Guest *OA*

Tyhmät kysymykset imetyksestä

455 posts in this topic

Mulla on ongelma.. Poju on ollu täysimetyksellä tähän asti (muutaman päivän kuluttua täyttää 6kk) ja mulla on nyt ihan yhtäkkiä rinnan päät kipeytyny. Imetys sattuu alkuun, mutta hetken kuluttua jo helpottaa. Päät on kosketusarat, mutta mitään haavaumia tai muita ulkoisia muutoksia en oo huomannut. Onko kellään ollut samanlaista? Ja vielä tässä vaiheessa, kun imetystä on kohta takana 6kk?

 

 

Ihan sama juttu meillä, vauva tosin 3kk. Toisessa nännissä oli haavauma, yhden kerran vauvan poski oli ihan veressä ja pelästyin ihan kamalasti, mutta nännillä oli huitassu onneksi vaan naamaansa...Imetin sitten toisesta rinnasta enemmän ja sekin kipeytyi :( Nyt vaan ahkerasti rasvailen, puren huulta imetettäessä ja toivon että helpottaisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mariyah, voisiko olla sammasta? Kuulostaa mun mielestä siltä että ehkä saattaisi olla, jos imetys on aiemmin toiminut. Ei varmaan siis ole imuotteessa mitään vikaa, paitsi jos on jo hampaita tullut, ei kai vielä?

 

Tsempit! Sammas lähtee vissyllä, puolukalla, sitruunalla tai viimeködessä lääkkeellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rautalanka; Enpä tiennytkään että sammas voisi olla aiheuttaja, kiitos vinkistä! Aiemmin ei ole ollut ongelmaa (sen jälkeen kun imetys alkoi sujua!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo meilläkin oli esikoisella 3 kk:n iässä vissiin sammaksesta johtuva imetysongelma (eli imetys sattui ja vauva joutui imemään verta). Se tosin parani itsekseen, enkä silloin tajunnut sen olevan sammasta, mutta kun pikkusiskon kanssa taisteltiin samasta asiasta jo pienempänä (lääkkeen kanssa), niin tajusin, että tuntomerkit täsmäsivät.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten opettaa vauva nukahtamaan ilman tissiä?

Meillä nukahdetaan aina päivä- ja yöunille tissin kautta eli syödään ja sitten sammutaan :girl_crazy: .

Olen aina syöttänyt pojan makuultaan (helpoin asento).

 

Meillä olisi kohta varmaan aika siirtyä maidonkorvikkeisiin, koska palaan marras-joulukuussa töihin.

Eli imetystä pitäisi vähentää ja alkaa antamaan korviketta tuttipullosta. Korviketta onkin annettu joskus silloin tällöin, pojan ollessa mummulla hoidossa.

Varmaan iltatissittelyä ei kannata jättää kun vasta viimeisenä, vai?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me on päästy siihen vaiheeseen, että poika nukahtaa heijaamalla syliin, joten en osaa vastata siihen, miten vaikka nukahtaisi hienon itsenäisesti omaan sänkyynsä, mutta tuohon on päästy siitä, että nukahti aina rinnalle eli vähän edistystä.

Tehtiin niin kuin jostain luin, että heti kun vauvan silmät alkaa lurpsahdella, niin omalla sormella imuotteen irrotus. Jos vauva hamuaa uudelleen tissiä, kuten usein tekeen, niin tuota vaan jatketaan ja usein meillä ainakin sitten aluksi n. kolmannella kerralla luovutti. Eli nukahti edelleen tavallaan kyllä siihen rinnalle, mutta ei kuitenkaan tissi suussa.

Siitä sitten pikkuhiljaa siirryin siihen, että kun näytti väsymyksen merkkejä, nostin sylissä pystympään pois rinnalta ja heijaamalla ja tassuttelemalla ihan nukuttamalla nukutin. Vauva huusi ja huutaa edelleen, väsymyksestä riippuen joitain minuutteja. Ja siis istun sohvalla, en makaa.

Joskus teen niin, että jos on rauhallisen oloinen, mutta ei vielä nuku, niin vien pinnikseen ja saan tassuttelemalla uneen.

 

Mutta siis yleensä edelleen nukahtaa syliin, mutta ajattelen, että tottuu mun ja miehen käsien rauhoittavaan elementtiin eli sitä myöten sitten joskus saataisiin nukahtamaan aina myös tassuttelemalla sänkyynsä.

