Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

383 posts in this topic

Raskausmonivitamiini mulla on käytössä mutta ei muuta rautalisää. Hb on kyllä ollut hyvä joten tuskin mikään merkittävä raudanpuute ainakaan. Onneksi ei TSH kuitenkaan ole tuon korkeampi, viimeksi raskauden aikana oli pahimmillaan 9,8..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hb laskee vasta, kun varastorauta alkaa hiipua eli käytännössä se paljastaa tilanteen vasta, kun on jo kiire tankata. Mulla itsellä on hb 120+ eli ei kovinkaan alhainen, mutta varastoraudan eli ferritiinin mittaus ens viikolla paljastaa saletisti totuuden. :( Huomasin siis olosta ja kilppariarvojen suunnasta, että ei varmastikaan oo ne tasot kohdallaan.

 

En tiiä onko tuolla asialla sinänsä muutoin terveillä väliä, koska raudanpuutos vaikuttaa "vain" suorituskyvyn heikkenemisenä jne. mutta kilpparipotilailla häiriintyy myös lääkehoito ja sitä kautta kokonaisvointi. Rasittava vaiva kaikenkaikkiaan koko sairaus.

 

Ja joo, tosiaan onneksi ei ole tuon korkeampi ja onneksi T4V on kohdillaan! :)

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hemoglobiini voi olla hyvä, vaikka rautavarastot olisi vähissä! Mun hemppa ei ole mikään superhyvä (~120), muttei tuo anemiankaan kriteerejä täytä. Silti varastorauta (ferritiini) on ihan alarajalla. Kannattaa siis pyytää tarkistamaan se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nyt sain lääkärin ohjeet, 50 ug pitää nostaa annosta eli sitten olen tuplannut entisen annoksen! Kuulostaa ihan hurjalta.. Uusi annos on siis 200 ug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ annos on aina yksilöllinen ja etenkin raskaana kroppa ja sen tarpeet muuttuu. :) Olen siis ymmärtänyt, että sinänsä mikro- tai milligrammamäärillä ei ole mitään väliä eikä ole olemassa pientä tai isoa annosta. Toivottavasti sun arvot alkaa nyt asettua!

 

Itseäni hirvittää mahdollinen annoksen säätö ihan vaan siksi, että lääkitys alkoi juuri plussatestin aikaan eli mulla ei ole mitään aiempaa kokemusta annossäädöstä ja kropan reagoinnista siihen. Lääkitys alkoi ensin 50 mikrogrammalla ja nousi sitten 0,1 milligrammaan ja sillä oon pärjännyt, arvot korjaantui selvästä vajiksesta normaaliin hyvin nopeasti. Arvot on pysyneet hyvinä tähän rv26 saakka, mutta nyt tuli pientä heittoa huonompaan suuntaan. Olis helpompaa, jos vajista ois alettu hoitaa silloin vuosia sitten niin ois edes kokemusta annossäädöstä. :( Toivottavasti ei lähde nyt heittelemään enempää.

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua kanssa vähän mietityttää miten tuota lääkitystä synnytyksen jälkeen säädellään, kun on todettu raskauden aikana ja siihen tilanteeseen niitä lääkkeitä määrätty, ettt' mitenkähän noi kaikki keikahtaa sitten kun vauva on ulkoistettu. Yksi kontrolliverikoe keretään ottamaan ennen synnytystä, mutta sitten en edes tiedä kenen kanssa tätä asiaa hoidetaan, kun nyt olen neuvolan asiakas, jatkossa arvauskeskuksen sitten vissiin.

