*NuuNuu*

Pohjoismaat( muut kuin kotimaa)

11 posts in this topic

Ei ainakaan äkkiselauksella löytynyt kuin jotain tiettyjä kaupunkikohteita... joten jos tänne kerättäisiin matkavinkkejä Pohjoismaista lasten kanssa... Niitä varmasti kuitenkin löytyy paljon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse kaipailisin vinkkejä Ruotsin puolelta ja eritoten Kolmårdenin eläinpuistosta. Ollaan lähdössä sinne ensi viikolla ja olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä kyseisestä paikasta :) Omalla autolla mennään ja ollaan yö paikan päällä, eli 2 päivänä tarkoitus kiertää eläinpuistoa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on haaveena päästä esikoisen kanssa autolla lappiin ja sieltä Norjaan esim. päivän mittaiselle kierrokselle ihan vaan lähinnä maisemia katsomaan. Tyttö varmasti kyllä tykkäisi tällaisesta lyhyestä reissusta, vaikka onkin vasta vajaa 3v. Autolla kun on tullut ajettua 6h mummulamatkaa melkein kerran kuussa kolmen vuoden ajan.

 

Tähän samaan yhteyteen kysäisenkin oman kyssärini. Eli millaisia matkustusasiakirjoja vaaditaan lapselle, kun mennään omalla autolla rajan yli Norjaan tai Ruotsiin? Passiahan ei tarvitse, mutta henkilöllisyys pitäisi kaiketi pystyä todistamaan. Kuvallinen henkilökortti tai passi ilmeisesti pitäisi kuitenkin hankkia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kysyyköhän ne mitään asiakirjoja autolla rajaa ylittäessä.Ei ainakaan meidän porukat oo tainneet koskaan asuntoautolla ajaessaan Norjan puolelle joutua näyttämään edes henkkareita)ja ainakin laivamatkoille riittää alaikäiselle lapselle kuvaton kelakortti tunnistautumiseen.

 

(itse -07 ajettiin saksasta, sveitsin läpi italiaan ja sieltä itävallan kautta takaisin saksaan ja kertaakaan meiltä ei passia rajalla kyselty)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei sitä rajoilla normaalisti pysäytellä. Oon ite siellä kuitenkin jokusen kerran käynyt. En tiiä tekevätkö jotain pistokokeita tjsp? Mutta entäs jos poliisi pysäyttää? Voivatko kysellä kaikkien henkkareita? Tai jos sattuu esim. kolari tai muu vastaava? Riittäisiköhän autolla matkustaessakin kuvaton kela-kortti? Niin ja mistä löytäisi virallista tietoa asiasta?

Edited by Nereidi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Norjaan mentäessä ei tarvii mitään henkkareita keneltäkään, korkeintaan kuskin ajokortti jos sattuvat pysäyttään. Eri asia ehkä esim. kolari- tai muissa vastaavissa tilanteissa, mutta normaalisti tosiaan ei rajalla pysäytellä. Toki tekevät pistokokeita, mutta silloin lähinnä katsotaan että autossa ei ole ostoksia yli 300 euron edestä ja niistä pitäis periaatteessa silloin olla näyttää kuitit. Mutta nämä on kyllä ainakin Karigasniemellä toooosi harvinaisia, ite en ole koskaan tämmöseen joutunut enkä ole kuullut että kukaan muukaan olis.

 

Ruotsiin mentäessä mun mielestä ihan sama, ainakaan Tornio-Haaparanta-rajalla ei kukaan kyllä pysäyttele ketään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me tehtiin just roadtrip Legolandiin omalla autolla, lautalla Stokikseen-ajo Malmöön-ajo Billundiin jossa kaksi yötä-ajo Köpikseen-ajo Kolmårdenin lähelle, päivä eläintarhassa-lautalla takaisin Turkuun. Viikko siis aikaa.

 

Legoland oli sairaan iso paikka ja selkeästi vähän isommille lapsille suunnattu, ei meidän 3v siellä viihtynyt. Majapaikka, "maatila" jossa asuntoja ja pieneläimiä sekä hevosia oli paljon kivempi. :)Tässä linkki josta varattiin, suosittelen lämpimästi ko. majoitusvaihtoehtoa. Tanska oli tosi kaunis maa ja motarit hyvät. Olisin viihtynyt pidempäänkin. Missään kohti ei tarvinnut näyttää passeja (edes laivalle mennessä) ja siltamaksut onnistui maksaa hyvin luottokortilla. Huvitti, kun niihin automaatteihin ei tarvinnut näpytellä edes pin-koodia! :girl_haha: Kortti vaan sisään-ulos ja hyvää matkaa.

 

Kuultiin, että Tanska olisi ottanut käyttöön jonkunnäköiset rajatarkastukset (?) juuri sinä päivänä, jolloin ajettiin Tanskaan, mutta ei meitä ainakaan kumpaankaan suuntaan tarkastettu. Ei nähty edes työntekijöitä tai mitään tarkastuspisteitä.

