Guest Sirppis

Miten saada lapsi syömään?

62 posts in this topic

Meillä ruoka menee välillä ihan kohtuullisesti alas, mutta sitten on päiviä (tai useampia peräkkäin), kun lapsi ei syö oikeastaan mitään. Ainoastaan tissi kelpaa. Äiti on tulossa hulluksi, kun toinen kerta toisensa jälkeen aloittaa kiukuttelun ruokapöydässä ja kieltäytyy syömästä. Toisaalta kuitenkin olisi pakko saada jotain alaskin, kun lapsi on kovin pienikokoinen.

 

Mielestäni mitkään erityiset ruoka-aineet eivät ole syynä. Hedelmäsoseet on ainoita, joille suu aukeaa kiltisti (yhtä poikkeuksellista kertaa lukuun ottamatta). Viime aikoina on yritetty tarjota vähän karkeampaa ruokaa, mutta ongelmia oli jo tätä ennen, ja toisaalta välillä nuo karkeammatkin ruoat maistuvat.

 

Kaikki vinkit ovat tervetulleita. Täällä vajotaan epätoivon partaalle monta kertaa päivässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä alkoi myös n. kuukausi sitten hurja kiukuttelu ruokapöydässä. Siihen asti kaikki maistui hyvällä ruokahalulla ja sitten yhtäkkiä tuli stoppi. Aluksi annettiin käteen joku pieni lelu, jonka kanssa tyttö puuhasteli samalla kun mä lapioin vaivihkaa lusikalla ruokaa suuhun. Sen jälkeen alettiin antamaan sormiruokaa, mm. höyrytettyjä vihanneksia, ruisleipää soseiden yhteydessä. Ja se toimi tosi hyvin, kun tyttö sai samalla mutustella ruisleipää, ja mä tungin ruokaa lusikalla suuhun. Ja siis nykyään annetaan joka tapauksessa tytön syödä osa ruoasta itse, vaikka soseet menee taas kohtuullisen hyvin alas.

 

Toki voi koittaa siirtyä kokonaankin sormiruokaan, mutta meillä toimi hyvin näin. Neuvolatädin mukaan se voi liittyä siihen, että nyt kun tyttö osaa käyttää sormiaan ja käsiään, niin hän myös haluaa itse tehdä jotain, eikä vain aukoa suutaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin poika syö useimmiten kiltisti, mutta välillä joutuu vähän näkemään vaivaa saadakseen toisen syömään.

 

Sormiruoka on toiminut mainiosti. Ollaan murustettu jotain ruisleipää pojan eteen ja kun poika on tyytyväisenä pinsettiotteellaa saanut murusen itselleen ja vie sitä kohti auki ammottavaa suuta niin ilkeä äiti kiilaakin lusikan kanssa ensin.

 

Oma lusikaa on myös ollut suosittu. Erityisesti alussa hieman tuli sotkua, mutta nyt lusikan kanssa heilutaan jo siistimmin.

 

Eli mun kokemuksen mukaan syöttäminen on helpompaa kun vauva saa itsekin osallistua syömiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä samankaltaisia kokemuksia, eli hyvin syövälle vauvalle tuli joku aika sitten stoppi syömiseen, jo lusikan nähdessään alko kiukku.. Sit annettiin käteen kurkkutikku, pala porkkanaa, vesimelonia tai ruisleipää, niitä järsi tyytyväisenä ja avas kiltisti suun myös soseille. Eilen kokeilin sit antaa oman lusikan käteen, ja voi että se olikin kivaa vauvan mielestä! Tasan tiesi mitä sillä kuuluu tehdä, osoitti lusikalla lautasta ja vei sen sit suuhun, ja taas uudestaan. Äiti vähän auttoi että lautaselta tarttuikin lusikkaan jotain.

 

Nyrkkiotteessa oli lusikka ja kääntyi suussa väärinpäin, mutta aivan ihmeen hyvin onnistui ensikertalaiselta 8 ja 1/2kk vauvalta! Vaikka pinsettiote ei vielä sormiruokien kanssa suju. Kyllähän siitä sotkuakin tuli, mutta ei esim. yrittäny heittää lautasta minnekään (käytössä oli semmonen iso aikuisten lautanen). Välillä toinen käsi eksyi lautaselle tutkailemaan ruoan koostumusta ja pitihän sillä lusikalla vähän koputtaa pöytää, mutta enimmäkseen oli kuitenkin ihan oikeaa syömisen yritystä. Lusikan paukutukseen sun muuhun en kiinnittäny mitään huomioo, ja kehuin sitten oikein vuolaasti kun lusikka meni lautaselle ja suuhun..

