pubu

Unikoulukokemuksia

732 posts in this topic

Haluaisin tuoda omat kokemukseni tänne. Poika siis kohta 9 kk ja tähän mennä nukkunut 2 kokonaista yötä, joskus puolen vuoden tienoilla. Muuten yöt on jotain 2- 6 herätyksen kanssa, mikä nyt periaatteessa ei ole paha. Varsinkin kun mies on auttanut noissa, töistään huolimatta. Suurin ongelma meillä on tuo nukuttaminen. Poika ei nukahtanut kuin syliin maitopullon kera. Kun tilanne meni siihen, että nukuttamiseen meni suurempi aika kuin pojan nukkumiseen esim. päikkäreillä niin ajatuksena oli jossain vaiheessa toteuttaa unikoulu.

 

Päiväunet on hieman helpottaneet itsestään kun vaunujen vaihdon jälkeen löytyi sopivat, joissa poika viihtyy. Nyt olen joko ulkona tai parvekkeella nukuttanut. Asun pääkaupunkiseudulla ja neuvolassa oli ilmoitus uni-illasta 0-2 vuotiaiden lasten vanhemmille. Sen järjesti Helsingin Ensikoti oy. Kävin siellä ja onnekseni sain huomata, etten ollut ainut äiti uniongelmien kanssa. Heillä on myös päivystävä unipuhelin, johon voi soittaa ja saada neuvoja omaan tilanteeseen.

 

Viime viikolla sitten sinne soitin ja sain hyvät ohjeet nukuttamiseen. Voisin jakaa ne täällä, jos vaikka ne jotakin auttaisi. Eli meidän poika nukkuun vatsallaan, joten ohjeena oli kietoa poika johonkin tiukkaan peittoon/liinaan ja laittaa vatsalleen sänkyyn. Toisella kädellä pidetään lapaluiden kohdalta kiinni ja toisella silitetään pitkillä vedoilla selkää. Koska joskus poika menee hysteerisen itkun tilaa, sain ohjeeksi silloin nostaa pojan syliin, jotta rauhoittuisi ja laskea sitten takaisin. Syliin ei saisi nukahtaa ja syliin ottamista kannattaisi välttää niin pitkään kuin mahdollista. Samaan aikaan siirsimme pojan omaan huoneeseen nukkumaan.

 

Viime yönä mies lähti tätä toteuttamaan, koska hän kestää pojan itkun paremmin. Noin klo 19 aikoihin alkoi poika näyttää väsymisen merkkäjä, joten aloitettiin iltatoimet (kesto noin 20 min). Poika nukahti 19.30 jälkeen, noin 12 min protestin jälkeen. Nukkuin yöllä johonkin 02, jolloin heräsi ja olisi vaatinut maitoa. Nyt protesti kesto 30 min mutta nukahti uudestaan. Aamulla heräsi 7.30! Ensimmäistä kertaa nukkuin 12 h yöunet :girl_in_love:

 

Nyt illalla toimimme samalla tavalla ja samoihin kellon aikoihin, paitsi poika nukahti noin 4 minuutissa ilman protestointia :girl_in_love:

 

Voi kun tämä nyt toimisi ja unet alkaisivat helpottaa :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihanaa että monilla on ollut apua ja ovat saaneet apua unikoulun kanssa! Meillä vielä unikoulukin vähän harjottelu vaiheessa. Todella vaikeaa pitää jokainen ilta "samanlaisena" .. Etenkin kun yöt on mitä on, niin vuoron perään sekä minä että mies on niin väsynyt, että nukuttajaa joutuu vaihtamaan aina välillä (saman illan aikana).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 7,5 kk tyttö aloittaa unikoulun loppuviikosta. Tavoitteena on siis saada normiyönä 2-3 kertaa tapahtuva rintaruokinta pois. (Jos on hampaita tms., niin herätyksiä on paljon enemmän.) Tyttö nukahtaa yleensä itsekseen sänkyyn, kun sitä opeteltiin reilu kuukausi sitten, mutta yöllä tuo tisseily on tullut tavaksi, tai sitten on tottunut syömään myös yöllä.

