Guest *OA*

Tyhmät kysymykset imetyksestä

455 posts in this topic

Sorry en ehdi nyt selata ketjua taaksepain selvittaakseni onko tata jo kysytty.

 

Aiheuttaako aidin syoma salmiakki vauvalle vatsanpuruja?

 

Tää on sarjassamme saattaa aiheuttaa. Joillain aiheuttaa, joillain ei..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 5 päivää vanhalle pikuumiehelle on tullut kovat ilmavaivat. Epäilen että johtuu (joo, fiksu äiti :girl_sad: ) mun viime päivien ruokavaliosta: kaalikeittoa, kahvia, suklaata, ruisleipää. Argh, kuinka tyhmä ihminen voi olla! Mutta kysymykseen: siirryin nyt väliaikaisesti antaman vauvalle korviketta kunnes mun vatsa ja vauvan taas toimii paremmin. Mutta teidän kokemuksella, kun vauvalle on tullut vatsavaivoja jotka ovat jostakin ruoka-aineesta kiinni niin kauanko on mennyt ennen kuin vauvan vatsavaivat on menny ohi? Mä en nyt uskalla antaa rintamaitoa ollenkaan vähän aikaan, toisesta rinnasta kun sitä muutenkin heruu paljon ja tuntuu että vauva nielee ilmaa samalla. Meidän pikkuinen on eilisillasta lähtien röyhtäissyt jatkuvasti! illalla oli oikein maraton päällä ja itki ja huusi.

" roikutamme" isän kanssa vuorotellen vauvaa olan yli ja taputame alavatsaa/peppua jolloin tulee röyhtäisyjä mutta kun niitä tulee vähän kuin aiuisillekin tasaisin välein. Vauva nukkuu kuitenkin myös jotenkuten ja röyhtäisee itse "unessa". Kovasti huollettaa mua kuitenkin kun kiemurtelee ja ähisee tasaisin välein unessa jotta ilma tulisi ulos., välillä röyhtäisee ja välillä ei. Sitten jatkaa hiljaa ja rauhallisesti uniaan hetkeksi.Mun mielestä kakkaa ja pissaa kuitenkin ihan normaalisti, röyhtäisyistä huolimatta.Imetin aina kun vauva pyysi rintaa mutta nyt on mennyt pitempiä jaksoja ilman että näyttää että haluaisi ruokaa, olen kuitenkin antanut vähän korviketta n. 3-4 tunnin välein. Onko kellään vastaavanlaisia kokemuksia, kaikki apu otetaan kiitollisesti vastaan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pitkään hyvin vatsavaivainen vauva, käytiin jopa allergialääkärillä ja oltiin hyvin suppeilla välttämisdieeteillä (olin syömättä maitotuotteita, kananmunaa ja viljoja) mutta loppujen lopuksi eniten auttoi aika. Mä en kyllä missään vaiheessa tarjonnut korviketta, kun olin vähän hysteerinen tuon täysimetyksen suhteen, ja ihan tyytyväinen olen kyllä jälkikäteenkin tuohon ratkaisuun. Se siis sopi meille. Mutta mitä siis halusin tällä sanoa, niin valitettavasti jotkut vauvat ovat hyvin herkkiä vatsaltaan ensimmäiset kuukaudet (tai meidän tapauksessa ensimmäiset 4-5 kk). Lohdutuksena voin sanoa, että kun puolen vuoden iän jälkeen aloiteltiin kiinteitä, mikään ei ole aiheuttanut suuria ongelmia. Eli vatsavaivaisuus saattaa jopa poistua. Minäkin välttelin noita eniten ilmavaivoja aiheuttavia ruokia pitkän aikaa, mutta vaivoja oli silti. Jossain vaiheessa sitten aloin vaan syödä ihan kaikkea.

