Strutsi

Kestovaipat

2012 posts in this topic

:)

 

Kiitos kaikille hyvistä neuvoista, tänkin ketjun oon kolunnut kokonaan läpi jo 2 kertaa ja osittain vielä muutamaan otteeseen päälle. Kaikkea en toki muista mutta voin sen etsiä... Kestovaippainfosta etsin kaikista eniten tietoa, sieltä nuo bumGeniouksetkin bongasin kun niitä niin moni kehui hyviksi, varsinkin sitä imua joka mukana tulee. Ja tietty tuo houkutteli että ovat säädettävät, käyvät sitten (toivon mukaan) koko vaippa-ajan... ovat ehkä toimivimmat joten houkuttelen niillä tuon miehen vaihtamaan vaippoja. Siksi nuo taskuvaipatkin meinaan tehdä, että tulisi helppokäyttöisiä yhdistelmiä. Pitää vaan täyttää niihin imuja valmiiksi...

 

Lainaan tähän päikystäni eilisen loppuillan ja yön shoppailuista pätkän:

 

"Yöpäivitystä:

 

Ostin 6 Bumgenious taskuvaippaa Vaippatalosta, on sitten helpot miehenkin vaihtaa ja kasvavat vauvan mukana. Noilla on onneksi hyvä jälleenmyyntiarvokin Vaippatalosta tilaukseen tuli mukaan pari kannellista vaippa"roskista" ja kahdet S-kokoiset ImseVimsen vaippapäälliset.

 

Vekaravintiltä mukaan tarttui tuota PUL kangasta, polyestermokkaa ja bambufleeceä sekä kahdet Newborn-kokoiset ImseVimsen päälliset."

 

Rahaa on nyt kulunut kiinteästi kestovaippoihin liittyen n. 500 e, kun laskee mukaan tämän päivän bambu- ja ompelulanka, sekä kuminauha ostokset. Vielä puuttuvat tarranauhat!

 

Äiskä ei ollut löytänyt sitä kaavaa, sen sijaan löysi jonkun vaippahousujen kaavan vuodelta ´98 mutta sillä ei tehnyt yhtään mitään, liian matala malli ja yksinkertainen kangas. Ja äiskän maailmassa myydään edelleen irrallisia suorakaiteen muotoisia kertisvaippoja jotka pujotetaan vaippahousuun... piti vähän valistaa että niitä ei ole myyty enää vuosiin ja että se ei olisi siinä tapauksessa kestoilua koska ihan samalla tavalla niistä tulisi jätettä kuin tavallisesta nykykertiksestä. Että tarkoitus olisi ihan kokonaan kangasvaipoilla toimia... ;)

 

Äp:n ImseVimsen flanellivaipoista kopioin jo sisävaipan kaavaa, sillä voisi tehdä noita omia sisävaippoja (tuunaan ne vaan tarroilla), laittaa niihin imuiksi sitten sisään erilaisia yhdistelmiä kankaita että imisivät paremmin. En nyt ostanut ainakaan vielä yhtään mikrokuitukangasta tai -imuja, bambufleeceä kyllä tilasin, niistä teen imuja (tyyliin Babyidean lisäimu, tiimalasimalli, tein jo kaavankin) ja/tai taitoksia

 

Pitää tehdä muutama taskuvaippa niillä kaavoilla mitä löysin netistä ja kokeilla vauvalla, jos ei toimi niin muuttaa sitten niiden kaavaa toimivampaan suuntaan. Kangasta ostinkin sitä katsellen että jokaisesta väristä PUL kangasta tulee 3 vaippaa, joten tekee eri värejä ja jos ei toimi niin vaihtaa sitten kaavaa. Sama homma kun tarvitsee isompaa kokoa.

