Moksis

Laajentunut imusolmuke

27 posts in this topic

Onkos kenelläkään ollut sellaista, että vauvalla/taaperolla olisi niskassa imusolmukkeet laajentuneet? Meillä siis tytöllä tuntuu niskassa herneen kokoinen pallukka ja terkkatäti puhelimessa diagnosoi, että jospa on laajentunut imusolmuke. Keskiviikkona ois näyttöaika neuvolassa, mutta sitä ennen ajattelin kysyä täältä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli pojalla lenssun seurauksena pari laajentunutta imusolmuketta niskassa ja kaulalla. Lähtivät jonkin ajan kuluttua itsekseen pienenemään :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin lääkärillä näyttämässä ja hän sanoi heti, kun astuttiin huoneeseen, että on näköjään tullut hyttysenpistoja päähän ja että niiden takia usein pienillä imusolmukkeet laajenee. Sitten tuo hampaiden puhkeaminenkin voi vaikuttaa; meille kun tuli kaikki neljä kulmahammasta kerralla just tuohon aikaan, kun muhkurat ilmesty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on olleet 8kk iästä asti laajentuneet imusolmukkeet jäppisen kaulassa (5kpltta, toisella 4 toisella 1). Yksi lekuri ois halunnut ultrata, mutta oma ei pitänyt niin hektisenä. Tässä siis ootellaan mitä tehdään. Tuo toinen lekuri väläytteli mahista imusolmukesyövästäkin :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meiän lääkäri sano vaan (kuten aina kaikkeen maholliseen, mitä siltä huolestuneena kysyy), että hän on ollu kakskymmentä vuotta lääkärinä ja ei näissä oo koskaan tullu mitään pahempaa vastaan. Mutta luulisin, että jos huolestuttaa, niin kannattaa tutkituttaa, verikokeilla selviää aika paljon. Sitten ei ainakaan tartte murehtia ja miettiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tuo toinen lekuri väläytteli mahista imusolmukesyövästäkin :unsure:

 

No jopas on outoa "väläyttelyä" lääkäriltä jos asiaa ei ole edes tutkittu! :blink:

 

Siskon pojalla on laajentunut imusolmuke kaulalla, pikkuisen hernettä suurempi.

Normaalia kuulemma ja katoaa itsekseen..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä, jos on toispuoleinen, aristamaton patti (imusolmuke)esim. kaulalla/niskassa, joka ei parin kuukauden aikana lähde pois, kannattaa lapsella ja aikuisella imusolmukesyövän (lymfooma) mahdollisuus sulkea pois.

 

Lääkärin mielessä se kyllä pitää olla alusta alkaen, mutta ei sitä tietty tarvitse potilaalle/vanhemmille alkuvaiheessa sanoa, jotta ei turhaan säikäytä.

 

Ja varsinkin lapsilla/nuorilla lymfooma on usein Hodginin lymfooma, joka reagoi hyvin hoitoihin. 98-99 prosenttia paranee täysin, ja tietty parempi, mitä aikaisemmin hoidot aloitetaan, niin syöpä ei ehdi levitä muihin imusolmukkeisiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kyllä, jos on toispuoleinen, aristamaton patti (imusolmuke)esim. kaulalla/niskassa, joka ei parin kuukauden aikana lähde pois, kannattaa lapsella ja aikuisella imusolmukesyövän (lymfooma) mahdollisuus sulkea pois. --

 

Onpa todella outoa. Meidän vauvalla on ollu varmaan jostain parikuisesta saakka (nyt 9kk) herneen kokoinen patti korvan takana, ei oikeastaan niskassa vaan kallossa. Monelta lääkäriltä oon asiaa kysynyt (myös yksityiseltä lastenlääkäriltä jonka sanaan viimeistään luotin), ja kaikki ovat sanoneet että on hyvin yleistä vauvoilla, täysin normaalia ja se patti saattaa olla siellä vaikka vuosia. Eli siis imusolmukehan se on mutta kuulemma täysin vaaraton. Syy miksi olen kysellyt useammalta lääkäriltä, on se, että mulla itselläni oli joskus jonkunlainen kysta kaulalla kurkkutorven vieressä, siitä ei ollut varmuutta mikä oli, olin menossa leikkaukseen mutta mokoma hävisikin ennen sitä. Ja kun neuvolassa on melkein aina ollut eri lääkäri niin monelta on tullut kysyttyä.

