JackieO

Tuttipullosta vieroittaminen

64 posts in this topic

Pojan tuttipullo vieroitus aloitettiin parisen viikkoa sitten siten, että päivisin ei saa pullosta maitoa kuin aamulla ja illalla. Seuraava steppi olisi sitten aamumaidon poistaminen ja viimeiseksi sitten iltamaito. Ikää herralla on nyt 1v ja 1 viikko...

 

Nokkamukista juominen on meillä ollut kuvioissa jo 6kk ikäisestä asti, mutta herraa ei vaan voisi vähempää kiinnostaa. Jostain luin, että kannattaa hankkia useampia niin joku toimii. No nyt on kaapit täynnä erilaisia taika- ja nokkamukeja ja mikään ei toimi. tongue.gif Lentää lattialle tai sitten työnnetään kädellä pois. Tavallisesta lasista juo mielellään, mutta silloin tällöin. Vähän huolestuttaa, että miten käy nesteytyksen aamu- ja iltamaidon poistuessa... blink.gif

 

 

Kokemuksia kaivataan ja myös vinkkejä!!!!

 

Minkä ikäiseen asti lapsesi sai iltamaitoa?

Miten vieroitus onnistui?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siskon tyttö tais kolmevuotiaanakin vielä juoda iltavelliä tuttiupullosta :D Meillä neiti ei aina suostu juomaan nokkamukista niin meillä vielä käytössä tuttipullo...Pitäs varmaan tuttipullot hävittään niin onnistuis nokkamukista juominenkin paremmin...Tavallisesta mukistakin on joskus hiukan hörppinyt:) Mä oon joskus tehnyt niin et jos neiti ei suostu juomaan maitoa nokamukista ruoan jälkeen niin sit en ole antanut mitään...Odottanut seuraavaan ruokailuun asti...Sit on kummasti maistunut :) Eli vinkkejä kaivataan juu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä jätettiin tuttipullo pois kun poika oli 1 v 4 kk. Yllättävän helposti kävi, vaikka pahaa pelättiinkin. Maitoa ei mennyt ihan entiseen tahtiin, mutta toisaalta se ei haitannut kun lisättiin sitten muiden maitotuotteiden määrää.

 

Pitää nyt kysyä vielä vaikka teillä nokkamukiarsenaali onkin, eli löytyykö sellainen nokkis jossa on silikoninen nokka? Se on ainoa muki minkä meidän herra hyväksyi ens alkuun. Tuttipullon jäätyä pois alkoivat muutkin kelvata pikku hiljaa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on vettä juotu innokkaasti Nubyn silikoninokkaisesta nokkiksesta 5kk lähtien. Tuttipullosta ei olla juotu kun satunnaisesti. Tosiaan toi silikoninokka kelpasi heti pojalle ja on suorastaa ollu vaikeeta ottaa se pois. Poika jois vettä vaikka kuinka. Nyt kun maitotuotteet tuli kuviohin aloitettiin piimällä. Se on ollut suurinta herkkua ja se nautitaa tietystä Emman nokkiksesta :rolleyes: Maitoa kun on yritetty antaa, niin sylkee pois. Maitoa ollaan nyt yritetty ujuttaa puuron joukossa. Keitän tosi paksua puuroa jonka sitten laimennan maidolla. Kai se maito joskus alkaa maistua :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meil on sellanen silikooni nokka jonka saa tuttipulloon kiinni...Sellanen mitä käytetään harjoitus vaiheessa:)Mut eipä sekään oikein neitiä innosta:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä siirryttiin ennen vuoden ikää nokkamukiin, alkuun ei suostunut juomaan mistään mukista, mutta kun tajusin kokeilla Ainun juomanokkaa, jonka saa tutin tilalle pulloon niin alkoi luonnistua. Siitä sitten siirryttiin tavalliseen nokkamukiin.

 

6530_juomanokka.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poika on nyt vuoden ja pari viikkoa vanha. Nokkamukista olen tarjonnut vettä janojuomana jo muutaman kuukauden ajan, mutta nyt ollaan ihan opettelemassa tuttipulloista kokonaan pois. Tällä hetkellä saa enää iltamaidon tuttipullosta.

