panda

Tyhmät kysymykset synnytyksestä

985 posts in this topic

Mun käsityksen mukaan toi paperitesti menee niin, että jos se jää paperiin, se on valkovuotoa, mutta jos menee läpi, ei voi vielä olla varma, vaan pitää käydä näytillä. Eli siitä voi päätellä jotain vain toiseen suuntaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Saanko kysyä tähän väliin yhden ihan tosi tyhmän kysymyksen. Johon oikeastaan tiedän vastauksen, mutta silti. Voiko alatiesynnytyksestä selvitä kunnialla ihan rapakunnossa? Miten voisi turvallisesti vielä raskauden aikana vahvistaa tarvittavia lihaksiaan (keskivartalo? vatsa, selkä?) kun kuitenkin jossain vaiheessa ne vatsalihaksetkin lähtee omille teilleen ja varsinainen lihaskuntojumppa ei ole suositeltavaa? Mulla on yleisestikin aika huono (lihas-)kunto, ja nyt siitä on viimeisetkin rippeet kadonneet kun koko raskauden alun jouduin olemaan tekemättä mitään (munasolustimulaatio, punktio, hyperstimulaatio, sairaalajakso) ja nyt olen ollut vaan liian väsynyt ja huonovointinen tekemään mitään. Kun joka paikassa toitotetaan synnytyksen hurjaa lihasrääkkiä ja fyysistä ponnistusta, mietityttää voiko tällainen tavallinen Liisa Lörtsy ikinä siitä edes teoriassa selvitä?

 

Mulla tosin on vielä täysin hakusessa mahdollinen synnytystapani kun odotan että joku paljastaisi mulle salaisen vaihtoehto C:n, molemmat synnytystavat niin tehokkaasti traumatisoitiin yhdellä kertaa ekassa synnytyksessä. Mielenkiinnolla olen lukenut tätä tuoreinta keskustelua, kiitos siihen osallistuneille ja tuntemuksiaan jakaville -sekä ammatilaisille, jotka jaksavat vastata. <3

 

Voi selvitä :grin: itse rapakuntoinen ja ylipainoinen. Silti molemmat synnytykset menneet hyvin. Helpoin tapa vahvistaa lihaksia on varmaan perus kävely, siinä kuitenkin joutuu keskivartoloakin käyttämään. Muu vois olla jooga, uinti, pyöräily/spinnig

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tuli muuten mieleen;

 

1) Voiko vauvan laskeutumisesta päätellä synnytyksen olevan lähellä? Siis jos vauva on jo niin alhaalla, että istuminenkin on vaikeaa ja kävely pistelee...?

 

2) minä päivänä synnytys yleensä käynnistetään, jos LA on mennyt ohi... 41+5 vai 42+0 (vai jotain ihan muuta...?) ;) Noita kahta olen kuullut käytettävän?

Mulla poika laskeutui joskus rv36 niin ettei päätä enää saanut liikutettua mihinkään. Silti meni vielä se 5 vkoa ennen kuin synnytys oikeasti lähti käyntiin rv41+0... hirveästi ei siis tuosta pysty ajoitusta tekemään. Lähinnä voi olla asennon suhteen tuevallisemmalla mielellä kun vauva tuskin sitten enää voltteja heittelee.

 

Ja ainakin taysissa mulla olisi ollut eka yliaikaiskontrolikin vastarv42+0, silloinkaan eivät suoraan vielä olisi kynnistäneet ellei jotain erityistä syytä olisi ollut... Aika lähelle 43 saa siis täällä jopa mennä...

NKL:llä olivat vaihtaneet käytäntöjä mun 2. ja 3. synnytyksen välillä. Eli 3. kohdalla olisi yliaikaiskontrolli ollut rv41+5 ja silloin olis todennäköisesti asennettu ballonki. Ennen yliaikaiskontrollissa ei oltais vielä tehty mitään synnytyksen käynnistämiseksi, jos äidillä ja vauvalla on kaikki hyvin. Ballonki ei kuitenkaan ihan kaikilla saa synnytystä käynnistymään. Mä en siihen asti päässyt, kun poika päätti syntyä yliaikaiskontrollipäivän aamuna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Itse kysyin yliaikaisuudesta ja käynnistyksestä juuri viime neuvolassa, ja se kuulema riippuu ihan lääkäristä. Kun on 10 pvää yli siirtyy kontrolli neuvolasta polille ja ainakin Jorvissa on lääkäreitä jotka päästää raskauden ihan 43+ mikä on näkynytkin vauvan kunnossa kun istukka ei ole enää toiminut kunnolla. Terkka sanoi, että käynnistystä kannattaa oikeasti alkaa vaatia aiemmin jos tuntuu että lääkäri haluaa vain odotella ja odotella.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tuli muuten mieleen;

 

1) Voiko vauvan laskeutumisesta päätellä synnytyksen olevan lähellä? Siis jos vauva on jo niin alhaalla, että istuminenkin on vaikeaa ja kävely pistelee...?