Onko teillä vinkkejä päiviin ennen unikoulua?

Tarkoituksena on, että isä on tytön kanssa pari ekaa yötä ja mä menen alakertaan nukkumaan. Onko vinkkejä isäparalle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kun tätä on nostettu. Voisin tuoda tänne vähän omaa epätoivoa..

 

Me aloitettiin pistäytymisunikoulu sinä viikonloppuna kun poika täytti 7kk. Minuutti aina odotettiin ja sitten mentiin rauhoittelemaan. Syötin aina vasta klo 05:00 jälkeen tapahtuvalla heräämisellä ensimmäisen kerran iltapuuron jälkeen. Muutaman päivän totuttelujakson jälkeen alkoi mennä tosi hyvin. Sitä kesti ehkä viikon, kunnes poika oppi ryömimään ja se liikkeelle lähtö tuli uniinkin. 10minuutin välein tunti tolkulla poika kääntyili mahalleen ja ryömi otsa kiinni sängyn päätyyn karjumaan.

 

Lopulta oltiin taas ihan ok tilanteessa, kun pojan heräämiset oli klo 00, klo 03, klo 06 ja sitten seitsemältä aamuun. Seuraava ongelma oli se, että mä en juurikaan nukkunut öisin. Mä nukahdan tosi huonosti keskellä yötäkin, jos oon liikaa herännyt, ja kun tuo liikkeelle lähtö teki nukahtamisesta levottomampaa niin yöllä pojan takaisin uneen saanti vei ~30min joka ei muuten olisi yhtään huono juttu, mutta kun itse valvoin siihen päälle aina vielä tunnin ennen kuin nukahdin uudestaan. eli klo 00 heräämisen jälkeen mä nukahdin 1:30 eli ehdin nukkua sen 1½h ennen seuraavaa herätystä ja sama taas sitten ennen klo 6 herätystä. n. 5h yöunilla mä en  meinannut enää ollenkaa jaksaa, joten kerran kun luovutin ja otin pojan sänkyyn viereeni rinnalle silloin klo 00, ei ollakkaan siitä päästy enää ollenkaan eroon vaan poika on kaikki yöt taas ekasta heräämisestä asti vieressä.

 

Nyt muutamana yönä oon koittanut taas vieroittaa tuota siitä yösyömisesta, ja ollaan joka heräämisellä huudettu 1-2h. Mä en meinaa ollenkaan jaksaa ja jossain vaiheessa yötä oon nyt joka kerta luovuttanut. Se on tietenkin ihan typerää, mutta kun se väsymys on vaan jotain ihan kamalaa.

 

Nyt oon sitten lopettamassa imettämistä ja imetän ainoastaan tuolloin öisin, kun en muutakaan ratkaisua siihen huutoon keksi. Tarkoitus olisi sekin lopettaa, ellei sitten itsekseen lopu. Sitten se on kai pakostikkin edessä se huudon kuunteleminen?

 

Yyyhh.

 

Lisäys:

Jos jotain positiivista: Nukahtamiset on parantuneet ihan älyttömästi. Meillä oli jonkin aikaa tosi tarkka päivärytmi ja jos kippasin pojan sänkyyn klo 11 tai klo 15 niin yleensä kerrasta tai yhdellä tutin nostolla nukahti. Sama homma illalla klo 19. Nyt meillä on uusi rytmi hakusessa, joten nukahtamiset vähän vaikeempia.

 

7,5 kuukauteen meidän poika ei nukkunut yli 40min päikkäreitä muuten kuin rokotteiden tai vauvauinnin seurauksena. Nyt meillä nukutaan joka päivä 2x 1-3h päikkärit mikä on ihan superluksusta.

 

Näistä voi kai kiittää unikoulua?

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerronpa minäkin meidän kokemukset. Poika oli 3 kk 3 vk kun alkoi heräillä tunnin välein öisin rinnalle. Siihen asti oli nukkunut yönsä jopa vain yhdellä heräämisellä omassa pinniksessään. Rupesin ottamaan viereen, että saisin nukuttua enemmän. Kuukausien aikana tilanne meni vain hullummaksi. Söi enemmän yöllä kuin päivällä.

