "vankka". Synnytys sujui hyvin, ponnitusvaihe oli kylläkin pitkä (1h30min) ja imukuppiakin oltiin tuomassa juuri kun sain ponnistettua lapsen ulos :)

Edited by Svenja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä sf-mitta viimeiset 4 viikkoa siinä 36! 'Isoa' vauvaa veikkasi neuvolassa, yli 3.5 - 4.0kg. Mitään ei kuitenkaan tehty tai tutkimuksiin lähdetty. Masu oli kyllä iso, vyötärömitta 118cm! Tyttö syntyi rv 40+4 ja painoa oli 3972, tyttö syntyi sektiolla loppujen lopuksi, mutta koko ei ollut syynä. Lääkäri arvioi aiemmin että lantio riittää isommallekin vauvalle! Olen itse 152cm ja samankokoiset sukulaiset on myös pyöräytelleet isohkoja vauvoja...

 

Sokerirasitustesti oli jo tehty, siinä ei siis mitään syytä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli kans reippaasti yli yläkäyrän tuo sf-mitta viimeisillä viikoilla ja 4 päivään ennen laskettua sain lähetteen synnytystapa-arvioon. Lääkäri antoi painoarvioksi 3600g. Rv 40+5 syntyi rakas tyttömme kooltaan 4645g 52,5cm, joten ei tainnut ihan kohdilleen mennä se arvio. Toki sf-mittaan vaikutti myös oma painoni.

 

P.S. Sf-mittani oli viimeisillä neuvolakäynneillä 40cm!

Edited by Sheanya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliko teillä sf-mitta yläkäyrällä alusta alkaen?

 

Mulla otettiin eka mitta rv 18+5, jolloin se oli 17cm ja nyt rv 22+3 mitta oli 23cm. Yläkäyrän yläpuolella siis mennään jo nyt, mikä tuntuu hassulta, koska mun maha ei kuitenkaan näytä erityisen isolta ja tuli esiin vasta rv 17. Olen 172 cm pitkä ja BMI ennen raskautta 20, vaikuttaneeko se jotenkin. Mielenkiinnolla odotan, että onko kasvusuunta samanlainen koko ajan vai laskeeko se jossain vaiheessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli alusta asti sf-mitta iso. Aluksi meni yläkäyrän yläpuolella mutta vähitellen laski niin, että lopuksi taisi olla "vain" yläkäyrällä. Hämmästyin itse tuota isoa mittaa, kun ainakin ekan kerran mitatessa maha tuntui ihan mitättömän pieneltä. Oli vasta juuri tullut esiin tuossa vaiheessa. No, ei se maha musta itsestäni ollut missään vaiheessa hirveän jättimäinen. Muiden mielestä oli ja näin jälkikäteen kuvista katsottuna olihan se iso. :grin:

 

Isosta mitasta huolimatta vauvaa ei veikattu isoksi. Neuvolaterkka oli sitä mieltä, että maha vaan tulee esiin, kun olen niin lyhyt itse. Vauva syntyi 4,4 kiloisena. :girl_sigh: Taisi se iso mitta siis jotain kertoa, vaikka ei sitä kuunneltukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kuulla että iso mitta ei automaattisesti tarkoita jättivauvaa! Mulla mitattiin RV36+1 40-41cm ja maanataina pitäis mennä ultraa tutkimaan mitä sieltä mahasta löytyy. Yritän kyllä henkisesti valmistautua siihen että vauva voi olla kainalossa vähän aikaisemmin kun on suunniteltu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maria Coronan ja Nimarin kertomukset kuulosti todella tutulta.

 

Mulla sf-mitta oli keskikäyrillä viikolle 36 asti, jolloin hyppäsi yläkäyrälle. Rv35,5 oli neuvolalääkäri, joka puolihuolimattomasti käsikopelolla arveli vauvan keskikokoiseksi ja kysyessäni koko arviota hän totesi että normaalin kokoinen vauva kyllä mahtuu normaalista lantiosta ulos... :girl_mad: Sf-mitta kuitenkin jatkoi yläkäyrällä huitelua. Neuvolan terkka epäili runsasta lapsivettä sf-mitan ja valtavan mahan takia rv 40 ja ohjasi polille ultrattavaksi, tuolloin kokoarvio oli 3,6kg ja arvio lapsiveden määrästä normaali. Tyttöpä ei lähtenytkään syntymään vaan jouduttiin yliaikaiskontrolliin 41+5. Siellä lääkäri ultrasi ja otti mitat moneen kertaan ja totesi lopulta ettei mitenkään saa tästä alle 4,4kg arviota tehtyä. Olin jo niin kypsä isoon mahaan ja raskaana olemiseen etten edes osannut säikähtää isoa kokoa, olin vaan onnellinen kun alettiin käynnistellä ballongilla saman tien. No, synnytys ei lähtenyt käyntiin vaan seuraavana päivänä puhkaistiin kalvot ja vauhditettiin vielä oksitosiinilla hommaa.