Soitin neuvolaan ja kysyin noi molemmat arvot, tsh&t4v, niin eipä se t4v kovin häävi ollut myöskään, viitteiden sisällä kuitenkin, kun terkka kiinnitti vaan huomiota viitteistä poikkeavaan tsh. Eli arvot oli TSH 3,41 (pitäis olla alle 2,5) ja T4V 13 (12-22). Ite en näitä ymmärrä, mutta mitä oon koittanut lukea, niin tuon t4v:n pitäisi olla yläkolmanneksessa raskauden aikana, mitä se ei nyt ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryömin tänne hakemaan vertaistukea. Terkka ehdotti edellisellä käynnillä kilpparikokeiden ottamista kun kerroin että alkuraskaudessa on ollut väsymystä. Sanoin vielä että tuskin tarttee, kun kesällä 2014 (ennen raskautta) arvot on olleet erittäin hyvät. No, tänään sain tulokset, T4V 13,9 ja TSH 3,4 ja lääkitys päälle tietysti. Aika samanlaiset arvot meillä, Sama vieras. Ilmeisesti siis raskaus on provosoinut vajaatoiminnan jotenkin esille. Ärsyttää, kun koko ajan on kaikkea vaivaa ja tietty mietin että miten tämä pieneen vaikuttaa. Nyt menossa 17+5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LiiLii, on kyllä tosi samanlaiset arvot meillä. Kiinnostaa tietää, että kun sullakin todettu raskausaikana, niin oliko sulla lääkärin/terkan kanssa puhetta jatkosta, synnytyksen jälkeisestä seurannasta ja lääkityksestä tms?

Oon lukenut aiheesta mitä käsiini olen saanut, ja täällä myös saanut tietoa, että noin pieni vajis ei vielä sikiöön haitallisesti vaikuttaisi. Luotetaan siihen ajatukseen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama vieras, sen verran oli puhetta että nyt aloitettiin se lääke annoksella 50 mikrogrammaa päivä, ja kontrolli kuuden viikon päähän. En tajunnut kysyä mitään muuta seurannasta tai raskauden jälkeisestä ajasta. Heti kysyin että vaikuttaako vauvaan, terkka sanoi että ei. Mutta tietty en uskonut ja googlasin... Mutta kiitos vahvistuksesta että vauvan kannalta kaikki olisi ok. Itse löysin tiedon että hoitamaton voisi vaikuttaa, mutta lääkehoidettu ei äidin arvoista huolimatta. Että joka tapauksessa hyvä että meiltä tämä huomattiin ja lääkitys on aloitettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LiiLii, löysin minäkin googlettamalla (tottakai googletin :P) kaikki mahdolliset mitä voi aiheuttaa, mutta sittemmin fiksummilta olen ymmärtänyt, että näin lievä ei vielä olisi sikiön kannalta vakava vaikkei alusta asti lääkitystä olisi ollutkaan.

Mua kiinnostaisi tietää miten sulla jatkossa, siis just synnytyksen jälkeen, tätä seurataan/hoidetaan.

Terkalta itse nimittäin neuvolassa kysyin tätä asiaa tällä viikolla, eikä se hirveästi asiasta tiennyt, kun ilmeisesti kilpparitapaukset neuvolassa on niitä joilla se on todettu jo ennen raskautta. Sanoi että synnytyksen jälkeen lääkitys lopetettaisiin ja otettaisiin sitten uudet arvot ja niiden mukaan mentäisiin. Itse pidän tätä jotenkin täysin älyvapaana ideana (lääkityksen tasaantuminen, kontrolliverikokeiden (rv35) jälkeen mahdollisesti uudestaan säädetty lääkitys, oman kehon palautuminen lääkkeettömyyteen jne), joten ihan tämän takia kiinnostaa tietää mikä on käytäntö yleisesti/muualla, jos viitsit tulla kertomaan :)

Mulla aloitettiin lääkitys 25mikrog/pv.

Edited by Sama vieras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama vieras, tuun kyllä kertomaan. Mulla vaihtuu terkkarikin tässä välissä, katsotaan mitä se uusi sanoo. Mä ehdin tätä kyllä utelemaan useilta tahoilta, kun raskautta on vielä yli puolet jäljellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuun nyt kertomaan mitä sain selville kun soitin tänään neuvolaan. 

Lääkityksellä tähdätään siihen että TSH olisi pienempi kuin 2,5. T4V:stä ei puhunut mitään vaikka tässä ketjussakin siitä on paljon puhuttu.

