Marleena

Sappivaivat

59 posts in this topic

No onpas erilaiset käytännöt. mulla nimittäin oli navan kohdalla se suurin reikä ja sitten oli 3 pientä, yksi ylhäällä ja kaksi oikealla sivulla. Ja täällä tosiaan oli ihan "tavalliset" tikit ja 3vkoa sairasloma, jonka aikana nostelu kielletty..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen lämpimästi niille, joilla on pahoja sappikohtauksia, tulehdusarvojen mittauttamista ja antibioottikuuria. Mulla itsellä todettiin joitain vuosia sitten sappikivet, ja ennen asian varmistamista (ultralla) multa tsekattiin myös tulehdusarvot, jotka oli koholla. Sappikivien toteamisen jälkeen lääkärit ei kuitenkaan kiinnittäneet mitään huomioita tulehdusarvoihin, edes silloin kun ultralääkäri sanoi sappirakon näyttävän tulehtuneelta. Sain pari todella pahaa sappikohtausta leikkausta odotellessa, ja jouduin lopulta sairaalan ensiapuun kun en enää kestänyt kipuja ja litalgin ei tehonnut (ja salaa toivoin että mut olisi leikattu vaikka heti...). Sairaalassa sain antibioottitipan ja kun kotiuduin, antibioottikuuri jatkui. Siihen loppui pahat kohtaukset :girl_dance: Pieniä kipuja oli vielä etenkin jos söi vähän huolimattomasti, mutta kevyesti pystyin sitten odottamaan vielä kolme kuukautta leikkausta :girl_sigh: Eli mulla ne pahimmat kohtaukset oli seurausta tulehtuneesta sappirakosta.

 

Leikkaus itsessään meni hyvin, kaksi vähän isompaa arpea (navassa ja rintalastan alapuolella) ja kaksi pienempää (oikealla puolella) jäi muistoksi siitäkin tuskasta. Yhden yön olin sairaalassa ja kaksi viikkoa sain sairaslomaa, mikä tosin opiskelijalle oli ihan yks hailee...

 

Niin ja ruuat jotka kohtauksia aiheutti, oli ainakin sipuli, purukumi(!), kaali, mausteet ja rasvainen ruoka. Pahimman kohtauksen sain jouluruuasta kun oli pakko päästä herkuttelemaan :girl_pinkglassesf: Ikää oli sappipotilaaksi huikeat 21 vuotta, mitä kaikki lääkäritkin ihmetteli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Comeback valitettavasti tälle osastolle. Olin 1.5 vuotta oireeton, mutta nyt olen kahden viikon aikana saanut taas 3 kohtausta. Kuopus on nyt 4.5kk ja leikkausaika jäi vuosi sitten käyttämättä kun olin ihan alkuraskaudessa. Silloin mulle sanottiin, et voi soitella aikaa kun on toipunut synnytyksestä. No en ole ollut innokas soittamaan, kun ei ole ollut oireita ja koska vauvalle ei kelpaa pullo.. Nyt on varmaan pakko lähteä ruikuttamaan aikaa, koska vauvan ja 2-v hoitaminen on ihan mahdotonta jos kohtaus iskee.

 

