Guest *OÄ*

Tyhmät kysymykset kiinteistä 2

161 posts in this topic

^Meillä taas sanottu ihan toistepäin. :) Yleinen neuvohan monessa paikkaa on että sekä lihat että viljat voi aloittaa 5 kk iässä mutta suositellaan että ne aloitetaan eri aikaan. Tuo järjestys sitten vaihteleekin paikkakunnan ja jopa neuvoloiden kesken. :D

 

RouvaH, mä nyt menin ostamaan ohrahiutaleita ja tajusin vasta sen jälkeen että meillä olisi ollut ohrasuurimoita koska laitan niitä kaalilaatikkoon. Olisi voinut siitä tehdä kokeilumaistiaiset. Harmittaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvoloihin tullut uudet suositukset noista viljojen aloituksesta, että ne pitäisi aloittaa 5-6 kk iässä. Viimeistään ennen 7 kk. Jos menee yli sen, keliakian ja diabeteksen riskit kasvaa. Ja nimenomaan kotimaiset viljat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten olette aloittaneet ohran?

Kaurapuuro menee hyvin, joten ohjelmassa olis se ohra sitten kai. Meillä ei muutenkaan syödä ohraa, joten tuntuu oudolta antaa "väkisin" vauvallekaan. Rukiin ilmeisesti voisi antaa jo kuivana ruisleivän palana tai sit puurossa? Tämä pieni sihtikurkku ei kyllä normihiutaleita vielä siedä, että täytyy varmaan hienontaa tavallisia, jos vauvoille ei löydy omia.

Vauvalle voi tehdä neljänviljan velliä/puuroa, kun vauva on ensin tottunut muihin kotimaisiin viljoihin, niin ei tarvitse erikseen ostaa ohraa, jos sitä ei muuten käytetä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt tiedä onko tämä oikea paikka kysyä, mutta kysyn silti; aiheena velli. Saatiin neuvolasta ohje aloittaa vellit meidän pienikokoiselle kolmikuiselle vauvalle, mutta olen vähän pihalla määrän suhteen. Annetaanko sitä saman verran kuin antaisin normaalisti korviketta vai vähemmän? Ja ilmeisesti ns. vellisyötöllä ei enää erikseen anneta maitoa vaan koko ateria koostuu vellistä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^juuri näin. Kannattaa aloittaa ensin kuitenkin pienillä määrillä joko ilman taikka sekoitettuna maitoon/korvikkeeseen. Hiljalleen sitten nostaa määrää ja loppupeleissä koko vellipurkki menee kerralla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haluaisin pakastaa vauvalle kanasosetta, mutta kaikissa kaupan maustamattomissa kanoissa näyttäisi olevan hieman suolaa. Löytyykö suolatonta kanaa vai onko suolamäärä niin pieni, ettei se haittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Missä vaiheessa uudet perunat eivät enää ole uusia perunoita, vaan "vanhoja"? Joissain ohjeissa lukee, että uusia perunoita ei saisi antaa vauvalle, toisissa että pieniä uusia perunoita ei saisi antaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sitten kun ovat peukalon päätä isompia. Eli niitä ihan pieniä ei saisi antaa, mutta isompia "uusia perunoita" voi. Lähdettä en muista, mutta jossakin näin sanottiin. Toivottavasti tämä auttoi :).

Edited by -Jonski-

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sitten kun ovat peukalon päätä isompia. Eli niitä ihan pieniä ei saisi antaa, mutta isompia "uusia perunoita" voi. Lähdettä en muista, mutta jossakin näin sanottiin. Toivottavasti tämä auttoi :).

 

Kiitos vastauksesta. Voidaan sitten antaa niitä isompia uusia perunoita kun vanhat perunat loppuvat! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kellään kokemusta tattarista tai hirssistä? Kun oon kaupasta löytänyt molemmista vaan jauhoa tai rouhetta mutta  ei kai siitä voi puuroa tehdä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kanelikeiju, Myllyn Paras Tattarihiutaletta on ainakin olemassa, olen löytänyt ihan pikku Alepoistakin, samassa hyllyssä kuin muutkin hiutaleet. Olen laittanut nyt muutamia kertoja vauvalle puuroa, jossa ruokalusikallinen sitä ja loput kaurahiutaletta, vauva on tykännyt siitä enemmän, kuin pelkästä kaurapuurosta. Tattarista olen lukenut, että se sopii keliaakikoille, eli siinä ei ilmeisesti ole siis gluteenia. :) Hirssistä tai kvinoasta (quinoa) kiinnostaisi kuulla kokemuksia, jos jollain on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hirssi on täällä naapurimaassa hyvin suosittu ensipuuro. On siis gluteiiniton ja siksi hyvä pienemmille vauvoille. Terkkari suositteli käyttämään hirssiä (tai maissia) riisin sijaan. Ja kyllä sitä puuroa voi tehdä siitä jauheesta. (todennäköisesti kahden suhde yhteen vettä ja muutaman minuutin kiehautus) 

 

Kvinoa on tosi hyvä lisäke sitten vähän isommalle lapselle, siis keitetyn riisin sijaan. On ravinnerikkaampaa kuin riisi.  LIsäksi siinä on hyvä koostumus eli parempi suutuntuma ja toisaalta jää sellaiseksi, että sitä on pienenkin lapsen helppo syödä vaikka sormin. 

