aztahh

Vauvan masuvaivat

76 posts in this topic

Millaisia masuvaivoja pikkuinen (ja siinä sivussa vanhemmat) on joutunut kokemaan? Miten ilmeni? Milloin alkoi ja milloin vihdoin helpotti? Mitkä keinot auttavat ja mitkä pahentavat asiaa? Vinkkejätukeakertomuksia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloitanpa itse...Meidän pikkutypy (5vka) on oikea ilmapallo. Masussa tuntuu pierut pyörivän ja varsinkin unessa niiden ulos änkäily on kovin vaivalloisen ja usein tuloksettoman kuuloista. Neiti ei ole sinänsä itkuinen ja ruoka maistuu sekä pissaa ja kakkaa tulee normaalisti. Olen kuitenkin huomannut että näiden masuvaivojen häiritsemät unet väsyttävät niin, ettei typy jaksa kauaa seurustella vaan alkaa kitinä, jonka vain nukahtaminen lopettaa.

 

Ilmavaivoihin on kokeiltu hierontaa ja cuplatonia, nyt myös relat käytössä (tosin ollut vasta muutaman päivän joten tehoa en osaa sanoa). Cuplaton aiheutti alun jälkeen vain kipuitkuja, joten lopetettiin ne. Se koliikkihieronnan tapa, jossa massua hiljalleen painetaan alaspäin (niinkuin puskettas ilmaa pihalle) ja jalkoja pidetään samalla ylhäällä tuntuu josus auttavan ilman poistumista, mutta jalkojen pumppaaminen jostain syystä ei (tosin mies osaa tuon homman paremmin ja saa joskus paukuttelun aikaseksi, ehkä äiti ei tohdi niin kovaa pumpata :rolleyes: ). Röyhtäyttää koetetaan syönnin välissä ja lopussa, joskus on kertoja ettei kumpikaan onnistu. Lisäksi toinen rintani on oikea syöksysuihku, joka vielä pahentaa nieletyn ilman määrää (koetan pumppailla paineita pois, mutta aina ei ehdi / auta)

 

Odotan sitä maagista 3kk:n rajaa, että vaiva hepottaisi.

 

Muoks. Ja masuvaivoja tytöllä oli jo laitoksella.

Edited by aztahh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mentiin osittaisimetyksellä, mutta huomasin sen että se mitä olin päivällä syönnyt meni maidon kautta neitiin ja sitä kautta sitten masuvaivoja itkettiin. Cuplaton on meillä edelleen käytössä "varmuuden" vuoksi, mutta en tiedä onko siitä mitään apua enään kun syödään kuitenkin ruisleipää, juustoa, jugurttia ym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto! Kaipaisin lisää kokemuksia, kun meillä kans yksi masuvaivainen joka ei varsinaisesti huuda vaivojaan mutta ähisee ja kiemurtelee senkin edestä...

 

Miten voisin esim. omalla ruokavaliollani ehkäistä vauvan ilmavaivoja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mein neidillä on syntymästä asti tehnyt tiukkaa tuon mahan ja erityisesti siis kakan kanssa.. Sain turhaan odottaa sitä 3kk rajaa, vieläkin ähistään ja kitistään kakkaa. Pierut tulee jo ilman isompia itkuja..heh :P

 

Ostin loppujen lopuksi (kaiken kokeiltuani) apteekista Mallasuutetta. Se tehosi!!! Kannattaa kokeilla! Teelusikallinen maitoon kerran päivässä riittää, ainakin meillä. Täytyy neuvolasta muistaa kysyä, että kuinka kauan tuota tuotetta voi käyttää. En nimittäin haluaisi siitä luopua ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Auttoiko mallasuute siis kakan tuloon? Meillä kyllä kakka on löysää, tosin joka päivä ei tule. Mutta pierut on niin tiukassa, että harvoin tulee ilman itkuja ja just viime yö valvottiin kokonaan kun ilma vaan ei löydä ulos. Kaikki muu alkaa olla jo kokeiltuna.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mallasuute auttoi kakan tuloon (muuttui löysemmäksi) ja sitten ei pierutkaan enää kiusaa! Kannattaa kokeilla!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meille lääkäri totesi ettei vauvalle saa antaa mallasuutetta ennen 7kk ikää. Siinä on ohraa, joka pisti meidän tytön masun vielä pahemmin sekasin. Kai se kuitenkin on sitten tapauskohtaista, tiedä häntä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille taas neuvolassa käskettiin kokeilla tuota. Tosin neiti jo söi silloin viljaa, että keliakian mahdollisuus oli suljettu pois. Olipa hyvä huomio sinulta! En itse ajatellutkaan tuota.. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, meilläkin neuvolasta tuli tuo vinkki mutta sitten käytiin muun jutun takia lääkärissä niin se lääkäri oli ihan kauhuissaan että masuhan on voinut mennä pahemmin sekasin siitä. Ihmeellistä miten erilaisia "mielipiteitä" ammattilaisilla on...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi vitsi, älä mun takia ainakaan kokeilua jätä... Jos masulla toimi niin voihan se ollakin ok. Meille se vaan toi lisää vaivoja. Soita heti huomenissa neuvolaan ja kysy asiasta. Jaksuja!