Tätä vaihetta ajattelin kuitenkin odotella sen yli, että poika saa liikkumisharjoituksensa iltaisin ja öisin tehtyä. Nyt on yleensä ihan turha yrittää tassutella ympäri sänkyä konttaavaa, pää punaisena huutavaa poikaa.

 

Edistystä siis kuitenkin tapahtunut siinä, ettei enää nukahda rinnalle, kuten teki vielä 6,5kk kohdalla aina. Nyt 8,5kk eli viimeiset pari kuukautta menty näin.

 

muoks: korvikkeen kanssa ehkä vähän samalla tavalla, eli ei anneta nukahtaa pullo suussa vaan pois heti kun alkaa silmät lurpsahdella ja sitten sylittelemällä nukuttaminen aluksi seuraavana vaiheena, jos ei osaa ainakaan aluksi nukahtaa itse sänkyynsä.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tissille sammumminen vähentyi sitä kautta, etten enää imettänyt pojan ollessa rättiväsynyt. Pyrin ajoittamaan syömiset vähän aikaisempaan. Päiväunille totutin nukahtamaan ensin syliin ilman tissiä, sitten meidän sänkyyn kainaloon (edelleen usein käytössä), ja pikkuhiljaa osaa jo nukahtaa omaan sänkyynsä, kunhan on tarpeeksi väsynyt. Ruokailut tapahtuvat meillä yleensä päiväunien jälkeen. Illalla puuron jälkeen imetys noin vartti ennen nukahtamista. Syötön jälkeen laitetaan poika omaan sänkyyn ja tuutulaulua, silitystä yms.. Nykyään (6kk) hoksaa itsekseen nukahtamisen jo aika hyvin. Tämä tietystikään ei toimi kovin pienellä vauvalla, koska varmasti heräisi kesken päiväunien nälkään, jos ei saisi ruokaa masuun juuri ennen unia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten yösyöttöjä saisi vähennettyä? Meillä tyttö on pian 7,5 kk ja rintamaito on aina maistunut todella hyvin. Kiinteiden aloittamisen kanssa takuttiin pitkään, mutta nyt maistuvat ja iltaisin syödään ennen nukkumaan käymistä kunnon annos kaurapuuroa. Nukkumaan vauva käy n. klo 19. Silti ensimmäisen kerran herää maitoa vaatimaan jo ennen puolta yötä ja usein toistamiseen vielä aamuyöstä 4-5 välimaastossa. Jokaisella kerralla tytöllä on aina todella kova nälkä, eikä rauhoitu uudelleen nukkumaan kuin vasta maidon saatuaan. Olemme kokeilleet antaa vettä nokkamukista eikä lainkaan maitoa, tassuteltu jne. mutta huuto on niin hillitöntä ja selvää nälkäitkua, että maito vain auttaa. Kun maidon antaa, nukahtaa samantien uudelleen.

 

Tuon ikäisen pitäisi kuitenkin jo kait nukkua läpi yön eikä syöpötellä, joten miten yösyönneistä pääsee eroon jos toisella oikeasti on nälkä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^jos lapsella on nälkä, niin ei oikein mitenkään. :girl_sigh: Tietysti voi kokeilla antaa illalla tosi tuhtia iltapalaa, eli vaikka lisätä siihen puuroon reilulla kädellä öljyä ja antaa lisäksi jotain proteiinipitoista (kananmunaa/ lihaa tms, jos ei päivällä ole syönyt niitä jo "liikaa"). Itsellä ei ainakaan puuro pitäisi nälkää muutamaa tuntia pidempään. :girl_wink:

 

Toiset vauvat tarvitsevat yösyöttöjä pidempään kuin toiset, jotkut luopuvat niistä vasta vuodenkin iässä. Eli jos omat hermot kestää syöttää niin en mä siitä sen suuremmin stressaisi. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

On pöyristyttävää, että neuvolan ohjeiden mukaan 6kk ikäinen vauva ei tarvitse enää yösyöttöjä. Milläköhän ihmeen perusteella siihen tulokseen on tultu?? Eiväthän vauvat syö päivisinkään saman verran? Miksi sitten söisivät yöllä? Toinen on aloittanut maistelut jo 4kk iässä ja vetelee 6-kuisena jo isoja määriä. Toinen taas on ollut täysimetyksellä 6kk saakka ja alkaa vasta silloin maistella soseita. Oman kokemukseni mukaan hyvin monet vauvat tarvitsevat vielä 6kk jälkeenkin 1-2 yösyöttöä. Oma tyttöni (kohta 11kk) syö päivisin todella hyvin, mutta silti vaatii yössä 1-2 kunnon imetystä.