 

Nyt vaan odottelen että toimitukset alkavat saapua... B)

Edited by Sleeping Sun

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Jos itse meinaat ommella taskuja niin IMO SK 1/2008 on yksi parhaista, kannattanee kokeilla silläkin yksi tsibale... On meinaan tullut kokeiltua jos jonkunlaista kaavaa ja tuo on ensinnäkin yksi helpoimmista ommella!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitti vinkistä! Pitääkin kysyä äiskältä että oisko sillä tuo numero tallessa, muisteli että on jostakin ihan viimeisen 1,5 vuoden sisään lukenut ohjeen kestovaipalle... Voi olla tuo numero.

 

Nyt on muuten puuttuvat tarvikkeet tilattu ja siirretty vihdoin viimein ompelupöytä alakertaan ja tongittu ompelukone esiin. Tarvikkeet vaan oli siroteltuina ympäri taloa joten niitä piti tovi hakea ennenkuin löytyi... :)

 

Tilasin tuota hahtuvalankaakin että voi siitä tehdä imuja ja sellaiset vaippahousut, kokeeksi ainakin.

Edited by Sleeping Sun

Share this post


Link to post
Share on other sites
Muoks. Jostain ketjusta löytyi myös valmis ohje tiimalasin malliseen imuun:

 

Puikot nro 4, aina oikein edestakaisin neuleena

Valmiin imun koko: pituus n. 25cm, leveys päistä n. 14cm, leveys keskeltä n.

10 cm

 

Luo 28 silmukkaa.

 

1-4 krs neulo oikein

5 krs neulo 2s oikein, 2s oikein yhteen, 20s oikein, 2s oikein yhteen, 2s

oikein

6-12 krs oikein

13 krs 2s o, 2s o yht, 18s o, 2s o yht, 2s o

14-20 krs oikein

21 krs 2s o, 2s o yht, 16s o, 2s o yht, 2s o

22-28 krs oikein

 

Jatka kavennuksia näin, kunnes puikolla on 20s, neulo sitten vielä 7 krs

oikein, kuten on tehty jokaisen kavennuskerroksen välissä.

 

Aloita kappaleen leventäminen. Tee lisäykset samoissa kohdissa kuin

kavennukset.

 

Neulo 2s o, tee langankierto, neulo 14s o, langankierto, 2s o

7 krs:ta oikein.

2s o, langankierto, 16s o, langaskierto, 2s o.

 

Jatka kunnes puikolla on taas 28 silmukkaa. Neulo sitten vielä 4 kerrosta

oikein. Päättele.

 

Jos haluat pidemmän tai lyhyemmän imun, niin voit lisätä tai vähentää

väleissä neulottavien kerroksien määrää. Samoin jos haluat päästä leveämmän

imun, niin kasvata silmukoiden määrää. Tästä imusta tulee aikalailla

tasaisesti kapeneva/levenevä, joten jos haluat päihin pidemmät pätkät leveää

osaa ja sitten voimakkaamman kavennukset, ajoita kaavennukset hieman

keskemmälle. Työn iloa!

 

Mä tein kokeeksi tuolla ohjeella bambuimun mutta ohjeesta puuttuu ainakin se maininta että nähtävästi ohje on tarkoitettu 2:lle langalle Novita Bambua eli mun imu meni heti alusta mönkään... ;) Mulla oli myös pienemmät puikot ja käsiala on tiukempaa joten jouduin muuttelemaan ohjetta vähäsen. 3 yritys toden sanoi! Sain aikaiseksi imun joka on 13 cm leveä päistään, 9 cm leveä keskeltä ja 28 cm pitkä.