 

2) minä päivänä synnytys yleensä käynnistetään, jos LA on mennyt ohi... 41+5 vai 42+0 (vai jotain ihan muuta...?) ;) Noita kahta olen kuullut käytettävän?

 

Kakkoskohtaan: Mulla oli yliaikaiskontrolli 41+3 ja tilanne oli sellainen, että käynnistely alotettiin saman tien (silti poika syntyi vasta 42+1). Jos kaikki ois ollut ok, olisi otettu seuraava kontrolli parin päivän päästä. Ilmeisesti 42+0 olisivat kuitenkin viimeistään aloittaneet savustuksen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Itse en suostuisi siihen, että en saisi kaikkia papereitani ja haluan todellakin nähdä jokaikisen paperin, mitä minusta on kirjoitettu. 

Miksi on niin tärkeää nähdä kaikki?

Sanon saman kuin Nonna-Mariekin: eli mulla tiivistelmässä oli kirjattu väärin, joten haluan nähdä omani ja pojan paperit kokonaisuudessaan, jotta voin tarkistaa ne. Lisäksi hoitopaikkaa vaihtaessa on kätevää, jos voin ottaa omat paperit mukaan heti ensikäynnille, eikä niitä tarvitse erikseen tilailla mistään (tämä siis ei koskenut synnytyspapereita, vaan muita käyntejä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan kuin synnytys olisi elämys tai palvelu, jossa asiakas tilaa à la carte -listalta haluamansa vaihtoehdot. Ikävää, jos nykyään on tosiaan (paljon) sellaisia synnyttäjiä, jotka näin ajattelevat.

 

Aiemmin täällä esitettiin paheksuntaa sairaalan ja "doula"-vastakkainasettelun välillä, sekä muistutettiin ihmisten tekevän työtä parhaansa mukaan. Mua taas ärsyttää tämä synnyttäjien mollaaminen. Kukaan ei ole täällä tehnyt ruokalistatilausta oman synnytyksensä kulusta vaan on kysytty mieltä askarruttavia asioita ja kerrottu omista henkilökohtaisista peloista, jotka monilla perustuvat aiempaan synnytykseen

 

Jos niitä toivelistoja paheksuu, niin pistäkää joku virallinen taho tekemään paremmin muotoiltu listaus. Sanavalinnoilla voi vaikuttaa ihmisten rastituksiin, sen tietää kaikki, jotka ovat joskus mielipidelomakkeita rustanneet. Kun kysytään, että pitääkö veroja laskea, niin kaikki vastaa kyllä. Kun kysytään, että pitääkö veroja laskea, jos se samalla tarkoittaa esim. kouluruuan tason laskua, niin tulee myös ei-vastauksia. 

Kasma, niinpä. "Tietoinen saa olla muttei liian tietoinen, mitähän siitäkin tulisi". Mot taas mun ärsytysahdistus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noista toivelistoista vielä... Kävin lukemassa tuon Bebesinfon listan ja melko selkeä se mun mielestä oli. Ja ainakin pk-seudulla monet asiat toteutuvat jo "rutiinisti" mm. oveen koputtaminen, ei ylimääräisiä huoneessa, vauva nostetaan heti rinnalle, isä/tukihenkilö saa leikata napanuoran, vauvaa ei viedä huoneesta pois jos on hyvävointinen, punnitukset/pesut vasta ensi-imetyksen jälkeen jne.

Ainut, mikä häiritsi, oli muutamat sanamuodot (kovin ehdottomia) ja epäselvä toive (synnytys veteen ei voi olla mahdollinen (?), jos on epiduraali/spinaali). (tai siis niin itse olen asian käsittänyt).

 

Moni onkin täällä jo kirjoittanutkin, että toiveet on jees, jos niistä pystyy joustamaan. Oman kaveripiirin synnytysten perusteella voisin sanoa, että mitä tarkemmin "suunniteltu" synnytys niin sitä varmemmin menee ihan päin vastoin kun suunnitelmat ovat olleet (=pettymyksiä). Ja suunnittelulla tarkoitan, että tyyliin että 4 cm kohdalla epiduraali ja sitten ehkä lisäannos ja synnytys.

 

Tuosta doula vs. sairaala vastakkainasettulusta ajattelen taas niin, että doulat on hyviä ja erittäin hyvä tuki synnyttäjälle, jos doulan oman asenne synnytystä kohtaan on samanlainen kuin synnyttäjän. Kovin sairaalavastainen/toimenpidevastainen doula voi omalla asenteella vain hankaloittaa synnytystilannetta (esim. alunperin äiti on halunnut pärjätä ilman lääkkellistä kivunlievitystä mutta synnytyksen edetessä mieli muuttuu, doula taas vastustaa lääkkeellistä kivunlievitystä ja syyllistää äitiä tämän muuttuneesta mielestä).