 

Kun 6 kk tuli täyteen, aloitettiin tassukoulu, jota jatkettiin kolme viikkoa. Ei apua muuta kuin että yösyöttö jäi pois. Minulle oli ahaa-elämys kun poika oli mummilassa yötä eikä syönyt siellä yön aikana, että ei se nälkäänsä ole syönyt vaan tavan vuoksi. Unikoulun kestettyä kaksi viikkoa, siirrettiin pinnis eri huoneeseen.

 

Sitten alettiin mennä samoilla ohjeilla, kuin eeppis sivulla 1 tässä ketjussa, eli pistäytymisunikoulu. Tosin vähän tilanteen mukaan, nukkumaan kuitenkin 20-21, herätys klo 6.30-7.30. Viime yö oli kuudes ja meni yhdellä heräämisellä, jonka yhteydessä itkeskeli n. 20 min. Vähän hakee vielä päivärytmiään, mutta pääsääntöisesti 9-10 aikaan nukkuu ekat päikkärit, puolestapäivästä 3-4 tuntia ja illalla n. 30 min pikaunet. Ruokailurytmi on syntynyt siinä sivussa. Kasin aikaan syö puuron, klo 11 lounaan, klo 14-15 hedelmäsoseen jos on hereillä, klo 17 päivällisen ja klo 19.30 iltapuuron. Imetys joka aterialla paitsi iltapäiväsoseen yhteydessä. Aiemmin söikin vähän miten sattui.

 

Tarinan opetuksia. Puolivuotias terve lapsi pärjää aivan hyvin yön syömättä. Jos alkaa tassuttaa, saa tassuttaa maailman tappiin asti, samoin tutin nostelun kanssa. Kummasti tuo oli yhtenäkin iltana pannut tutin suuhunsa ihan itse, kun vielä keskusteltiin, laitetaanko se suuhun vai ei. Tuttinauha on hyvä keksintö, samoin useamman tutin ripottelu sänkyyn. Lisäksi omaan huoneeseen siirto on hyvä tehdä siinä vaiheessa, kun lapsi ei vielä osaa ahdistua siitä.

Ja rytmi on tosi, tosi tärkeä. Toisen lapsen saaneet kuulemma pääsevät vähän helpommalla kun on jo yksi rytmi, johon sovittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rytmi on tosi, tosi tärkeä. Toisen lapsen saaneet kuulemma pääsevät vähän helpommalla kun on jo yksi rytmi, johon sovittaa.

 

Näin on. Vauva joutuu sopeutumaan, nukkuu ulkoilujen aikana ja esikoisen unien aikana ottaa pienet torkut (että jaksaa nukkua ulkoilun ajan sitten iltapäivällä) Saapa nähdä miten tässä edetään kun vauva kasvaa ja unien kestot ja määrät muuttuu. Tosin, esikoinen joustaa että odotetaan vauvan uniaikaa iltapäivällä sisällä tai toisaalta laitan vauvan parvekkeelle nukkumaan että saadaan välipala syötyä ja ulos. Eli molemmat joustaa tarpeen mukaan.

 

Olen ollut esikoisen unikoulusta asti tähän päivään (ja hamaan tulevaisuuteen) asti rytminatsi, tosin olen paljon oppinut joustamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puuh. Meidän kakkonen on nyt kohta 10kk. Me ollaan lopetettu yösyöminen ja kokeiltu yhtä ja toista. Tällä hetkellä tilanne on se, että neiti käy nukkumaan tosi nätisti, päikkärit toimii jne. Yöunille menee 20 aikaan. Nukkuu yleensä 03-04 välillä yhteenputkeen. Mutta sitten se herää. Ja huutaa ja huutaa ja huutaa. Tiedän, että jos syöttäisin, niin nukahtaisi ja nukkuisi vielä parisen tuntia. Mutta sitten siinä kävisi niin, että hetken kuluttua se alkaisi pyytämään maitoa aina vain aiemmin ja aiemmin. Lähinnä nyt vaan mietin, että annanko mä vain sen huutaa itsensä uneen? Tassuttelu ei toimi, vaan saa raivoamaan kahta kauemmin. Syliin otto piristää. Joten olen nyt koittanut vain puhumalla rauhoittaa. Ja lähinnä siis vain hoen likalle "Hyvää yötä, nyt nukutaan" aina tasaisin välein. Että tietää mun olevan lähellä eikä ole yksin. 