 

Meillä poika on noin viikon aktiivisen harjoittelun jälkeen tajunnut, että nyt siitä nokkamukista täytyy tosiaan juoda, kun tuttipulloa ei enää saa. Aiemmin kun on ottanut vaan pari hörppyä. Nyt saattaa kerralla mennä jopa desi! Asiaa auttoi paljon se, kun ostin maitoa varten erilaisen nokkamukin. Meillä on nyt siis kaksi mukia, toisesta juodaan vettä janojuomana vanhaan tapaan, ja toisesta juodaan maitoa ruokailun yhteydessä. Poika kun ei suostunut ns. vanhasta vesimukista juomaan maitoa. Mutta uudesta mukista maito maistuu!

 

Meillä tehdään myös niin, että jos jollain kertaa maito ei maistu, niin sitä saa seuraavan kerran vasta seuraavan ruokailun yhteydessä. Vettä juodaan sitten välissä jos janottaa. Tämä on ainakin meillä tuottanut tulosta. Ja nyt kun vielä ei ole kuumat kesähelteetkään, niin en pidä niin vaarallisena, jos välillä ei juoma maistu.

 

Totutellaan nyt rauhassa tähän uuteen tapaan, ja jossain vaiheessa jätetään sitten sen iltatuttipullokin pois. Vielä en kuitenkaan kiirehdi sen asian kanssa.

 

Suraavina meillä taitaa olla sitten potalle opettelu ja tutista vieroitus..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tytsy saa vielä(kin) iltamaidon pullosta (annan sylissä ja silittelen samalla tytsyn tukkaa :wub: ) ja ikää siis (jo) 1v7kk. Tyhmä tapa jäänyt meille, kun ei tuo sitä tarvitsisi enää. Mutta syytän siis vanhempia saamattomuudesta :rolleyes: ...Tänään juuri sanoin miehelle illalla, että huomenna heitän nuo tuttipullot jo mäkeen :D . Jää nähtäväksi heitänkö ne vai en..

 

 

(niin piti vielä kertoa, että tytsy osaa siis jo itse juoda tavallisesta lasista/mukistakin jo, että siitä se pullosta vierottaminen ei ole siis kiinni..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vaihdettiin tuttipulloon ensin isoreikäinen vellitutti ja maitoa juotiin vain pöydän ääressä muun syömisen yhteydessä. Nokkamukina oli ihan tavallinen muki, eikä poika oiken osannut taikamukista edes juoda( siitä pitää imeä niin lujaa että saa jotain irti). Ja siirtyminen nokkamukiin taisi olla tuossa 1v 4-5 kk ikäisenä. Nokkamuki kausi oli äkkiä ohi kun oppi juomaan mukista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä vaihdettiin tuttipulloon ensin isoreikäinen vellitutti ja maitoa juotiin vain pöydän ääressä muun syömisen yhteydessä.

 

Me tehtiin kans aluksi näin. Tuttipullon jätin sit kokonaan pois kun maitoa alkoi mennä hyvin nokkamukistakin. Nyt kun syödään jo muitakin maitotuotteita (jogurttia, juustoa yms.) niin en ole maitomääriä sen kummemmin seuraillut.

 

Iltapullosta luovuttiin kans jo ennen vuoden ikää. Poika sai tissiä 10,5 kk ikään asti ja sit kuukauden verran iltamaidon pullosta. Yhtenä iltana ei vaan annettu pulloa ja ihan hyvin meni nukkumaan ilmankin. Ei kai ollut vielä ehtinyt siihen pulloon niin tottua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä ukko täyttää tänään 2v ja tuttipullo jäi pois vasta vajaa kk sitten. sitä ennen siitä juotiin lähinnä aamu ja iltamaito sekä joku satunnainen maito päivällä kiukkuun ;)

 

tilalle meillä on tullut taikamuki ja nokkamuki..maidon juominen on vähentynyt aika radikaalisti mutta ehkä nuo jugurtit yms maitotuotteet vähän paikkaavat asiaa. meillä junnu ei oo koskaan syönyt tuttia joten ajattelin että tuo pullo ei nyt niin paha ole joten sai olla pidempään käytössä.