Edited by mOmma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos doula noin tekee se ei ole mikään oikea doula eikä ole ymmärtänyt doulaamisen ideaa! Vaikea uskoa että koulutettu doula tekisi noin! :0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi piilareita ei sais pitää synnyttäessä?

 

Mulla on todella huono näkö ja nämä lasit ovat niin hetkut, että ei niillä mikään onnistu. :girl_mad:

 

edit. neuvolan mukaan piilarit on ok, jos ne ottaa mahdollisessa sektiotilanteessa tosi nopeaan pois. :)

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites
Allergiat on varmaan helpompia, koska ne ovat lääketieteellisiä faktoja, jotka ovat aiana samanlaisia.  

:lol: Oi voi. Mulla herätti lievää hilpeyttä tämä kommentti. Mun kokemus on, että allergioita pidetään lähinnä luulotautina, ainakin kun ei ole esittää tuoreita allergiatestien tuloksia asian todisteeksi.

 

Meidän sairaalassa on tapana tuoda äidille syömistä synnytyksen jälkeen. Kätilö vielä lähtiessä kysyi, onko jotain rajoituksia. Kerroin, mille olen allerginen, mm. maito, kahvi, tee, sitrushedelmät.... Jonkin ajan kuluttua mulle tuotiin tarjotin täynnä ruokaa: Kupillinen kahvia, jugurttipurkki, appelsiini, muutama viinirypäle, voileipä, lautanen, jossa oli alimpana kinkkusiivu, sen päällä juustosiivu, sitten pieni pala salaattia, pari lohkoa tomaattia ja muutama kurkkusiivu. Onneksi en ole kovin herkkä maidolle, joten se juustosiivu ei pilannut leikkelettä ja kasviksia. Tämän lisäksi sain tietysti vettä juomaksi.

 

Tämä nyt oli ihan äärilaidasta sen osalta, miten allergioihin syhtaudutaan, mutta lähes joka paikassa niistä pitää olla vääntämässä rautalangasta, jos aikoo suhteellisenkaan hyvinvoivana itsensä pitää. Lievimpiä allergioitani en edes kerro missään, siis jos voin jotain syödä joskus ja vähän, ajattelen, että jos sitä mulle tarjotaan, onkoon nyt se "joskus", ja syön sitä sen verran kuin uskallan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äitiysjoogassa opetettiin mumisemaan "aauumm" ja heiluttamaan hienosti käsiä samaan aikaan. Jäin miettimään, että mitä jos se ei riitä. Mitä jos tekis mieli huutaa? Saako synnytyssalissa käyttää kuinka kovaa ääntä? Kestääkö seinät, kommentoiko henkilökunta? Mitkä sosiaaliset säännöt pätee synnytyssalissa? Mitä siellä saa ja mitä ei saa tehdä? Aussikirjassa neuvottiin marssimaan ja tömistelemään. Mulle annettiin viimeksi valuvat sukat jalkaan ja jotkut löysät tohvelit. Oliko se viesti siitä, että tömistely olis out?

 

Mulla alkaa olla sellainen fiilis, että voisin olla aika vahvoilla "ketjun tyhmin ikinä kysytty kysymys"-kisassa. :D

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä synnärille ääntä mahtuu... Seinät yleensä on aika ohkaset, eli ääni kuuluu kyllä muuallekin kun vain siihen omaan huoneeseen, mutta kaikki tuolla kyll ymmärtää mikä äidin huutamaan laittaa. Saa siis kirota, huutaa, itkeä ja nauraa, ihan kaikessa rauhassa.

Ainoa hetki jolloin huutaminen yleensä on "kiellettyä" on ponnistaessa. Tuo ihan siitä syystä, että kaikki huutona ulos tuleva ilma on poissa äidin ponnistuksen voimasta...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Äitiysjoogassa opetettiin mumisemaan "aauumm" ja heiluttamaan hienosti käsiä samaan aikaan. Jäin miettimään, että mitä jos se ei riitä. Mitä jos tekis mieli huutaa? Saako synnytyssalissa käyttää kuinka kovaa ääntä? Kestääkö seinät, kommentoiko henkilökunta? Mitkä sosiaaliset säännöt pätee synnytyssalissa? Mitä siellä saa ja mitä ei saa tehdä? Aussikirjassa neuvottiin marssimaan ja tömistelemään. Mulle annettiin viimeksi valuvat sukat jalkaan ja jotkut löysät tohvelit. Oliko se viesti siitä, että tömistely olis out?