 

Eli onko mitään muuta tehtävissä, kun antaa tytön huutaa huutonsa ja toivoa, että se tuottaa tulosta edes suht pian? Meillä kun sitten herää kaikki siihen huutoon jossai välissä. Ollaankin nyt siirretty esikoinen miehen viereen ja mä olen esikoisen sängyssä. Lapset kun nukkuu samassa huoneessa normaalisti. Joinain öinä tuo neiti on huutanut "vain" 30minsaa ja nukahtaa sitten ja jatkaa uniaan ihan inhimilliseen heräämisaikaan asti. Joten tiedän sen käytännössä onnistuvan. Jotenkin vaan alan olemaan niin väsynyt, ettei jaksaisi sitä huutoa enään pitkiä aikoja yössä. 

 

Niin ja siis imetän tytön herättyään, tämä tapahtuu alakerrassa sohvalla. Poistin syömisen makuuhuoneesta kokonaan. Tänäänkin herättiin sitten 05 melkein tunnin huutokonsertin päästä. Imetin tytön ja se olisi ollut valmis takaisin unille. Pidin kuitenkin hereillä tunnin ajan, tehtiin normaaleja aamuhommia. Ja sitten unille 06 aikaan ja nukuttiin 7.30 asti vielä. Siksi siis pidin hereillä tunnin ajan, ettei pitäisi sitä syöttöä yösyömisenä. Tiedä sitten toimiiko se noin. 

 

Äh, kaipa mä tiedän mitä pitäisi tehdä, on vaan omasta jaksamisesta kiinni aina että miten noi yöt menee, eli jaksanko kuunnella sitä huutoa vai en.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitäs jos kokeilet sitä, että teet aamutoimia ensin ja sitten imetys?

Imetyspaikan siirtäminen pois makuuhuoneesta ei ole varmaan olennainen vaan se, että vauva saa maitoa heti heräämisen jälkeen. Todennäköisesti assosiaatio on sama vaikka imettäisit makkarissa->kun herää saa maitoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelenpas tätä hyväksi havaittua ketjua ja kerron samalla meidän tilanteesta.

 

Tyttö (8 kk) on koko ikänsä nukahtanut lähes pelkästään rinnalle, liikkuviin vaunuihin tai liikkuvaan autoon. Yöt ja päikkärit on kuitenkin nukuttu hyvin, kun on saanut nukahtaa edellä mainituilla keinoilla, ja unta on riittänyt pitkiä pätkiä. Suunnilleen puolen vuoden iästä alkaen yöt alkoivat olla vähän levottomia, tyttö heräili ensimmäisen kerran jo puolilta öin (mentyään 21-22 aikaan nukkumaan) ja etenkin aamuyöstä piti saada olla melkein koko ajan tissi suussa. Aloimme siis pohtia, kokeilisimmeko jotain pehmeää unikoulua, jotta tyttö oppisi nukahtamaan itse - jos vaikka yötkin sitä kautta hieman rauhoittuisivat.

 

Reilun 7 kk iässä aloitimme treenit tämän ketjun alusta löytyvillä "Eeppiksen ohjeilla". Ekana iltana tyttö nukahti 20 minuutissa, josta ehkä 10-15 min oli huutoa. Pari seuraavaa iltaa menivät vähän paremmin. Sitten tuli vähän takapakkia - tyttö aloitti illalla huutamisen jo makuuhuoneen ovella, eikä rauhoittunut sänkyynsä ilman 10-20 minuutin huutoa. Välillä jouduttiin ottamaan aikalisä, sylittelemään vähän aikaa, ja yleensä sitten seuraavalla yrityksellä onnistui paremmin. Tilanne ei kuitenkaan kehittynyt mihinkään, eli huudon määrä ei vähentynyt, vaikka koulua jatkettiin monta iltaa putkeen. Olimme jo valmiita luovuttamaan, ja yhtenä huonona iltana sitten nukutin tytön rinnalle.

