panda

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

985 posts in this topic

Onko katetrointi synnytyksessä ihan vakio toimenpide ja voiko siitä kieltäytyä normi synnytyksessä?

En tuota enää haluaisi jos ei ole ihan pakko, kiitos "mukavan" virtsaummen synnytyksen jälkeen.

 

Repeävätkö vanhat arvet edellisen synnytyksen jäljiltä helposti uudelleen toisessa synnytyksessä?

 

Onko tavallista että vauva tuodaan äidin luo heräämöön imetettäväksi esim sektion tms jälkeen? Itse jouduin odottamaan viimeksi ekaa imetystä siitä kun vauva illalla syntyi, seuraavaan aamuun. Syynä että jouduin kursittavaksi leikkausaliin ja sieltä heräämöön pitkäksi aikaa. Olen myöhemmin kuullut että joskus vauva tuodaan äidin luo heräämöön...

 

 

:girl_sigh:

Edited by panda

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulle ei ole koskaan ehdotettu katetrointia eikä siis tehtykään. Eli ei ole vakiotoimenpide. Varmasti kuitenkin paikkakohtaisia eroja löytyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Ei mullekaan tehty katetrointia normaalissa synnytyksessä (sektiossa kylläkin).

Heräämöön vauvan tuominen riippuu varmaan paikasta. Ainakin Naistenklinikalla oli pari vuotta sitten sellainen käytäntö, että vauvoja ei tuoda heräämöön. Tämä siitä syystä, että heräämössä on paljon muitakin kuin synnyttäneitä ja esim. syöpäpotilaille olisi liian rankkaa, että toiset siellä hehkuttaisivat vauvaonneaan. Näin asia mulle esitettiin, kun siitä kysyin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katetrointi voidaan joutua tekemään, jos rakko on täynnä ja ei saa itse pissattua, koska täysi rakko voi estää vauvaa laskeutumasta. Mieluummin tietysti synnyttäjä saa pissata tavallisesti. Kaikestahan saa kieltäytyä, mutta jos vauva ei laskeudu niin sektioonhan sitä lopulta joutuu ja siinä kuitenkin katetroidaan :girl_sigh:

 

Vanhoista arvista repeäminen ei tietääkseni ole kovin tavallista. Itse esim. sain nyt toisessa synnytyksessä 2. asteen repeämän, joka ei tullut vanhaan eppariarpeen vaan sen viereen. Arpi kai jousti ihan normaalisti, enemmän oli kyse siitä että tyttö oli niin pyöreäpäinen (py 38 cm). Ja varmaan kudostyypistä myös.

 

Heräämön käytännöt riippuu tosiaan synnytyspaikasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko kysyä: Miten vapaasti synnytyksessä saa tehdä oman päänsä mukaan? Esim. marssii vesialtaaseen vaikka kalvot olisivatkin puhki.

 

Eri asia on sitten se, kuinka järkevää on synnytyksessä kieltäytyä sisätutkimuksista, saati sitten marssia vesialtaaseen kalvojen puhkaisusta huolimatta. Sitähän ei siis saa tehdä nimenomaan vauvan takia.

 

Miksi kalvojen ollessa puhki ei saisi mennä ammeeseen, vai onko tämäkin niitä sairaalakohtaisia eroavaisuuksia? Itse synnytin Kätilöopistolla Haikaranpesässä ja synnytys käynnistyi nimenomaan vesien menolla eli kalvot olivat puhki. Tämä ei ollut mikään este ammeeseen menolle ja lilluinkin siellä aika pitkän aikaa. Vasta jos vesien menosta olisi ollut yli jonkun tietyn tuntimäärän (12 tai 24 tuntia muistaakseni), ei ammeeseen olisi saanut enää mennä. Haikaranpesässä tosin saisi synnyttääkin ammeeseen, ja useimmilla kai kalvot puhkeavat ennenkuin vauva tulee ulos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko katetrointi synnytyksessä ihan vakio toimenpide ja voiko siitä kieltäytyä normi synnytyksessä?

 

Mut katetroitiin, kun virtsaaminen ei yrityksistä huolimatta oikein onnistunut, ilmeisesti epiduraalin takia. Tuota ennen siis kuitenkin kokeilin monesti ja sittenkin vielä asia esitettiin, että no miten ois. Selvästi ei ihan mikään pelkkä rutiini siis ollut.

 

 

 

Onko tavallista että vauva tuodaan äidin luo heräämöön imetettäväksi esim sektion tms jälkeen?