 

Niin ja voihan olla että hampaatkin on vaivana jos ei (lämmin) ruoka maistu, joskus on annettu soseita kylmänäkin ja se saattaa myös auttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidan 6kk 3vk vanha suursyomari kiukuttelee heti, jos joku yrittaa syottaa, mutta syo ihan valtavia maaria sormiruokaa, ja itse syotyna miltein ihan mita vaan. Lusikkakin on jo kaytossa, mina vain lastaan lusikkaan ruokaa ja annan sitten pojalle, joka syo hyvalla ruokahalulla. Sotkuista hommaa kylla, yleensa menee vaatekerta pesuun paivittain seka mulla etta pojalla! Mutta hihalliset ruokalaput pelastaa paljon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hampaat tosiaan voi myös vaivata, mutta tää tappelu on enemmän tai vähemmän jatkuvaa. Täytyy kokeilla antaa ruisleipää, sillä purkkien kansista ja muista kovista leluista on ollut vähän apua ruokailuihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Täytyy kokeilla antaa ruisleipää

 

Mitä ruisleipää olette antaneet? Itse olen vasta antanut pehmeää sämpylän sisusta. Olisiko ruispalat vaikka hyvä vaihtoehto?

 

Meillä käytössä kirjat ja lelut ruokaillessa, jos ei meinaa maistua. Välillä melkoista showta <_<<_<

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mitä ruisleipää olette antaneet? Itse olen vasta antanut pehmeää sämpylän sisusta. Olisiko ruispalat vaikka hyvä vaihtoehto?

 

Ihan samaa ruisleipää ollaan pojalle annettu kuin itsekin syödään eli Ruispaloja, Ruispuikuloita ja Kulkuripoikaa. Onhan niissä hiukan suolaa, mutta ei sitä leipää ihan hirveästi kuitenkaan anneta. Pinsettiotteen oppimisen aikoihin leipä oli pieninä murusina pöydällä, mutta kun lähestyttiin vuoden ikää niin annoin pienen palan käteen järsittäväksi eikä ole vääräänkurkkuun mennyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Jostain omituisesta syystä mun kaikkiruokainen suursyömärivauvani kieltäytyy syömästä "revittyjä" ruisleipiä. Siis sellaisia, joissa on kaksi palaa vastakkain ja siis palojen pinta sellainen röpelöinen. Esim. reissumies, ruispalat tms. Hän syö viipaloituja vuokaleipiä, parhaiten menee alas uotilan ruislimppu tai uotilan perunalimppu. Se on joskus pienestä kiinni.... :rolleyes: Se voi kyllä olla, että se röpelöinen pinta oikein houkuttelee murustamaan sitä leipää lisää ja sit unohtuu se syöminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on toistaiseksi syöty ruisleivistä vain Real-leipää. Se on vähäsuolaista ja muutenkin koostumukseltaan kiva, kun se menee pieniksi muruiksi, eikä tunnu jäävän kurkkuun kiinni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tuli myös stoppi ruokailuille n. kuukausi sitten. Toisinaan menee paremmin, toisinaan huonommin ja ruoka räitään ympäriinsä mikä on NIIN ärsyttävää.. Pienensin hiukan määriä jonka jälkeen alkoi maistua vähän paremmin mutta nykyään menisi vain yksi ruoka-ateria päivässä + aamu- sekä iltapuurot ja tietty lelujen kanssa.. Olen lisännyt vähän maidon määrää ja hyvin paino nouseekin ettei siitä ole kiinni, mutta jotenkin pitäisi saada se pienikin ateria uppoamaan suht vaivatta, ei aina jaksa hirveää sirkusta varsinkin kun syksyllä on kaksi suuta ruokittavana. Pitänee kokeilla noita sormiruokia. Onko mitään ruisleipää joka olisi täysin suolaton?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostan

 