 

Tuohon rinnalle nukutukseen. Meillä nukutettiin myös ennen meidän sänkyyn tissille. Sitten päätin, että se saa loppua ja tyttö oppia nukkumaan omassa sängyssään. Samalla siirryttiin nukkumaan päiväunet sisälle, kun kesähelteet alkoivat ja parvekkeella ei voinut enää nukkua. Tein yksinkertaisesti niin, että imetin istualteen ja siirsin unisen vauvan omaan sänkyynsä. Tietenkään alussa tyttö ei sinne nukahtanut heti. Koitin tassutella, silitellä ja rauhoitella omaan sänkyyn. Jos se ei auttanut (yleensä ei), otin syliin ja imetin hetken lisää ja taas laskin tytön sänkyynsä. Jatkoin tätä niin kauan kuin oli tarvis. Pian tyttö oppi rauhoittumaan omaan sänkyynsä ja nykyään nukahtaa tassuttelulla ja siihen kelpaa isikin. smile.gif Toisinaan nukahtaa itsekin, mutta useimmiten vaatii tassuttelun vielä. Yöheräilyjä meillä on vielä ja niistä pitäisi päästä eroon, mutta uskon niiden helpottuvan kunhan hampaat on tehty (nyt 8!) ja imetys loppuu (noin 1v).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin hämmästyttää tuo ajatus, että 6kk pitäisi jaksaa nukkua 12h heräämättä ja syömättä. Kyllähän tuossa ajassa aikuisellekin nälkä tulee, saatika sitten pienimahaiselle vauvalle! Meillä yösyöttöjä on 6kk vauvan kanssa kaksi yössä, eikä vielä ole minkäännäköistä aikomusta yövierottaa. syö siis klo 20, 24, 04 ja 07....

 

Joku tuolla yllä kyseli töinmenosta ja imetyksestä.. Tiesithän, että imettävä äiti saa pitää lain mukaan ylimääräisiä imetys/pumppaustaukoja? Pumppu ja pullo vaan mukaan ja kylmälaukku, niin ei tarvi antaa korviketta välttämättä ollenkaan. Tai jos duuni on lähellä niin hoitajahan voi tuoda vauvan tissille ainakin kerran päivässä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monista esitteistä ym. muistan lukeneeni, että tuo vauvan "kokonaan nukuttu yö" koskee suunnilleen aikaa 22-06. Eli vaikka aamulla kuuden pintoja otettaisiin maitoja ja sen jälkeen nukuttaisiin vielä pari tuntia, nukkuu vauva virallisesti "täysiä öitä". Ja sama alkuyöstäkin, eli vaikka vauva menisi klo 20 nukkumaan ja äiti herättäisi hänet imetykselle kymmenen aikoihin samalla, kun itse painuu pehkuihin, olisi yö edelleen "kokonainen" ja "ilman yöimetyksiä". kahdeksan tuntia on jo kovasti vähemmän kuin kaksitoista. ;)

 

Täydet yöt ilman imetyksiä (saati muita heräilyjä) tuntuvat itsestänikin toki tässä vaiheessa ihan utopistisilta. :rolleyes: Meidän 7½kk poika nukkuu parin tunnin pätkissä ja tarvitsee rintaa rauhoittuakseen sellaiset kolmisen kertaa yön aikana (+tietysti nukkumaanmenoimetys). Jotenkin noita öitä pitäisi saada rauhallisemmiksi, joten olen itsekin alkanut miettiä josko imetysten rajoittaminen päivään (+jonkinlainen unikoulutus) olisi se avain... Toisaalta uskon aika vahvasti, että tämä öiden huonontuminen on vaan vaihe. Poika on yhtäkkiä alkanut liikkua ja myllätä ihan kamalasti ja oppii koko ajan uutta, ja tietysti kasvaakin ihan mieletöntä vauhtia, joten energiankulutus on varmasti ihan huipussaan. Ero aiempaan tuossa aktiivisuudessa on todellakin hurja! Siispä täytyy varmaan vaan lisäillä iltapuuroon öljyä, kasvattaa annoskokoja ja pitää vielä ne imetyksetkin mukana, kun niitä kerran ilmiselvästi vielä tarvitaan. Alkaa vaan oma pää pehmentyä näiden huonojen unien takia. :huh:

 