 

 

Sain vauvan heräämöön imetettäväksi ehkä n. 10-15 minuutiksi. Kätilö sanoi ennen sektiota tai sen aikana (en muista), että tuo jos vaan ehtii. Onneksi ehti. :lipsrsealed: Oli keskiyö ja olin heräämössä yksin, ehkä tuo vaikutti asiaan myös, kun ei ainakaan muita häiritty. Ja jos synnärillä olisi ollut kiire, olisi muut asiat menneet edelle.

 

Jos sektioon menee, kannattaa siis ainakin kysäistä, mutta ei odottaa liikoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ok, eli siis joissain sairaaloissa ottavat ehkä vähän turhankin varman päälle, tai sitten eivät vaan ole niin innostuneita ammeesta ja saavat tuosta hyvän tekosyyn rajata sinne pääseviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä synnytin Kättärillä ja sain vauvan imetykseen heräämöön. Siellä ei ollut enää muita äitejä paikalla, en tiedä vaikuttiko se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joissain paikoissa eivät päästä altaaseen, jos kalvot ovat puhki, vetoavat "tulehdusriskiin". (Tämä on ihan kirjatietoa, ei kokemuspohjaista.) Mikään ei kyllä puhu sen puolesta, että kalvojen puhkeaminen + vesiammeessa lilluminen mitenkään olisi tulehdusriskiä kasvattava yhdistelmä.

 

Minua ei olisi päästetty ehjin kalvoinkaan altaaseen edellisessä synnytyksessä todetun b-strepton takia. Ja tuo nyt on sen verran jäyhä bakteeri että otin kyllä varoituksen tosissani. Tosin ei sitä ammetta olisi edes keritty täyttämäänkään kun lopulta kerittiin olemaan sairaalassa vartin verran ennenkuin vauva syntyi.

 

Mutta tosiaan, tunnen yhden naisen joka synnytti kätilöopistolla altaaseen. Tämä oli siis ihan normiosastolla vissiin eikä edes haikaranpesän puolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo tulehdusriskin takia ei saa mennä altaaseen kalvojen puhkaisun jälkeen, näköjään siis vaihtelee sairaalakohtaisesti tämäkin. Uskoisin että on aika suoraan verrannollinen siihen että saako altaaseen myöskään synnyttää, koska kaikkialla ei sitäkään saa tehdä (esim LKSssa jossa itse synnytin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vitsit kun en enää muista, että mikä oli se perustelu miksi Haikaranpesässä kyllä saa vesien menon jälkeen olla ammeessa. Oiskohan ollut niin, että se vauvan pää on tulppana synnytyskanavassa eli ei se vesi sitten muualle kosketa kuin siihen päälakeen. En mee kyllä nyt vannomaan... Mulla alkoi siis synnytys vesien menolla ja oisin päässyt ammeeseen, mutta en halunnut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin pääsin ammeeseen vaikka vesien menosta oli jo yli 14 tuntia, kuitenkaan kyseisessä sairaalassa ei ammeeseen/veteen olisi saanut synnyttää. Kätilön mukaan senkin kiellon olisi kuitenkin voinut kiertää heillä siten, että nousee seisomaan sen verran jottei alapää ole vedessä kun vauva tulee ulos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako synnytyksen jälkeen lähteä pois sairaalasta silloin kun itse haluaa? Moni puhuu, että olisi ollut ihan valmis lähtemään melko pian synnytyksen jälkeen, mutta sairaalasta ei päästetty pois. Onko tuo pois päästäminen joku suositus, vai pidetäänkö äitiä ja lasta siellä vaikka väkisin, vastoin tahtoa?

 

Tarkoitan nyt tilanteita, joissa äiti ja lapsi ovat sellaisessa kunnossa, että kotiin lähtemiselle ei ole mitään terveydellistä estettä.