 

Ruotsi oikeastaan vaan ajettiin siis läpi, Malmö oli yllättävän hieno paikka ja olisin sielläkin halunnut olla päivän pidempään. Kolmården oli ihan jees, mutta kaksi päivää olisi ollut turhaa ainakin meille. Ihan hyvin ehti päivässä kiertää ja nähtiin kuitenkin niin lintunäytös, delfinaario kuin safarikin. Ja illaksi ehdittiin hyvin ajaa laivalle.

Edited by Alya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikusilla tulee olla Pohjoismaissa matkustettaessa ajokortti tai muu henkilöllisyystodistus, lapselta riittää kuvatonkin KELA-kortti. Harvoin näitä tosiaan missään kysellään, mutta mukana ne pitäisi silti aina olla

(Näinhän on myös nykyisin esim. Tallinnan risteilyllä. Ei sielläkään passeja enää tarkisteta, mutta mukana ne pitää silti olla)

Pohjoismaiden välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti). Pohjoismaiden kansalainen ei tarvitse matkustusasiakirjaa liikkuessaan muissa Pohjoismaissa. Henkilöllisyys ja jonkin Pohjoismaan kansalaisuus on voitava tarvittaessa osoittaa.

http://formin.finlan...px?nodeid=15711

Matkustusasiakirjat

Pohjoismaiden kansalaiselta ei vaadita Ruotsiin matkustettaessa passia. Henkilön on kuitenkin voitava todistaa henkilöllisyytensä viranomaisen myöntämällä kuvallisella henkilötodistuksella (passi, henkilökortti tai ajokortti). Myös lasten tulee voida todistaa henkilöllisyytensä. Muiden maiden kansalaisilla tulee olla passi tai EU-jäsenmaiden kansalaisilla henkilökortti.

http://formin.finlan...FI&contentlan=1

Tanska on ottanut käyttöön rajatarkastukset pistokoeluontoisina, eli siellä saattaa joutua pysähtymään rajalla, mutta todennäköisempää on, että ei pysäytetä.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on Ruotsin reissu heitetty ja Kolmården koluttu :)

 

Viikkarilla auton kans eestaas yli ja Ruotsin päässä oltiin ensin ystävien luona yötä, sitten lähdettiin 10 hengen seurueena Kolmårdeniin. 2 päivää eläinpuistoa kiertelemässä ja 1 yö oltiin välillä 6km eläintarhasta sijaitsevassa Villa Brovikenissa. oli kaunis pieni hotelli merinäköalalla :)

 

eläintarhassa riitti kyllä koluttavaa kahdelle päivälle, koska joka paikassa joutui jonottamaan :P paras oli hampurilaisia jonottaessa... reilu tunti ja jonossa oli max 8hlöä :skilletgirl: Samoin kameliratsastukseen sai jonottaa reilusti yli puoli tuntia ja jollei olisi safarille kipitetty heti aamusta suoraan, niin sinnekkin olisi joutunut jonottamaan yli tunnin. nyt selvittiin n. puolen tunnin jonotuksella.

 

Eläimet oli laiskalla päällä kuten yleensäkin kesäkuumalla ;) ja mitään kovin WOW-fiilistä ei kyllä saanut mistään eläimestä.

 

Alue on myös tosi laaja ja kävelemiseen saa varata reilusti aikaa varsinkin pienten lasten kanssa. Alueen varmaan saa käytyä läpi yhdessäkin päivässä, mutta ainakin meidän kokoisella köörillä se olisi tarkoittanut aikamoista vauhtia... + lapset tahtoi joka leikkipaikalle temmeltämään :grin: Joten jos on aikaa varata se 2 päivää alueeseen tutustumiseen lasten kanssa, niin varmasti saa enemmän irti :) Ainakin meidän seurue meni lasten ehdoilla siellä, eli ei pidetty kiirettä vaan nautittiin ja leikittiin leikkipuistoissa niin kauan kuin lapset jaksoi :)

 

toisen päivän pääteeksi käytiin Kolmårdenin vieressä sijaitsevassa Tropicariumissa (johon erillinen sisäänpääsymaksu) katselemassa pikkuapinoita, kaloja, käärmeitä ja euroopan suurinta haikalaa... (mikä oli kyllä Thaimaassa nähtyyn verrattuna ihan pikkusintti :grin: Tropicarium oli muutenkin jotenkin aika pieni, mutta lapsille jotka ei ennnen olleet nähneet moista niin ihan kiva paikka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin kesällä Islannissa 5kk vanhan vauvan kanssa. Alle 15-vuotiaalle riittää Pohjoismaissa matkustamiseen kuvaton kela-kortti.

 

Matka sujui kivuttomasti, kun poika oli täysimetyksellä. Meillä oli mukana kantoliina ja jotkut rupurattaat. Oon tosin huono antamaan matkavinkkejä, koska ollaan aika extreme matkailijoita myös lapsen kanssa, eikä varmaan kovin moni matkaile vauvan kanssa näin huoletta ja suunnittelematta kuin me :D Kaikki meni hyvin, vaikka vähän matkapahoinvoitiin veneessä matkalla katsomaan lunneja ja vedettiin muutamat autopultit.

Edited by wanda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now