keijutiira

Hampaiden vaihtuminen

14 posts in this topic

En löytänyt keskustelua tästä aiheesta, joten perustin uuden ketjun.

 

Huomattiin, että meidän esikoistytöllä nyt 4v7kk heiluu kaksi alaetuhammasta jonkin verran ja ehkä vähän myös toinen yläetuhammas. Ilmeisesti hän ei ole satuttanut niitä mihinkään, vaan ilmeisesti ne ovat oikeasti kohta lähdössä pysyvien hampaiden tieltä.

 

Ilmeisesti niiden kannattaa nyt vaan antaa olla eikä yrittää irrotella niitä itse, odottaa niiden itsestään irtoavan? Entä voiko siitä olla jotain haittaa, että hampaat alkavat lähteä jo näin nuorena? Ehkä tämä on perinnöllistäkin, minulta on lähtenyt ensimmäinen maitohammas ihan vähän ennen kuin täytin viisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma neitonen ei nyt vielä omiaan pudottele kun odotellaan niitä viimoisia tulevaksi vasta. Voin silti itsestäni kertoa. Minulta on tippuneet kaikki maitohampaat ennen kuin menin kouluun(ja uudetkin melkein kaikki olivat tulleet). Mitään onnettomuuksia tms ei tapahtunut. Hampaat on edelleen vahvat ja yhtään reikää niissä ei ole ollut. Minun kohdallani siis tuosta ei ainakaan ole ollut mitään haittaa.

 

Kun on kyse noin pienestä niin ehkä sitten kun hammas heiluu jo vimmatusti niin häntä voisi rohkaista sitä heiluttelemaan enemmän? Se kun helposti menee masuun ja sitten ei saa hammaskeijulta mitään :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt neidiltä sitten lähti toinen niistä heiluvista hampaista, omenan mukana eilen illalla. Hammas laitettiin tyynyn alle ja sieltä hammaskeiju oli sen yöllä hakenut ja tuonut tilalle palkinnon :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisella on noin kuukausi sitten lähtenyt ensimmäinen hammas. Yläetuhammas. Nyt uusi rautahammas on jo jonkin aikaa kasvanut, mutta se näyttää kummalliselta..se ei ole ollenkaan hampaan muotoinen vaan ennemminkin terävä kulma tai kolmio :rolleyes: Onko tää nyt ihan normaalia..? Ei mitään mielikuvaa omasta hampaiden kasvatuksesta, näyttikö ne heti hampailta?!?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyse voi olla ns. tappihampaasta eli vajaakehittyneestä hampaasta. Siihen voidaan myöhemmin laittaa implantti tai kuori päälle, jotta hammas näyttää normaalilta. Kysäise asiaa seuraavalla hammaslääkärikäynnillä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aamulla huomattiin, että 4v 5kk pojalla on rautahammas puhjennut maitohampaan taakse. Viereinen hammas pullottaa jo. Etuhampaat on paikallaan ja eivät heilu. Pitäiskö tässä lähteä lääkäriin vai mitä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän vuotta vanhemmalla lapsella kävi keväällä melkein samalla tavalla. Tosin huomattiin se vasta, kun toinen alaetu(maito)hampaista irtosi ja toinen jo heilui. Rautahampaat olivat tässä vaiheessa näkyvissä jo lähes kokonaan. Näyttivät vielä siltä että olisivat jääneet jotenkin taaksepäin kallistuneeseen asentoon, joten käväistiin näyttämään niitä hammaslääkärille. Tilanne oli kuitenkin ok ja nyt rautahampaat (kaikki 2) ovat ihan suorassa. Ymmärsin, että jos maitohampaat eivät olisi irronneet itsestään olisi ne pitänyt poistaa, ettei muodostu ristipurentaa.

 

Jos siis rautahampaat on jo tosi pitkällä eivätkä maitohampaat ala heilua, varaisin tarkastusajan. Jos teidän kunnassa on terveysneuvontanumero tai hammashoidon ajanvaraus, niin sieltäkin varmaan osataan sanoa, kannattaako tarkistuttaa tilanne vähintäön suuhygienistillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko soittaa mielenrauhan takia huomenna. Oon kuukkeloinu päivällä ja löytänyt tarinoita piinallisista oikomishoidoista jne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ingenjoor, meillä kävi ihan samoin. Pojalla (5v 7kk) huomattiin noin kuukausi sitten puhjennut rautahammas paikalla olevan maitohampaan takana. Edessä oleva maitohammas oli kuitenkin vähän löysä ja saatiin tuo sama ohje että jos ei muutaman viikonsisällä lähde irti, niin sitten näytille. Lähti lopulta kuitenkin itsekseen muutaman päivän kuluttua. :) Kuten myös viereinen etualahammas, ja siihenkin tilalle tuli samantien uusi rautahammas näkyviin. Maitohampaat poika nielaisi. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekään ei saatu maitohampaita talteen. Eka lähti trampoliinilla ja tippui maahan tai joutui mahaan. Toinen lähti päiväkodissa, missä laittoivat sen kuppiin talteen. Sekin hukkui kotiinlähtöhässäkässä. Onneksi loput maitohampaat on vielä suussa. Josko saataisiin joku niistä talteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo ei menny kuin strömsöössä. Tänään hammaslääkäri puudutti ja irrotti hampaat. Nyt seurataan, lähteekö hampaat oikenemaam ja mahtuuko ne tulemaan. Marraskuun alussa mahd uusi käynti. Oikomishoito sitten joskus 6v alkaen, riippuen henkisestä kehityksestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harmi ettei irronnut itsestään. Toivottavasti edes oikomishoidolta vältytään. Miten puudutus ja hampaiden irrotus sujui, ei varmaan ihan miellyttävä toimenpide noin pienelle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensin puuduttivat ikenen. Sitten piikillä lisää. Ei kuulemma sattunut, vaikka vähän itketti. Oletan, että enemmänkin jännitys tai outo tilanne. Homma oli ohi melko pian, joten ihan jees.

 

mä niin toivon, että hampaat mahtuu suuhun ja ne oikenee ennen marraskuuta. Jos ei mahdu, niin sit hiomaan viereisiä hampaita.... Heikolta näyttää, mutta toivoa pitää pitää yllä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now