 

Tein yksinkertaisen imun ohjeella:

 

Puikot nro 3

 

Luo 38 s, 8 kerrosta o

 

Kavennuskerros: 2 s o, 2 o yhteen, välissä olevat o, 3. ja 4. viimeinen o yhteen, 2 s o

 

11 kerrosta o (lyhyempi imu) 13 kerrosta o (30 cm imu) välissä

 

Kavennuskerros

 

11 tai 13 kerrosta o

 

Kavennus... jne

 

Jatka kunnes puikolla 28 silmukkaa

 

11 tai 13 kerrosta 0

 

Lisäyskerros: 2 s o, langankierto, välisilmukat, ennen 2 viimeistä s langankierto, 2 o

 

11 tai 13 kerrosta o

 

Lisäys... jne kunnes taas 38 s puikoilla, sitten 8 kerrosta o, + päättelykerros.

 

Seuraavan imun teen isommilla puikoilla ja kaksinkertaisella langalla niin tulee parempi! Sitten tuo ohjekin varmaan toimii niin kuin pitää.

 

Tuleepahan valinnanvaraa kun on ohutta ja paksu imua... :rolleyes::lol:

 

Muoks. kirotusvieheet + valmiin imun mitat

Edited by Sleeping Sun

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä aloin onneksi heti alkuun neulomaan sitä kaksinkertaisella bambulangalla (noilla silmukkamäärillä ja 4 puikoilla), tuli suunnilleen samankokoinen mitä sulla. Keskiosaan jouduin tosin neulomaan huomattavasti enemmän kerroksia kuin mitä tossa ohjeessa mainitaan, jos joku muuten ihmettelee tota ohjetta.

 

Oon nyt kans muokannut ohjetta vähän omaan käsialaan paremmaksi ja neulonut 4 imua bambulangoista, seuraavaksi hyökkäänkin hahtuvakiekon kimppuun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katz, sulla kävi tuuri, mä en ees eka ajatellut mut en sitten viitsinyt enää kolmatta kertaa purkaa vaan ajattelin että tulee nopee yksi josta saa hyvän mallin tuleviin. Kuivuupahan ainakin nopsaan! :D

 

Mä huomasin myös tuon että joutuu kerroksia lisäämään, meinasi tulla tosi mini tuosta ekasta yritelmästä... ;)

 

Mä ajattelin myös seuraavana (muutaman bambuimun jälkeen) käydä hahtuvien kimppuun, kunhan tulevat postista.

 

Mulla oli muuten hyvä säkä tuon Novitan Bambun kanssa, oli Prismassa poistoissa - 50 % alessa, (ap hinta 3,90 e) ja sain vielä siitä henksa-alet, jäi maksamaan 1,65 e/kerä... (äiskä oli Cittarista tai Anttilasta löytänyt alehintaan 2,50 e...) Otin ensi alkuun 4 kerää keltaista ja 2 mustaa. Äiti voi tehdä lopuista ihania takkeja yms. jos on liikaa. Oli niin hyvässä tarjouksessa ettei harmita yhtään vaikkei heti kuluisikaan. Hyllyyn jäi vielä paljon violettia kerää... taidankin tänään käydä hakemassa lisää jos muistan ja kerkeän. :)

Edited by Sleeping Sun

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kaksinkertaisella jos neulot niin yksi kerä bambulankaa on suunnilleen yksi imu... Mä ostin kans jostain tarjouksesta (2 € tsibale) sellaiset kymmenkunta kerää erivärisiä, nyt on jäljellä kai viisi tai kuusi. Ei niistä jämäpätkistä saa enää kokonaista, ellei sitten lopuista tee vaikka raidallista (hei, toihan pitäiskin kokeilla, tuliskohan niistä pirtsakan näköisiä!).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nyt jos pääkaupunkiseudulla kiinnostaa kokeilla vaippojen ompelua tai muuten vaan haluaa kysellä vaipoista niin Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on tulossa kestovaippapäivät. Eli lauantaina 16.8. Espoossa ja sunnuntaina 24.8. Vantaalla :)

 