Share this post


Link to post
Share on other sites
TerveSuomesta poimittua:

 

Vauvan ilmavaivoja voi ehkäistä nostamalla hänet pystyasentoon kesken syötön tai sen jälkeen. Useimmat vauvat kuitenkin imevät rintaa niin tiiviisti, etteivät he saa ilmaa vatsaansa. Tällöin vauvaa ei tarvitse röyhtäyttää. Artikkeliin sisältyy myös valokuva tavallisimmasta röyhtäyttämisasennosta.

 

Sinun ei tarvitse röyhtäyttää vauvaasi syötön jälkeen. Useimmat vauvat syövät rinnasta niin tiiviisti, etteivät saa ilmaa vatsaansa. Mikäli vauvasi kuitenkin toistuvasti herää 1 - 1½ tunnin kuluttua vatsanväänteisiin, on sinun syytä nostaa hänet syötön jälkeen kohoasentoon esim. olkapääsi päälle, näin ilma pääsee tulemaan pois. Mikäli vauva ei röyhtäise, aseta hänet nukkumaan kyljelleen. Näin röyhtäisy ja sen mukana mahdollisesti tuleva pulautus valuvat suupielestä pois häiritsemättä hengitystä.

 

Vauva saa herkemmin ilmaa syödessään, jos maitoa valuu vuolaasti ja vauva ei ehdi niellä kunnolla. Näin käy myös mikäli käytät imetyksen apuvälineenä rintakumia. Voit ehkäistä ilmavaivoja nostamalla vauvan pystyasentoon kesken syötön. Vuolaasti tyhjenevästä rinnasta kannattaa myös kokeilla imettää selällään tai istuen niin, että vauva on melko pystyasennossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeps, kivat on röyhtäisyohjeet.. toimivat varmaan joillakin, mutta ei meillä. Kyllä siis mein kohdalla tää "lääkitseminen" oli ainoa oikea vaihtoehto. Jos suolistossa on jotain häikkää, ei näillä ohjeilla pitkälle pötkitä :o Mutta varmaan joillakin vauvoilla ihan toimii ;)

Edited by masu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä soittelin eilen neuvolaan ja tätsy sanoi että voin kokeilla, jos haluan. Mutta voi lisätä ilmavaivoja entisestään ja yleensä mallasuutetta käytetään ummetuksen hoitoon. Jos ei kakkaa tule viikkoon, kahteen. Meillä kuitenkin kakka tulee ainakin joka toinen päivä, eli oon nyt sit edelleen kahden vaiheilla. :D Eipä hänkään keksinyt mitään vinkkiä, mitä ei olis jo kokeiltu...

 

Tyttö syö yleensä rintaa n. 10 minuuttia ja sitten pitää tauon. Siinä kohtaa nostan olalle ja 99% kerroista röyhtäys tulee. Sitten jatketaan syömistä, jos rinta vielä kelpaa ja on nälkä. Eli ei se ilma ainakaan röyhtäytyksen puutteesta sinne masuun jää pyörimään. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä loppui pieruähkäilyt vihdoin tuossa 2,5kk:n iässä, käytiin silloin vyöhyketerapeutilla, nostettiin sängynpäätyä ja aloitettiin Relat sekä Disflatyliäkin annettiin vielä. Tiedä häntä auttoiko noista jokin sitten. Meilläkin oli alun perin kauhean vaikea saada röyhyjä tai pieruja pihalle ja yöt meni monesti ähkäilyyn ja änkäilyyn. Vieläkin tytöllä on ilmaa paljon mahassa (johtunee mun suihkutisseistä, jotka edelleen roiskaa ja ruiskaa), mutta ilmojen pihalle päästely on nyt helpompaa ja yöt nukutaan nyt ilman sitä sydäntä (ja hermoja) raastavaa änkäämistä.

 

Meillä tytöllä masu on kanssa hidas toimimaan, äskettäin odotettiin kakkaa viikko :huh: Mutta ei se näytä tyttöä haittaavan, vaikka tavarantoimitus kestääkin (yleensä sen 2-3 päivää). Mallasuutteesta, jota kokeiltiin jo n. 5vko:n vanhana neuvolan neuvomana, tuli kauhea ihottuma vain. Joitamia kertoja olen saanut kakan tulemaan niin, että hoitopöydällä jumppaan tytön jalkoja ja kevyesti painan niitä rinnan päälle, mieluiten vuorojaloin ettei sisäelimet mee kasaan...