 

Seuraavana iltana päätimme kuitenkin vielä yrittää. Muutimme rutiinia niin, että minä kannoin iltaimetyksen jälkeen tytön petijn, kun tähän asti se oli ollut isä. Ja yhtäkkiä homma toimikin hienosti! Parina iltana tyttö itki ihan hetken, kun laskin sen sänkyyn, ja nukahti sitten itse puuhailtuaan ensin kymmenisen minuuttia tyytyväisenä sängyssä. Sen jälkeen on tullut monia hyviä iltoja, myös reissussa, ja tyttö on tälläkin viikolla nukahtanut neljänä iltana ilman yhtään itkua! Ja viime yönä tyttö veti putkeen 8 tuntia unta, mitä ei ole tapahtunut moneen kuukauteen! :) Tuntuu myös siltä, että yöt ovat kokonaisuudessaankin hieman rauhoittuneet. Lisäksi tyttö nukahtaa aiempaa paaaaljon helpommin uudestaan, jos herää kesken unien (silloin kun ei ole nälkä vaan heräämiseen on joku muu syy). Mutta jotta elämä ei olisi liian helppoa, tänään sitten meni taas pitkästä aikaa huudoksi, nyt on jo nukutusyritys 3 menossa. :(

 

Tässä muutamia havaintojamme tytön unikoulusta:

- nukkumaan mentäessä ei saa olla liian virkeä eikä liian väsynyt (jos viimeinen valvomispätkä on 3 tuntia tai vähemmän, tyttö on todennäköisesti liian pirteä, mutta 5 tunnin valvominen on vielä sille liikaa)

- rauhalliset, hyvät rutiinit auttavat asiaa

- viimeinen imetys iltapuuron jälkeen olohuoneessa kaikessa rauhassa, jotta lapsi saa tankata maidon lisäksi myös läheisyyttä

- ei liian suurta iltapuuroannosta (jos tyttö on ähkyssä, nukahtaminen ei onnistu, vaan ruoka meinaa nousta ylös etenkin, jos itku yltyy)

 

Tänään tyttö oli mitä ilmeisimmin yliväsynyt ja ehkä myös liian täynnä. Mutta nyt se nukkuu, huh! Nukutusyritys 3 tuotti tuloksen 5 minuutissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unikoulu tassutuksella menossa täälläkin. Tyttö 6kk on tähän saakka oppinut nukahtamaan tissille ja yösyötöt ovat jo pitkään olleet parin tunnin välein. Nyt lähinnä mietityttää Se, että pärjääkö 6kk vauva, joka vasta maistelee kiinteitä, koko yön syömättä?? Mistähän sen tietää huutaako aamuyöstä nälkäänsä vai muuten vaan?? Viime yö meni esim niin että nukahti klo 20 tunnin tassuttelu, silittely, sylittely, sänkyyn - session jälkeen. Oli siis syönyt tissiä klo 19. Nukkui klo 3 saakka kunnes alkoi vehtaaman ja tuhtaamaan. Otin rinnalle ja söi ahnaasti ja paljon kauemmin kuin yleensä on öisin syönyt.