 

vähän jännitti kun samalla kun pullo jäi pois tuli vauva taloon..ja vauva kuitenkin satunnaisesti saa lisämaitoa pullosta. mutta eipä tuo ole pullonsa perään kaivannut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tulee tuttiplon kanssa koko ajan vaan takapakkia.. Tyttö on nyt 1,4 v. ja hampaita tulee ihan jatkuvasti.. Siinä onkin sitten syy miksi tuttipullosta pitää maitoa saada lohdutukseksi.. Ja nyt on kaikki kuumeilut ja muut taudit lisänneet pulloilua. Nyt tyttö juo maidon ennen pväunille menoa ja sitten iltamaidon (välillä myös nukahtaa pullolle, mikä on itselleni ainakin kova paikka myöntää, että näin on päässyt käymään). Sitten näitä kiukkumaitoja aina välillä iltasella tarvitsee myös. En tiedä onko muilla, mutta meillä tyttö heittäytyy tuttipullon kanssa ihan vauvaksi (ei muka osaa pitää pulloa ja röhnöttää sylissä kuin pienempikin vauveli ;) ).. Toisaalta minusta se on ihana yhteinen rauhoittumishetki, mutta mietityttää mitä tuo iltapullo varsinkin tekee hampaille ja muutenkin pullorumba alkaa jo keljuttaa. Tyttö juo niin mukista kuin nokkamukistakin ja mietinkin, että kannattaako enää nokkamukia ottaa mukaan enää ollenkaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tosi hankalaa päästä eroon tuttipullosta, täytyykin kokeilla tuota ainun nokkaa tuttipulloon. Suurin ongelma on siinä et poika ei halua itse pitää tuttipulloa kun juo siitä. Jos antaa pitää itse niin alkaa vain leikkiä ja järsiä tuttia vaikka olis kuinka jano. Taikamukista ei saa kanssa mitään irti, enkä mä nää mitään järkeäkään siinä et opettais taikamukiin kun se on samanlaista imemistä kuin tuttipullosta. Poika juo kyllä nokkamukista ja tavallisesta mukista, mutta yrittää erityisesti nokkamukia koko ajan tempoa käsiinsä ja kääntää sen nurin ym. Juodessakin alkaa naurattaa ja puolet nesteestä menee niskaan ja paidalle. Desin verran saan taisteltua alas nestettä mukista, mutta silloinkin on paita napaan asti märkä eli en uskalla lähteä pelkälle mukilinjalle kun pojalle tulis nestehukka :unsure: Mä en käsitä mitä meidän pitäis tehdä :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kanssa tuttipulloon kiintynyt pieni mies, nyt kohta jo 1 v 5kk. Hän juo jonkin verran itse nokkamukista, mutta tuttipullosta hän ei ole juonut itse koskaan millään keinolla. Nyt hän on onneksi taas vähän paremmin alkanut juoda nokkamukista. Vielä muutama viikko sitten homma oli pelkkää mukin kääntelyä, veden valuttamista ja mukin heittelyä lattialle. Minulla myös on pelkona, että jos siirrytään pelkkään nokkamukiin, nestettä ei mene tarpeeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä tuskaillaan parivuotiaan pojan kanssa, joka haluaa iltamaidon edelleen pullosta. Päivällä juo kyllä lasista itse, mutta illalla tyyppi menee ihan sekaisin jos ei saa "paito umpoa" (kuten itse asian ilmaisee.)

Ollaan kokeiltu leikata tuttipullon tuttiosa rikki, tuttipulloa ollaan lainattu oravanpojille jne, mut joka kerta ipana menee ihan hysteeriseksi jos ei saa pulloa. Ja nukkumaanmenosta ei tuu mitään ilman sitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Meillä tytsy saa vielä(kin) iltamaidon pullosta (annan sylissä ja silittelen samalla tytsyn tukkaa :wub: ) ja ikää siis (jo) 1v7kk. Tyhmä tapa jäänyt meille, kun ei tuo sitä tarvitsisi enää. Mutta syytän siis vanhempia saamattomuudesta :rolleyes: ...Tänään juuri sanoin miehelle illalla, että huomenna heitän nuo tuttipullot jo mäkeen :D . Jää nähtäväksi heitänkö ne vai en..

 

 

(niin piti vielä kertoa, että tytsy osaa siis jo itse juoda tavallisesta lasista/mukistakin jo, että siitä se pullosta vierottaminen ei ole siis kiinni..)

 

 

Lainaan omaa vanhaa tekstiäni :)

 

Vajaa kuukausi tuon kirjoituksen jälkeen jätettiin se viimeinenkin maitoannos pullosta pois. Tytsy alkoi sitä illalla pyytämään (näytti tiskikaappia että tuolta pullo kiitos ja tuolta jääkaapista maitoa siihen kiitos), joten ajateltiin että nyt kun alkoi se pullon "vaatiminen" niin jätetään nyt se pois ennenkuin se tulee liian tärkeäksi.