Meillä ei menisi nykyään mitkään muut kuin hedelmäsoseet juuri ja juuri. Lelujen kanssa muuta ruokaa jollakinlailla. Melkein kaikki edellämainitut vinkit kokeiltu. Mikä auttaa milloinkin. Sormiruokaa pitäisi kokeilla, mutta banaania otti kerran liian isona palana yökkäsi ulos ja nyt äiti ei meinaa uskaltaa antaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minakin kuulisin mielellani neuvoja tahan ongelmaan. Yhdeksankuukautinen ei soisi enaa mitaan muuta kuin hedelmasoseita ja jukurttia. Vahan saan vihannes/lihasoseita alas niin etta annan joka toisen lusikallisen hedelmasosetta ja joka toisen vihannes/lihasosetta. Kahta lusikallista vihanneksia perakkain ei poju huoli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitten on myös lapsia jotka eivät kertakaikkiaan syö. Meidän 2v neiti on tällainen. Hän ei koskaan avannut suutaan kiinteille (aloitettiin 5,5kk iässä), ruokaa sai menemään alas ainoastaan viihdyttämällä, tappelemalla, millämilloinkin. Ja annoskoot todella pieniä! Edelleenkään tyttö ei siis syö vaan 4,5kk poikammekin syö isompia määriä kerralla :huh: Tyttö on kovin pieni, 2v: 81cm/10,5kg mutta silti kasvaa omilla käyrilllään joten kukaan ei ole tästä huolestunut. Mutta on se vaan H*lvetin stressavaa tapella 5xpäivässä että edes jotain ruokaa saisi menemään alas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mammeli, meillä on poika ihan samanlainen tapaus kuin tuo teidän neiti. Ja on stressaavaa :( Pojalla on tällä hetkellä ikää melkein 8kk. Kiinteät aloitettiin 4kk hujakoilla hiljalleen. Koskaan tuo ei ole avannut ensinnäkään suutaan, vaan aina on saanut 'väkisin' työntää lusikkaa. Sitten vaan toivotaan, että poika raottaa sen verran, että saan koukattua ruoan suuhun. Normaalisti kuitenkin pistää ikenet yhteen tai työntää kielellä lusikan pois. Eikä ole väliä mitä ruokaa sinne koittaa tarjota.

 

Parhaina päivinä meillä on mennyt 3 purkkia (niitä pieniä) ruokaa. Ne päivät on laskettavissa kahden käden sormilla. Normaali päivä on sellainen, että ruokaa menee 1-1,5 purkkia. Ja nimenomaan niin, että joku viihdyttää. Jos mennään kaupungille johonki kahvilaan, niin siellä saattaa syödä iisimmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä ketjua..

Mammelin ja siiliksen lapset kuulostaa ihan tutuilta tapauksilta. Meillä kiinteät aloitettu kuukausi sitten (5kk+muutama päivä) ja tällä hetkellä hedelmäsosetta saattaa mennä kerralla puoli purkkia, kasvis/lihasosetta muutamia lusikallisia ja aamu-/iltapuuroja ehkä 1 teelusikallinen :( TODELLA raivostuttavaa! Mulla alkaa olla konstit hukassa! Puuroihin lisään aina jotain hedelmä tai marjasosetta, hiutaleet olen jauhanut pieneksi tai keittänyt kokonaisina, ei tunnu olevan merkitystä. Kylmää, lämmintä, kauraa, maissia, riisiä, kaikkea kokeiltu.

 

Eikö kellään olisi onnistuneita tarinoita jakaa meille, miten saada ruokailut sujumaan??!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annatteko vettä ruoan kanssa? Meillä ruoka ei maistu jos on jano, pari hörppyä vettä aluksi ja aina välissä auttaa. Me ei aluksi tajuttu joka ruoalla antaa kun tissiä kuitenkin sai ja saa ruoan jälkeen. Ja välillä kieltäytyi vaikka varmasti oli nälkäinen ja halusi vain tissiä (sillähän lähtee janokin) Mutta sitten kun alettiin antaa aina, niin huomattiin, että usein oli myös jano ja sitten vähän juotua ruokakin maistui.(ja ruoan jälkeen maito edelleen) Ja vesi on auttanut myös karkeamman ruoan opettelussa,huuhtoo välillä alas mitä ei ole saanut vielä nieltyä ja jäänyt suuhun pyörittelemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annatteko vettä ruoan kanssa? Meillä ruoka ei maistu jos on jano, pari hörppyä vettä aluksi ja aina välissä auttaa.