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poistin kysymykseni kun sain vastauksen toisaalta. :)

Edited by Elle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä ketju on ollut aika hiljainen lähiaikoina mutta laitanpa silti kysymyksen tänne. En löytänyt vastausta kysymykseeni tästä tai ykkös ketjusta. 

Meidän vauva on aloittanut kiinteiden maistelun. Muuten uppoo hyvin mutta vaippa-alueen iho reagoi voimakkaasti isompaan määrään (3-4tl) perunaan ja bataattiin. Eli iho sillä alueella punoittaa tosi hurjasti ja vauva itkee jos pepun pesee/kuivaa/laittaa voidetta tai vaipan päälle. Oletan että kyse on kakasta jonka koostumus vaihtuu kun siirrytään kiinteisiin. Onko muilla kokemusta tästä?

Pitäisikö ottaa paussi kiinteiden maistelussa vai vaihtaa ruokaa? Ja onko mitään mikä rauhoittaisi ihoa silloin kun se punoittaa erittäin voimakkaasti? 

Edited by shantia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vaihda ruokaa. Perunassa on jotain en muista mitä, miksi se ei monelle käy aluksi. Kuukauden kahden päästä voi sopiakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin taitaa olla. Ihme juttu kun bataattikin aiheutti reaktiota. Nyt kesäkurpitsalla ja porkkanalla jatkettu ja iho on pysynyt ihan hyvänä. :) Pitääpäs kokeilla uudestaan vähän myöhemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millaisella viiveellä oireet jonkun ruuan sopimattomuudesta yleensä tulevat? Jos yhtään osaan laskea 1+1 niin tuntuu että täällä ei sovi bataatti, peruna ja porkkana. Varovasti ollaan lähdetty liikkeelle, mutta tähän saakka maissi on ollut ainoa josta ei tule vatsanväänteitä ja kiukkuisuutta..

 

muoks. Jokaista siis maisteltu yksitellen viikon verran ja määrää lisätty pikkuhiljaa.

Edited by Retiisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä mietityttää maitotuotteiden aloitus. Tai lähinnä se, että ollaan ostettu Nestlen Jogolino Mansikka-Banaani jogurttia. Paketissa lukee alkaen 6kk, (Norja alk. 10kk), mutta esim tuon linkin takaa löytyvässä paketissa lukee vain että alkaen 10kk. Näitä ollaan ostettu jo pari kk kun on olleet niin hyvässä tarjouksessa (0,79e pkt ja viimeksi oli jo 0,20e/pkt, päiväys menossa). Vauva nyt 9kk.

Mahtaakohan tuosta olla haittaa kun ollaan syötetty jo 6-7kk ikäisestä asti? Ei nyt sentään päivittäin.

Ja kun tuoteselosteessa lukee että 62%jogurttia, niin onkohan se ihan "oikeaa" jogurttia vai jotenkin vauvoille käsiteltyä jogurttia? Eli ollaanko me jo aloitettu maitotuotteet? Nyt on kyllä tyhmä kysymys :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin osa noista jogurttituotteista on suunniteltu jo pienemmille, eli korvikepohjaisia. Olisikohan nuokin sellaisia? Onhan korvikekin siis alunperin maidosta valmistettua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä kanssa mietin että olisko noin.. Kun ei siinä paketissa sanota mitään. Eikä internetin ihmeellisessä maailmassa. Mietin vaan tuota ikärajahommaa, että antaisko jotain viitettä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä ihmettelen täällä vähän samankaltaista juttua. Reissussa menee ruuat purkista ja ostin kaupasta Hipp:n pastaa ja parsakaalia-aterian, alkaen 6kk. No tuoteselisteessa on rasvatonmaito ja kerma! Mitä hittoa siis??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastailen nyt itse itselleni, kun löysin neuvolan vihkosesta seuraavanlaisen kohdan: "teollisten lastenruokajugurttien ja -rahkojen maitopohja on valmistettu äidinmaitokorvikkeen kaltaisesta maidosta j ne sopivat viiden kk iästä alkaen. Valmisteita voi verrata marja ja hedelmösoseisiin." Näin siis ilmeisesti myös muissa sapuskoissa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten sitten, jos haluaisi tuoda jo pikkuhiljaa ruokavalioon maitotuotteitakin, niin millä kannattaisi aloittaa ensimmäisenä? Tavallista maitotuotetta vaiko hylaa ja jollain hapanmaitovalmisteella (jugurtti tms) vai ihan vaan maidolla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hapanmaitotuotteilla kannattaa aloitella, eli jogurtti, rahka, viili, piimä. Mä sekoitin aluksi puuron joukkoon turkkilaista jogurttia, ja sitten aloin antaa välipalaksi rahkaa/jogurttia + marjasosetta.

 

Muoks. Ja ei hylaa tai laktoositonta, vaan ihan tavallista.

Edited by Scarlet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now