No aluksi olisikin pyrkimys opettaa nukahtamaan itse ja kun kiinteitä pystytään lisäämään niin luopua yösyötöistä kokonaan. Mennäänkö tässä nyt metsään, jos tarjoan tissiä jossain kohtaa aamuyöstä ja siitä pyritään sitten myöhemmin eroon??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin ja että jos sitä tissiä päättää nälkään antaa aamuyöstä niin miten homma olisi järkevä toteuttaa?? Odottaa, että vauva herää vaatimaan tissiä, vai päättää vaikka itse herätä klo 3 ja kaapata nukkuva vauva rinnalle???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän lapsi ei olisi pärjännyt ilman yömaitoa 6kk:n iässä. Jos lapsi syö yöllä kunnolla, on hänellä selvästi nälkä, mutta jos imeminen on kuin tuttia söisi, eli vauva haluaa vain tissin suuhun rauhoittuakseen, voi kertoja varmasti vähentää. Toiset vauvat syövät nälkäänsä vielä vuoden iässä, kun taas toiset vierottavat itsensä jo pieninä. Itse en vierottaisi huonosti kiinteitä syövää vauvaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen nyt viime ja edellisyönä tehnyt sen ratkaisun, että olen syöttänyt siinä noin klo 3, kun vauva on ähissyt ja puhissut mutta ei ole varsinaisesti ollut vielä hereillä tai itkenyt. Näin ajattelin välttää sen ettei itkuun vastata tissillä. Ollaan syöty ja uni on jatkunut. Viime yönä tassuttelut alkuyöstä ja klo 5 aikaan. Yöunet vauvalla 19.15- 6.45! Ihanaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unikoulu siis käyty vajaa 2kk takaisin ja tyttö oppi homman juonen hyvin. Yksi syöttö pidettiin aamuyössä, koska tuntui sen tarvitsevan. Nyt on kuitenkin probleena! Ekat hampaat tulivat unikoulun alkutaipaleella, enkä huomannut niiden vaikuttavan uniin tms. Nyt kuitenkin tekee lisää hampaita ja homma on öisin lähtenyt ihan lapasesta. Saa aikamoisia huutokohtauksia, tuntuu sattuvan todella. On saanut kipulääkettä, mutta nyt myös useammin tissiä lohduksi. Kipeänähän sai tehdä poikkeuksia, mutta mä pelkään että meille jää tämä yötissittely taas päälle! Tuntuu siis että kaikki saavutettu valuu nyt ihan hukkaan. Mites tästä eteenpäin? Unikoulu uusiksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Retiisi, annatko särkylääkettä illalla yötä vasten? Miten ruokailu päivällä? Hakeeko lohtua vai ruokaa rinnasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen antanut särkylääkettä ennen nukkumaan menoa ja kokeillut myös antaa vasta, kun ekat huudot alkaa. Päivisin skippaa ainakin jomman kumman puuroista tai sitten jomman kumman lämpimän ruuan. Tissiä ei ole päivisin syönyt enempää kuin tähänkään mennessä. Päivisin lohduksi riittää sylittely ja huomion siirtäminen muihin juttuihin. Päivällä en enemmänkin kitinää, yöllä taas huudetaan ihan huolella.

 

Se tässä mietityttää että milloin tämä menee siihen että huudetaan vaikka hammaskupuja ei enää olisikaan? Jos nyt vaivaavat puhkeavat, niin mitä jos onkin jo uusia taas tulossa ja ne vaivaavat? Että alanko uudestaan unikouluttaa, kun toista sattuu vai huudetaanko sitten enää vain sen tissin perään?? Ei näihin varmaan vastauksia edes ole, kunhan pohdin...

Edited by Retiisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ruokailu on normitasolla, niin sitten tuskin hakee yöllä ruokaa. Enemmän sitten varmaankin lohtua. Auttaisko tutti, purulelu tai joku riepu tms tuomaan lohtua?

Jos särkylääke vaikuttaa, niin sitten tuskin itkee kipuja. Tai mistä sitä tietää. Toisaalta, jos herää huutamaan, niin onkohan särkylääke tehokas tai auttaako tarpeeksi? Pitäiskö kokeilla kahden vaikuttavan aineen komboa?

Harmi, jos unikoulu menee hukkaan! Yritän lähestyä aihetta poissulkevalla taktiikalla. Eli ei särkyä, ei tarvetta ruokaan niin sitten voi huutaa vaikka unikoulussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jatketaan vielä vähän. Mä en ole koskaan pitänyt unikoulua. Lapset ovat nukkuneet perushyvin, mutta ongelmiakin on ollut tässä muutamia ongelmia ja löydettyjä ratkaisuja.

Valvoo yöllä -> päiväunien rajoittaminen.