(Päivisin meillä syödään yhteensä 2x "reilu puolikas" aikuisen puuroannos ja 1/3 hedelmäsoseesta, 2x reilu dl kasvis-lihasosetta, sekä vaihtelevasti vihanneksia, hedelmiä, maissinaksuja, riisikakkuja jne. Imetyskertoja on vuorokaudessa 6-7.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Virallisesti kun puhutaan siitä, että "ei tarvii yösyöttöjä" tai "sleeps through the night", sillä tosiaan munkin käsitääkseni tarkoitetaan että ihan ne sydänyön syötötä jää pois, eli jotain tyyliin 23-05 pitäis nukkua heräilemättä. Ei tosiaankaan 12 tuntia, vaan illan viimenen ja aamun eka syöttö voi olla kesken unien ja silti saa "yönukkujan" paperit. ;)

 

Oon antanu väittää itselleni, että paras tapa alkaa vähentää yösyöttöjä, jos vauva oikeasti siis syö öisin, eikä vaan tavan vuoksi ota paria imaisua, on saada tavalla tai toisella ladottua vauvaan enempi kaloreita päivällä. Eli tiheämpää imetystä päivisin ja erityisesti iltaa kohti, ei pelkästään lapsentahtisesti vaan aktiivisesti tarjoamalla, jotain hedelmäherkkua josta vauva tykkää puuron kanssa että sitä menis enempi, öljyä ruuan sekaan, jne.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka usein minkäkin ikäinen täysimetyksellä oleva vauva on rinnalla? Kaikkialla puhutaan vain, että vastasyntyneen pitäisi olla rinnalla 8-12 kertaa vuorokaudessa, mutta enät 1kk, 2 kk, 3kk jne. ikäinen vauva? Mietin siksi, että kun usein tarjoan rintaa "varmuuden vuoksi", jos ollaan menossa hetkeksi vaikka ulos niin, etten välttämättä heti pääse siellä imettämään. Usein poika kuitenkin imee tosi huonosti silloin, jos edellisestä imetyksestä on jo vähän aikaa. Imu on kuitenkin jo tehostunut aika paljon, eikä rinnalla muutenkaan vietetä kuin n. keskimäärin 10 minuuttia kerrallaan ja 1-3 tunnin välein päivällä unista riippuen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ei kai tosta voi mitään tarkkoja määriä antaa, kun lapset on niin erilaisia, mutta meidän 3,5kk vanha tehosyömäri syö ainakin keskimäärin 8 kertaa päivässä (Päivällä 2-3h välein ja yöllä 3-5h välein). Tuntuu olevan toukokuisissa tehdyn gallupin mukaan siellä vähäisimmässä päässä. Monet tuntui siis syövän useamminkin.. Ei tosta mun mielestä mitään haittaakaan pitäis olla, parempi noin, kun sitten stressata vauvan nälkäitkua, jos ei voikaan just oikealla hetkellä imettää :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me saatiin aikoinaan (eli siis vajaa vuosi sitten :P) ohjeeksi, että kolmikuisen syöttövälien pitäisi olla jo yli kahta tuntia. Tuon ikäinen vauva ei enää tarvitse ihan jatkuvasti maitoa vaan päinvastoin kovin tiheä imeminen saattaa aiheuttaa vatsakipuja ja puklailuja kun vatsa ja suolisto ei tiheän syömisen vuoksi saa oikein rauhoittua missään vaiheessa. Meillä oli siis ongelmana tosi runsas puklailu ja tiheät syömiset ja ongelma kyllä rauhoittui jonkin verran kun saatiin syöttövälit pidennettyä yli kaksituntisiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ihan pieni vauva söi tosi usein, enkä kelloa seurannut. Sitten varmaan juuri tuossa parin kuukauden iässä vauvalle tuli aika kellontarkka rytmi ja se alkoi syödä melko tasan kahden tunnin välein. Ihan itse siis nälästään tuohon tahtiin ilmoitti. Pari kertaa vuorokaudessa unien takia tuli pidempi syötötön pätkä, muuten mentiin kahden tunnin väleillä. Jos johonkin oltiin lähdossä, syötin aina vauvan juuri ennen lähtöä, jos ei ollut juuri puolen tunnin sisään syönyt. Helpompi niin.

