Sign in to follow this  
Followers 0
Guest vieras

Nielurisaleikkaus

9 posts in this topic

Olisiko jollain kokemusta taaperoikäisen nielurisaleikkauksesta? Kuinka itse leikkaus meni ja miten toipumisvaihe? Miten lapsi itse koki leikkauksen? Meillä on edessä nelivuotiaan nielu- ja kitarisaleikkaus kuorsauksen, hengityskatkosten ja suu auki nukkumisen vuoksi, ja olisi mukava kuulla kokemuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kokemusta 5-vuotiaan leikkauksesta. Yritän palauttaa mieleeni silloisia ajatuksiani. Itse laikkaus sujui ongelmitta. Meillä heräämiset nukutuksien jälkeen olleet vaikeita, joten ensimmäinen ilta menee aina sekavissa merkeissä, mutta tämähän on tosi yksilöllistä. Kipulääkkeinä saatiin Panadolia nestemäisenä ja Pronaxenia nestemäisenä. Näitä todella kannattaa antaa säännöllisesti. Me heräsimme myös öisin ottamaan lääkkeitä. Taisteluahan se välillä oli, koska nielu on kipeä lääkkeistä huolimatta. Parissa päivässä helpottaa, kunnes noin viikko operaatiosta ne peitteet irtoaa. Silloin kivut palaavat kovina (ainakin meillä). Jouduimme hakemaan Tramalia tippoina lapselle 2 päivän ajaksi. Sen jälkeen pahin oli ohitse. Lapselle ehkä turhauttavinta, kun paraneminen alkanut ja palataan lähtö tilanteeseen, kun nuo peitteet irtoaa. Suositushan on aluksi syödä jäätelöä ym. Mutta meillä ei oikein maistunut. Aika normaaleja ruokia söi, hyvin muussattuna. Mutta kyllä se paino jokusen kilon laski tuona toipumisaikana. Joka tapauksessa helpotti tulehduksiin, kuorsaukseen ja hengityskatkoksiin. Kitarisat meillä leikattiin eri kerralla ja siinä ei kipuja juuri ollut. Kerran taisi ottaa sen vuoksi panadolia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 3v leikattiin keväällä. Meillä ei nielurisoja poistettu kokonaan vaan ne pienennettiin (eli sinne jätettiin ihan pienet palat). Leikkaus meni hyvin ja nopeasti ja poika heräsi tosi nopeasti leikkauksen jälkeen. Pari tuntia oli hieman tokkurainen, mutta sitten taas kuin oma itsensä. Iltapäivästä söi jo ihan kunnolla (leipää ja jugurttia ja muroja). Parin päivän kuluttua ei leikkauksesta ollut tietoakaan ja ruuat maistui hyvin. Lääkkeinä samat kuin Lenniha:lla.

 

Ihan OT, mutta "kiva" Glenda kuulla että täällä on muitakin kenen lapsella on syklinen kuume! Toki itse sairaus ei ole kiva. Meillä tuo tauti todettiin 2v. sitten (ja on nyt jo mennyt ohi) mutta kukaan ei tunnu olevan kuullutkaan sellaisesta sairaudesta joten sinänsä mukava tietää että tälläkin palstalla jollekin tuo tauti on tuttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lyylis, teilläkin leikkaukseen jouduttiin tuon syklisen kuumeen takia eikä esim kuorsauksen? Joutuiko lapsi monta sykliä kuumeilemaan ennen kuin määräsivät leikkaukseen? Mukava kuulla että myös pelkkä risojen pienennyt voi auttaa, ettei tarvitse kokonaan välttämättä poistaa. Lähtikö teidän lapselta samalla myös kitarisat?

