panda

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

985 posts in this topic

Mä menin aina suihkuun ja vessaan heti kun olin syöttänyt pojan. Ja kyllä hyvin uskalsin jättää vauvan sinne. Ei mulla käynnyt mielessäkään että joku voi tulla sieppaamaan mun lapsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oho, olen ymmärtänyt, että usein noi maitohommat menee synnärillä vähän toisinpäin kuin Bimin kokeman mukaan.

 

Olin itsekin Haikarassa vuodeosastolla, vaikka Kättärin tavispuolella synnytinkin. En kyllä nähnyt siellä yhtään vauvaa suihkussa, mutta toisaalta en nähnyt yhtään äitiäkään (suihkussa). :grin: Vessat taas olivat muistaakseni niin pienet, ettei sinne ainakaan helpolla sitä vauvan sänkyä saisi. Voi kyllä olla, että muistan väärin. Hyvä kuitenkin tietää tulevaisuutta varten. Perhehuonetta en tule enää toivomaan, koska minulla ei ole sille enää tarvetta.

 

Hiemat OT: en aiemmin (ennen kuin luin täältä) tajunnut ollenkaan, että vauvan saisi viedä hoitajille hoitoon. En ollut ikinä kuullutkaan mistään vauvalasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oho, olen ymmärtänyt, että usein noi maitohommat menee synnärillä vähän toisinpäin kuin Bimin kokeman mukaan.

 

Joo-o. Niin minäkin. Mutta niinpä vaan tälläkin kertaa siellä oli vähintään jokatoisella äidillä pullot vauvakopassa mukana (ihan kuten tuon toisenkin ipanan synnyttyä osastolla). Voihan se olla että ne oli siellä syystäkin, tai sitten on ollu joku sektioaalto tms.

Joka kerta kuitenkin kun "hoitsun" kanssa piti jutella, niin aina ensimmäiset asiat koski lisämaitoa. En tiedä pelkääkö ne sitä "en-saanut-lisämaitoa-vaikka-kuinka-halusin" keskustelua sitten vai mikä on, mutta ihan naurettavalta se tuntui siellä silti.. Tai sitten oli TODELLA, todella paha vuoro kaikilla sen parin päivän aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauvan saa pyytää hoitajille myös ihan siksi jos on itse täysin kuollut väsymyksestä. Se sairaala-aika on myös synnyttäjän toipumista varten, eikä siitä tartte potea huonoa omaatuntoa, jos ei välittömästi vauvan synnyttyä jaksa kaikkea itse. Tilanteesta riippuu toki mitä ehtivät, mutta kysyä voi aina.

 

Miten maidon antamisen suhteen menee tuntuu riippuvan vähän turhankin paljon hoitajan henkilökohtaisesta asenteesta... Itsekin vähän stressaan sitä mutta toiseen suuntaan kuin Bim, mä en nimittäin suostu pitämään vauvaa nälässä jos maitoa on saatavilla, vaikka vielä ei omasta tissistä, enkä jaksaisi todellakaan heti synnytyksen jälkeen kerjätä maitoa joltain imetystyrannilta. ;-) Murphyn lain mukaanhan nimittäin mulle sattuu hoitajaksi sellainen ja Bimille se joka oma-aloitteisesti ruokkii vauvan äidin ollessa suihkussa, eikä päinvastoin...

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta tuo on juuri niin harmi homma, että niin täytyy käydä. Siis että jokainen äiti ei saa sellaista hoitoa mitä kaipaa.

Minä en ainakaan kaipaa sairaalassa pätkääkään sitä stressiä että joku toimii vastoin minun arvojani näinkin tärkeän (joillekin hyvin mitättömän) asian kanssa.

Minä olen erilainen kuin sen naapurisängyssä oleva, ja molempia meitä pitäisi kohdella samoin, eli kunnioittaa päätöksiä ja toiveita :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, samaa mieltä. Niissä asioissa joissa oikeasti on henki tai terveys kyseessä pitäisi tietysti toimia sen mukaan, mutta muuten sen pitäisi olla *vanhempien* henkilökohtainen asenne joka ratkaisee, ei hoitajien.