Herää syömään 4-5välillä ja syö ehkä desin -> 1-2h nukahtamisen jälkeen nukkuvalle lapselle maidon antamista (ns.täsmäruokailu)

Herää vaatimaan tuttia yöllä -> tuttien ripotteleminen sänkyyn. Tai tutti pois nukahtamisessa.

Särkylääkettä kipuun vaikka useampana iltana. Välillä myös esim.panadolia ja buranaa samaan aikaan.

Kahta nuorempaa ei opetettu vauvana nukahtamaan tutti suussa. Nukutus meni hyvin ja tutin kaipuuseen ei heräilty. Oppivat tavan kyllä myöhemminkin...

Olennaista on saada ruokamäärä päivällä hyväksi, jotta yöllä ei tarvi tankata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö ei ole koskaan huolinut tuttia. Siitä ei siis ole lohduksi, eikä sen perään itketä. Uniriepu on ollut alusta saakka käytössä. No, katsotaan mitä ensi yö tuo tullessaan. Mä salaa toivon, että Tää vaan palautuis uomiinsa itekseen.... :) Niin varmaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisiko herääminen johtua jostain muusta kuin hampaista? Ainakin meillä unet ovat selvästi huonontuneen noin puolenvuoden iässä molemmilla, kun ovat oppineet vauhdikkaammin liikkumaan ja ympäristön "havainnointikyky" on selvästi lisääntynyt. Ovat esim. unisyklien välissä kääntyneet ja alkaneet puoliunisena mönkimään eteenpäin ja havahtuneet siinä vaiheessa, kun pää on kopsahtanut pinniksen laitaan tai seinään. Sen jälkeen onkin sitten alkanut huuto ja olen itse liian helposti tarjonnut maitoa nopeaa nukahtamista toivoen. Siitä vauva on sitten nopeasti oppinut odottamaan maidotusta ennen nukahtamista, mihin ei ole auttanut kuin uusi unikoulu.

 

Ja ilmeisesti aika harvoin hampaiden puhkeaminen aiheuttaa niin kovaa kipua, että olisi syypää huonounisuuteen - täällä lisää tuosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaikka hampaiden puhkeaminen ei tekisi niin kamalan kipeää niin uskon että ne voivat silti vaivata ja häiritä unta. Ainakin meill oli ihan selkeästi erilaiset yöt kun yläetuhampaat ja kulmahampaat tulivat.

 

Mutta kuten tuossa aik. Tekstissä oli niin puoli vuotiaalla tapahtuu kehityksessä niin paljon, että yöt voi olla levottomampia.

 

Tiettävästi noissa unikouluissa, olipa ne nyt millaisia tahansa tahtoo ongelmana olla takapakit. Ja toisaalta pienillä vauvoilla voi varmaan vaihdella yöt muutenkin, joskus on parempia aikoja ja sitten taas huonompia.

 

Meillä poika nyt 1v 1kk. Ollut ns huono nukkuja, myös refluksi vaivasi pienempänä. Edelleen herää 2-4 kertaa yössä ja vaatii tutin, tai sitten ei. Osa heräilyistä on varmaan sitä että minä herään pojan unen aikaisiin itkuparahduksiin ei itse poika.

 

Kaikenlaista kokeiltu aikanaan, mutta mikään ei ole tuonut vielä kokonaisia öitä ja uskon että tähän auttaa parhaiten aika. Koko ajan on menty parempaan päin. Tuossa puolen vuoden iässä olin minäkin aika väsynyt.

 

Ehkä yksi asia mikä vei vähän eteenpäin oli kun yösyötöt loppui. Aivan kuin poika olisi aina herännyt vain ajatukseen "saanko"? Samoin ryömimään oppiminen paransi taas pikkasen, ehkä energiaa kului päivällä enemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sattuisikohan jollakulla olemaan omakohtaista (ja suhtkoht tuoretta) kokemusta Kantahämeen Keskussairaalassa (Hämeenlinnan yksikkö) järkättävästä unikoulusta?