Synnytys kesti oksitosiinin aloituksesta ja säännöllisistä kunnon supistuksista 13,5h, josta ponnistusvaihetta oli viimeiset 1,5h... Ponnistusvaihe siis pitkittyi eikä vauva meinannut millään tulla ulos, tunnin ponnistelun jälkeen päädyttiin imukuppiulosauttoon jossa leikattiin myös väliliha. Tyttö painoi lopulta 4380g, eli vain 20g yläkanttiin oli edellispäivän ultraajan arvio!

 

Synnytys oli vaikeahko ja ponnistusvaihe melko traumaattinen. Seuraavalla kerralla kyllä vaadin perusteellista kokoarviota ja synnytystapa-arviota hyvissä ajoin! Toisaalta arvio on aina arvio, mutta meillä on sukurasitetta isokokoisiin vauvoihin ja näin kävi minunkin kohdallani. Raskaus oli siis kaikin tavoin normaali, ainoa merkki isokokoisuudesta oli valtava maha ja iso sf-mitta.

 

Lisäys: Olen itse keskimittainen ja hoikka, pituus 168cm. Painoa tuli raskauden aikana n. 20kg, joista iso vauva ja 700g istukka olivat vähintään sen 5,1kg.

Edited by Myy84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla sf-mitta huiteli yläkäyrienkin yli koko ajan, ultrattiinkin sen takia ekstraa loppuraskaudessa. Ite oon ihan "normaalikokoinen" 163/57. Mulla oli raskausdiabetes, joten pelkäsin isoa vauvaa, vaikkakin RaDi pysyi kurissa. Ultran mukaan pojan piti olla 3750g, mutta kappas, syntyi 39+4 painaen vain 3265g :). painoa raskausaikana tuli 12kg. lapsivettä oli reiluhkosti, mutta ei niin paljon että olisi yksin tehnyt tupn mitan, jostain syystä mullla vain oli tosi iso masu :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sf- mitta taisi olla 40 cm viimeisimmässä mittauksessa lähellä laskettua aikaa. 40+1 ultralla painoarvio 4,1-4,3 kiloa. Poika syntyi 40+5 mittoina 47 cm ja 3570g ... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla kasvoi sf-mitta alusta asti yläkäyrän yläpuolella. Yhdellä neuvolakerralla se oli melkein siinä yläkäyrällä, mutta muuten oli reippaasti sen yläpuolella. Viiimeisellä neuvolakäynnillä se oli muistaakseni 38cm. Vielä joskus rv 30 ultrassa vauva näytti ihan keskikokoiselta, mutta rv 38 se näyttikin tavallista suuremmalta ja sen takia synnytystä yritettiinkin käynnistellä jo seuraavalla viikolla, mutta käynnistys ei onnistunut. Lopulta vauva syntyi sektiolla rv 41+1, kun ultran mukaan se oli 4,4-4,7kg ja magneettikuvauksen mukaan se ei olisi mun lantiosta mahtunut ulos. Syntyessään vauva painoi 4070g, joten ihan normaalipainoinen se kuitenkin oli, joskin sieltä suuremmasta päästä normaalipainoisia. Eli kai se sf-mitta mun tapauksessa sitten tarkoitti myös suurehkoa vauvaa, vaikka kai siihen vaikutti muutkin jutut, niin kuin se, että kohtuni on eteenpäin kallistunut ja olen aika lyhyt. Kun tuskin joskus rv 20 se vauva voi vielä koollaan sitä mahaa kasvattaa, kun niillä viikoillahan kaikki sikiöt on aika pitkälti samankokoisia vielä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla SF-mitta oli viimeisillään 41cm ja koko ajan oli yläkäyrän yläpuolella. Toki omat läskit teki mittaa lisää, mutta meille oli sanottu melkein joka ultran yhteyksissä, että pieni kokoinen lapsi tulee. Meillähän oli ylimääräisiä ultria perätilan vuoksi, ja sitä mietittiin, mahtuuko alakautta tulemaan, magnettiikuvauksessa kävin myös lantioni mittauttamassa.

Poika syntyi sitten kiirellisellä sektiolla ja painoi tasan 3000g.

