Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

383 posts in this topic

^ mielenkiintonen väite lääkäriltä, koska asiasta on useita ihan tunnettuja tutkimuksia, joissa on keskenään samat lopputulokset... Mutta no, T4V on joka tapauksessa niidenkin valossa merkityksellisempi kuin TSH eikä ne _mahdolliset_ haitat minun mielestä ole niin pahoja kuin monessa muussa asiassa eikä niistä edes voi tietää, mikä johtuu kilpirauhasesta ja mikä jostain muusta. Ja kun lääkitys on kunnossa ja sairaus tiedossa raskauden alkaessa, se suojelee pitkälle! :) T4V:hen liittyvät mahdolliset ongelmatkin ilmenee vain niillä, joilla arvot on matalimpien 10% joukossa. Mitään netin kauhujuttuja en lukisi enkä niihin luottaisi, itse viittaan vaan tuohon tutkimustietoon.

 

Tosiaan joillakin annosta nostetaan läpi raskauden, on ne vaan niin yksilöllisiä juttuja. Mulla on arvot koko ajan parantuneet, mikä johtuu kyllä varmasti siitä, että lääkitys alkoi just plussapäivänä ja sitä ennen oli ollut hoitamaton. Elimistö varmaan positiivisessa shokissa. :D

 

Mä pidän aina labraolosuhteet vakiona eli paastoan (paastosin ekalla kerralla muiden kokeiden takia niin en viitsi muuttaa sitä tapaa, jotta kokeet on keskenään vertailukelpoisia) ja meen kokeisiin tunnin sisällä heräämisestä. Tosiaan jos joka kerta toimii samalla tavalla niin se lienee tärkeintä, mutta kofeiini ja nikotiini kyllä ymmärtääkseni vaikuttaa. Mutta no, sitä ei sanota virallisissa ohjeissa, kuten ei kaikkea muutakaan. Suhtaudun näihin aika jyrkästi, koska kilpirauhasen diagnosointi ja hoito on niin erikoisella tolalla ylipäätään Suomessa... Teen, kuten maalaisjärki sanoo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkäs ne T4V viitearvot raskauden aikana olivatkaan? Mulle terkka aina vaan puhuu tosta TSH:sta, kysymällä toki olen saanut sen toisenkin selville. Edellisellä kerralla se oli 16,5, viimeisintä en tiedä. Huomenna saan lääkäriltä uuden ohjeen annostuksen lisäämiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viitearvot vaihtelee sairaanhoitopiireittäin ja yksityisilläkin. HUSLABilla T4V:n viitteet on 9-19 muistaakseni, raskauden ajalle ei ole mitään erillisiä.

 

Alle 15 tulee monella oireita ja itse ainakin olin todella huonossa kunnossa, kun T4V oli 10-14 välillä vuosia. Nyt se on vihdoin noussut 16:een ja se tuntuu olossakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okei, no hyvä että se arvo ainakin on viiterajojen sisällä :) Mulla tää tauti sinällään vähän hassu, että mulle ei oireita juurikaan ole tullut, paitsi silloin kun meni TSH liian alas (jotain alle 1). Alunperinkin tämä koko "sairaus" selvisi kun lähdettiin etsimään syytä runsaalle hiustenlähdölle ja silloinkin TSH taisi olla just päälle viiterajojen eli 4 jotain. Normaalissa olotilassa tuo 3 ei olisi mulle mitenkään huono arvo, enkä huomaisi olossa mitään. No, katsotaan mitä lääkäri sanoo :)

Edited by Nasty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, onhan nuo hyvin maltilliset arvot olleet alunperinkin. :) Mulla oli T4V ja TSH molemmat 10 pintaan pahimmillaan ja sillon lihoin, olin masentunut, lähti hiukset päästä ja aineenvaihdunta ei toiminut yhtään.