En koskaan uskonut edes harkitsevani moista, mutta nyt sekin alkaa tuntumaan vaihtoehdolta muiden joukossa, vaikka aiheuttaakin ristiriitaisia ajatuksia. Meidän 9 kk vanha poika on ollut koko ikänsä suunnattoman huono nukkuja. Neljä ensimmäistä kuukautta meni vatsanvaivoja potiessa (neuvolalääkärin mukaan koliikkia sekä refluksia, johon käytettiin jonkin aikaa lääkitystä). Olin myös itse jo aiemmassa vaiheessa imetysdieetillä jättäen pois kaikki maito, vilja ja kahvituotteet. Ja vedin kertaalleen kotiunikoulun. Tästäkin sanotaan, että pitäisi alkaa nukkumaan kolmessa yössä. Juu, ei meillä. icon_lol.gif Kolmen ja puolen viikon kuluttua pääsin tilanteeseen, että poika heräsi kerran syömään ja nukkui muuten yönsä levollisesti. Tätä hienoutta kesti viikon verran, kunnes tuli vauvarokko ja tadaa, olemme jälleen lähtöruudussa. On siirretty perhepedistä omaan sänkyyn ja huoneeseen, mutta nyttemmin nukkuu taas isin ja äidin vieressä, koska mulla ei riitä huumori enään huoneesta toiseen jumppaamiseen. Yöt on.. no, villejä. Pisin unipätkä taitaa olla 3 tuntia, tätä herkkua tapahtuu ehkä kerran viikossa. Muulloin herätään tunnin välein.

Tällä hetkellä olen jälleen maidottomalla & munattomalla dieetillä lastenlääkärin määräyksestä (epäili suolistoperäistä maitoallergiaa), muutaman viikon kuluttua menemme pojan kanssa kaksoissokkotesteihin. Tavallaan jopa toivon, että kyse olisi allergiasta, joka sittemmin menisi "itsestään" ohi iän myötä. Olen kuitenkin varautunut vaihtoehtoon, että kyse on vain tapaheräilystä. Juttelimme asiasta eilen perhetyöntekijän kanssa, joka oli sitä mieltä, että lääkärirumban jälkeen (olettaen että poika on terve), seuraava vaihtoehto olisi sairaalan unikoulu. Itse olen kuitenkin sen verran sissi, että kokeilen kotiunikoulua vielä kerran (lääkärin jälkeen), mutta mikäli sillä ei päästä tuloksiin, olen alkanut harkitsemaan myös sairaalassa järjestettävää unikoulua.

Haluaisin asiasta kuitenkin paljon, paljon ja vielä enemmän tietoutta ja kokemusta, ennenkuin olen valmis poikaani sinne viemään. Tuntuu ajatuksena jotenkin kauhealta, että oma pikkupiltti huutaa siellä yöt läpeensä äitiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta allergiaepäilystä kysyisin, oireileeko poika päivisinkin jotenkin, vai ovatko tiheät heräilyt ainoita epäilyksen aiheuttajia? Mietin vain, kun meilläkin poika ollut koko 7kk ikänsä huono nukkuja ja heräilee jatkuvasti. Meille kukaan neuvolasta ei ole kuitenkaan ehdottanut allergiaa.

 

Ja sairaalan unikoulusta en osaa kokemuksia antaa, mutta juuri tänään luin HUSin sivuilta unikoulusta, eikä se ihan kamalalta kuulostanut. Tavallaan vain ulkopuolinen, joka hoitaa yöheräilyt, vanhemmat on itse nukuttamassa illalla ja aamulla tarjoamassa rakastavaa syliä.

 

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/lansi-uudenmaan-sairaala/osastot/nala-osasto/Sivut/Unikoulu.aspx

 

Tsemppiä teille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamina, ei juurikaan oireile päiväsaikaan, mutta lastenlääkärin mukaan saattaa olla juurikin ominaista tälle allergialle. Myöskään meille ei neuvolasta ehdotettu allergiaa, vaan annettiin suoraan (miedot) refluksilääkkeet käteen. Edelleen neuvolantäti on sitä mieltä, että harvoin se allergiaa on kun kerroin että olemme menossa testeihin. Ihmetteli myös suuresti miksi imetän yhä ja joudun "kärsimään" näin ollen imetysdietistä myös itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now