Tänään Espoossa oli reilusti porukkaa paikalla, mutta Vantaalle odotetaan vielä suurempaa ryntäystä ja vapaaehtoisia ei ole (ikinä) tarpeeksi. Nyt olisi erittäin hyvä tilaisuus lähteä mukaan Kestovaippayhdistyksen toimintaan, esim. kertomaan vaipoista noin yleisesti. Ei vaadi mitään erityisosaamista :) Jos kiinnostaa niin voi kysyä vaikka minulta yv:llä tai käydä Kestovaippayhdistyksen keskustelupalstalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Katz, ne ois varmana tosi kivan näköisiä ne raidalliset! Varmana kokeilen itsekin, sain noista kahdesta mustasta kerästä 2:lla langalla 2 hyvänkokoista, tarpeeksi jämäkkää imua ja jäljelle jäi sen verran että en usko että ihan riittää kolmanteen imuun. Mutta jos tekiskin suoraan raidallisen niin saisin ihanat "mehiläiskuvioiset" kun on keltaista ja mustaa! :lol:

 

Prismassa ei enää ollut niitä lankoja, joku muukin oli hoksannut ne ja 2ssa päivässä loppuläjä oli kadonnut, yksi yksinäinen kerä siellä oli jonka nappasin heti. No, sainpahan ainakin ne mitä kerkesin hamstrata... Ostin sitten erikokoisia puikkoja yms. tarvikkeita joita multa on puuttunut ja pari kerää Huopanen-lankaa. Kokeilen hahtuvien lisäksi tuotakin...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fleecen käyttö mua kanssa vähän ihmetyttää, toiset laittaa sen ns. kuivaliinaksi ihoa vasten ja toiset taas sisävaipan uloimmaksi, kosteussuluksi. Mun järkeen ei vaan jotenkin mene, kuinka se voi toimia molemmissa tapauksissa. Ja mihin väliin sen sitten itse tyrkkäisin. :huh:

Tää kiinnostaisi myös mua. Olen jotenkin järkeillyt asian niin, että fleece imee nopeasti sellaisen suihkumaisen, nopeasti tulevan kosteuden, mutta ei hidasta, "paikallaan pysyvää" kosteutta. Kuulostaapa tosi tyhmältä.. Tää mun järkeily perustuu testiin: kun fleecen päälle valutti vettä raanasta hyvin hitaasti, se tuntui suorastaan hylkivän vettä, mutta kun laski reilummin, vesi meni läpi mutta kangas jäi tuntumaan kuivalta. Mene ja tiedä, perusteluja kaipaisin minäkin, jotta tietäisin käyttäisinkö vanhan, käyttämättömän fleecepuseron sisävaipan sisä- vai ulkokerrokseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fleecestä muistaisin jostakin lukeneeni, että yksi kerros päästää läpi, kaksi toimii kosteussulkuna. En sitten tiedä sen enempää... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojan vaipoissa on ollut fleese sisäpinnalla ja hyvin on toiminut. Pissa menee läpi eikä vaippa tunnu märältä. Tosin se sitten kaiketi toimii uloimpana kerroksenakin mainiosti, mutta tästä ei ole omakohtaista kokemusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yks tositosiamatööri, jonka kestovaippakokeilut on vasta suunnitteluasteella. Jotenkin ei meinaa päästä alkua pidemmälle, vaikka oon kuinka lukenu aiheesta, kaikki on niin sekavaa.. :rolleyes:

 

Onko äitiyspakkauksen mukana tulevat kestovaipat valmiita paketteja käytettäväksi vai pitääkö niihin hommata jotakin lisäksi? Jos pitää, niin mitä?

 

Toinen kysymys, mitä ja kuinka paljon eri juttuja oikeesti pitää olla aluksi, että pääsöö alkuun?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paras minäkin vastaamaan,mutta...

Äitiyspakkauksen vaipoissa on kaikki tarpeellinen, mutta olen kuullut että imuteho ei ole kovin hurja...että ehkä sinne pitää joku harso lykätä väliin...