Joten meillä ei pitänyt paikkaansa tuo, että jos on iso sf-mitta, tulee iso vauva ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä iso sf-mitta tarkoitti isoa vauvaa. Raskauskiloja mulle ei tullut kuin 7 ja koska olen hoikka, oli pallomaha tosiaan pelkkää vauvaa eikä muuta. Synnytystapa-arviossa ultran perusteella vauvan piti olla 3600g, mutta hän syntyi rv 42 ja oli nelikiloinen.

 

Olin jostain syystä pelännyt isoa vauvaa, mutta synnytys meni ponnistusvaiheen osalta loistavasti eikä tullut kuin pinnallinen repeämä, jota en edes huomannut ennen kuin kätilö kertoi. Vauva oli alusta asti tosi virkeä ja jäntevä ja jaksoi syödä hyvin, eli isosta koosta ei ollut kyllä meidän tapauksessa mitään haittaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä menikin niin päin, että mun sf-mitta oli pieni, mutta vauva olikin 4225g. Sf mitattiin vikoilla viikoilla ja tais silloin olla 32cm suurimmillaan. Ja kaikki veikkasivat pientä ja siroa vauvaa, myös minä itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun SF mitta oli suurimmillaan 44cm RV 38 ja tyttö oli syntyessään (RV 41+4) 48cm ja 3800g. Ihan normaalin kokoinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla huiteli sf-mitta koko raskauden ajan jossain kaukana käyrien yläpuolella ja jouduinkin/pääsinkin äitipolille kasvukontrolleihin. Viimeisin mitta oli 42cm. Ultrien perusteella lupailtiin ensin 4,5kg vauvaa. Myöhemmin kasvu tasaantui ja painoarvio laski 4,2kiloon. Terveydenhoitaja oli kans huolissaan, kun käsikopelolla arvioi vauvan yli 4-kiloiseksi 39. viikolla. Synnytys olisi käynnistetty 40+1, mutta ehti käynnistyä itsekseen 39+4. Vielä synnytyssalissakin kätilöt tuumasivat, että iso vauva tulossa. No, poika painoi syntyessään 3620g. :) Lapsivettä oli todella runsaasti ja tämä oli kuulemma syynä virheelliseen painoarvioon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla huiteli kans SF-mitta käyrien yläpuolella koko raskauden ajan. Viimeisin mitattu oli 41cm.

Vauva arvioitiin "hyvänkokoiseksi" ja käynnistystä suunniteltiin heti lasketun ajan tuntumaan.

Synnytys sitten kuitenkin käynnistyi itsekseen 40+1 noin 2 tuntia ennen kasvukontrollikäyntiä :grin:

 

Ihan normaalikokoinen poika sieltä syntyi, joskin pitkähkö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla kolmosen kohdalla sf-mitta kasvoi yläkäyrällä ja lopussa yläkäyrän yläpuolella. Viimeisin sf-mitta rv 39 oli 39cm. Poika syntyi tasan rv 40+0 ja mitat olivat huikeat 4820g ja 55cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon kaynyt naita lukemassa, kun omasta mielesta maha on valtava ja nyt kahdella viimeisella mittauskerralla myos mittaaja on ollut samaa mielta. Mittauksia on ollut tahan mennessa kolme, eka oli rv 23 25 cm, toka vko 27 29 cm ja nyt 31 vkoa 34 cm. Eli ylakayrien ylapuolella runsaasti (mutta melko tasaisesti ihan siella omalla kayrallaan, koko ajan ylakayrasta erkaantuen...). Kavin tarkistusultrassa rv 29 ja silloin vauva ainakin vaikutti ihan normaalikokoiselta (suunnilleen keskikayralla) eika lapsivettakaan ollut mitenkaan erityisen paljon. Vahan jannittaa, mita tasta tulee. Esikoisesta oli ihan normalikokoinen maha ja sielta tuli siro tytto. Ehka taa on sitten se kuulamorssari-sisko :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli esikoisesta sf-mitta koko ajan yläkäyrällä, tyttö syntyi 38+3 3465g ja 50cm.

 

Nyt toisessa raskaudessa sf-mitta yläkäyrällä, välillä on käynyt yli (vauva oli poikittain) ja välillä melkein keskikäyrällä palaten sitten aina sinne yläkäyrälle. Nyt 37+2 oli mitta 35,5cm... vauvaa on ultrattu 21+0, 30+3 ja 34+3 ja keskikäyrää kasvaa, tuolla viimeisellä kertaa painoarvio 2300g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now