Sanoi että koska mulla arvot ovat olleet normaalit ennen raskautta, on mahdollista että kilppari palautuu raskauden jälkeen normaalitilaan. Mutta sanoi että usein lääkitystä tarvitaan vielä imetysaikanakin, ja että ehkä noin puolen vuoden päästä synnytyksestä lääkitystä voitaisiin alkaa purkamaan, mutta käsitin että ei ilman arvojen kontrollointia! Eli jonkin verran erilainen vastaus kuin sulle, Sama vieras!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ensi viikolla neuvola, ja tällä kertaa eri täti kuin yleensä, ajattelin siltä kanssa kysyä millainen kokemus sillä on asiasta, kun on vanhempi terkka ja pitempään noita hommia tehnyt, että jos sillä olis ihan kokemusta asiasta. Tosin mulle niitä lääkkeitä on määrätty tyyliin vuodeksi, joka olis vähän hassua, jos ne pitäis lopettaa synnytyksen jälkeen. Ehkä tää selviää :rolleyes:

Mua kanssa ihmetyttää miksi siitä t4v:stä ei mainita oikeen mitään, kun monesta paikkaa olen myös lukenut, että sekin on aika tärkeä arvo ja vaikuttaa noihin oloihin :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

T4V yleensä nousee alkuraskaudessa istukan tuottamien hormonien takia ja samalla TSH pienenee ja sitten 2. ja 3. trimesterissä T4V taas pienenee jopa viiterajojen alapuolelle. Lisäks mielenkiintoisena knoppina, hankala raskauspahoinvointi aiheuttaa jopa puolelle kilpirauhasen liikatoiminnan, joka sit palautuu yleensä 20. raskausviikkoon mennessä. Tää liittyy siihen, että hCG muistuttaa niin paljon TSH:ta ja elimistö siis stimuloi kilpirauhasta ja aiheuttaa sen liikatoiminnan. Eli noi hormonitpitoisuudet vaihtelee ihan normaaliraskaudessakin paljon, eikä se ole sikiölle vaarallista. Vasta ihan selvä vajaatoiminta on vaarallista ja senkin pitää olla kyllä jatkunut pidempään. Vastasyntyneeltähän noi arvot takistetaan aina. Koska istukkahormoni liittyy tähän raskaudenaikaiseen kilpirauhastoimintaan niin vahvasti, niin yleensä ne joilla tää asia on todettu raskauden aikana, ei oikeasti tarvii läkitystä enää synnytyksen jälkeen. Se pitää tietenkin varmistaa laboratoriokokeilla, mutta usein tehdään niin, että lääkitys loppuu synnytykseen ja arvot tarkistetaan noin kuuden viikon kuluttua. Jos ne on pielessä, lääkitys jatkuu (usein pidempiaikaisen/jopa pysyvänä). Vaihtoehtoisesti lääkitys jatkuu ja arvot tarkistetaan noin 6 vkon kuluttua synnytyksestä ja jos ne on liikatoiminnan puolella, ni lääkitystä vähennetään.

 

Ei mun kyllä pitänyt jotenkin näin kauhean paljon tästä kirjottaa, eikä näin puisevasti, mutta tässä tää mun avautuminen nyt kuitenkin on!  :grin:

 

Niin ja siis tietty oireiden mukaan tota lääkitystä kannattaa säädellä, mut kuitenkin niin että TSH pysyis alle 2.5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiva kun kirjoitit! Olin viime viikon sairaalahoidossa raskauspahoinvoinnista johtuneen kuivumisen vuoksi. Lääkäri halusi tarkistaa kilppariarvot ja ne oli 0,49 ja 17. Näitä ei lääkärin kanssa käyty mitenkään läpi, kätilö vaan totesi että ovat ok. Oli vähän vaikea löytää netistä tietoa, joten oli tosiaan mielenkiintoista nyt lukea tuo teksti.

Kokeen aikaan oli siis rv 12+1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on kyllä kysyttävä tästä lääkityksestä..

Eli nyt noin kuukausi  on mennyt se 25mikrog/pv tyroksiinia. Reilun viikon jälkeen aloituksesta elämä alkoi kirkastumaan, olo paranemaan, virkeyttä ja iloa ja kaikkea mahdollista positiivista omassa olossa tapahtui. Tätä tosi hyvää oloa ja aikaansaamista kesti parisen viikkoa, ja nyt tuntuu että viikon verran on alkanut taas menemään ihan siihen toiseen suuntaan. Unet ei tunnu riittävä, alan olemaan kärttyisä, en jaksa puhua, senat sakasin, "mitä mä olin tekemässä", mieli on jotenkin välillä maassa jne.