 

Meillä sama homma. Hedelmäsoseet menee alas ilman vettäkin, mutta kasvissoseet ja puuro vaativat parin lusikallisen välein kulauksen vettä. Tyttö ihan kurottelee vesipulloa kohti, ottaa siitä hörpyn ja sitten taas menee ruokakin alas. Aluksi ihmeteltiin mekin, kun puuro varsinkaan ei millään mennyt alas, vaan parin lusikallisen jälkeen alkoi kitinä ja itkeskely, vaikka selvästi oli nälkä, eikä vaikuttanut siltä, että puuro olisi pahaakaan. Mutta vesi auttoi, samoin puuron laimentaminen vedellä, eli ei saa olla liian paksua ja kuivaa.

 

Lisäys vielä: Välillä syömis-itkeskelyn taustalla on meillä myös se, että röyhtäys on tulossa. Eli tyttö kitisee eikä suostu syömään, mutta kohta röyhtäisee ja sitten taas ruoka maistuu.

Edited by tigru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko huonoille syömäreille jossain vaiheessa ruvennut ruoka maistumaan?

 

Meillä tyttölle on aloitettu kiinteät 4kk iässä ja takkuamista on koko ajan. Jossain vaiheessa söi jo vihannens/lihasosetta 2/3dl kaksi kertaa päivässä, mutta nyt määrä on tippunut 1/2dl syömiskerta. Iltapuuroa menee ehkä reilu 0,5dl kunhan siinä on runsaasti hedelmää.

Hirveä homma on saada lusikka suuhun, jos saa huomion muualle niin ihan rauhassa voi lappaa ruokaa sisään. Yleensä tähän tarvitaan pari lusikkaa, erinäinen määrä purkkien kansia yms. Sormiruokaa olen myös yrittänyt tarjota, mutta ei oikein tunnu ymmärtävän sen päälle vielä.

 

Ruuan karkeudella ei ole väliää, syö karkeampaakin ruokaa. Nokkiksesta tarjoan vettä tasaisesti ja välillä kastan lusikan kärjen makeaan soseeseen. Välipala on ainut ruoka jonka kanssa en temppuile eli jos makea sose ei maistu niin sitten ruokailu loppuu siihen. Korvike kyllä neidille maistuu hyvin, ruuan päälle juodaan yleensä 80-140ml.

 

Millaisissa mitoissa muuten muut huonosti syövät menevät? Meillä 6kk neuvolassa oli 69cm/7,2kg. Neuvolaa ei pariin kuukauteen ole ollut niin kovasti pohdituttaa voiko tuo ruokamäärä todella riittää? Energian kulutus kun on kuitenkin kova kun tyttö kontaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tulin jakamaan vanhan kikan joka auttoi meitä soseiden alussa ja jonka ystäväni oli kuullut anopiltaan.

 

Eli neuvo on tämä ja yksinkertainen. Antakaa n.50ml maitoa ennen ruokaa. En ole aivan varma miten toimii imettäjien kohalla, mutta meillä oli pulloilija ja tuo keino toimi ensimmäisellä kerralla jo. Sitterissä poika köllötteli, annoin sen 50ml maitoa ja sen perään ruokaa ja jo upposi kaikki ilman tappelua.

 

Nyt sitten viimeisen kuukauden ajan käänsimme toisin päin. Maito/vesi lopussa ja ruoka ensin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lohduttavaa kuulla että muillakin on samaa mitä meillä. Tosin kovin hyvin keskustelusta ei ole käynyt ilmi minkä ikäisillä ongelmaa on ja meneekö ohi jossain iässä??

 