 

Hyvin se vierotus meni. Pari iltaa tytsy pyysi pulloa eikä annettu. Siihe se sitten jäi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa! Toukokuun kirjoituksessa valittelin, että tulee vaan takapakkia tuttipullon kanssa, mutta nyt onkin mukavia (ja kannustaviakin?) uutisia. Maanantaina iltapullon kanssa neiti alkoi vain leikkimään ja ei enää juonut kunnolla, muutenkin oli jo jonkin aikaa tuntunut, että ei ole pullo enää niin tärkeä. Esim. päiväkodissa ei ollut suostunut juomaan olleenkaan.

 

Ja niinpä sitten tiistaina juotiin maidot iltapuuron kanssa mukista ja eipä tyttö edes ole älynnyt koko pulloa kaivata. Nukuttaminenkin on mielestäni jopa helpompaa ja nopeampaa, kun ei tarvitse pulloa nukuttamis- ja iltatoimissa. Ihmettelin kyllä suuresti, että ihan päivässä tuttipullo unohtui (tutti tosin vielä käytössä, että ehkä se liventi vähän..). Tänään tosin löytyi kauan kadoksissa ollut nuken tuttipullo ja se menikin eka tytön suuhun, mutta sitten kohta jo syöttikin nukkea :D Ja meidän neiti on siis puolitoista vuotias nyt.

 

Huutoa ja kauheaa vierotusta mitä pelkäsin ei siis tullutkaan ja edelleen olen sitä mieltä, että kaikelle on näköjään oma aikansa, ei se aika joka löytyy kirjoista vaan jokaisella lapselle ihan oma aika ja paikka kasvulle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Täällä tuskaillaan parivuotiaan pojan kanssa, joka haluaa iltamaidon edelleen pullosta. Päivällä juo kyllä lasista itse, mutta illalla tyyppi menee ihan sekaisin jos ei saa "paito umpoa" (kuten itse asian ilmaisee.)

Ollaan kokeiltu leikata tuttipullon tuttiosa rikki, tuttipulloa ollaan lainattu oravanpojille jne, mut joka kerta ipana menee ihan hysteeriseksi jos ei saa pulloa. Ja nukkumaanmenosta ei tuu mitään ilman sitä.

 

Pojalla on nyt ollut joku "iso poika" kausi. Ja koska poika on iso poika, ei hän tartte enää pulloa. Aika kivuttomasti tää meni kun poika ite suhtautuu asiaan noin. Pullot on vain vauvoja varten. Joskus se kyselee pullon perään, mutta silloin ollaan sanottu, että ***** on jo iso poika ja voi juoda mukista tai lasista. Iltamaito jäi siis pois...

 

Edit. Yks syy siihen miksi pojan annettiin juoda pullosta aika pitkään, on se, että poitsu joi aika vähän ja sen juominen oli muutenkin tarkkailun alla. Pullon avulla sai vähän paremmin juomaan. Nyt juominen sujuu muutenkin. Tutin käytön poika lopetti joskus 9 kk ikäisenä (ei enää tutti kelvannut) ja vissiin tuttipullo vähän ollut sit semmoinen korvike.