 

Muoks: tai no, kyllä se varmaan viime kädessä onkin. Mutta toipilaan eri tarvis kokea joutuvansa kovasti neuvottelemaan asiasta ventovieraan kanssa.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Mutta niinpä vaan tälläkin kertaa siellä oli vähintään jokatoisella äidillä pullot vauvakopassa mukana (ihan kuten tuon toisenkin ipanan synnyttyä osastolla). Voihan se olla että ne oli siellä syystäkin, tai sitten on ollu joku sektioaalto tms.

 

Sektiolla ei välttämättä ole mitään tekemistä imettämisen kanssa. Mulla tuli esimaitoa kuukausi tolkulla ennen sektiota ja ihan tyytyväisenä vauva niitä esimaitotippoja imi ennenkuin maito kunnolla rupes nousemaan. Sektio ei vaikuttanut asiaan. Tosin jos mua olisi käsketty antamaan lisämaitoa, niin se olisi vaikuttanut mun itsevarmuuteen ja romuttanut koko jutun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt täytyy olla sen verran reilu, että kehun kuitenkin vähän kun eilen valitin. Kun esikoinen syntyi pienenä raskausmyrkytyksen talia ja mun maito ei heti noussut, silloin saatiin kyllä aika hyvää ja tasapainoista palvelua, asiat selitettiin ja meidän mieltä kysyttiin jne, en yhtään kokenut että olisi käsketty suuntaan tai toiseen. Mutta meillä olikin ihanat hoitajat ja ihan samasta sairaalasta kuulee toisenlaisiakin juttuja.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiedän ettei sektio vaikuta imetykseen, mutta aika usein sitä silti kuulee perusteluna pullolle. Joko se on opittu tai opetettu sairaalassa tai kuultu niin vahvasti "kavereilta", että siihen päädytään usein aika sokeastikin sitten jo sairaalassa varsinkin jos henkilökunnalta ei liikene tukea.

 

Oli miten oli, niin Paljon siellä oli pulloja käytössä molemmilla kerroilla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille nimenomaan valmennuksissa sanottiin, että ottakaa aina vauva mukaan älkääkä jättäkö koskaan yksin, koska vaikka vielä ei ole Suomessa tapahtunut sairaalassa vauvoille mitään pahaa (ryöstö, sekopää käy päälle) niin se ei tarkoita sitä etteikö niin voisi tapahtua. Varsinkin kun on kyseessä Helsinki jossa "hörhöjä" riittää ja osastolle on helppo livahtaa sisään. Varmaan ne kansliassakin voisi vauvaa sen aikaa vahtia, mutta tosiaan ihan neuvottiin ottamaan sinne suihkutilaan mukaan niin heti kuulee jos vauva itkee :) Vessoihin oli muistaakseni varattu tilaa sen verran että sinnekin vauvan sänky mahtuu mukaan.

 

Että ton valmennuksen jälkeen en kyllä ite ikinä jättäis vauvaa yksin :grin:

 

No hui! Ei mulle tulis kyllä mieleenkään, että vauvalle vois tapahtua sairaalassa jotain tuollaista. Mutta en asukaan pk-seudulla...

Mä kävin vessassa ja suihkussa vauvan nukkuessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ylläolevaan keskusteluun vauvan jättämisestä tuli mieleen oma sairaalassaoloaika, huonetoveri aina jätti vauvansa huoneeseen kun itse häipyi useasti päivän aikana pitkäksikin toviksi jonnekin (ja monesti palatessaan haiskahti tupakalle :girl_mad: ) Ja kylläpä se ressukka itki ja kitisikin :girl_cry:

 

Olin ensin sektion vuoksi yksityishuoneessa, josta minut toiseksi viimeisenä aamuna siirrettiin 2-hengen huoneeseen tämän häipyjän kanssa. En oikein tiennyt, että onko sopivaa mennä lohduttamaan ventovieraan ihmisen itkevää vauvaa (ja kun oli tosiaan omakin vauva!), ja hoitajan paikalle hälyttäminen tuntui jotenkin "vasikoinnilta" kun mitä ilmeisimmin tämä tuore äiti kävi tupakalla.