 

Myös netistä löytämäni tieto sanoi samaa, eli tosi yleistä ja vaaratonta. Tää on nyt ensimmäinen kerta kun joku sanoo että syöpäkin voi olla kyseessä. :blink: Voitko 'vieras' tarkentaa, millainen patti ja missä ois tutkimisen arvoinen? Meillä se tosiaan on tuossa oikeestaan niskan ja kallon rajamaastossa, muutaman sentin korvasta. Aika kova ja liikkumaton mielestäni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidänkin 3kk vauvalla on patti niskan yläosassa/kallossa. Neuvolan terkkari diagnosoi imusolmukkeeksi ja sanoi normaaliksi. Mullakin on käynyt kauhuskenaariot syövästä yms mielessä, mutta luotetaan toistaiseksi tuohon diagnoosiin. En ole varma milloin patti tuli vai onko ollut syntymästä asti....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytöllä (nyt 1 v 6 kk) ilmestyi vauvarokon jälkeen/yhteydessä patteja niskaan ja nivusiin. Nivusissa on iso, herneen kokoinen, ja tänään allergialääkärillä käydessä näytin niitä. Lääkäri totesi samaa kuin muutkin täällä, että ne ovat pöpöjen aiheuttamia, ja hyvin todennäköisesti ihan vaarattomia. Huhtikuussa on uusi käynti samalla lääkärillä, jos ne eivät ole siihen mennessä lähteneet, niin ultrataan. Toki jos ne tuosta isontuvat, pitää lähteä uudestaan näytille. Kaikenlaista sitä silti mielessään miettii... :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En halua missään nimessä lietsoa paniikkia, mutta mun miehellä löytyi lapsena pari suurentununtta imusolmuketta leuan alta. Kyseessä oli lopulta Non-Hodkinin lymfooma, tarkemmin Burkittin tauti. Syöpä siis suomeksi sanottuna. Löytyi ultraamalla. Kannattaakin tarkkailla lapsen oloa: jos tuntuu, että yleiskunto heikkenee, niin lääkärin tai terkan "en oo mihinkään vakavaan törmännyt urani aikana" -kommentit kannattaa siinä vaiheessa jättää vähän omaan arvoonsa ja tarkistuttaa, että kaikki todellakin on kunnossa. Imusolmukesyöpiäkin on monenlaisia, toiset ärhäkämpiä kuin toiset, joten nopea reagointi ei oo pahitteeksi (mun miehellä sattu olemaan just se aggressiivinen tauti, joten reagointinopeudella oli tosi suuri merkitys). Jos imusolmukkeet laskevat itsestään tai muita oireita ei esiinny, niin voi olla kyllä aika huoletta. :) Kannattaa imusolmuketapauksissa olla kuitenkin valppaana asian suhteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto!

Meilla on sankarilla ollut koko talven-kevaan monta nuhaa putkeen ja kaulan imusolmukkeet on olleet molemmin puolin turvonneet oikeastaan taman vuoden, mutta mielestani aina laskeneet valilla mutta sitten taas tulleet vahan uudestaan. Laittaisin siis naiden erinaisten nuhien piikkiin.

 

Nyt huhtikuussa on ollut sitten iloiset 3 nuhaa putkeen ja kaytiin viime viikolla laakarissa. Laakari haluaa nahda meidat parin viikon paasta uudestaan niiden imusolmukkeiden takia ja maarasi antibiootit viikoksi, jos niissa imusolmukkeissa on pyorinyt jokin infektio. Kaski mun olla huolestumatta, mutta ei kait sille voi mitaan etta kaikenlaisia juttuja tulee mieleen. Mun aiti ja mies on molemmat sita mielta etta ei huolta kun on perusterve. Mutta siis huolestuttaa silti.

 

Jostain luin etta voi kestaa jopa kuukausi(a) etta ne palautuisi normaaleiksi ja lisaksi esim. hampaiden tulo voisi myos vaikuttaa - meilla on tullut vuodessa 12 hammasta ja parhaillaan tehdaan kulmahampaita. Itse siis haluaisin ajatella etta turvonneet imusolukkeet johtuvat nuhakierteesta ja hampaiden tulosta. :unsure:

 

No, mennaan siis parin viikon sisalla naytille - jotenkin kuvittelisin etta tuskin ovat kadonneet siihen mennessa. Nyt kun nuha taas on helpottanut niin en tieda kuvittelenko mutta toivon niin etta ne olisi vahan pienentyneet, etta mun mielesta ne on himpun pienenneet.