Edited by panda

Share this post


Link to post
Share on other sites

useissa taloissa onnistuu ns. polikliininen synnytys jossa voi kotiutua vaikka jo saman päivänä jos sekä äidillä että lapsella kaikki on hyvin. Tuolloin vaan tullaan sitten uudestaan käymään lääkärin pakeilla 3 vrk tarkastuksessa erikseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katri, esim. TYKS:n sivuilla sanotaan polikliinisestä synnytyksestä näin;

"Polikliinistä synnytystä voidaan harkita kun

 

 

  • äiti on terve, raskaus on normaali ja sujunut ongelmitta
  • äiti on uudelleensynnyttäjä
  • äidillä ei ole sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä
  • äiti on Rh –positiivinen
  • äidillä on todettu emättimessä streptokokki (agalactiae) –bakteeria mutta hän on saanut sen hoitoon antibiootin synnytyksen aikana vähintään 4 h ennen lapsen syntymää
  • edellisillä lapsilla ei ole ollut varhaista kellastumista
  • synnytys on normaali
  • lapsi on syntynyt > 39 raskausviikkoisena
  • lapsen tulee olla normaalipainoinen (ei suuri eikä pieni laskettuun aikaan nähden), hyväkuntoinen
  • lasta tulee seurata synnytyssalissa vähintään 6 tuntia, ja sinä aikana lapsen syömisen (imemisen) tulee onnistua, hänen tulee virtsata, ulostaa mekoniumia, lapsenpihkaa. Hänen tulee pystyä pitämään ruumiinlämpö normaalina, ja 6 h iässä (tai aiemmin) mitatun verensokerin tulee olla normaali
  • lastenlääkäri on tarkastanut lapsen terveeksi ennen kotiutusta
  • tarkastusta ei tehdä klo 22-08 välisenä aikana, (lauantaisin ja sunnuntaisin ei klo 22-09 välisenä aikana)
  • lapsi tulee tarkastaa polikliinisellä käynnillä (maksullinen) 2-3 vrk:n iässä, jotta voitaisiin todeta myöhemmin ilmenevät sairaudet, esimerkiksi sydänviat (lääkärintarkastus), liiallinen keltaisuus (tarvittaessa mitataan verikokeella) ja todeta lapsen mahdollinen kuivuminen (punnitus). Samalla lapselle annetaan Calmette –rokote tuberkuloosia vastaan."

Kannattaa tarkistaa omasta synnytyssairaalaasta nuo ohjeet :girl_smile: Mutta myös henkisesti kannattaa varautua, että joutuukin jostain syystä jäämään sairaalaan vaikka kaikki kriteerit nyt toteutuisikin.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli jo rv 36 paikat pehmentynyt ja auki 2cm ja kovasti "lupailtiin" nopeaa ja lähestyvää synnytystä. Tyttö syntyi tasan 41+0 ja säännöllisä supistuksia 14h. Ja sairaalaan mennessä olin auki vain 3cm. Voitte kuvitella sitä pettymystä :girl_cry2: Ja meidän suvussa muilla nopeat synnytykset ja yleensä rv 37.

 

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sulla menis näin, mutta ajattelin silti kertoa kokemuksestani :grin: Ja siis olin ensisynnyttäjä.

 

Muoks. Ponnistusvaihe kylläkin oli nopea (9min) :grin:

 

Joo-o. Näinhän siinä kävi, että tyttö syntyi viikoilla 41+4 vuorokauden mittaisen synnytyksen päätteeksi. Eli ei ainakaan minulla sitten, ikävä kyllä, voinut päätellä tuosta yhtään mitään. girl_haha.gif

 

Aikaisemmin kysyinkin jo vauvan koosta ja repeämistä. Ilmeisesti tosiaan kudostyyppi, vauvan koko ja se, millainen synnytys on vaikuttavat repeämiseen.

 

Entä onko kokemuksia siitä, jos emätin on ahdas, tuleeko silloin useimmin pahemmat repeämät?? :girl_impossible: Normaalit sisätutkimukset sattuvat (gynet todenneet "ahtaat paikat"), lievää yhdyntäkipua jne. Repeämiä tuskin voi lainkaan välttää, mutta lähinnä pahempia repeämiä pelkään. Entä kuinka ahtaat paikat sitten palautuvat synnytyksen jälkeen?

 

Ahtaista paikoista ei ole gynen lausuntoa, mutta siltä ne on aina tuntuneet. Minulla on myös diagnosoitu vulvodynia, eli kosketusherkkyys tai kiputila emättimen suulla. Tämä ei vaikuttanut synnytykseen mitenkään. Sain epiduraalin, joka vaikutti vielä ponnistusvaiheessa, ja ponnistusvaiheen loppupuolella vielä puudutuspiikinkin, joten en voi sanoa, miltä olisi tuntunut luomuna, mutta en usko, että sen pahemmalta kuin ihmisillä yleensäkään. Väliliha leikattiin, mutta ilmeisesti ei repeämisvaaran takia, vaan nopeuttamaan ponnistusvaihetta. Syy kiirehtimiselle jäi vähän epäselväksi, mutta oma veikkaukseni on, että paikalla olleella synnytyslääkärillä oli kiire eteenpäin. Lääkäri oli siis paikalla vain varotoimenpiteenä tytön korkeiden sykkeiden vuoksi (olisi voinut johtua tulehduksesta - ei johtunut) ja jos lääkäri oli ainoana vuorossa ja toisaalla oli oikea vaaratilanne, täytyi tyttö ehkä siksi saada äkkiä pihalle. ponnistusvaihe ei siis ollut erityisen pitkä (24min), eli ilmeisen ahtaat paikat ei vaikuttaneet siihenkään. Palautuminen on sujunut hienosti ja yhdyntäkivut pienentyneet puoleen, vaikkeivat ikävä kyllä kokonaan kadonneetkaan.