 

Meillä tuo kahden tunnin väli jatkui tosi pitkään, oikeastaan vasta viimeisen kuukauden aikana (tyttö nyt 7,5 kk) on väli pidentynyt, kun kiinteitä on alkanut upota enemmän. Suurempia mahavaivoja tai pulauttelua vauvalla ei ollut, niin en tuntenut tarpeelliseksi yrittää puuttua tuohon imetysväliin.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onpa mielenkiintoista tietoa yösyötöistä! Mulle tuli heti vähän parempi mieli, kun neuvolassa on vähän marmatettu tosiaan kun meidän 11kk ikäinen syö vielä 2 kertaa yössä. Mutta kun se syö ihan kunnolla, niin en ole viitsinyt yrittää lopettakaan, nälkähän sillä on :girl_sigh: Ja tosiaan poitsu nukkuu 12h ja syö yleensä siinä 4h ja 7h paikkeilla eli esim. klo 20 unille, syötöt klo 24 & 03. Toisinaan syö sitten vielä 05-06 maissa, mutta ei välttämättä vaan voi jatkaa unia omasta sängystä mun kainaloon nostettuna vielä 2-3h. Päivä- tai iltaimetyksiä en viitsi lisätä (~3kpl), koska sitten ei kiinteät maistu kunnolla. Tuota puuroa parhaana aamu- ja iltapalana oon kyllä ihmetellyt, sillä vaikka itse söisin aamulla miten ison lautasellisen puuroa, niin tunnin päästä on jo ihan kamala nälkä uudestaan! Mieluummin syön vaikka voileipiä tai mysliä jugurtilla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

OT: Mullakaan ei muuten puuro sellaisenaan pidä nälkää, pikemminkin päin vastoin eli jos oon aamulla syönyt puuroa, on 11 mennessä kovempi nälkä kuin monesti muulloin siihen aikaan. Ei siis varmaankaan toimi kaikilla vauvoillakaan. Vähän vanhempana kuitenkin joukkoon voi heittää voisilmän ja rasva voi auttaa paremmin nälän pitämisessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten kauan menee, että rinnat "normalisoituvat" maidonnousun jälkeen?

Vauva on nyt 4 vrk ikäinen. Rinnat pakkautuvat ja ovat kipeät, imetys sattuu eikä vauva saa turvonneesta rinnasta hyvää otetta jne. Tuntuu, ettei elämässä ole tällä hetkellä muuta kuin nämä kipeät tissit ja hankala imetys girl_sigh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mulla "normalisoitui" muistaakseni aika lailla reilu viikon kuluttua synnytyksestä. 3-4 pv synnytyksestä oli just se pahin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen noista yösyötöistä vähän sitä mieltä, että vauva voi yöllä syödä ihan kunnolla ja kovastikin vaatia maitoa, mutta ei oikeasti välttämättä ole kamalan nälkäinen. Meillä ainakin molemmat lapset söi yöllä ihan kunnolla kun maitoa oli tarjolla, mutta muutaman yön unikoulutuksen jälkeen maidon vaatiminen jäi pois, nukuttiin kokonaisia öitä (klo 21-06) ja iltapuuroannoskin oli ihan samankokoinen ennen ja jälkeen yöimetysten lopettamisen. Unikoulun aikaan mulla olikin aamuyöstä ihan pinkeät rinnat kun olivat tottuneet yötyhjennykseen, mutta sekin tasoittui ihan muutamassa päivässä.

Meillä esikoinen vieroitettiin yöimetyksistä muistaakseni 8kk ikäisenä ja kuopus n.10kk iässä. Neuvolassa sanoin ihan suoraan, kun neuvolantäti rupesi yösyöttöjen lopettamisesta 6kk iässä puhumaan, että yöimetys ei mua haittaa joten aion niitä vielä jatkaa. Lopettettiin sitten kun vauva alkoi vaatia rinnalle parin tunnin välein ja yöt oli yhtä hulinaa :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiesithän, että imettävä äiti saa pitää lain mukaan ylimääräisiä imetys/pumppaustaukoja? Pumppu ja pullo vaan mukaan ja kylmälaukku, niin ei tarvi antaa korviketta välttämättä ollenkaan. Tai jos duuni on lähellä niin hoitajahan voi tuoda vauvan tissille ainakin kerran päivässä?

 

Missä tällanen pykälä on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos tänään lypsän maitoa pulloon ja laitan sen jääkaappiin ja otan aamulla huoneenlämpöön (bussissa+kaupoilla), niin kauanko se on syöntikelpoista? Ja kauankohan suunnilleen menee että lämpenee syöntilämpötilaan?

 

En haluaisi syöttää paikallisbussissa tai välttämättä muutenkaan kovin julkisesti (suihku+raivari-ongelma..) :girl_cry2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now