Edited by HelmiQ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mietin kuumeisesti, että pitäiskö meidän yrittää jo pullosta eroon. Mutta aika vanhatkin täällä ovat näköjään vielä pullotelleet, joten ehkei meillä ole hätää. ;) Nokkamukin kanssa ei vaan oikein suju. Kyllä siitä (ilman venttiiliä) maitoa suuhun otetaan, mutta se ammutaan metrin kaarena sitten ulos. Ehkä mä luotan vaan siihen, että toi homma omalla painollaan jossain vaiheessa hoituu. Niin kävi maitoon siirtymisessäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vielä joskus juodaan pullosta - isin ja äidin laiskuudesta johtuen (tyttö kohta 1v). Iltamaidon kokeilin vaan huvikseni kerran, varmaan noin 10kk ikäisenä antaa iltapuuron kanssa eikä se aiheuttanut sen kummempaa haloota nukkumaan mennessä, joten siitä lähtien maitoa on hörppäilty vain ruokailujen yhteydessä. Tosin tämä illalla annettava maito juodaan usein pullosta, jotta menee enemmän.. <_< Että onko tuossa nyt sen kummempaa eroa...? :rolleyes: Mutta siis varsinaisesti tulin kertomaan, että meillä parhaiten toimii Tupperwaren nokkamuki. Se ensimmäinen nokka tosin hajosi noin puolen vuoden käytön jälkeen <_< Mutta nyt hankin uuden nokan, joka vaikuttaa vähän paremmalta. Hope so. Mutta siis se on sellanen silikoninokka, josta tarttee vähän imeä, se on ainoo muki, josta menee varmasti tarpeeksi maitoa masuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En oikein ymmärrä, mikä kiire sitä on vielä yksivuotiaalta saada tuttipulloa pois. Tämä on ehkä yksi näistä länsieurooppalaisista tavoista kun kaikkien pitää olla niin itsenäisiä. Kyllähän monet taaperot tuossa iässä käyvät vielä tissilläkin. Meillä jätettiin aikanaan pullo joskus kaksivuotiaana vasta pois, elämä oli niin paljon helpompaa sen kanssa, joten ei pidetty mitään kiirettä. Niin ja ihan normaali siis tuosta lapsesta on tullut:) Tuossa iässä on kuitenkin paaaljon tärkeämpää, että lapsi saa riittävästi maitoa kuin se, että kaikki tehdään tiettyjen hölmöjen "näin kuuluu tehdä" -sääntöjen mukaan.

 

Niin ja jos joku puolustelee hampaitten vioittumisella, aamu- ja iltahörpyt pullosta eivät tosiaan vaikuta hampaisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pullo käytössä alle puolivuotiaalla aina silloin, kun tissiä ei ollut saatavana, sitten kun aloitettiin kiinteät niin totuteltiin ruokailun yhteydessä hörppäämään vettä Nubyn pehmeänokkaisesta mukista, ennen ruokaa tai sen jälkeen sai tissiä. Velliä ei annettu missään vaiheessa vaan suoraan löysää puuroa lautaselta. Nokkamukistakin jäi nokka kokonaan pois varmaan joskus 8-10 -kuisena ja siirryttiin tavalliseen mukiin.

 

Mutta meidän poika onkin ollut aina hyvä syömään ja nukahtanut myös muuten kuin tissin kanssa, joten esim. iltapullolle ei ole ollut 'tarvetta'. Tottakai on parempi antaa maitoa pullosta kuin ei ollenkaan, jos ei muuten suostu sitä juomaan! Ja jos pysyy ruoka-aikojen yhteydessä tai ilta- ja aamuhörppyinä niin eipä luulisi kovin pahaksi hampaille olevan. En tie sitten jos juo aina maidon sängyssä vielä hampaiden pesun jälkeen lähemmäs kaksivuotiaaksi, että onko sitten kuinka huonoksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hammashuollon kanta on se, että kahteen ikävuoteen mennessä olisi syytä luopua tuteista ja tuttipulloista.... näin siis ainakin meidän kunnassa.

 

 

Meillä pojat menevät vielä päiväunille pullon kanssa, muuten tuttipullo ei enää ole käytössä. Iltapullosta luovuttiin alkusyksystä, kun pojilla oli flunssa ja pullosta juominen oli tukkoisuuden takia hankalaa, käytettiin siis tilaisuus hyväksi.

Pojat täyttää tässä kuussa 2vee, mutta päiväunipullo saa olla vielä sen aikaa, että pojat tottuvat ja oppivat nukkumaan normisängyissä, jotka tulevat käyttöön parin viikon päästä eli varmaankin vuoden alussa luovutaan viimeisistäkin pullotteluista. Tutteja ei meidän pojat ole koskaan syöneet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, mitä tarkoitetaan iltapullolla/maidolla? Mulla taitaa olla käsitteet kadoksissa, kun en ymmärrä miksi iltapullosta voisi olla haittaa. Meillä siis poika syö iltapuuron ja saa sen jälkeen maitoa pullosta. Sitten mennään iltatoimille eli vaipanvaihto, yöpuku päälle, hampaiden pesu ja nukkumaan.

 

Me ollaan myös kokeiltu jos jonkinmoista nokkamukia mutta ainoastaan sellaisen pehmeänokkainen muki (olisikohan merkiltään Nam tai Mam) kelpaa. Muilla sotketaan ihan tuhottomasti ja koko homma menee leikkimiseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillää iltapullo oli pullo, jonka kanssa pojat meni nukkumaan eli sänkyyn, iltapesut oli tehty jo ennen sitä. Päiväunillekin pistän pojat pullon kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now