 

Viimeiset puoli vuotta ollut melkoista kuumeilua, 5 kuumeviikkoa takana. N 5-6viikoin välein tulee. Lapsi kotihoidossa, ei flunssaa tai muita oireita eikä koskaan ole tarttunut isosiskolle. Siitä aloin itse epäilemään että ei tuo nyt ihan normaalia ole. Nyt menemme vielä aluesairaalaan lastenosastolle tutkimuksiin mutta yksityisen kurkkulääkäri suositteli nielurisaleikkausta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä määrättiin nielurisaleikkaus juurikin syklisen kuumeen takia, mutta osittain myös kuorsauksen takia. Poika oli silloin 1,5 vuotias. Kuumeilut alkoi pojan ollessa n. 10kk vanha ja kesti 8 - 9 kuukautta. Lopulta pojalta ei leikattu nielurisoja silloin kun alkuun oli tarkoitus (eli joulukuussa 2010 jolloin poika oli 1v 8kk) vaan silloin poistettiin vain kitarisat. Eivät halunneet poistaa vielä noin pieneltä nielurisoja, koska riskit oli suuret. Kuumeilut loppuivat kuitenkin itsestään ja tuon talven 2010 jälkeen ei kuumetta ole ollut (siis syklistä sellaista). Nielurisat poistettiin nyt keväällä, koska ne olivat suurentuneet ja poika oli aina tosi huono syömään.

 

Meillä kuumeet tuli aina tasan 4 viikon välein ja kesti 3-6 päivää kerrallaan. Tosiaan sen 8 tai 9 kertaa tuli, ihan tarkkaan kalenterin mukaan, mutta sitten loppui itsestään. Yksityiseltä saatiin tuo diagnoosi, kunnallisella sitkeästi yrittivät väittää vastaan, mutta joutuivat antamaan saman diagnoosin kun sen puoli vuotta oli meilläkin kuumeiltu. Julkisella puolella olivat sitä mieltä, että ei voi olla syklinen kuume koska se on niin harvinainen. <_<

Kotihoidossa meilläkin poika oli ja ainoa oire oli kova kuume ja sitten punainen, kipeä kurkku.

 

Tsemppiä! Tiedän että tuo syklinen kuumekin osaa olla väsyttävä tauti niin äidille kuin lapsellekin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin tyttö, nyt 1v9kk, on menossa nielurisaleikkaukseen syklisen kuumeen takia. Kuumeilua on ollut nyt maaliskuusta 2012 lähtien ja viimein lääkärit ovat tulleet tulokseen, että kyseessä on syklinen kuume. Aika paljon on verikokeita ja testejä tässä matkalla otettu, jotta voidaan sulkea muut sairaudet pois.

 

Meille nielurisaleikkauksen esiselvityskäynnillä kerrottiin, että OYS:ssa on noin 20-30 syklistä kuumetta potevaa tapausta. Ei siis mikään kauhean harvinainen tauti kuitenkaan. Siellä nielurisaleikkaus on auttanut jokaista potilasta sen 15 vuoden ajan, kun risoja on kuumeilijoilta leikattu. Lääkäri ei pitänyt meidän tytölle leikkausta mitenkään isona riskinä. Suurin riski nielurisaleikkauksessa on hoitoa vaativa verenvuoto, joka tulee noin 1% kaikista leikatuista lapsista.

 

Tokihan leikkauksessa siis on aina riskinsä, mutta nyt kun olemme jo useamman kuumeen sairastelleet haluamme vain pois tästä erittäin raskaasta kierteestä ja takaisin normaalielämään, mitä ei hallitse kuumeiden odottelu, kuumeessa oleminen ja siitä toipuminen....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin neiti 2,5v pääsee nyt vihdoin marraskuun alussa nielurisaleikkaukseen. Kuumeita nyt 02/2012 jälkeen takana 6kpl. Kuume kestää 5-7pv, juuri parhaillaan kuumeiluviikko menossa. Tytön kuumeilujakson ensimmäiseen päivään kuuluu aina oksentelu. Ja valittaa että suuhun koskee.

 

Vähän kyllä jännittää tuo leikkaus. Samalla leikataan kitarisatkin. Mutta kyllä tämä on aika raskasta ollut, joten jos leikkauksesta tulee helpotusta tilanteeseen niin ehkä se on sen arvoista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0