Kontrolliverikokeet on vasta reilun kahden viikon päästä.

Tiedän ettei ihmeitä hetkessä tapahdu ja lääkkeiden kanssa ei hetkessä saada tasapainoa jne.

Mut mistä tää nyt kertoo, kun näin lyhyessä ajassa menty ääripäästä toiseen? Liian pieni annos? Vai kuuluuko tää tähän lääkityksen aloitukseen, että heittelee näin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ se menee just noin, koska lääkkeen tullessa purkista elimistö "sammuttaa" oman kilpirauhasen toiminnan pikkuhiljaa. Sun kroppa siis tajuaa, että kappas, mun ei enää tartte itse tuottaa tätä ainetta, kun sitä tulee muualta, joten annanpa olla ja lopetan. Sitä en kyllä tiedä, millaisella aikavälillä tuo yleensä tapahtuu = puhutaanko kuukausista vai viikoista eli onko just sulla kyse just siitä. Yleensähän verikokeiden välikin on sen 6 viikkoa, koska sillon vasta nähdään todellinen vaikutus, voihan sekin liittyä tohon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Todennäköisesti annosta pitää nostaa. Syömäsi annos on kuitenkin todella pieni ja jos vajaatoimintaa on, niin kovin pitkälle tuolla annoksella ei pääse. Vaikka kyse olisi raskaudenaikaisesta vajaatoiminnasta, niin verrokiksi aikuisen normaali ylläpitoannos on nelinkertainen syömääsi annokseen eli 0,1 mg/vrk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Airua ja Nadda :) Laskin että mulle se verikoe lähete on laitettu 7viikon päähän lääkityksen aloituksesta, ja ajattelin pyytää ensi viikon neuvolassa aikaistamaan sitä lähetettä siihen kuuteen viikkoon, jos sitten saisi nostoa annokseen. Olo ei ole oikeen kiva olleenkaan enää, ja tuntuu että joka päivä menee paskemmaksi :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ joo, eipä se ajankohta liian aikainen ole, pari viikkoa aloituksesta/nostosta ois. Ja todnäk lähete onkin jo tehty. Oon mäkin joskus mennyt viikkoa aiemmin tai myöhemmin ihan vaan aikataulujen vuoksi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Joo se lähete on tehty, mut on voimassa vasta päivästä x eteen päin.. Sen ajattelin kinuta aikaisemmaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pääsen jo huomenna kontrollikokeisiin (noin 5vk oon sit syönyt tyroksiinia), kun soitin itkukurkussa neuvolaan ja selitin olon menevän koko ajan huonommaksi. Mutta, jos arvot on ok, niin ei sitä annosta lisätä, sanoi terkka. Mut sit mä teen sen kyllä itse :ph34r:

Eli jos aamulla käy labrassa, niin onkohan tulokset jo huomenna valmiina? Terkka ei tiennyt, mutta lupasi kyttäillä päivän mittaan tuloksia ja kysellä sit lääkäriltä ja soitella perään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkälaisia verenpaineita teillä muilla vajislaisilla on ollut?

Mulla ennen tätä lääkitystä (raskaana tai ei) on ollut kotona 95/60, neuvolassa aina vähän korkeemmat, kotona vieläkin matalammat toisinaan. Viikon aikana on kotona mitatut paineet noussu, tai etupäässä toi yläpaine, ollut noin 110/60, äsken 117/71. Varmaan korkeimmat kotona mitatut ikinä. Samoin syke oli 83, vaikka raskain mitä tässä oon tehnyt, on sohvalla köllöttely.

Samoin on tosi kipeä, kuumeinen olo, mut lämpö on toistuvasti mitattuna lähempänä 36,0, välillä jopa 36,4 ja palelee.

Kuuluuko nää tähän vajikseen? Tai lääkitykseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0