 

muoks. Siis tuo kakan tuleminen hidastui tuossa 5 viikon kohdalla huomattavasti siitä kerta päivään-meiningistä, siksi silloin olin yhteydessä neuvolaan, josta antoivat ohjeen kokeilla Mallasuutetta.

Edited by aztahh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierujumppa! Meillä vannotaan pierujumpan nimiin. Eli pumpataan jalkoja mahan päälle varovasti, mutta varmasti. Meillä lähtee pojalta sellaiset pörinät ettei tosikaan, ja aikaisempi kitisijä on jäänyt historiaan. Lisäksi meillä on käytössä Cuplaton, röyhtäytys ja koliikkipullo, joka estää ilman pääsyn mahaan (jos siis teillä vauva saa pullosta maitoa, niin kannattaa kokeilla tuota pulloa). Mutta vasta pierujumppa toi lopullisen helpotuksen. Eilen poitsu valvotti puolille öin, mutta naureskelemalla, ei itkemällä :lol:

 

Muoks. kannattaa myös pitää vauvaa päivisin mahallaan, valvotusti tietysti. Meillä poitsu päästelee myös mahallaan paukkuja ja yleensä sen jälkeen tuo pierujumppa onnistuu myös parhaiten.

Edited by Marmalade

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tilanne meni vaan hullummaksi mitä vanhemmaksi tyttö tuli. Huuto saattoi jatkua illasta seuraavaan puoleen päivään. Imetyksen lopetus ja korvikkeelle siirtyminen ovat tuoneet meille aivan eri vauvan. Hän oli jo itsekin niin lopenuupunut, ettei jaksanut tehdä mitään, ei paljon hymyilläkään. Makasi vaan lattialla ja katseli, kun velipoika sätki jaloillaan ja käsillään. Muutos on ollut valtava, kun tyttö on taas aktivoitunut! Tänä aamuna oli kääntynyt eka kerran itsekseen masulleen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos vauva saa äidinmaitoa, kannattaa myös tarkastella äidin ruokavalio. Suklaa ja punaviini ovat pahimmat. Kahvi, ruisleipä, kaali, sipuli ja luumu pahoja ja muitakin pahoja on. Eli näiden vähentäminen tai poisjättäminen helpottavat vauvan mahavaivoja.

 

Kunnon röyhtäytys, vauvan imettäminen siten, että vauva on puoli-istuvana ja mahallaan makuuttaminen vanhemman kyynärvarrella tai reisillä auttavat. Vauvan vatsan hieronta kevyesti pyörivällä liikkeellä myötäpäivään.

 

Mulla on kokemusta kahden vauvan koliikista noin 2 vko - 3 kk. Reladropseja olen antanut, en muita "lääkkeitä".

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun ruokavalio oli loppuvaiheessa enää vaaleaa leipää, teetä tai vettä, juustoa ja kinkkua. Ei auttanut meillä. Röyhäytettiin aina mahdollisimman hyvin, syötin puoli-istuvana, hierottiin ja makuutettiin masullaan. Nämä siis voivat helpottaa vaivoja ja useimmilla varmaan niin tapahtuukin. Useampi lääkäri ja terkkari on todennut, että mitään koliikkia ei edes ole olemassa, vaan kyse on vauvan suoliston kypsymättömyydestä.

 

Taitaa meidän tytöllä olla vaan aika herkkä masu, vaikka yöt on helpottaneet, itkuja, huutoja, röyhtyjä, pukluja ja valtavasti kakkaa sisältyy tällä hetkellä meidän jokaiseen päivään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako joku antaa neuvoja sellaiseen, kun pierut kyllä tulevat ulos, mutta kakkaa on vaikea saada ulos ja sitä sit väännetään. En tiedä, onko kyseessä kunnolla ummetusta, kun kakkaa tulee kunnon satsit 1-2 kertaa päivässä, mutta se vääntäminen on ihan kamalaa ja yöt on sen takia todella huonot tällä hetkellä (yöllä vääntää ja yleensä vasta herättyään aamulla saa sen jossain vaiheessa ulos). Poika on ihan eri vauva, kun on vihdoin sen kakan saanut ulos. Voiko mitenkään auttaa häntä? Kyse ei ole siis ilman saamisesta pihalle niin kuin monella muulla täällä, vaan toi kakan ulostulemisen helpottaminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi kun osaisin neuvoa sua, höpöli. :unsure: Toivottavasti joku muu on viisaampi!

 

Tulin vaan kertomaan, että meillä ollaan menty takaisin lähtöpisteeseen. :( Yöt valvotaan taas itkun kanssa. Ens viikolla neuvolaan ja jos ei siihen mennessä ole helpottanut, niin maitoallergiatesteihin. Vaikea sanoin kuvata, kuinka paljon harmittaa! Vaikka tietysti toivon, että apu löytyy! Tylsää, kun luulin jo että vaivat oli voitettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now