 

Kroppahan tottuu huonompiinkin arvoihin, sopeutuvainen kun on, ja varmaan etenkin raskaana sopeutuu. Onneksi sulla huomattiin koko homma, vaikka itse et huomannutkaan, tosi hyvä tuuri! Hoitamattomana tuo kuitenkin vuosien mittaan pahenee ja on koko ajan haitallisempi, kun aineenvaihdunta jne. alkaa seota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on vajaatoiminta, joka diagnosoitiin just plussan aikaan, ja täällä otettiin eka kontrollikoe heti ekan neuvolan jälkeen, se taisi olla rv8. Ja sen jälkeen oon käynyt ja käyn 6 viikon välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla otettiin tänään ekaa kertaa tän raskauden aikana kilpparit, TSH 2,7 ja T4-v 18,0. Tänään 10+0. Tällä hetkellä annos on 125 ug x 1, nostin heti plussasta 25 ug. Eli edelleen pitäisi nostaa, odottelen lääkärin kantaa asiaan. Viime raskaudessa mulla oli TSH alussa 9,8 kun Thyroxin ei millään pysynyt sisällä.. Nyt olen ottanut Thyroxinin yöllä niin on ehtinyt imeytyä ennen kuin aamulla oksennan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nostaisin kans tuossa vaiheessa. Tosin positiivistahan on se, että vauvalle T4V on tärkeämpi kuin TSH ja se on sulla hyvä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljonko tuo T4-V siis pitäisi olla raskauden aikana? Mulla nyt 0,075 mg tyroksiiniannostuksella tänään (21+1) mitattuna T4-V 15.7 ja TSH 1.5, ilmeisesti ihan ok arvot?

 

Muoks: olihan tuossa ylhäällä näköjään jo keskustelua tästä. Jännä, että viitearvon alaraja on noinkin alhanen kuin 9.

Edited by ~dolphiner~

Share this post


Link to post
Share on other sites

dolphiner, yleensä tavoite on viitevälin yläkolmanneksella ja noudatan itse sitä myös raskaana. Mulla tuo on ennen raskautta ja lääkitystä ollut 9-14 välissä ja olo on ollut karsea. Nyt lääkityksellä ja raskaana on pysynyt 16:ssa ja se tuntuu hyvältä. :) (TSH mulla on nyt hyvin lähellä nollaa ja saa ollakin, aiemmin se oli 5-10 välillä.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla taas ei viime raskaudessa T4-v noussu millään vaikka TSH oli matala, loppuvaiheessa T4-v taisi olla vähän alle 11.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mullakaan se ei oo kertaakaan käynyt yli tuon 16, vaikka lääkitystä on nostettu todella tuntuvasti, ja tosiaan 14 oli viimeisin arvo ennen raskautta eli hyvinkin ois voinut nousta... Eli joo, varmasti raskaus vaikuttaa etenkin loppua kohden. Alussa toki kroppa pyrkii itse korjaamaan arvoja ja itselläni kävin varmaan niin.

 

Toisaalta raskauden aikana T3:n mittaaminen ois tosi tärkeää, mutta sitä ei ainakaan meillä saa neuvolassa millään... Äitiyspolilla kyllä otettiin sekin onneksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolalääkäti laittoi mut kilpparitestiin muutama viikko sitten, kun valitin koko raskauden kestänyttä väsymystä. Tänään neuvolassa sit kuulin tulokset, ja kaikki muu oli viitearvoissa mutta toi TSH oli yli suosituksen. Se oli 3.41 kun terkan mukaan saisi olla max 2.5, mielummin alle 2.3. No mähän en mitään näistä tajua, terkka sanoi soittavansa perään kun on jutellut lääkärin kanssa, mutta sitä ennen on tärkeintä panikoitua itse ja kysyä neuvoa täältä :grin:

Mitä toi niinkun siis tarkottaa? Ihan ok vai pitääkö joku lääke saada :huh:

Muoks. Verikoe otettu rv26.