Meillä on nyt 10,5 kk ikäinen poju ja ruokailut on NIIN stressaavisa että tänään jo kävi mielessä että joko lopetan koko syöttämiset tai heitän kitisevän vauvan seinälle. Olen niin hermot riekaleina tämän asian kanssa. Etenkin kun neuvolassa viimeksi tuli noottia että paino ei nouse (kk:ssa vain 80 g) eli alle -20-käyrän mentiin lujaa alas. Mutta kun ei ruoka kelpaa. Itku ja kitinä alkaa parin lusikallisen jälkeen tai sitten päristely. Molemmat yhtä tuskallisia ruokkijalle. :o Pahinta on että nämä temput yleensä esitetään vain minulle, mies saa pojun syömään ihan hyvin. Paha juttu vaan on se että mies niin harvoin on pojua syöttämässä. Siis mitä ihmettä tehdä kun hermot menee?? Kaikki keinot on kokeiltu mitä tässäkin ketjussa on mutta kun ei auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meil oli toi vaihe suunilleen samoihin aikoihin kun teillä. Mulla meni hermot totaalisesti ja päätin ettei pelleilyllä ja kitinällä saa ruokaa. Ekat lusikalliset meni hyvin ja sit alettiin pärisyttelemään ja tunkemaan kielellä ruoka ulos. Nostin pojan pois syöttäristä ja kokeilin puolen tunnin päästä uudelleen. Jos vielä senkin jälkeen pelleili niin joutu taas tuolista pois ja hetken päästä kokeiltiin uudelleen. Parhaimmillaan jatkettiin tunti puoltoista taistelua ja sitten poika luovutti nälälle ja söi. Sama taisto taas seuraavalla kerralla, mutta parissa viikossa taistelut väheni kunnes loppui kokonaan. Meillä poika taisteli vanhempien kanssa mutta ei kenenkään muun kanssa. Hoidossa ollessa söi hyvin ilman tappelua, samoin kyläilessä jos äiti oli toisessa huoneessa.

 

Ja me muuten vaihdettiin itsetehdystä ruoasta valmisruokiin sitten lopuksi. Valmisruoat meni alas helpommin ilman taistelua, itsetehdyt taas aiheutti enemmän vastaanpanoa.

Edited by OltsunÄippä

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taikatyttö: miten teillä uppoaa sormiruoka? Meillä on sormiruokailtu enemmän tai vähemmän jostain reilu 8 kk iästä. Tällä hetkellä meidän 11 kk syö kaikki paitsi puurot käsin ja syömiset sujuu kyllä hyvin. Puurotkin lusikoi itse osittain, sen verran kuin huvittaa. Vähän vaatii mielikuvitusta keksiä hyviä sormiruokia tai muokata aikuisten ruoka lapselle sopivaksi (ts. sopivia kökköjä) mutta meillä toimii hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taikatyttö: miten teillä uppoaa sormiruoka? Meillä on sormiruokailtu enemmän tai vähemmän jostain reilu 8 kk iästä.

 

No sormiruokaa ei mene ollenkaan kun poju ei osaa pinsettiotetta vielä ollenkaan :o . Siitä oli puhetta neuvolassakin ja fysioterapeutin soittoa odotellaan asian takia mutta ei vaan ole kuulunut :huh: . Sormiruoka saattaisikin mennä kun pojulla olisi siinä muuta puuhaa, mutta kun jos pöydälle ruokapaloja laittaa, ne menee heti lattialle kun ei poju osaa niitä ottaa. Taas oli tänä aamuna sama show ruokaillessa ja laitoinkin pojun sitten pois syöttäristä kun alkoi temppuilla. En jaksa tapella kun ei niin ei. Puolen tunnin päästä annoin maitoa ja hedelmäsosetta, mutta otti vain vähän maitoa. <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olipa "ihanaa" löytää tämä ketju! Mä olen tuskaillut meidän pojan syömisten kanssa jo vaikka kuinka pitkään, joten helpottavaa tietää etten ole yksin. Meillä on siis ihan kohta vuoden ikäinen poika, joka on reilun kuukauden ajan temppuillut syömistensä kanssa. Maito tai piimä maistuu hyvin ja niillä tuo nykyisin melkein elääkin. Hedelmistä banaani ja päärynä uppoaa, samoin valmiit hedelmäsoseet. Valmisruoatkin menee, mutta ei niitä jaksaisi koko aikaa kaupasta kantaa... Puuro syljetään ulos, samoin kaikki kasvikset, lihat yms., sormiruoat heitellään lattialle, samoin oma lusikka, jolla aikaisemmin lapsen sai houkuteltua itsekin syömään.

Meillä on sama ilmiö kuin OltsunÄipällä: kun joku muu syöttää, lapsi syö kiltisti. Vanhemmille temppuillaan.

Lapsi söi tosi hyvin ihan alusta alkaen, puuroa meni hyviä määriä ja mutusti karkeitakin ruokia, kunnes tuli stoppi. Rasittavaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now