 

Ilmavaivoihin voi auttaa pierujumppa, jossa vauvan jaloilla tehdään pumppaavaa liikettä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Sen verran nopsaan kommentoin, että ettehän menisi vain ojasta allikkoon siirtymällä korvikkeeseen?! Sekin kun voi aiheuttaa vatsavaivoja. Itse jatkaisin imetystä, jos tarkoituksena on kuitenkin imettää. Äidin ruokavalio ei vaikuta rintamaitoon kovin pitkään eli heti kun lopetat vatsavaivoja aiheuttavat ruuat, pitäisi vauvankin vatsan rauhoittua, jos kyse ei ole mistään varsinaisesta allergiasta. Sitä paitsi vatsaoireet ovat jossain määrin tavallisiakin mitä pienemmästä vauvasta on kyse. Nykylinjaus taitaakin olla, että vauvaa olisi jopa hyvä siedättää eri ruoka-aineisiin - tietenkin kuitenkin järki kädessä, ettei ylettömästi vauvaa masuvaivoilla kiusaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos MiniM ja Nadda kommenteista. Nyt on jo vähän parempi olo kun vauva tuossa nukkuu eikä enää röyhtäise unissaan yhtä paljon joten pidän peukkuja että olisi tosiaankin vain kiinni mun omista ilmavaivoista eikä jatkuva ongelma. Kovasti vaan nukkuu mutta ehkä se johtuu siitä että yöllä meni "yönukkumaan" vasta keskiyön jälkeen kun yritimme saada pahimmat ilmakuplat pois vatsasta ja vauvaa rauhoitetttua joten on vähän univelkaa. Tarkoitus on kyllä nimenomaan jatkaa rintamaidolla, olenkin tänään käyttänyt rintapumppua (ja aika suihkutissit mulla on joten pitää kiinnittää huomiota ettei vauva nielaise niin paljon ilmaa muutenkin). Niin, mutta tämä päivä mennään ehkä vielä korvikkeella kunnes tuntuu ettei mulla enää ole hirveästi ilmaa vatsassa itselläni, sitten taas heti takaisin rintaruokintaan, ehkä jopa tänään illemmalla koska tuo imetys on itsellä vielä niin uutta (5. päivä..) että tuntuu että sitä pitää harjoitella (osaan tällä hetkellä vaan imettää makuulla kylkiasennossa :ph34r:).

 

Voi apua tätä vastasyntyneen (ja esikoisen) äidin jatkuvaa tuskaa! :blush: En viikko sitten osannut kuvitellakaan että minä; fiksu, järkevä nainen (mukamas!), olisin jatkuvasti näin huolissani tuollaisesta pienestä ihmisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suihkutissit ovat kyllä omiaan lisäämään vauvojen ilmavaivoja. Mulla tulee maito vieläkin suihkuten, vaikka imetys onkin jonkin verran vähentynyt täysimetyksestä nyt kun vauva syö jo jonkin verran muutakin ruokaa. Mä en siis sitä ongelmaa ole saanut missään vaiheessa haltuun. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne pienen ilmavaivat on kurjia, mutta toivottavasti menee ohi :) mäkään en kyllä noin herkässä vaiheesa imetystä vielä suosittelisi pitämään taukoja imetyksessä, ettei vain tee maidonnousulle ja tuotannolle hallaa. Pienten massut on niin herkkiä, että se masuvaiva voi johtua ihan siitäkin, että menee tosiaan ilmaa maidon mukana.. Maidon suihkuaminen kyllä helpottaa ainakin jossain määrin ajan myötä (mullakin oli suihkutissit silloin joskus) ja myös lapsi oppii nielemään maitoa eri tavalla. Meillä oli kanssa sellainen ahmatti, että ilmaa meni aina maidon mukana, siinä sai sitten vanhemmat olla röyhtäyttämässä aina syötön jälkeen. Olisko niin, että nykyään sanotaan että imetyksen jälkeen ei tarvis röyhtäyttää, mutta kyllä meillä ainakin piti tehdä niin useamman kuukauden ajan. Yöllä ei kyllä röyhtäytetty juuri koskaan..

 

Toi on tosi hyvä, että olet pumpannut maitoa, että maidontuotanto pysyy yllä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyttö on osittaisimetyksellä, mikä meillä tarkoittaa sitä, että ensin saattaa tulla n. 20 ml NAN:ia pullosta (, jos isompi nälkäraivari), sitten rintakumi-imetyksellä n. 35 minuuttia imetystä ja tähän päälle vielä NAN:ia n. 80-100 ml. Lapsi on nyt kolmeviikkoinen.

 

Jokaisen ym. vaiheen jälkeen röyhtäytetään ja röyhtäys saadaankin pihalle, usein oikein kunnon miehekäs sellainen.

 

Ongelma: imetän päivässä parisen kertaa, eli tuo rutiini käydään läpi. Muutoin tulee pelkkää pulloa, jossa joko pelkkää NAN:ia tai NAN+äidinmaitoa lypsettynä. Röyhtäyksistä huolimatta näillä pullo-imetys-pullo -kerroilla tulee aina puklu. Tyttö kohtelee pulloa aika "väkivaltaisesti" eli imee eläimen raivolla, lähes sama suhtautuminen on rintaan. Puklu tulee usein kovalla viiveellä ja on "jähmeämpää" kuin pelkän pullokerran puklu.