 

Mulla alkaa olla sellainen fiilis, että voisin olla aika vahvoilla "ketjun tyhmin ikinä kysytty kysymys"-kisassa. :D

 

Mulla oli omat sukat ja Crocsit mukana ja tömistelin kovasti :D mulla se tamppaaminen auttoi tosin paljon siinä alkuvaiheessa. Mä tein sellaista omaa pientä liikerataa ja mieskin luuli, että se on joku opetettu ja virallinen juttu  :girl_crazy: supistusten aikana nojasin sänkyyn ja tamppasin maata..

Share this post


Link to post
Share on other sites
 Aussikirjassa neuvottiin marssimaan ja tömistelemään. Mulle annettiin viimeksi valuvat sukat jalkaan ja jotkut löysät tohvelit. Oliko se viesti siitä, että tömistely olis out?

 

Mulla alkaa olla sellainen fiilis, että voisin olla aika vahvoilla "ketjun tyhmin ikinä kysytty kysymys"-kisassa. :D

 

Voit aivan hyvin varmasti pitää omat sukat jalassa, jotteivät valu minnekään tömistellessä... ;) Itse asiassa synnytysvalmennuksessa annettiin ohjeeksi ottaa lämpimät polvisukat / villasukat mukaan synnytykseen. Mulla palelee aina jalat kaikkialla ja omissa polvisukissa olen muistaakseni ollut kaikissa kolmessa synnytyksessä. Sairaalassa voi olla yllättävän viileää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Jorvissa tutustumiskäynnillä jopa ihan kehoitettiin ottamaan omia sisäkenkiä, koska ne sairaalan kengät on niin karseita.  :grin: En siis usko, että ne oli todellakaan mikään viesti, vaan niillä nyt on niitä yksiä one-size-fits-nobody-tohveleita antaa, eikä muuta. Minusta myös siellä omassa synnytyshuoneessa sai olla tosi rauhassa niin kauan kun kaikki oli ok, tehdä mitä lystää tai olla tekemättä. Toki henkilökunta välillä kävi tsekkaamassa mitä kuuluu, mutta orpo olo mulle olis tullut jos eivät olis käyneet. Mä asetuin sinne taloksi ja ajattelin, että kun se huone nyt on useamman tunnin meidän ja vain meidän käytössä niin kai mä saan olla siellä niin kuin mua huvittaa.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Höh, miksei meille valmennuksessa kerrottu mitään tärkeää kuten sisäkengistä, sukista tai tömistelystä? Kun puhutaan vaan siitä, että mihin rakoon lääkäri tunkee missäkin puudutteessa neulaansa (sorry, mutta siltä se kuullosti), niin väkisin tulee sellainen fiilis, että mun kuuluu vain tehdä niin kuin käsketään. Tylsää.

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle oli hyvä se Jorvin tutustumiskäynti, mikä on siis eri asia kuin valmennukset. Sinne saa ite varata ajan jonnekin viikolle 36 tjsp ja siellä käytiin ihan fyysisesti katsomassa miltä synnytyshuone näyttää, jne. Ja sai kysyä tyhmiä kysymyksiä ja sanottiin just tommosia, että kandee ottaa omat kengät. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on joka välissä melkein pakotettu ottamaan omat sisäkengät, kun niillä on vain just jotain tossuja, jotka ei oo kellekään hyviä, ja niitäkin liian vähän. Eli omat sisäkengät ehdottomasti mukaan, jos sellaiset hyvät löytyy! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olispa kiva olla helsinkiläinen. :) Tyksiin ei pääse tutustumaan ilman pelkopolilähetettä, ei ole päässyt vuosiin. 

 

Jos teillä on jotain muita vinkkejä, niin kertokaa ihmeessä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^enemmän mua järkyttää se fakta, että koko talo on homeessa ja se pitäisi purkaa. Jopa museovirasto on jossain lehtijutussa suostunut purkamiseen. Valitettavasti ei ole mitään korvaavia tiloja, johon synnärin vois siirtää (leikkaussalin pitää olla tarpeeksi lähellä), niin nyt synnytetään homeessa. Mua oikeasti mietityttää, että jos homeisessa kiivaan purkukeskustelun kohteena olevassa sairaalassa viettää 2-3 pv, niin onko siitä vastasyntyneelle vauvalle haittaa vai ei? Oleskelu aika on suht lyhyt, mutta toisaalta vauva on vastasyntynyt. :girl_sigh: Jos joku tietää jotain homeista, niin kertokaa mullekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No pistänpä toisenkin valmennuksessa saadun vinkin jakoon: huulirasva. Monella kuulemma kuivaa huulet synnytyksessä, joten oma huulirasva on näppärä olla mukana. Kaipa jotain saisi pyytämällä sairaalassakin, mutta eipä tarvitse sitten odotella, jos tuntee tarvitsevansa. Nää on näitä pieniä asioita, jotka saattavat tehdä synnytyksessä olon mukavammaksi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.