Edited by Maustekahvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako synnytyksen jälkeen lähteä pois sairaalasta silloin kun itse haluaa?

 

En tiedä pitävätkö väkisin jos siltä tuntuu, mutta ainakin TAYSissa sanotaan, että äiti ja vauva voivat kotiutua aikaisintaan 6h synnytyksestä, jos molempien valmiudet siihen riittävät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sairaala ei ole vankila, ei siellä voida ihmisiä väkisin pitää. Suomen laki määrittelee hyvin selvästi, koska ihmistä saa hoitaa vastoin tahtoa, ja se vaatii todella vakavan mielenterveyden häiriön ja sen, että on vaaraksi itselleen tai muille.

 

Jos henkilökunta on sitä mieltä, että lähteminen vaarantaa vauvan terveyden, ja äiti silti vaatii saada lähteä, niin he kyllä voivat (tai heidän pitää) soittaa lastensuojeluviranomaisille, jotka sitten ottavat yhteyttä ja tarkistavat omasta puolestaan, että kaikki on ok. Tämäkään ei sinänsä välttämättä johda sen kummempaan, jos kaikki tosiaan on ok.

 

Suosittelen kuitenkin kuuntelemaan suosituksia. Ei sairaalalla ole intressiä makuuttaa potilaita turhaan osastolla, edes rahaa kun ei Suomessa tule nuppiluvun mukaan, vaan halvemmaksi ja helpommaksihan se tulee jos ei tarvii hoitaa ketään. (Potilaan itsensä maksamat sairaalapäivämaksut eivät kata kuin minimimäärän kuluista.)

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mä en tiedä että kuinka kovasti sitten pitää sanoa että haluaa kotiin. Mä menin sairaalaan sunnuntaina 20.30. Vauva syntyi samana iltana 23.47 ja osastolle siirryin kahden aikaan yöllä. Maanantaina aamulla joskus kahdeksan aikaan kysyin hoitajalta että onko mahdollisuutta päästä lysyyn kun siihen haluaisin. Synnytys oli ollut ihan normaali eikä mulla eikä vauvalla ollut mitään erikoista. Hoitaja lupasi kysyä että ottaako lastenlääkäri sinä aamupäivänä meidän vauvaa tarkastukseen. Ja lopputulos oli että lääkäri piti neitiä liian nuorena ja halusi että ollaan vielä tiistaihin asti osastolla. Vasta tiistaina aamupäivällä päästiin lääkärintarkastukseen ja iltapäivällä sitten kotiin. Ja neiti tosiaan oli ihan terve ja normaalinkokoinen eikä kellastunut missään vaiheessa. Eli jostain syystä me ei sitten päästy lysyyn vaikka kaikki edellytykset siihen olisi olleet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli montain juttua mielessä, muistankohan vielä kaikkia :girl_sigh:

 

Ainakin mulla paikat on aina olleet ns. tiukat ja ovat sitä edelleen. Valitettavasti mitään erityistä löystymistä ei siis tapahdunut :grin: Lapsi oli isohko, runsaat 52cm ja 4kg, ja ponnistusvaihe pitkittynyt, mutta tämä johtui ymmärtääkseni lähinnä laiskistuneista supistuksista ja suht voimakkaasta toispuoleisesta kivusta (joka vei voimia sekä henkisesti, että fyysisesti)..

 

Mulla ei katetritu, vaikka en saanut koko synnytyksen aikana (14h) pissattua ja mulla se täysinäinen rakko oli myös synnytyseste. Ponnistusvaiheessa se rakko sitten tyhjenikin.. Mä siis ponnistin pitkään ihan nestettä vauvan tieltä pois :girl_sigh:

 

Olikohan muuta viel, varmaan, mutta kun en muista :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.