 

Luin jostain, että äidinmaito ja korvike käyttäytyisivät eri tavalla mahassa? Ajan tällä takaa sitä, että veikkaan tytön puklaavan äidinmaidon pihalle.

 

Vinkkejä, apua, jotain? Tyttö on puklannut pulloravinnot muutaman kerran pihalle, mutta puklu on tullut aina n. puolen tunnin sisällä ateriasta, vaikka röyhtäyttäminenkin olisi onnistunut. Nämä "yhdistelmäravintokertojen" puklut tulevat säännönmukaisesti paljon pidemmällä viiveellä ja koostumus on erilaista.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt tiedä onko tästä mitään apua, mutta sanonpa sen mitä tuli mieleen.

 

Veikkaisin, että puklun koostumus voi hyvin olla riippuvaista siitä, miten kauan maito ehtii mahassa viipyä, eikä niinkään siitä mistä se koostuu. Meidän tytöllä heti tulevat puklut olivat hyvin maitoisia ja jos välillä meni parikin tuntia pukluun (kun nukahti suoraan syötöllä) oli tuo puklu melko puuromaista. Vaikka siis äidinmaidosta molemmat.

 

Tuosta varsinaisesta ongelmasta en sitten oikein tiedä. :girl_sigh: Voihan olla, että tytön maha vaan on tottuneempi käsittelemään korviketta ja pärjää sen kanssa paremmin. Tai sitten reagoi vaikka johonkin sun syömisiin noin. Tai sitten ihan käytännön syömistyyliongelma, eli imiessään rintaa joutuu varmaan imemään voimakkaammin kuin pullosta. Jos syö pelkkää pulloa aloittaa heti vähän rauhallisemmin, mutta jos viettää ensin pitkän ajan rinnalla joutuu tottumaan voimakkaaseen imuun ja jatkaa sitä sitten pullollakin, jolloin ilmaa menee enemmän sisään kuin pelkällä pulloruokinnalla. Syökö tyttö yhtä paljon korviketta kerralla imetyksen yhteydessä kuin ilman sitä? Jos maha tuleekin liian täyteen, kun voihan sitä maitoa tulla suht reilusti puolessa tunnissakin ja sitten vielä pullollinen päälle.

 

Nämä nyt ihan arvauksina, jospa niistä jotain ideoita saisi. :g32:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mullekin tuli mieleen, että voiko olla, että niillä imetyskerroilla tuleekin sitten kokonaisuudessaan vähän liikaa sitä maitoa, jos saa pullosta vielä päälle. Paljonko sitä korviketta menee normisyötöllä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ ja ^^, saattaapi hyvinkin olla juuri se. Tuntuu, että korviketta menee lähes sama määrä, oli mukana imetystä tai ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä en osaa imetykseen sanoa mitään mutta mun korviin kuulostaa tuo korvikkeen määrä suurelta (edit. siis imetyksen lisäksi, ei yksinään). Eli meidän tyttö söi tuon verran syötöllä pelkkää korviketta tuon ikäisenä. Ja kun teillä tulee siihen päälle vielä imetyksestä saatava maitomäärä. Tietysti syömismäärät on hyvin vauvakohtaisia mutta mä ajattelin että meidän neiti oli suuriruokainen pienenä ja korvikemäärä oli aina siellä suositusten yläpäässä jollei ylikin. Eli sen mukaan ajattelisin että jos vauva syökin liikaa maitoa ja puklaa sitten ylimääräiset pihalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Pulloruokinnan huonoja puolia on just ylensyöttämisen vaara. Kun jotenkin pullosta ei se vauva niin hyvin tajua lopettaa, vaikka olisi täynnäkin. Kokeile pienentää imetyksen jälkeen annettavaa maitomäärää ihan reilusti tai vaikka joskus jättää kokonaan poiskin, annat sitten vasta vähän ajan päästä, jos vauva vielä on selvästi nälkäinen. Eikö vauva siis tunnu yhtään kylläiseltä imetyksen jälkeen?