 

Itse jätin vessakäynnin ajaksi lapsen yksin (tosin yksityishuoneessa oli oma vessakin..), suihkussa kävin silloin kun mies oli paikalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Surullista tuollanen. Oon kyllä tosi nihkeä muutenkin tollasten asioiden suhteen ... (Tupakointi ja toisena lapsen itkun huomiotta jättäminen)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä itse työskentelen lapsivuodeosastolla, ja meillä ohjeistus on se, että suihkuun voi mennä, vaikka vauvan jättäisi siksi aika yksikseen huoneeseen. Meillä siis vessat/suihkut on aina huoneen yhteydessä, eli ei joudu lähtemään erikseen minnekään käytävälle tms. Huonetoveri voi soittaa kelloa, jos vauva alkaa itkemään, ja kyllä sen itsekin usein kuulee sinne suihkuun. Vaihtoehtoisesti suihkussa voi käydä sitten kun puoliso on paikalla. Meillä vauvat otetaan kansliahoitoon vain lääketieteellisistä syistä, eivätkä kätilötkään kansliassa päivystä koko aikaa, etenkään aamu-/iltavuoroissa kanslia voi olla pitkänkin aikaa tyhjillään kun kätilöt on töissään. Vauva ei kuitenkaan ihan herkästi mene rikki, vaikka hetken joutuisikin odottamaan :girl_sigh:

 

Itse en ihan ymmärrä tollasta pelottelua tyyliin, että "voihan joku hörhö tulla huoneeseen ja tehdä vauvlle jotain". Todennäköisyys on siis todella olematon tuollaiseen, olkoonkin kyse Helsingistä tai mistä tahansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kun olen täällä Jorvissa tavallisessa potilashuoneessa, niin joo, ei tulisi kyllä mieleenkään alkaa kärrätä vauvaa jonnekin muualle suihkun ajaksi. Kauempanahan se vaan musta olisi. Suihku on siis potilashuoneen yhteydessä tosiaan ja takuulla sinne kuulee jos vauva itkee. Toi "joku hörhö voi tulla ja viedä vauvan" on musta lähinnä absurdia näissä oloissa, anteeksi vain. :grin:

 

Mä en kyllä henkilökohtaisesti tykkää tuosta "vain lääketieteellisistä syistä", ellei sitten "lääketieteelliseksi syyksi" katsota sitä, että väsynyt ja/tai kipeä äiti tarvii apua / hengähdystauon. Minusta pitäisi olla niin, että lapsivuodeosastojen tarkoitus ei olisi vain lääketieteellinen synnytyksen jatkohoito vaan myös synnyttäjien toipumisen auttaminen, semmosessa perushoitotyön ytimessä. Tämä ei tietty ole henkilökunnan päätettävissä useimmissa paikoissa vaan on luultavasti resurssointikysymys. Taas yks asia mietittäväksi vaaliuurnilla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

KYS:issä suihkut (ja vessat) oli käytävällä ellei ollut perhehuoneessa. Eikä suihkutiloihin (samassa vessatilat) saanut viedä vauvoja. Se oli mun mielestä todella hölmö systeemi, koska oli aivan pakko sitten odottaa sitä miestä aina että suihkussa pääs käymään (en kyllä käynyt muistaakseni ollenkaan sitä välittömästi synnytyksen jälkeistä suihkua lukuunottamatta). Niin ja luonnollisesti piti kiikuttaa se vauva siihen käytävään mukanaan ettei se häiritse naapuria tai jos epäili että siellä vessassa voi kestää.. Tietäähän sen jälkivuodon kanssa tappelemisen :D Kummasti se vuotaminenkin pysähtyi sopivasti kun kuuli vauvan inahtavan käytävässä.

 

Tai sitten piti jättää kansliaan missä ei tiennyt mitä vauvalle tehtäisi sillä aikaa.. Ja nyt kun aloin miettimään, niin en tiedä saiko sinne tosta noin vaan kärräillä ees, muistelen kyllä että sai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