Muoks2. Ja terkka soitteli just. Lääkäri oli laittanut mulle reseptin menemään apteekkiin, eli lääkitys pitää aloittaa ja 6vk päästä uusi verikoe.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ hienoa, että sait lääkityksen! Raskaana se kirjoitetaan herkemmin. Etkö sä jossain vaiheessa puhunut kovasta väsymyksestä ja ihmettelit sitä (ei tässä ketjussa)? Kilpparihan sitä tekee nimittäin. Toivottavasti arvo lähtee laskuun! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Airua, joo väsymys on ollut aikamoista. Toivon että lääkkeet auttais. Mitä oon lueskellut nyt näistä kilppareista, niin oireiden kirjo kyllä mulla täyttyy monelta osin. Oon tätä epäillyt joskus ennenkin, mut työterveydessä joskus otettu testit ja ne on ollu ok.

Jäänyt nyt mulle tää hiukan epäselväksi, että kuinka pitkä lääkitys tää on, jatkuuko vain raskausajan vai miten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä kuvittelisin, että sun arvoja aletaan nyt seurata ja luultavasti lääkitys tulee jatkumaan raskauden jälkeen, jos arvot lääkityksen kanssa ovat normaalit. Jos ne alkaa raskauden jälkeen menemään liikatoiminnan puolelle, niin sitten lääkitystä aletaan rukata. Täähän on kuitenkin paranematon tauti, tosin jos omat arvot on ihan rajoilla, niin tilanne saattaa kohentua raskauden jälkeen jonkin verran.

Edited by JoHe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Johe! Terkka kun eilen soitti kertoakseen lääkärin kannan asiaan, niin ei itse sitten siinä mitään älynnyt kysellä, ja vasta puhelun jälkeen alkoi tulla kysymyksiä mieleen.

6vk päästä uudet verikokeet ja siitä ennen neuvolakäynti, jospa siellä sitten jotain osaisi kysellä.

Jännä että tavallaan tuli täytenä yllätyksenä koko tämä homma, ihan puskista, vaikka toisaalta oon joskus tätä epäillytkin. Nyt vaan oon laittanut näitä oireita raskauden piikkiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja vielä vaan tarvii nostaa annosta. TSH 3,3, ennen annosnostoa 6 vk sitten 2,7.. T4-v oli kyllä hyvä 19,7. Nyt olen siis nostanut annosta jo 50 % aiemmasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punatulkku: Onko lääkäri antanut sinulle ohjeet nostosta vai viilaatko itse? Minä olen myös ottanut Thyroxinin nyt aamuyöstä vessakäynnillä, että ehtii imeytyä, kun aamusta ei ikinä tiedä, tuleeko ylös vai ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täppään ketjun vahvistuvan plussan myötä. Vajaatoimintalääkitys on ollut vähän vajaa 2 vuotta, tähän mennessä 125 ug/päivä. Heti ekan plussan saatuani nostin ohjeen mukaisesti 25ug, eli nyt menee se 150ug/päivä. Katsotaan, mitä neuvolassa tuumaavat :) Mulla vajis on todettu oireiden perusteella, sillä arvot on aina olleet viitteissä (juuri ja juuri). Lääkitys aloitettiin, kun TSH oli 1.5 ja T4V 10.8. Viimeisessä mittauksessa viime syksyllä annossäädön jälkeen TSH 0.46 ja T4V 15.27. Yleisestihän sanotaan, että T4V:n pitäisi olla yläkolmanneksella, mutta mulle tuntuu riittävän toi 15:n pintaan oleva arvo, koska silloin olo on hyvä ja normaali, ei ole mitään oireita.

Edited by Murkelo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onpas sitkeä TSH Punatulkulla, toivottavasti lähtee laskuun! Raudan alhainen taso muuten haittaa tyroksiinin imeytymistä, kokeilisin varmaan pientä rautalisää (mutta sitä ei saa ottaa samaan aikaan lääkkeen kanssa). Itse aloitin kans luontaisen nestemäisen rautalisän heti, kun arvot lähti huonompaan päin. Ja seleeni vissiin auttaa kans.

 

Mä kans otan tyroksiinin aamuyöllä vessaan herätessä ja lisäksi syön maitotuotteita l. kalsiumia vasta 4-5 h päästä lääkkeen otosta, ettei se haittaa imeytymistä (tuon asian suhteen on monia mielipiteitä, itse pelaan vaan varman päälle).

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0