 

Voihan sulta oikeasti tulla sitä maitoa hyvinkin ja riittäisi ravinnoksi yksinäänkin toisinaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt ole varma osuuko tämä aiheeseen, mutta olen huomannut että meillä tissiltä imiessä tulee suuremmat puklut kun pullosta syötettäessä (vaikka pullossa olisi samaa äidinmaitoa pumpattuna). Eli oletko kokeillut antaa pullosta äidinmaitoa? luulen että liittyy siihen et tissiimussa menee enemmän ilmaa mahaan (voiko olla..?) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tuon imetyksen kanssa vähän ongelmia. Poika on nyt vasta viiden päivän ikäinen. Sairaalassa sain pojan itsekin paljaalle tissille mutta kotona se ei onnistu ollenkaan. Poika ei malta ollenkaan keskittyä, on hyvin levoton ja levottomammaksi käy, kun yritän rinnalle. Ei siis yritäkään napata kiinni. Sairaalassa minulta ei juurikaan tullut maitoa (sukuvika) mutta nyt eilen illalla pumpatessa sain tulemaan ja nyt sitä on tullut 20-30ml pumppauskerralla.

 

Miten ihmeessä saisin pojan taas rinnalle? Ei sitä itkua ja huutoa viiti kauaa kuunnella, vaikka minulla kärsivällisyyttä onkin. Onhan se hyvä, että maitoa nyt sitten tuleekin ja jaksan kyllä pumpata, kun tiedän, miten hyvää se vauvalle on mutta ainahan se olisi parempi, kun ei tarvitsisi veivailla pullojen kanssa. Pääasia kuitenkin on, että poika saa syömistä ja kasvaa.

 

Mikä on muuten hyvä korvikemäärä noin pienelle? Tuntuu, ettei poika välillä meinaa täyttyä millään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi, kuulostaa tosi tutulta. Meillä meni kuukauden verran siihen, että imetys alkoi sujua kotona, ensimmäisen kuukauden siis pumppailin ja annoin korviketta. Omasta kokemuksesta viisastuneena sanoisin, että kannattaa hakea apua imetyksen sujumiseen sairaalasta tai joltain imetystukihenkilöltä mahdollisimman nopeasti, niin pääsee helpommalla.

 

Mä kanssa alussa pähkäilin korvikemäärien kanssa, meille sanottiin sairaalasta, että sopiva annos suurinpiirtein meidän nelikiloiselle oli suurinpiirtein 50 mg (kahdeksan kertaa vuorokaudessa), välillä enemmän välillä vähemmän, pikkuhiljaa määriä sitten nostetaan. Tuo ruoan määrän arviointi on kyllä aluksi tosi hankalaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Minä myös sanoisin, että kannattaa sinnikkäästi yrittää imettää, jotta lapsi ottaisi mieluummin rinnan kuin pullon. Pullossa kun on lapsen kannalta se helppous, ettei juuri töitä tarvitse tehdä, kun maito jo hurisee vatsaan. Siksi imemään joutuminen voi alkuun tuntua vauvasta työläältä ja vauva venkoilee. Auttaisiko kuitenkin, jos odottaisit, kunnes vauva on selvästi nälkäinen ja tarjoaisit aina vain rintaa uudelleen ja uudelleen? Tiedän, että se on turhauttavaa, mutta oikotietä onneen ei taida olla. Joka kerta pulloa tarjoamalla siirrät ongelmaa vain tuonnemmaksi. Tai sitten vaihtoehtoisesti alat tarjoamaan rintaa jo siinä vaiheessa, kun kova nälkä ei ole vielä ehtinyt iskeä.

 

Mulla nyt ei ole kokemusta täysiaikaisena syntyneistä vauvoista, mutta omieni kanssa imemään on opeteltu opettelemalla. Eli ensimmäisinä päivinä lapselle tuputetaan rintaa vähän väkisinkin ja otetaan rinnalle vähän joka välissä. Eihän se vauvakaan ole seppä syntyessään, vaan hakemista se on puolin ja toisin. Tsemppiä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