esikoisen aikaan (2007) niin tehtiin huonekaverin kanssa niin et jos käytiin vessassa tai suihkussa niin toinen katsoi vauvoja. Itse menin yleensä silloin kun vauva nukkui. Tällöin suihkut ja vessat oli käytävällä. Ja nyt kuopuksen aikaan olin yhden hengen huoneessa ja suihku oli huoneen yhteydessä niin kävin kyllä suihkussa niin että vauva oli huoneen puolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt vähän OT:tä, mutta mikäli äiti synnytyksen jälkeen kykenee itsenäisesti käymään suihkussa, ei häntä silloin kyllä voi laskea erityisen kipeäksi/väsyneeksi äidiksi, koska on olemassa niitä, jotka oikeasti ovat tosi heikossa hapessa, eivätkä pääse liikkumaan sängystä minnekään. Tällöin on luonnollista, että äiti ei kykene itse hoitamaan vauvaansa ja se katsotaan lääketieteelliseksi syyksi. Suurin osa synnyttäjistä on kuitenkin nuoria, perusterveitä, hyväkuntoisia ihmisiä, vaikka ovatkin juuri synnyttäneet. Kyse on nimenomaan resurssiasioista: ei hoitajilla ole mahdollisuutta istua kansliassa vahtimassa vauvoja sillä aikaa, kun jokainen äiti käy vuorollaan suihkussa -silloinhan vauvat ovat hoitajan vastuulla, ja jos jotain sattuu, vastuu onkin hoitohenkilökunnan, jonka täytyy siis tehdä myös "oikeat" työnsä. Lisäksi on paljon äitejä/perheitä, jotka kävisivät mielellään kahviossa/ulkona, jolloin vauva taas tuodaan hoitajien hoitoon. Yöaikaan ollaan joustavampia, mikäli äiti ei oikeasti ole vaikka kolmeen yöhön saanut nukuttua. Silloin on toki paikallaan, että äidin annetaan syöttövälit nukkua ja vauva voi olla kansliassa, mikäli hoitaja ehtii häntä siinä katsoa.

 

Lisäksi, se 10 minuuttia, mikä äidillä menee suihkussa, on harvoin nukkuvalle vauvalle haitaksi ;)

Edited by vaude09

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kuullut hoitajilta sitä että miksi vauva pitää tuoda sinne kansliaan suihkun ajaksi. Ja ennemmin mä jätän vauvan huoneeseen kun käytävälle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selvennän vielä, että en mitenkään tarkoittanut moittia hoitajia siitä, että ensin hoidetaan väsyneimmät ja huonokuntoisimmat äidit ja sitten vasta perusterveet! Niinhän sen tietysti pitää mennä, ja ammattitaitoinen henkilökunta osaa kyllä arvioida mitkä hommat pitää tehdä ensin. Ylläkin jo sanoin kun asiasta tuli ekan kerran puhe, että tilanteesta riippuu, ehtiikö hoitajat, mutta kysyä apua voi aina. Tästä varmaan ollaan samaa mieltä?

 

Se mitä sitten tuossa myöhemmin off-topic tarkoitin, oli että minusta vaan olisi kiva, jos resurssit olisivat sellaiset, että osastolla olisi edelleenkin henkilökuntaa, jonka tehtävä oikeasti ei olisi mikään muu kuin hoitaa vauvoja ja äitejä, ihan niitä hyväkuntoisiakin. Mutta kun ei ole, niin ei ole. Ja se ei missään nimessä ole henkilökunnan tehtävä ratketa siksi olemattomaksi resurssiksi oman jaksamisensa ja oikeasti tarvitsevien hoitamisen kustannuksella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ymmärsin kyllä mitä tarkoitat :) Kaikkia tietysti hoidetaan yksilöllisesti kunkin tarpeen mukaan. Tässä nyt vaan oli kysymys suihkussa/WC:ssä käymisestä ja vauvan jättämisestä yksin, ei muusta hoidosta. Tottakai terveitäkin äitiä autetaan ja ohjataan asioissa, joissa he tarvitsevat apua, siinä ei ole mitään epäselvyyttä. Kysyä saa aina mikä tahansa mieltä askarruttaa, sitäkään en ole kieltänyt. Meillä töissä on tavoitteena se, että jokainen saa ohjausta ja apua asioissa, joissa sitä tarvitsee, ja että jokainen äiti hoitaa vauvaansa itse niin paljon kuin mahdollista, jotta sitten kotonakin pärjää hoidoissa.

 

Ja siis ihan hyvällä tämä kaikki paasaus :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Synnytin Hyvinkäällä elokuun alussa ja viereisessä perhehuoneessa majaili äiti perheineen eli näin ainakin Hyvinkäällä

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Salossa saa, mutta täytyy tuoda sille oma sänky/patja ja omat ruuat. Sairaala antaa ruuan vain isälle ja äidille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikö tuo oo nimenomaan perhehuoneen idea, että sielä saa olla perheen kanssa? Tampereella kun ei moisia hienouksia tunneta. Ehkä jollekin sitten joskus kun saavat sen uuden rakennettua ja toimintaan ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.