 

Pienen vauvan kanssa hyvin pitäisi päästä alkuun n. kolmen päivän harsovarastolla ja muutamilla tekokuitukuorilla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei niihin äp:n vaippoihin mitään harsoa lisäksi mahdu, ainakaan siihen kuoreen :) Voi niihin jonkun ohuen lisäimun laittaa, mutta ei se ole välttämätön. Kannattaa kyllä pestä ne sisävaipat monta kertaa ennen kuin käyttää, uutena eivät ime juuri mitään.

 

Aluksi tarvitaan oikeasti vain riittävä määrä sisävaippoja ja kuoria. Niitä voi hankkia erilaisia, että löytää "sen oikean" itselle sopivan systeemin. Esim. jonkun verran harsoja, äp-sisävaipat, jotain muita sisävaippoja. Sisätäyttövaipat ja erilaiset imut niihin (mikrokuitua, bambua yms.) ovat meillä olleet paras ratkaisu. Täyskestoiluun n. kahden päivän pesuvälillä useimmilla riittää parikymmentä vaippaa, jos päivässä menee alle 10 vaippaa ja kuivuvat suht nopeasti. Vähemmälläkin pärjää, jos pesee useammin tai käyttää myös kertakäyttövaippoja. Kuoria tarvitaan 3-4 kappaletta ja niistä voi osa olla pul-kuoria ja vaikka yhdet villahousut.

 

Jos haluaa, voi aluksi hankkia myös muita systeemejä, kuten taskuvaippoja ja AIO-vaippoja. Meillä paras hinta-laatusuhde on ollut bumGenius-taskuilla (yhdenkoon, on ollut käytössä vastasyntyneestä tähän asti ja vielä pitkään eteenpäinkin) ja toisaalta harsoilla. Kannattaa varautua siihen, että ensimmäiset käytössä olevat vaipat voivat mennä vaihtoon kuukauden tai parin sisällä, seuraava koko mahtuukin sitten jo pitempään.

Edited by Miinanen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko tulla kiroomaan, kun tässä ketjussa oli aiemmin puhetta koirista ja kestovaipoista...Meitin koira meni ja pureskeli puolet noista villavaippahousuista mitkä juuri ostin! :angry::( Olivat siis kuivumassa lanoliinihoidon jälkeen, ihan uudet ja puhtaat siis... *huoh* Pikkusen niinkus kiukuttaa...

 

Mutta oskarinoksaa siis ostamaan, että saadaan korkeemmalle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä ostin pussillisen hahtuvalankavyyhtejä toukokuussa Tallinnan-reissulta ja meidän pienin kissa repi niistä yhden ihan tuhannen päreiksi kun silmä vältti. :angry: Kyllä pisti vihaksi hetken aikaa! Ja muistin siitä lähtien laittaa lukkojen taa kerät ja teelmykset. Ehkä niissä on tosiaan jotain sellaista, mikä elukoita kiinnostaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ei niihin äp:n vaippoihin mitään harsoa lisäksi mahdu, ainakaan siihen kuoreen :)

 

Lisäystä edelliseen: pelkkä harso kyllä mahtuu, ja hyvin. Meillä nuo äp-pulit oli ahkerassa käytössä origamiharsojen kanssa, samoin tarjouksesta ostetut S-koon Muumi-kuoret (aika tasan samaa kokoa kuin mitä ImseVimse). Toimi tosiaan alkuun paremmin kuin villikset, ennenkuin oppi tekemään kunnon reisitiukennokset. Eikä kaivattu mitään taskuja ekaan n. 4-5 kk:een, meille riitti 24 kpl harsoja plus muutama lisäimu uniaikaan (villaisia + flanellia). Toim. huom. meillä ei muuten yökestoiltu vielä tuolloin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuten jo sanottu, ne äp vaipat pitää pestä jotta on hyvä imuteho. Joten vaan kerta kerran jälkeen koneeseen puhtaana, vaikka tyhmältä se tuntuu :D Ihan vauvalle ne riittää kyllä, ja eihän pissasessa vaipassa ole tarkoitus lasta tuntikausia pitää :) Eikä ne äpvaipat normaalikokoiselle vauvalle edes kauaa mahdu.