SininenHetki: joskus kannattaa tehdä myös niin, että pahimpaan nälkäkiukkuun antaa maitoa hörpyttämällä/ pullosta (mielummin toki hörpyttämällä) ja sitten ottaa rinnalle. Näin kylläisyyden tunne yhdistyy ennemmin rintaan kuin pulloon. Rintakumia voit kokeilla jos tuntuu ettei vauva muuten saa otetta. Ja pesiminen on ehdottoman tärkeää!! Hengailette vauvan kanssa mahdollisimman vähissä vaatteissa peiton alla, jolloin vauvan luontaiset viestit saavat vahvistusta ja halu hakeutua rinnalle herää. Ja aina voi tarjota rintaa, oli vauvalla oikeasti nälkä tai ei. Ota yhteyttä neuvolaan/ sairaalan imetystukihenkilöön ja pyri saamaan joku ammattilainen auttamaan vauvaa rinnalle. Kun sinnikkäästi yrittää, niin se yleensä palkitaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kommentoin sen verran omiin höpinöihini, että puklut ovat vähentyneet selvästi, kun röyhtäytystä pidennettiin, ts. ei tyydytty ensimmäiseen röyhtäisyyn (niitä tulikin reippaasti aina lisää).

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sininen hetki, kokeile antaa rinnan sivusta imetyksen alussa vähän lisämaitoa pipetillä niin että pahin nälkä menee ohi. Meillä oli takkuinen alku mutta tämä oli paras vinkki imetykseen meidän lyhytpinnaisen ja malttamattoman tytön kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on ollut aika paljon esillä mediassa taapero-imetys. Haluaisinkin kysyä ihan esikoisen saaneena, että tälläisillä jotka imettää jo melkein esim.2vuotiasta niin miten sitä maitoa tulee edelleen? Kuinka usein 2-vuotias on päivälläkin rinnalla? Vai yleensä kuinka usein rinnalla tulisi olla että maidontulo pysyisi tasaisena jos ruokavalioon kuuluu jo melkein kaikki?

 

Itse olen tässä kovasti pohtinut imetyksen lopettamista, koska tyttö on lähes 6kk vanha, ja on niin paljon tyytyväisempi juotuaan pullosta kuin imien rintaa. Yritän silti takoa itselleni päähän sitä että minun on pakko imettää, koska neuvolassakin niin sanotaan.. Miten sitten täällä äidit on siirtynyt korvikkeeseen? Montako annosta voi antaa jo päivässä korviketta? Maidon tuotanto kun minulla ei ole ikinä ollut mitään järkyttävän runsasta, ja epäilen että cerazette-pillereiden aloittaminen ei auttanut ainakaan asiassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vieras_Leppis: itse olen imettänyt lapsosiani reilun vuoden ikään, en siis kaksivuotiaaksi, mutta pitkän tovin siten, että pääruoka on saatu jo muualta. Itse asiassa kummankin kohdalla varmaan pari kuukautta vain noin kerran päivässä, joskus kaksi, joskus taas ei lainkaan. Ihme ja kumma, mutta kyllä sitä maitoa vaan tuli. Ja kun lopetin (vauva lopetti itse) nuorimman imetyksen jouduin vielä kerran pumppaamaankin, kun maito pakkautui niin pahasti. Eli kyllä sitä maitoa tulee niin kauan kuin joku vaan imee :)

 

Luulen, että vauvasi on oikein tyytyväinen rintamaitoosi. Vauvoilla on erilaisia vaiheita ja eri jutut kiinnostavat: pullo saattaa tuossa iässä olla kiva juttu ja taas jossain vaiheessa ei niin kiva. Pakolla ei kannata imettää, mutta jos imetys tuntuu itsestä edes jollain lailla kivalta, niin kannattaa ihmeessä jatkaa sinne 1-vuotissynttäreiden tuntumaan. Jos taas ei, niin käsittääkseni noin 5 maitoannosta (0,5 l päivässä) on tarpeen tuossa iässä, jos syö jo muutakin ruokaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille vastauksista!

 

Olen saanut pojan nyt rinnalle, toiselle paremmin kuin toiselle. Tuossa toisessa on pienempi nänni, niin ei varmaan sen takia saa kunnolla otetta siitä. Rintakumit on tuolla kaapissa mutta nuo kaupan kumit on niiiiin liruja, tosi typeriä :mellow: Lisämaitoa on kuitenkin annettava, sillä vielä ainakaan ei rintamaito riitä pojalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olisiko jollain vinkkiä siihen, miten vauvan saisi haukkaamaan rintaa kunnolla? Ongelmana on liian pieni imuote, hän ei siis avaa kunnolla suutaan, vaan jättää sen pieneen suppuun. Hampurilaisotteella saan yleensä rinnan tarpeeksi syvälle, mutta nännit ovat jatkuvasti aran oloiset ja niitä pitää rasvata. Kireä kielijänne ei ole ongelma, se tarkistettiin sairaalassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now