 

Taustana viela etta sankarille tuli ihan vauvana eka pieni patti korvan taakse kun silla oli vauvana nuha. Kaytiin silloin laakarissa ja sanoivat etta ihan normaalia vauvoilla jos on infektioita, kehon normaalia toimintaa, pitaa vaan pitaa silmalla jos alkaa tulemaan lisaa ja erityisesti muualle kehoon (kainalot, nivuset). No vuosi sitten naytettiin laakarille muutamaa uutta nystyraa takaraivossa ja silloin (eri) laakari taas antoi saman selityksen ja sanoi etta taysin normaalia, ja hanella itsellaan on lapsuudesta jaanyt muutama turvonnut imusolmuke kaulaan, jotka eivat ole siis ikina kadonneet...

 

Muoks, kirjoittelin imusolukkeesta :blush:

Edited by Annick

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun tuttavapiirini lapsista useimmilla on kaulalla pieniä patteja, ja muutamat vanhemmat ovat niitä tutkituttaneet mutta ei niistä ole ikinä mitään löytynyt. Omalla pojallanikin on ollut muutama pieni nysty kaulan sivuilla, ja joskus yhden vuoden iässä kysyin asiasta lääkäriltä, joka sanoi että on ihan tavallista. Patit tuntuvat hänen kaulallaan edelleen jos sitä varovasti painelee. Enkä ole huomannut, että niiden koko vaihtelisi, toki en niitä kovinkaan säännöillisesti tunnustelekaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos - tuli parempi mieli! Oon yksin kotona (tai siis sankari nukkuu) ja jain taas miettimaan tata kun kokeilin niita patteja kun oli kylvyssa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tiedän hyvin tuon tunteen kun huoli iskee :) Kumma juttuhan nuo patit ovat sikäli, että ne ovat niin tavallisia (oikeasti valtaosalla tuntemistani lapsista niitä kaulalla tuntuu) mutta lääkäreiltä ei kuitenkaan tunnu saavan selkeää vastausta siihen, että mitä ne ovat. Lääkäri, jolla silloin pari vuotta sitten kävimme, sanoi, että hänenkin lapsillaan kaikilla on sellaisia kaulalla, ja epäili sen olevan vain lapsen rakenteeseen liittyvä juttu. Muutamalla tutulla lapsella, jotka ovat hyvin hoikkia tapauksia, ne patit näkyvät todella selvästi ulospäinkin. Oma poikani on aika pyöreä ja patit tuntuvat tosiaan vain jos kaulaa tunnustelee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kommentoisin tuohon imusolmuksesyöpäasiaan, että läheiselläni todettiin se reilu vuosi sitten. Hän on nyt 23-vuotias. Sairauden toteamista edelsi kuukausien mittainen flunssa- ja kuumekierre (ei siis pelkkää nuhaa vaan ihan kunnon kuumetta, joka saattoi nousta äkisti ihan muutamassa tunnissa lähes 39 asteeseen). Eli varsin poikkeukselliset kuumeoireet. Sairaus hoidettiin sytostaateilla ja tällä hetkellä hän on täysin terve. Useinhan nuo imusolmukemuutokset ovat tosiaan muuta kuin syöpää, mutta jos sattuisivatkin olemaan pahanlaatuisia, niin ennuste on lapsilla ja nuorilla useimmiten varsin hyvä. Tälle minunkin läheiselleni luvattiin lähes 100% paranemisennuste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä suurentuneita imusolmukkeita lapsilla ruvetaan tutkimaan pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi jos imusolmuke on suurimmalta läpimitaltaan yli 1.5 cm eikä seurannassa pienene. Nuo herneenkokoiset parit sitävastoin ovat ihan harmittomia ja yleisiä kuten täällä jo todettiinkin.