Muistelen, et silloin 2011 kirurgi oisi sanonut et vaan yksi imetyskerta täytyy jättää leikkauksen takia väliin, mutta täällä oli pidempi aika mainittu. Sekin jännittää kun en ole ikinä saanut pumpattua maitoa et miten se onnistuu ja miten vauva pärjää ilman. Vauveli nukkuu tälläkin hetkellä mun sylissä, kun otin puolenyön aikaam Litalginia ja en uskalla vielä imettää. Sängyssä hamuilisi rintaa, niin en voi sinne mennä. Olisi kyllä ihana nukkua kun kohtauskipu viimein hellitti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päädyinkin sitten päivystysleikkaukseen, tuon edellisen tekstin jälkeen nousi 40 asteen kuume ja vaikka sappikipu oli poissa, oli olo muuten kamala. Maksa-arvot oli korkeat ja jouduin jäämään päivystyksestä osastolle yöksi. Sain oman huoneen ja sain pitää vauvan mun kanssa siellä, aivan superpalvelua sairaalalta. Antibioottia sain tipan kautta ja seuraavana aamuna leikkaukseen. 4 pientä reikää samoilla sijainneilla kuin edellisillä leikatuilla, itsestään sulavat ompeleet. Ei suurempia rajoituksia tullut, viikon päästä leikkauksesta saunaan, mutta saa voinnin mukaan käydä kaupassa ja nostella vauvaa. Esikoista (12kg) en kyllä ole nostellut eikä kyllä tee mielikään ihan heti (tai haluaisin tietenkin nostaa syliin,mutta keskivartalo ei ole siitä samaa mieltä). Kotiin pääsin jo samana iltana. Sain pahoinvoinnin estolääkettä ja ei tullut yhtään pahoinvointia nukutuksesta. Imettää sain heti kun kykenin, lääkitys leikkauksessa oli sama kuin sektiossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vuosi siinä meni ja tänään sitten tuli kohtaus. En heti tajunnut et on sappikohtaus vaan ihmettelin kun selkää alkoi sattua, otin panadolin (jota ei olis hyvä syödä sappikohtauksessa kuulema) ja kun ei siitä apua niin otin sitten litalginin ja sitten kipu lakkas eli sappikohtaus oli kyseessä. Nyt vaan toivon et seuraava kohtaus tulee (jos on tullakseen ) sit taas vuoden päästä. Pohdin et mitä olin syönyt et mikä voisi laukaista kohtauksen ja luulen et eilen syöty suolainen pitsa on aiheuttaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ei ole tullut mitään kunnollisia kohtauksia mutta työterveyslääkäri halusi laittaa lähetteen ultraan kun uusi litalgin reseptin niin isot sappikivet sieltä löyty. Nyt täytyy vaan toivoa ettei kohtauksia tuu ennen kuin pääsen leikkaukseen

Share this post


Link to post
Share on other sites

nyt on leikkausaika saatu ja heti alkoi jännittämään. Eniten askarruttaa et kuinka pitkään mahdan joutua olemaan sairaslomalla kun työ on ihmisten nostelua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla tuli ihana kamalat sappivaivat taannoin, kun keskeytyneen keskenmenon vuoksi söin Panacodia. Oli ihan hirveää, kun muutenkin oli aivan järkyt kivut, ja sitten vielä tuli nuo sappikivut ylävatsaan.

Soitin silloin äitiyspolille mutta mitään apua en saanut, kun oireet eivät kuulemma tuntuneet liittyvän mitenkään itse keskenmenoon...olin kuitenkin polilta saanut reseptin tuohon lääkkeeseen, joka mitä ilmeisemmin kohtauksen aiheutti.

En enää kyllä aio syödä kodeiinia sisältäviä lääkkeitä. Oli ihan kamalat kivut. Sen jälkeen ei ole uusiutunut, toivotaan, että näin pysyykin. Mutta kehottaisin siis välttämään kodeiinilääkkeitä, jos sappivaivaa on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

panacodia ei saa syödä jos on sappivaivaa ja lääkärin pitäisi kysyä kun sitä määrää että onko ollut sappivaivaa.

Täällä perjantaina käyty leikkauksessa ja nyt tuntuu et elämä alkaa voittamaan. Pääsin jo perjantaina kotiin mutta sain niin pahat hartiakivut kaasuista että alkuun niitä ei meinattu millään saada pois. Lääkäritkin jo ihmetteli et mitä tekevät mutta onneksi saatiin lääkkeillä kuriin ja pääsin kotiin jo samana päivänä. Tosin nyt kun hartiakivut on vähentyneet niin navan kohdan reikä kipuilee. Tosin siitä kohtaa vatsa on ihan mustelmilla eli ei ihme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now