Noista bambuimuista, mitä olette novitan bambusta tehneet. Kuinka paljon imee vettä? Olisiko kannattavampaa neuloa noista jämäkeristä imuja, onko ne verrattavissa esim johonkin bambufroteen imukykyyn?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pakko tulla kiroomaan, kun tässä ketjussa oli aiemmin puhetta koirista ja kestovaipoista...Meitin koira meni ja pureskeli puolet noista villavaippahousuista mitkä juuri ostin! :angry::( Olivat siis kuivumassa lanoliinihoidon jälkeen, ihan uudet ja puhtaat siis... *huoh* Pikkusen niinkus kiukuttaa...

 

Mutta oskarinoksaa siis ostamaan, että saadaan korkeemmalle...

 

Hyvä tietää, olinkin unohtanut että meidän silloin alle vuotias kissa lahtasi julmasti tyttären ihanan huovutetun pikku-nallen... <_<:angry: Jouduin piilottamaan nallen ruumiin ennen kuin tyttäreni tuli kotiin, onneksi ei ole muistanut kysellä nallen perään... kissa meinaan oisi saanut kyytiä!!!

 

Joku noissa kiinnostaa ihan selkeesti, pitääkin muistaa jemmata hahtuvat heti kun tulevat ettei tuo "shredder" taas iske. Ei oo siis ainoa asia mitä on silpunnut...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiitos, Galentin, vastauksesta!! :) Pellavapyyhkeitä löytyy kyllä vähän huonosti, täytyy äidiltä vielä kysyä, saa kaivella omat kaappinsa taas kertaalleen. :D

 

Fleecen käyttö mua kanssa vähän ihmetyttää, toiset laittaa sen ns. kuivaliinaksi ihoa vasten ja toiset taas sisävaipan uloimmaksi, kosteussuluksi. Mun järkeen ei vaan jotenkin mene, kuinka se voi toimia molemmissa tapauksissa. Ja mihin väliin sen sitten itse tyrkkäisin. :huh:

 

jos sen laittaa ihoa vasten, niin pitää olla sitä microfleeceä. Sitten pitää muistaa että mitä saippuaa fleecen kanssa käyttää, kun saippua tukkii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksinkertainen fleece toimii kuivaliinana, kaksinkertainen kuorena. Joten fleecekuoren kanssa on lapsi pallopylly :lol:

Kun alla on usein isohko sisävaippa ja päällä pari krs fleeceä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos fleece-vastauksista! :) Ehkä se ei sitten paksuutensa vuoksi ole ihan kaikkein paras vaihtoehto ainakaan kuorimateriaaliksi...

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain kaverilta lainaksi pari taskuvaippaa ja olen niitä nyt pari kertaa kokeillut. Nyt olisi seuraavalainen ongelma, eli aina kun vaihdan taskuvaipan niin body on kostea ja haisee pissalle. Eli taskuvaipan sisäpinta on kuiva, samoin ulkopinta ja imu on märkä. Mutta body on märkä vaipan kohdalta. Imuna käytän joko babyidean hamppua tai bambua. Eli missä on vika? onko imua liian vähän vai onko vaihtoväli liian pitkä. Taskuvaippa on pienintä kokoa ja olen taittanut noi imut edestä kaksin kerroin, koska meillä on poika, mutta ei kuitenkaan auta.

 

Yksi taskuvaippa myös vuotaa sivusta, eli body on märkä vasemman puoleisen jalan kohdalta. Mitäs tälle pitäisi tehdä. Kaverini on saanut taskuvaipat toiselta kaverilta, joka on tehnyt vaipat itse. Pesuaineena olen käyttänyt LV:tä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.