 

(null)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sen verran paivitysta etta kaytiin tanaan laakarissa ja laakari laittoi lahetteen lastenlaakarille "ihan varmuuden vuoksi". No hyva etta saadaan selvyys asiaan ainakin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt ollaan kayty sairaalan lastenlaakarilla. Tutki ne rauhaset tosi tarkkaan ja muut alueet myos. Aloin jo pelata etta oli loytanyt jotain muutakin kun tunnusteli niin pitkaan. Sanoi kuitenkin etta terve ja hyvin kasvava poika, ja etta vahvasti epailee etta johtuu nuhista yms koska jos olisi jotain muuta niin olisi muitakin oireita. Kysyi viela toisen laakarin mielipidetta ja oli samaa mielta. Alunperin halusivat nahda meidat uudestaan 6 vkon kuluttua vaikka sanoivatkin etta tuskin ovat siihen mennessa kadonneet. Kun ollaan ko ajankohtana Suomessa mennaan naytille vasta elokuussa kun ollaan takaisin. Haluavat siis lahinna tarkkailla etteivat ole suurentuneet tms. Lisaksi mainitsi etta voi menna pari kuukautta ennen kuin palautuvat ilman etta tulee uusi nuha, ja voi myos olla etta ne rauhaset jaavat isommiksi, kun voi olla esim arpikudosta (?). Lisaksi kun kurkkasi kurkkuun niin mainitsi etta nielurisat on aika isot (edelleen).

Summa summarium sain mielenrauhan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiva että saitte hyviä uutisia :)

 

Mutta mitenköhän tähän nyt pitäisi suhtautua? Olisiko palluroita kuitenkin syytä käydä näyttämässä, kun ne siellä kaulalla vaan pysyvät?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm toi on vahan hankala juttu, varsinkin kun kait useinmiten se niiden suureneminen on kehon normaalia toimintaa... Tosin taalla kylla kaikki laakarit on ottaneet ne vakavasti ja seuraavat tilannetta eivatka ole missaan vaiheessa vahatelleet vaikka ovatkin sanoneet etta varmaan flunssan aiheuttamaa.

Mulle on nyt neuvottu etta jos niita tulee yhtakkia lisaa tai ne suurenevat niin sitten pitaa menna laakariin. Muuten voi nyt kotona seurata ja ei tarvitse panikoida silla niiden pieneneminen voi kestaa kauan.

Toisaalta jos olet huolestunut, niin ehka saat mielenrauhan laakarista :) mutta ne on varmaan niita samoja palluroita kuin taalla jotka pienenevat ajanmittaan tai jaavat sellaiseksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuun esittämääm tyhmän kysymyksen:

miltä tuollainen laajentunut imusolmuke tuntuu? Onko se kova vai pehmeä sormen alla? Muljuaako se eli liikkuuko jos sitä painelee?

yritän tässä kotilääkärinä diagnosoida vauvan kaulapatteja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Vaikea kuvailla ihan tarkkaan, mun mielesta nama on suht pehmeita ja liikkuu kun koskettaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaak, meilla alkoi pari paivaa sitten vesirokko ja eilen huomasin vasemman korvan takana kaksi noin herneen kokoista suht kovaa pattia. Tana aamuna huomasin myos toisen korvan lahella uuden patin ja sellaisen muljahtelevan patin toisen kainalon laheisyydessa :girl_impossible: Tuli ihan kamala olo :girl_sad: No, onneksi googlasin, ja vesirokko voi aiheuttaa turvonneita imusolmukkeita, joten uskoisin naiden nyt liittyvan tahan vesirokkoon, kun nain samaan aikaan ilmestyivat ja rokkonappyja on nyt tullut kuin sienia sateella. Mutta taytyy pitaa silmalla. Ollaan taalla nyt Suomessa ja jotenkin mua ei terveyskeskukset nappaa taman asian tiimoilta ja 'mielellani' odottaisin meidan sairaalakontrollia asian tiimoilta kotona elokuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli maanantaina korvakontrolli ja kysyin lääkäriltä noista palluroista. Hän sanoi, että lapsilla ne tuntuvat paremmin ihan siksi, että kaulan lihaksisto on eri mallinen kuin aikuisilla. Aikuisillakin noita imusolmukkeita on, mutta ne harvemmin tuntuvat niin pinnassa.

 

Ja on normaalia, että juuri esim. vesirokon tai vaan flunssan aikana niitä nousee, ja ne eivät välttämättä aina kutistu paranemisen myötä vaan jäävät sitten loppuiäksi erottuviksi. Ja se on ihan normaalia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now